berlin

VJERSKI FANATICI ILI FARIZEJI

Posted on : 12-10-2012 | By : admin | In : 15 IZ DRUGIH MEDIJA

4

HRVATSKA je pala u ruke vjerskim fanaticima. Index.hr

piše: Tomislav Klauški
Predsjednik države u zakletvi se poziva na Boga. Premijer hoda naokolo s Biblijom pod rukom. Vođa opozicije promovira kao angažirani vjernik i promicatelj kršćanskih vrijednosti. Njegov glavni tajnik otvara sastanke s „Hvaljen Isus i Marija“ i hvali se da su mu svetinje Bog, papa i Tuđman. Gradonačelnica Knina poručuje da je njoj „kao katolkinji“ nedopustivo da Branko Lustig pred učenicima govori da ne vjeruje u Boga.

I kao da sve to nije bilo dovoljno, već im se prošlog vikenda pridružio i ministar obrane izjavom u Mariji Bistrici kako je „vidljivo da se Hrvatska vojska i Majka Božja vole“.

Kao da se radi o talibanima. Ili barem križarima.

Za sve su krivi gay brakovi

Ima li kraja toj najezdi klerkalizma u sekularnoj državi u kojoj je na vlasti takozvana ljevica, a Ustav garantira takozvanu odvojenost Crkve i države? Kao da nas je uragan bacio negdje na američki Biblijski pojas, gdje nas uvjeravaju da su za sve krivi gay brakovi.

Ministar Kotromanović samo se nadovezao na trend koji najviše diktira upravo njegov premijer. Na sprovodu Borisa Šprema, starog partijskog druga koji je pokopan uz službu svećenika, Zoran Milanović opet je citirao Bibliju. Uz dragocjenu opasku: „Ovo nije poza, ovo je ozbiljno“. Baš kao što je Bibliju nedavno iskoristio za usporedbu s Ovršnim zakonom. Baš kao što ju je prije par mjeseci citirao na sjednici Vlade.

Još malo pa će se zaklinjati na Bibliju.

WikiBiblija

Njegov suparnik Tomislav Karamarko odmah je po stupanju na čelo HDZ-a izjavio kako je „Crkva je imala, ima i imat će vrlo važno mjesto u hrvatskom društvu“, a na jednom hodočašću ustvrdio da bi „bilo dobro da su i članovi Vlade ovdje da im Bog da malo snage, razboritosti, znanja i svega što im u ovom trenutku nedostaje“.

Nakon čega se Milanović još zdušnije bacio na Bibliju.

A sada je SDP-ov ministar obrane čitavu Hrvatsku vojsku, a ne samo njezine pripadnike katoličke vjere, uvalio u krilo Majke Božje. To bi bio veliki gaf u bilo kojoj demokraciji, osim u hrvatskoj. U ovoj demokraciji to je veliki plus za buduće napredovanje u SDP-u.

Kao da svjedočimo natjecanju tko će se iskazati kao veći fanatik.

Stupanje pod križem

Naravno, Kotromanović, kao i svaki pripadnik Hrvatske vojske, ima pravo biti vjernik, ići na hodočašća, nositi vjerske simbole, ali nema pravo cijelu instituciju poistovjećivati s vjerskim simbolom. Još manje sa simbolom samo jedne vjere.

Koliko smo zadnje provjeravali, Hrvatska vojska ne stupa pod križem, nego pod hrvatskim grbom i zastavom, dok u njezinim redovima ima i onih koji vjeruju u nešto drugo ili uopće ne vjeruju. Odnosno, valjda ih još ima, jer kako je krenulo, vjera bi uskoro mogla postati obavezna.

Jasno, samo katolička.

Posebna vrsta pokore

Kotromanovićeva izjava, zajedno s Milanovićevim iživljavanjem na Bibliji i Karamarkovim lamentiranjem o Bogu, nije naišla na osudu javnosti. Kao što nitko nije promptno reagirao na Lustigovu eskapadu po dalmatinskom zaleđu: ministru obrazovanja trebala su tri dana da smisli rečenicu u kojoj bježanje od čovjeka koji je izjavio da nema Boga naziva „drugim holokaustom“, a predsjedniku Republike trebalo je čak sedam dana da kaže nešto čime neće nikoga naljutiti.

I svakoga dana je sve gore.

Kao da je za ovu zemlju Bog smislio posebnu pokoru.

Comments (4)

Za ovu priliku bi upotrebio jednu narodnu izreku kako bi to rekao LALA.(za one koji neznaju to je Vojvodjanin iz Backe.
Kad su ga pitali jesili ti Lalo cuo da postoji jedna nova drzava Hrvatska on je odgovorio.Jesam to je ona drzava gdje je 101% deklariranih Katolika a vode je nekrsteni.Jos bi dodao „izes“ ti drzavu koju vode nekrsteni.
PS:ni Lala a ni ja nismo mislili na to dali je netko vjernik ili nije.

Bilo mi je zgodno jednoć slušati Karamarka..kako on kara ..Milanovića ..da njegova stranka nije socijalno osjetljiva..jer se bavi vše rezovima i fiskalnom politikom..a pritome zaboravlja da su to upravo oni trebali odavno učiniti dokle su bili toliko godina na vlasti te prve kvalitetne poteze obaviti..Pa bi se ova Vlada lakše bavila.upravo više sa tim što im i naziv govori, sa socijalnim pitanjima..građana..ponekad i mogla nešto više dati siromašnim i ne imoćnima..

Kada se političari obračaju prema Bogu u ovim kriznim vremenima,sigurno im nije lagano..pogotovo za koje se i jedne i druge toliko govori da su komunjare, za mene je to na jednu stranu, sasvim logična..a na drugu ipak nešto novo. .obranbeno situacija..možda i za pisca ..ili drugačije ne znaju.
Koliko je i meni poznato u poratnim vremenima je bilo uz druge nacuje, više kršćana neke je upravo Crkveno obilježje u obliku križa i spasilo..pa zašto ga ne spominjati tko želi i nositi i u mirnodobsko doba.
Ako sam dobro razumio.. pisac je ovdje htio poručiti ..kao da im je malo zavidan..kako oni koji ne vjeruju u biti u Boga se nebi ni smjeli na njega i Bibliju pozivati .To bi bilo nešto slično..da onaj tko ne ide u Crkvu svake nedelje,svetkima i blagdanima,nebi u nju smio doći ni u Božićnim ni u Uskrsnim blagdanima..Osobno smatram na svakom je njemu osobno..kada i u koje vrjeme vidi potrebu..posjetiti svete Mise i kada i u koje vrijeme će netko ..obratiti se Bogu.
Bog, pak misli drugačije..on ne pravi razlike među vjerama i ljudima..već kaže ja sam tu među vama i.. kad vam bude naj teže.. pozovite me ..dođite i pokucajte ..moja vrata su vam uvjek otvorena.

Mislim da je pisac dobro prikazao situaciju u zemlji apsurda.Gdje se ljevica nalazi na desnoj a desnica na lijevoj strani a svi skupa svoje desnice drze na srcu a svoje ljevice u dzepovima naroda.
Nekrsteni citiraju bibliju a krstenin je nisu niti procitali.
Oni koji su se suprostavljali lopovluku su nestali sa politicke scene.Rejting se stice kada napravis neko sranje.

Nisam dobro razumio što je pisac htio s ovim
uradkom ? Na kojeg je Boga mislio da se trebalo pozivati?

Write a comment