berlin

KOEFICIJENTI I ŽETONČIĆI

Posted on : 29-11-2019 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

1

piše: Marija Juračić
strajk-deafbab249cc1f08c24dba74c9658bb4_view_article_newMoj se zet jako zabrinuo što njegov sin, a moj unuk već mnoge dane nema nastavu i ne shvaća zašto se ja ni malo ne uzbuđujem nastalom situacijom. Pita me zašto su prosvjetari zapeli za te koeficijente i zašto ne pristaju na izdašno veću plaću koju Vlada nudi.

Kažem mu da prosvjetari nisu žetončići i da njima možeš nuditi i dvostruko veće plaće, pa neće pristati na to, jer takav deal ne bi bio pošten prema drugim branšama. Stalo im je do pravednosti.

HOĆEMO LI PONAVLJATI RAZRED

Posted on : 22-11-2019 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

1

piše: Marija Juračić
skola-ploca-101Danas me unuk zatekao pitanjem: „Hoćemo li mi ponavljati razred?“ Pomislih, koji to mi, a onda shvatih da misli na svoj razred.

Sliježem ramenima pa odgovaram kao da govorim s odraslom osobom:

„Ako godina prođe u štrajku, razvidno je da je i taj scenarij moguć.“

NADOKNADITI ŠTRAJKOM PROPUŠTENO

Posted on : 13-11-2019 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

0

piše: Marija Juračić
marijaMom se unuku počeo sviđati štrajk prosvjetnih  radnika. Kaže da konačno ima vremena za učenje. Tvrdi da njegov nastavni  tjedan, uz poneku dodatnu ili dopunsku nastavu i samo s pisanjem zadaća i čitanjem lektire iznosi 40 sati tjedno, što je standard koji je utvrdila EU za radnike, a ne za djecu.

Čudim se od kuda mu ta znanja pa shvaćam da malac itekako sluša razgovore odraslih dok naoko nezainteresirano čačka po mobitelu.

RASPJEVANA NACIJA

Posted on : 26-10-2019 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

1

piše: Marija Juračić
PJEVANJENisam prva koja je primijetila koliko naš narod voli pjesmu. Pjesma je povezana uz sva društvena zbivanja, okupljanja, veselja… Neće bez nje proći ni jedan važan događaj u životu čovjeka, a zaorit će se i iz čista mira, samo neka se uz čašicu okupi društvo. Volimo pjevati i slušati pjesmu drugih.

Zato, ne  čudi kada zapjevaju i neki naši politički čelnici pa ćemo njihove mandate pamtiti upravo po njihovom pjevanju, po nekom ustrajnom visokom Ce ili Be, nisam sigurna. A po čemu drugom?

PODIJELI PA VLADAJ

Posted on : 21-10-2019 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

5

piše: Marija Juračić
marijaMoj unuk zbog štrajka učitelja jučer opet nije imao nastave.

Malac uživa kao malo prase u kaljuži, ali zato mom zetu rastu očnjaci. Zabrinut je za obrazovanje svog jedinca. Oduševljen je potezom vlade da svima zaposlenima u državnom sektoru povisi plaće za 6%.

Pita: „Pa kog bi vraga još htjeli? Dobili su što su tražili.“

Nimalo mu nije sumnjivo što je vlada tjednima tvrdila da para

TRINAESTO PRASE

Posted on : 11-10-2019 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

6

piše: Marija Juračić
strajkPita me unuk zašto on danas ne mora u školu, pa mu kažem da njegovi profesori danas štrajkaju.

Čini se da mu je pojam štrajka jasan jer me ne pita što je to, nego postavlja ono pravo pitanje:

„Zašto?“

„Žele veće plaće“, odgovaram lakonski misleći da će se malac

IMAGINARCI

Posted on : 01-10-2019 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

0

piše: Marija Juračić

imagiKaže mi zet da se negdje u Americi nekakav tip prijavio policiji jer je ubio svog imaginarnog prijatelja. Pitam zeta,  čime je taj tip počinio zločin i kako se riješio tijela. Zet me gleda u nevjerici pa ponavlja da je prijatelj bio imaginaran.

„Pa što s tim?“ pitam,“ zločin je zločin i red je da čovjek za njega odgovara.“

„Ali, punice, nema tijela jer nije bilo ni prijatelja. Nije postojao.“

PATRIOTI

Posted on : 23-09-2019 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

0

Suvremena komedija u dva čina/ II. ČIN

tekst: Marija Juračić
patriRistićeva kancelarija. Ulazi Ristić, baca šešir na vješalicu. Promašuje, Podiže ga i sjeda za svoj stol. Rasteže se i viče:“ Anđooo! Kavu molim! Ali ne onu od jučer. ( Kako mu nitko ne odgovara, dere se iznova.) Anđooo, kavu! Znaš da ne mogu funkcionirati dok je ne popijem. ( Kako se opet nitko ne javlja, mrmlja za sebe.)

 RISTIĆ: Pa gdje je ta cura? Skoro će 9, a nije ništa ni javila. Morat ću joj odbiti od plaće, jer reda mora biti. Ti mladi si svašta

PATRIOTI

Posted on : 20-09-2019 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

1

Suvremena komedija u dva čina/ 1ČIN

tekst: Marija Juračić

 patriLikovi: advokat Ristić, kamatar Drmić, Anđelija- Ristićeva sekretarica, Ivančica- Drmićeva supruga

Vrijeme radnje: Drugo desetljeće XXI. stoljeća

Mjesto radnje: Advokatski ured advokata Ristića

LICA:

I LJEPOTA SE BROJI

Posted on : 04-09-2019 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

1

piše: Marija Juračić
DownloadDanas ću vam nešto šapnuti o našem predsjedniku Vlade. Susrećem ga u zadnje vrijeme u mom malom primorskom gradiću gdje se nitko ne bi uzbudio ni da se Marsovac spusti među nas. Mislili bismo da je to onaj Francuz koji je na flyboardu preletio La Manche.

Predsjednik pije kavu u „mom“ kafiću, kupuje namirnice na istoj tržnici. Vrijeme odmora provodi onako kako ja provodim cijelu svoju penzionersku godinu. Jedino ne pliva na istoj plaži, onoj na

DAJTE LJUDIMA PLAĆE

Posted on : 28-08-2019 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

0

piše: Marija Juračić
ljekarOvih se dana pobuniše zdravstveni djelatnici i zamislite – traže veće plaće. Ne znam od kuda im tolika drskost?!

Znaju li oni da nam nedostaje 12 000 medicinskih sestara pa zahvaljujući toj sretnoj okolnosti sa silnim prekovremenim satima mogu zaraditi i 1000 eura na mjesec?

Ustvari, mogu i više, jer nije nužno da nakon redovnog posla idu svojim obiteljima. Nađe se u svakoj zdravstvenoj ustanovi poneki

HAKIRALO MI PROFIL

Posted on : 20-08-2019 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

2

piše: Marija Juračić
hakiranjeMoj se zet uzrujao kada je slučajno vidio što moj unuk piše na svom fb profilu. To milo i pristojno biće, bijelo i ljupko, ima i drugo lice. Na svaku neuljudnu i podrugljivu riječ, odgovara s dvije neuljudnije i grublje. Kao da ga je Janus stvarao. Jedno mu je lice za stvarnost, drugo za virtualu.

Moj zet, kao brižan roditelj, odmah je malca pozvao na odgovornost, a ovaj ni da trepne. Tvrdi da to nije on pisao. Sliježe ramenima i kaže: “Hakiralo mi profil!“ Ne zna tko je to napravio,

TIRAMOL – JEŠKA ZA OVRHU

Posted on : 18-08-2019 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

2

piše: Marija Juračić
tiramol-susenje-rublja-roba-fd692786524de4f2ad08f34f314034df_view_article_newNemam tiramol, a ipak robu sušim na zraku koji mi po rođenju pripada. Bar za sada. Zato ovaj članak ne pišem zbog svojih uskih, osobnih interesa, nego zbog pravde i pravičnosti kojih nikad nema dovoljno za sve, a trebale bi biti kao Suce – nepotrošiv izvor topline za sve ljude.

Iritirao me ovaj najnoviji propis lokalnih vlasti o tiramolu koji su kao kukavičje jaje htjeli podmetnuti Europskoj uniji, a  čije kršenje sad već donosi kaznu od trećine hrvatske prosječne plaće ili pola

TIRAMOL

Posted on : 09-08-2019 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

2

tekst: Marija Juračić
vesZnate li što je tiramol?

To je onaj dvostruki konop na koloturi, razapet između dviju kuća male, uske kale, visoko iznad glava prolaznika na kojem se suši rublje. Daje poseban ugođaj tim uskim, popločanim uličicama, svjedoči da iza kamenih zidova i zelenih škura još ima života, da se u njima još diše, misli i vješa rublje da ga bura osuši i raznese miris friškine i autentičnosti, da sva ta milina nije tek sterilna turistička razglednica ili objekt na prodaju.

OBIČNO, MALO OSVJEŽENJE

Posted on : 19-07-2019 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

1

piše: Marija Juračić

a9025ad18494abdb65e8Mnogo se lijepih stvari trenutno događa u našoj vladi. Ljeto je vruće, udarila sparina pa je svako osvježenje dobro došlo.

To osvježenje vlada provodi smjenom nekolicine ministara.

Ako se pitate zašto čini taj napor, odgovor je – osvježenje.

Kada ode neki europski ministar, stvari su jasne, ali nema osvježenja. Lijepo se napiše razlog razrješenja ili njegove ostavke