berlin

PLAVA SAVA NEZABORAVA

Posted on : 16-06-2018 | By : admin | In : FOTOGRAFIJE

0

Iz naše arhive/ 07. lipanj 2009.

tekst i foto: Emil Cipar
018 - Copy (1)U Brodu se priprema nevrijeme. Sve je tmurno i kiša samo što nije počela. Dođoh na Savu. Žurim …jer moglo bi me uhvatiti, a nemam kišobran. Pogledah na Bosnu i vidjeh jednu prekrasnu sliku u plavom. Nemaš na mobitelu šta podešavati. Uperiš i slikaš. Kako ispadne da ispadne. Lijepa je slika, ispunjava me toplinom, mada plava spada u hladne boje. Ali sve bi bilo ljepše, pomislih, da si taj ugođaj podijelio s nekim… I eto, dijelim. Sliku u plavom šaljem za Berlin. U svijet.

LJUBAV U MONOLOZIMA

Posted on : 15-06-2018 | By : admin | In : 03 REPORTAŽE

0

Iz naše arhive/ objavljeno 2017. godine

– Ivana Sajko u Studiju DAAD-ove galerije –

tekst: Aleksandra Brnetić
foto: Ivo Cenkovčan
image008Berlin/
Nalazimo se u samom srcu Kreuzberga, u Oranienstraße 161, u trokatnici koja na prvi, letimični pogled ne otkriva sve čari što ih je Berlinu 1912. ostavio arhitekt Oskar Kaufmann.

Početkom godine u ovaj se arhitektonski biser uselio Berlinski program DAAD-a za umjetnike koji je od svog osnutka 1963. godine ugostio više od tisuću umjetnika iz cijelog svijeta.

POGLED NA EU IZ HRVATSKE PERSPEKTIVE

Posted on : 14-06-2018 | By : admin | In : 03 REPORTAŽE

0

tekst i foto: Sonja Breljak
004Berlin/ U okviru višednevne službene posjete njemačkoj metropoli, dr Miro Kovač, predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora, održao je predavanje i sudjelovao u diskusiji u organizaciji Njemačkog društva za vanjsku politiku (Deutsche Gesselschaft für Auswertige Politik-DGAP).

Tema predavanja bila je „Budućnost Europske unije – Hrvatska perspektiva.“

NOSITE DOMOVINU U SRCU

Posted on : 13-06-2018 | By : admin | In : 03 REPORTAŽE

0

tekst i foto: Sonja Breljak ...foto album

157Berlin/ Veleposlanstvo Republike Hrvatske je organiziralo proslavu i obilježavanje Dana državnosti RH, Dana oružanih snaga kao i pet godina članstva u Europskoj uniji. Proslava je održana u zastupništvu Baden Würtenberga u Berlinu. Domaćini ove svečanosti bili su veleposlanik Gordan Grlić Radman sa suprugom Marijanom i vojni izaslanik, brigadir  Goran Klanac sa suprugom Marijanom.

DOĐITE U NAŠ MALI KUTAK RAJA

Posted on : 10-06-2018 | By : admin | In : 03 REPORTAŽE

1

piše: Slavica Jurčić
unnamedBrodski Stupnik/ Moja želja da s ljudima oko sebe komuniciram i prenesem lijepi glas putem Hrvatskog glasa Berlin vodi me u „Stupničke dvore“.

Ovaj hotel koji koji mi je u susjedstvu, predstavlja sami vrh  turizma u Slavoniji.

Pogled prema njemu dok se odmaram nakon posla u vinogradu, pruža zadovoljstvo oku i potiče želju da kao susjeda, odem i pitam voditelja hotela Antuna Šulentića, osjeća li zadovoljstvo što opet radi ovdje?

KOMENTAR TJEDNA

Posted on : 09-06-2018 | By : admin | In : KOMENTAR TJEDNA

0

imagesBoba Grljušić/ 06.06.2018./ Rekao bi čovjek kako je sve u tvojem tekstu ležerno! No, ja mislim kako ti sve to mirno prespavaš a onda i nama tvojim vjernim pratiteljima podastreš ,a meni dan nekako lakši i ljepši kako djetetu kome nejasnoća biva tegobna dok se ne nađe netko strpljiv i staložen te mu lijepo objasni i riješi ga muka. Pozdrav tebi.

KRIZMANO 65 MLADIH VJERNIKA

Posted on : 04-06-2018 | By : admin | In : 03 REPORTAŽE

0

prilog: Sonja Breljak
foto: roditelji krizmanika
PHOTO-2018-06-03-09-24-46Berlin
/ – Dragi krizmanici, danas ste potvrdili svoju ljubav prema Kristu, a kao nagradu ste primili darove Duha Svetoga. Neka vaše korake uvijek upravlja i vodi taj Duh da kročite putem mudrosti, razuma, savjeta, jakosti, znanja, pobožnosti i straha Božjeg! Ne bojte se – primanjem Duha Svetoga na sebe, imate dodatnu snagu za život. Čestitamo vam od srca u ime cijele naše Hrvatske katoličke misije. Bog vas blagoslovio! Dragi kumovi i roditelji, čestitamo i vama koji ste ih pratili do ovog svečanog trenutka, budite danas ponosni i radosni što su ova „naša“ djeca slijedila našu kršćansku tradiciju i što će prenositi svjetlo vjere. Mir i dobro!

ČEKAM TE

Posted on : 03-06-2018 | By : admin | In : ONO MALO DUŠE

4

IZ NAŠE ARHIVE …objavljeno 29.11.2013.

foto: Emil Cipar
tekst: Sonja Breljak
Unknown018021
Reci, voliš li me?

Reci, čezneš li za ovom mojom samozatajnom skrovitom, tihom  ljepotom ili više za onim ljetnim danima moje raskoši?

Ti – čovjek. Ja -rijeka.

Ljetos smo šetali zajedno, baš šetali, ti koračao ja te pratila, a sunce na obzorju crveno nas je pozdravljalo …

KOMENTAR TJEDNA

Posted on : 02-06-2018 | By : admin | In : KOMENTAR TJEDNA

0

Komentar na tekst „KRHKA OPORUKA“

imagesVanja/ 27.05.2018./ Poštovani, pišem poeziju na hrvatskom jeziku i zavičajnom govoru (čakavica). Izdala sam dvije zbitke pjesama.

Objavljuje na društvenom mrežama i portalima, te sudjelujem na natjecanjima. moje su pjesme ušle i nekoliko zbornika. Pripremam treću zbirku poezije.

Zanima me mogu li vam poslati po jednu pjesmu na čakavici i na hrvatskom standardnom jeziku kako biste objavili na vašim web stranica na i drustvenim mrežama. Srdačan pozdrav iz Splita.

SANJALA SAM…

Posted on : 23-05-2018 | By : admin | In : ONO MALO DUŠE

0

Iz naše arhive/ Objavljeno 30.10.2013.

foto: Emil Cipar
tekst: Sonja Breljak

DSC00176Sanjam, prije neku noć, moj grad. A odavno nisam. Sumrak je, i ja promatram sunce koje tone iza obrisa poznatih planina. Ah, kako je davno od tad! I kako se puno dogodilo između dva ovakva sumraka.

KOMENTAR TJEDNA

Posted on : 22-05-2018 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI, KOMENTAR TJEDNA

0

Komentar na tekst „Velika pobjeda Eintrachta i Nike Kovača“

Download44121Ante Karačić/ 20.05.2018./ Bravo Niko!!! Bravo Ante!!!
TIPISCH KROATISCH !!!
Na žalost, ovo je naša tipična priča. Svi oni koji nisu dovoljno dobri kod nas, kada odu vani sigurno uspijevaju.

Danas je veliki dan za nas Hrvate u Njemačkoj. Danas je više novorođene muške djece u Frankfurtu i okolini, dobilo ime Niko ili Ante. Danas bi bez Nike Frankfurt bio prosječna drugoligaška močad.

ŠTO DONOSI JUTRO

Posted on : 20-05-2018 | By : admin | In : FOTOGRAFIJE

0

​tekst i foto: Slavica Jurčić
unnamedIgra života, oblaci i duga kao da se natječu tko će više i bolje oduševiti nas smrtnike.
.
U daljini pljusak pere Posavinu i Bosnu, a duga kao da štiti vinograde i voćnjake, pravi granicu na nebu.
.
Vječna borba dobra i zla, veselja i tuge, žalosti i radosti. Pitanje: što nam donosi jutro?

VOLJENOM GRADU ZA ROĐENDAN

Posted on : 17-05-2018 | By : admin | In : ONO MALO DUŠE

1

prilog: Marija Deanković/ Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod

2Slavonski Brod/ Jučer je (15.05., op.u.) u velikoj dvorani Gradske knjižnice Slavonski Brod javno predstavljena zbirka literarnih, fotografskih i likovnih uradaka učenika Ekonomsko-birotehničke škole BRODarije Gradu na dar.

Radovi učenika nastali su tijekom desetogodišnjega rada na dvojezičnom višemedijskom projektu Kud plovi ovaj Brod (2008. – 2018.) koji predstavlja i slavi naš rodni grad. Ovo književno izdanje i promocija (knjige i projektnih aktivnosti)

U SPOMEN NA RUDOLFA PERIŠINA

Posted on : 16-05-2018 | By : admin | In : 03 REPORTAŽE

0

tekst i foto: Alfred Matijašević

IMG_6440Gornja  Stubica/ Predivan proljetni dan  (ujedno i Majčin dan) izmamio je mnoštvo duša iz domova, koji se uputiše u Gornju Stubicu na XXI. Susrete za Rudija – na svečanost prisjećanja na junaka Domovinskoga rata.

Održan je i prigodan program u središtu grada kod spomenika i izloženoga MIG-a 21, dok su se ulicama grada izmjenjivale grupe sportaša u raznim brzinskim

PROBITI GRANICE I PREDRASUDE

Posted on : 15-05-2018 | By : admin | In : ONO MALO DUŠE

0

Pismo majke čiji sin ( u tekstovima naš Junak) ima cijeli niz ozbiljnih dijagnoza … Asperger, astma, govorna mana, srčana mana, Tibia vara, PTSP 

prava-majkaPuno je pitanja koja mi, roditelji djece koja su u spektru autizma, čujemo svakodnevno. Često nas zbunjuju i zakoni koji su nedorečeni.

Nisu sva djeca koja su u spektru, ista. Neka djeca trebaju više pažnje i pomoći a neka, iako trebaju pomoć, ne trpe pogled ili dodir i često imaju problema s koncentracijom u školi.

Moj glavni cilj kao majke dječaka Junaka, je da drugi roditelji ne