berlin

PODIJELI PA VLADAJ

Posted on : 21-10-2019 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

5

piše: Marija Juračić
marijaMoj unuk zbog štrajka učitelja jučer opet nije imao nastave.

Malac uživa kao malo prase u kaljuži, ali zato mom zetu rastu očnjaci. Zabrinut je za obrazovanje svog jedinca. Oduševljen je potezom vlade da svima zaposlenima u državnom sektoru povisi plaće za 6%.

Pita: „Pa kog bi vraga još htjeli? Dobili su što su tražili.“

Nimalo mu nije sumnjivo što je vlada tjednima tvrdila da para nema, a sada joj je još i preteklo.

Kažem mu da se i ja divim potezu vlade. Zaista je majstorski izveden, a zove se – Devide e impera. Podijeli pa vladaj. Poznata je ta strategija  još iz rimskog doba, a fino, precizno i lukavo razradio ju je Machiavelli i čini se, da ona još pali.

Kažem zetu da je vlada prvo trebala ispraviti nepravdu i ublažiti veliko zaostajanje učiteljskih plaća u odnosu na plaće u drugim javnim službama, a tek onda ponuditi priču o koeficijentima i slično. Osim toga, vlada tim postupkom šlepa u paketu i svoj glomazan birokratski aparat.

„Vi, punice, u svemu vidite nekakve zakulisne igre“, ne shvaća moj zet, “ dobili su traženo i što bi sada još htjeli?“

Pokušavam mu objasniti nešto o psihologiji, o tome kako će se nenadani “dobitnici“ okrenuti protiv prosvjetara, kako će birokracija izmisliti nove poslove za sebe, toliko složene da ih ni sama neće znati riješiti, da će uskoro galamu dići i roditelji, jer nema šanse da je stari, dobri Machiavelli pogriješio kad je za održavanje na vlasti preporučio svoju teoriju. Svi se moji argumenti odbijaju od ušiju moga zeta pa odustajem od diskusije.

Kuham ručak bez riječi. Čak sam ispekla njegov omiljeni kolač. Nakon ručka dajem svakome u tanjuriću dva komada slasnog, sočnog kolača.

Samo zet dobiva jedan.

Jedino mu tako mogu pokazati što znači zaostajanje u pravima.

 

Comments (5)

Divide et impera !

Marija svaka Vam čast.Super ste to filozovski izveli i dokazali svom zetu.Vjerojatno je taj zaostatak u pravima,poput mnogih drugi, osjetio i u svom žalucu.

Svaka vlada s pravom nosi svoj naziv… bilo da je u pravu, bilo da je u krivu. Nije ovo ni misao tjedna, ni mjeseca, ni… Ovo je nešto što se oduvijek razumije iz svih perspektiva ljudske zbilje. Međutim, na stranu to, ovdje je (na HGB) zanimljivo, uvijek, i uvijek vrijedno, pored poezije, proze, kolumni i dr. pročitati sve što teče iz tvoga pera a naslovljeno je „Iz druge perspektive“. Dodao bih još: Svaka čast, Marija! Uvijek imaš moju pažnju.

Nema nade. Stariji je od vlade!:)

Mare, nemoj tako prema zetu,mlad je,naučit će već

Write a comment