berlin

KULTUROLOGIJA

Posted on : 13-11-2017 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

0

piše: Sandra Marelja Muić
20171111_121922Zadar-Zagreb/Divna jesenska subota idealna za bijeg od svakodnevnice u smjeru zagrebačkog velesajma.

Pretposljednji dan jubilarnog 40. Interlibera sigurno će privući mnoštvo posjetitelja pa se prvim autobusom zapućujem iz Zadra.

Putem me prate  najljepša predzimska izdanja prirode koja se smjenjuju s

TIHO ŠAPUĆE JESEN

Posted on : 16-10-2017 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

0

piše: Sandra Marelja Muić
9180915
Tiho prokliznuo nedavni Dan nezavisnosti, još tiše pojedine godišnjice obrane, a najtiše, pak prosvjedi umirovljenika.  Bilo je tu i zastava i govora i samohvale povodom praznika, pozivanja na zasluge branitelja i na pozitivni smjer kojim se zapičio Hrvatistan, ali samo to nitko dosad  nije skužio.

No, sve je nekako potpalo pod tepih, ‚em jer je bila nedjelja, ‚em jer izgleda više nitko ne sluša i ne vjeruje u ono što nam političari govore.

NAKON VODE

Posted on : 18-09-2017 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

0

piše: Sandra Marelja Muić
donat vodaI tjedan dana nakon što je nezapamćena kiša potopila grad Zadar i cijelu zadarsku županiju, posljedice od silnih stotina litara vode po kvadratnom metru su i dalje glavna tema razgovora.  Oprao nas je taj sivi ponedjeljak, i to baš mračnog datuma jedanestog rujna, kao nikada do sada.

Medijske arhive su izvukle podatak da se jednak kišni potop ovdje dogodio prije trideset godina. No, danas, neminovno, s više stanovnika, više betona, više infrastrukture i nadasve – više

ISPOD PEPELA

Posted on : 21-07-2017 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

0

piše: Sandra Marelja Muić
vaNemilo nas je trgnulo neki dan iz sna ljetne turističke noći kada je uhvatilo sve živo gorjeti oko Splita, krenuvši naveliko i prema gradskim kvartovima.

Zaneseni šuškanjem euro novčanica za koje se grebemo na svakom uglu kada živa pređe 25 stupnjeva  i plastičnim ljetnim naslikavanjem na onim nesretnim  labudovima i plamencima  na napuhavanje, u potpunom šoku smo dočekali susret s pravom, stvarnom elementarnom nepogodom i ljudskom nevoljom,

TKO BRINE O ISELJENICIMA

Posted on : 03-07-2017 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

1

S međunarodne konferencije o iseljeničkom turizmu

tekst i foto: Sandra Marelja Muić

unnamed (5)Zadar/ Nemalo me iznenadila najava međunarodne konferencije o iseljeničkom turizmu  u lipom mom gradu  i to u našoj najnovijoj prezentacijskoj dvorani, onoj u obnovljenoj Kneževoj palači.

Zadar svakako ima mnogo opcija za ugošćavanje konferencija i kongresa u svojim hotelima, no tematski je  vrlo malo  vezan uz iseljeništvo, eventualno samo uz

ANTISUSTAV NA (NE)DJELU

Posted on : 27-06-2017 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

0

piše: Sanda Marelja Muić
unnamedNismo još uplovili u onu famoznu sezonu kiselih krastavaca što se ljetnog medijskog izvještavanja tiče, pa smo na sve strane aktivno preplavljeni informacijama. Po starohrvatskom običaju, ne treba ni čekati na tu „sezonu kiselih krastavaca“, serviraju nam se prokiseljene i neukusne vijesti i bez toga.

U tjednu kada smo imali praznik Antifašističke borbe koja je postavila temelje današnjem demokratskom europskom društvu  i praznik Dana državnosti kada je Hrvatski sabor donio odluku o

S JOŽOM NA PUT

Posted on : 29-05-2017 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

0

piše: Sandra Marelja Muić
unnamed (1)Kaže Joža da ide u Njemačku jer nema više kome doći u svoje naselje u  Donju Voću – svi su otišli!

Među mnoštvom lijepih krajolika varaždinske županije karta mi pokazuje Donju Voću, 2844 stanovnika navedeno u wikipediji – barem ih je bilo.

Google mi izbacuje slike urednih obiteljskih kuća okruženih živopisnim travnjacima. Jožina kćerka je dvije godine

POVRATAK DANA ŽENA

Posted on : 10-03-2017 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

0

piše: Sandra Marelja Muić
dan-zenaNevjerovatno u fokusu ovogodišnji Međunarodni dan žena, svi su ga se dohvatili. Udruge, portali, političari, kulturnjaci, a nadasve, pametni  marketinški stručnjaci.

Svi su odjednom postali svjesni tog datuma, važnosti tog praznika, utjecaja koji predstavlja. Ovi  potonji iz marketinga su bili najsvjesniji utjecaja na stanje u blagajni, što je izgleda najvažnije.

POMAKNUTE SLIKE

Posted on : 15-02-2017 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

0

piše: Sandra Marelja Muić
plenkovic-1-470x262@2x-2-1-996x555[1]Višetjedna sapunica o plagijatu hrvatskog ministra znanosti  kulminirala je ovaj tjedan žalosnim epilogom najave napuštanja zemlje znanstvenika Đikića  zbog reakcija premijera i rektora na ovu situaciju i na stanje u znanstvenoj zajednici, općenito.

Odlazi, dakle, onaj koji ne treba, ali time pokazuje da još postoji etika, dignitet, kvaliteta, da ne prihvaća i da se nije školovao za sustav koji podupire ovakvo stanje vrijednosti i pretvara se, gotovo, u sustav upravljanja, kao da su građani nečije vlasništvo.

BITI SVOJ A BITI DIO DRUGIH

Posted on : 16-01-2017 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

3

piše: Sandra Marelja Muić
slika (5)Zadar
/ 15.01.2017. Ne može čovjek vjerovati da je već 25 godina od proglašenja suverenosti Republike Hrvatske.

Točno se svega sjećam. Radosti, ushićenja, pa i nevjerice. Vatikan prvi, Island poslije, San Marino, Njemačka… tako nešto, svakako su bili malo suzdržani svi ostali. Nisu baš vjerovali da će jedna mala  Hrvatska krenuti putem samostalnosti uzdignute glave, ali doduše, nisu mogli ni vjerovati da će taj put biti tako krvav i tragičan narednih godina.

A, bogami,  nismo ni mi koji smo tada živjeli van domovine kao druga, treća generacija gastarbajtera, kao ni svi ostali s ovih prostora.

DVA KORAKA NAPRIJED…

Posted on : 13-01-2017 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

2

piše: Sandra Marelja Muić
Onim danima kada nas sunce počasti svojim zrakama, mogao bi se čovjek i nasmiješiti i reći: „U kakvoj smiješnoj državi to živimo, pa nikada nam nije dosadno.„.

Samo, više nema ničega smiješnoga, duhovitost se odavno povukla iz hrvatske javne retorike. Sama retorika mjestimično postaje zabrinjavajuća, kao relikt iz nekih prošlih vremena.

A i vani je toliko hladno da je vremenska prognoza postala

SLUŽBE I SRDŽBE

Posted on : 02-12-2016 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

1

piše: Sandra Marelja Muić
vlada hrZagazili u prosinac. Nekako sve brzo, sve nagomilano, jedno preko drugoga.

Nismo se još ni na novu vladu navikli, a premijer nam je postao već monoton, nijedna izjava se u pamćenje ne urezuje.

Razvlače ga radi nekih početnih vanjskopolitičkih poteza, posjeta susjednoj državi, ponude potpore ruskom moćniku u situaciji s Ukrajinom.

PUNA ORDINACIJA

Posted on : 28-10-2016 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

2

piše: Sandra Marelja Muić
Petrov (1)Da smo znali da će biti ovako zanimljivo, bili bismo i prije birali novu vladu, npr. već nakon tri mjeseca, ne bismo čekali ovako dugo.

Sve nam je od samog početka napeto; koliko će resora biti, koliko će ministrica biti, koliko će promjena biti.  I odmah to bacanje kosti puku: koliko će ministrica biti – ne bi da će nam odjednom budućnost ovisiti o tome, ne bi da ćemo

KAD SE LASTE KUĆI VRATE

Posted on : 14-09-2016 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

1

piše: Sandra Marelja Muić
HDZI eto ga, prošli izbori, prošlo ljeto, prošlo sve skupa da niti više razdvojiti ne znamo jedno od drugoga, što se onda izgleda i pokazalo u izlaznosti na izbore koja nije spomena vrijedna.  Toliko je ljudima dodijalo sve to da nisu ni izišli do glasačke kutije, a ovi kojima je najviše dodijalo izišli u nadi da će napokon negdje doći do novog početka nakon toga.

Kad ono, izborni rezultati iznenadili i ove koji su pobijedili, a  i donijeli velike promjene za drugu stranu, koji su to jednako tako

S OLIMPIJADE NA SAJAM

Posted on : 31-08-2016 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

0

piše: Sandra Marelja-Muić
ddddDa je barem ushićenje zbog silnih olimpijskih medalja potrajalo dulje, da su barem Olimpijske igre dodale još neki dodatni tjedan ovaj put.

Tako je bilo lijepo gledati svaki dan kadrove reprezentacijskih trenirki, neočekivanih medalja i mladih radosnih lica.  I svojatati sve to skupa besramno; hrvatske medalje, hrvatski uspjesi, hrvatski sportaši