berlin

SUSRET NA KRAJU SVIJETA

Posted on : 10-07-2018 | By : admin | In : Marica Žanetić Malenica: TRAGOM USPOMENA

0

piše: Marica Žanetić Malenica
Tijekom mojega boravka u Australiji, krajem 2016., posjetila sam i državu Queensland na obali Pacifika. Prijatelji, kod kojih sam boravila dva dana u gradiću Redcliffe-u, dovezli su me u glavni grad Brisbane, u stambeno naselje s kućama posloženim u nizu.

„Eto, to je ta adresa“, kaže mi Tino, parkirajući se ispred posljednje. Izlazim iz auta.

Ulazna vrata se otvaraju i ispred mene se stvori stasita, još uvijek

KUKICA DA, IGLA NE

Posted on : 02-07-2018 | By : admin | In : Marica Žanetić Malenica: TRAGOM USPOMENA

0

piše: Marica Žanetić Malenica

eec977794723c8d274a93ef4b850a001Koliko god u stanu imala ormara, plakara, spremišta ispod kreveta, kutija i kesa za vakuumiranje, meni, baš kao i većini žena, uvijek nedostaje mjesta.

Vjerovala sam da ću ovaj problem riješiti preuređenjem stana, kako bih se dočepala više korisnoga prostora. Nakon što sam to učinila nekoliko puta i uvjerila se u svoju zabludu, ostalo mi je jedino da jednom godišnje, u pravilu pred ljeto, obavim inventuru svih prostora u kojima mi obitava odjeća. I tada se haljine, hlače,

MIRIS KAKAA

Posted on : 25-06-2018 | By : admin | In : Marica Žanetić Malenica: TRAGOM USPOMENA

1

piše: Marica Žanetić Malenica

brat-sestra_bigimageJe li mi sada sve oprošteno?“

Rijetko kada sam izgovarala ovu rečenicu, ali toga dana jesam. Nije to bio običan dan. Slavili smo 50-i rođendan mojega mlađeg brata, kojemu sam odabrala ime, tako su barem roditelji kazivali.

Uz pjesmu u desetercu, ispjevanu za tu prigodu, darivala sam ga i nečim sasvim neočekivanim. Ispred njega sam na stol stavila emajlirani polulitarski lončić, jedini koji se stidljivo pritajio između

BROJ SOBE

Posted on : 18-06-2018 | By : admin | In : Marica Žanetić Malenica: TRAGOM USPOMENA

0

tekst: Marica Žanetić Malenica

untitled-1_3Slučaj prvi:

Kako ste kolega?

Hvala na pitanju, ja sam 137!

Ovako je izgledao moj susret s dobro znanim kolegom na jednom stručnom skupu s pretežito muškim sudionicima.

Slučaj drugi:

LJUBAV POD KLJUČEM

Posted on : 11-06-2018 | By : admin | In : Marica Žanetić Malenica: TRAGOM USPOMENA

0

tekst: Marica Žanetić Malenica
2016-11-17 07.31.53Šetam u predvečerje Sustipanom, nekadašnjim starim grobljem koje je danas omiljena lokacija turista i stanovnika Splita. Uz panoramski pogled na Rivu i Grad koji se ugnijezdio podno Marjana, u ovoj zelenoj, romantičnoj oazi mogu se diskretno izmjenjivati male nježnosti, osobito pod okriljem zvjezdanog neba.

Dobro, ne šetam se ni ja sama, ali kao žena u godinama samo – šetam. Zastajemo pokraj ograde koja će se postupno načičkati lokotima čija je nakana zaključati ljubav. Kako to besmisleno zvuči!

PONOSNE ŽENE

Posted on : 04-06-2018 | By : admin | In : Marica Žanetić Malenica: TRAGOM USPOMENA

1

piše: Marica Žanetić Malenica

50.Subota, studeni 2017./ Tijekom manifestacije Mjesec knjige u Korčuli sam promotorica biografske knjige „Na ovo sam baš ponosna – 62 žene i njihove priče“, u kojoj sam jedna od autorica. S još dvije koautorice, Majom i Brankom, sjedim nakon posljednje u nizu uspješnih promocija, u vjerojatno jedinom otvorenom kafiću pustog otočnoga gradića kojega s pravom nazivaju mali Dubrovnik.

Obično ovdje svratim ljeti, u jeku turističke sezone, pa mi je,

SAMO, SAMO DA PUTUJEM

Posted on : 29-05-2018 | By : admin | In : Marica Žanetić Malenica: TRAGOM USPOMENA

0

tekst: Marica Žanetić Malenica

20180121_163451Pozornost sam tijekom života usmjeravala na izazove koje mi je nudio, ništa manje vrijedne i poželjne od mojih svekolikih maštarija i želja širokoga spektra.

Jer, htjela sam: skakati padobranom (a letjela sam poput ptice tek vozeći se zrakoplovom); jahati konja (umjesto magarca, što sam činila u djetinjstvu tijekom ljeta na rodnome otoku); studirati jezik i književnost (na diplomi mi piše da sam ekonomistica); biti profesorica hrvatskoga ili spisateljica (u mirovinu sam otišla kao

GOSPA OD ŠKRPJELA – SVETIŠTE I UTOČIŠTE POMORACA

Posted on : 22-05-2018 | By : admin | In : Marica Žanetić Malenica: TRAGOM USPOMENA

0

tekst i foto: Marica Žanetić Malenica

IMG_4048Jeste li čuli za otočić Gospa od Škrpjela i istoimeno svetište pomoraca sagrađeno na njemu?!

Ako niste, podignimo jedra na tartani, šambeci, briku, polaki, fregadunu, karaveli ili navi  (sve od reda tipovi jedrenjaka) i otplovimo put Boke kotorske, do starog gradića Perasta koji je, s dvjestotinjak stanovnika i dvadesetak crkava, doista jedinstvena i bogata riznica dragocjenih djela bokeljske kulturne, povijesne i umjetničke baštine.

PETA STRANA SVIJETA

Posted on : 16-05-2018 | By : admin | In : Marica Žanetić Malenica: TRAGOM USPOMENA

0

piše: Marica Žanetić Malenica

Sređujem komodu u kojoj su pohranjene kutije s uspomenama iz znatno mlađahnijih dana. Pri pražnjenju mape s požutjelim pismima, razglednicama i rođendanskim čestitkama na srca i ruže, u ruci mi se našao nemarno otrgnut papirić na kojemu je velikim slovima pisalo: „Zbog tebe bi Mare obišao sve četiri strane svijeta, a kad budem otišao pitat ćeš se ima l‘ peta“. Pri dnu datum iz sedamdesetih godina prošloga stoljeća.

Slike naviru u nizu…

DRŽAVA/GRAD IZ SNOVA

Posted on : 07-05-2018 | By : admin | In : Marica Žanetić Malenica: TRAGOM USPOMENA

0

M O N A K O

tekst i foto: Marica Žanetić Malenica

FB_IMG_1522097020127Kada mi, obični smrtnici, dobijemo jedinstvenu priliku da na jedan dan, i to u ranu jesen, prošećemo Monakom i onda nas u stopu prati dosadno rominjanje kiše (koja je, u prosjeku, obilježje šezdesetak dana godišnje, i to onih zimskih), nekako vam je manje žao što tu ne živite u sve dane života svoga. I ne primate onih minimalnih 7.000 eura, koliko su plaćeni najniže vrednovani poslovi čišćenja.

Znatno cjenjeniji je, primjerice, posao čuvanja praznih stanova sportaša iz drugih

ROĐENDANSKI DAR

Posted on : 25-04-2018 | By : admin | In : Marica Žanetić Malenica: TRAGOM USPOMENA

0

piše: Marica Žanetić Malenica

pokloni1„Što ste mi donijeli“, čuo bi se Ninov glas iza špijunke svake godine kada bih, s mlađim bratom, pozvonila na susjedna vrata na osmome katu prvog sarajevskog nebodera.

Nešto bih nerazumljivo promrmljala sebi u bradu i čekala da se slavljenik odobrovolji i pusti nas na svoju rođendansku proslavu. Bio je sin poznatog liječnika, razmažen dječak kojemu su se sve želje ispunjavale bez pogovora. Mi, njihovi prvi susjedi, živjeli smo neusporedivo skromnije.

NISAM BILA UME

Posted on : 18-04-2018 | By : admin | In : Marica Žanetić Malenica: TRAGOM USPOMENA

1

piše: Marica Žanetić Malenica

lutkeZagreb, kćerkin stan, vrijeme sadašnje… Sjedim sa šestogodišnjom unučicom na tapetu s hrpom igračaka razasutih uokolo. Igramo se. Odjednom ugledam krpena lutku, onu za ruku. Uzimam je, oči mi zasvijetle neobičnim sjajem, samo meni znanim.

Moji prsti, pažljivo nataknuti, oživjeli su u njoj, a glas je dobio neki drugi, piskutav ton. Približavam se unučici i započinjem mali igrokaz. Bujica riječi teče iz mene, a zbunjeni izraz Evina lica govori mi da je ovakva baka pričalica za nju nešto novo.

ŠETNJA ŠVICARSKOM

Posted on : 11-04-2018 | By : admin | In : Marica Žanetić Malenica: TRAGOM USPOMENA

0

-Drugi dio

tekst i foto: Marica Žanetić Malenica

FB_IMG_1522016248411Grad nazvan po medvjedima

Glavni grad Švicarske osnovao je vojvoda Berthold V. Zähringen, uz kojega je vezana i legenda o nazivu grada.

Slijedom te priče Berthold se zaputio u lov i odlučio da će novom gradu nadjenuti naziv prema prvoj životinji koju ulovi.

Kako je to bio medvjed (bären – na njemačkom medvjedi), grad je postao Bern.

Stoga se i na fontani s njegovim kipom (inače, šarolike renesansne fontane sa živopisnim skulpturama jedno su od obilježja ovoga grada) između njegovih nogu nalazi mladunče medvjeda.