berlin

LIJEPO JE BITI HRVAT

Posted on : 17-11-2017 | By : admin | In : OSJEČKI DNEVNIK

4

Iz naše arhive/objavljeno 17.11.2012.

piše: Emil Cipar
Osijek/
Kavica, cigareta, internet …jako spori internet, radio… Ovo jutro u studenom puno je neke napetosti, očekivanja, straha…

Tamo negdje daleko, neki sud, koji se sam izdigao u moralnu okosnicu današnjeg pokvarenog svijeta, treba donijeti presudu o najvećoj hrvatskoj vrijednosti …o Domovinskom ratu u kojemu je izvojevana sloboda.

Presudu trebaju donijeti ljudi, koji nikada ne mogu shvatiti istinu

OD ŠTROSIKE DO KOPIKE

Posted on : 30-10-2016 | By : admin | In : OSJEČKI DNEVNIK

3

Iz naše arhive/ objavljeno 29.11.2012.

tekst i foto: Emil Cipar
U Osijeku je sve drukčije, a opet nekako sve isto kao u Brodu. Kada nosim fotoaparat sa sobom, otkrivam puno simpatičnih detalja na pročeljima kuća iz secesijskog doba. A takvih je u Osijeku da ti pamet stane.

Osječani su susretljivi i rado pomažu strancu, ali nisu na strance baš tako navikli. Svaki Osječanin je bio u nekom drugom gradu Hrvatske, ali građani drugih gradova rijetko su bili u Osijeku.

OSJEČKI DNEVNIK

Posted on : 16-10-2016 | By : admin | In : OSJEČKI DNEVNIK

3

Uoči skore promocije knjige „Ono malo duše“ Emila Cipara u Osijeku – petak, 21.10.2016. u knjižari „Nova“ na trgu Ante Starčevića, u 19 sati.

Iz naše arhive …objavljeno 09.11.2012. 

Piše: Emil Cipar
Današnji dan mjeseca studenoga i godine 2012. je jedan četvrtak  …osmi je dan u tom mjesecu. Od danas živim u Osijeku. Nikada prije nisam o tome razmišljao, ali eto …dogodilo se.

Osijek je metropola Slavonije. E sad …službeno on to nije, ali to Osječanima nije ni tako važno. Žive oni svoj život i ništa im ne znači što njihov grad nije glavni. Za njih on to jest, a mišljenje drugih ih baš niti ne zanima.

TRINAESTI, ČARAPE …I TAKO TO

Posted on : 13-04-2016 | By : admin | In : OSJEČKI DNEVNIK

1

Iz naše arhive ….objavljeno 14.11.2012. Iz knjige „On malo duše/2015.

Piše: Emil Cipar
Osijek/Danas je trinaesti dan mjeseca studenog. Ima se nešto s tim trinaestim. Meni ne predstavlja ništa posebno. Datum kao datum. Da nešto posebno znači sigurno se ja ne bih rodio baš trinaestog dana u mjesecu.

Rekoh već u prvom prilogu Osječkog dnevnika kako se veselim susretu s Osječanima. Čuko je sa svoje strane već sklopio prijateljstva i u Donjem i u Gornjem gradu.

OSJEČKI ZA POČETNIKE

Posted on : 05-02-2014 | By : admin | In : OSJEČKI DNEVNIK

1

Iz naše arhive/Objavljeno 16. prosinca 2012.

Piše: Emil Cipar
Osijek/
Kako vrijeme brzo prolazi. Prošlo je već šest mojih osječkih tjedana. Upoznah Osijek …ne u onoj mjeri u kojoj sam to želio, ali dovoljno dobro da ga uvrstim u ugodne uspomene.

Vrijeme mi je bilo naklonjeno, pa imah prilika dovoljno prošetati parkovima i ulicama …od Portaša do Čingoša, od Štrosike do Kopike, od Pampasa do Mačkamame…

Sve su to osječki nazivi osječkih dijelova grada.

MOJ OSJEČKI DNEVNIK

Posted on : 23-12-2012 | By : admin | In : Čukine priče, OSJEČKI DNEVNIK

0

piše: Jacky, allias Čuko
Draga moja teta Sonja,

evo mene opet. Nema jedna životinja danas šanse nastupiti u javnosti dok ne pokaže svoje zube. Ja imam mali problem, jer ne smijem pokazati svoje zbog toga što onih prednjih nemam. Otišli su u brojnim tučnjavama koje sam imao u svom burnom životu.

Bio sam duže vremena odsutan. Bili smo u Osijeku. Gazda bio tamo na liječenju, a ja sam pazio da sve prođe kako treba.

NEKI NOVI KLINCI

Posted on : 14-12-2012 | By : admin | In : OSJEČKI DNEVNIK

3

Napisao: Emil Cipar
Svaka priča ima neki svoj početak. Trebala bi to imati i ova, ali ja nemam pojma kako ju početi.

I kada!!!

Moram to staviti na papir, već danima, tjednima, mjesecima…

Drugima savjetujem u sličnim situacijama …počni od početka, pa zašto bih i ja bio iznimka. Dakle …idemo redom i vratimo se

DOBRO I ZLO

Posted on : 12-12-2012 | By : admin | In : OSJEČKI DNEVNIK

0

Osijek 12. 12. 12. u 12 sati. Nismo praznovjerni i ne vjerujemo u magiju brojeva, ali zanimljivo jest.

piše: Emil Cipar
Svako zlo za neko dobro …kažu! U neku ruku to je moto „Hrvatskog glasa Berlin“. Naučili smo karate tehniku, koristiti snagu protivnika, pretvarati negativnu energiju u pozitivnu.

Možda sam malo nejasan, ali jedan od prvih tekstova na HGB bio je tekst o narodnoj priči „Svako zlo za neko dobro“. Dobro …možete reći: Pa kako to izgleda u praksi?

E dobro! Evo ovako:

ČVARAK I ŽUTE CIGLE

Posted on : 06-12-2012 | By : admin | In : OSJEČKI DNEVNIK

3

Piše: Emil Cipar
Prošlo već nekoliko tjedana moga boravka u Osijeku. Nisu to bili puni tjedni, jer preko vikenda sam bio u Brodu. Barem do sada sam bio, ali ovaj, nadolazeći, ostajem u Osijeku.

Sramota me je već da pored toliko rodbine koju imam u Osijeku, nikoga još nisam posjetio. Nikoga, osim nećakinje Ane s kojom se viđam svaki dan, što nije čudo,  jer Ana radi na istom odjelu u bolnici u kojega ja dolazim svaki dan na zračenje, a i stanuje nedaleko od mene.

U SAMOĆI, U TUGI, U JUGU, U BURI…

Posted on : 25-11-2012 | By : admin | In : OSJEČKI DNEVNIK

1

piše: Emil Cipar
Generali oslobođeni, euforija prošla …okrećemo se budućnosti. Ipak …moram se još jednom osvrnuti na protekli petak 16. studenog godine 2012.

Za oslobađajuću presudu doznao sam od poznanika preko mobitela. Od poznanika koji me inače zove samo iz daleko pragmatičnijih razloga …treba mu neki kontakt, neka informacija, fotka i tako to…

ZDRAVLJE JE BOLESNO

Posted on : 15-11-2012 | By : admin | In : OSJEČKI DNEVNIK

2

Piše: Emil Cipar
Ne znam jeste li to već doživjeli …taj osjećaj kao da te netko ili nešto vodi i upravlja s tobom. Svi tvoji planovi se promijene, jer se nešto neočekivano dogodilo i moraš slijediti nečiju ruku, poštivati nečiju tuđu volju.

To se meni dogodilo danas. Htio sam današnji prilog u Osječkom dnevniku posvetiti osječkim parkovima. Osijek je grad s najviše zelenila i zelenih površina u Hrvatskoj; na području grada nalazi se 17 parkova u ukupnoj površini od 394.000 m².

OSJEČKI POLPETI

Posted on : 13-11-2012 | By : admin | In : OSJEČKI DNEVNIK

2

Ponedjeljak 12. studenoga 2012.

Piše: Emil Cipar
Probudih se danas u Brodu. Bio vikend i nostalgija prevladala, pa se poželjeh domaćeg jela.

Nakon šetnje sa Čukom uz Savu, uputismo se put Osijeka. U prtljažniku vrećice sa najnužnijim stvarima, iako smo svjesni kako smo najvažnije ionako zaboravili. Ne pitaj što je to …ne znamo ni sami, ali to ćemo uskoro otkriti i jedan drugome prebacivati krivnju.

GORE I DOLJE U OSIJEKU

Posted on : 10-11-2012 | By : admin | In : OSJEČKI DNEVNIK

1

DAN DRUGI

Piše: Emil Cipar
Petak, deveti dan mjeseca studenoga. Moje prvo buđenje u Osijeku. Budim se u Gornjem gradu. Odavno su već ti osječki nazivi Gornji i Donji grad izazivali kod mene smiješak.  Jednom zgodom …bilo je to prije tridesetak godina, zatekao sam se u Donjem gradu. Trebao sam stići na određeno mjesto, imao sam adresu, ali nisam znao gdje je to točno.

Upitah prolaznike za tu ulicu.