berlin

ČITANJE JE ZDRAVO

Posted on : 13-10-2016 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

Susret u pozadini Sajma knjiga u Frankfurtu od 19.-23. listopada 2016. godine

Wiesbaden/ -Srdačno Vas/Tebe pozivamo na tradicionalni susret Hrvatske kulturne zajednice – Ogranka Matice hrvatske u Wiesbadenu na susret u povodu Sajma knjiga u Frankfurtu, stoji u pozivu što ga je odaslalo ovo vrijedno iseljeničko udruženje.

Ovaj susret je u četvrtak,  20. listopada 2016. u 19:30 sati na adresi: Gesundheitsamt Wiesbaden, Konradinerallee 11, 65189 Wiesbaden

Studija Sveučilišta Berkeley, nedavno predstavljena u Ärzte Zeitung od 06.03.2012. godine, ukazuje kako redovito čitanje knjiga od mlade dobi može spriječiti pojavu Alzheimerove bolesti, sprečavajući formiranje amiloidnih plakova pronađenih u mozgu oboljelih osoba. Znanstvenici su skenirali mozgove zdravih odraslih osoba u dobi od 60 i više godina bez znakova demencije i utvrdili da su oni koji su na dnevnoj bazi bili uključeni u aktivnosti koje potiču mozak, poput čitanja, igranja šaha i pisanja pisama, imali vrlo niske razine amiloidnih plakova. Iako je studija bila mala i nije uključivala društveno-ekonomske parametre, ona je siguran znak da je čitanje dobro za mozak, kao i za duh, poručuju iz Hrvatske kulturne zajednice te pozivaju na susret i čitanje.

Write a comment