berlin

UMRO JE PJESNIK

Posted on : 10-10-2011 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

Povodom 30-te obljetnice smrti Stanislava Geze Milošića

Napisao: Emil Cipar
(Stanislav Geza Milošić  rođen je 28. travnja 1926. u Svetoj Klari kraj Zagreba, a umro 26. svibnja 1981. U Slavonskom Brodu).

Živjeli su tu pored nas, disali isti zrak, gledali istu rijeku, sanjali isti san… I jednoga dana ih više nije bilo! Ni drugoga dana, ni trećega… ni svih dana poslije.
Umrli su …nestali, otišli u zaborav koji biva sve deblji i deblji. Ostavili su puno traga u sjećanjima, objavljenim pjesmama, pokojoj zbirci…

Sjetimo ih se kad nam riječi nedostaju, kad sami tražimo mogućnost riječima opisati osjećaj, kad zapne…

Tek tada potražimo i s mukom nađemo negdje stihove koji opisuju taj osjećaj. Tek tada pomislimo …kako je taj čovjek bio veliki. A izgledao tako običan susjed sa istim brigama i problemima.

Bili su mali i obični u danu u gradu,  a veliki i čuveni u stoljeću …u univerzumu.

Samo nismi bili toga svjesni. Jedan od njih je Brođanin Stanislav Geza Milošić. Kolega po poslu …stariji istina. Majstor osame i majstor riječi. Tih, neupadljiv, pošten i iskren.

U najvećem razvoju pjesničke snage nestaje s pozornice. Ubili pjesnika neprijatelji slobodne hrvatske riječi. Geza odlazi u Njemačku, oprašta se s jezičnom domovinom s izvorom i njivom od kojih pjesnik živi. Vraća se bolestan, iscrpljen i umoran u voljeni Brod i iste godine umire.

Nije ostavio puno napisanog, ali ostavio je dovoljno da ga se sjetimo kad jesen umori cvijeće, kad požutjelo lišće ko posljednja žrtva …pokošeno vjetrom kraj putova pada.

 

Write a comment