berlin

ODGOVOR

Posted on : 22-04-2019 | By : admin | In : 21 PISMA ČITATELJA

0

Iz naše arhive/ Objavljeno 18.04.2017.

Iz pisma čitatelja

lonely-79424-860x450_cDražen Radman/17.04.2017./ Živimo u vremenu koje sve više upućuje na dvije stvari.

Prva je ta da dinamika posvemašnje neizvjesnosti i straha postaje sve ubrzanija i da ide smjerom koji nije ugodan. Naprotiv, rezultirat će još težim posljedicama.

Druga je stvar ta da čovjek k´o kruh nasušni treba neku sigurnost dubljeg, unutarnjeg tipa jer, barem intuitivno, zna da

NA TRAGU LIJEPIH RIJEČI

Posted on : 17-09-2018 | By : admin | In : 21 PISMA ČITATELJA

0

prilog: Sonja Breljak
55cccedb-7a70-4742-88ac-3ba00a0a0a6c-pismo2-620x400-1-690x480Hamburg – Berlin/ Čitateljica Hrvatskog glasa Berlin, Kaja Brkić iz Hamburga, javila nam se sljedećim pismom:

Zovem se Kaja Brkić, živim u Hamburgu već preko 40 godina i aktivna sam članica HKD Napredak eV.,  podružnica Hamburg. Također sam aktivna u grupi Lijepa riječ koja se bavi pisanjem poezije na hrvatskom jeziku. Naša grupa broji 6 članova i djelujemo već nekoliko godina. Imali smo u Hamburgu niz nastupa. Nastupali smo i na UNI Hamburg, odjel za Slavistiku. 

POTRAGA

Posted on : 29-07-2018 | By : admin | In : 21 PISMA ČITATELJA

0

Tražimo Katicu (Pap) Budulica…

Naša čitateljica, Josefina Mlikota, poslala nam je pismo sljedeće sadržine: – Evo, javljam se s molbom ako je moguće objaviti priču ili već što…

 Naime, moja prijateljica Ana Katić traži sestričnu za koju je čula da je u Berlinu.

 Rat je nas iz Bosne doveo u Hrvatsku a nju iz Vojvodine u Berlin.

 Tražimo Katicu (Pap) Budulica rođenu u Bođanima općina Bač koja je s mužem i kćeri otišla u Berlin. Razvod braka, drugi brak s Nijemcem, vlasnikom firme u kojoj je radila, danas bi imala oko 70 godina, opisuje u pismu naša čitateljica te moli pomoć u ovoj potazi. 

BAVARSKA DOLINA

Posted on : 07-06-2018 | By : admin | In : 21 PISMA ČITATELJA

0

piše: Barica Šljivarić Buttel

Bad Bayersoien/ Moj rodni grad je Slavonski Brod i svi moji stihovi su o njemu ali sada sam u malom mjestu Bad Bayesoienu u Njemačkoj. Radim sezonu i često svratim na ove stranice, rado ih čitam. Šaljem vam moj doživljaj Bavarske u nadi da će vam se svidjeti.

Bavarska dolina
50147409Sa zvonika crkve zvoni, podne je
u dolini okupanoj ljetnim suncem.
Kroz lopoče na jezeru plove dva bijela labuda. Na leđima jednoga od njih proviruje znatiželjno mali pahuljasti labud. Sive je boje i tamnog kljuna, izviruje iz majčinog zagrljaja. Ovako zagrljen krilima potpuno je siguran, sretan i poseban.
Breza se ogleda u jezeru i šumi na laganom povjetarcu. Sapuće tiho pjesmu kao uspavanku o malom mjestu u dolini Bavarske, utočistu za dušu.

RIJEČ ČITATELJA

Posted on : 12-01-2018 | By : admin | In : 21 PISMA ČITATELJA

0

Komentari čitatelja na tekst „Muke po sadašnjici“ upućeni autorici Aleksandri Brnetić

pismoVlasta Sabljak/ 07.01.2018./ Članak je super. Ne znaš bi li plakao ili se smijao ili se duboko zamislio. Strašno je da je sve ovako traljavo.  Ali ovaj šlamperaj s konstituirajuće sjednice …  Tko je „glavni i odgovorni“ za organizaciju? Izvrsno izbalansiran i postignut „smijem se da ne plačem efekt“ pa je još impresivniji!!

Vesna Arsovski/08.01.2018./ Pročitala, ražalostila se (jer sam

ZADNJA STANICA ŽIVOTA

Posted on : 12-04-2017 | By : admin | In : 21 PISMA ČITATELJA

0

Iz pisma čitatelja

macek06_pam_gra_030714_1Ne vidim ga više, a svako je jutro oko 6 sati otvarao kontejner za smeće i tražio PVC boce da si kupi ono što treba. Kruh! Imao je nekih sedamdesetak godina života. Kaže, radio je 40 godina a ima jako malu mirovinu od koje ne može živjeti.

Nedavno sam sreo jednog drugog koji kaže da je „dida“ otišao s ovog svijeta.

Vjerojatno, dobro za njega. Otišao je na bolje mjesto.

Žalosno je to, što mu je zadnja stanica života bila – kanta za smeće.

PROŠLOST U OGLEDALU

Posted on : 07-04-2017 | By : admin | In : 21 PISMA ČITATELJA

0

Iz pisma čitatelja

sssss2-150x150Jutros sam bio brzoplet i porezao se dok sam se brijao. Brišem ja krv s lica i u tom trenutku mi se pred očima pojavljuju slike iz prošlosti…

Godina je 1991. Mjesec svibanj. Sjedim ispred škole s prijateljima, uživamo u proljetnom danu, razgovaramo o završetku srednje škole, o toj našoj zadnjoj godini, o školi kao velikom problemu koji će nestati s njenim završetkom… nadajući se da poslije nje dolazi puno bolji život, bez ikakvih problema.

Gledam se u ogledalo i smijem se, čudeći se koliko smo bili naivni. Po završetku škole, postupno, život iz godine u godinu postaje nekako sve teži: posao, krediti, briga o obitelji, a sada se moram brinuti i o sebi. Nekada mi nedostaju prijatelji iz škole. Svi su se negdje raspršili, neki više i nisu na ovom svijetu, jer sudbina im je tako odredila…

Sada gledam svoju kćerku i slušam njeno razmišljanje o školi. Stalno mi govori da jedva čeka da odraste i da se riješi škole. He, he! Uvijek joj govorim da za sve dođe vrijeme, za kraj škole,  za nastavak života, da je škola nešto lijepo. Kada joj to kažem, ona se naljuti na mene…

 

 

 

OVO SE STVARNO DOGODILO

Posted on : 03-04-2017 | By : admin | In : 21 PISMA ČITATELJA

2

Iz pisma čitatelja
a-hrvatski-jezik10U zadnje vrijeme često razmišljam, sjećajući se lijepih i ružnih  prošlih vremena. Kada  sam danas bio na poslu, padala je kiša, a ja sam se sjetio jednog događaja koji se dogodio 1992. godine.

Ovo što pišem stvarno se dogodilo i nije neka izmišljotina. Bio je to 10. mjesec, subota, kada smo moj prijatelj i ja otišli u disco-bar u selo udaljeno oko 30 km, istočno od Slavonskog Broda. Bio je rat. Slavonski Brod je bio svakodnevno granatiran od strane neprijatelja, i u grad se jednostavno nije moglo izlaziti.

RIJEČI UTJEHE

Posted on : 04-03-2017 | By : admin | In : 21 PISMA ČITATELJA

0

vjetar-trskeMarija/02.03.2017/Iako sam gospodina Ivana tek nakratko srela na promociji Emilove knjige u Berlinu, nisam mogla ostati imuna na vijest o njegovom odlasku.

Što da kažem nego da obitelji, rodbini, prijateljima, znancima… svima koji su ga poznavali uputim sućut stihovima Maka Dizdara:

NEZAKONITO DIJETE

Posted on : 11-01-2017 | By : admin | In : 19 REAGIRANJA, 21 PISMA ČITATELJA

2

Iz pisma čitatelja

pismoŠto znači pojam „nezakonit“? U Anićevom Rječniku hrvatskog jezika ovako se pojašnjava  riječ „nezakonit“.

Nezakonit (pridjev) = onaj koji nije u skladu sa zakonom, onaj koji je u suprotnosti sa zakonom.

Mnogo je toga što se radi mimo zakona. Evo nekoliko primjera:

-Nezakonito je izgrađena zgrada koja nema potrebnu dokumentaciju.

VJERUJEŠ LI OVO

Posted on : 21-12-2016 | By : admin | In : 21 PISMA ČITATELJA

0

Iz pisma čitatelja

piše: Dražen Radman
pisanje
Ova događanja postaju sve učestalija i kao da više nema sigurnog mjesta u Europi. Mislim da će toga, nažalost, biti sve više.
Tu se ne radi o ljudskoj razini i raciu. Tu se radi o potezima na duhovni pogon. Jedino što u duhovnoj sferi postoji Bog i postoji Sotona.

Ovaj potonji nadahnjuje i gura na zlo. On je jači od pijuna zvanog – prevareni čovjek.

PODIJELITI MISAO

Posted on : 13-11-2016 | By : admin | In : 21 PISMA ČITATELJA

1

Iz pisma čitatelja

pismaPoštovani, željela bih podijeliti jednu misao s vama.

Naime, suprug i ja živimo od siječnja ove godine u Berlinu. Radimo ali i dalje, s obzirom na naše kvalifikacije, težimo bolje plaćenom poslu.

Gotovo svakodnevno smo u kontaktu s različitim poslodavcima koji u 99% slučajeva pitaju: „Da li je Hrvatska članica EU?“

SNIJEGOM ZAMETENI

Posted on : 05-01-2016 | By : admin | In : 21 PISMA ČITATELJA

1

Trebamo pomoć u nabavi komunalnoga vozila

tekst i foto: Slavica Jurčić
10390394_321348588071418_5770155057275653345_nBrodski Stupnik/ Danas je treći dan kako  pada snijeg. Lijepo je, hladno, prava zimska idila.

Jučer sam ustala u 6 sati, naložila  vatru, obišla svoje drage i dobre životinjice.

Imam i jednu prinovu, malo janje. Stislo se po ovoj zimi, ali ne da se. I tata i mama ga griju i paze.

Obišla sam i svoju staru komšinicu baku Tereziju, očistila sam joj stazu od ceste do ulaznih vrata, pitala ju ima li vode i drva u kući.

„Imam sinko svega, ali zima je. Sve me boli“, kaže ona.

Je, ima pravo!  Hladnoća zalazi za nokte, štipa i grize. Ah, ta zima i snijeg!

ŽIVI SE, BORI SE …

Posted on : 17-06-2015 | By : admin | In : 21 PISMA ČITATELJA

0

Ovo je moja priča …

ngr5tcMoje ime je Marizela Čačić- Vuković. Rođena sam 06.02.1981. godine u Slavonskom  Brodu.

Završila sam osnovnu školu u Oriovcu sa odličnim uspjehom, upisala za ekonomistu u Slavonskom Brodu i bila vrlo dobar učenik te sam i maturirala s vrlo dobrim uspjehom.

Tada sam imala velike snove upisati fakultet i postići svoje snove, ali …mjesec dana nakon mature imala sam prometnu

ĆUBELA TRAŽI Ć(Č)UBELE

Posted on : 11-03-2015 | By : admin | In : 21 PISMA ČITATELJA

1

Sonja Breljak
telefon-fiksni-telefon-1343216702-189845
Zvonio jučer telefon. Na liniji je Beč. Uvijek se radujem kad naš Glas, naš rad, prilozi naših suradnika, dovedu kojeg od novih članova naše „obitelji“, bilo da je čitatelj ili budući suradnik. Grije to i srce i dušu, daje smjer našem radu i govori o suštini, potrebi, cilju i svrsi. A na koncu, takvi glasovi govore i o uspješnosti djelovanja našeg Glasa.

Dakle, iz Beča se telefonski javio Vinko Ćubela (baš smo se ispričali!) a kasnijim pismom  još je i dopunio svoju molbu.