berlin

PREKINUTA ŠUTNJA

Posted on : 17-10-2018 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

0

piše: Marija Juračić
fear-615989_1920-1200x762_cU posljednje su vrijeme neki istaknuti političari i neke moćne organizacije  tvrdile da su za sve loše stvari u Lijepoj Našoj krivi oni koji šire pesimizam, koji ne vide kako je u državi sve mnogo bolje, nego što je ikada bilo.

Dobri smo, uspješni, plemeniti i zato osmijeh na usne i vjeru u srce! Vi koji širite pesimizam i defetizam samo smetate, pa ako vam ovdje nije dobro, otiđite za onima koji su već utekli.

RESTRUKTURIRANJE

Posted on : 12-10-2018 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

0

 

piše: Marija Juračić
hands-460872_1920Pita me unuk što znači riječ restrukturiranje. Pokupio ju  je  negdje usput i jedva je izgovara. Kako malcu objasniti nešto što ni mnogi političari ne kuže?

A  opet, svi se pedagozi slažu u tvrdnji da treba udovoljiti djetetovoj znatiželji.

Kako je kuhinja svima bliska, pa je mnogi nose  u podsvijesti, te stalno nešto kuhaju i izvan nje, odlučim mu stvar objasniti običnom kuhinjskom terminologijom.

TKO NAS TO VOZA

Posted on : 04-10-2018 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

0

piše: Marija Juračić
novine_shutter
Danas ne razgovaramo o loncima i kuhinji. Jasno nam je tko nam lupa lončiće, a kuhinja je već odavno prerasla prostor  našeg malog doma i postala nekako sveprisutna, globalna.

Pričamo u pola glasa  o jednim opskurnim novinama čiji novinari  nemaju drugog posla, nego kopati po mračnim  stvarima. Po dnu nekakvog polusvijeta, koje onda još nazivaju elitnim.

„Zašto su te novine opskurne“, pita moja kći, a zet, koji svemu voli

PRAVO SUĐE

Posted on : 29-09-2018 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

0

piše: Marija Juračić
vaga-pravdaČujem kako zet mrmlja da nemam pravo suđe pa onda ni objed ne može biti dobar, a to me ljuti, jer ja imam pravo suđe i objed je uvijek dobar, pa kažem drzniku, ako mu suđe ne valja, neka kupi novo.

Zet prasne u smijeh i govori da ja imam dobro i pravo suđe, ali da  pravosuđe u Lijepoj Našoj ne vrijedi ni cijelog pišljivog boba. Znaju to naši građani, jer moraš biti ili posve nezainteresiran ili potpuno glupav pa da ne vidiš što se u loncu kuha.

BJEŽI KAO VRAG OD TAMJANA

Posted on : 03-09-2018 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

0

piše: Marija Juračić

tamZamolila sam zeta da mi iz biljne apoteke  donese neko aromatično ulje kojim bih mogla prevenirati prehladu.

Očekivala sam metvicu, majčinu dušicu, možda ružmarin ili lavandu. Ali ne. Kraj cijelog raskošnog izbora, on mi je donio tamjan.

Odmah mi proradiše klikeri. Zašto tamjan?

TKO JE TU LUD

Posted on : 29-08-2018 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

0

piše: Marija Juračić
upitnikOvih se dana u mojoj obitelji stalno govori o štrajku radnika brodogradilišta „Uljanik“ koji zahtijevaju da dobiju svoje srpanjske plaće. Potegnuli su autobusima do Zagreba da razgovaraju s premjerom, da ishode novac koji život znači.

Iskreno, već smo oguglali na takve prizore u Lijepoj Našoj. Gotovo ih doživljavamo kao neki reality show koji televizija korektno prenosi.

OPET ŽARULJE

Posted on : 22-08-2018 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

0

piše: Marija Juračić
zarulja 1Moj zet je ekološki svjestan. Čini mi se na kriv način. Onaj lakovjeran.  Zapeo je da u cijelu kuću uvede nove led žarulje.

Sjećam se kako je zdušno zagovarao one štedne, kada su nam ih, ne tako davno, nametnuli.

Da, one štedne. One štetne. One što zagađuju okoliš. One čija se štetnost ispitivala na svega pet uzoraka pa se zaključilo da nisu štetne za zdravlje ljudi. 

I OVCE I NOVCE

Posted on : 06-08-2018 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

0

piše: Marija Juračić
ofceU jeku smo turističke sezone i godišnjih odmora. I Vlada je na odmoru.  Sada je taj Vladin odmor u meni izazvao dvojbu: Je li to dobro ili loše?

Ostat će na odmoru dva mjeseca i s te smo strane sigurni, jer dva mjeseca neće donijeti  ni jedan propis, ni jednu uredbu, ništa što će građaninu otežati život.

S druge strane, imat će dovoljno vremena  smisliti nove uredbe,

BOGATA BAŠTINA

Posted on : 23-07-2018 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

0

piše: Marija Juračić
pismoZa domaću zadaću mora moj  unuk napisati nešto o  baštini svoga kraja. Odbija ideju da piše o Baščanskoj ploči jer o njoj svi sve znaju.

„Piši o industrijskoj baštini“, predlaže moj zet i malac se odmah zagrije za ideju pa traži podatke.

Uzmi kao primjere tri riječke tvornice“, nastavlja zet važno, “tvornicu papira, čuvenu Harteru koja je 180 godina proizvodila papir, koja je 1991. proizvodila  5% ukupnog papira za potrebe cijeloga svijeta. Te iste godine držala je drugo mjesto u Europi po proizvodnji cigaretnog papira, a zatvorena je 2005. godine iz još nerazjašnjenih razloga.“

HRVATSKI PARADOKS

Posted on : 16-07-2018 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

0

piše: Marija Juračić

Godina je 2018. Vatreni su osvojili drugo mjesto na svjetskom prvenstvu u nogometu. Mala zemlja s 1246 otoka pokazala je kakvu snagu nosi“, naglašava moj zet kao da piše nekakav dnevnik i kao da ja ne znam koja je godina.

„Nije to prvi put u povijesti“ proširujem njegovu misao. Dala je Hrvatska svijetu velike ljude, ali uvijek sitni ljudi iz sitne politike nameću neke druge, upitne povijesne vrijednosti.

LOPTA JE KOCKASTA

Posted on : 11-07-2018 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

0

piše: Marija Juračić

3850360084069-1_5a1d2a62740c9U Lijepoj Našoj nogometna euforija raste.

Lijepo je to. Neizreciva je radost vidjeti ljude u veselim kockastim majicama kako ujedinjeni i razdragani navijaju za naše Vatrene.

I pravo je tako. Pobijediše u visokom stilu naši dečki ugledne reprezentacije, a što bi tek dao onaj američki čelnik da tako virtuozno pokaže Rusima tko je gazda na terenu.

I Lijepa Naša se posebno pripremila za današnju utakmicu. Dućani

DUĆANI S POGLEDOM NA MORE

Posted on : 07-07-2018 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

0

piše: Marija Juračić
plaza-more-ljeto-download-besplatne-slike-za-mobitele-320-x-240Crkao mi auto pa zamolih zeta da me odvede do neke butige kupiti spizu. Pogledao me upitno, ali šuti.

Znam, misli da sam tih 200 metara do tržnice ili 100 metara do prve samoposluge mogla proći i pješice, ali šuti pa šutim i ja.

Prolazimo pokraj prve samoposluge i ja mu kažem da nastavi voziti, prolazimo pokraj druge i ja mu kažem da nastavi, pa se stvar ponavlja i pokraj treće i pete.

KAKO ISTANBULSKA ŠTITI ŽENE

Posted on : 04-07-2018 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

0

piše: Marija Juračić
Kaže mi zet da šuti, jer sam mu rekla da u kuću smije donositi samo dobre vijesti, a kako mene nogomet ne zanima, a druge dobre vijesti ne nalazi, onda radije šuti.

Brzo povlačim svoj zahtjev i tako opet nevezano pričamo o svemu i svačemu, o onome što se sȃmo nametne, što društveni život donese.  A upravo je donesen  diskriminatorski zakon o zabrani napada na liječnike, čak i ako dotični grubo i degutantno vrijeđa svoje pacijentice.

PREBILO NOVINARA

Posted on : 27-06-2018 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

1

piše: Marija Juračić

flat1000x1000075fU Zadru prebilo novinara“, kaže mi zet u poznatom dalmatinskom žargonu izostavljanja subjekta u rečenici.

„A što ne bi novinara?“ pitam ga ravnodušno, “kad može curu od pedeset kila, što ne bi moglo novinara? I kakva ti je to vijest? Vijest bi bila da je novinar prebio čitatelja koji se ne slaže s njegovom objavom. Osim toga, kažu, batina je iz raja izašla. Ima odgojno djelovanje.“

MAJSTORA TREBA ČEKATI

Posted on : 22-06-2018 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

0

piše: Marija Juračić
majstorOptužili me da pišem samo o lošim potezima naše vlade, da  izjave naše lijepe predsjednice nazivam školskim zadaćama, Sabor mi je neučinkovit, narod čudan…

Nakon tolike kritike shvaćam da sam ja čudna i da ne znam vidjeti dobro, čak ni kada me po kičmi tuče.

I sada, već mjesec dana šutim, jer tražim nešto dobro u našem javnom životu, ali sve dobre stvari kao da imaju neko drugo