berlin

KRAJ PUTOVANJA

Posted on : 10-12-2017 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

3

piše: Filip Ćorlukić... Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

Ćorlukić-Moja-sjećanja-na-minulo-stoljećeSretan prelazak preko Save. Noćas u Andrijevcima, posljednjem našem bivaku u ‚priko Save‘, u nečijem košu za kukuruz svi smo slabo spavali. Prvo me probudilo kašljucanje, tamo u mraku. Podalje od koša. Kod drugog buđenja čujem šaputanje tate i Girardija. Treće je buđenje bilo konačno. U cik zore, kroz razmake letava vidim tri sjene. Priključio im se i Teški. Govore poluglasno, čini mi se namjerno.

Čitavu sam noć premišljao što bi bilo najbolje. S one strane Save čekaju nas, sigurno! – uzrujano će tata. Što rekoše ona dvojica, nisam čuo.

Brod je kritična točka povratka, najkritičnija. Treba prijeći široku rijeku! Mosta nema. Ne možemo izbjeći kontrolu. Nikako… Prestrašenost mi se uvukla u tijelo i dušu. Razdanilo. Došlo vrijeme za konačan dogovor…

POVRATAK

Posted on : 03-12-2017 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić …Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

Uvijek sam mislio da ono što sam proživio nije utjecalo na brisanje iz svijesti mnogih važnih događaja. Nitko se ne sjeća svih događaja iz prošlosti, a pišući ovo i sâm sam se iznenadio koliko sam se toga uspio sjetiti, ali sam pri pokušaju prikaza povratka iz Zagreba, shvatio da s tog putovanja koje trajalo preko mjesec dana u sjećanju imam samo četiri „zamrznute slike“:

1.- U Donjem Miholjcu sjedim pred tepsijom pure (žganaca) prelivene vrhnjem,

U ČETVEROREDU/RAFALIMA PO KOLONI

Posted on : 26-11-2017 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić… Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

Jurnjava je konačno prestala i nastavili smo se kretati normalnim korakom. Otac je bio iznemogao, teško se kretao pa sam ga pridržavao.

Žeđ je bila nesnosna, a povremeno je uz cestu bilo lokvica vode pa sam se premjestio na desnu stranu četveroreda i kad je partizan pošao malo naprijed tako da me ne vidi sagnuo sam se i iz jedne lokve zagrabio vode, koju je otac nadušak popio. Malo kasnije sam na isti način zagrabio i sebi malo vode i popio, a onda je onaj

NA BLEIBURŠKOM POLJU

Posted on : 19-11-2017 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić …Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

avNa samom bleiburškom polju su bili uglavnom domobrani i civili, kojih je bilo znatno više. Ustaške su se postrojbe kretale šumom štiteći bokove od prodora partizana koji su povremeno napadali. Jedino je Crna legija većim dijelom bila postavljena neprijed lijevo, a po polju su se među nama kretale samo manje grupice ustaša iz  različitih postrojba.

Nešto kasnije su se u niskom lijetu pojavili engleski Spitfaeri i načinili nekoliko prelijeta preko Bleiburškog polja. Bio je to pritisak i upozorenje; ispred nas tenkovi, a iznad zrakoplovi, no to na ljude kao da nije ostavljalo poseban dojam.

Ispred nas je vojna sila jedne dražave kulturnog naroda, pa nije bilo ničega što bi se moglo nazvati panikom. Svi su

SUSRET S DOBOJSKOM BOJNOM, BLEIBURG

Posted on : 12-11-2017 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić… Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

Jednog dana mi je otac rekao da smo blizu Dravograda i da je to kraj puta do prelaska u Austriju.

Počeo sam praviti planove što ću kad tamo stignemo. Želio sam odmah nastaviti školu, tako da redovno završim šesti razred gimnazije.

Otac ja smo išli izdvojeno od većih grupa, kad nas je počela preticati jedna dugačka ustaška kolona.

POVLAČENJE IZ ZAGREBA I BLEIBURG

Posted on : 05-11-2017 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip ĆorlukićIz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

GNa Jelačićevu trgu se svako večer prikazivao filmski žurnal s najnovijim vijestima. Projektor je bio postavljen u zgradi hotela Dubrovnik, a veliko platno na zgradi na suprotnoj strani trga.

Par dana ranije objavljena je vijest da je Hitler mrtav. Gotovo! Što dalje slijedi?!

No, već sutradan su osvanuli plakati da se u cilju očuvanja od razaranja grad neće braniti.

KONAČNO SMO STIGLI U ZAGREB

Posted on : 29-10-2017 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić...Iz knjige Moja sjećanja na minulo stoljeće“

1gfI dalje smo nastavili putovati ujutro i uvečer. Što smo jeli i gdje smo spavali ne sjećam se. Osim onog spavanja u štaglju u Dubočcu, ne sjećam se da smo igdje spavali u bilo kakvoj zgradi.

Od posjeta nekim kućama, sjećam se jedino da smo bili u nekoj zgradi u Kutini i tamo sam prvi puta vidio štrednjak u koje mu je bila instalirana plinska instalacija od vodovodnih cijevi, a na kraju je bilo suženje iz kojega je siktao plavi plamen.

PREBACILI SMO SE PREKO SAVE

Posted on : 22-10-2017 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić ….Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

vvZahvaljujući snalažljivosti jednog hercegovačkg željezničara, tatinog poznanika, pred večer smo se uspjeli ukrcati na čamac i prebaciti na drugu starnu Save. Budući da kolica nisu mogla stati na čamac morali smo ih ostaviti, a stvari smo uspjeli utovariti. Spavali smo u na sijenu u velikom štaglju.

Taj nam je očev prijatelj tada mnogo pomogao, a toga sam se sjetio tek kada sam pišući ovo pokušavao povezati sva

POVLAČENJE PREMA ZAGREBU

Posted on : 15-10-2017 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić .…Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

povlaöenjeVojska se već povukla i iz Doboja, pa je 09. 04. 45. u Derventi bilo puno vojnika. Najvećim dijelom ustaša. Došao je i zet Jozo sa svojom satnijom, a s njime je bila i moja sestra Marija.

Na putu u grad u jarku pored ceste ugledao sam pištolj. Uzeo sam ga u ruku i pogledao, a budući mi je bio potpuno nepoznat, uspravljao sam ga da pogledam u cijev. Pri tome sam nesvjesno držao prst na okidaču i

SLOBODNI VOJNIK I ĐAK

Posted on : 08-10-2017 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić ....Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

fiE, tu opet prestaje jedna faza moga životnog puta i započinje druga. Satnija je ostala u Visokom, a ja sam se vratio na selo. Uopće se ne mogu domisliti zašto sam išao u Visoko, niti zbog čega su me vratli nazad. Zbog veće blizine škole, boravio sam kod ujaka u selu Tetimi i sjećam se da sam već nakon blagdana redovno odlazio u školu.

U tim čudnim okolnostima, uz mnogo

ŽIVOT SA SATNIJOM ŽELJEZNIČKE VOJNICE

Posted on : 01-10-2017 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić…Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

Bio je to vrlo zanimljiv period moga života. Vojnik Nikić, koji je bio specijalist za snabdijevanje njemačkim oružjem i opremom, darovao mi je prekrasan kromirani samokres Walter 7.65 mm s ugraviraninom ornamentikom i sedefnim koricama, koji je „pokupio“ od njemačkog pukovnika u dobojskom skloništu za vrijeme zračne uzbune, a kasnije mi je dao i neku njemačku časničku odoru, sa skinutim časničkim oznakama.

Svaki sam radni dan biciklom i s oružjem odlazio u derventsku

ĐAK I VOJNIK

Posted on : 24-09-2017 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić …Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

Ćorlukić-Moja-sjećanja-na-minulo-stoljećeStričeva i Kaicina obitelj primili su me otvorena srca. Oni su dijelili malu zajedničku kuću, a ja sam spavao u udžeri u kojoj su pokojni Ilija i Kaica spavali dok su bili mladenci. Naša stara djedovska kuća već je davno bila srušena, a udžeru je Ilija prenio sebi.

Želeći što prije nastaviti školovanje, već sutradan sam otišao u sedam kilometara udaljenu Derventu. Videći moju svjedožbu petog razreda iz Tuzle, direktor gimnazije mi je bez ikakvih problema omogućio nastavak pohađanja nastave šestog razreda. Svaki sam dan u crnoj tenkističkoj odori pješice dolazio iz Vrhova. Red vožnje vlakova mi nije odgovarao, a niti drugog odijela nisam imao.

Stric Jure je radio na željeznici, pa mi je nakon nekoliko

NAPUŠTAM BOJNU

Posted on : 17-09-2017 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

1

piše: Filip Ćorlukić …Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

Postao sam svjestan da mi bojna više nije zaštita i da tu više ne smijem ostati, pa sam se sjetio poslovice: „Uzdaj se u se i u svoje kljuse“. Kljuseta nisam imao – bio sam sam.

Cilj mi je bio doći u Derventu i nastaviti pohađati nastavu. Tu sam još prespavao, a ujutro sam sam sreo dva brata Štrukelja. Oni su nešto stariji od mene, nisu bili u Hasićevoj bojni i ne znam kad su došli, a čim sam ih ugledao u glavi mi se rodio plan odlaska iz Bijele. Potražio sam Ivicu Katavića, bivšeg susjeda, koji je prije

POVLAČENJE IZ TUZLE

Posted on : 10-09-2017 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić …Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

Sutra ujutro Marjan je stigao nešto prije osam. Zanimljivo je da se uopće ne sjećam opraštanja s mojima. Ipak je to put u potpunu neizvjesnost i moralo je biti dojmljivo, ali se ničega ne sjećam.

Sjećam se tek jednog događaja od prilike pola sata kasnije. Marjan i ja smo išli putem laganom uzbrdicom, a pored nas su išli pojedini vojnici bez ikakvog vojničkog reda. Nije ih bilo mnogo. Ja sam na sebi imao tenkovsku crnu odoru, koju mi je dala majka moga u borbi poginulog krizmenog kuma. Preko toga sam imao tatin

DOGAĐALO SE MNOGO TOGA

Posted on : 03-09-2017 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

1

Piše: Filip Ćorlukić …Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

Negdje u proljeće Marija se zaručila s Josipom Keržanom, koji je u vrijeme studija igrao u HAŠK-u ili Građanskom. No on je sada bio ustaški poručnik i često je bio izvan Tuzle, pa se ona češće viđala s domoranskim topničkim poručnikom Stjepanom Novoselićem. Bio je to zgodan visok mladić, ali meni nije bilo drago što ona s njime šeta kad nema Joze. Jednom sam je čak potjerao s plesa u dvorani hotela Bristol.