berlin

MAJSTORA TREBA ČEKATI

Posted on : 22-06-2018 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

0

piše: Marija Juračić
majstorOptužili me da pišem samo o lošim potezima naše vlade, da  izjave naše lijepe predsjednice nazivam školskim zadaćama, Sabor mi je neučinkovit, narod čudan…

Nakon tolike kritike shvaćam da sam ja čudna i da ne znam vidjeti dobro, čak ni kada me po kičmi tuče.

I sada, već mjesec dana šutim, jer tražim nešto dobro u našem javnom životu, ali sve dobre stvari kao da imaju neko drugo

DEMOGRAFIJA, ZAKONI I KANIBALSKI LONAC

Posted on : 13-06-2018 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

0

Piše: Marija Juračić

17285„Što se kuha, punice?“ pita me zet i ja ne znam, misli li na lonac s mog štednjaka čiji poklopac odiže i gura nos u njegova isparavanja ili na tv emisiju u kojoj upravo vrte priloge naših političara o demografskoj obnovi.

Dok jedni otkrivaju svoja otkrića, drugi viču:“Pa to smo mi već rekli!“ Onda naša televizijska kuća, zbog ravnopravnosti i nezamjeranja, daje red novootkrivenih mjera i red uzvika:“Pa mi na tome već radimo!“

NIJE VRAG TAKO CRN

Posted on : 06-06-2018 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

1

piše: Marija Juračić
Ovo me već pomalo zabrinjava. Nije normalno da se zet i punica tako slažu da i na  politička pitanja gledaju iz istog ugla.  Da nam je netko prije mjesec dana rekao da ćemo odobravajući gledati na poteze naše vlade, rekli bismo mu da je lud.

A sada, eto, mislimo kako ni njoj nije lako plivati u vodama koje sa svih strana netko muti, burka, izluđuje već izluđene ljude pa se ovi toliko uspaničili da  od putničkih agencija, koje ih vode  na neke političke skupove,  traže garanciju da se mjesto  ne nalazi na 

TKO ZNA, ZNA

Posted on : 28-05-2018 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

1

piše: Marija Juračić
Danas smo se moj zet i ja opet u nečemu složili. Odali smo priznanje našoj vladi.

Kada netko zna što radi, onda su rješenja brza, jednostavna i hvalevrijedna. Slična su onima iz kuhinje. Kada voda u loncu prekipi, odlijemo je.

Imali smo velik problem nezaposlenosti. Vlada ga je riješila brzo i učinkovito. Trećina mlade i stručne populacije odlivena je iz lonca. Doduše, malo previše pa sad u loncu nedostaje sadržine.

POKIDANA VEZA SA SVIJETOM

Posted on : 19-05-2018 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

0

piše: Marija Juračić

U ovom tekstu zeta neću spomenuti. Nije on kriv što sam ostala bez interneta. Na čudan i tajanstven način.

Naime, jednom našem distributeru plaćam mobilni internet na koji se priključujem umetanjem stika u laptop. I to je šljakalo sve do neki dan kada je moj stik izjavio da ima grešku i da me ne može konektirati.

Zovem službu za korisnike i ugodan mi muški glas govori da imam

BORGOVI I KUHINJE

Posted on : 14-05-2018 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

1

piše: Marija Juračić
7191104180_0fb4353138_zU našoj se kuhinji opet dobro zakuhalo. Sve se puši i vrije. Kipi. Tisak se usijao, mailovi lete na sve strane,  televizija bruji, oni koji bi trebali nešto znati, ne znaju ništa, a oni koji ne bi trebali znati ništa, znaju sve.  Teško lovim niti zbivanja pa pitam zeta kako on gleda na nastalu situaciju, a on samo sliježe ramenima i kaže:

„Što se tamo više kuha, to su naši lonci više prazni.“

Vidim da ni on nema relevantne podatke, ali ne zamjeram mu.

AH, TAJ GRAH

Posted on : 02-05-2018 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

2

piše: Marija Juračić
PXL_010516_12935236-660x330Pita me zet što sam se zabuljila u televizor kao da će taj grah dijeliti i kroz ekran?!

Nekako me obuzela tuga dok gledam tu proslavu Praznika rada, te silne ljude koji u redovima čekaju da im poneki političar udijeli porciju graha.

Napominjem, on samo dijeli ono što su nečije vrijedne ruke prethodno skuhale.

BLOKIRANI MOZGOVI

Posted on : 26-04-2018 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

0

piše: Marija Juračić
brainwaves1-840x420U mojoj obitelji često raspravljamo o politici. Uvijek smo blaga opozicija prema vladajućima, bez obzira tko trenutno obnaša vlast.

Danas smo razgovarali o blokiranima. To su oni građani koji su se ili zadužili kod banaka ili nisu platili neki odvoz smeća, kubik vode, pa ih je dug bacio u dužničko ropstvo. Naime, toliko je narastao da ga ni crni vrag za njih ne bi platio, čak ni da mu prodaju dušu. Trgovina dušama je već odavno na ovim prostorima postala nerentabilna.

MRTVI KUT

Posted on : 21-04-2018 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

0

piše: Marija Juračić
ZASTAVAPrije nekoliko dana sam pisala o informacijama i dezinformacijama. Sada mi moj zet daje za pravo, ali govori da one nisu samo naš specijalitet.  Poteže pitanje ovog najnovijeg međudržavnog skandala i načina na koji ga naši mediji prezentiraju.

Neki je ludonja, povodom posjeta naše delegacije gazio i prljao našu zastavu pa se delegacija odmah vratila u Lijepu našu. I sada na scenu stupaju mediji svojim informacijama.

INFORMACIJA I DEZINFORMACIJA

Posted on : 19-04-2018 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

0

piše: Marija Juračić
lazne
Ja i zet se u jednome dobro slažemo. Volimo ujutro otići u kafić. Samo što ja to činim ranim jutrom, a on i moja kći tek u nekim podnevnim satima. No, ritual nam je isti. Uz obavezan kapučino, onaj veliki, moramo pročitati svu raspoloživu štampu.

I sada moj zet kaže da tu štampu više neće čitati, jer je puna neistina i dezinformacija.  Polemiziramo što je informacija, a što je dezinformacija. Ne dotičemo one sirove dezinformacije, namijenjene neukima i naivnima, tipa tvrdnje da je Zemlja ravna

KAD RUS ZAVRNE PIPAK

Posted on : 11-04-2018 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

0

tekst: Marija Juračić
Protjeralo ovih dana iz Lijepe Naše ruskog diplomata i moj zet misli da je to bio još jedan nepromišljen čin naše vlade. Poziva se na presumpciju nevinosti po kojoj je svatko nevin dok mu se ne dokaže suprotno. Ne sviđa mu se obrtanje stvari i sve češća pravna praksa po kojoj je svatko kriv dok sam ne dokaže svoju nevinost. Veli da će ova zima pokazati tko je u pravu kada barba Rus zavrne ventil na svom plinovodu pa nam pošalje nekoliko tjedana one sibirske zime.

PREVEST ĆU TE MALA…

Posted on : 09-04-2018 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

0

piše: Marija Juračić
Danas je za našim stolom neko vrijeme vladala komorna atmosfera, a sve zbog jednog običnog bokala vode.

U vrijeme objeda stavila sam na stol bokal svježe, hladne vode, one natočene iz pipe, one koja na stol stiže direktno iz čiste, ledene dubine Zemlje. Moj me zet čudno pogledao, kao da nikada nije vidio bokal vode pa pitao:

„Punice, što je to?“

SREDNJI ROD DALMATINSKOG NEODREĐENOG SUBJEKTA

Posted on : 27-03-2018 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

0

piše: Marija Juračić
jezik_rosPita me zet da mu objasnim fenomen srednjeg roda. Kaže da se svašta govori, a da su neke nebuloze prerasle u dubioze pa me pita, sjećam li se još kako protumačiti srednji rod imenice.

Tumačim mu gramatičko pravilo, a kada vidim da s objašnjenjem nije zadovoljan, odlučim mu održati predavanje o tome kako Dalmatinci već stoljećima u jeziku koriste srednji rod zato da bi sve rekli, a da pri tome nikoga ne bi prozvali  za učinjeno. Najbolje ćete shvatiti o čemu govorim na primjerima:

CINKANJE

Posted on : 17-03-2018 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

0

piše: Marija Juračić
sexual-assault-570x340Gledam mog zeta i zahvaljujem sudbini što ga je majka lijepo odgojila, što je pokupio gene nekog normalnog pretka i guštam kada vidim kako uživa u čaju koji sam mu pripremila.

Doduše, nema onih kolačića tipa madeleine kojima je Proust zadivio literaturu, jer moji kolačići uvijek  nose opasnost od povrede, ako ti slučajno padnu na nogu.

I pitam se, što bih ja kao majka napravila da je moja kći u kuću

OPASNA OGOVARANJA

Posted on : 10-03-2018 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

0

piše; Marija Juračić
Moj zet ne vjeruje u teoriju zavjere, a ja mu kažem da površno gleda na stvari, da vidi samo ono čime mu mašu pred očima. On mi odgovara da je teoriju zavjere stvorilo zlonamjerno ljudsko ogovaranje koje rađaju besposlica i nezadovoljstvo vlastitim životom.

Pariram mu tvrdnjom da je ogovaranje duša mediteranskog načina života, odraz zajedništva, važno za mentalno zdravlje nacije i da se protiv ogovaranja već podigao pravi podzemni, hibridni rat dirigiran