berlin

PONOVO U BEOGRADU

Posted on : 22-04-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić... Iz knjige „Moje sjećanje na minulo stoljeće“

filip-u-puliIz Dubrovnika smo vlakom otputovali u Beograd i tamo me dočekala jedna neugodna vijest.

Upravnik restorana u kojemu sam se besplatno hranio je nekamo premješten, a novi nije bio zainteresiran, pa sam opet morao u studentsku menzu.

Budući mi je Sead još prije ferija najavio da bi se to moglo dogoditi, sačuvao sam novac za uplatu menze.

EKSKURZIJA

Posted on : 15-04-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić …Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

hqdefault19Na selu je bilo posla, ali smo radosno radili. Konačno smo bili svoji na svome. Ferje je brzo prolazilo i tjedan dana prije ego što sam imao namjeru otputovati iz Beograda sam dobio telegram: Prof. Jovanović i Bogdan Maglić me pozivaju da hitno dođem. To me iznenadilo. Već sam bio navikao na razne Bocine ideje, ali nisam mogao shvatiti kakve to ima veze profesorom. Nije bio druge nego da se spakiram i otputujem, a bilo mi je žao.

Čim sam došao na fakultet potražio sam Bocu, a kad ga nisam

RAZNA DOGAĐANJA I TONĆINA PRIČA

Posted on : 08-04-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić… iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

hqdefault19Ja sam stalno nosio onaj moj teški kožni kaput, a kad je bilo malo toplije nisam imao nikakav mantil. Sead mi je negdje pronašao izvrsno kompaktno platno lijepe tamno zelene boje, pa me odveo do svoga prijatelja Šefika, poznatog krojača, da mi sašije mantil. Ponekad sam u Beogradu viđao one montgomery mantile, pa sam rekao Šefiku da sašije “nešto tako”. No on to učinio mnogo bolje.

Mantil je imao sve ono što je imao i original, ali je bio duži i nije bio onako “šlampav”, nego uz tijelo pritegnutim opasačem – bio

OPASNA MISIJA

Posted on : 02-04-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

1

piše: Filip Ćorlukić…Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

filip-u-puliMinistarstvo obrane

Ubrzo nakon što su prošli ispitni rokovi, Bogdan Maglić mi je rekao da želi osnovati sekciju za radar, pa mi je rekao da odem kod generala Nikolića, koji je zadužen za vojnu industriju i da ga pitam možemo li dobiti jedan radar na fakultet, ili pristup nekom vojnom radaru.

Smatrao sam to vrlo zanimljivim, pa sam odmah otišao potražiti

BOGATSTVO DOGAĐANJA

Posted on : 26-03-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

1

piše: Filip Ćorlukić …Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

hqdefault19Obuka za vozački ispit

Jednog dana mi je Burek dao pismo Ministarstva vanjskih poslova koje od nas traži da pod hitno organiziramo obuku i polaganje vozačkog ispita za petnaestoricu novinara koji odlaze u inozemstvo. Ja sam preuzeo praktičnu vožnju i motoristiku, dok su nam za saobraćajne propise poslali čovjeka koji poznaje međunarodne propise. U to je vrijeme poznavanju rada motora, kao i inače svih dijelova automobila, na ispitima polagana velika

TREĆA GODINA STUDIJA

Posted on : 18-03-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić… iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

hqdefault19Egon

Četiri je puta padao na ispitu iz fizike, pa ako padne i peti put gubi pravo studiranja na PMF-u. Želio sam mu pomoći, a prije svega ohrabriti ga, pa sam krenuo na put nešto ranije. Zatekao sam ga s knjigom u ruci. Bila je to lijepo opremljena knjiga na engleskom jeziku. Za razliku od onog veselog momka u Dubrovniku, koji se u razgovorima društvu uspijevao nametnuti svojim  temama, sada je bio vrlo tih i nekako ukočen.

U STUDENTSKOM DOMU NA VOŽDOVCU

Posted on : 04-03-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić… Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

Kolege su mi rekli da još ima mjesta u studentskom domu na Voždovcu, pa sam sutradan otišao tamo da okušam sreću. To su barake na krajnjoj periferiji grada, smještene pored zadnje tramvajske stanice. Primio me je upravnik Bogdan Todorović, krupni i simpatični Crnogorac.

Rekao mi je da ima mjesta i pozvao službenicu da mi uzme podatke. Dok je ona pisala razgledao sam okolo i na jednom ormariću ugledao nekakav stari radio Kosmaj.

DRUGA GODINA STUDIJA

Posted on : 25-02-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić …Iz knjige „Moja sajećanja na minulo stoljeće“

filip-u-puliOdmah sam se počeo spremati za put. Krenuo sam večernjim vlakom i kad sam ujutro stigao u Beograd prvo sam otišao pogledati taj stan koji mi je Drago osigurao.

Bila je to vrlo mala sobica u koju se ulazilo iz kuhinje. Umjesto kreveta to su bile dvije daske postavljene na građevinarke “jarce”, a pored tog ležaja je bio toliko uzak prostor da je u njega mogla stati samo stolica, na kojoj je bio lavor.

ISPITI, STIPENDIJA I VOJNI ROK

Posted on : 18-02-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

1

piše: Filip Ćorlukić… iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

filip-u-puliEgon Šerbela

U mome sve širem krugu prijateljstava, posebno bih istakao prijateljstvo s beogradskim Slovencem Egonom Šerbelom, koji mi je zbog nečega bio posebno privržen. Čak je i na predavanjima nastojao sjediti sa mnom. Ubrzo me je odveo i doma.

Bio je to ogroman stan. Njegov je otac Tone u mladosti radio kao radnik na naftnim poljima Lendave.

OPASNI ZALET

Posted on : 11-02-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

1

piše: Filip Ćorlukić …Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće

Politička nastava, opasni zalet, susret s Verom Šimić.

Bilo je i političke nastave, zajedno za sve studente PMF-a. Među organizatorima se isticao Bogdan Maglić iz Sombora. Na jednom takvom skupu, nakon što je održao kratko predavanje o Marksizmu-lenjinizmu, predavač nam je počeo postavljati pitanja. Zanimljivo je koliko je o toj temi bilo veliko neznanje studenata.

U vrijeme rata u NDH su objavljivane “Male socijalne knjižice” u kojima

PRVA GODINA STUDIJA

Posted on : 05-02-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

DRUGI DIO KNJIGE

Očekivanja u smjeru budućnosti

piše: Filip Ćorlukić …iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

filip-u-puliOdlazak u Beograd

Došao je i dan polaska. Predvečer sam se odjenuo što sam u onoj sirotinji bolje mogao, stavio nešto stvari u mali koferić, preko ruke kožni kaput, šešir na glavu, pozdravio se sa svima i krenuo uz željezničku prugu prema petnaestak minuta u udaljenoj maloj željezničkoj postaji Kamen.

Čim je vlak krenuo ušao je milicajac tražeći isprave. Ušao sam

OSVRT ZBOG BUDUĆNOSTI

Posted on : 21-01-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić… Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

Ovaj se prvi dio mojih sjećanja dovršava prikazom događaja u vrijeme 1948. godine, kada se pod snažnim pritikom Staljinove rezolucije Informbiora, a u izvanredno riskantnom političkom zaokretu i okrutnom masovnom slanju na Goli otok onih sljedbenika koji su ga zapravo doveli na vlast, diktatorska Jugoslavija maršala Tita postupno počinje reorganizirati u svojevrsnu demokratskiju Jugoslaviju predsjednika Tita.

Budući nas se već sedamdest godina indoktrinira političkim

OMLADINSKA PRUGA ŠAMAC – SARAJEVO

Posted on : 14-01-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

3

piše: Filip Ćolukić… Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

filip-u-puliPrijavio sam se na radnu akciju izgradnje Omladinske pruge Šamac-Sarajevo. Jedan od glavnih motiva bio mi je taj da ću dobiti radno odijelo i vojničke cipele t.zv. cokule. Derventska Omladinska radna brigada upućena je na radilište u Osječanima, nedaleko od Doboja u smjeru Brčkog.

Kad smo stigli smješteni smo u novu baraku, koja je pregradnim zidom od dasaka bila podijeljena na dva dijela: jedan za muškarce, a drugi za žene. Ležaji su bili tipa jednokatnih palača, posteljina je

PONOVO U ŠKOLI/MATURA

Posted on : 07-01-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

1

piše: Filip Ćorlukić… Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

Ćorlukić-Moja-sjećanja-na-minulo-stoljećeŽivot u internatu 

Proljeće i ljeto prošli su mi u intenzivnim poljoprivrednim radovima, a na jesen sam, nastavio s pohađanjem škole. Bilo je to vrlo naporno. Svaki dan po sedam kilometara u školu i sedam nazad; bez obzira na vremenske prilike. Par kilometara prije Dervente putem mi se pridruživalo nekoliko mlađih učenika. Ja sam uvijek hodao vrlo brzo pa su oni trčkarali za mnom.

ROĐENDAN U ZATVORU

Posted on : 31-12-2017 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić... Iz knjige „Moje sjećanje na minulo stoljeće“

U to su vrijeme noću znali iz dvadesetak kilometara udaljenih srpskih sela provaljivati četnici, pa sam ja noći provodio negdje u brojnim kupinovim međama.

Te noći s 04. na 05 siječnja, došla je patrola KNOJ-a (Korpus narodne obrane) i tražili su Stjepana Ćorlukića – đaka. Majka im je rekla da ne pozna nikog takvog, da sam ja Filip i da se krijem negdje od četnika. Rekli su da dođem sutra na Plehan gdje su u samostanu imali sjedište.