berlin

PLES I PJESMA NA PRIJAMU SAVEZA

Posted on : 23-12-2013 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

1

tekst: Sonja Breljak
foto: Sonja Breljak i Ivo Dorotić
073Berlin/ Bio je to četvrti po redu božićni prijam u organizaciji Saveza hrvatskih društava Berlina, ujedno i posljednje ovogodišnje okupljanje udruženja i društava na jednom mjestu.

Na prijamu održanom u prostorima Hrvatske zajednice, bili su  članovi: HDZ-a ogranka Stjepan Radić, Zavičajnog kluba Tijarica, Zavičajnog kluba Brođani, Hrvatske zajednice, KK Croatije te Društva prijatelja hrvatske škole a nisu bili predstavnici HKD „Mažuranić“ (zabava u vlastitom aranžmanu) SD Croatije (podnesena ostavka na članstvo u Savezu) te NK Bugojno (čitavu godinu bez aktivnosti u Savezu).

Ispred Saveza je sve pozdravio Ivan Sučić, dopredsjednik i vd predsjednik, a posebno Ivana Bitunjca, predsjednika u ostavci te Mirjanu Božić iz Veleposlanstva RH koja je isto tako izrekla par prigodnih riječi.

U programu koji je uredila i vodila urednica ovog portala i potpisnica ovih redaka, predstavili su se glazbenici, pjevači, folkloraši te učenici Hrvatske nastave Berlin. Recital  izveden na početku programa,  pjesmu naslova „Upali sjajni žižak“, slušala je i sama autorica stihova, Božica Jelušić koja je netom prije, na istom mjestu imala promociju svog romana „Čišćenje globusa“. –Dolaze s Njim svi naši dragi, sjena za sjenom. Već vratnice škripuću, pjevucka daščica trijema. Daleka šuma maše radosnim zimzelenom: Dočekat ćemo skupa Dijete iz Betlehema! 

Nakon ovih stihova, publici se predstavio Zbor hrvatske katoličke misije Berlin koji nedjeljama pjeva u crkvi St Bonifacija na Mehringdammu. Zborom ravna Matija Ćosić. Izveli su tri pjesme: Sad pjevajmo, Tri kralja i Kad dođe dragi prijatelj.  Zbor HKM Berlin sudjeluje u božićnim proslavama Saveza od samog početka njihova organiziranja.

A zatim je bilo vrlo veselo. Naime, na pozornici se našao Luka Blažević, učenik Hrvatske nastave Berlin te poveo kviz Volim Hrvatsku. Sudionicima je ponuđeno i da mogu imati publiku kao jokera. Pa opet ništa, nema dobrovoljaca za sudjelovanje. E, onda izabrasmo da u kvizu sudjeluju ….ej ljudi, pa to je igra a i pitanja su za djecu iz osnovne škole! … onako po službenoj dužnosti, Ivan Sučić, vd predsjednika Saveza te Krešo Urban iz HDZ ogranka Stjepan Radić.

Pobjednik je bio onaj tko je na više pitanja dao točan odgovor. -Tko je bio prvi hrvatski kralj? Koja je najveća planina u Hrvatskoj? Kojeg je grada glavna ulica Stradun? U kojem gradu su morske orgulje? Itd itd. Skupiti više bodova u vidu salatkih kolačića iz ruku učiteljice Marine Maganić Buljan koja je pomagala Luki u izvedbi kviza, , uspjelo je ipak Ivanu Sučiću. Pobjednik je zaradio skroman dar i pljesak publike koja je bila zadovoljna zanimljivim kvizom ali i šalama i vicevima što ih je u nastavku programa pričao, učenik Paul Meić. Bravo za učenike hrvatske škole!

Publici se potom po prvi puta predstavila i Mihaela Lovrić, koja je netom, glazbeno, na violini, pratila i Zbor HKM, te je u novom aranžmanu otpjevala pjesme Daruj nam mir i Ne dirajte mi ravnicu.

Na kraju su, na plesni podij stigli i folkloraši Hrvatske zajednice te plesnim izvedbama oduševili publiku. Posebna plesna poslastica bio je rap ples Santina Kuševića, člana folklora Zajednice.

Time je bio okončan zvanični program a uslijedila je večera, druženje i razgovori članova društava i udruženja iz sastava Saveza hrvatskih društava Berlina.

Comments (1)

Dragi prijatelji, ovo je bio prvi dio, a dugi dio nastupio je odmah poslije večere.
Veliki stol i za njim sjedi 13 članova „Brođana“. Veselili smo se kao i uvjek onako kako se Slavonci vesele,ali da to nebi bilo baš tako …odvedoše nam za drugi stol našeg predsjednika. Najprije se info razgovor održao u četiri oka, ali ne za dugo. Pojačanje stiže u osobi Kreše i tako njih trojica razgovaraju. Obzirom da je pokraj mene bila jedna stolica slobodna na nju dolazi i sjeda Mijo Marić, s nama pjeva a onda nastaju moje muke. Kakvih sve pitanja nije bilo u vezi sa nastalom situacijom u SHDB niti danas ne znam, ali polako mi se vraćaju pitanja na koja bih rado odgovorila svima, ali ne mogu baš ovdje iz opravdanih razloga. Između ostaloga Mijo kaže meni: „vi, vi, vi ćete nositi mrlju dok ste živi radi ovoga u SHDB, nasjedali ste na članke iz novina koje pokazuju golotinju, koji blate HSKNJ. Ja niti danas ne znam na koje on novine misli, jer ja stvarno nisam primala nikakve članke.
Kao prvo ja mislim da ti razgovori koji su tamo vođeni nisu trebali baš na Božićnom domjenku biti vođeni, a tako će možda netko reći da sam i ja mogla malo pričekati, ali dragi čitatelji ne mogu čekati, razbolila sam se od tuge i jada. Spava li Mijo mirno pored svega onoga što mi je tu večer rekao? Ostali članovi koji su sjedili za tim istim tsolom promatrali su stalno mene, a sutradan su me zvali i kazali da su se bojali da mi ne stane srce. No, hvala dragom Bogu, ja se polako oporavljam i nadam se proslaviti Božićne blagdane sa svojom obitelji koja nije mala. I to je dar Božji.
Jesmo li mi Brođani-volonteri zaslužili ovakve optužbe nakon našeg dugogodišnjeg humanitarnog rada. Zašto Mijo ne napada udrugu koja je već istupila iz SHDB upravo radi HSKNJ. I još jedna udruga napisala je istupnicu, ali su informacije procurile, te su se užarili telefoni da to ne prave, jer radi se o slozi Hrvata u Berlinu. Svjestan je on šta radi, zna on zašto mu je potreban SHDB, ali i oni koji su prije nekoliko mjeseci govorili da on sebi stvara karijeru danas govore drugačije kako bi podržali Miju. Dragi čitatelji biti će toga još za pisati a imati će i pravne osobe izgleda posla. Do tada budite srdačno pozdravljeni, i Sretan Vam Božić, Elizabeta Kopić

Write a comment