berlin

HAKIRALO MI PROFIL

Posted on : 20-08-2019 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

1

piše: Marija Juračić
hakiranjeMoj se zet uzrujao kada je slučajno vidio što moj unuk piše na svom fb profilu. To milo i pristojno biće, bijelo i ljupko, ima i drugo lice. Na svaku neuljudnu i podrugljivu riječ, odgovara s dvije neuljudnije i grublje. Kao da ga je Janus stvarao. Jedno mu je lice za stvarnost, drugo za virtualu.

Moj zet, kao brižan roditelj, odmah je malca pozvao na odgovornost, a ovaj ni da trepne. Tvrdi da to nije on pisao. Sliježe ramenima i kaže: “Hakiralo mi profil!“ Ne zna tko je to napravio,

TIRAMOL – JEŠKA ZA OVRHU

Posted on : 18-08-2019 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

2

piše: Marija Juračić
tiramol-susenje-rublja-roba-fd692786524de4f2ad08f34f314034df_view_article_newNemam tiramol, a ipak robu sušim na zraku koji mi po rođenju pripada. Bar za sada. Zato ovaj članak ne pišem zbog svojih uskih, osobnih interesa, nego zbog pravde i pravičnosti kojih nikad nema dovoljno za sve, a trebale bi biti kao Suce – nepotrošiv izvor topline za sve ljude.

Iritirao me ovaj najnoviji propis lokalnih vlasti o tiramolu koji su kao kukavičje jaje htjeli podmetnuti Europskoj uniji, a  čije kršenje sad već donosi kaznu od trećine hrvatske prosječne plaće ili pola

TIRAMOL

Posted on : 09-08-2019 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

1

tekst: Marija Juračić
vesZnate li što je tiramol?

To je onaj dvostruki konop na koloturi, razapet između dviju kuća male, uske kale, visoko iznad glava prolaznika na kojem se suši rublje. Daje poseban ugođaj tim uskim, popločanim uličicama, svjedoči da iza kamenih zidova i zelenih škura još ima života, da se u njima još diše, misli i vješa rublje da ga bura osuši i raznese miris friškine i autentičnosti, da sva ta milina nije tek sterilna turistička razglednica ili objekt na prodaju.

OBIČNO, MALO OSVJEŽENJE

Posted on : 19-07-2019 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

1

piše: Marija Juračić

a9025ad18494abdb65e8Mnogo se lijepih stvari trenutno događa u našoj vladi. Ljeto je vruće, udarila sparina pa je svako osvježenje dobro došlo.

To osvježenje vlada provodi smjenom nekolicine ministara.

Ako se pitate zašto čini taj napor, odgovor je – osvježenje.

Kada ode neki europski ministar, stvari su jasne, ali nema osvježenja. Lijepo se napiše razlog razrješenja ili njegove ostavke

POLITIČKA DEMENCIJA

Posted on : 01-07-2019 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

1

piše: Marija Juračić
demencijaPočela me zabrinjavati moja zaboravljivost. Šutim o njoj jer možda se radi samo o zamoru dotrajalog materijala, a i ne dam gušta mojem zetu koji bi odmah počeo spominjati moju godinu proizvodnje.

Ali vama ću povjeriti što mi se dogodilo.

Ergo, došlo je lijepo vrijeme i trebam osvježiti garderobu. Mnogi sati na moru i večernje šetnje ne traže da kupim bogznašto.

SVE KIPI U NAŠOJ KUHINJI

Posted on : 07-06-2019 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

1

piše: Marija Juračić
U političkoj kuhinji Lijepe Naše, vrije! Svi su se lonci užarili, kipe, a neki su i prekipjeli. Situacija podsjeća na onu narodnu: „Rugao se lonac loncu, a oba su crna.“

Jedan gospodin, koji  je izgubio glas u svakom pogledu, spočitava kiks u raspodjeli dobara gospođi, koja glas još ima, ali je nejasno ima li potporu glavnog kuhara.

Škrta je i htjela je uštedjeti, namjerno i tendenciozno, neoprostivo. Nije ona kao on, koji je najbliži najvećoj kesi pa svima daje, a posebno onim bogatima. Njima se otpisuju dugovi, jednako kao i  „raji sitnoga zuba“.

VELIKA KUHINJA

Posted on : 01-06-2019 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

1

piše: Marija Juračić
20130701-UpitnikU mojoj obitelji ni izbori za europski parlament ne mogu proći bez duboke političke analize.

Moj zet veli da su ga izbori  u Lijepoj Našoj podsjetili  na onaj stari  vic o jednom davnom ratu u kojem dvije sukobljene strane, s promjenjivom ratnom srećom, osvajaju nekakvu šumu.

Jednom su jedni, a drugi put drugi gospodari šume, dok nisu dosadili i bogu i vragu pa je došao lugar i sve ih rastjerao.

BRUDET MOGA ZETA

Posted on : 23-05-2019 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

1

piše: Marija Juračić
brudet-brodet-riba-jelo-hrana-668096ea1807ea82689e19179f37b7ad_view_article_newDanas smo moja kći i ja malo zakasnile na ručak želeći odgoditi neminovno. Kuhao ga je moj zet, jer on uživa u pripremanju i kuhanju brudeta. Nije bio zadovoljan našim kašnjenjem, a ja nemam srca reći mu da mi se njegov brudet ne sviđa.

Ima previše sastojaka koji me podsjećaju na našu političku scenu, a kad već skupo plaća tu silnu ribu i plodove mora, mogao bi bar napraviti bolji izbor. Ugledati se na naš puk, koji već tradicionalno zna koga izabrati.

ZATVOR

Posted on : 11-05-2019 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

2

piše: Marija Juračić

zatvor_4001Kaže mi zet da je zatvor gadna stvar, a ja njemu da ga od moje kuhinje sigurno neće dobiti. Onda on veli da ne misli na taj zatvor, nego onaj s rešetkama i ograničenim kretanjem.

„Pa i ja, zete, mislim na taj zatvor“, ali on je jako povezan s kuhinjom. Što bolje kuhaš, manje sjediš, a ako si tek neki priučeni kuhar, gulit ćeš krumpire. Od tuda i dolazi izreka – gulio je nekoliko godina u… Ali to guljenje krumpira za opće dobro djeluje nekako jadno, ponižavajuće. Faca od formata neće guliti, on će možda samo prohujati kroz zatvor, pa ako ima dvojno državljanstvo, zna se kuda ga put vodi, a ako nema… mnogi puti vode ka slobodi.“

PAKLENI PLAN

Posted on : 30-04-2019 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

3

piše: Marija Juračić

Kinezi su polako osvajali naše tržište. Dolazili su u početku s jeftinom robom i onim dućančićima u kojima ste sve mogli kupiti po dvanaest kuna. Posprdno smo govorili o njihovoj robi, jer bi njihovu igračku dijete rastavilo prije nego neku domaću.

I mediji su nas upozoravali da su neke iz Kine uvezene igračke otrovne, ispuštaju otrovnu boju koja će otrovati našu djecu. Pune su formaldehida i ftalata, kemijskih spojeva koji su  jednako štetni kao i azbest.

PRAVI PRIJATELJI

Posted on : 10-04-2019 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

1

piše: Marija Juračić
prijateljDa su građani Lijepe Naše dobri i plemeniti ljudi, koji će uvijek priskočiti u pomoć nemoćnima i potrebitima, ne treba dokazivati. No. manje je znano da su i kao prijatelji vrlo privrženi  i darežljivi.

Ta spoznaja, koliko drže do svojih prijatelja, uvukla je u mene blagu tugu i sumnju da ja prijatelja zapravo nemam. Sa svojom najboljom prijateljicom podijelim poneki trač, popijem kavu u omiljenom kafiću i već po navici tu kavu uglavnom plaćamo naizmjence.

TKO JE JAMIO, JAMIO

Posted on : 01-04-2019 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

2

piše: Marija Juračić
Sjećate li se onog saborskog zastupnika koji je u Saboru izjavio: “Tko je jamio, jamio!“ ?

Mislim da je ta izjava dala kompletnu sliku svih društvenih odnosa u Lijepoj Našoj. Nepobitna je to i cjelovita ekonomska analiza za koju  autor svakako zaslužuje titulu počasnog doktora ekonomije.

Teorija je to koja se sada potvrđuje i u praksi. Priznala ju je i naša Vlada i potvrdila novim zakonom u sklopu svoje porezne reforme.

CRNI FOND

Posted on : 29-03-2019 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

2

piše: Marija Juračić
emergency fundNe znam poznaju li mlade generacije izraz crni fond? To je onaj skriveni  novac koji osoba pomalo otkida od svote kojom raspolaže da njome nešto namiri, plati, a ipak joj nešto novaca ostane.

Imam i ja crni fond. Zaradim ga kada nešto kupim na sniženju, na rasprodaji pa ušteđeni novac ne prijavim ukućanima, nego ga stavim u crni fond da se nabere za crne dane. Naučilo me to još iz onih crnih vremena, kada se nemilice štedjelo za crne dane, jer nismo znali da u crnim danima živimo.

ZNAŠ LI TI KOLIKO JE SATI

Posted on : 21-03-2019 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

0

piše: Marija Juračić
satovi_vIma u našem narodu jedna uzrečica, jedno pitanje na koje pitalac ne očekuje odgovor.

Zna on dobro odgovor na postavljeno pitanje, ali pita, jer je drzak, bezobrazan, jer želi naglasiti da je došlo vrijeme za neku akciju, neku promjenu.

„Znaš li ti koliko je sati?“ glasi pitanje, a upitani onda treba odgovoriti svojim djelovanjem u pravom smjeru. I mora biti

KRIVOTVORITELJI I ĆORAVI GULAŠ

Posted on : 13-03-2019 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

3

piše: Marija Juračić
49f6463d058a920b58a62a01a01bd347_view_lPita me zet kakav mi je to gulaš bez mesa, a ja kažem – ćoravi gulaš.

Zet onda kaže da je to  krivotvoreni gulaš, nešto što samo figurira kao gulaš, ali on to nije.

Moram braniti moj gulaš pa mu velim da se u Lijepoj Našoj nabrao lijep broj ćoravih gulaša, odnosno krivotvorina svih vrsta pa mogu i ja krivotvoriti jedan ćoravi gulaš, koji i nije prava krivotvorina jer u