berlin

I OVCE I NOVCE

Posted on : 06-08-2018 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

0

piše: Marija Juračić
ofceU jeku smo turističke sezone i godišnjih odmora. I Vlada je na odmoru.  Sada je taj Vladin odmor u meni izazvao dvojbu: Je li to dobro ili loše?

Ostat će na odmoru dva mjeseca i s te smo strane sigurni, jer dva mjeseca neće donijeti  ni jedan propis, ni jednu uredbu, ništa što će građaninu otežati život.

S druge strane, imat će dovoljno vremena  smisliti nove uredbe,

BOGATA BAŠTINA

Posted on : 23-07-2018 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

0

piše: Marija Juračić
pismoZa domaću zadaću mora moj  unuk napisati nešto o  baštini svoga kraja. Odbija ideju da piše o Baščanskoj ploči jer o njoj svi sve znaju.

„Piši o industrijskoj baštini“, predlaže moj zet i malac se odmah zagrije za ideju pa traži podatke.

Uzmi kao primjere tri riječke tvornice“, nastavlja zet važno, “tvornicu papira, čuvenu Harteru koja je 180 godina proizvodila papir, koja je 1991. proizvodila  5% ukupnog papira za potrebe cijeloga svijeta. Te iste godine držala je drugo mjesto u Europi po proizvodnji cigaretnog papira, a zatvorena je 2005. godine iz još nerazjašnjenih razloga.“

HRVATSKI PARADOKS

Posted on : 16-07-2018 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

0

piše: Marija Juračić

Godina je 2018. Vatreni su osvojili drugo mjesto na svjetskom prvenstvu u nogometu. Mala zemlja s 1246 otoka pokazala je kakvu snagu nosi“, naglašava moj zet kao da piše nekakav dnevnik i kao da ja ne znam koja je godina.

„Nije to prvi put u povijesti“ proširujem njegovu misao. Dala je Hrvatska svijetu velike ljude, ali uvijek sitni ljudi iz sitne politike nameću neke druge, upitne povijesne vrijednosti.

LOPTA JE KOCKASTA

Posted on : 11-07-2018 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

0

piše: Marija Juračić

3850360084069-1_5a1d2a62740c9U Lijepoj Našoj nogometna euforija raste.

Lijepo je to. Neizreciva je radost vidjeti ljude u veselim kockastim majicama kako ujedinjeni i razdragani navijaju za naše Vatrene.

I pravo je tako. Pobijediše u visokom stilu naši dečki ugledne reprezentacije, a što bi tek dao onaj američki čelnik da tako virtuozno pokaže Rusima tko je gazda na terenu.

I Lijepa Naša se posebno pripremila za današnju utakmicu. Dućani

DUĆANI S POGLEDOM NA MORE

Posted on : 07-07-2018 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

0

piše: Marija Juračić
plaza-more-ljeto-download-besplatne-slike-za-mobitele-320-x-240Crkao mi auto pa zamolih zeta da me odvede do neke butige kupiti spizu. Pogledao me upitno, ali šuti.

Znam, misli da sam tih 200 metara do tržnice ili 100 metara do prve samoposluge mogla proći i pješice, ali šuti pa šutim i ja.

Prolazimo pokraj prve samoposluge i ja mu kažem da nastavi voziti, prolazimo pokraj druge i ja mu kažem da nastavi, pa se stvar ponavlja i pokraj treće i pete.

KAKO ISTANBULSKA ŠTITI ŽENE

Posted on : 04-07-2018 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

0

piše: Marija Juračić
Kaže mi zet da šuti, jer sam mu rekla da u kuću smije donositi samo dobre vijesti, a kako mene nogomet ne zanima, a druge dobre vijesti ne nalazi, onda radije šuti.

Brzo povlačim svoj zahtjev i tako opet nevezano pričamo o svemu i svačemu, o onome što se sȃmo nametne, što društveni život donese.  A upravo je donesen  diskriminatorski zakon o zabrani napada na liječnike, čak i ako dotični grubo i degutantno vrijeđa svoje pacijentice.

PREBILO NOVINARA

Posted on : 27-06-2018 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

1

piše: Marija Juračić

flat1000x1000075fU Zadru prebilo novinara“, kaže mi zet u poznatom dalmatinskom žargonu izostavljanja subjekta u rečenici.

„A što ne bi novinara?“ pitam ga ravnodušno, “kad može curu od pedeset kila, što ne bi moglo novinara? I kakva ti je to vijest? Vijest bi bila da je novinar prebio čitatelja koji se ne slaže s njegovom objavom. Osim toga, kažu, batina je iz raja izašla. Ima odgojno djelovanje.“

MAJSTORA TREBA ČEKATI

Posted on : 22-06-2018 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

0

piše: Marija Juračić
majstorOptužili me da pišem samo o lošim potezima naše vlade, da  izjave naše lijepe predsjednice nazivam školskim zadaćama, Sabor mi je neučinkovit, narod čudan…

Nakon tolike kritike shvaćam da sam ja čudna i da ne znam vidjeti dobro, čak ni kada me po kičmi tuče.

I sada, već mjesec dana šutim, jer tražim nešto dobro u našem javnom životu, ali sve dobre stvari kao da imaju neko drugo

DEMOGRAFIJA, ZAKONI I KANIBALSKI LONAC

Posted on : 13-06-2018 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

0

Piše: Marija Juračić

17285„Što se kuha, punice?“ pita me zet i ja ne znam, misli li na lonac s mog štednjaka čiji poklopac odiže i gura nos u njegova isparavanja ili na tv emisiju u kojoj upravo vrte priloge naših političara o demografskoj obnovi.

Dok jedni otkrivaju svoja otkrića, drugi viču:“Pa to smo mi već rekli!“ Onda naša televizijska kuća, zbog ravnopravnosti i nezamjeranja, daje red novootkrivenih mjera i red uzvika:“Pa mi na tome već radimo!“

NIJE VRAG TAKO CRN

Posted on : 06-06-2018 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

1

piše: Marija Juračić
Ovo me već pomalo zabrinjava. Nije normalno da se zet i punica tako slažu da i na  politička pitanja gledaju iz istog ugla.  Da nam je netko prije mjesec dana rekao da ćemo odobravajući gledati na poteze naše vlade, rekli bismo mu da je lud.

A sada, eto, mislimo kako ni njoj nije lako plivati u vodama koje sa svih strana netko muti, burka, izluđuje već izluđene ljude pa se ovi toliko uspaničili da  od putničkih agencija, koje ih vode  na neke političke skupove,  traže garanciju da se mjesto  ne nalazi na 

TKO ZNA, ZNA

Posted on : 28-05-2018 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

1

piše: Marija Juračić
Danas smo se moj zet i ja opet u nečemu složili. Odali smo priznanje našoj vladi.

Kada netko zna što radi, onda su rješenja brza, jednostavna i hvalevrijedna. Slična su onima iz kuhinje. Kada voda u loncu prekipi, odlijemo je.

Imali smo velik problem nezaposlenosti. Vlada ga je riješila brzo i učinkovito. Trećina mlade i stručne populacije odlivena je iz lonca. Doduše, malo previše pa sad u loncu nedostaje sadržine.

POKIDANA VEZA SA SVIJETOM

Posted on : 19-05-2018 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

0

piše: Marija Juračić

U ovom tekstu zeta neću spomenuti. Nije on kriv što sam ostala bez interneta. Na čudan i tajanstven način.

Naime, jednom našem distributeru plaćam mobilni internet na koji se priključujem umetanjem stika u laptop. I to je šljakalo sve do neki dan kada je moj stik izjavio da ima grešku i da me ne može konektirati.

Zovem službu za korisnike i ugodan mi muški glas govori da imam

BORGOVI I KUHINJE

Posted on : 14-05-2018 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

1

piše: Marija Juračić
7191104180_0fb4353138_zU našoj se kuhinji opet dobro zakuhalo. Sve se puši i vrije. Kipi. Tisak se usijao, mailovi lete na sve strane,  televizija bruji, oni koji bi trebali nešto znati, ne znaju ništa, a oni koji ne bi trebali znati ništa, znaju sve.  Teško lovim niti zbivanja pa pitam zeta kako on gleda na nastalu situaciju, a on samo sliježe ramenima i kaže:

„Što se tamo više kuha, to su naši lonci više prazni.“

Vidim da ni on nema relevantne podatke, ali ne zamjeram mu.

AH, TAJ GRAH

Posted on : 02-05-2018 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

2

piše: Marija Juračić
PXL_010516_12935236-660x330Pita me zet što sam se zabuljila u televizor kao da će taj grah dijeliti i kroz ekran?!

Nekako me obuzela tuga dok gledam tu proslavu Praznika rada, te silne ljude koji u redovima čekaju da im poneki političar udijeli porciju graha.

Napominjem, on samo dijeli ono što su nečije vrijedne ruke prethodno skuhale.

BLOKIRANI MOZGOVI

Posted on : 26-04-2018 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

0

piše: Marija Juračić
brainwaves1-840x420U mojoj obitelji često raspravljamo o politici. Uvijek smo blaga opozicija prema vladajućima, bez obzira tko trenutno obnaša vlast.

Danas smo razgovarali o blokiranima. To su oni građani koji su se ili zadužili kod banaka ili nisu platili neki odvoz smeća, kubik vode, pa ih je dug bacio u dužničko ropstvo. Naime, toliko je narastao da ga ni crni vrag za njih ne bi platio, čak ni da mu prodaju dušu. Trgovina dušama je već odavno na ovim prostorima postala nerentabilna.