berlin

STARA JELA OPET „IN“

Posted on : 01-04-2017 | By : admin | In : EJ BEĆARI

0

tekst i foto: Slavko Žebić
unnamed (3)O Bože, kako vrijeme brzo leti!? Ko jučer smo osnivali Šokačku granu u Osijeku, a evo već je 13. manifestacija „Što su jeli naši stari u korizmi“.

Prva granina manifestacija kuju su osmislili baj Joza Jurušić, Šokac iz Sikirevaca a pomagala mu snaša Ljubica Pilipović, Šokica iz Semeljaca i sve to amenovala magistra Vera Erl.

U TO DOBA GODIŠTA

Posted on : 30-12-2016 | By : admin | In : EJ BEĆARI

0

tekst i foto: Slavko Žebić
DSC08298Osijek/ Jedanaest je godina Šokačkoj grani u Osijeku i isto toliko lijepih božićnih priča, iza nje. U posljednjem tjednu pred Božić 2016. Grana je dala svoj obol Adventskim večerima u Osijeku, pa se u prostorima Grane u Kralja Petra Svačića okupilo podosta Šokica i Šokaca a novu božićnu priču ispričali su dječja folklorna skupina, MPS „Šokci“ i ŽPS „Šokice“.

KRLEŽINI DANI U OSIJEKU

Posted on : 20-12-2016 | By : admin | In : EJ BEĆARI

0

tekst i foto: Slavko Žebić
krlezaOsijek je po 27. puta bio domaćin „Krležinih dana“,  od 12. do 14. prosinca 2016. godine  i opetovano okupio kremu koja se danas bavi kazalištem u Hrvatskoj, dvadesetak i više znanstvenika, akademika, tetrologa, dramaturga, književnika i književnih kritičara, redatelja i glumaca.

Skup je to koji je sebi priskrbio pozornost domaće i inozemne javnosti, tim prije, što se već drugu godinu bavi temom: Hrvatsko kazalište u inozemstvu.

Organizatori ovog velebnog skupa su Hrvatsko narodno kazalište i Filozofski fakultet u Osijeku, Zavod za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe/Odsjek za povijest hrvatskog kazališta u Zagrebu a skup od prvoga dana podupiru Grad Osijek i  Osječko-baranjska županija.

OD KAKO JE VIJEKA I SVIJETA

Posted on : 17-11-2016 | By : admin | In : EJ BEĆARI

0

„Martinje“ je proslavljeno i u Osijeku

piše: Slavko Žebić
DSC02020Osijek/ Jedanaesti studenoga nadnevak je spomendana sv. Martina, biskupa koji je dignut na čast sveca. Ali u našem puku slavi se i kao nadnevak krštenja mladoga vina. Legenda kaže da sv. Martin nije uživao u vinskoj kapljici, no ipak ga je puk vezao uz vino.

Uz vino vežu i sv. Vinka, koji također nije uživao u vinu, ali vjerojatno zbog imena, a

KAD NAVIRU USPOMENE

Posted on : 28-07-2016 | By : admin | In : EJ BEĆARI

0

Uz  50. jubilej prestižne zagrebačke smotre folklora

tekst i foto: Slavko Žebić
img-726120315Još jedan vikend istječe. U Zagrebu završava 50. jubilarna Međunarodna smotra folklora od srijede 20. do nedjelje 24. srpnja, a meni naviru uspomene. Prestižna je to smotra utemeljena u ljeto 1966. godine i evo, već opetovano traje, a dvije godine prije, 2014. ovaj su nacionalni kulturni događaj Ministarstvo kulture RH i Grad Zagreb proglasili nacionalnim festivalom. To i jest.

Međunarodna smotra folklora u Zagrebu

NIKAD NIJE KASNO…

Posted on : 16-02-2016 | By : admin | In : EJ BEĆARI

0

Ljubav je, ljubav je ljubav

tekst i foto: Slavko Žebić
Sretno Vam Valentinovi, lipi moji! Tako je ovoga vikenda odzvanjalo diljem Slavonije, Baranje i Srijema.  Seljačko domaćinstvo „Novačić“ iz Popovca osmislo je paket „Volim te“, dva dana i jedna noć po cijeni od 710,oo kn a Vinarija „Josić“ u Zmajevcu za samo 220,oo kn nudi romantičnu večer uz ljubavni meni i tamburaše. Lijepo je bilo i u belomanastirskom hotelu Patria pa su zaljubljeni uz bogat program dočekali zoru.

OLIMPIJADA STARIH SPORTOVA

Posted on : 04-09-2015 | By : admin | In : EJ BEĆARI

0

Usred ravne Slavonije, olimpijski stijeg se vije!

tekst i foto: Slavko Žebić
ZEBICBrođanci/ Stihovi su to pjesme „Geslo Olimpijade“ u Brođancima, nevelikom ali lijepom selu pokraj Bizovca, nedaleko Osijeka, koju je 1976. godine skladao prof. Hugo Borenić a prvi puta ju je ispjevao u Brođancima oktet HNK-a iz Osijeka, koncem kolovoza te iste godine.

Dok pišem ovaj tekst, nedjelja je, 30. kolovoza 2015., zvuci ove pjesme čitavoga prijepodneva odzvanjaju pitomim

ZABAVA

Posted on : 18-08-2015 | By : admin | In : EJ BEĆARI

0

Sjećanje na neke dane …

piše: Slavko Žebić
IMAGE0011Ne treba vas čuditi naslov, jer u Gibarcu smo za priredbu, uprizorenje dramskog djela ili kazališnog komada, uvijek govorili, zabava. Bilo je to odomaćeno među domaćim pukom, pa, iako je na plakatu stajalo, primjerice, „Dramska sekcija KUD-a „Vladimir Nazor“ iz Gibarca iduće subote prikazuje komediju S. Nastasijevića „Ženidba Pavla Alamunje“ u režiji učiteljice Ruže Divald“, moji Gibarčani su znali reći; u subotu je ponovno neka zabava.

DAN POLJA, PŠENICE I JEČMA

Posted on : 20-06-2015 | By : admin | In : EJ BEĆARI

0

tekst i foto: Slavko Žebić
Osijek/ Baš uoči blagdana Tijelova na Poljoprivrednom institutu u Osijeku održan je Dan polja pšenice i ječma, tradicionalna manifestacija u znaku susreta znanosti i poljoprivrednika, koja ima za svrhu predstavljanje i upoznavanje sa OS kreacijama pšenice i ječma i razmjenu informacija i iskustava iz oblasti oplemenjivanja, sjemenarstva i proizvodnje.

IZABRANA ŠOKAČKA KRALJICA

Posted on : 09-06-2015 | By : admin | In : EJ BEĆARI

1

tekst i foto: Slavko Žebić
papa 3Prošloga vikenda u Tordincima (Vukovarsko-srijemska županija) održana je 10. tradcijska manifestacija „Listaj lipo stara“ u okviru koje se uvijek bira Šokačka kraljica za tekuću godinu.

Među 18 finalskinja, tu laskavu titulu zavrijedila je lijepa Matea Kopić iz Čepinskih Martinaca, djevojka koja već desetak godina igra u njihovom KUD-u i vodi sve njihove priredbe.

CVJETNI KORZO

Posted on : 01-04-2015 | By : admin | In : EJ BEĆARI

0

Proljeće  je,   sve   se   budi,   propupali   čak   i   ljudi!!!

tekst i foto: Slavko Žebić
DSC04259Osijek/ Ovim je stihovima  Areta Ćurković, glumica Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku najavila tradicijsku manifestaciju u povodu Cvjetnice, „Šarana jaja bojama grada“ i „Cvjetni korzo“, koja već po 13. puta okuplja udruge i društva i naravno Osječane na središnjem gradskom trgu dr. Ante Starčevića.

Tako je i ove subote bilo tušta svita, a 62

ŽENA KOJA PRIČA S VRANAMA

Posted on : 07-01-2015 | By : admin | In : EJ BEĆARI

0

Nova  knjiga – Verica Sikore:  „Žena koja priča s vranama“

tekst i foto: Slavko Žebić
DSC03474Osijek/ Nova je to knjiga, treća po redu, novinarke i spisateljice Verice Sikore, u samo godinu dana.

Za Dan Grada, dakle u prosincu 2013. godine, predstavila je čitateljima svoj prvijenac, knjigu za djecu naslovljenu kao „Suze snježne princeze Tare“, posvećenu unuci Tari, a samo nekoliko tjedana poslije, za blagdan Nevine dječice i svoj

IVANJSKO JAHANJE PO OSMI PUTA

Posted on : 02-01-2015 | By : admin | In : EJ BEĆARI

0

tekst i foto: Slavko Žebić
DSC03523-Sretan Ti imendan Ivane!, zaorilo se iz stotinjak grla u subotu, 27. prosinca diljem Dopsina, a viku čestitara nadjačao je topot kopita 70-tak konja. Tako već po osmi put članovi konjogojskih udruga iz čitave Slavonije, Baranje i Srijema u ovom malom slavonskom selu nedaleko od Osijeka, u općini Vladislavci čestitaju svim Ivanima i Ivanama.

GRADU ZA ROĐENDAN

Posted on : 09-12-2014 | By : admin | In : EJ BEĆARI

0

tekst i foto: Slavko Žebić
DSC03245Osijek/
U utorak, 2. prosinca, Osijek je proslavio svoj 228. rođendan, u znak sjećanja na nadnevak kada su tri gradske cjeline spojene u jednu.

Na svečanoj sjednici Gradskoga vijeća gradonačelnik Ivan Vrkić povukao je paralelu glede osječke multikulturalne povijesti s aktualnim zajedništvom Europske unije i istaknuo da su i davno

ŽUPANIJA NAJBOLJIH VINA

Posted on : 26-05-2014 | By : admin | In : EJ BEĆARI

0

Dani vina i turizma u Osijeku

piše: Slavko  Žebić
DSC01748Punih mjesec dana, od Sajma lova, ribolova i turizma, pa sve do posljednjega vikenda, 10. svibnja i Sajma cvijeća u Dalj Planini, u Osječko-baranjskoj županiji trajali su 6. po redu „Dani vina i turizma“. Divna manifestacija koja je selila od Belog Manastira (12. travnja), zatim Našica (21. travnja), Đakova (26. travnja), Osijeka, prije i poslije 1. svibnja pa sve do Dalja, 10. svibnja bilježila je nevjerojatnu posjećenost.