berlin

OVO JE GRAD S MNOGO SRCA

Posted on : 20-11-2019 | By : admin | In : Divan Skitnje

3

Sjećanje na pokojnog Sinišu Glavaševića

Iz naše arhive/objavljeno 05.11.2010

tekst: Željko Mužević
Vukovar_Vodotoranj_sVukovar, rujan 1991./ Te rujanske večeri 1991. ležeći nosa priljubljenog uz zemlju, na putu što kroz kukuruzišta vodi ka Vukovaru, prikovan mitraljeskom, snajperskom i topničkom vatrom uz debelu prašinu -s čuđenjem gledam masnu lokvu rabljenog ulja

Odoše rifle!

Iz te budalaste misli trgnu me gromki prasak 120 mm mine i sa

MJESEC NAD PODVINJEM

Posted on : 27-06-2019 | By : admin | In : Divan Skitnje

1

Iz naše arhive/ Divan Skitnje ...objavljeno 08.10.2012.

tekst: Željko Mužević

-Znaš li ti mladiću gdje mjesec najljepše sja, gdje ga vidiš u punoj njegovoj ljepoti?
…pita mene Tadija (Dragutin Tadijanović) dok smo davno, davno sjedili na stubama podvinjske osnovne škole (danas Dječji vrtić).

On, bard hrvatskog pjesništva i pisane riječi, ja seoski đilkoš koji se u njegovu društvu našao samo zbog toga što je on kod moje bake Lize i djeda Pave kao dječarac ostavljao kaljave čizme ili bakandže i navlačio čiste kako bi uredan stigao u Slavonski Brod u

PRIČA ZA LAKU NOĆ

Posted on : 13-04-2017 | By : admin | In : 09 PRIČE, Divan Skitnje

1

Ovih dana se rodan Klepetan vratio iz toplijih krajeva, svojoj Malenoj i Slavonskom Brodu.A mi ponavljamo priču o ovim poznatim rodama iz pera našeg dragog suradnika, pokojnog Željka Muževića.

Iz naše arhive /objavljeno 01.04.2011.

DIVAN SKITNJE
piše: Željko Mužević

Ovo je priča o rodi i čovjeku. O dobrim i zlim ljudima. Priča za laku noć.
Bilo je to davno, prije 14 godina kada su talijanski lovci za jeftine novce kupili pravo na ubijanje naših životinja. Nakon jutarnjeg mezetluka i šljivovice, Talijani predvođeni domaćim lovcima, koji se inače kunu kako vode brigu o životinjama, lunjali su oriovačkim i lužanskim utvajima usput pucajući na divlje (i domaće) patke.
Zadrigli u piću, nesigurne ruke i mutna oka, nervozni jer cijeli dan

ČUKO

Posted on : 30-01-2015 | By : admin | In : Divan Skitnje

2

piše: Željko Mužević
cukoDvojica mladića u dobi od 22 i 27 godina u mjestu Davor u noći sa subote na nedjelju uhvatili su psa, hrvatskog goniča, te se nad njim iživljavali udarajući ga sjekirom. Nakon što su izmrcvarili psa, strpali su ga u vreću i bacili u Savu. Policija je brzo pronašla mladiće koji su priznali da su mučili psa koji je, kako kažu mještani, bio vrlo miroljubiv tako da ga zlostavljačima nije bilo teško namamiti… – čitao je Mrnja na glas u birtiji „Kod Oroza“.

Odloži novine, duboko huknu, onako kao kad čovjek odloži neki

ČIJALO

Posted on : 27-01-2015 | By : admin | In : Divan Skitnje

1

Kako je nekad bilo …

Željko Mužević
10931078_10206270402784009_7808915705454882387_n
–     Spavaj, spavaj ženo, da žene po selu ne kažu: „Uh, kako je to kod čika Joze!“

(Kucanje na vratima)

–     Da?

–     Dobra večer.

–     Dobra večer, dobra večer.

CRNO – BIJELI SVIJET

Posted on : 15-12-2014 | By : admin | In : Divan Skitnje

0

Mala priča o ljubavi. Ili?

piše: Željko Mužević
2685565Rekla da me voli i da me oduvijek voljela. Samo, godine su prolazile i ja sam joj – tako je govorila, bio nedokučiv.

A ja nisam imao pojma da me voli. Čak ju nisam ni poznavao.

Čudila se kako je mogla tako dugo živjeti bez mene. S drugim čovjekom i drugim ljudima.

Govorila je kako me je sanjala i kako smo trčali kroz livadu punu

BIT ĆE VINA ZA DUŠU

Posted on : 28-09-2014 | By : admin | In : Divan Skitnje

2

piše: Željko Mužević
Jur10D0i1070_berba-2309146
„Ah, ta Sveta Klara“-pisao je Emil Cipar u travnju i lipnju na SBplusu i Hrvatskom Glasu Berlin opisujući sadnju vinograda u Stupničkom brdu na predjelu nazvanoj po ovoj svetici koja je prije 800 godina, zahvaljujući velikom obiteljskom bogatstvu, imala sve preduvjete da bude član ondašnjeg jet seta.

Umjesto toga izabrala je boravak i samostan, molitvu i rad, pomoć siromašnima, a napose siromašnim djevojkama. I zajedno s Franjom Asiškim osnovala 1212. jedan od najstrožih crkvenih redova klarise.

DAN KADA SU UBIJALI I DJECU

Posted on : 03-05-2013 | By : admin | In : Divan Skitnje

1

Željko Mužević
krmacajelaspavlesin92jo6Danas su položeni vijenci ispred spomenika „Djevojčica“ u spomen na dvadesetidevetero brodske djece koja su poginula tijekom Domovinskog rata. Oni nisu dobili priliku odrasti, veseliti se, ljubovati… Nikada neće pisati na blogu o svom djetinjstvu. Njihove želje i snovi nestali su u sekundi, u eksploziji topničke ili minobacačke granate ispaljene iz Bosne ili u prasku bombi izbačenih iz zrakoplova koji su uzletjeli sa aerodroma u Srbiji i Bosni, kako bi nad Slavonskim Brodom sijali smrt.

PRIČA O ŠIMI

Posted on : 18-03-2013 | By : admin | In : Divan Skitnje

6

SJEĆANJE – Šima Seletković (1917.-2013.)  

DIVAN SKITNJE  
.
..Iz naše arhive/objavljeno 02.03.2010./

piše:
Željko Mužević

Ovo je priča o Šimi. Čiča Šimi Seletkoviću bećaru, sviraču, nestoru slavonskih tamburaša koji i u 90. godini života zasvira na svojoj bisernici ne dajući godinama da ga odvoje od tambura i violina, svirke, pjesme, nekada i snaša-a sada pogleda u kojem još iskri vrela bećarska krv.
-Ona me je održala, njojzi ´fala! -šeretski će Šima i nastavlja: -Prije sam ti, prijatelju bir’o, a sad daj što

JEKA

Posted on : 17-11-2012 | By : Emil | In : Divan Skitnje

0

IZ NAŠE ARHIVE      …objavljeno 03. ožujka 2010. godine

O autoru:

Željko Mužević

Sada sam stvarno u nedoumici. Nisam te htio uskratiti za izvrsnu i nagrađenu priču Željka Muževića, novinara iz Slavonskog Broda, urednika Jutarnjeg lista, ali moram napraviti ovaj kratki uvodnik. Ne bi to bio problem da Željka ne poznajem, da nam se putevi nisu susretali i susreću još uvjek.

Ono što bi čitatelja moglo zanimati jest da je Željko osoba kao ti i ja. Zbog profesionalnog

BIRTIJSKI DIVANI

Posted on : 10-10-2012 | By : admin | In : Divan Skitnje

0

Divan Skitnje
piše: Željko Mužević

Dvojica mladića u dobi od 22 i 27 godina u mjestu Davor u  noći sa subote na nedjelju uhvatili su psa, hrvatskog goniča, te se nad njim iživljavali udarajući ga sjekirom. Nakon što su izmrcvarili psa, strpali su ga u vreću i bacili u Savu. Policija je brzo pronašla mladiće koji su priznali da su mučili psa koji je, kako kažu mještani, bio vrlo miroljubiv tako da ga zlostavljačima nije bilo teško namamiti
…čitao je Mrnja na glas u birtiji „Kod Oroza“.

Odloži novine, duboko huknu, onako kao kad čovjek odloži neki

IL´ PO BABI IL´ PO STRIČEVIMA

Posted on : 28-04-2012 | By : admin | In : Divan Skitnje

0

KAKO SU STIPA I RODE ISPALI S LISTE LAUREATA …sbplus
tekst i foto: Željko Mužević
Slavonski Brod
/ Vidjevši u ovogodišnjim prijedlozima za jednu od nagrada Grada Slavonskog Broda i prijedlog da jedan od laureata bude i Stjepan Vokić, skromni donedavni domar varoške Osnovne škole, pomislio sam: Dobro je da se netko sjetio Stipe čija je ljubav prema životinjama stvorila preduvjete za najljepšu ljubavnu priču koju godinama prate svjetski mediji na svim kontinentima.

Mladosti kojoj nisu dali odrasti

Posted on : 25-06-2011 | By : admin | In : Divan Skitnje

2

Iz naše arhive …objavljeno lipnja 2010.
DIVAN SKITNJE
piše: Željko Mužević

Umjesto uvoda: Tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj je poginulo 305 djece, a samo u Slavonskom Brodu ubijena su 33 djeteta dok ih je 107 ranjeno. Najveći broj (16) bili su učenici OŠ Hugo Badalić, ispred kojega se i nalazi spomenik „Djevojčica“, rad akademskog kipara Antuna Babića, podignut 2000. godine. Samo u jednom danu poginulo je šestero djece. Bilo je to 3. svibnja 1992. godine, kada je od avio- bombi tkz. „krmača“ u gradu na Savi živote izgubilo ukupno 16 osoba.

LOVČIĆ …ZABORAVLJENO SELO

Posted on : 09-05-2011 | By : admin | In : 09 PRIČE, Divan Skitnje

1

Divan Skitnje
piše: Željko Mužević

Lovčić je jedno od pet tisuća hrvatskih sela koje proživljava svojevrsnu agoniju umiranja. Žitelja je iz dana u dan sve manje. Oni koji odlaze kod sv. Martina, na srednjovjekovno groblje, puno je više od onih koji dolaze na ovaj svijet. Zvonjava grobljanske crkve utišala je plač novorođenčadi, sve je više onih koji putem ka Stupniku, kroz šumu odlaze put Broda ili Požege. S kartom u jednom pravcu. Sa iluzijom o nekom boljem životu.
Dosta im je tavorenja u slijepom crijevu, gdje je i Bog rekao laku

MOLITVA U JURANDVORU

Posted on : 30-04-2011 | By : admin | In : Divan Skitnje

0

DIVAN SKITNJE
piše: Željko Mužević

Klatareći se ovoga ljeta Hrvatskim Primorjem i otokom Krkom, neka unutarnja sila natjera me opet put Baške. Tek u Jurandvoru postadoh svjestan da to nije zov smaragdno čistog mora i duge plaže, već da me moja podsvijest ponovo dovela do crkve sv. Lucije i replike Bašćanske ploče (1100. g.). Nezadovoljno mrmorenje mojih najbližih umuknu kada me vidješe kako pobožno