berlin

MORE, MOJE MORE

Posted on : 17-02-2018 | By : admin | In : FOTOGRAFIJE

0

foto: Sandra Marelja Muić
sandra2
Zimsko je vrijeme, pa je i  ono bučno, vjetar kišovit. Dok ljeska brodice na pučini, vraća mi se šapatom, more moje, dobro more …

GRAD PO MJERI EUROPE

Posted on : 11-02-2018 | By : admin | In : 03 REPORTAŽE

0

Melbourne / Australija

piše: Dragica Žanetić Malenica

marica 2Let od Pertha do Melbourne-a traje oko tri i pol sata. Treba preletjeti 2.721 kilometar. Vrijeme dolaska kazuje da će mi tijekom leta ukrasti još tri sata, pa će razlika između hrvatskog i ovdašnjeg vremena biti točno 10 sati.

Slijećemo u Melbourne, glavni grad Victorije, najmanje, ali najgušće naseljene i urbanizirane australske države.

MATIČIN ZBORNIK ZA DIGITALNO DOBA

Posted on : 10-02-2018 | By : admin | In : 03 REPORTAŽE

0

Novo izdanje Matičina ljetopisa predstavili su ravnatelj  Mijo Marić, dr. sc. Božo Skoko, dr. sc. Marijeta Rajković Iveta te urednica Vesna Kukavica

napisala: Diana Šimurina-Šoufek
fotografije: Snježana Radoš
maticaZagreb
/ Predstavljanje ovogodišnjeg Hrvatskog iseljeničkog zbornika održano je 7. veljače u sjedištu Hrvatske matice iseljenika u Zagrebu. Novo izdanje Matičina ljetopisa predstavili su ravnatelj  Mijo Marić, dr. sc. Božo Skoko, dr. sc. Marijeta Rajković Iveta te urednica Vesna Kukavica, a promociju je vodila Lada Kanajet Šimić.

Godišnjak, sa sažetcima na engleskom i španjolskom jeziku,

NEZABORAVNI TRENUTAK

Posted on : 05-02-2018 | By : admin | In : FOTOGRAFIJE

0

tekst i foto: Martin Poljak

martinNezaboravni trenutak u kojem se sunčeve zrake probijaju kroz borove grane i obasjavaju put…

Križni put s postajama .. do starog grada i kipa u znak zahvalnosti zaštitnici, našoj Gospi Sinjskoj.

NOVA HRVATSKA MIGRACIJA

Posted on : 04-02-2018 | By : admin | In : 03 REPORTAŽE

1

Bilješka jedne rasprave i otvorena pitanja hrvatske migracije

tekst i foto: Ivica Košak
nedamFrankfurt am Main, subota, 3. veljače 2018. godine. U organizaciji Hrvatsko-Europskog društva Frankfurt održana je diskusija na temu Nova hrvatska migracija u vijećnici grada Frankfurta.

Migracije stanovnike  Hrvatske jednako kao i Bosne i Hercegovina nisu nova pojava. Valovi iseljenika odlaze već stoljećima pred burom i nedaćama iz svoje domovine.

GLAZBOM KROZ EUROPU

Posted on : 02-02-2018 | By : admin | In : 03 REPORTAŽE

0

tekst: Goran Filipović
foto: Anđelko Markulin
SGK_lux1Luksemburg/ Otvarajući svoju malu europsku turneju “Splitski gitaristički kvartet” održao je koncert s djelima hrvatskih autora u Luksemburgu.

U prostoru Foyer Européen, Kajo Milišić, Josip Dragnić, Goran Cetinić Koća i Martin Andrijašević svoj su nastup započeli varijacijama na temu „Karneval u Veneciji“ Ivana Padovca te skladbama “Nocturne” i “Siciliana” Slavka Fumića i Željka Brkanovića.

S GLAGOLJICOM NA KARNEVAL

Posted on : 01-02-2018 | By : admin | In : 03 REPORTAŽE

0

„Sudjelovanjem na našem prošlogodišnjem natječaju Glagoljica u dječjem oku i srcu, učenici iz Marinaca došli su na ideju da  s glagoljicom idu na natjecanje za karneval u Opatiji. Osvojili su prvo mjesto i upravo sudjelovali na karnevalu. Zamolio sam Mariju (Lesandrić, op.u.) da napravi prilog.“ (Ante Karačić)

„Dragi naši Ankice i Ante, ovaj tjedan proveli smo u Opatiji i Rijeci. Bilo je zaista veličanstveno i prekrasno. Ove smo godine malo u gužvi i poslu preko glave, no nećemo zaobići vaš natječaj. Njemu se uvijek posebno veselimo. Radove ćemo završiti idući tjedan i do kraja toga tjedan poslati. Nadamo se da će do 15. 2. biti kod Vas :)“ (Marija Lesandrić)

tekst i foto: Marija Lesandrić
image005Pobijedivši na prošlogodišnjoj, jubilarnoj 20. Vinkovačkoj pokladnoj povorci, mali Marinčani, tada predškolci i učenici 3. i 4. razreda, a danas prvašići, četvrtaši i petaši, osvojili su put u Opatiju i sudjelovanje na velikoj manifestaciji „Dječji karnevalski korzo“.

Ideja nam je bila predstaviti cijelu glagoljašku abecedu i starohrvatski spomenik pisan ovim pismom, Bašćansku ploču.

SLIKE S LONJE

Posted on : 30-01-2018 | By : admin | In : FOTOGRAFIJE

0

tekst i foto: Martin PoljakPicture 029
Fotografije nastale za mojih boravaka u Ivanić Gradu i svakodnevnih šetnji uz Lonju na kojoj je slikan i ovaj mališan šta šeta po listovima lopoča, ali i odlaska do Ribnjaka di san ima priliku sresti ovu predivnu obitelj labudova u popodnevnom druženju…

NAGRAĐENE NAJLJEPŠE MASKE

Posted on : 29-01-2018 | By : admin | In : 03 REPORTAŽE

0

tekst i foto: Sonja Breljak ….foto album
slike1 039Berlin/  Proveli smo ugodnu subotnju večer družeći se na zabavi pod maskama u Hrvatskoj kulturno-umjetničkoj i sportskoj zajednici Berlin.

Maškare su jedna od nastarijih ako ne i najstarija priredba, koju dugi niz godina priprema ovo udruženje osnovano 1984. godine.

Goste je, uz par uvodnih riječi voditeljice programa, potpisnice ovih redaka, pozdravila

GRAD KOJI TREBA VIDJETI

Posted on : 29-01-2018 | By : admin | In : 03 REPORTAŽE

0

FREMANTLE / AUSTRALIJA 

tekst i foto: Marica Žanetić Malenica

received_1003768743108100 (2)U pertskom riječnom pristaništu ulazim u brod „James Stirling“ (nazvanom po britanskom kapetanu, osnivaču Pertha) i sjedam na natkrivenu krmu kako bi bolje vidjela vizure  glavnoga grada Zapadne Australije, iz kojega isplovljavamo.

Stavljam slušalice pokušavajući, uz zvuk motora, šum valova i razgovor drugih putnika, uhvatiti i pokoju kapetanovu riječ. Na obalama s obje strane velebne vile onih što pjevuše: „Ide mi, u životu ide mi…“

STIGLO CVIJEĆE

Posted on : 28-01-2018 | By : admin | In : ONO MALO DUŠE

1

tekst i foto: Sonja Breljakslike1 002
Berlin/ Sasvim slučajno obiđoh danas moj berlinski vrt. Obično čekam rano proljeće ali ajde, rekoh, kad je ovako otoplilo …

KULTURA I PRAVEDNOST

Posted on : 28-01-2018 | By : admin | In : 03 REPORTAŽE

0

Radionica za ukusno i korisno
.
tekst i foto: Ivica Košak
Publikum 26_01_2ß18Idstein/26. siječanja 2018. godine./ Hrvatska kulturna zajednica e.V. iz Wiesbadena u suradnji sa zadrugom za pravednu trgovinu Weltladen Idsten e.G. organizirala je javnu tribinu – radionicu o primjeni začina u kuhinji i medicini.

IZVOR VODE BISTRE I STUDENE

Posted on : 27-01-2018 | By : admin | In : FOTOGRAFIJE

0

tekst i foto: Martin Poljak

Evo dva od mnogih izvora u Dalmaciji, izvori u Ruminu i Grabu…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

… zemlje malo, a puno kamena
izvor vode bistre i studene
momci su ti sokolovi sivi
a divojke, jabuke rumene …(„Dalmacijo moja“)

KOZMOPOLITIZAM NA ISTOČNOJ OBALI JADRANA

Posted on : 25-01-2018 | By : admin | In : 03 REPORTAŽE

2

Kolokvij o etničkom i religioznom identitetu grada Rijeke/Fiume

tekst: Ivica Košak
Angela IlicMainz, utorak, 23. siječnja 2018./ Dr. Angela Ilić (Uni München) je predstavila grad Rijeku/Fiume kao odredište dodira kultura u zadnjoj trećini 19. stoljeća. Bio je to kolokvij Zavoda za Istočnoeuropsku povijest na kojemu se redovno raspravljaju tekuća pitanja istočnoeuropskih studija.

Rijeka (talijanski i mađarski: Fiume, njemački: Sankt Veit am Flaum, slovenski: Reka, čakavski: Rika, Reka) najveća je hrvatska luka, treći po veličini grad u Hrvatskoj.

ZAJEDNIČKO SLAVLJE VOLONTERA

Posted on : 24-01-2018 | By : admin | In : 03 REPORTAŽE

0

Hrvatska katolička misija Berlin i njemačka župna zajednica obilježili blagdan svetog Sebastiana čije ime nose i crkva i župna zajednica

tekst  i foto: Sonja Breljak

Berlin/ Već je to postala i tradicija od kako su, od 2005. godine, dvije kršćanske zajednice zajedno, da u povodu svetog Sebastiana, Hrvatska katolička misija Berlin i njemačka župna zajednica St. Sebastian, okupe svoje volontere, vjernike angažirane u pastoralnom radu i vjerskom, vjeronaučnom, glazbenom životu.

Volonteri obje župne zajednice, okupili su se u netom prošlu subotu, ponajprije na