berlin

SELIDBA U GRADSKI STAN

Posted on : 20-04-2017 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Čorlukić ...Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

kloster-i-eškanazi-sinagogaU toj nam je kući zaista bilo lijepo i zanimmljivo, ali je i taj stan ipak bio pretijesan za šesteročlanu obitelj. Ne znam gdje je tko spavao, ali se sjećam da je za mene svako veče postavljana postelja na podu. Žujo je bio siguran stražar pa su ljeti ulazna vrata uvijek bila otvorena. Uz Žuju, mi smo negdje nabavili jedno malo bijelo štene, pa čim bi se ujutro pojavilo sunce, ono bi utrčalo u kuću, došlo do mene i počelo me buditi ližući me po licu.

ODLAZAK ČEHA, JA „ELEKTRIČAR“

Posted on : 08-04-2017 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić…iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

c71e5e5df319691a53a741b4b4b446f5Osim drugih, otac je negdje nabavio jednu izrazito malu vrstu kokoši, koje smo zvali «cvrke». Bili su lijepi, često šareni, a izrazito borbeni. Vrane su nam često od običnih kvočaka znale ugrabiti po neko pile. Od male cvrke nikada. Premda nije bila ništa veća od vrane, na svaki je pokušaj napada toliko skakala i vrištavo cvrčala, da je vrana odustajala. Imali smo samo jednog pijetla. Bio je bijel. Taj je pjetlić lovio svaku priliku da uđe u kuću, dođe pred veliko ogledalo, a kada u ogledalu ugleda svoga «suparnika», prosto podivlja. Skače, vrišti i kljunom udara svoju

PRESELJENJE U VEĆI STAN

Posted on : 31-03-2017 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić …iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

Tuzla.baS druge strane pruge nalazila se još jedna željeznička kuća, nešto veća od naše, ali s mnogo većim dvorištem. Tu je stanovala obitelj Fidler. Imali su troje djece: Pubu, Letu (Violetu) i Angelu. Puba je išao sa mnom u školu, a Leta s mojim bratom Antom, kojega smo svi, ne znam od kada, zvali Tonćom.

U blizini je bilo još mnogo druge djece, a oko nas se stalno nešto događalo. Fidlerovi su bili Folksdojčeri, ali nisam znao što je to.

TUZLA

Posted on : 23-03-2017 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

1

piše: Filip Ćorlukić ...iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

U Tuzlu smo stigli u kasno poslije podne. Iz vlaka smo s lijeve strane vidjeli željezničku postaju, koja se nalazila u velikom parku, a iza nje ulica i gradske kuće.

Međutim, otac nas je izveo iz vlaka na suprotnu stranu, s koje je pogled pucao na oranice, i samo dvije udaljene kuće. Vrijeme je bilo izrazito tmurno i mi smo uskim, blatnjavim puteljkom krenuli prema lijevoj, manjoj.

RAZNI DOGAĐAJI

Posted on : 15-03-2017 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić  …Iz knjige „Moje sjećanje na minulo stoljeće“

Ćorlukić-Moja-sjećanja-na-minulo-stoljećeU toj su našoj ulici bile samo katoličke i muslimanske kuće, a odnosi su bili u pravom smislu riječi dobrosusjedski. U katoličkim se kućama nedjeljom nikada nisu obavljali veći poslovi, uključujući tu i pranje rublja. U znak solidarnosti ni muslimanke tada nisu prale rublje. Petkom muslimanima nije zabranjeno raditi, ali po nekakvom reciprocitetu moja majka nikada nije petkom prala rublje, niti je radila u vrtu. Katolički i muslimanski blagdani bili su također na neki način zajednički. Išli smo jedni

DERVENTA

Posted on : 09-03-2017 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić   ……Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

154Bio je to prvi veliki prijelom; prva skretnica u mome životu, ali to još nije bila moja odluka. Uselili smo se u malu dvorišnu katnicu u derventskoj Gornjoj mahali, na samom ulazu u grad.

Kuću nam je iznajmio Anto Jurakić. On i njegova sestra su stanovali u kući uz ulicu, a tu su imali i kavanu. Uz kavanu je bila i

PRVA DJEČJA SJEĆANJA

Posted on : 01-03-2017 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić              …Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

istorija-1-1U vrijeme moga najranijeg djetinjstva otac je još bio noćni čuvar na derventskoj željezničkoj postaji.

Prvo čega se sjećam dogodilo se kada sam imao oko dvije i pol godine.

Tu si sliku i sada mogu jasno predočiti, pa u mislima jasno vidim kako ujak Bariša izlazi iz kuće i nosi na ramenu mali sanduk napravljen od neobojenih

POČETAK PRIČE

Posted on : 22-02-2017 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

piše: Filip Ćorlukić 

novac

Kada sam prije 16 godina ovo počeo pisati, imao sam sedamdeset godina. Bio sam pri kraju dovršenja jednog izvanredno zahtjevnog i dugotrajnog povijesnog istraživanja religija, pa sam se odlučio prema vlastitom sjećanju osvrnuti na prošlost.

Ne na moju – jer sam ja nevažan – nego na moja sjećanja na događanja na ovim prostorima u minulom stoljeću, jer

PROROK PROŠLOSTI

Posted on : 17-02-2017 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

2

piše: Filip Ćorlukić   …Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće

Ćorlukić-Moja-sjećanja-na-minulo-stoljeće1.- PREDGOVOR
90 mi je godina, koje sam proživio u lijepim i zanimljivim, ali često i u dramatičnim okolnostima, pa sam se odlučio prema vlastitom sjećanju ali i drugim saznanjima osvrnuti na prošlost.

Ne samo na moju, nego prvenstveno na događanja na ovim prostorima u minulom stoljeću, jer sam svjestan činjenice da je sve od završetka II. svj. rata naša povijest sustavno krivotvorena, pa ogromna većina ljudi u ovoj našoj lijepoj domovini živi u povijesnoj zabludi.

Zahvaljući eksplozivnom napredku znanosti, danas znamo što se na Zemlji događalo prije milijunâ, pa i milijarda godina, a tko, čak i od tzv. visokih intelektualaca znade da

EVO NAM DIDA FILIPA

Posted on : 17-02-2017 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

Novo lice, novo pero i nova rubrika, samo glavni lik, naš novi suradnik, Filip Ćorlukić, nije takav na ovome svijetu, ima doživljaja, iskustva, sjećanja i godina, poprilično.

tekst: Sonja Breljak
filip-u-puliKad mi je nedavno (a on to, na moje zadovoljstvo čini često), dobar prijatelj i kolega, Zvonimir Mitar, nekadašnji  urednik švicarskog portala CroatiaCH, poslao na uvid pismo koje je predsjednici RH i premijeru Vlade RH, uputio izvjesni „dida Filip“, nisam imala pojma kako reakcijom i objavom tog pisma, upravo postavljam temelje, vjerojatno, jednoj dugoj suradnji.

Naime, bijah (o, još kako!) izuzetno, a vrlo ugodno iznenađena i obradovana čistim