berlin

PRAVI PRIJATELJI

Posted on : 10-04-2019 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

1

piše: Marija Juračić
prijateljDa su građani Lijepe Naše dobri i plemeniti ljudi, koji će uvijek priskočiti u pomoć nemoćnima i potrebitima, ne treba dokazivati. No. manje je znano da su i kao prijatelji vrlo privrženi  i darežljivi.

Ta spoznaja, koliko drže do svojih prijatelja, uvukla je u mene blagu tugu i sumnju da ja prijatelja zapravo nemam. Sa svojom najboljom prijateljicom podijelim poneki trač, popijem kavu u omiljenom kafiću i već po navici tu kavu uglavnom plaćamo naizmjence.

TKO JE JAMIO, JAMIO

Posted on : 01-04-2019 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

2

piše: Marija Juračić
Sjećate li se onog saborskog zastupnika koji je u Saboru izjavio: “Tko je jamio, jamio!“ ?

Mislim da je ta izjava dala kompletnu sliku svih društvenih odnosa u Lijepoj Našoj. Nepobitna je to i cjelovita ekonomska analiza za koju  autor svakako zaslužuje titulu počasnog doktora ekonomije.

Teorija je to koja se sada potvrđuje i u praksi. Priznala ju je i naša Vlada i potvrdila novim zakonom u sklopu svoje porezne reforme.

CRNI FOND

Posted on : 29-03-2019 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

2

piše: Marija Juračić
emergency fundNe znam poznaju li mlade generacije izraz crni fond? To je onaj skriveni  novac koji osoba pomalo otkida od svote kojom raspolaže da njome nešto namiri, plati, a ipak joj nešto novaca ostane.

Imam i ja crni fond. Zaradim ga kada nešto kupim na sniženju, na rasprodaji pa ušteđeni novac ne prijavim ukućanima, nego ga stavim u crni fond da se nabere za crne dane. Naučilo me to još iz onih crnih vremena, kada se nemilice štedjelo za crne dane, jer nismo znali da u crnim danima živimo.

ZNAŠ LI TI KOLIKO JE SATI

Posted on : 21-03-2019 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

0

piše: Marija Juračić
satovi_vIma u našem narodu jedna uzrečica, jedno pitanje na koje pitalac ne očekuje odgovor.

Zna on dobro odgovor na postavljeno pitanje, ali pita, jer je drzak, bezobrazan, jer želi naglasiti da je došlo vrijeme za neku akciju, neku promjenu.

„Znaš li ti koliko je sati?“ glasi pitanje, a upitani onda treba odgovoriti svojim djelovanjem u pravom smjeru. I mora biti

KRIVOTVORITELJI I ĆORAVI GULAŠ

Posted on : 13-03-2019 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

3

piše: Marija Juračić
49f6463d058a920b58a62a01a01bd347_view_lPita me zet kakav mi je to gulaš bez mesa, a ja kažem – ćoravi gulaš.

Zet onda kaže da je to  krivotvoreni gulaš, nešto što samo figurira kao gulaš, ali on to nije.

Moram braniti moj gulaš pa mu velim da se u Lijepoj Našoj nabrao lijep broj ćoravih gulaša, odnosno krivotvorina svih vrsta pa mogu i ja krivotvoriti jedan ćoravi gulaš, koji i nije prava krivotvorina jer u

TKO JE ZA SVE KRIV

Posted on : 06-03-2019 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

2

piše: Marija Juračić
Mošćenička draga pustPregorio mi je ručak i sad ne znam kako se opravdati mojim gladnim ukućanima kada se vrate s posla. Pokušavam odvojiti gornji dio gulaša, ali smrdi po zagorenom i ne može se spasiti.

Onda mi padne na pamet da optužim Sotonu. Taj  momak već mnogo vremena radi punom parom, čini se da nikada ne spava, uvukao se u mnoge institucije, robotizirao njihove uvažene čelne ljude i stvarno je već red da ga otvoreno optužimo.

ZA SVE JE TOMA KRIV

Posted on : 22-02-2019 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

1

piše: Marija Juračić
imagesKaže mi moj zet da sam ja kriva za  prevare koje su u zadnje vrijeme uzele maha na našoj društvenoj sceni u tolikoj mjeri da već imaju  simptome epidemije.

Ja sam kriva što je par varalica nasanjkao upravu Turističke zajednice u Zagrebu pa za neodržani sajam uzeo popriličnu lovu i nestao, ja sam kriva što je lažni policajac naplaćivao prometne prekršaje, što tobožnji službenici banke starcima otimaju ušteđevinu, navodno  zbog  provjere  ispravnosti novčanica…

ČOPOR

Posted on : 15-02-2019 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

1

piše: Marija Juračić

čoporHtjela sam vam ispričati kako je jedan momak u našem lijepom dalmatinskom gradu usred zime otvorio sezonu kupanja, ali neću.  Mnogočemu lošem, zlom i bolesnom čovjek se može nasmijati,  pa se i smrti, nevolji, bijedi može  naceriti u lice… Gorak je to smijeh, crn, ali je smijeh.

No, postoje pojave koje izazivaju samo gorčinu i malo tuge, jer čovjek ništa naučio nije, a moja Lijepa Naša, sve je manje lijepa i sve više postaje taokinja čopora i njegove čoporativne svijesti.

FAKE NEWS

Posted on : 10-02-2019 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

2

piše: Marija Juračić

canon-5d1Jedan je naš ministar nedavno izjavio da on nije dugoprstić i ja mu vjerujem. Da je dugoprstić, držao bi prste u nečijoj kesi, a ne na stegnu izvjesne dame, ali to bi javnost manje zanimalo, jer na takve  slike je već oguglala.

No, ta javnost i taj ministar još nisu svjesni kakve dalekosežne društvene  posljedice izaziva njihovo otkrivanje lažnih fotografija.

Fotografiji smo do sada uvijek vjerovali. Sudovi su je uzimali u

IMA SE, MOŽE SE

Posted on : 06-02-2019 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

0

piše: Marija Juračić

f6dcac0e94b8fef48adbZnate li tko je ćaća?

To je tip čovjeka koji ima moć provoditi svoju političku volju.  Za razliku od ostalih tipova na vlasti, koji također vole provoditi svoju političku volju, ćaća  se  brine o svojim podanicima sve dok ga slušaju.

On uzima i dijeli da se pokaže, da mu se dive i mala raja sitnoga zuba i povlašteni, visoko rangirani podanici.

LAŽNJACI

Posted on : 02-02-2019 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

3

piše: Marija Juračić
56dec0d9-09f4-48f5-b148-3ede0a0a0a6c-diploma-690x480Lažnjaci nisu nova društvena pojava. Spominju ih i stari grčki tekstovi, no tamo se više radi o lažljivcima nego o lažnjacima.

Sam Zeus je bio takva lažovčina da se, prema potrebi zavođenja, pretvarao u labuda, bika, zmiju…

Ali, ni on nije  krivotvorio svoje zvanje. Nikada nije primjerice oteo Hefestu čekić i stao za njegov nakovanj. Znao je da za tu djelatnost nije kvalificiran. A nije bilo ni stručne službe koja bi mu

POSTAVLJAJTE PRAVA PITANJA

Posted on : 30-01-2019 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

2

piše: Marija Juračić
novinari---profimedia-0360385980Danas za obiteljskim stolom bistrimo i unutarnju i vanjsku politiku. A što možemo kada živimo u eri globalizma!?

Zaključili smo da su za najnovije afere u Lijepoj Našoj krivi – Amerikanci.

Zbog toga što su nam učinili uslugu pa zabranili kupovinu onih letećih kanti koje se još koriste u vojne svrhe, pa ako se nešto izgubi u prijevodu, još će nas, kao potencijalne vlasnike,  optužiti

POLITIČKA KARIJERA

Posted on : 25-01-2019 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

1

piše: Marija Juračić
7191104180_0fb4353138_zŠto se scena na našoj političkoj pozornici više zahuktava, postaje mi jasnije da sam promašila karijeru i da sam u svojoj kuhinji stekla sve potrebne kvalifikacije da se bavim unosnim političkim poslom.

Znam skuhati i zakuhati, zasoliti i zapapriti, pa se i naljutiti kada moje biračko tijelo, moji ukućani, kažu da je stvar koju sam skuhala neprobavljiva. Što bi oni uostalom htjeli? Tu su da kusaju,  šute i financiraju.

FINE, MEKANE CIPELE

Posted on : 15-01-2019 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

2

piše: Marija Juračić
Putovao neki dan moj zet  s prijateljima u Trst kupiti cipele. Ignorira činjenicu da i u našim dućanima može naći lijepe, kvalitetne muške cipele.

Čuo je da neke strane firme u naše butige šalju robu u kojoj nema onih sastojaka koji daju dodatnu kvalitetu proizvodu, pa je umislio da su talijanske cipele u Italiji bolje od talijanskih cipela u Hrvatskoj.

KAKO TO ČINE FINI LJUDI

Posted on : 10-01-2019 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

2

piše: Marija Juračić
pjevanje-muzikoterapija-slika-6509587Nikada ga nisam čula pjevati. Pogađate. Mog zeta. Čak ni na dječjem rođendanu. Dok  drugi pjevaju onu doslovno  prevedenu, čestitarsku pjesmu “Sretan rođendan“, on  se posvećuje snimanju. Kruži oko stola i lovi trenutak koji je već iscurio da ga spremi za vječnost. Ali ne pjeva.

Eto, ta me je činjenica, vezana uz moga zeta, toliko zaintrigirala da sam počela razmišljati o tom našem hrvatskom odnosu prema pjesmi. Onoj kavanskoj, krčmarskoj pjesmi.