berlin

POLITIČKA STVARNOST

Posted on : 09-12-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić… Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

filipUstaničko mjesto

Što se tiče “ustaničkog mjesta”, u Plaškom su 1941. osim jednog Hrvata, svi građani bili Srbi. Kad je počeo četnički ustanak, oni su tog jadnika ubili i ispekli na ražnju, kasnije su se pridružili partizanima, postali su “prvoborci”, a u gradskom parku je postavljena velika spomen-ploča s imenima boraca palih “u borbi protiv fašizma”.

POVRATAK

Posted on : 02-12-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić… Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

filip-promocija1Pripreme

Budući da iz Zagreba nije stigao nikakav odgovor na moje pismo, počeo sam se pripremati za odlazak. Prvo sam podnio molbu za dobivanje izlazne vize.

Plaću sam primao u etiopskim dolarima, koji je tada uz garanciju Prve njujorške nacionalne banke imao najstabilniji tečaj u svijetu, ali ga ni jedna banka u svijetu nije primala.

„ŠEFOVANJE“ I POVRATAK

Posted on : 25-11-2018 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI, Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić… Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

filip-promocija1Joco je stalno želio privid „šefovstva“.

Oko četiri sata smo se ponovno odvezli na radilište i tamo pričali o onomu što radimo. Nakon povratka, ponovno preodijevanje, lutanje po gradu, a najčešće sjedenje u vrtu u kojem je oko 18 sati sati temperatura ponovno bila na oko ugodnih 30 stupnjeva. Nedjeljom, a nekada nas je “kad je imao vremena” i radnim danom Joco odvezao na more, kojemu je temperatura bila oko 37 stupnjeva ali je ipak puno ugodnija od temperature zraka.

RADILIŠTE

Posted on : 18-11-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić… Iz knjige „Moja sjećanja  na minulo stoljeće“

Budući da sam samo ja bio odjeven u običnu ljetnu odjeću, Trajko me je odveo u stranu i upitao jesu li mi rekli da po pravilniku imam pravo za 100 US dolara kupiti posebnu odjeću za ove prilike, a kad sam mu rekao da mi nisu rekli, ljutito je rekao da opet skrivaju da bi njima ostalo više, te da će me on pred veče odvesti do krojača, a Nino mi može nabaviti posebne cipele. Nije mi se svidjela ta informacija o skrivanju pravâ. Krojač je bio vrlo spretan i već za dva dana imao sam tri safari odijela po mjeri.

ŽIVOT U ADDIS ABEBI

Posted on : 11-11-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

pše: Filip Ćorlukić… Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

U gradu živi mnogo stranaca, počav od stručnjaka tehničke pomoći, do različitih misija, ali ima i dosta Talijana, bivših talijanskih vojnika koji se nakon što su Englezi oslobodili Etiopiju nisu vratili u Italiju, pa ih Italija smatra vojnim bjeguncima.

Mnogima od njih su kasnije došli i članovi obitelji. Bave se uglavnom trgovinom i raznim uslužnim djelatnostima, a premda je engleski jedan od službenih jezika, s talijanskim se u gradu mnogo lakše sporazumijevati.

ODLUKA

Posted on : 04-11-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić… Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

filipBoravak u gradu

U tvornici sam radio od sedam do dva poslije podne, a poslije ručka sam lutao po gradu i okolici. Ljudi su me rado zaustavljali i razgovarali sa mnom.

U nedjelju sam otišao u Vranje. U Vladičinom Hanu sam večerao u nekakvoj birtiji koja je uvijek bila puna, a svirao je i nekakav romski orkestar. U vrijeme večere nikada nisam bio sam za stolom, jer je uvijek netko dolazio željan razgovora.

VRAĆEN NA POSAO

Posted on : 28-10-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

Našem dragom suradniku, Dida Filipu, autoru knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“ koju objavljujemo u nastavcima, želimo brz oporavak. (Urednica)

piše: Filip Ćorlukić… Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

filipSudski poziv

U radu mi je vrijeme brzo prolazilo, pa premda sam prigodom dolaska, ljutito rekao da ću se vratiti u Zagreb za tri mjeseca, ipak sam se iznenadio, kad sam krajem trećeg mjeseca primio sudski poziv da dođem na raspravu.

I Đoko je bio iznenađen, ali mi je rekao da je to prva rasprava i savjetovao da Olga s djecom ostane, a ja da putujem zrakoplovom.

PONUDA

Posted on : 21-10-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić… iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

filipKuk mi nudi mjesto šefa investicija

Budući još nije bila donesena nikakva konačna odluka, oko tog su se problema javljala sve oštrija suprotstavljanja.

Zanimljivo je da su nasuprot većine radnika zavrtničkog pogona, koji su bili protiv preseljenja, za preseljenje bili ne samo tvornički nego i općinski sindikat i sekretar općinskog komiteta SKH Andrija Juhović, a pridružio nam se podpredsjednik grada Milan Knežević.

PUTOVANJE U FINSKU

Posted on : 15-10-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić… Iz knjige „Moje sjećanje na minulo stoljeće“

Posjeta firmi Valmet

Cilj nam je bio posjetiti firmu Valmet i neke tvornice papira. Odvojili su nas u grupe, a Kuk, direktor Ivice Lovinčića i ja, prvi smo odvedeni kod jednog od direktora Valmeta, koja je jedan od najvećih svjetskih proizvođača postrojenja za proizvodnju papira i najveći proizvođač za SSSR.

Direktor nam je rekao da su do tada Sovjetima isporučili 24

NOVI GENERALNI DIREKTOR

Posted on : 07-10-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić… Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

filipKvasničke mi je bilo žao. On je najzaslužniji što su izgrađena postrojenja na Žitnjaku, ali se, nažalost, nije snašao u novim okolnostima. Smatrao je da i dalje mora osobno sve kontrolirati – ne samo pogone, nego i ljude.

Dolazak Vlade Kuka predstavljao je pravo osvježenje. Znao je razgovarati. Pitao je i  slušao, ali ne autoritativno kao Kvasnička, nego nekako u prijateljskom ozračju. Obilazio je sve pogone i pored ostalog raspitivao se o organizaciji i tražio prijedloge što bi

VLAST PREČESTO KVARI ČOVJEKA

Posted on : 30-09-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić… Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

Direktor postao diktatorom

Proizvodnja se u novim pogonima nakon nekoliko mjeseci stabilizirala, a kad je finska ekipa konačno otišla, Kvasnička je postao pravi diktator. Često je dolazio noću, pa ako je mislio da nešto nije kako treba, slao je automobil da doveze poslovođu i šefa pogona, a ponekada i tehničkog direktora da to riješe.

Jednom je zimi u 4 sata ujutro došao na Žitnjak, a kad je

ZAGREBAČKE MOGUĆNOSTI STRUČNOG DJELOVANJA

Posted on : 23-09-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić…   iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

filipZa razliku od ograničenih mogućnosti djelovanja izvan tvornice u Maglaju, ovdje mi se ta mogućnost višestruko proširila.

Preko seminara JUREMA, Društva inženjera i tehničara-a i fakultetâ stekao sam mnoge prijatelje i suradnike. Daleko bolje nego i u Beogradu, gdje je sve bilo više na razini organiziranja formalnih stručnih tijela, u Zagrebu je brzi razvoj suvremene tehnike industrijskih mjerenja i automatizacije već ostvarivao konkretne rezultate.

ŽIVOTNA PONUDA

Posted on : 16-09-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić.…Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

Mi stručnjaka nismo imali, pa sam Čaliću predložio da osnujemo zajednički postdiplomski studij Tehničkog i Ekonomskog fakulteta pod nazivom: “Tehnika i ekonomika automatizacije”.

Ne samo da se odmah složio, nego se i prihvatio pokroviteljstava tog studija. Mene je proglasio organizacijskim sekretarom i zadužio da s dekanom Tehničkog fakulteta prof. Hrvojem Požarom i šefom katedre prof. Vladimirom Muljevićem riješim organizacijske pojedinosti, a on će to riješiti s dekanom Ekonomskog fakulteta.

PROŠIRIVANJE AKTIVNOSTI

Posted on : 09-09-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

1

piše: Filip Ćorlukić… Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

filipDr. Čalić je postavljao jasna pitanja, a oni su petljali oko nerealnih cijena papira, koje određuje država, kao i o velikim obvezama oko izgradnje nove tvornice. Olga je govorila o tehničkim poteškoćama i primitivnim uvjetima rada, dok sam ja na Čalićevo pitanje prvo prikazao suvremenu opremu na postrojenju.

Rekao sam tko sam i odakle sam došao, pa naglasio da uopće nemam instrumentaraca za održavanje. Za dvojicu dobrih stručnjaka iz Maglaja, koji bi željeli doći u Zagreb, tvornica još nije

ZAGREB

Posted on : 01-09-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić… Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

filipU vrijeme moga boravka u Maglaju Tonćo i njegova supruga su bili učitelji u obližnjem selu Tujnici. Imali su i veliku farmu kokoša.

Sestra Gina je također završila učiteljsku školu i učiteljevala po selima. Marija je s obitelji preselila u Sarajevo, a budući mama više nije mogla, a nije imala ni razloga ostati u Vrhovima, pa je prodala imanje, a dok ne kupi nekakvu kuću u Derventi, preselila je kod Tonće.