berlin

DJECA SU DOBRO

Posted on : 27-07-2019 | By : admin | In : Arminove priče

2

Iz naše arhive/ Objavljeno 06.02.2013.

Brođani iz Floride negdje u svijetu na tuđim brodovima i tuđim morima

tekst: Armin Pohara
fotke: Duško Trifunović
Naše prvo krstarenje sa drugarima (a i inače) trajalo je opreznih četiri dana. Ovo se pokazala kao jedna od mudrijih odluka dugogodišnjih i zakletih suhozemaca, kojima je voda oduvijek morala biti pojava u uskoj povezanosti sa čvrstim tlom pod nogama i na razumnoj udaljenosti.

Rastajati se od zemlje na duže vrijeme bilo bi krajnje neoprezno i neodgovorno za početnike kao što smo mi.

STRIJELJANJE DJEDA AHME 2. dio

Posted on : 17-02-2013 | By : admin | In : Arminove priče

0

TAJNA CRVENE MARAME (iz još nezavršenog romana)

Armin Pohara
Daleko je bilo do mraka al se Ramizu žurilo…

Djedova kuća smještena je ispod same šume a između je bila samo mala drvena štala, ista ona na čijem je sjeniku pod krovom godinu i pol dana ranije krio ranjenog partizana. Ispod krova štale virile su bodve i vile sa kojima je djed prikupljao sijeno Ili balegu.

Djed je koračao par koraka ispred mladog i ponosom ispunjenog narodnog milicionara u ofucanom partizanskom jaketu.

STRIJELJANJE DJEDA AHME 1. dio

Posted on : 16-02-2013 | By : admin | In : Arminove priče

0

TAJNA CRVENE MARAME (iz još nezavršenog romana)

Armin Pohara
Nekoliko dana poslije desiti će se ono što će moja mati pamtiti cijelog života. Ona je sa starijom sestrom Satkom i mlađim bratom Hamdijom čuvala stoku u krčevini. Bio je lijep proljetni dan i prve divlje jagode zrile su po pašnjacima. Odjednom strašni jauk i plač uspuza krajolikom kao poskok. Mati Sanija, gologlava i raspuštene kose, raskopčane bluze zvala je bolno svoju djecu, penjući se bosonoga uz brdo u divljem bolu šireći ruke.

Uplašena djeca kao janjad sjuriše u susret izbezumljenoj materi

ŽELJEZNICA NA VRATIMA BOSNE

Posted on : 03-12-2012 | By : admin | In : Arminove priče

0

Napisao: Armin Pohara
Gradnja željezničke stanice započela je 1895.

Kako bi pokazali narodima Bosne i Hercegovine da su ozbiljni u svojim namjerama, kao i sve velike imperije, a vjerojatno u namjeri da zasjene svoje prethodnike Turke, Austro-Ugarska je odmah odriješila kesu i započela mnoge velike građevinske projekte.

Bosanski Brod koga su zvali VRATA BOSNE bio je u centru pažnje.

TRI

Posted on : 22-11-2012 | By : admin | In : Arminove priče

0

piše: Armin Pohara
Eno ih …opet laju, zamaskirani, bezimeni, na laž navikli i u laž pretvoreni. Palacaju zmijskim jezikom o stvarima koje ne znaju …koje nisu vidjeli svojim očima i culi svojim ušima. Vjeruju u sve što im se kaže i što je napisano u tvornicama laži. Zure u ekran hipnotizirani i vjeruju …u sve vjeruju!
Od bolesne mržnje izobličeni, jadni poslušnici i vječne sluge. Zaboravljaju šta su bili jučer …presvlače kožu …mjenjaju ime. Pale slike prošlih vođa kako bi se udvorili novim …Bivši bezbožnici u

OPASNI POZDRAVI

Posted on : 05-11-2012 | By : admin | In : Arminove priče

0

piše: Armin Pohara
Tata je tih četrdesetih godina išao u Slavonsko-brodsku gimnaziju. Često je na putu za školu morao proći ispod vješala na kojima su visjela beživotna tijela nekih siromaha na čijim prsima su bile obješene table sa natpisom:

-Ovako prolaze komunistički simpatizeri!

Otac je sa nelagodom okretao glavu pitajući se kako li tek prolaze pravi komunisti ako ovako završavaju simpatizeri. Poslije će

BOSNO MOJA PREĐI NA DRUGOGA

Posted on : 11-10-2012 | By : admin | In : Arminove priče

1

piše: Armin Pohara
Konačno, narodi BiH su opet ondje gdje pripadaju, gdje žele biti i gdje se osjećaju najkomotnije. Ova 20-godišnja zavaravanja, prepucavanja, lutanja …sve je to bila jedna velika zabuna.
Bošnjaci hoće SDA, Srbi SDS a Hrvati HDZ. I da svežu zastave kao nekada i nastave tamo gdje ih je rat prekinuo. Ovo je NARODNA DRŽAVA. Ne država građana, intelektualaca i elita. Ne! Narod je srušio takvu državu i sebi izgradio OVO.

Narod uživa u bezakonju i kulturnim sadržajima koji su

JEDNO KINO …DVA VREMENA

Posted on : 06-10-2012 | By : admin | In : Arminove priče

2

piše: Armin Pohara
Svakoga od nas, grad u kome smo odrastali i otkrivali svekolike zavrzlame života, obilježi na svoj poseban način.

Poslije taj biljeg nosamo kroz život kao nevidljivu tetovažu, a ponekad ni sami nismo sigurni što je to, i na kakvom se to tajnom jeziku prepoznajemo kada se sretnemo u nekim dalekim svjetovima.

Ponekad je to korak, nekad pogled, nekad opet pokret ruke kada

MOJ DIDO HASAN I CAREVINA

Posted on : 04-10-2012 | By : admin | In : Arminove priče

0

piše: Armin Pohara
Dido Hasan, otac moga oca radio je na željeznici.
Pohare su porijeklom iz okolice Foče.
Za vrijeme Prvog svjetskog rata austrijska imperija bila je u velikim vojnim problemima pa je morala angažirati moga DIDU, mladog i nepočešljanog …dala mu uniformu i poslala na ruski front, da spasi carevinu.
Čuo je nešto Hasan Pohara i prije nego ćto će biti poslan braniti svjetove koji se u krvavom sukobu jaraca otimaju za pravo na

TETA GRGINCA

Posted on : 28-09-2012 | By : admin | In : Arminove priče

0

ARMINOVE PRIČE
piše: Armin Pohara

Teta Grginca je u našu kuću donosila svjež sir, kajmak i mlijeko. To je uvijek bio lijep dan kome se mama posebno radovala …osim ako joj Esad nije ostavio plaću zato što su se dan prije nešto posvađali. Razlozi svađi su se brzo zaboravljali ali su uvrede I ljutnja trajale duže …ovisno o maminom otporu.

Onda se vrijednost donesenih mliječnih proizvoda morala zapisivati u neku svesku. To zapisivanje teta Grginca baš i nije voljela ali je suosjećala sa mamom znajući i bez pitanja zašto dan

VJEROM PROTIV VJERE

Posted on : 14-09-2012 | By : admin | In : Arminove priče

0

piše: Armin Pohara
Nedaleko od mjesta gdje živim, ovdje na Floridi, nalazi se mala seoska crkva izvjesnog pastora Terry Jonesa. Ta njegova crkva ima tek nešto vise od pedeset sljedbenika. Pastor Jones  bio je i ostao opskurna spodoba primitivnih i uskih shvaćanja, i očigledno niske inteligencije. No prije dvije godine stekao je svjetsku slavu kada je veličajući svoju religiju a osporavajući i negirajući Islam, zaprijetio da će izvršiti javno spaljivanje Kurana ispred svoje rednečke crkve. Sada je ponovo u središtu

DJED AHMO I KONJ U NOB-U!

Posted on : 04-09-2012 | By : admin | In : Arminove priče

1

piše: Armin Pohara
Partizani su uglavnom dolazili po hranu i ponekad po oružje, dok su ustaše skupljali informacije i psovali komunističku mater.
Sredinom rata, proljećem 1943, vodile se velike borbe po obroncima Majevice. Smajići su sjedili oko peći na kojoj se kuhala pršulja, to divno jelo jedna vrsta sutlije koja se satima kuhala na laganoj vatri, sve dok se na vrhu zemljane posude ne uhvati kao prst debela kora od kajmaka koja se poslije posipala

DREKAVAC IZ MAJEVIČKIH ŠUMA

Posted on : 29-08-2012 | By : admin | In : Arminove priče

0

piše: Armin Pohara
Rašljani. Malo muslimansko selo uklješteno u brdima Majevice, nadomak Brčkog, zauvjek će ostati žuboriti po toplim uspomenama djetinjstva, kao Rijeka kraj koje se ugnjezdiše kućice od ćerpića, opkoljene tajanstvenim šumama i pašnjacima.
Tu u sred te seoske bajke rodila se 1933. godine moja mama Hatka, jedna od pet kćeri koje na svijet donesoše njen babo Ahmet i majka Sanija. Njena tri godine starija sestra Satka

BJELOSVJETSKA DAMA DANICA

Posted on : 27-08-2012 | By : admin | In : Arminove priče

0

Napisao: Armin Pohara
Rafinerija u Brodu sagrađena je 1893. i tada se zvala Danica …lijepo ime.
Znali su ti stari biznismeni sve tajne modernog marketinga. Dati ime Danica nečemu što proizvodi naftu iz Galicije i u principu se bavi nimalo lijepim proizvodima kao što su, kolomaz, asfalt, koks, petrolej, benzin… i mnoge druge masnoće od kojih se evo svijet ni dan danas ne može osloboditi, podsvjesna je poruka ljudima toga kraja kako se ne