berlin

POVRATAK DANA ŽENA

Posted on : 10-03-2017 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

0

piše: Sandra Marelja Muić
dan-zenaNevjerovatno u fokusu ovogodišnji Međunarodni dan žena, svi su ga se dohvatili. Udruge, portali, političari, kulturnjaci, a nadasve, pametni  marketinški stručnjaci.

Svi su odjednom postali svjesni tog datuma, važnosti tog praznika, utjecaja koji predstavlja. Ovi  potonji iz marketinga su bili najsvjesniji utjecaja na stanje u blagajni, što je izgleda najvažnije.

POMAKNUTE SLIKE

Posted on : 15-02-2017 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

0

piše: Sandra Marelja Muić
plenkovic-1-470x262@2x-2-1-996x555[1]Višetjedna sapunica o plagijatu hrvatskog ministra znanosti  kulminirala je ovaj tjedan žalosnim epilogom najave napuštanja zemlje znanstvenika Đikića  zbog reakcija premijera i rektora na ovu situaciju i na stanje u znanstvenoj zajednici, općenito.

Odlazi, dakle, onaj koji ne treba, ali time pokazuje da još postoji etika, dignitet, kvaliteta, da ne prihvaća i da se nije školovao za sustav koji podupire ovakvo stanje vrijednosti i pretvara se, gotovo, u sustav upravljanja, kao da su građani nečije vlasništvo.

BITI SVOJ A BITI DIO DRUGIH

Posted on : 16-01-2017 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

3

piše: Sandra Marelja Muić
slika (5)Zadar
/ 15.01.2017. Ne može čovjek vjerovati da je već 25 godina od proglašenja suverenosti Republike Hrvatske.

Točno se svega sjećam. Radosti, ushićenja, pa i nevjerice. Vatikan prvi, Island poslije, San Marino, Njemačka… tako nešto, svakako su bili malo suzdržani svi ostali. Nisu baš vjerovali da će jedna mala  Hrvatska krenuti putem samostalnosti uzdignute glave, ali doduše, nisu mogli ni vjerovati da će taj put biti tako krvav i tragičan narednih godina.

A, bogami,  nismo ni mi koji smo tada živjeli van domovine kao druga, treća generacija gastarbajtera, kao ni svi ostali s ovih prostora.

DVA KORAKA NAPRIJED…

Posted on : 13-01-2017 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

2

piše: Sandra Marelja Muić
Onim danima kada nas sunce počasti svojim zrakama, mogao bi se čovjek i nasmiješiti i reći: „U kakvoj smiješnoj državi to živimo, pa nikada nam nije dosadno.„.

Samo, više nema ničega smiješnoga, duhovitost se odavno povukla iz hrvatske javne retorike. Sama retorika mjestimično postaje zabrinjavajuća, kao relikt iz nekih prošlih vremena.

A i vani je toliko hladno da je vremenska prognoza postala

SLUŽBE I SRDŽBE

Posted on : 02-12-2016 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

1

piše: Sandra Marelja Muić
vlada hrZagazili u prosinac. Nekako sve brzo, sve nagomilano, jedno preko drugoga.

Nismo se još ni na novu vladu navikli, a premijer nam je postao već monoton, nijedna izjava se u pamćenje ne urezuje.

Razvlače ga radi nekih početnih vanjskopolitičkih poteza, posjeta susjednoj državi, ponude potpore ruskom moćniku u situaciji s Ukrajinom.

PUNA ORDINACIJA

Posted on : 28-10-2016 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

2

piše: Sandra Marelja Muić
Petrov (1)Da smo znali da će biti ovako zanimljivo, bili bismo i prije birali novu vladu, npr. već nakon tri mjeseca, ne bismo čekali ovako dugo.

Sve nam je od samog početka napeto; koliko će resora biti, koliko će ministrica biti, koliko će promjena biti.  I odmah to bacanje kosti puku: koliko će ministrica biti – ne bi da će nam odjednom budućnost ovisiti o tome, ne bi da ćemo

KAD SE LASTE KUĆI VRATE

Posted on : 14-09-2016 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

1

piše: Sandra Marelja Muić
HDZI eto ga, prošli izbori, prošlo ljeto, prošlo sve skupa da niti više razdvojiti ne znamo jedno od drugoga, što se onda izgleda i pokazalo u izlaznosti na izbore koja nije spomena vrijedna.  Toliko je ljudima dodijalo sve to da nisu ni izišli do glasačke kutije, a ovi kojima je najviše dodijalo izišli u nadi da će napokon negdje doći do novog početka nakon toga.

Kad ono, izborni rezultati iznenadili i ove koji su pobijedili, a  i donijeli velike promjene za drugu stranu, koji su to jednako tako

S OLIMPIJADE NA SAJAM

Posted on : 31-08-2016 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

0

piše: Sandra Marelja-Muić
ddddDa je barem ushićenje zbog silnih olimpijskih medalja potrajalo dulje, da su barem Olimpijske igre dodale još neki dodatni tjedan ovaj put.

Tako je bilo lijepo gledati svaki dan kadrove reprezentacijskih trenirki, neočekivanih medalja i mladih radosnih lica.  I svojatati sve to skupa besramno; hrvatske medalje, hrvatski uspjesi, hrvatski sportaši

SJAJ U TAMI

Posted on : 08-08-2016 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

0

piše: Sandra Marelja Muić
braniteljiJadno je kako su nam tako važni datumi poput Dana Domovinske zahvalnosti i Hrvatskih branitelja zbilja izgubili na sjaju i važnosti, kako su spali na to da samo čekamo kako će se tko ponašati, kome ćemo se moći narugati sutradan i tko je kakav otrov prosuo u mikrofon.

Gledam tako segmente proslave, gdje koji tekst na portalima, s pola uha osluškujem na radiju. „Dani ponosa i slave“ su izgleda privatizirani, pretvoreni u dioničko društvo u kojem naši

ŠTO (TKO) ĆE OSTATI IZA SVEGA

Posted on : 08-07-2016 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

2

piše: Sandra Marelja Muić
images (1)
Nije dugo trebalo da se raskokošare svi nakon raspuštanja Sabora i stvore zaglušujuću buku svojim pametovanjem o predstojećim izborima i kandidaturama. Svi su , kao,  znali da će se dogoditi. A svi sretni da se mogu još jednom zaletjeti do završnice za bolju poziciju. Eksperimentalna vlada, substitucija od premijera, nestranački nedijalozi.

STOCKHOLM NADOHVAT RUKE

Posted on : 17-06-2016 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

0

piše: Sandra Marelja Muić
politikaNije da se nismo posljednjih dvadeset godina nagledali i naslušali svega i svakoga u političkom životu Hrvatske i nije da to sve nismo pomno pratili i bili oduševljeni ili zgranuti ili šta već; kako već to ovce znaju odreagirati – tako i mi.

I gotovo redovno su svi ti glavni akteri ekrana poslije završavali na popravnom ispitu iz glume u Remetinac Academy.

Kao nacija smo usavršili ulogu taoca i razvili gotovo pa onaj

BEZ PROPISA KOD GOSPE

Posted on : 30-05-2016 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

0

Piše: Sandra Marelja Muić

4edadbff-bdb4-40da-8670-b31bc9cd6a3cUnatoč kišnim pljuskovima i naglim promjenama vremena ovih dana, blagdan Gospe od Karavaja u Tisnom i ovaj put sunčan i vruć. Posjetitelja je još daleko više nego proteklih godina, a razlog tome može biti i što je blagdan Tijelova, koji pada svakog devetog četvrtka nakon Uskrsa, ove godine također 26. svibnja.

ČUDESNI PLJUSKOVI SVIBANJSKI

Posted on : 27-05-2016 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

0

piše: Sandra Marelja Muić
pljusak-13Kao proljetni pljuskovi ovog suludog čudnog proljeća, takva je i situacija u našem Hrvatistanu. Stalno moraš držati kišobran spreman da se obraniš od naglog pljuska afera, prozivki, ostavki, protesta. Rekao bih neki neupućeni promatrač da su nam demokratski procesi na vrhuncu razvoja.

Maršira se za ideje, daju se ostavke ministru pod nos, političari galame jedni na druge… Oni koji nisu nepristrani, nego životare zajedno s njima svima, potvrdili bi pak da sigurno i bez opasnosti

QUATTRO MILLE BACI

Posted on : 20-05-2016 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

0

tekst i foto: Sandra Marelja Muić
13232991_10208204845231778_76956567285760802_nČetiri dana turneje po talijanskim gradovima proletješe kao san… Padova, Ferrara, Montecattini, Firenca, Pisa, Lucca…

Ne zna čovjek što bi izdvojio od tog svega, jer sve zajedno čini jedan divan koloplet doživljaja, a sigurno ima još puno toga što ova zemlja pored svog šarma i opuštenosti,  može ponuditi van turističkih

POZDRAV SVIBNJU

Posted on : 02-05-2016 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

0

Piše: Sandra Marelja Muić

1462053780aaaaaaaaaaSlučajne li simbolike, praznik rada, kišan i hladan u cijelom Hrvatistanu. Jadni li smo ga mi radnici, odnosno mi ne-radnici i nebo nam se ruga u ovoj državi. Ni u protestni marš ne možeš, ni do besplatnog ručka, ni roštilj u potkošulji ispred zgrade na bubnju iz stare Končareve perilice za rublje.

Živo me zanima što će vladajući prozboriti povodom ove prvosvibanjske nedjelje. Ovotjedna akcija postavljanja parova cipela na Zrinjevcu, kao simbola iseljavanja ljudi iz naše domovine, lijepo se uklopila u predpraznično raspoloženje.