berlin

DA NIJE LJUBAVI

Posted on : 14-02-2018 | By : Emil | In : SUSRETI

3

Iz naše arhive/objavljeno 14.02.2011.

tekst: Emil Cipar

-Ma jooooj danas je Valentinovo! Eeej jebote …dobro da si spomenuo, moram ženi kupiti cvijeće inače će biti problema. E baš ti hvala stari! Super!
Reče mi ovo poznanik i prekinu razgovor. Otišao čovjek kupiti ženi cvijeće, ili ako mu ono bude preskupo, možda neki drugi znak pažnje.
Razmišljam o ljubavi. Kod poznanika je očito nema, ili nema u dovoljnoj mjeri. Mrzim te Dane …Dan Ljubavi, Dan žena, Dan borbe

IZNENADNI SUSRET

Posted on : 27-12-2017 | By : admin | In : SUSRETI

0

BOŽIĆNA PRIČA Iz naše arhive/Objavljeno 21.12.2012.

 

piše: Ivek Milčec
Dogodi se, da prijatelje iz djetinjstva, škole ili faksa izgubimo iz vida pa čak iz sjećanja jer nas životni putevi često odvedu negdje daleko, u nepoznate krajeve ili bespuća o kojima smo samo čitali ili gledali u dokumentarcima na telki. Zbog svih ovih, često objektivnih, okolnosti veselimo se susretima s osobama koje nismo godinama, a neke i

MUKA GOLA …NAJBOLJA ŠKOLA

Posted on : 20-11-2017 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE, SUSRETI

5

Iz naše arhive/ Objavljeno 13.07.2011.

piše: Sonja Breljak
Hvar/
Za prošlih  bismo godina kao najčešće ljetno, morsko  odredište, birali Makarsku, pa Split ili pak Poreč. Jednom smo malenim, izletničkim trajektom „odlutali“ i do našeg barba Ive Dorotića i njegova Sumartina na Braču. Ova je godina po tom izboru posebna.

Uobičajeno brzo smo od Bugojna preko šumovite Koprivnice i Kupreških vrata  ….potražih usput barem pogledom procvjetali čičak po želji našeg Ante iz Iserlohna …pa stigli do Splita. Putem se, kraj skretanja za Tijaricu, kroz Trilj ili Košute podsjetismo svih

ŠIMA S KVAČICOM

Posted on : 06-08-2017 | By : Emil | In : SUSRETI

10

Iz naše arhive …. objavljeno 01.09.2010

 tekst: Emil Cipar

Držim u rukama staru fotografiju …snimljenu davno …davno, na maturalnom putovanju.  Na fotografiji smo …moj tadašnji prijatelj Šimo Đamić …po slavonski …Šima …i ja na gradskoj plaži u Starigradu na Hvaru.
Fotografiju mi je upravo dao Šima.
Ni mi sami od nekada nismo više isti… kaže Pablo Neruda u jednoj svojoj pjesmi …razmišljam o tim stihovima dok gledam sliku.
Uskoro nakon vremena u kojem je napravljena ta fotka …život nas je razdvojio i mi se sada vidimo prvi puta nakon toliko vremena.

BAKA KATA I INTEGRACIJA

Posted on : 12-12-2016 | By : admin | In : SUSRETI

4

Iz naše arhive/ objayljeno 11.12.2012.

napisao: Emil Cipar
-Bite šen …domaći kolač …pazite vruće je!

Nudi tako baka Kata svoju snahu Gertrudu vrućim krofnama s kojih još curi, vruća svinjska mast.

-Danke, danke …aber ich darf wirklich nicht mehr. Ihr seid alle so nett, aber meine Linie… odgovara ova s vidljivo nametnutim osmijehom, kojega ima na licu od kada je prešla granicu.

Prezire Gertruda sve što je slavonsko. Prezire

NAŠA INTEGRACIJA

Posted on : 19-01-2016 | By : Sonja | In : Sonjine priče, SUSRETI

2

Iz naše arhive ...objavljeno 24.05.2011.

SUSRETI

piše: Sonja Breljak
Poput riječi dijaspora, tako mi uvijek tvrdo i grubo zvučala i riječ integracija. Znači puno a opet zvuči nekako isprazno. Riječi dijaspora u Hrvata se pokušalo stati u kraj, nadomještajući je blažom riječju /hrvatsko/iseljeništvo pa opet ona prva nekako preživjela sve te napade i …iako znači nešto drugo …ostala visjeti u zraku kao naša odrednica.

Ni s riječju integracija nije se puno bolje sreće. Od česte upotrebe zadnjih godina, postade pomalo  bezlična, potrebna a ne previše

POLA STOLJEĆA KASNIJE

Posted on : 17-11-2015 | By : admin | In : SUSRETI

1

Sjećanje na dvojicu predivnih ljudi: Drago Oršić i Emil Cipar. Počivali u miru Božjem!

SUSRETI  …objavljeno 12.10.2011.
piše: Emil Cipar

Pa dobro nije baš punih pola stoljeća …koja godina još fali …točnije tri, ali između ova dva susreta dogodilo se puno toga, puno velikih i malih promjena.

Točno u minutu u zakazano vrijeme na korzu u Slavonskom Brodu. Točan kao švicarski sat …bio je Drago uvijek. A Drago je u stvari Drago Oršić moj školski prijatelj iz tehničke škole.

Od našeg zadnjeg susreta prošle su 43 godine. Razišli smo se

SUNCE NAD ORANICAMA

Posted on : 02-08-2014 | By : Emil | In : SUSRETI

2

Iz naše arhive ..objavljeno 24.07.2011.

SUSRETI
piše Emil Cipar

S dolazećim godinama čovjek se sve češće ogleda unazad. Doživljenoga je daleko više, nego onoga što će se doživjeti još.
U kontekstu tradicije i običaja gledam na doživljeno u životu. Iznenađen sam i razočaran, jer primjećujem da su tradicije …potisnute blještavim ponudama sadašnjice …izgubile puno na značaju. Nekadašnje vrijednosti, koje su sadržavale i koje su određivale život …potisnute su u zaborav.

ŠVABE SU ŠVABE

Posted on : 11-05-2014 | By : admin | In : SUSRETI

0

Recept za sreću: jednostavno, iskreno, ostvarivo…

piše: Emil Cipar
DSCN8886Priču o Malenoj i Klepetanu iz Slavonskog Broda sigurno ste već čuli. Dva puta svake godine, ovaj najpoznatiji par roda na svijetu „prošeta“ svjetskim medijima.

Dva puta u godini je dvorišna zgrada u školskom dvorištu osnovne škole u Brodskom Varošu centar svijeta. Okupe se tu brojni novinari, fotografi, televizijske ekipe i slike o odlasku ili dolasku Klepetana napune novinske stupce i televizijske

KRULE …GLAVOM I BRADOM

Posted on : 24-09-2013 | By : admin | In : SUSRETI

0

piše: Mirela Bajlović Marasović
foto: Tanja Gulan
IMG_43904Zadar/ Dan je bio dug, stvarno dug…ali da ne bi susreta s Likotom Milom …likom iz knjige našeg Blogera Krule …dan ne bi bio samo dug, nego bi bio i usran!

Bloger Krule spasio dan!

Naime, na svojoj turneji …promociji knjige: OBRANA I ZAŠTITA OD GLUPOSTI 3. DIO …Krule svratio i u Zadar, donio nam svježeg ličkog zraka, puno spontanosti i otkačenosti na jedan samo njemu svojstven način.

RITAM ŽIVOTA

Posted on : 08-08-2013 | By : admin | In : SUSRETI

1

piše: Emil Cipar
imagesLjeto …al? ono pravo. Temperature se rijetko spuštaju ispod 35 stupnjeva. Što raditi, što poduzeti…

Imam neke ustaljene navike i pridržavam ih se, barem se trudim da to učinim. Jutarnja šetnja s Čukom vodi nas do tržnice. Tu obavim sve nabavke koje su potrebne, popričam s poznanicima. Na kraju obavljenog posla popijem kavu u kafiću „Tržnica“, pročitam „Večernjak“, porazgovaram sa slučajnim gostima.

E JESAN PEGULA

Posted on : 28-07-2013 | By : admin | In : SUSRETI

0

piše: Nada Magazin
OLYMPUS DIGITAL CAMERAEee…

Kako smo ono finili jučer, a? Ča smo rekli, a? U krdu je teplo, ali i smrdi brate, e…
a ja ne volin ni krdo ni smrad. Volin kad mi lipo vonje.

Danas san išla kupit šampon, pituru za kosu (to mi triba znate jerbo kad ne voliš smrad krda, onda te toka posidit mlad), pinu  za tuširanje u dma. I ja sve lipo u košaricu i na blagajnicu.

TRAŽI SE SONJA

Posted on : 08-07-2013 | By : admin | In : SUSRETI

1

LOCIRATI, UHITITI, TRANSFERIRATI…

piše: Emil Cipar
U Tadijanovićem domu
Sigurno ste primijetili dragi čitatelji, a morali ste primijetiti …od četvrtka navečer nestala nam je glavna urednica. Nema je na poznatoj adresi u Berlinu, ne odgovara na mailove i poruke na fejsu.

Mi u uredništvu smo zabrinuti, zbunjeni i uznemireni. Odmah smo dali nalog našoj tajnoj službi da istraži ovaj slučaj. Naravno …u tajnosti bez medijske buke.

VIDIMO SE NA ISTOM MJESTU

Posted on : 08-07-2013 | By : admin | In : SUSRETI

1

…jer smo mi Brođani Savom protkani    

Preuzeto sa SBplus

Ana Krstičević
DSCN4338Što biste pomislili da me ugledate bosonogu kako hodam po ulicama grada?

Biste li me grdili, prezirali, podcijenili? Ili bi u meni prepoznali djevojčicu, koja bosonoga traži ona sjećanja i osjete iz djetinjstva, priziva drage uspomene i ljude, na mjesta koja je tako voljela.

Zašto se više nijedno mjesto ne zove Otok sreće? Je li sreća

SVIJET JE MALI

Posted on : 27-06-2013 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE, SUSRETI

3

Susretoh i upoznah praunuku glavne protagonistice Pisma sinu u Ameriku iz 1909. godine objavljenog na našim stranicama prošle godine

piše: Sonja Breljak
019Berlin/ Bio je to susret koji ću dugo, dugo pamtiti. Zbio se u restoranu Dalmacija Grill, braće Tokić u Potsdamer Strasse u Berlinu.

Susret i večeru zakazah i rezervirah na molbu dobrog prijatelja, splitskog pisca Marija Glavaša. –Ej, Sonja, eto me u Berlin s većom grupom prijatelja. Mi ti često putujemo zajedno po Europi a ja ti dođem ka njihov vodič …tako nekako glasila nedavna poruka iz Splita.