berlin

POBJEDA ZA „LIVNO CHICAGO“

Posted on : 22-05-2018 | By : admin | In : Marica Žanetić Malenica: TRAGOM USPOMENA

0

tekst i foto: Sonja Breljak … foto album

145Berlin/ Uz dobru organizaciju SD Croatije e. V. i brojan posjet i potporu publike, završen je tradicionalni, 31. po redu Pfinst (Duhovski) turnir u dvoranskom nogometu.

Na turniru je sudjelovalo 13 ekipa: Roško Polje, Wollen Möbel kaufen, Anes Bau, Livno Chicago, SD Croatia II, M&M Cuk, Yec Mobile, potom Music Bau GmbH, Hemingway & Lagano, Print Center Kreuzberg, Copacabana, FC Yaran/ Hertha 06 i Barman.

GOSPA OD ŠKRPJELA – SVETIŠTE I UTOČIŠTE POMORACA

Posted on : 22-05-2018 | By : admin | In : Marica Žanetić Malenica: TRAGOM USPOMENA

0

tekst i foto: Marica Žanetić Malenica

IMG_4048Jeste li čuli za otočić Gospa od Škrpjela i istoimeno svetište pomoraca sagrađeno na njemu?!

Ako niste, podignimo jedra na tartani, šambeci, briku, polaki, fregadunu, karaveli ili navi  (sve od reda tipovi jedrenjaka) i otplovimo put Boke kotorske, do starog gradića Perasta koji je, s dvjestotinjak stanovnika i dvadesetak crkava, doista jedinstvena i bogata riznica dragocjenih djela bokeljske kulturne, povijesne i umjetničke baštine.

PETA STRANA SVIJETA

Posted on : 16-05-2018 | By : admin | In : Marica Žanetić Malenica: TRAGOM USPOMENA

0

piše: Marica Žanetić Malenica

Sređujem komodu u kojoj su pohranjene kutije s uspomenama iz znatno mlađahnijih dana. Pri pražnjenju mape s požutjelim pismima, razglednicama i rođendanskim čestitkama na srca i ruže, u ruci mi se našao nemarno otrgnut papirić na kojemu je velikim slovima pisalo: „Zbog tebe bi Mare obišao sve četiri strane svijeta, a kad budem otišao pitat ćeš se ima l‘ peta“. Pri dnu datum iz sedamdesetih godina prošloga stoljeća.

Slike naviru u nizu…

DRŽAVA/GRAD IZ SNOVA

Posted on : 07-05-2018 | By : admin | In : Marica Žanetić Malenica: TRAGOM USPOMENA

0

M O N A K O

tekst i foto: Marica Žanetić Malenica

FB_IMG_1522097020127Kada mi, obični smrtnici, dobijemo jedinstvenu priliku da na jedan dan, i to u ranu jesen, prošećemo Monakom i onda nas u stopu prati dosadno rominjanje kiše (koja je, u prosjeku, obilježje šezdesetak dana godišnje, i to onih zimskih), nekako vam je manje žao što tu ne živite u sve dane života svoga. I ne primate onih minimalnih 7.000 eura, koliko su plaćeni najniže vrednovani poslovi čišćenja.

Znatno cjenjeniji je, primjerice, posao čuvanja praznih stanova sportaša iz drugih

ROĐENDANSKI DAR

Posted on : 25-04-2018 | By : admin | In : Marica Žanetić Malenica: TRAGOM USPOMENA

0

piše: Marica Žanetić Malenica

pokloni1„Što ste mi donijeli“, čuo bi se Ninov glas iza špijunke svake godine kada bih, s mlađim bratom, pozvonila na susjedna vrata na osmome katu prvog sarajevskog nebodera.

Nešto bih nerazumljivo promrmljala sebi u bradu i čekala da se slavljenik odobrovolji i pusti nas na svoju rođendansku proslavu. Bio je sin poznatog liječnika, razmažen dječak kojemu su se sve želje ispunjavale bez pogovora. Mi, njihovi prvi susjedi, živjeli smo neusporedivo skromnije.

NISAM BILA UME

Posted on : 18-04-2018 | By : admin | In : Marica Žanetić Malenica: TRAGOM USPOMENA

1

piše: Marica Žanetić Malenica

lutkeZagreb, kćerkin stan, vrijeme sadašnje… Sjedim sa šestogodišnjom unučicom na tapetu s hrpom igračaka razasutih uokolo. Igramo se. Odjednom ugledam krpena lutku, onu za ruku. Uzimam je, oči mi zasvijetle neobičnim sjajem, samo meni znanim.

Moji prsti, pažljivo nataknuti, oživjeli su u njoj, a glas je dobio neki drugi, piskutav ton. Približavam se unučici i započinjem mali igrokaz. Bujica riječi teče iz mene, a zbunjeni izraz Evina lica govori mi da je ovakva baka pričalica za nju nešto novo.

ŠETNJA ŠVICARSKOM

Posted on : 11-04-2018 | By : admin | In : Marica Žanetić Malenica: TRAGOM USPOMENA

0

-Drugi dio

tekst i foto: Marica Žanetić Malenica

FB_IMG_1522016248411Grad nazvan po medvjedima

Glavni grad Švicarske osnovao je vojvoda Berthold V. Zähringen, uz kojega je vezana i legenda o nazivu grada.

Slijedom te priče Berthold se zaputio u lov i odlučio da će novom gradu nadjenuti naziv prema prvoj životinji koju ulovi.

Kako je to bio medvjed (bären – na njemačkom medvjedi), grad je postao Bern.

Stoga se i na fontani s njegovim kipom (inače, šarolike renesansne fontane sa živopisnim skulpturama jedno su od obilježja ovoga grada) između njegovih nogu nalazi mladunče medvjeda.