berlin

ZBOGOM PAMETI

Posted on : 16-12-2013 | By : admin | In : Emil Cipar: ZNA SE!!!

40

Ideje naše benzin Vaš

piše: Emil Cipar
portrait-mijo-maricOvih dana zastah malo u tempu i osvrnuh se nazad na godinu koja je na izmaku. Još nekoliko dana pišemo 2013. a onda ćemo uz vatromet dočekati sljedeću.

Ovakve prigode su idealna prilika za inventure razne vrsti. Budući da se pretežno bavimo iseljeničkim temama normalno jest da me najviše zanima stanje hrvatskog iseljeništva poglavito u Njemačkoj. Većina naših članaka iz rubrike vijesti odnosi se na rad udruga. Naš posao je bio pratiti njihov rad …medijski naravno.

Primjećujem kako se rad većine udruga nalazi na slijepom kolosijeku i da one nemaju nikakvu dugoročnu strategiju. Integrirati mlade u taj rad je gotovo nemoguće, jer programe je pregazilo vrijeme, udruge nisu pratile što se oko njih događa, politika je promijenila kurs i integracija u njemačko društvo je neminovna i nužna.

Hrvatske udruge su većinom zatvorene sredine i program im je jedino čuvanje nacionalnog identiteta bez osobite potrebe za druženjem sa sredinom u kojoj žive.

Prateći događaje posljednjih dana prožima me onaj osjećaj iz Goetheovog Egmonda: himmelhochjauchzend – zu Tode betrübt (do neba kličući …do smrti potišten).

Takvo neko promjenjivo stanje od depresije do euforije prožima me dok čitam novosti o Hrvatima u Berlinu.

Što me je deprimiralo

S jedne strane jako me deprimirao izvještaj Sonje Breljak sa posljednjeg sastanaka Saveza hrvatskih društava Berlina i odgovor na pitanje: ostaje li Savez član Hrvatskog svjetskog kongresa Njemačke ili ne?

Rezultat javnog (!?) glasovanja je bio tri suzdržana, tri za ostanak i dva protiv. Svakome tko se je makar vlakom vozio kroz neku demokratsku državu je jasno kako tu nema nikakve većine za ostanak u HSK. Ipak …ovo tijelo je zaključilo da je ostanak legitiman, jer neka jadna većina ipak postoji, mada se iz rezultata ne vidi.

Druga stvar koja me razočarala je da je glasovanje provedeno javno što sa modernom demokracijom nema nikakve veze.

Javno glasovanje je simbol komunističkih diktatura, a da vidimo što o njemu danas kaže „Izborna enciklopedija“:

-Upozoravalo se na to da je nužno u uvjetima masovne nepismenosti stanovnika koji nisu bili sposobni samostalno ispuniti glasačke listiće.

Zabrinulo me da su članice Saveza ipak pristale na javno glasovanje sada na izmaku 2013. kada smo već duboko zakoračili u dvadeset i prvo stoljeće.

Tumačenje ishoda ovog, na komunistički način provedenog glasovanja, koristi samo populisti Miju Mariću dokazati nekome svoj jadni legitimitet da njegov Kongres ipak nekog zastupa. U Berlinu su to tri od devet udruga i glasovanje je provedeno javno.

Uspjeh, popularnost i slavu  Mijo Marić postiže vještinom dokopavanja do društvene uloge i funkcije, ne prezajući pri tome ni pred čim i ni od koga. Služi se prijetnjama, vrijeđanjima, klevetanjem, ili pričanjem bajki poput one da je popis članica HSK zaštićeni podatak.

Prije nekoliko tjedana zaprijetio je našoj glavnoj urednici kako on …Mijo Marić, posjeduje dokaze da je njen suradnik „udbaš“.

Na ovom posljednjem, kultnom sastanku Mijo je izložio svoje dokaze, bolje rečeno dokaz, još bolje rečeno …ništa od toga.

Taj udbaš za kojega Mijo Marić ima „neoboriv“ dokaz sam ja. I sad …trebao bih ja biti povrijeđen, trebao bih se boriti za svoju čast.

Pa naravno da nisam, jer o Miji Mariću i njegovom načinu argumentiranja je riječ.

A „dokaz“ predsjednika Hrvatskog svjetskog kongresa je moja izjava iz jednog telefonskog razgovora s njim kako sam svojevremeno razgovarao sa Josipom, Jožom Manolićem. A Joža Manolić bio je svojevremeno prvi Titov policajac, pa je eto stvar potpuno jasna.

Nasmijao sam se ovome vrlo slatko. Čudi me kako Mijo Marić ne tvrdi da sam bio i partizan, jer sam isto tako u svome životu razgovarao sa najmlađim Titovim partizanskim generalom Franjom Tuđmanom.

A mogao je vrlo lako i dokazati da sam bio i ustaša, jer sam razgovarao i sa Vinkom Nikolićem. Istina …na osnovu činjenice da sam razgovarao i sa Vinkom Nikolićem mogao je dokazati i da sam pjesnik, ali to Miji Mariću ne bi palo na pamet. Toliko intelektualno potkovan ipak nije.

Mijo Marić je šarlatan i točno zna koje su slabosti i političke nedorečenosti ovog mladog demokratskog hrvatskog društva, a upravo je hohštapleraj u interesnom braku s nacionalizmom posljednjih desetljeća bio najkonjunkturnija roba na tržištu hrvatskih ideologija. Mijo Marić, Ostap Bender hrvatske tranzicije.

A Ostap Bender je onaj tip iz romana Iljfa i Petrova koji je isto tako u mladom i nedorečenom sovjetskom društvu tridesetih godina prošlog stoljeća visoko kotirao na društvenoj ljestvici. Razlika je jedino u tome da je Ostap Bender figura iz romana „Dvanaest stolica“ i „Zlatno tele“, a Mijo Marić je žalosna realnost u Berlinu i na globalnoj razini.

Komične figure u ovom reality show su svi ostali kojima on uspije prodati maglu. To su prije svega članovi Kongresa koji su ga izabrali za predsjednika. Ostapa Bendera najbolje simbolizira njegova poznata izreka:

Ideje naše benzin Vaš

Nije mi jasno kako to da mnogi nasjedaju na njegove marifetluke i vjeruju mu sve što on kaže. Vjeruje mu i hrvatska vlada, a i Angela Merkel se ne pita: Tko je taj Mijo Marić, tko je taj Hrvatski svjetski kongres na čijem je čelu Ostap Bender današnjeg vremena.

Budući kako od Hrvatskog svjetskog kongresa na bezbroj upita o broju članica nismo dobili nikakav odgovor …tvrdim sljedeće:

Osim nekoliko političkih stranaka i nekoliko prikrivenih političkih stranaka i par suzdržanih, Kongres i nema više članova. I te stranke su radikalno desno orijentirane što se da zaključiti iz posljednjeg istupa njihovog glasnogovornika fra Šite Ćorića kada je on …u ime članica HSK, stao u obranu pozdrava koji je simbol dijela mračne, fašističke hrvatske povijesti.

A što me je obradovalo

Obradovala me je i do suza me je ganula posljednja akcija Brođana u Berlinu i njihovo veliko srce i želja pomoći čovjeku u nevolji.

Već drugi vikend prikupljaju pomoć za obitelj desetgodišnjeg Mislava Antolovića.

Mlada obitelj našla se zbog teške Mislavove bolesti u bezizlaznom stanju. Veliki troškovi liječenja potpuno su ih financijski iscrpili.

Bez pomoći Brođana ne bi išlo, bez bezbroj sati provedenih na božićnom bazaru u Lichtenrade, bez letaka, uvjeravanja, moljenja…

Obradovao me je i odziv berlinskih Hrvata koje je ova akcija dodirnula, pa su posegnuli u džep i pomogli bližnjemu u nevolji.

I skupljeno je nekoliko tisuća Eura, koji su za Mislavovo liječenje prijeko potrebni. I svaki euro je proknjižen strogo pedantno. Kod „Brođana“ nema nejasnoća u riznici, kao kod Hrvatskog svjetskog kongresa. Članovi ove udruge ne primaju za svoj trud nikakve honorare. O besprijekornoj higijeni blagajne brine se Elizabeta Kopić ili teta Liza kako ju svi zovu.

Predsjednik ove udruge je isto tako častan i pošten čovjek … jedan od nas. Ivan Bitunjac se zove i neumorni je društveni radnik. Do spomenutog famoznog sastanka Saveza bio je i njegov predsjednik.

Nema kod Brođana, teta Lize i Ivana Bitunjca power-paint prezentacija, nema onoga: ja pa ja. Oni znaju samo zasukati ruke i pomoći tamo gdje je pomoć bližnjega prijeko potrebna.

I takve ljude je Savez hrvatskih društava Berlina žrtvovao za političku karijeru jednog modernog Ostapa Bendera!!!

Biblija nas uči: kada narod može birati on uvijek bira Barabu. Pogotovu ako je izbor javan.

Comments (40)

Blagoslovljen Vam Božić i Sretna Nova 2014 Godina
sa puno uz ono privatno i društvenog uspjeha.,

Prema tome kako je za predvidjeti neka ovo ne bude kraj.
Već poticaj za bolji,kvalitetniji i društveniji početak,sa puno ljubavi prema sebi i ljudima.
To i ništa drugo bila bi i moja velika želja.

Ljudi moji mi se ovdje nalazimo na stranici ..zbogom pameti.
Osobno nisam u ni jednoj stranki,više sam društveno aktivan,ali hrvatsku politiku uz neke druge već godinama i te kako dobro pratim ali i reagiram, na neke nerazumljive i neshvatljive stvari

predbacivati sada u 21 stoleću jedni drugima komunizam te širiti međusobnu svađu koja često puta prelazi ćak i u mržnju..I to još u adventska vremena..kratko prije Božićnih i novogodišnji svetaka i Blagdana,kada bi se trebalo širiti evanđelje a ono ujedno znači preporod i novo rođenje.Dovoljno nam govori u kojim se teškim problemima susreće naše društvo općenito.
Nije baš tako kako to oporba najavlja.. da cijela Hrvatska gori,od kukurikavca u vladi,a niti su kukurikavci,socijalno osjetljivi,u onoj mjeri u kojoj bi to trebalo biti za kvalitetno pomoći čovjeku,ali se trude,a o opoziciji da i ne govorimo.Opozicija u mjesto trudeći se da je i ona više uz ono gospodarstveno i socijalno osjetljivije za čovjeka,ona ima još jedino u glavi, rušiti sve oko sebe pa i samu Vladu….kako bi se opet dočepali vlasti i vladajućih fotelja.A više uz onu političku osjetljivost,bilo bi dobro da ima i HSK-NJ.zar ne..Nešto nevjerojatno a pojedini crkveni poglavari izkrivljujući vjeru i evanđelje im još pomažu.Čudi i mene, kako da ne prate Papu Franju..ali i samo hrvatsko siromaštvo zar nam kopanje po kontenjerima,nije više od ćirilice,ili važnije od rušenje vlasti.
I da budem što krači radna iskustva mi govore,jedino oni političari koji će uz društvenu i gospodarsku politiku,vidjeti i pomagati siromašnima, bolesnim i neimoćnima.Ti će i hrvatski građani za budućnost prepoznati,rađe imati i na izborima birati. A za mlade koji sada dolaze za razliku od prije više obrazovani i školovani,za njih nam se ne treba bojati..njima je potrebno više pripremiti kako u domovini slično i u inozemstvu zdravo političko i civilno društvo..a za njihov dolazak i odlazak..pobrinut će se upravo..sa svojim poticajnim mjerama i Europska unija..ako pak riznice ne štimaju,upitno je kuda će se i taj novac sljevati..zato i sam kažem..nemojmo nikada reći..zbogom pametni..

e Ante zato je izuzetno vazno provest LUSTRACIJU i izbaciti sve stare politicare koji su zatrovani duhom zla iz politike… dovest mlade obrazovane pametne ljude koji ce voditi HRVATSKI narod ka boljem sutra..Dok god budemo imali ove kao perkovic, milanovic, yusipovic HRVATSKA ce samo tonut i HRVATSKI covjek ce se izgubiti…sto je ocito i njihov cilj..kao wsto vidimo ne brinu se da mladi ljudi imaju posla i da mogu dostojno zivjeti nego idu van po svjetu zaradjivat za zivot i tu se vidi njihov cilj..sreo sam u zadnje vrijeme dosta mladih (visoko obrazpvan) uglavnom HRVATI kojima je vazna vjera nacija domovina, nazalost ovi kojima ove vrijednosti nisu vazne (uglavnom djeca komunjara) oni ostaju u HRVATSKOJ jedino odlazak je odlazak na studiranje jer njih posao ceka, sto znaci u HRVATSKOJ elita je uglavnom bez konkurencije i uglavnom nekvalitetna i po struci i po moralnim vrijednostima spremna da HRVATSKU jos vise uniste….zato svim HRVATIMA ma gdje bili ZA DOM SPREMNI….

VJERA U BOGA I HRVATSKA SLOGA je izraz koji se vec odavno ne odnosi na Hrvate.
1.Vjera sigurno ne prihvaća osnovi moto kod Hrvata; jami, jami, jami… i nista ne ostavljaj slijedecim generacijama. Kada bi se u Hrvatskoj uveo sistem da se vjernicima odbija sa konta ne bi ih se vise od 10% izjasnilo kao vjernici.
2. Hrvatska sloga-i nje vec odavno nema. U Hrvatskoj vise nitko s nikim ne prica, a bome kako izgleda polako gubimo dobre odnose sa susjedima i strateskim partnerima. Krenimo od Njemacke, Ceske, Madjarske… pa na dalje.

Ovi novinari su daleko od novinara…naucili posao u komunizmu pa tako i pisu…svasta pisu samo da bi ostvarili svoj cilj i nebiraju sredstva..prljavo podlo i pokvareno…pitajte ih sto su ti novinari radili kad se osnivo ovaj HSK….Ljep pozdrav svako dobro…
VJERA U BOGA I HRVATSKA SLOGA

Ante ..Naslov je bio..ZBOGOM PAMETI..hvala Bogu da je ipak neki od nas nisu izgubili..

A nije nimalo ni lagano krivu drinu ispravljati..ovo što vi pitate u najmanju ruku oni novinari..koji su bili prisutni ,kod osnutka ..HSK..trebali bi sve to znati,..ali ako nisu ni na osnutku ..HSK..bili prisutni..kako bi mogli svaki iz svog gledišta objektivno pisati. I sada se slična hajka stvara na novinare, i dalje se nastavlja..onda imamo i u Njemačkoj sličan slučaj..na taj način i još više sumlji i nejasnoća.

Prema tome ako čitamo početak pod naslovom :“iseljena Hrvatska pod jednim krovom..kako je sve počelo prije 20 godina.
I sam imam nekih nejasnoća..Kako iz Svjetskog hrvatskog konresa..je nastao ..Hrvatski svjetski kongres..a o novinarima ni riječi.

Nista mi nije jasno.Svi zasutili a nismo resili dvije kljucne stvati.
1.Jeli HSK krovna ili samozvana krovna udruga.
2.“Tko je bolji HDZ ili SPD“

Dragi čitatelji ovoga portala, srdačno Vas pozdravlja Hrvatica koja živi u Berlinu više od 44 god.
Pa, evo pozdravljam i one mlade koji pišu da se mi stari trebamo povući, da smo ljubomorni na mlade i t.d. Nemojte zaboraviti da smo i mi bili mladi, a također da ćete i vi, sada mladi, ostariti.
Aktivna sam više od 25 godina, sudjelovala na više predavanja gdje su se sastajali stranci kao što sam i sama, ali uvijek sam bila sama i to me je jako žalostilo. Željela sam da i nas netko predstavlja, a ne da očekujemo da se za nas netko drugi bori za naša prava.
Zato Vas molim nemojte nas tjerati iz društvenog života zato što smo ostarili, no ja mogu samo za sebe reći da imam snage i volje još dosta toga napraviti za Hrvate, ali kao volonterka kao što sam bila i svih ovih godina.
Što se tiče HSK nemam ja ništa protiv ali „greška“ je u tome da njihovi članovi nemaju ili nisu imali nikakve informacije, sve je nekako tajno, a čim je nešto tajno to već nije dobro. Naravno da se sve niti ne treba dati u javnost, ali članovi bi trebali znati ono najbitnije. Nedostajala nam je transparentnost i to je jedini problem i razlog za nastalu situaciju u Berlinu.

Pozdravlja Vas sve Elizabeta Kopić predstavnica Zavičajnog kluba“Brođani“

Poštovani svi sada mi je već lakše

Nemože biti da pojedinci ćute te zabiju glavu u pjesak poput nojeva..te se sakriti u zasjedu..i posmatrati, što će se sad dogoditi..a kasnije na nas rušiti drevlje i kamenje..Idem od toga,svi smo ovdje suodgovorni prema tome.

Svi znamo zajednički više a jedan sam..ne zna puno.Kako bi bolje obostrano funkcionirali da nam se nebi dogodilo da smo i dalje poput guske u magli..i mi u iseljeništvo ili da ne znamo kako i kuda se prijaviti, ili tko nas gdi iz iseljeništva u budućnosti zastupa,ili što radi i zašto se zauzima koja iseljenička ili domicilna civilna udruga.

Toga više za budućnost nebi smjelo biti ni postajati. Kada ne bi znao da postoji uz.. HSK.. i ova organizacija.U kojoj bi trebali svi mi također do određenog datuma više strano sudjelovati..i dati svoje mišljenje..možda ćak i konkretnu viziji sigurno da nebi forsirao..nešto što nam ne bi za budućnost koristilo.

Više o tome:http://www.hrvatski-iseljenicki-kongres.org/struktura-programa/

Kada mi nebi bilo poznato, da Europska unija će sve više forsirati osim dolaska u strane zemlje i povratak svojim kućama.

Vidi više:http://www.dw.de/natrag-u-domovinu-s-novim-poslovnim-idejama/a-17290703

Sigurno da nebi ni tu forsirao..ali i u tom smislu potrebno nam se je obostrano u naprjed pripremiti i za sve one koji nam dolazei,kao i za sve one koji odlaze natrag u Hrvatsku nam Matičnu domovinu.

Slično kao što su se i Njemci u naprjed pripremili uključujući i svoje građanstvo.. onih 60 godina..nadalje..kada su nas pozivali na dobrovoljni rad u Njemačku..vodeći nas za ruku od kancelarije do kancelarije..dokle god nam nisu isposlovali..one najvažnije papire..sa kojima smo kasnije sami prohodali..Što oću reći..na jednu stranu potrebno je u naprjed pripremiti domicilno građanstvo i rastumačiti im što i zašto se vraća iseljeništvo.Na drugu stranu potrebno nam je u naprjed pripremati iseljeničke udruge i društva..da će im u buduće iz Hrvatske dolaziti stručni do visoko obrazovani kadrovi..slično i u iseljeničke udruge i društva..kojima će biti za prvo ruko potrebna i naša društvena prisutnost..koji će vjerojatno kratko ročno ostati..te se sa iskustvom i praksom vraćati natrag u Hrvatsku..osnivajući,u rodnoj si domovini svoju obiteljsku i životnu ,eksistenciju..
Zato bi rado..da se sve dobro premisli i prestudira..te se nas više uključi direktno na stranici ..HGB.. ali i u Zagrebu.. na Linku postavljenom datumu..Ovdje se radi o nama svima a posebno o o obostranoj suradnji ,naših mlađih generacija..zato smatram da..

Svi oni koji su protiv nečega..prije nego li su protiv, neka ponude brza rješenja za rješavanje nagomilanih iseljeničkih i domicilnih problema,jer bez rješenja se ne računa! Kako bi svi zajedno obostrano lakše pridonjeli boljem i kvalitetnijem blagostanju i na kraju boljitku.
lp.jm

Dragi moji HRVATI i ovi drugi koji hoce HRVATSKI unistiti i napraviti od HRVATSKE samo FIRMU kao npr. GmbH HRVATSKA neradi se o kasi HSK ni o bilo cemu drugom sto se tice HRVATA i HRVATSKIH udruga radi se o tome da je LEX perkovic (citaj UBOJICA) djelo HSK i zato MIJO svaka CAST..a ovi placeni da prave kasu medju HRVATIMA pisu ovdje nesto samo da bi napravili razdor i zato budimo pametni i nemojmo nasjedati na ove sitne provokacije…HRVATSKA treba krovnu udrugu za sve HRVATE i zato se trudimo svi biti tu i pomoci a ne blatiti ljude bez nekakvih dokaza …Osim toga sve udruge u berlinu osim sto mogu organizirat nekakvu zabavu nisu u stanju nista drugo napraviti…http://dnevno.hr/vijesti/hrvatska/109138-zvijezda-petokraka-pod-kojom-su-pocinjeni-zlocini-u-vukovaru-i-skabrnji-za-neke-politicare-u-hrvatskoj-simbol-je-mira-i-ljubavi.html
zato njima smeta HSK i zato zele i nas u dijaspori posvadjati…Staro komunistiocko pravilo ZAVADI PA VLADAJ…ali necete uspjeti…i nas je povjest svacemu naucila…Blagoslovljen BOZIC I SRETNA NOVA GODINA

Gospodine Mayer samo jedna informacija. U NRW a za ostale republike ne znam su se pokusale organizirati pet stranaka i to: HDZ, Djapiceva stranka prava, Paragina stranka prava, Demokrscani Marka Veselice i DC Mate Granica. Svi ostali Osim HDZa su ostali samo na jednom ogranku. Jedino je HDZ uspio postaviti kompletnu organizaciju i to na podrucju svake Kat. Misije ogranak, a na nivou republike kordinacija a onda na nivovu Njemacke Kordinacija kordinacija.

Ovo se dobro zakuhalo.To je vrlo pozitivno.Da se cuje misljenje i s lijeva i desna a i sa sride.Primjer koji je navela gospodja Krstanovic je definitivno potvrdio da je HSK samozvana krovna udruga jer te delegate nije nitko delegirao (ja govorim samo o Njemackoj)
Hajde sada da sa istom zestinom malo promjenimo plocu pa da probamo definirati kako bi neka udruga mogla postati krovna i Koje bi joj tada bile zadace.
Sigurno HSK ima najvise sansi da to stvarno bude jer u njegovim redovima ima mladih kvalitetnih,domoljubnih Hrvata

Bravo gospodjice Anice, vasa izjava da nemate vremena za neke never ending diskusije i banalnosti apsolutno razumijem. Ali to je ocito generacijski problem. Mi mladi imamo drugaciji mentalni sklop i posve drugaciju kulturu diskusije. To se posebno vidi na ovom portalu, gdje cesto nema konstruktivne rasprave i razmatranja pro i kon argumenata, uvazavanje razlicitih misljenja i objektivne diskusije bez predrasuda. Ovdje se samo uvijek jedne te iste (mozda fiktivne) osobe mijenjaju u klevetanju, ruganju i bljuvanju na vrlo niskom nivou.
Istovremeno se vise zanimaju za to, tko pise neki komentar, nego li za sadrzaj napisanog. Gosp. Mayer je uvijek prvi koji izrazava neke sumnje glede identiteta – ne znam da li sa takvim stavom polazi od sebe samog ili je i to generacijski fenomen, gdje uglavnom “stari narod” pati od tih bivsih komunistickih simptoma, gdje je sve i svatko sumnjiv i gdje svatko tko se drustveno angazira sto posto i bez dvojbe zeli doci do nekih visokih fotelja itd. Dragi nasi stariji ljudi, kad cete se vise odreci takvih misli u vasim glavama i shvatiti da nova generacija ljudi funkcionira potpuno drugacije od vas i potpuno drugacije od onih koji su davnih dana djelovali u udrugama. U mnogim udrugama ali nazalost jos ne u vecini, je doslo do smijene generacije. Nisu to vise oni ljudi od prije, koji su se drustveno angazirali samo da bi to koristili kao odskocnu dasku u neke druge vise funkcije. Ako je bilo gresaka Hrvatskog svjetskog kongresa u proslosti, pa neka ih je bilo, gdje ih nije bilo? Cemu gubiti vrijeme na nekim greskama iz rada ljudi koji su davno prije djelovali u nekim udrugama, pa i u Hrvatskom svjetskom kongresu. Ja samo mogu ponoviti da su oni koji uporno jedno te isto pricaju i traze dlaku u juhi (koji su to clanovi, odakle pravo i legitimitet zastupanja itd.) su jednostavno ili ljubomorni ili im je dosadno, ili se nalaze u nekoj midlife-krizi gdje im sve i svatko smeta ili su jednostavno zlonamjerni. Svako normalan zna, da u demokraciji nitko nije prisiljen biti clan bilo gdje, pa tko nece nece a pustite one koji to zele i koji se zele zauzimati za dobre i hvale vrijedne stvari.

Stanite sad gdjo Anice, tek smo stigli do suštinskih stvari. Radi se o principima. Ne može krov biti bez zidova a to se ovdje pokušava. Nitko ne tvrdi da takve udruge nema niti da ne treba ali neka izvoli predstavljati one koji su joj članovi. A koji su to? I neka se ostave pojedinačna društva koja se bave sportom i kulturom, bez politikantstva, da u miru (i van Kongresa ako to žele) egzistiraju. Ne mora Kongres sve progutati a to se ovdje događa jer su svi članovi anonimni. Čudim se društvima -članovima (ako ih uopće ima, ili su sve pojedinci -članovi?) da na takvo što pristaju. Naš problem je u tome što čim netko postavi kakvo principijelno, osnovno pitanje, poklope ga …a što diraš, pa on vjernik, pa domoljub pa veliki Hrvati, pa jugo ovo ono …samo da pitanje izvjetri. Nije Marić jedini aktivista u Njemačkoj. Uzgred, kojeg je on društva (iz sastava Kongresa) član? Ili je i to tajna?

Ante München: za mene diskusije zavrsene, jer nemam stvarno vremena za sve ovo, krovna udruga postoji vec 20 godina…dokaz sam stavila i to smatram iz pouzdanog izvora (Hrvatska matica iseljenika – ili i za nju imate negativnih komentara ????) mislim da je se dosta puno ucinilo u HSKu… tko ne zeli biti u krovnoj udruzi ne treba…tko zeli nesto mijenjati nek se angazira…tko je nezadovoljan, takodjer se treba angazirati u HSK…tko zeli imati negativan stav, nek ima…a mislim da su berlinski Hrvati u stanju rijesiti sve sami, bez pomoci vas sa strane …sijecam se dobro da sam se davno prestala angazirati u sceni hrvatskih „drustava“ jer za never ending diskusije o banalnostima mi je predragocjeno vrijeme, jer ga nemam previse :-)…za mene su djela i rad za Hrvate na razlicitim poljima bitnije…i to pokusavam…a Miji svaka cast sto izdrzava vec godinama sve to ….Svako dobro svima….

gdja Anica citira i ovo: “U ime hrvatskih zajednica iz cijeloga svijeta sastali smo se ..“ … a to je upravo ono najsmiješnije što se pokušava nametnuti i to je glavno pitanje koje je ovdje pokrenuto pa ga svi pokušavaju zataškati: Tko se to imao pravo sastati u ime SVIH hrvatskih zajednica svijeta? Odakle Kongresu pravo predstavljati one koji ga nisu birali? Zašto moraju sva društva biti pod tim krovom? Zašto ne može Savez u Berlinu ili bilo koji drugi, bit samostalan? Kome to u Kongresu smeta? I tko su famozne, tajne članice Kongresa? Ne čujem da se itko još javlja da je njegov član? Gdje su ta pusta društva Njemačke koji su članovi HSK, nek se fino jave i nek kažu koju.

Srećom, ima još i svjedoka što je bilo dalje s tom, megalomanski zamišljenom organizacijom. svih tih godina, vanjskom ispostavom HDZ-a, prijevare i pronevjere, lažna predstavljanja i politička dodvoravanja, hvatanja fotelja u Hr, ignoriranje intelektualaca ….od jednog Marića (Branka) do drugog Marića (Mije), nije se maklo od početka. Svi pod jedan krov …smiješno, time se samo zatire raznolikost svjetonazora i ideja i nameće jedan (zna se koji) kurs …ali o tome će više nadam se i drugi (još živi svjedoci) progovoriti

Dobro jutro, evo odgovora svima onima kojima do sada nisu znali da li je HSK – krovna udruga: „Iseljena Hrvatska pod jednim krovom – kako je sve počelo prije dvadeset godina“ (Prilog iz Matice, časopisa Hrvatske matice iseljenika. lipanj/srpanj 1993. godine):
http://www.crowc.org/o-nama/660-iseljena-hrvatska-pod-jednim-krovom-kako-je-sve-poelo-prije-dvadeset-godina

„U ime hrvatskih zajednica iz cijeloga svijeta sastali smo se u glavnom gradu svih Hrvata, Zagrebu, i osnovali prvi Svjetski hrvatski kongres 2. srpnja 1993.“ – zaključak je povijesnog skupa hrvatske dijaspore na kojem je utemeljena krovna organizacija svih Hrvata izvan domovine…Više od 400 delegata udruga i organizacija hrvatske dijaspore sa svih kontinenata oku­pili su se od 2. do 4. srpnja u Zagrebu na os­nivačkom saboru Svjetskog hrvatskog kon­gresa, krovne organizacije koja će okupiti sve Hrvate izvan domovine, neovisno o njihovoj stranačkoj, vjerskoji ili svjetonazorskoj opre­dijeljenosti. Poput sličnih udruga drugih naroda s velikom dijasporom, Svjetski hr­vatski kongres postavio si je za cilj po­vezivanje svih Hrvata, u domovini i u ino­zemstvu, njegovanje i promicanje hrvatskog identiteta, uspostavu suradnje s domo­vinskim ustanovama i čimbenicima te us­klađivanje zajedničkog rada u obnovi Hrvat­ske….“

Ante pa recite nam konačno,

mislim iskreno poput Ante Gotovine rat je iza nas trebale bi nestati i razne optužbe i svađe..u udrugama i društvima..a to znači da ništa više nebi smjelo biti poput iz prošlih vremena i navika.

Zato recite nam molim vas lijepo još jednom vi to sigurno bolje znate..što ti hadezeovi ogranci dobro uopće rade,što koordiniraju, kako su prijavljeni sa čime se za budućnost uopće bave..i sa kime surađuju..Opišite nam malo molim vas lijepo..opširnije.. bez ikakove kritike..i opuživanja i etiketiranja, jedni druge..valjda slobodno znamo.
A za SPD-ove ogranke nisam nikad osim sada od vas ni čuo,ne znam možda netko i je..

Postovani gospodine Mayer. U pravu ste, tesko je uporedjivati kruske i jabuke. Ali kada su trule onda je to jednostavno. Inace ja sam oduvjek bio veliki kriticar Hdz iako je to moja politicka opcija. To sto je Hdz u Njemackoj imao ogranke je pozitivno, ali je lose sto se na sastancima nisu rjesavali problemi opcega interesa nego pojedinacnih.
Navesti cu Vama slican primjer; u Iloku su 1991 godine postojale samo dvije stranke HDZ i Hrvatska Krscanska Stranka. Oni su iznijeli rat, prognanstvo Ilocana i povratak. Tek onda nakon povratka su osnovani ogranci SPD, HS i liberalne stranke. Za to ne treba kritizirati HDZ. Treba ga kritizirati samo za ono sta je lose uradio.

Narode uskoro UBOJICA perkovic ide za Njemacko..ako ga ovi govnari ne izruce nadam se onda do proljeca ode i ova Vlada…BOG drzi sve u svojim rukama…a onda im treba suduiti za veleizdaju…

Gospon Ante Karađić

Nisam govorio o domicilnim strankama već o iseljeničkim stranačkim ogranku,jer se upravo radi o boljem i kvalitetnijem radu ali i međusobnim razgovoru i ponašanju jedni sa drugima.
Vi ste novinar čiji trud i rad i sam poštivam..ali nemojte mi izbjegavati stvarnost,nikad ne bih tvrdio da su SPD i HDZ jednaki,svaka stranka ima svoje drugačije ime, tako i zadaće,poraze i uspjehe..drugo je kako se u njima koja snalazi.
Nego recite vi meni koja druga stranka, osim ogranci HDZ- a, je toliko zastupljena u Njemačkoj o kojim saborima,sastancima i koordinacijama i vi pišete..
Radi čijeg pritiska sam i sam 2002 godine,izašao iz meni i danas bilske udruge u kojoj imam puno odraslih i mlađih prijatelja, jer se već onda nisam slagao sa načinom vođenja klupske politike..A što god mi netko prišivao i etiketirao govori samoo njemu samome, ne slažem se prateći već dva deset leća, ni politiku krovne udruge ..HSK..NJ.
od kojih se očekuje kvaliteta,razgovora,ponašanja i djelovanja,na najvišoj kulturnoj razini..radi čega se je i prelila čaša..Pa valjda bi svi mi slobono znali sa čime se i ti ogranci hadezeovi bave i što uz HSK koordiniraju.
Inače se slažem svama da ne bih ponavljao ovdje ste već sve rekli:Ante Karacic said on 16-12-2013

Oprostite g.Majer imam jednu primjedbu. Cesto pri svome pisanju u losem kontekstu spominjete samo jednu stranku. To nije dobro zbog Toga sto se moze automatski zakljuciti da su one druge drukcije i dobre.
Nazalost iz proteklih 20 desetak godina mozemo vidjeti da vsu sve iste, nazalost lose, samo cista borba za vlast i vlastitu korist a za Hrvatsku ich boli oxx sxxxx.

Nije uredu da se u iseljenistvu Hrvati tako ponasaju da jedni druge blate prikrivajuci pravi Problem. Ja cu ponoviti deseti put pitanje; Dali je HSK samozvana krovna udruga, ili za to ima legalitet i legitimitet. Ako to ima, a bilo bi dobro da ima onda mozemo pricati samo o tome kako treba jedna krovna udruga da se ponasa.
Sto se tice Josipa Simunica inace izuzetnoga momka napravio je najvecu glupost u zivotu, zapecatio svoju karieru a najgore dao je los primjer mladima.
No moje je misljenje da Josip uopce nije kriv nego organizator koji je dozvolio da nesmetano Josip dodje do mikrofona.

Ovo je stvarno da ti pamet stane kad kao citatelj vidis sto ovdje osobe, koje za sebe kazu da su novinari, pisu. Ovo nema vise veze sa objektivnim novinarstvom, ovo je ocito dobro promisljena i prljava kampanja ne vise protiv Hrvatskog svjetskog kongresa, nego protiv osobe Mije Maric.

Pitam se, koji Vam je cilj ovog neumornog i neprestanog blacenja, ruganja, bezobraznog ogovaranja, optuzivanja? Mora da je netkom iz urednistva ovog portala gospodin Mijo Maric dobro nagazio na zulj, pa sada zloupotrebljavate Vasu profesiju novinarstva, zeleci u javnosti stvoriti losu sliku o njemu.

Stalno se kopa po istim temama riznice i clanstvom, samo da bi se nasla neka dlaka u juhi. Kao da se ova udruga svodi samo na to. Svatko tko prati djelovanje te udruge zna (a tko ne zna, moze procitati na njihovim stranicama) koliko radi na dobrobit Hrvata i da se bavi sa raznovrsnim vaznim temama, koje su bitne i vazne za sve Hrvate u iseljenistvu. Ovdje su se udruzili mladi sposobni ljudi, na kojima kako gospodjica Josipa vec kaze, ostaje svijet. Zasto im se ne pridruziti i zasto ih ne podrzati (i Vi kao pripadnici starije generacije)? Ocito je da je ljubomora ovdje posrijedi – to vidi i slijep covjek! Kao obrazovani mladi covjek sam zgrozen i ostro osudjujem ovaj nacin izvjestavanja.
Nikica Suton

HRVATSKI BRANITELJ

Ako ćemo tako,tako je to kada čovjep prati samo ono što njemu paše,ne svjesan tome da i sam sudjeluje svjesno ili nesvjesno u tim podjelama. Djelimo se upravo zato jer nam HDZ-pamet muti i u Njemačkoj..i to govorim iz vlastiti iskustva..Volantirajući skorom deset godina, a bio sam nekoliko godina u upravi doprjedsjednik u jednom našem iselječkom, kulturnom i sportskom klubu, pa mi je vrlo poznata društvena situacija..tj.ista smo nacija.
Da mi je samo znati od kuda vi znate,kako sam ja protiv svega što je Hrvatsko..molil bi vas lijepo da odkrijete svoje pravo ime i prezime,jer pod branitelj..ste mi i vi sumljivi.

Josipe znaci treba ju ti mladi izgubiti svoj identitet da bi i ti i takvi priznali ne dragi moj nisi u pravu, svi ti njemci su robovi nemaju pravo glasa jer im politika sve odredjuje, Mjemacki narod nemoze nista odluciti i citao sam dosta na njihovim portalima komentare za referendum u o braku …komentari su da bi i njih 60% bilo ZA da je brak zena+muskarac=brak sto je u Njemackoj tako i definirano…zasto sene dignete i ne mjenjate to u Njemackoj nego pljujete po HRVATSKOJ.. Josipa tebi svaka cast vidi se da su se roditelji trudili da te odgoje kako treba u vjeri i ljubavi prema domovini jer onaj tko nezna cjeniti sebe nezna cjeniti ni druge i zato samo hrabro naprijed…

Postovani,
kao HRVATSKI branitelj poznajem prilike u Njemackoj kao i u HRVATSKOJ i zalosno je da se joos uvjek djelimo ali dok god budu postojali ovakvi novinari i novine kao JUTARNJI VECERNJI i njima slicni te ujedno i HTV HRVATSKA nema sanse da ide naprijed jer su to sve mediji koji ne teze ka DEMOKRACIJI nego pokusaavaju svojim utjecajem ispirati HRVATSKOM puku mozak, zato i ovaj tekst smatram takvim da blati i prlja ljude koji se trude prestavljati nas HRVATE u dijaspori na dostojan nacin.
Nazalost ova manjina koja je uvjek protiv svih normalnih ljudskih i moralnih pogleda u zivotu glumi nekakvu toleranciju u svrhu gubljenja svih moralnih i ljudskih vrijednosti i zatiranja HRVATSKOG imena.
Kao sto je ANICA rekla Mijo hodas po kamenitom i trnovitom putu ali glavu gore ima nas vise koji ce te pratiti na tom putu istine vjere i ljubavi… BOG te pozivoi i dao nam vise takvi. Na ove MODERNE (koji misle da su moderni) se ne osvrci nisu dostojni ti cistiti cipele..
MIJIO BOG TE ZIVIO i svako dobro tebi i tvojoj OBITELJI za BOZIC zeli ti HRVATSKI BRANITELJ…

Ante; Muenchen

Upravo slučaj Šimunića a ni ja mu nisam sudio, je još jedan dokaz da društvo i politika ne ide zajedno… prema tome upitno je i slučaj bez da govorimo o riznici, bahatosti i sve ono što ne spada u jednu takovu visoko krovnu udrugu kao što se to momentalno događa u HSK-u
Osobno želim svim mojim sunarodnjacima dobro ali mi je i poznato da FIFA ne štedi ni jednu naciju..pa nataj način ne štedi ni Hrvate.
Meni je žao pogotovo kada vidim i ove komentare na HGB, da su pojedini mladi i u iseljeništvu inficirani sa takovim neugodnim stvarima.
Zato bi preporučio svima onima koji misle da ovo Emilovo reagiranje nije u redu, neka se malo ogledaju na Njemce u čije klubove i škole posjećuju dolaze i polaze.
Stvarno me čudi da se pojedinaca makar od mlađe generacije nije ništa dojmilo.

Postovani,
kao HRVATSKI branitelj poznajem prilike u Njemackoj kao i u HRVATSKOJ i zalosno je da se joos uvjek djelimo ali dok god budu postojali ovakvi novinari i novine kao JUTARNJI VECERNJI i njima slicni te ujedno i HTV HRVATSKA nema sanse da ide naprijed jer su to sve mediji koji ne teze ka DEMOKRACIJI nego pokusaavaju svojim utjecajem ispirati HRVATSKOM puku mozak, zato i ovaj tekst smatram takvim da blati i prlja ljude koji se trude prestavljati nas HRVATE u dijaspori na dostojan nacin. Nazalost ova manjina koja je uvjek protiv svih normalnih ljudskih i moralnih pogleda u zivotu glumi nekakvu toleranciju u svrhu gubljenja svih moralnih i ljudskih vrijednosti i zatiranja HRVATSKOG imena. Kao sto je ANICA rekla Mijo hodas po kamenitom i trnovitom putu ali glavu gore ima nas vise koji ce te pratiti na tom putu istine vjere i ljubavi… BOG te pozivi i dao nam vise takvi. Na ove MODERNE (koji misle da su moderni) se ne osvrci nisu dostojni ti cistiti cipele..
MIJIO BOG TE ZIVIO i svako dobro tebi i tvojoj OBITELJI za BOZIC zeli ti HRVATSKI BRANITELJ…

Ante, mi smo uvijek „za dom spremni“ kao i nas Joe, koji nije imao sigurna sam nikakve lose namjere. Dijete dijaspore, kao i ja ili mi, san mu uvijek bio zaigrati za HRVATSKU, igrao svim srcem i ponosno za repku, za svoj DOM uvijek bio spreman – kao dijete dijaspore 100% znam sto osijeca, sto znaci Domovina za njega, za mene, za nas u dijaspori – smetalo nekim nasim novinarima i politicarima, jer je „previse“ Hrvat i ne stidi se toga.
I u ovom slucaju „stil“ nekih tzv. hrvatskih krugova: „bljuvanje“ po onim hrvatima cije srce 100% tuce za Hrvatsku. Ne smeta ih kad se na utakmici pali hrvatska zastava, jer su „tolerantni“ ?!
I odbacujem crno-bijelu sliku: NDH losa, partizani, komunjare i YU dobra! A pozdrav ZA DOM spremni je stariji od NDH – ne razumijem zasto nijecete i vi (najvjerovatnije) tu cinjenicu. Za Josipa je Dom Hrvatska, a da je za taj Dom spreman, pokazao je u preko 100 utakmica u reprezentaciji HRVATSKE – Hvala Joe!
Procitajte ovo: http://www.dnevno.hr/vijesti/komentari/108873-hoce-li-ikad-itko-simunicu-reci-hvala.html

Ovo je za gospođu krstanović, fra šitu i one koji su još SPREMNI, nespremni odmaknuti se od neprilične prošlosti već ju lijepeći i mladima kao ideal. Žalosno. http://sportski.net.hr/nogomet/reprezentacija/josip-simunic-dobio-10-utakmica-suspenzije

Poštovani, jako sam zgrožena kad vidim neke komentare.
Zaista mislim da možemo biti ponosni da imamo tako angažirane ljude koji se bore za naše ideale i želje.
Pogotovo smatram da mi mladi Hrvati u dijaspori možemo jako puno od Mije Marića i njemu sličnima pokupiti, naučiti i nastaviti njegov rad. Upravo on nam treba biti potpora za osjećaj da smo svi mi jedan narod, bilo gdje da živjeli.
Ja kao sedamnaestogodišnjakinja ga jako cijenim i mislim da svi onih, koji nisu zainteresirani u domoljublju bih mogli kroz njegov rad postati istinski domoljubi, jer mi se jako sviđa da čovjek priča o svom iskustvu i životu a ne o nekim pričama o kojima je nekad negdje čuo.

Stvarno mi je žao tih ljudi koji ga ne žele cijeniti nego ga ponižavaju.
Umjesto da podržavate rad jednog čovjeka koji ima obiteljske i poslovne poslove Vi ga želite smijeniti i ušutkati, jer Vam upravo to ne paše što se zalaže za NAS Hrvate.

Ali znajte da će uvijek naći snage u nama mladima, a zna se na kome ostaje svijet.

Želim ugodnu večer.

Emile kad netko ima pameti, ne kaze joj zbogom, jer pametni znaju da je to najvece dobro koje covjek moze imati…. Problem je u tome sto takvi bez pameti pametuju, i jos stignu visoko jer imaju dovoljno takvih oko sebe, koji pametovanje smatraju pametnim. Ljepo je da imamo jos takvih kao ti i Sonja, pa namo sto se okolo zbiva docarate.Ljep pozdravcek iz Berlina

Kojem Gospodinu gospodine Mayer? 😛

Kul!

Postovana gospodjo Krstanovic,uglavnom se slazem sa Vama ali postoje tri stvari na Koje treba dati i odgovor.
Je li HSK samozvana krovna udruga, ima li legitimitet i legalitet za to za sta se predstavlja
Ako zadovoljava ova tri uvjeta (bilo bi dobro da zadovoljava) onda bi se trebalo potpuno drukcije ponasati. Onda bi trebalo sa visine sici medju ljude,
da se vidi da HSK stvarno postoji a ne samo u medijima. Onda bi i riznica morala stimati (iako dobro znamo da je to sa problemima sa riznicom stara bolest a kako izgleda neizljeciva bolest HSK).

Nije na nama da sudimo Gospodinu..možda je netko nekada čuo i za skrušenost i poniznost.
A postoji i ona poučno naričje..oni koji se sami visoko uzdižu, nisko padaju.

„Hrvatski svjetski kongress“ – hvala Bogu da postiji, da ga imamo…hvala Bogu, da postoje ljudi kao Mijo Marić, koji kraj svoga posla (sigurna sam 50-60 sati tjedno) imaju ljubav i uzimaju si vremena da svoje talente, znanje ulažu za nas HRVATE u dijaspori, da budu glas nas Hrvata u njemačkoj političkoj sceni a i glas nas Hrvata iz dijaspore u Domovini. Ne pozanjem niti jednu drugu „udrugu“, organizaciju, koja zastupa nas Hrvate iz dijaspore, koja informira nas Hrvate iz dijaspore, koja pokreće različite projekte na dobrobit nas sviju, za „hrvatske stvari“ … I to jako profesionalno (vidi stranice: http://www.cwc-hsk.de/ i http://www.crowc.org/). Za mene je važno da sva društva, svi pojedinci budu članove jedne ovakve organzacije, jer drugačije je kad jedna „udruga“ zastupa nas sviju, nego ako mi kao pojedinci kažemo nešto ili kao pojedina društva.

Odlično je da postoje hrvatske udruge koje čuvaju naš hrvatski identitet, izvrsno je da HSK zastupa te udruge i nas pojedince na njemačkoj i hrvatskoj političkoj razini.

Ja, kao „mlađa“ hrvatica se potpuno mogu identificirati sa Hrvatskim svjetskim kongresom i sretna sam da ima ljudi koji ulažu svoje vrijeme za nas sviju, koji se bave temama koje se tiču nas sviju u dijaspori…i to jako uspjesno!!!

Šteta što Hrvati opet „bljuju“ jedan na drugoga i to javno, što ne „priznaju“ pozitivne stvari koje su pojedinici i u ovom slučaju HSK napravili…Ja sam uvjerena da bi svi puno više dobili da svoje sve talente, znanje i energiju uložimo zajednički na dobrobit nas sviju Hrvata i Hrvatske…. da se ako postoje problemi razgovara OSOBNO toliko puta dokle se ne dođe do riješenja…pisanja, pogotovo negativna o osobama i pogotovo od ljudi koji i ne živu među nama Hrvatima u Berlinu ili dijaspori ne pomažu nikome…

Miju Marić pozanjem od djetinstva…za mene jedan jako angažirani, intelektualno jako potkovani hrvatski domoljub i to vec 15-20 godina…nastavi dalje Mijo, jer ako ima „puno kamenja na putu“ onda budi siguran da se „boriš“ za prave stvari.

Nije bitno koliko HSK ima članova, nego je bitno da zastupa nas Hrvate iz dijaspore!!!! Hvala tebi, fra Siti Coriću i HSK-u! I na kraju „ZA DOM“ (uostalom stari hrvatski pozdrav od davnina!!!) se ispalti podnijeti i napade… uz vas sam i smo (mi „mlađi“ koji nismo članovi udruga, nego se angažiramo na druge načine).

Emile, dragi nemš ti pojma…guraš se u prvi plan… nije Mijo, najplaćeniji volonter ikad, mislio na tebe…on je mislio na Ćuku!!! Samo eto, nije plaćen da misli, nego da sebi volontira u džep!

Write a comment