berlin

GLJIVE JESENJE

Posted on : 14-10-2016 | By : Emil | In : IZ BILJEŽNICE MOJE BAKE

0

Iz naše arhive/ objavljeno 20.10.2010.
tekst: Emil Cipar

Već nekoliko dana borim se sa samim sobom i onim mojim drugim JA, koji me uvijek navlači na grijeh, tjera da odustanem od principa.
O čemu se radi!
Kud god krenem oko mene gljive. Po parkovima, šumi, u voćnjaku… Izazivaju svojim izgledom svojom svježinom i ljepotom. Takva godina! …kažu poznanici.
Sve je to fino, ali gljive su malo teške za probavu, a takva

GRENADIR-MARŠ

Posted on : 24-01-2016 | By : admin | In : 09 PRIČE, IZ BILJEŽNICE MOJE BAKE

0

iZ NAŠE ARHIVE  …objavljeno 06. ožujka 2011. 
Iz bilježnice moje bake
piše: Emil Cipar

Ne znam zašto, ali u doba poklada često mislim na grenadir-marš, granatir-marš …ili kako se već sve to jelo ne naziva. Prosto je to jelo, koje se često jelo, a bilo je gotovo redovno na pokladni utorak na stolu. Ne znam zašto …je li to bilo povezano s nekom tradicijom, ali bilo je tako. Grenadir-marš i krafne.
Pjevalo se i veselilo i nekada za poklade. Sve je bilo nekako spontanije, opuštenije, luđe…

SIROTINJSKI SENDVIČ

Posted on : 06-02-2014 | By : admin | In : IZ BILJEŽNICE MOJE BAKE

3

Bože, koliko sam šnita masnog kruha pojeo u životu.

piše: Emil Cipar
imagesStojim pred tekom sa namazima u jednom trgovačkom centru i neodlučan sam. A namaza koliko hoćeš: mliječni namazi sa šunkom, paprikom, bijelim lukom… onda navodno pravi srpski kajmak, pa paštete, pa ovo, pa ono.

Ne znam …sve mi to nekako …s jedne strane djeluje ukusno, a opet nije to to.

Možda sam malo razmažen. Nedavno sam bio kod „Veselih Šokaca“, a oni su ponudili svježu

PODERANE GAĆE ILI LANGOŠICE

Posted on : 20-11-2013 | By : Emil | In : IZ BILJEŽNICE MOJE BAKE

1

Ovaj tekst objavljen je prvi puta 3. veljače 2011.
piše: Emil Cipar

Poderane gaće

Što jest …jest! Valja poštivati autoritete. A za nas ste jedini autoritet vi dragi naši čitatelji …i vi ste donijeli svoj sud. Na naš prilog Tačke s pekmezom od šljiva bilo je najviše klikova. Približno tako veliku pažnju, ali ipak ne toliko, pobudio je naš članak Noć me stigla u tuđini u kojemu spomenusmo hobi gospode iz Hrvatskog svjetskog kongresa.

Sad …tačke s pekmezom su tačke s pekmezom …ukusno jelo iz podunavske kuhinje, koje je više doprinijelo integraciji i

REZANCI S MAKOM

Posted on : 05-11-2013 | By : admin | In : IZ BILJEŽNICE MOJE BAKE

3

Al se nekad dobro jelo …baš

Piše: Emil Cipar
rezanci-s-makom-be9ab67b32c065f6090eac23a7e1c484_view_lNema više, dobri svete, one lepe še’set pete kad smo bili na svečari kod kumova naših starih. Spremila nam kuma naša za užinu paprikaša, pa kolače, krmenadle i par sarmi svakom. Mesto leba mesa bela, princes krofne …vangla cela, suvih šljiva i koljiva i rezance s makom. E, kad se samo setim, al’ se nekad dobro jelo, baš.
(Đorđe Balašević).

-Moram kupiti kesten, prašak za pranje rublja, namaz za doručak, kremu za brijanje i neko tijesto za Čuku …prolazim tako u mislima

PIROGE IZ BAKINE KUHINJE

Posted on : 29-10-2013 | By : admin | In : IZ BILJEŽNICE MOJE BAKE

15

Piše: Emil Cipar
Varenyky-with-potatoesNešto mi danas došla želja jesti piroge. I to baš onakve kakve je pravila moja baka …one najjednostavnije sa krumpirom.

Piroge su slavensko jelo koje se koristilo na galicijskom prostoru bivše poljske države, današnjim prostorima zapadne Ukrajine, istočne Poljske i Slovačke, gdje se miješalo niz slavenskih naroda između ostalih i Poljaci, Slovaci, Ukrajinci i Bjelorusi, posljednja dva naroda tada su bila poznata kao Rusini.

PALAČINKE

Posted on : 23-10-2013 | By : admin | In : IZ BILJEŽNICE MOJE BAKE

1

piše: Emil Cipar
palacinke450x300
Od svih slastica najviše volim palačinke i najviše one koje sam napravim. Nije to da drugi ne znaju praviti palačinke, ali meni jednostavno najbolje prijaju one koje sam napravim i to je onda po receptu moje bake, a ja sam ih samo malo prilagodio vremenu u kojemu živimo.

Moja baka nije znala za mineralnu vodu. Mineralna voda čini palačinke prhkijim i mekšim, a baka se tu pomogla sodom bikarbonom.

ZABORAVLJENA BAMIJA

Posted on : 18-08-2013 | By : admin | In : IZ BILJEŽNICE MOJE BAKE

1

Rižoto s bamijama

piše: Emil Cipar
OKRAOvih dana objavih na fejsu sliku bamije iz mojega vrta i ona je pobudila veliko zanimanje, a dosta prijatelja nije ni znalo o kakvom se povrću radi.

Zanimljivo je to, jer je bamija jedna od najstarijih kulturnih biljki. Uzgajali su ju još stari Egipćani.

U mome djetinjstvu, u Bosni, bamija je bila obvezno povrće u svakom vrtu. Kada smo se 1956. preselili u Hrvatsku, prestali smo

SATARAŠ, BEĆARAC ILI RATATOUILLE

Posted on : 14-08-2013 | By : admin | In : IZ BILJEŽNICE MOJE BAKE

0

piše: Emil Cipar
img_1834 Ne znam iz kojeg dijela Hrvatske vučete korijenje, ne znam gdje živite, ali gotovo sam siguran da ste čuli riječ sataraš i da ste jeli jelo koje se tako zove.

Slavonci, u nekim dijelovima kažu i bećarac, Francuzi ratatouille, ali naziv mu ne mijenja okus i ovdje ne vrijedi ona: Nomen est omen

Tipično ljetno jelo koje nema neki klasični recept niti strogo

FILANE PAPRIKE I TENFANI KRUMPIR

Posted on : 06-08-2013 | By : admin | In : IZ BILJEŽNICE MOJE BAKE

0

piše: Emil Cipar
P7130058Nekidan …a bilo je već kasno uvečer, prilikom večernje šetnje, osjetim jedan miris djetinjstva. Bio je to miris punjenih paprika.

Reći ćete: …pa sad je sezona punjenih ili filanih paprika, kako ih u Slavoniji zovu. Nije nikakvo čudo …reći ćete dalje…osjetiti miris kuhanih paprika.

Točno! Ali ja sam ipak prepoznao baš miris paprika koje je kuhala moja baka, a dugo vremena još poslije toga …i moja mama.

MAHUNE ZA LAJKANJE

Posted on : 28-07-2013 | By : admin | In : IZ BILJEŽNICE MOJE BAKE

5

Emil Cipar
0acb6b35d3e5540cb6b2d904f8f7b28b_view_lŠto jesti po ovoj vrućini

Ovih dana u Slavoniji velika vrućina. Nema čovjek ni apetita, a niti volje poduzeti nešto …neko putovanje u okolicu, tražiti gljive ili slično. Ni druženje u kafićima nema poslije deset sati prije podne nikakvog smisla.

Raditi u vrtu je nemoguće. Elem …Čuko i ja zatvaramo se nakon jutarnje šetnje u stan i tek poslije 18 sati izlazimo iz njega.

CIKLA …KOKTEL ZDRAVLJA

Posted on : 25-05-2013 | By : Emil | In : IZ BILJEŽNICE MOJE BAKE

0

Iz bilježnice moje bake    …objavljeno prvi puta 13.10.2010. 
piše: Emil Cipar

Već sam nekoliko puta pisao o apoteci moje bake u malom bosanskom selu Drenova na sjeveru Središnje Bosne. Sirovine za njenu apoteku rasle su posvuda, a najviše ih je baka uzgajala u vrtu. Nije to bila posebno plodna zemlja, ali je baka znala šta joj treba dodati. I stvarno …njen vrt nudio je u svako doba godine onu idiličnu sliku sa platna velikih majstora slikarstva. Bilo je tu cvijeća, ukrasnih grmova, začinskog i ljekovitog bilja, a sve je to divno harmoniralo. I nije bilo „jalovog hoda“. Poslije berbe nečega, na tom je mjestu uskoro raslo neko novo povrće po svim zakonima plodoreda, kojeg je baka izvrsno poznavala.

BLJUŠT …SIROTINJSKA ŠPAROGA

Posted on : 04-05-2013 | By : admin | In : IZ BILJEŽNICE MOJE BAKE

0

Emil Cipar
Tamus_Communis_-_KukeOvih dana posjetio sam Sovski dol i Sovsko jezero. Bio je to snop doživljaja koje ne možeš ispričati u jednom zapisu.

Puno lijepih događaja i zanimljivih susreta napunili su baterije. Jedan dio sam opisao u Susretima pod nazivom Sovsko jezero …idila u Slavoniji.

Ali puno je toga što će se neobjavljeno morati spremiti u sjećanje …u lijepe uspomene.

FIŠ I SIRUTKA

Posted on : 27-04-2013 | By : admin | In : IZ BILJEŽNICE MOJE BAKE

1

Emil Cipar
SirutkaDanas upravo vrućina u Brodu. Jeo sam fiš (paprikaš od riječnih riba) kod Drageca u istoimenom restoranu.

A vrućina rekoh, pa se ožednilo. E sad …živim u Slavonskom Brodu, pa ne smijem nikoga ni pitati što se pije nakon fiša. Svaki Brođanin je stručnjak za fiš i svaki Brođanin je stručnjak za piće poslije fiša. Problem je što svaki od njih ima svoje piće koje smatra najboljim.

LIKER OD TRNINA

Posted on : 21-03-2013 | By : admin | In : IZ BILJEŽNICE MOJE BAKE

0

Emil Cipar
Neki dan sam kušao liker od trnina iz vlastite proizvodnje. Napravljen je prije par godina i bio sam potpuno zaboravio na njega.

I što da vam kažem …bio je izvrstan. Miris me podsjetio na miris čaja od trnina kojega je nekada davno često kuhala moja baka.

Trnine su se mogle naći i kada padne snijeg. Ustvari …tek onda su jestive, inače su jako trpke. Sjećam sam dobro kako sam zimi,