berlin

O LJUBAVI JE RIJEČ

Posted on : 18-02-2015 | By : admin | In : ONO MALO DUŠE

3

Moj dragi kišni dječak …moj Junak

Pismo jedne majke čiji sin ima cijeli niz ozbiljnih dijegnoza …Asperger, astma, govorna mana, srčana mana, Tibia vara, PTSP …Čitajte, o ljubavi je riječ!

u-buenos-airesu-prvi-snijeg-nakon-90-godina-504x335-20070728-20101019004142-18579Ovo je priča o mom Junaku. On je kišni dječak ili Asperger.

Dijagnozu smo dobili lane i to je samo jedna od šest dijagnoza koje imamo.

Nije meni bilo teško prihvatiti dijagnozu. Moj Junak mi je objasnio da je to stanje uma a ne bolest.

Godinama se nas dvoje borimo sa njegovim bolestima. Moj Junak sve to strpljivo podnosi.

Kako da opišem Junaka? Naravno, nema oklop ni buzdovan. Genijalac koji je s pet godina znao čitati. U školi se dosađivao dok su drugi učili slova.

Prve ocjene su mu bile dvojke iz tjelesnog, ali je zato matematiku rasturao i bio ispred svih. Zanimaju ga kompjuterske igrice a kao mali pročitao je hrpu dječjih knjiga, romana i enciklopedija.

Zbog svega toga toga nailazimo na čuđenje okoline, poznanika ili roditelja jer se njihova djeca ponašaju drugačije i meni se već sada ne da ni s kim družiti jer uvijek iznova moram objašnjavati zašto Junak priča o znanstvenim činjenicama a ne o običnim, dječjim temama.

U školi je usamljen, radije sjedi u učionici sam i ne komunicira s drugima. Jednom prilikom sam ga pitala zašto ne priča s drugom djecom? Odgovor je bio: – Bolje je ne reći ništa, nego reći glupost.

Sada kada razmišljam što bih promijenila kod svoga djeteta nije mi lako. Izbacila bih bolesti iz njegovog života ali nemam čarobni štapić.

Snagu mi u svemu tome daje on sam koji me svaki dan navodi na nova razmišljanja.

Imamo on i ja i naše radosti, poslastice koje mu ja svaki dan pripremam …palačinke, kokice, narezane jabuke i kiflice sa salamom i sirom.

Asperger je autistični spektar. Djeca koja ga imaju ne druže se s drugom djecom, ne pokazuju osjećaje.

Poznati Aspergeri su Nikola Tesla, Sveti Franjo, Albert Einstein …

I moj Junak!

Nemojte misliti da mi je teško. Nije! Ja sam zapravo na njega, tako posebnoga,  jako ponosna. Svaki dan otkrivamo nešto novo, ja od njega učim.

Naše radosti su prvi pilići u proljeće, mali mačići stare mačke, ludi pas koji ga zamaže kada dolazi iz škole …

Osim Aspergera  moj Junak ima i kroničnu astmu, govornu manu, srčanu manu, kao mali iskrivljene noge „Tibia vara“ pa noću nosi ortopedsko pomagalo …Zadnja dijagnoza  je „promjena prilagodbe koja spada u grupu PTSP-a“.

Što reći nakon ovog nabrajanja dijagnoza?  Idemo dalje. Nema predaje.

Da, i još nešto.

Najvažnije.

Ja volim svoga Junaka.

Uvijek ću biti uz njega, njegova podrška u daljnjim borbama s brojnim preprekama …

Comments (3)

Riječ je o svetom Franji Asiškom,izvor je wikipedija,naravno da onda u ono doba nije bilo dr Aspergera.Izvori govore da su ga smatrali i čudnim i posebnim,on je naime bolovao od psiholoških bolesti.

Gdje u literaraturi stoji da je sv. Franjo imao Aspergera? Ako da, o kojem sv. Franji je riječ? O Saleškom, Asiškom, Ksaverskom?
Hvala na odgovoru i hrabro naprijed!

Duboko me se dojmio i do suza dirnuo ovaj tekst.Da, uistinu, O LJUBAVI JE RIJEČ.
„Tko silno voli, taj više ne živi u sebi nego u osobi koju voli.“ (Platon )
Ova Majka živi za svoga Junaka.Iz svake rečenice iskri ta ljubav, nježnost i toplina.
Prisjetih se jedne Puškinove: „Ljubav je kapljica nebeske rose koju nebesa kanuše u kaljužu života da mu zaslade gorkost.“
Junače, Majko, glavu gore te ponosno i hrabro kročite dalje! U novu budućnost, u novi neistraženi i nepoznati svijet! U borbu protiv svih prepreka…

Write a comment