berlin

KOMENTAR TJEDNA

Posted on : 14-04-2019 | By : admin | In : KOMENTAR TJEDNA

0

komentarLjerka Varga/ 29.03.2019./ I eto, od Diogena do danas, hodamo svjetlom po danu tražeći čovjeka, tražeći istinu, živeći u bačvi spoznaje, čekajući da nas vrijeme prosvijetli.

Dan crnji od noći, praznina je crna, crni fondovi-prazni frondovi, pa sve nešto tako raste, a mi sitni sve manji, nestajemo u crnim rupama svemira…

Danas ima mnogo Diogena.

OD ISERLOHNA DO KARAŠEVA

Posted on : 13-04-2019 | By : admin | In : 03 REPORTAŽE

0

Karaševo/ Nakon Iserlohna u Njemačkoj i Lovasa u Hrvatskoj, najbolje slikarske kreacije djece hrvatske nacionalnosti iz sedam europskih država, odnosno Rumunjske, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Austrije i Njemačke, izložene su 12. travnja 2019. godine i u Karaševu, u zgradi Zajedništva Hrvata u Rumunjskoj.

Tema međunarodnog likovnog natječaja bila

PLAVA SAVA NEZABORAVA

Posted on : 13-04-2019 | By : admin | In : FOTOGRAFIJE

0

Iz naše arhive/ 07. lipanj 2009.

U spomen: autor teksta i fotografije, pokojni Emil Cipar, rođen je na današnji dan.

018 - Copy (1)U Brodu se priprema nevrijeme. Sve je tmurno i kiša samo što nije počela. Dođoh na Savu. Žurim …jer moglo bi me uhvatiti, a nemam kišobran. Pogledah na Bosnu i vidjeh jednu prekrasnu sliku u plavom. Nemaš na mobitelu šta podešavati. Uperiš i slikaš. Kako ispadne da ispadne. Lijepa je slika, ispunjava me toplinom, mada plava spada u hladne boje. Ali sve bi bilo ljepše, pomislih, da si taj ugođaj podijelio s nekim… I eto, dijelim. Sliku u plavom šaljem za Berlin. U svijet.

KAD NEKOGA NEMA…

Posted on : 11-04-2019 | By : admin | In : ONO MALO DUŠE

5

piše: Sonja Breljak
53092855_10216713322852821_4970332035504668672_nBerlin/ Odavno je prošlo pola noći sa srijede na četvrtak. Meni se u njoj ne spava. Gledam tih par starih fotografija iz djetinjstva, pokušavam rekonstruirati naše zajedničke doživljaje i one posljednje dane prije rastanka, odlaska. O, kako se ova virtulna olovka teško spušta na ovaj virtualni papir. Je, tog dana, posljednjeg u veljači ove godine, na neko bolje mjesto gdje nema boli, otišao je moj brat. Danas, evo danas, 11. travnja, njegov je 60. rođendan. A on počiva na groblju Mount Olivet/ Salt Lake City, u dalekoj Americi.

PRIRODNE LJEPOTE U BOJAMA

Posted on : 08-04-2019 | By : admin | In : 03 REPORTAŽE

0

tekst i foto: Sonja Breljak… foto album

019Berlin/ Posljednjeg radnoga dana u tjednu iza, u Veleposlanstvu Republike Hrvatske, otvorena je izložba radova učenika Hrvatske nastave Berlin, na temu „Prirodne ljepote Hrvatske.“

Na izložbu su došle učiteljice Ela Tončić i Sandra Špoljarić te koordinatorica Hrvatske nastave u Berlinu, Gordana Kešina, potom učenici koji su slikali prirodne ljepote Hrvatske, njihovi roditelji,

1000 DUGA U LOVASU

Posted on : 06-04-2019 | By : admin | In : 03 REPORTAŽE

0

tekst i foto: Tanja Cirba
DSC_0858[1]Lovas/ Veselo, šaroliko i životopisno bilo je danas u Osnovnoj školi Lovas za vrijeme održavanja međunarodne likovne izložbe Iserlohn – Essen – Lovas – Karaševo.

Na izložbi su izloženi radovi likovnog natječaja na temu „Duga“ kojeg su raspisali organizatori, poznati hrvatski umjetnici iz Iserlohna, Ankica i Ante Karačić.

ČEKAM TE

Posted on : 06-04-2019 | By : admin | In : ONO MALO DUŠE

4

IZ NAŠE ARHIVE …objavljeno 29.11.2013.

foto: Emil Cipar
tekst: Sonja Breljak
Unknown018021

Reci, voliš li me?

Reci, čezneš li za ovom mojom samozatajnom skrovitom, tihom  ljepotom ili više za onim ljetnim danima moje raskoši?

Ti – čovjek. Ja -rijeka.

Ljetos smo šetali zajedno, baš šetali, ti koračao ja te pratila, a sunce na obzorju crveno nas je pozdravljalo …

KOMENTAR TJEDNA

Posted on : 04-04-2019 | By : admin | In : Dragica Šimić, KOMENTAR TJEDNA

3

komentarDragica/ 31.03.2019./ Ne mogu ostati ravnodušna na duhoviti sonet tajanstvenog pjesnika. Ne činimo li svi slično sa svojim pjesmama, režemo i siječemo nepotrebno, odbacujemo bezvrijedno. Ono što je zanimljivo u ovom sonetu je bogatstvo lirskih slika koje se nižu pred očima dok čitam: „Neke me mame grudima. Neke bokom;…..No ja ih mjerkam kao trgovac stokom“. ili: „Neke su vezane u zajedničku snopad;…Višak okljaštrim po pravilima struke;
Reslovi idu u medicinski otpad.“

…MI ŽIVIMO AUTIZAM SVAKI DAN

Posted on : 03-04-2019 | By : admin | In : 03 REPORTAŽE

0

Uz svjetski dan svjesnosti o autizmu: KIŠNI LJUDI POSTOJE SAMO U FILMU…

piše: Branka Oreb-Jerković
foto: Stanko Karaman
DSC_5519
Upoznala sam Mislava u sportskoj dvorani splitskog Centra za autizam, dok se igrao s loptom, nedavno doniranom iz NK Hajduk . Sa svojih 1,87 m visine isticao se od većine polaznika Centra, a tek mu je nepunih 16 godina.

– Povukao je očeve, hercegovačke gene – kaže mi njegova majka Branka Grizelj. S ljubavlju i pažnjom prati sina dok nam prilazi i sjeda do nas.

– Mogao bi, s obzirom na visinu, biti košarkaš. Ili mu je draže igrati nogomet… Sigurno voli ‚bili‘ dres i Hajduka….?! – pitam je, više onako usput, da ‚probijemo led‘ u razgovoru.

„LJEPOTA LAŽNOGA SJAJA“ U ILOKU

Posted on : 03-04-2019 | By : admin | In : 03 REPORTAŽE

0

tekst i foto: Marko Kevo
IMGP5807Ilok/ U suradnji Muzeja policije Republike Hrvatske i Muzeja grada Iloka organizirana je izložba krivotvorenih umjetnina pod nazivom „Ljepota lažnog sjaja“, otvorena 1. travnja 2019. u Galeriji umjetnina u dvorcu Odescalchi.

Izložbom krivotvorenih umjetnina iz Kriminalističke zbirke Muzeja policije želi se pokazati koliko vjerne krivotvorine mogu biti, ali i osvijestiti građane na nužan oprez

NOSI MI SE PLAVI CVIJET

Posted on : 02-04-2019 | By : admin | In : ONO MALO DUŠE

1

2. travnja se u svijetu obilježava Svjetski dan autizma

piše: Slavica Jurčić
razlicakRoditelji djece koja su autisti prolaze kroz puno izazova.

Najveći su neshvaćanje okoline koja osuđuje roditelje jer misle da su popustljivi i da pogrešno odgajaju svoje dijete.

Nekada i roditelji griješe kada pokušavaju promijeniti dijete i traže alternativna rješenja.

Dijete s autizmom treba rutinu i svaka promjena može utjecati na njegovo ponašanje.

PRIZNANJA ZASLUŽNI „WELLEBIT“

Posted on : 30-03-2019 | By : admin | In : 03 REPORTAŽE

0

tekst i foto: Sonja Breljak …foto album

Berlin/ IMG_4580Ako me sjećanje dobro služi, bilo je to tamo negdje dvijetisućite godine. U vrijeme trajanja višednevnih ( i do sada jedinih) Dana hrvatske kulture u Muzeju europske kulture u berlinskoj četvrti Dahlem, nakon zanimljivih dana plesa i pjesme, upoznah i Horsta Buddea, voditelja Tambouraschen Chor Wellebit 1902.

Donijeli su svoje instrumente, tamburice, bisernice koje je daleke 1902. godine osnivač tog tamburaškog orkestra, Hrvat Franz Krznar donio iz Hrvatske i ovom

BATILI SU OCEAN

Posted on : 29-03-2019 | By : admin | In : 03 REPORTAŽE

1

Smiljana Šunde u potrazi za izgubljenim Podgoranima

U svoje životno djelo dugogodišnja novinarka i urednica u Dokumentarnom i Obrazovnom programu Hrvatskoga radija utkala je arhivsku građu, razgovore sa sumještanima i suvremenicima iseljavanja, pisma, mailove.. i puno, puno duše

tekst: Diana Šimurina -Šoufek
fotografije: Snježana Radoš

Autorica SMILJAN ŠUNDEU Hrvatskoj matici iseljenika 28. ožujka predstavljena je knjiga Smiljane Šunde Batili su ocean: U potrazi za izgubljenim Podgoranima.

Predstavili su je ravnatelj Hrvatske matice iseljenika prof. Mijo Marić; dr. sc. Ivan Hrstić s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar; doc. dr. sc. Nikola Anušić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te autorica.

KOMENTAR TJEDNA

Posted on : 28-03-2019 | By : admin | In : KOMENTAR TJEDNA

0

komentar

Dragica/ 24.03.2019./ Današnja djeca imaju svega i previše Ružo ali nemaju naše vrijeme. A upravo vrijeme je potrebno da pružimo unucima bajke pa bar samo u pjesmama. Krpene lutke su iz jednog starijeg vremena u kojem sam i sama živjela i sjećam se da je moja majka izrađivala takve lutke za mene. Za to je bilo potrebno i vrijeme i ljubav i predanje i pamtilo se dugo, dugo.

USPJEŠNO „BUĐENJE“ LJILJANE ĐALOK

Posted on : 27-03-2019 | By : admin | In : 03 REPORTAŽE

0

tekst: Sonja Breljak
foto: Mladen Đalok
IMG_1626Stuttgart
/ U prostorijama Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Stuttgartu je u netom prošli ponedjeljak, otvorena izložba portreta pod naslovom „Buđenje“, umjetnice Ljiljane Đalok iz Ulma.

Osim u djelima Ljiljane Đalok, ovom su prigodom posjetitelji mogli uživati  i u mini koncertu poznatog hrvatskog pijanista i skladatelja Mateja Meštovića te sopranistica mr. art. prof. Vesne Coufal Jaić i Leonarde Kavedžić.