berlin

VOJSKA

Posted on : 17-06-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić... Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

Konačno je došao poziv za vojsku. Na regrutaciji u Derventi imao sam problema zbog loše karakteristike. Kad me oficir pitao u kojem bih rodu vojske želio služiti, rekao sam da bih želio u mornaricu, ili zrakoplovstvo. On je uzeo moju karakteristiku i kad ju je pročitao, dreknuo je na mene: “Stani mirno! Što si se naslonio na stol k’o neka baba? Ti ćeš meni u obalnu pješadiju, pa ćeš gledati i brodove i avione, a nećeš im moći ni blizu.”

Došao sam u Kraljevo, u pomoćni vod bojne brdske pješadije. Nije

AKTIVNO SAM SE UKLJUČIO

Posted on : 11-06-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić… iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

Kad sam se vratio u tvornicu rekao sam da sam se oženio, pa sam iz skladišta dopunio namještaj i sve što mi je trebalo. Iz tvornice je bio zabranjeno bilo što iznositi, ali je majstorima bilo dozvoljeno da sebi i ostalim stanarima u radionicama napraviti što nam je potrebno. Samo je trebalo prijaviti, materijal se po minimalnim cijenama kupovao u skladištu, a onda je poslije radnog vremena radnik to mogao napraviti u radionici. Tako su i meni bravari napravili štednjak, koji sam im platio.

RAZGOVORI SA STUDENTICAMA

Posted on : 03-06-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić ….iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

filip-u-puliU slobodno sam vrijememe često razgovarao s djevojkama o udajama i ženidbama, a eventualnu mogućnost selidbe u “nekakvu selendru” zbog posla ili udaje, većina je njih potpuno odbijala.

Konačno sam nakon dvadesetak dana i niza razgovorâ s mnogim djevojkama našao potencijalnu životnu družicu. Bila je to Skopljanka Olga Blagoeva, apsolvent Pedagoške defektološke akademije, usmjerenje: za slijepe, koja je prije toga dvije godine kao učiteljica radila po makedonskim selima. S njom sam nastavio razgovore.

ZAPOSLENJE U VOJNOJ INDUSTRIJI

Posted on : 27-05-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić… Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

filip-u-puliJednog me je dan pozvao Boco da dođem u Vinču. Već sam ranije odlazio nekoliko puta i nije me impresioniralo to što rade u inače izvrsno opremljenom institutu. Uglavnom ponavljaju eksperimente koje je davno netko već uspješno obavio.

Boco me je proveo kroz cijeli Institut. Rekao mi je da im treba vrstan praktičar i pitao me da li bih ja želio tu raditi. Rekao sam mu da je to dobra škola i priprema za odlazake u neke velike američke institute, za što ja iz političkih razloga nemam nikakve

OPET NA POSLU

Posted on : 20-05-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić… Iz knjige „Moje sjećanje na minulo stoljeće“

U minula tri mjeseca upravnik Bogdan nije morao uzimati električara, jer su me Čampur i ona tri studenta s kojima sam radio na sređivanju instalacija vrijedno zamjenjivali. Studentski grad je imao brijačnicu s frizerajem, stolara i krojača. Od radničkih odijela moglo se nabaviti samo ono obično platneno plavo, pa sam još u samom početku negdje nabavio debelo bijelo laneno platno, od kojega mi je krojač sašio pravi kombinezon s puno velikih džepova. U tom sam kombinezonu uvijek išao obavljati popravke. U vrijeme moga odsustva Čampur i ostala trojica taj su

BOLEST

Posted on : 13-05-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

1

piše: Filip Ćorlukić… Iz knjige „Moje sjećanje na minulo stoljeće“

Ćorlukić-Moja-sjećanja-na-minulo-stoljećeNegdje krajem veljače nakon večere sam osjetio da imam visoku temperaturu.  Otišao sam do Time i on je izmjerio 40 stupnjeva. Temeljito me pregledao, ali nije mogao ništa ustanoviti. Ništa me nije boljelo. Dao mi je nekakvu tabletu i smjestio me u krevet. Došao je nakon jedan sat i ustanovio da je temperatura nije ništa niža, pa mi je dao nekakvu injekciju. Ujutro mi je izmjerio temperaturu i kad je vidio da je 39,5, rekao je da je to nešto ozbiljnije i odveo me u onu gradsku ambulantu, u baraci na putu prema menzi.

ELEKTRIČAR

Posted on : 06-05-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić… Iz knjige „Moje sjećanje na minulo stoljeće“

Odgodio sam polaganje zadnjeg ispita.

Gradivo iz Racionalne mehanike je vrlo obimna i teško, pa sam definitivno odustao od pokušaja da do jeseni diplomiram, a u Beograd ću krenuti tek uoči jesenskog ispitnog roka. Želim slušati ispitivanje, jer se i tako mnogo toga nauči.

Do tad ću se odmarati i nastojati potpuno stabilizirati zdravstveno stanje. Uglavnom sam obavljao samo lakše poslovne. Šetao sam i

BOLNICA

Posted on : 29-04-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

1

piše: Filip Ćorlukić …Iz knjige „Moja sjećana na minulo stoljeće“

hqdefault19Više nisam ni pomišljao na otpor. Dobio sam uputnicu i uputio se u Bolnicu, koja se nalazila uz cestu pri vrhu uspona iz grada. Malo dalje je bila kuća u kojoj smo nekada stanovali. Bila je to lijepa bolnička zgrada, a podigli su je Austrijanci 1885.g. Od zgrade prema cesti nalazi se veliki bolnički park.

Smješten sam u dvokrevetnu sobu, u kojoj je već dugo vremena ležao osamnaestogodišnji Fuad Alibegović. Njemu je bio zahvaćen veći dio pluća, nije bio pozitivan, ali mu se stanje nije popravljalo.

PONOVO U BEOGRADU

Posted on : 22-04-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić... Iz knjige „Moje sjećanje na minulo stoljeće“

filip-u-puliIz Dubrovnika smo vlakom otputovali u Beograd i tamo me dočekala jedna neugodna vijest.

Upravnik restorana u kojemu sam se besplatno hranio je nekamo premješten, a novi nije bio zainteresiran, pa sam opet morao u studentsku menzu.

Budući mi je Sead još prije ferija najavio da bi se to moglo dogoditi, sačuvao sam novac za uplatu menze.

EKSKURZIJA

Posted on : 15-04-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić …Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

hqdefault19Na selu je bilo posla, ali smo radosno radili. Konačno smo bili svoji na svome. Ferje je brzo prolazilo i tjedan dana prije ego što sam imao namjeru otputovati iz Beograda sam dobio telegram: Prof. Jovanović i Bogdan Maglić me pozivaju da hitno dođem. To me iznenadilo. Već sam bio navikao na razne Bocine ideje, ali nisam mogao shvatiti kakve to ima veze profesorom. Nije bio druge nego da se spakiram i otputujem, a bilo mi je žao.

Čim sam došao na fakultet potražio sam Bocu, a kad ga nisam

RAZNA DOGAĐANJA I TONĆINA PRIČA

Posted on : 08-04-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić… iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

hqdefault19Ja sam stalno nosio onaj moj teški kožni kaput, a kad je bilo malo toplije nisam imao nikakav mantil. Sead mi je negdje pronašao izvrsno kompaktno platno lijepe tamno zelene boje, pa me odveo do svoga prijatelja Šefika, poznatog krojača, da mi sašije mantil. Ponekad sam u Beogradu viđao one montgomery mantile, pa sam rekao Šefiku da sašije “nešto tako”. No on to učinio mnogo bolje.

Mantil je imao sve ono što je imao i original, ali je bio duži i nije bio onako “šlampav”, nego uz tijelo pritegnutim opasačem – bio

OPASNA MISIJA

Posted on : 02-04-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

1

piše: Filip Ćorlukić…Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

filip-u-puliMinistarstvo obrane

Ubrzo nakon što su prošli ispitni rokovi, Bogdan Maglić mi je rekao da želi osnovati sekciju za radar, pa mi je rekao da odem kod generala Nikolića, koji je zadužen za vojnu industriju i da ga pitam možemo li dobiti jedan radar na fakultet, ili pristup nekom vojnom radaru.

Smatrao sam to vrlo zanimljivim, pa sam odmah otišao potražiti

BOGATSTVO DOGAĐANJA

Posted on : 26-03-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

1

piše: Filip Ćorlukić …Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

hqdefault19Obuka za vozački ispit

Jednog dana mi je Burek dao pismo Ministarstva vanjskih poslova koje od nas traži da pod hitno organiziramo obuku i polaganje vozačkog ispita za petnaestoricu novinara koji odlaze u inozemstvo. Ja sam preuzeo praktičnu vožnju i motoristiku, dok su nam za saobraćajne propise poslali čovjeka koji poznaje međunarodne propise. U to je vrijeme poznavanju rada motora, kao i inače svih dijelova automobila, na ispitima polagana velika

TREĆA GODINA STUDIJA

Posted on : 18-03-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić… iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

hqdefault19Egon

Četiri je puta padao na ispitu iz fizike, pa ako padne i peti put gubi pravo studiranja na PMF-u. Želio sam mu pomoći, a prije svega ohrabriti ga, pa sam krenuo na put nešto ranije. Zatekao sam ga s knjigom u ruci. Bila je to lijepo opremljena knjiga na engleskom jeziku. Za razliku od onog veselog momka u Dubrovniku, koji se u razgovorima društvu uspijevao nametnuti svojim  temama, sada je bio vrlo tih i nekako ukočen.

U STUDENTSKOM DOMU NA VOŽDOVCU

Posted on : 04-03-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić… Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

Kolege su mi rekli da još ima mjesta u studentskom domu na Voždovcu, pa sam sutradan otišao tamo da okušam sreću. To su barake na krajnjoj periferiji grada, smještene pored zadnje tramvajske stanice. Primio me je upravnik Bogdan Todorović, krupni i simpatični Crnogorac.

Rekao mi je da ima mjesta i pozvao službenicu da mi uzme podatke. Dok je ona pisala razgledao sam okolo i na jednom ormariću ugledao nekakav stari radio Kosmaj.