berlin

PISMO IZ PITTSBURGHA

Posted on : 25-09-2019 | By : admin | In : 19 REAGIRANJA

1

U pismu pisanom za posjeta USA, Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova a donedavni veleposlanik RH u Berlinu, između ostalog piše sljedeće:

grlicUpravo sam u Pittsburghu, na obilježavanju 125. obljetnice Hrvatske bratske zajednice. Prvi puta u životu sam ovdje. Bio sam presretan vidjeti i doživjeti hrvatsko zajedništvo koje se njeguje tolike godine.

Obratio sam se nazočnima, među kojima je puno i onih koji nisu toliko njegovali hrvatski jezik, ali su ostali mentalno i kulturološki prvrženi starom kraju, Hrvatskoj Domovini.

Zahvalio sam im na velikoj i neprocjenjivoj podršci za vrijeme Domovinskog rata i velikosrpske agresije.

Kao netko, tko se 1991. vratio iz Švicarske, poznata mi je Vaša  velika uloga, neprocjenjiv politički, gospodarski i humanitarni angažman Hrvata diljem svijeta: od Australije i Novog Zelanda, SAD-a Kanade, Južne Amerike i Europe.

Hrvati izvan Domovine imali su veliki utjecaj na političke elite zemalja u kojima su živjeli kako bi međunarodno priznanje moderne Hrvatske uslijedilo što prije. Nikada se ne ćemo dovoljno odužiti za taj veliki prinos Vas Hrvata u iseljeništvu. No, i sam čin spoznaje o Vašoj važnoj ulozi znak je našega poštovanja i priznanja koje ne će bti zaboravljeno.

No, najljepše od svega bilo bi kada bi se Hrvati vratili u svoju Domovinu, jednako tako i u Bosnu i Hercegovinu. Od samih početaka je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman pozivao Hrvate na povratak, a bilo je ustrojeno i posebno ministarstvo. Sada je to Središnji državni ured za Hrvate izvan Domovine…

Želim Vam reći kako nam je izuzetno stalo do Vašeg uključivanja, ali i do Vašeg povratka. Česti su slučajevi da mlađe generacije, čak druge ili treće, nalaze kako je kvaliteta života u Hrvatskoj bolja nego u nekim drugim zemljama. Ova hrvatska domoljubna Vlada svakako radi na što boljem uključivanju iseljenih Hrvata. Nismo možda u svemu perfektni, no znajte da ste Vi u velikom hrvatskom srcu koje je nedjeljivo.

Radimo svi zajedno, predlažimo, borimo se svatko na svoj način. Budimo optimisti i gajimo nadu – nada je kršćanski zavjet koji nas obvezuje.

Vjurujem u budućnost naše Hrvatske, naše prelijepe Domovine, ali i u Vas, drage Hrvatice i dragi Hrvati, ma gdje bili…

 

Comments (1)

Gospodine Radman Grlić zahvaljujemo Vam na Vašem pozdravnom govor,sa puno emocije.Slične pozive nam šalje i predsjednica RH,Kolinda Grabar Kitarović.Svi ti pozdravi i pozivi,zbližavaju nas na krstkoročno.
Pod moto.Radimo svi zajedno,borimo se svaki na svoj način.Budimo optimisti i gajimo nadu-nada je kršćanski zavjet,koji nas obavezuje.Nama iseljenicima potrebne su ipak,konkretne i čvrste radne smjernice,na kojima bi radili društveno i pojedinačno zajednički planski.Koje bi nas približile više na dugoročno,-odnosno zajednički viječno.Za obostrano jednako dobro,na relaciji Hrvatska Domovins i njezino iseljeništvo.

Write a comment