berlin

VRATA SE OTVARAJU

Posted on : 27-04-2018 | By : admin | In : 03 REPORTAŽE

0

Objavljujemo literarni rad Dore Garac, učenice 7 razreda iz Rijeke čija su dva rada naslova Djedova priča i Na životnom raskrižju, objavljena već i kod nas, osvojila drugu i treću nagradu na ovogdišnjem likovno-Literarnom natječaju naslova „Zeleno i plavo putovanje“ u organizaciji Ankice i Ante Karačić, umjetnika iz Iserlohna, suorganizaciji Matice hrvatske za Ruhrgebiet i našeg Hrvatskog glasa Berlin.

piše: Dora Garac, 7. c,  OŠ „Eugen Kumičić“, Rijeka
Mentorica: Vesna Grginović-Karajić

IMGP2091Zovem se Dora Garac. Rođena sam 14. svibnja 2004. godine u Rijeci kao prvo dijete svojih roditelja. Jako  vezana za svoju mamu, bila sam i ostala, jer je tata i prije mog rođenja počeo raditi u inozemstvu.

Već u vrtiću sam pronašla neke prijatelje koji su mi i dan-danas ostali jako dobri. Moji roditelji, Ivana i Mario, pruži su mi prekrasno djetinjstvo. S pet godina postala sam sestrom slatke djevojčice Magdalene.

KAD KAŽEM: BERLIN

Posted on : 24-04-2018 | By : admin | In : 03 REPORTAŽE

0

tekst i foto: Olga Štajdohar-Pađen

berlinStižete li u Berlin zrakoplovom danju i za vedra vremena, obratite pozornost na brojne parkove vjetroelektrana koji okružuju ovaj grad. Ovdje su vjetrovi stalni, a kako nema nikakvih brda u blizini, vremenske prognoze mogu biti točne u minutu.

Prvi dojam koji Berlin ostavlja na posjetitelja je mnoštvo zelenila i mnoštvo vode. Ležeći na obalama rijeka Spree i Havel i njihovim brojnim kanalima i rukavcima, grad obiluje parkovima,

PRIJATELJSTVO

Posted on : 18-04-2018 | By : admin | In : ONO MALO DUŠE

0

Uvijek postoji netko tko želi upravo ono što ti želiš (Paul Coeh)

tekst: Ante Karačić
lap top foto shutterstock 02_1000x0Moja prijateljica na fejs profilu je Patricija Avala Kuljis –koja živi u Boliviji

Dugo godina sam se „šlepao“ na fejs profilu kod supruge Ankice. Djeca su stalno govorila to nema smisla. Ali nitko nije ništa učinio da to promijeni.

Dok jednom unuki Emily nije pukao film i za pola sata sredi sve što treba tehnički da i deda ima svoj fejs profil.

SUSRET DUŠA NA SLIKAMA.

Posted on : 15-04-2018 | By : admin | In : 03 REPORTAŽE

0

tekst i foto: Sonja Breljak
027U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Vladimir Fran Mažuranić koje djeluje u sastavu Hrvatske katoličke misije Berlin, pripremeljena je i u dvorani HKM Berlin, svečano otvorena izložba slika fra Tomislava Brekala, inače, od kolovoza 2017. godine, dušobrižnika u Hrvatskoj katoličkoj misiji Berlin.

Izložba je pred lijepim brojem okupljenih i zainteresiranih Hrvata,  otvorena prigodnim

ISKORAK HRVATSKE KULTURE

Posted on : 14-04-2018 | By : admin | In : 03 REPORTAŽE

0

Prezentacija časopisa „Riječ“

teks i foto: Ivica Košak
slikicaWiesbaden, 11. travanja 2018. godine. S predstavljanjem  Riječ broj 53/54 nastavljena je dvadeset sedmogodišnja tradicija izdavanja časopisa u redakciji Hrvatske kulturne zajednice/Ogranka matice hrvatske u Wiesbadenu (HKZ/OMH).

OTVORENO NEBO

Posted on : 14-04-2018 | By : admin | In : ONO MALO DUŠE

0

Objavljeno 14.04.2013

foto: Emil Cipar
tekst: Sonja Breljak
U smiraj dana, uz rijeku …opet  stazom istom a uvijek drukčijom… igra boja, svjetla i tame…

A meni tko zna zašto padaju na pamet baš ovi redovi Cesarićevih stihova: –Tko zna, ah, nitko ništa ne zna, krhko je znanje, možda je pao trak istine u me a  možda su sanje...

I nebo se preda mnom otvorilo, u želji doseći, dati odgovora…

 

KOMENTAR TJEDNA

Posted on : 13-04-2018 | By : admin | In : KOMENTAR TJEDNA

0

Komentar na tekst „Fejzbuk i teta Janja“

Download44121Verica Jačmenica-Jazbec/ 11.04.2018./ Poštovani g. Tumbas! Uživala sam čitati Vašu ikavicu iako sam po rođenju kajkavka.

Čestitam Vam što s ljubavlju čuvate svoj govor i ponosite se njime.

Lijepi Vam pozdrav!

MOJE CRVENE CIPELICE ZA HOD BERLINOM

Posted on : 10-04-2018 | By : admin | In : ONO MALO DUŠE

0

tekst: Slavica Sarkotić

Sunčano berlinsko jutro. Termometar u izlogu pokazuje 21 Celzijevac. Na semaforu je zeleno, svuda uokolo jos prevladava smeđa boja, i ovdje proljeće dobrano kasni.

U Blissestrasse kraj jednog izloga čovjek u bijeloj kuti kleci na koljenima. Prvo pomislih da je opticar i da nesto trazi dolje na zemlji.

Medjutim, kad sam prišla bliže vidim da je to kafeterija a čovjek,

KOMENTAR TJEDNA

Posted on : 07-04-2018 | By : admin | In : KOMENTAR TJEDNA

1

Komentar na tekst „Tko je nasukao Brod“

Download44121Ivo Dorotić/ 03.04.2018./ To nije nikakvo čudo, i na mjestu današnjeg Splita je car Dioklacijan sagradio svoju palaču jer je voda iz Jadra bila prvoklasna, a danas je i ona zamućena i često građani Splita dobivaju upozorenja, da vodu ne smiju piti jer je zamućena i zato je moraju prokuhati.

Eto, i tu vodu smo uspili zamutiti i napraviti nepitkom!?!?

Žalosno je što se danas događa u Ljepoj našoj!!!!

ŠETNJA ŠVICARSKOM

Posted on : 05-04-2018 | By : admin | In : 03 REPORTAŽE

0

– Prvi dio

tekst i foto: Marica Žanetić Malenica

Kada odlazFB_IMG_1522096963528ite u zemlju koja se diči urarstvom i draguljarstvom, isto kao mlijekom, sirevima i čokoladom, onda imate valjan razlog za vjerovati kako tom zemljom, uz alpsko mlijeko, zasigurno teče i med.

Tako sam i ja krenula u Švicarsku, uvjerena da u zemlji reda i rada žive samo ozbiljni, radišni ljudi, točni ko vurica, koji istina

TKO JE NASUKAO BROD

Posted on : 03-04-2018 | By : admin | In : 03 REPORTAŽE

2

prilog: Sonja Breljak
vooda_piceBerlin/Slavonski Brod/ Vijesti koje posljednjih dana stižu iz Slavonskog Broda, nisu nimalo lijepe, niti ohrabrujuće. Potpisnica ovih redaka netom se kroz koji tjedan sprema put Broda, pa je time tema još zanimljivija. Ništa manje zanimljivom čini ju i to da u Berlinu ima dosta Brođana koji prate vijesti iz rodnog grada.

Dakle: voda u Brodu ( i okolnim općinama Podcrkavlje, Bukovlje, Brodski Stupnik, Sibinj, Bebrina i Oriovac) nije za piće i pripremu hrane, pa čak niti prokuhana!

KOMENTAR TJEDNA

Posted on : 31-03-2018 | By : admin | In : KOMENTAR TJEDNA

0

Download44121Marija/ 26.03.2018./ Vidim da se često spominje ime mentorice Ljiljane Rinkovac. Čestitam joj iskreno i od srca, kao i  i njenim učenicima.

Dok sam i sama radila, izuzetno sam se radovala svakom uspješnom postignuću pa su i djeca dijelila moju radost, uzbuđenje i ushićenje.

Čestitam i organizatorima koji su zasigurno ponijeli najveći teret.

MORE U PROLJEĆE ILI PROLJEĆE U MORU

Posted on : 29-03-2018 | By : admin | In : FOTOGRAFIJE

1

foto: Sandra Marelja Muić

SUSRET SA SVIJETOM

Posted on : 26-03-2018 | By : admin | In : 03 REPORTAŽE

0

Hrvatska na lajpciškom Sajmu knjiga 2018.

(Prilog je prije par dana, iz tehničkih razloga, objavljen nepotpun. Zbog toga osvježavamo objavu, ovaj puta u cjelovitom obliku.)

tekst i foto: Aleksandra Brnetić
20180315_122018Ovogodišnji će lajpciški Sajam knjiga mnogima ostati u sjećanju. Nije postignut novi posjetiteljski rekord za čim direktor Sajma Oliver Zille i ne žali. Prekinuta je trka za „bržim, većim i jačim“, kaže.

Tri zadnja dana posjetitelji su se do sajamskih prostora probijali kroz snježnu oluju, a u zagrijanim paviljonima se pak puževim koracima pomicali od štanda do

S NEBA PA U – AUSTRALIJU

Posted on : 24-03-2018 | By : admin | In : 03 REPORTAŽE

0

Marica Žanetić Malenica

australija 1S nevjericom sam u jednom putopisu pročitala autorovu izjavu da je nakon boravka u Australiji postao drugi čovjek. Kako je to moguće, pitala sam se?!

Nakon što sam u zemlji „dolje ispod“ (down under) provela dva mjeseca (krajem 2016. i početkom 2017.) – vjerujem mu.