berlin

BILJEŠKA O AUTORU

Posted on : 07-04-2019 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

Završili smo objavu knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“ Filipa Ćorlukića. Iz knjige, kao što je to na kraju i red, donosimo i Bilješku o piscu. Imamo privilegij da nam je autor, Filip Ćorlukić, u mogućnosti ipak, a nakon nedavnog moždanog udara, napisati nekoliko riječi u ovoj završnici objave. A obećava i koji redak više u narednim danima. Dragom dida Filipu, našem najstarijem suradniku želimo brz oporavak. Na ovim stranicama ima se svakako šta njegovo čitati. A čitamo se, ako Bog da,  i dalje! (Urednica, ili kako bi dida Filip rekao – „šefica“ :) )

Iz  knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“ Filipa Ćorlukića

filip-promocija1Filip Ćorlukić rođen je 6. siječnja 1928. u selu Vrhovi kod Dervente, od oca Stjepana, željezničkog službenika i majke Kaje, domaćice. Prva dva razreda osnovne škole je pohađao u derventskoj osnovnoj školi časnih sestara, da bi je zbog očeva premještaja nastavio u tuzlanskoj osnovnoj školi časnih sestara. U Tuzli je pohađao gimnaziju do jednog dijela šestog razreda, a budući da mu je otac početkom 1943. premješten u Bosanski Brod i on je pohađanje nastave nastavio u Derventi.

POČETAK BESPERSPEKTIVNOSTI

Posted on : 31-03-2019 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić... Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

filipUbrzo nakon donošenja odluke o kupnji kompjuterske opreme, počeli su dolaziti ponuđači. Već nakon prvih razgovora odlučio sam se za najsuvremeniju opremu jednog proizvođača iz SAD.

Bilo je dosta problema dok se prihvatila ta moja odluka. Cijena skromnije dizajniranog uređaja iznosila je oko pola milijuna DEM, pa se u razmatranje ponuda uključio i komercijalni direktor Tedeski. On je – kako je tvrdio – zbog povoljnijeg načina plaćanja predlagao drugog proizvođača.

DOGAĐAJI OKO OBJAVLJIVANJA KNJIGE

Posted on : 24-03-2019 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

1

piše: Filip Ćorlukić…Iz knjige „Sjećanja na minulo stoljeće“

filipPotpis Ugovora

Konačno sam dovršio rukopis knjige, koja svoj začetak ima u vrijeme neposredno ploslije rata i odnijeo ga mojim prijateljima u Tehničku knjigu. Kad su ga Vistrička i još neki pročitali rekli su da se ni uz najbolju želju to ne može uklopiti i njihov izdavački program. Onda mi je direktor inženjer Ražnjević rekao da će me odvesti kod svoga prijatelja Majstorovića, koji je direktor nakladničke kuće Stvarnost.

DO MIROVINE U ZAGREBU

Posted on : 17-03-2019 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić... Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

filipNakon povratka iz Turske u Celprojektu sam se opet uključio u poslove na projektiranju, ali i pružajući pojedinim tvornicama savjetodavnu i konkretnu tehničku pomoć. Najviše smo poslovali s Tvornicom u Plaškom.

Jedne zime sam tamo po nekakvom većem poslu boravio tri mjeseca, a od kad su Đoku Bulatovića fizički izbacili iz ivangradske tvornice, on je preko Indbiroa pomagao pojedinim tvornicama. Zatekao sam ga u Plaškom. Sva smo popodneva provodili skupa,

TURSKA

Posted on : 10-03-2019 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić…Iz knjige „Moje sjećanje na minulo stoljeće“

filipKrajem travnja 1977. sjedio  sâm sam u kancelariji Celprojekta, kad se oglasio teleprinter.

Bila je to poruka njemačke firme Belmer u kojoj preko Industromontaže traže vezu s Celprojektom po pitaju nekog posla za prof. Filipa Ćorlukića u Turskoj.

Teleprinterom sam se javio Belmeru i pitao o čemu se radi. Odmah su mi odgovorili da im je hitno potreban tehnološki direktor

POBUNA NAŠE EKIPE U SYLHETU

Posted on : 03-03-2019 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić… Iz knjige „Moje sjećanje na minulo stoljeće“

Oko mjesec dana nakon moga povratka, iz Frankfurta je u Celprojekt stigla vijest da su se naši momci u Bangladešu pobunili i da se žele vratiti, pa nas mole da to pokušamo spriječiti.

Predlagao sam da odmah odletim tamo, ali je i Velikonja želio vidjeti puta, pa je išao na nužnu vakcinaciju. Kad je već bio spreman za put, naši su se vratili. Više ništa nismo mogli učiniti.

Džaja se vratio u OKI, Ljubića su ponovo primili u tvornicu papira,

RASPISAN NATJEČAJ ZA NADZOR

Posted on : 24-02-2019 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić… Iz knjige „Moje sjećanje na minulo stoljeće“

Cio moj boravak u Bangladešu izvanredno je zanimljiv, ali to nije predmet ove knjige. Ukratko ću se osvrnuti još samo na neke segmente.

Milke sa mnom nikada nije razgovarao o nekim konkretnim problemima u pogonu. Najčešće je kritizirao Bikera i upozoravao me na Kohla tvrdeći da je dvoličan. Često je ispitivao što je to Celprojekt, i pitao me hoćemo li se natjecati za nadzor koji će se uspostaviti nakon što mi završimo posao.

POVRATAK U SYLHET

Posted on : 17-02-2019 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić… Iz knjige „Moje sjećanje na minulo stoljeće“

Predstavnik u UN.- Dzon se vratio u društvu našeg predstavnika u UN. Upoznali smo se i on mi je rekao da su mi osigurali kartu za popodnevni let u Silhet, te da će mi do tada on praviti društvo.

Otišao sam se još pozdraviti s ambasadorom. Rekao mi je da će nas u slučaju evakuacije u Indiji prihvatiti Austrijanci. Zahvalio sam mu se na lijepom prijemu i pozvao ga da nas posjeti, možda kada uskoro budemo puštali tvornicu u probnu proizvodnju.

OKOLIŠ

Posted on : 10-02-2019 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić…Iz knjige „Moje sjećanje na minulo stoljeće“

filip-promocija-150x150Kiše, insekti, zmije

Monsunske su kiše bile sve češće i dugotrajnije. Jednom tijekom deset dana uopće nismo išli na radilište. Svi su se snalazili kako su znali, a ja sam uglavnom čitao i pisao. Monsunske su kiše ne samo dugotrajne, nego i obilne,  izgleda da se kiša ne spušta u kapljicama, nego u mlazovima. Tamni oblaci su vrlo nisko, munje se iz njih ne udaraju u “cik-cak” liniji, nego kao ravni debeli sjajni kolci koji se uz zaglušnu tutnjavu zabijaju u zemlju.

BORAVAK I RAD

Posted on : 03-02-2019 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić… Iz knjige „Moje sjećanje na minulo stoljeće“

Stanovanje

Mirko i ja smo dobili stan na katu jedne od zgrada. U tom je stanu svaki od nas imao svoju sobu, a lijepo uređena dnevna soba i kuhinja bili su zajednički. Tu je bila i posebna soba za kuhara i njegovog pomoćnika. Njih smo mi plaćali od obilnih dnevnica koje smo primali u domaćoj valuti koja se zove taka. Premda je namjena bila privremena, oprema kuhinje bila je zaista vrhunska, kao da smo negdje u Njemačkoj.

POSAO U INOZEMSTVU

Posted on : 27-01-2019 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić… Iz knjige „Moje sjećanje na minulo stoljeće“

filipPrihvatili smo ponudu.

U proljeće 1975. u Celprojekt je iz Frankfurta došao predstavnik firme KHD Pritchard, gospodin Jasony i ponudio nam da mi iz jugoslavenskih tvornica angažiramo grupu od 15 stručnjaka različitih profila za dovršenje puštanje u pogon tvornice celuloze u Bangladešu. Posao bi trajao godinu dana.

Na spisku koji nam je dao bilo je vidljivo da su im potrebni

SESTRINA SMRT

Posted on : 20-01-2019 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić…Iz knjige „Moje sjećanje na minulo stoljeće“

filipPrerana i bolna smrt

Moja mlađa sestra Gina (Anđelka) je nakon završetka učiteljske škole jedno vrijeme skupa s Tonćom radila u raznim seoskim školama. Zatim se udala za kolegu učitelja Iliju Mihajlovića i dok sam ja još radio u Maglaju, dobili su posao u obližnjoj Tujnici.

S mužem se dobro slagala, a kao učiteljica postala je vrlo popularna. Na žalost dobila je rak dojke, operirana je, ali bez

IZDVAJANJE IZ INDUSTROPROJEKTA

Posted on : 13-01-2019 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić… Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

hqdefault19Pripreme

Mi u odjelu za celulozu i papir imali smo puno posla. Osim Fužina i Plaškog pripremali smo se za projektiranje jedne tvornice papira u Međimurju, a ja sam povremeno odlazio u Sremsku Mitrovicu i Ivangrad.

Svi su novci stizali na zajednički račun Industroprojekta, ali zbog načina raspodjele na naš je interni račun knjižen samo dio onoga

DIDA FILIPOVIH DEVEDESET

Posted on : 08-01-2019 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

1

Prilog: Filip Ćorlukić, preko Zvonimira Mitra i Sonje Breljak

image003-Fizičar sam, radni vijek sam proveo inženjerski radeći u industriji i za industriju, a poslovi su me vodili od nordijskih zemalja do Etiopije i Bangladeša. Zavičajno sam Bosanac, 40 sam godina živio u Zagrebu, a sada 20 u Puli. Objavio sam 12 knjiga iz različitih područja – od čega tri obimne u minule dvije godine..

Tako nam je s početka 2017. godine, između ostalog, pisao naš najstariji suradnik, Filip Ćorlukić koji je ovog tjedna, točnije 06. siječnja, napunio  90 godina. Heeej, 90 godina (tek)!

Naša suradnja s Filipom Ćorlukićem, kojeg od milja zovemo „dida Filip“ započela je zahvaljujući kontaktu kojeg nam je ustupio Zvonimir Mitar, dobar prijatelj a nakdašnji urednik vrlo uspješnog portala CH Croatia.

RAZNA DOGAĐANJA

Posted on : 06-01-2019 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić… Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

filipPismo iz Beča

S nastavkom posla u Bosanskom Brodu nije bilo nikakvih problema. Nakon nekoliko dana stiglo je pismo iz Beča u kojemu mi Kanadska ambasada javlja da mi se ne dozvoljava useljenje jer predstavljam opasnost, a ako doputujem u Kanadu da ću biti prisilno deportiran.

Premda sam sa sigurnošću očekivao pozitivno rješenje, nisam bio