berlin

KOMENTAR TJEDNA

Posted on : 14-08-2019 | By : admin | In : KOMENTAR TJEDNA

0

Komentar na tekst „I tako već danima“

komentarMarica/ 11.08.2019./ Svatko od nas ima neku dobru vilu, ponekad i više njih, koja je s valjanim razlogom u našim životima. Mene je na odlazak u Sušicu potakla moja kći, ja sam tebe, a i ti ćeš možda nekoga… i tako to ide, stvara se ta moćna ženska sinergija koja nas potiče na nove iskorake kojima sebe i druge sagledavamo i iz neke druge perspektive. Čitanjem cijeli život puniš svoju slojevitu i ranjivu dušu, pisanje ti omogućuje da je postupno rasteretiš, prazniš na najprihvatljiviji način – napisanim riječima, trajnijim od onih izgovorenih. Sretna sam što sam jedna od tvojih dobrih vila, ponosnih na tebe.

KOMENTAR TJEDNA

Posted on : 10-08-2019 | By : admin | In : KOMENTAR TJEDNA

1

Komentar na tekst „Tiramol“

komentarLjerka Varga/09.08.2019./– Nositi gaće na štapu- znači otići trbuhom za kruhom, a znamo kako to izgleda u našem slučaju.

„Nositi gaće na štapu, znaći da neki još imaju gaće, a neki nemaju nit gaća, nit štapa“

Hvala Marija, uvik u sridu!

SVE BOJE ISELJENIŠTVA

Posted on : 09-08-2019 | By : admin | In : 03 REPORTAŽE

0

tekst i foto: Sandra Marelja-Muić
sandraU maloj izložbenoj dvorani zadarske Kneževe palače  prošlog srpnja je otvorena amaterska izložba slika i nakita umjetnice Maje Usmiani koju posjetitelji mogu vidjeti do 12. kolovoza ovog ljeta.

Gospođa Usmiani godinama živi u Americi i njena izložba „Šarolika estetika svakodnevnice“   prva je Majina izložba postavljena u rodnom gradu.

Nakon što je davne 1985. napustila Zadar i otišla u New Jersey, ova diplomirana

LJETNA BAJKA S EVELIN NOVAK

Posted on : 08-08-2019 | By : admin | In : 03 REPORTAŽE

0

prilog: Sonja Breljak
tekst u prilogu: eMedjimurje
foto: Miroslava Novak
evelin 3Berlin/
Nakon niza izvanrednih koncerata kojima je proteklog mjeseca naprosto osvojila Hrvatsku, Evelin Novak se vraća u Berlin, na radno mjesto u berlinskoj Staatsoper gdje je čekaju probe sa slavnih dirigentom Barenboimom i uloge u Wagnerovim djelima „Rheingold“ i „Götterdämmerung“, rad, probe, nastupi i gostovanja. U svakom slučaju, puno posla u novoj pjevačkoj sezoni operne kuće u kojoj ima stalni angažman.

KOMENTAR TJEDNA

Posted on : 04-08-2019 | By : admin | In : KOMENTAR TJEDNA

0

Komentar na tekst „Kuda plovi hrvatski turizam“

komentarJosip Mayer/31.07.2019./ Eto, što još reći na sve ovo? Često puta čujem govor u grupicama i skupinama među kojima se spominju one dvije famozne riječi: „Nema problema!“

A problemi nam počinju već u neurednom toiletu, pogotovo kad u njemu nestane papira.

Upravo toilet je vizitna karta urednog ugostiteljstva. Nijemci znaju reći: „Želiš li znati koliko je dobro i kvalitetno jedno ugotiteljstvo, navrati se prije u toilet. A da ne govorim o svemu ovome gore navedenom.

IZNOVA SUSRETOH EMILA

Posted on : 04-08-2019 | By : admin | In : 03 REPORTAŽE

1

Iz naše arhive/ objavljeno 22.04.2016.

Moje berlinske impresije (kojh se, a Emila posebno,  i mi, drugi sudionici događaja i doživljaja, rado prisjetimo, op.u.)

piše: Ivica Vlašić
Te noći nisam spavao. Iščekivao sam trenutak kada ćemo prijatelj Antonio i ja, krenuti na put prema njemačkoj prijestolnici gdje sam imao privilegiju biti pozvan na događaj koji ću dugo pamtiti – predstavljanje knjige „Ono malo duše“ pokojnog nam kolege novinara Emila Cipara i 8. rođendan portala Hrvatski glas Berlin.

Ne mogu vam čak ni najrealnije opisati

KOMENTAR TJEDNA

Posted on : 27-07-2019 | By : admin | In : KOMENTAR TJEDNA

0

Komentar na tekst „Raspisan novi likovno-literarni natječaj“

KOMENTAR-300x244121-150x1501Sofija Štefanac Klobučar/ 24.07.2019./ Poštovani,

ponovno izvrsna tema za moje učenike.

Prije nekoliko godina smo sudjelovali s temom o glagoljici (učenici moje prošle generacije).

Veselimo se i ovom natječaju!

Lijep pozdrav od učiteljice Sofije Štefanac Klobučar iz OŠ „Ivan

POZDRAV BERLINSKIM HRVATIMA

Posted on : 22-07-2019 | By : admin | In : RAZGOVORI

0

prilog: Sonja Breljak
Gordan_Grlic_Radman_160710_-219x3001-219x300Berlin-Zagreb/
Nakon što je krajem 2017. godine, a poslije diplomatske službe u Budimpešti, dr. Gordan Grlić Radman, stigao u Berlin na mjesto veleposlanika  RH u Njemačkoj, put ga je evo, potaknuto i ponukano odlaskom Marije Burić Pejčinović na mjesto generalnog tajnika Vijeća Europe, odveo na mjesto ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

Na čestitke u ime urednice i uredništva Hrvatskog glasa Berlin, dr. Grlić Radman je kratko i toplo zahvalio i dodao:

KOMENTAR TJEDNA

Posted on : 21-07-2019 | By : admin | In : KOMENTAR TJEDNA

0

Komentar na prilog „ŠEMPJA O` JEZIKA“

KOMENTAR-300x244121-150x150Mirko Popović/10.07.2019./ „i baš ću govorit onako
kako su me doma učili
u spomen
na jude i škoj di san resla“

Izbor našega govora je na nama, naravno. A pjesma? Ona je probudila milijun uspomena. Zato Ti VELIKO HVALA, Vanja!
Lijep pozdrav iz SA

NEVJEROJATNA PRIČA JUTTE MELCHER-ANDRIĆ

Posted on : 21-07-2019 | By : Sonja | In : 03 REPORTAŽE

7

IZ NAŠE ARHIVE ...objavljeno 12.07.2010.

ROBERT MIETT  JE MOJ SIN -BRANKO ANDRIĆ!

piše: Sonja Breljak
fr110710eurjutta-melcher-andric1-Kopie-200x300Berlin/ Uistinu, graniči s  fantastikom životna priča  sedamdesetijednogodišnje Jutte Melcher- Andrić. Ispripovjedala nam ju je kroz  suze i smijeh, na hrvatskom i njemačkom jeziku, prolazeći u sjećanju brojne teške i radosne životne trenutke.

Jutta Melcher rođena je Berlinčanka. U općini Wilmersdorf, kod poznatog Bayerischer Platza, provela je skoro cijeli život, rodila se, školovala, udala, rodila dijete koje je umrlo….tako joj barem rekoše.
A u tom tužnom životnom detalju, smrti djeteta, tromjesečnog Branka Andrića, leži razlog našeg zanimanja i Juttine  pripovijesti nama.

POEZIJA MOŽE SVAŠTA, SVAŠTA…

Posted on : 19-07-2019 | By : admin | In : 03 REPORTAŽE

0

Kako (mi) je bilo na tribini Ane Horvat „Razgovor s pjesnikinjom“

piše: Dragica Šimić
foto: Petar Gašparević

IMG_4757Zagreb-Dugo Selo/Moram priznati, obuzela me neka nježna radost kada sam po povratku doma s tribine Ane Horvat  „Razgovor s pjesnikinjom“  spustila buketiće cvijeća i ruže, te moju malu zbirku poezije na stol. Već mi je dosta lijepih trenutaka priredilo to malo izdanje poezije u nakladi GK Dugo Selo  ukrašeno mojim umjetničkim  fotografijama.

U ugodnom prostoru Antikvarijata

DIPLOMACIJA KAO SUDBINA

Posted on : 18-07-2019 | By : admin | In : RAZGOVORI

7

Nakon što je dobio počasnu Globalnu nagradu za javnu diplomaciju koju je ove godine po prvi puta dodijelio Diplomatic Council (DC) i Diplomat Magazine, otvorio brojne diplomatske i ine skupove, organizirao proslavu Dana državnosti, dodijelio Počasnu povelju „Wellebitu“, posjetio razna hrvatska udruženja i misije, te potaknuo i organizirao ili bio sudionik brojnih događaja, dr. sc Gordan Grlić-Radman, veleposlanik RH i Njemačkoj odlazi na čelo Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Evo razgovora kojeg smo s početka godine vodili s budućim ministrom vanjskih i europskih poslova.

Iz naše arhive/ objavljeno 09.02.2019.

Dr. sc. Gordan Grlić-Radman, veleposlanik RH u Njemačkoj:Često znam istaknuti primjer kako veleposlanik u drugoj zemlji zastupa cijelu reprezentaciju, a navija li za neki klub, to je njegova privatna stvar. Ovdje sam kako bih zastupao sve hrvatske građane.“

razgovor vodila i fotografirala: Sonja Breljak

Došli ste u Berlin krajem 2017. godine i evo ovdje proveli već dva Božića. Budite ljubazni, osvijetlite nam i podsjetite se i sami tijeka vaše diplomatske karijere. Jeste li kao dijete, kao mladić, maštali o poslu kojim se danas bavite i kako ste, kojim putem, došli u diplomatske vode?

002– Nakon gimnazije i fakultetskog obrazovanja, završio sam u Švicarskoj. Moj otac je želio da steknem neko iskustvo, dodatno obrazovanje, bio sam tri mjeseca u Švicarskoj i vratio sam se kako bih odslužio vojni rok. Sada, znate ono, bio sam u Švicarskoj, zemlji koja i traži, ali i nudi puno, tako da sam nakon vojske odlučio vratiti se. U Zagrebu sam diplomirao na Poljoprivrednom fakultetu, na ekonomskom odsjeku. Studij sam završio po očevoj želji, iako sam imao drugih preferencija. Naime,

„WELLEBITOV“ DIVNI, LJETNI KONCERT

Posted on : 15-07-2019 | By : admin | In : 03 REPORTAŽE

1

tekst i foto: Sonja Breljak… foto album

IMG_6462Berlin/ U evangeličko-metodističkoj crkvi „Lindenkirche“, u netom prošlu nedjelju bio je i glazbeni blagdan. Naime, u crkvi je, kao što to čini i dugi niz godina, svoj ljetni koncert održao Tambouraschen Chor Wellebit 1902.

O, da, od ovog tamburaškog orkestra, kojeg je davne 1902. godine osnovao Hrvat Franz Krznar ( i u njemu nakon njega nikad više nije svirao nitko od Hrvata) te ga blagoslovio imenom, instrumentima i repertoarom koji

PREDSTAVLJENA RIJEKA-EUROPSKI GLAVNI GRAD KULTURE 2020.

Posted on : 14-07-2019 | By : admin | In : 03 REPORTAŽE

0

tekst i foto: Sonja Breljak
027Berlin
/ U Veleposlanstvu Republike Hrvatske je pred članovima CTOUR, udruženja koje u Berlinu okuplja novinare raznih medija, fotografe, pisce,  koji prate, izvještavaju i pišu o putovanjima, te novinare i drugih redakcija kao i hrvatskog tiska iz Berlina, predstavila projekt „Rijeka -europski glavni grad kulture 2020. godine“.

Predstavnike medija i goste pozdravio je veleposlanik RH u Njemačkoj, Gordan Grlić Radman koji je naglasio važnost iduće godine za Hrvatsku koja če u prvoj polovici 2020. predsjedati Europskom unijom. Iduće je godine Hrvatska i zemlja-partner na najvećem sajmu prehrane u svijetu, Zelenom tjednu u Berlinu. A evo, i Rijeka je dobija veliku šansu, cijelu iduću godinu predstavljati se svijetu brojnim kulturnim sadržajima.

KOMENTAR TJEDNA

Posted on : 10-07-2019 | By : admin | In : KOMENTAR TJEDNA

0

Komentar na tekst „Prosvjedom do cilja“

KOMENTAR-300x24412Josip Mayer/09.07.2019/ Obrana, zdravstvo, pravosuđe, vatrogastvo, prva pomoć, hitna… Sve su to važne institucije, koje bi trebale djelovati poput krvi u žilama, kako bi mogla funkcionirati jedna država. Dokle nam pravosuđe funkcionira, tako kako nam funkcionira, vatrogastvo nam ipak funkcionira bolje.

Poznato je da hrvatske dosadašnje vlade nisu imale baš za sve potrebne nabavke novaca, ponekad ni sluha. Jer, kako se može dogoditi da se ulaže više novaca u avione? Na drugoj strani, nema