berlin

BIROKRACIJA NAS OPET JAŠI

Posted on : 08-08-2017 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

1

piše: Marija Juračić
Ljiljana-Kunac-birokracija-2
Dvije stvari mrzim iz dna duše: ići liječniku i imati posla s hrvatskom birokracijom. A moram imati s njom posla, jer ga ona nema.

Naime, sav svoj posao prebacuje na moja nejaka, građanska leđa. Izmišlja ga za mene. Namjerno i zlurado. Da mi uništi ljeto. Da mi zagorča život. Da opravda svoje postojanje.

O kući koju smo sagradili još u onim vremenima kada se to činilo pametnim, postoji veća dokumentacija nego o Wikileaksu i Bin Ladenu zajedno. Posljednju smo nedavno  debelo platili zbog dogradnje nekoliko kvadratnih metara terase u vlastitom dvorištu.

Cijeli se taj postupak zvao legalizacija. Izrađeni su elaborati, plaćene komisije koje su izašle na teren da bi kuća dobila sve papire, a sada sve to leži na nekoj polici nekakvog državnog ureda, a ja opet pod prijetnjom da će mi se odrezati najveća stopa poreza, ako ne obavim posao naše birokracije, moram kopati po papirima i slati stare podatke za nove hrpe papira.

Već mi je dosta svega!

Kaže mi zet da će se možda naći neupućena budala koja bi mogla kupiti našu nekretninu i tako nas riješiti  svraba, a mi, s lovom u džepu put pod kotače pa u neku zemlju u kojoj svatko radi svoj posao.

Comments (1)

Već mi je dosta svega!

U normalnom europskm modernom razvijenom demokratskom svijetu.Već sa legalizacijom,lokalne i državne uprave i samouprave znaju.Kolika je kvadratura imovine svakog pojedinačnog građana.Džavni zakoni se poštivaju,ali i obrnuto državni sustav poštiva,građanska ljudska prava.I to na način da se sustavo građanima svima jednako poštom pošalju porezni računi.Ako netko na dvije opomene ne podmiri svoje račune,treći puta dolaze sankcije.

Write a comment