berlin

SVE KIPI U NAŠOJ KUHINJI

Posted on : 07-06-2019 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

1

piše: Marija Juračić
U političkoj kuhinji Lijepe Naše, vrije! Svi su se lonci užarili, kipe, a neki su i prekipjeli. Situacija podsjeća na onu narodnu: „Rugao se lonac loncu, a oba su crna.“

Jedan gospodin, koji  je izgubio glas u svakom pogledu, spočitava kiks u raspodjeli dobara gospođi, koja glas još ima, ali je nejasno ima li potporu glavnog kuhara.

Škrta je i htjela je uštedjeti, namjerno i tendenciozno, neoprostivo. Nije ona kao on, koji je najbliži najvećoj kesi pa svima daje, a posebno onim bogatima. Njima se otpisuju dugovi, jednako kao i  „raji sitnoga zuba“.

VELIKA KUHINJA

Posted on : 01-06-2019 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

1

piše: Marija Juračić
20130701-UpitnikU mojoj obitelji ni izbori za europski parlament ne mogu proći bez duboke političke analize.

Moj zet veli da su ga izbori  u Lijepoj Našoj podsjetili  na onaj stari  vic o jednom davnom ratu u kojem dvije sukobljene strane, s promjenjivom ratnom srećom, osvajaju nekakvu šumu.

Jednom su jedni, a drugi put drugi gospodari šume, dok nisu dosadili i bogu i vragu pa je došao lugar i sve ih rastjerao.

BRUDET MOGA ZETA

Posted on : 23-05-2019 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

1

piše: Marija Juračić
brudet-brodet-riba-jelo-hrana-668096ea1807ea82689e19179f37b7ad_view_article_newDanas smo moja kći i ja malo zakasnile na ručak želeći odgoditi neminovno. Kuhao ga je moj zet, jer on uživa u pripremanju i kuhanju brudeta. Nije bio zadovoljan našim kašnjenjem, a ja nemam srca reći mu da mi se njegov brudet ne sviđa.

Ima previše sastojaka koji me podsjećaju na našu političku scenu, a kad već skupo plaća tu silnu ribu i plodove mora, mogao bi bar napraviti bolji izbor. Ugledati se na naš puk, koji već tradicionalno zna koga izabrati.

ZATVOR

Posted on : 11-05-2019 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

2

piše: Marija Juračić

zatvor_4001Kaže mi zet da je zatvor gadna stvar, a ja njemu da ga od moje kuhinje sigurno neće dobiti. Onda on veli da ne misli na taj zatvor, nego onaj s rešetkama i ograničenim kretanjem.

„Pa i ja, zete, mislim na taj zatvor“, ali on je jako povezan s kuhinjom. Što bolje kuhaš, manje sjediš, a ako si tek neki priučeni kuhar, gulit ćeš krumpire. Od tuda i dolazi izreka – gulio je nekoliko godina u… Ali to guljenje krumpira za opće dobro djeluje nekako jadno, ponižavajuće. Faca od formata neće guliti, on će možda samo prohujati kroz zatvor, pa ako ima dvojno državljanstvo, zna se kuda ga put vodi, a ako nema… mnogi puti vode ka slobodi.“

PAKLENI PLAN

Posted on : 30-04-2019 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

3

piše: Marija Juračić

Kinezi su polako osvajali naše tržište. Dolazili su u početku s jeftinom robom i onim dućančićima u kojima ste sve mogli kupiti po dvanaest kuna. Posprdno smo govorili o njihovoj robi, jer bi njihovu igračku dijete rastavilo prije nego neku domaću.

I mediji su nas upozoravali da su neke iz Kine uvezene igračke otrovne, ispuštaju otrovnu boju koja će otrovati našu djecu. Pune su formaldehida i ftalata, kemijskih spojeva koji su  jednako štetni kao i azbest.

PRAVI PRIJATELJI

Posted on : 10-04-2019 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

1

piše: Marija Juračić
prijateljDa su građani Lijepe Naše dobri i plemeniti ljudi, koji će uvijek priskočiti u pomoć nemoćnima i potrebitima, ne treba dokazivati. No. manje je znano da su i kao prijatelji vrlo privrženi  i darežljivi.

Ta spoznaja, koliko drže do svojih prijatelja, uvukla je u mene blagu tugu i sumnju da ja prijatelja zapravo nemam. Sa svojom najboljom prijateljicom podijelim poneki trač, popijem kavu u omiljenom kafiću i već po navici tu kavu uglavnom plaćamo naizmjence.

TKO JE JAMIO, JAMIO

Posted on : 01-04-2019 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

2

piše: Marija Juračić
Sjećate li se onog saborskog zastupnika koji je u Saboru izjavio: “Tko je jamio, jamio!“ ?

Mislim da je ta izjava dala kompletnu sliku svih društvenih odnosa u Lijepoj Našoj. Nepobitna je to i cjelovita ekonomska analiza za koju  autor svakako zaslužuje titulu počasnog doktora ekonomije.

Teorija je to koja se sada potvrđuje i u praksi. Priznala ju je i naša Vlada i potvrdila novim zakonom u sklopu svoje porezne reforme.

CRNI FOND

Posted on : 29-03-2019 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

2

piše: Marija Juračić
emergency fundNe znam poznaju li mlade generacije izraz crni fond? To je onaj skriveni  novac koji osoba pomalo otkida od svote kojom raspolaže da njome nešto namiri, plati, a ipak joj nešto novaca ostane.

Imam i ja crni fond. Zaradim ga kada nešto kupim na sniženju, na rasprodaji pa ušteđeni novac ne prijavim ukućanima, nego ga stavim u crni fond da se nabere za crne dane. Naučilo me to još iz onih crnih vremena, kada se nemilice štedjelo za crne dane, jer nismo znali da u crnim danima živimo.

ZNAŠ LI TI KOLIKO JE SATI

Posted on : 21-03-2019 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

0

piše: Marija Juračić
satovi_vIma u našem narodu jedna uzrečica, jedno pitanje na koje pitalac ne očekuje odgovor.

Zna on dobro odgovor na postavljeno pitanje, ali pita, jer je drzak, bezobrazan, jer želi naglasiti da je došlo vrijeme za neku akciju, neku promjenu.

„Znaš li ti koliko je sati?“ glasi pitanje, a upitani onda treba odgovoriti svojim djelovanjem u pravom smjeru. I mora biti

KRIVOTVORITELJI I ĆORAVI GULAŠ

Posted on : 13-03-2019 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

3

piše: Marija Juračić
49f6463d058a920b58a62a01a01bd347_view_lPita me zet kakav mi je to gulaš bez mesa, a ja kažem – ćoravi gulaš.

Zet onda kaže da je to  krivotvoreni gulaš, nešto što samo figurira kao gulaš, ali on to nije.

Moram braniti moj gulaš pa mu velim da se u Lijepoj Našoj nabrao lijep broj ćoravih gulaša, odnosno krivotvorina svih vrsta pa mogu i ja krivotvoriti jedan ćoravi gulaš, koji i nije prava krivotvorina jer u

TKO JE ZA SVE KRIV

Posted on : 06-03-2019 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

2

piše: Marija Juračić
Mošćenička draga pustPregorio mi je ručak i sad ne znam kako se opravdati mojim gladnim ukućanima kada se vrate s posla. Pokušavam odvojiti gornji dio gulaša, ali smrdi po zagorenom i ne može se spasiti.

Onda mi padne na pamet da optužim Sotonu. Taj  momak već mnogo vremena radi punom parom, čini se da nikada ne spava, uvukao se u mnoge institucije, robotizirao njihove uvažene čelne ljude i stvarno je već red da ga otvoreno optužimo.

ZA SVE JE TOMA KRIV

Posted on : 22-02-2019 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

1

piše: Marija Juračić
imagesKaže mi moj zet da sam ja kriva za  prevare koje su u zadnje vrijeme uzele maha na našoj društvenoj sceni u tolikoj mjeri da već imaju  simptome epidemije.

Ja sam kriva što je par varalica nasanjkao upravu Turističke zajednice u Zagrebu pa za neodržani sajam uzeo popriličnu lovu i nestao, ja sam kriva što je lažni policajac naplaćivao prometne prekršaje, što tobožnji službenici banke starcima otimaju ušteđevinu, navodno  zbog  provjere  ispravnosti novčanica…

ČOPOR

Posted on : 15-02-2019 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

1

piše: Marija Juračić

čoporHtjela sam vam ispričati kako je jedan momak u našem lijepom dalmatinskom gradu usred zime otvorio sezonu kupanja, ali neću.  Mnogočemu lošem, zlom i bolesnom čovjek se može nasmijati,  pa se i smrti, nevolji, bijedi može  naceriti u lice… Gorak je to smijeh, crn, ali je smijeh.

No, postoje pojave koje izazivaju samo gorčinu i malo tuge, jer čovjek ništa naučio nije, a moja Lijepa Naša, sve je manje lijepa i sve više postaje taokinja čopora i njegove čoporativne svijesti.

FAKE NEWS

Posted on : 10-02-2019 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

2

piše: Marija Juračić

canon-5d1Jedan je naš ministar nedavno izjavio da on nije dugoprstić i ja mu vjerujem. Da je dugoprstić, držao bi prste u nečijoj kesi, a ne na stegnu izvjesne dame, ali to bi javnost manje zanimalo, jer na takve  slike je već oguglala.

No, ta javnost i taj ministar još nisu svjesni kakve dalekosežne društvene  posljedice izaziva njihovo otkrivanje lažnih fotografija.

Fotografiji smo do sada uvijek vjerovali. Sudovi su je uzimali u

IMA SE, MOŽE SE

Posted on : 06-02-2019 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

0

piše: Marija Juračić

f6dcac0e94b8fef48adbZnate li tko je ćaća?

To je tip čovjeka koji ima moć provoditi svoju političku volju.  Za razliku od ostalih tipova na vlasti, koji također vole provoditi svoju političku volju, ćaća  se  brine o svojim podanicima sve dok ga slušaju.

On uzima i dijeli da se pokaže, da mu se dive i mala raja sitnoga zuba i povlašteni, visoko rangirani podanici.