berlin

PUTOVANJE U FINSKU

Posted on : 15-10-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić… Iz knjige „Moje sjećanje na minulo stoljeće“

Posjeta firmi Valmet

Cilj nam je bio posjetiti firmu Valmet i neke tvornice papira. Odvojili su nas u grupe, a Kuk, direktor Ivice Lovinčića i ja, prvi smo odvedeni kod jednog od direktora Valmeta, koja je jedan od najvećih svjetskih proizvođača postrojenja za proizvodnju papira i najveći proizvođač za SSSR.

Direktor nam je rekao da su do tada Sovjetima isporučili 24

NOVI GENERALNI DIREKTOR

Posted on : 07-10-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić… Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

filipKvasničke mi je bilo žao. On je najzaslužniji što su izgrađena postrojenja na Žitnjaku, ali se, nažalost, nije snašao u novim okolnostima. Smatrao je da i dalje mora osobno sve kontrolirati – ne samo pogone, nego i ljude.

Dolazak Vlade Kuka predstavljao je pravo osvježenje. Znao je razgovarati. Pitao je i  slušao, ali ne autoritativno kao Kvasnička, nego nekako u prijateljskom ozračju. Obilazio je sve pogone i pored ostalog raspitivao se o organizaciji i tražio prijedloge što bi

VLAST PREČESTO KVARI ČOVJEKA

Posted on : 30-09-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić… Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

Direktor postao diktatorom

Proizvodnja se u novim pogonima nakon nekoliko mjeseci stabilizirala, a kad je finska ekipa konačno otišla, Kvasnička je postao pravi diktator. Često je dolazio noću, pa ako je mislio da nešto nije kako treba, slao je automobil da doveze poslovođu i šefa pogona, a ponekada i tehničkog direktora da to riješe.

Jednom je zimi u 4 sata ujutro došao na Žitnjak, a kad je

ZAGREBAČKE MOGUĆNOSTI STRUČNOG DJELOVANJA

Posted on : 23-09-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić…   iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

filipZa razliku od ograničenih mogućnosti djelovanja izvan tvornice u Maglaju, ovdje mi se ta mogućnost višestruko proširila.

Preko seminara JUREMA, Društva inženjera i tehničara-a i fakultetâ stekao sam mnoge prijatelje i suradnike. Daleko bolje nego i u Beogradu, gdje je sve bilo više na razini organiziranja formalnih stručnih tijela, u Zagrebu je brzi razvoj suvremene tehnike industrijskih mjerenja i automatizacije već ostvarivao konkretne rezultate.

ŽIVOTNA PONUDA

Posted on : 16-09-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić.…Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

Mi stručnjaka nismo imali, pa sam Čaliću predložio da osnujemo zajednički postdiplomski studij Tehničkog i Ekonomskog fakulteta pod nazivom: “Tehnika i ekonomika automatizacije”.

Ne samo da se odmah složio, nego se i prihvatio pokroviteljstava tog studija. Mene je proglasio organizacijskim sekretarom i zadužio da s dekanom Tehničkog fakulteta prof. Hrvojem Požarom i šefom katedre prof. Vladimirom Muljevićem riješim organizacijske pojedinosti, a on će to riješiti s dekanom Ekonomskog fakulteta.

PROŠIRIVANJE AKTIVNOSTI

Posted on : 09-09-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

1

piše: Filip Ćorlukić… Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

filipDr. Čalić je postavljao jasna pitanja, a oni su petljali oko nerealnih cijena papira, koje određuje država, kao i o velikim obvezama oko izgradnje nove tvornice. Olga je govorila o tehničkim poteškoćama i primitivnim uvjetima rada, dok sam ja na Čalićevo pitanje prvo prikazao suvremenu opremu na postrojenju.

Rekao sam tko sam i odakle sam došao, pa naglasio da uopće nemam instrumentaraca za održavanje. Za dvojicu dobrih stručnjaka iz Maglaja, koji bi željeli doći u Zagreb, tvornica još nije

ZAGREB

Posted on : 01-09-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić… Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

filipU vrijeme moga boravka u Maglaju Tonćo i njegova supruga su bili učitelji u obližnjem selu Tujnici. Imali su i veliku farmu kokoša.

Sestra Gina je također završila učiteljsku školu i učiteljevala po selima. Marija je s obitelji preselila u Sarajevo, a budući mama više nije mogla, a nije imala ni razloga ostati u Vrhovima, pa je prodala imanje, a dok ne kupi nekakvu kuću u Derventi, preselila je kod Tonće.

ENERGOINVESTOVA PONUDA

Posted on : 26-08-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić… iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

Tih dana je u tvornicu poslom došao iz Sarajeva moj prijatelj Cvetković (Cvejo), koji je bio direktor Energoinvestove tvornice mjernih i regulacijskih uređaja.

Kad sam mu rekao da sam dao otkaz i da još nisam odlučio kamo ću, odmah mi je rekao da prijeđem u Energoinvest. Stan osiguran, veća plaća, zanimljiv posao u koji se odmah mogu uklopiti.

Zahvalio sam mu se i rekao da mi se nije lako odlučiti, te da bi mi

GODIŠNJI ODMOR

Posted on : 19-08-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić… Iz knjige „Moje sjećanje na minulo stoljeće“

Automobilom sam se sa suprugom i kćerkom uputio na godišnji odmor,  dvanaestodnevno kružno putovanje: Sarajevo, Dubrovnik, Rijeka, Zagreb, Maglaj.

Nisam imao unaprijed smišljen plan zadržavanja, pa smo ostajali samo tamo gdje nam je bilo zanimljivo.

U sjećanju mi je ostalo putovanje uz Jadran. Prije izgradnje Jadranske magistrale, bila je to vrlo uska makadamska cesta, na

POVRATAK U MAGLAJ

Posted on : 12-08-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić … Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

Zahvaljujući prikupljenim informacijama i znanjima koja smo stekli, vrlo brzo smo osposobili i onaj dio instrumentacije, koji nismo znali aktivirati ni nakon povratka sa specijalizacije u Berlinu, pa sam intenzivno nastavio pripremati već započetu reorganizaciju spajanjem laboratorijske i pogonske kontrole u jedinstvenu tehničku kontrolu; o kakvoj mi je u Karlsruheu govorio onaj inženjer njemačke kemijske industrije.

Razgovarao sam o tome s tehničkim direktorom Rozinom. Njemu

PRAKSA KOD SIEMENSA

Posted on : 05-08-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić… Iz knjige „Moje sjećanje na minulo stoljeće“

U Karlsruhe sam otputovao skupa s Milivojem Damjanovićem. Siemensovi pogoni, laboratoriji i uprava nalaze se par kilometara izvan grada i tamo se putuje tramvajem.

Kad smo se prijavili rekli su nam da ćemo svakodnevno imati predavanja i rad u ispitnim stanicama.

Dali su nam adresu stana u gradu. Ne sjećam se koliko smo plaćali.

UPOZNAVAO SAM BERLIN

Posted on : 29-07-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić… Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

hqdefault19Kod Askanije je boravio i mladi bračni par švedskih inženjera, kao i jedan stariji Kanađanin. Ponekad smo se znali zajedno naći kod Ganclina tražeći dokumentaciju i prospekte koji su nam trebali.

Kanađanin je izvrsno govorio njemački, pa je sa mnom govorio njemački, ali je zanimljivo da je s Ganclinom govorio isključivo engleski – čak i kad se uključivao u moj, ili razgovor Šveđana na njemačkom jeziku on je govorio engleski, a tako je i Ganclin odgovarao njemu.

PRAKSA

Posted on : 22-07-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić… iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

hqdefault19Iznenađenje, pa brzo organiziranje puta

Kad sam u Munibovu kancelariju ušao s pasošem u visoko podignutoj ruci, iznenađeno me je pogledao, a onda je pokrio lice dlanovima istovremeno me pitajući šta sam im to rekao. Tvornička administracija je bila izvanredno učinkovita.

Da ne bismo gubili vrijeme u čekanju istočnonjemačke vize odlučeno je da putujem vlakom da Frankfurta, a u Berlin

KUDERIN NAČIN RADA

Posted on : 15-07-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić... iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

hqdefault19Zauzevši stav da je proizvodnja timski rad, Kudera je nastojao i uspijevao spriječiti svako nadmudrivanje u tomu “tko je kriv”. Kad god je potrebno, problem se morao zajednički rješavati.

Prigodom jednog zastoja, ja sam nešto radio na regulatoru protoka pare za papirmašinu. Nedugo nakon što je proizvodnja počela, Kudera pozvao na hitan sastanak nas iz održavanja i šefa proizvodnje.

UČENJE I ORGANIZIRANJE RADIONICE

Posted on : 08-07-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić ….Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

Uz jesenski sajam u Zagrebu je prof. Muljević osnovao Jugoslavenski seminar za mjerenje i automatizaciju JUREMA, pa sam i ja tamo otišao na dva tjedna.

Bilo je zanimljivih predavanja, a na sajmu različite opreme, ali su meni najzanimljiviji bili susreti s kolegama iz drugih jugoslavenskih tvornica.

Sve su one u odnosu ma maglajsku bile jednostavnije, ali su