berlin

U DIMU DO PARIZA

Posted on : 19-10-2018 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

0

piše: Sandra Marelja Muić

U Hrvatistanu posljednih dana kao u nslikaekoj holivudskoj tv produkciji, šarolikost likova koji iskaču na scenu teško da i karneval u Riu može nadmašiti.

Nema čega nema; obavještanih službi koji šuruju sa svodnicima, nestalih spisa, branitelja, najnovijih provjerenih dijeta, diskusija o bolničkim metodama iz srednjeg vijeka, radnika bez plaće, mirovinske reforme i obligatornog rada nedjeljom. 

PRAVO NA POČETAK

Posted on : 24-07-2018 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

0

piše: Sandra Marelja Muić

809752Ravno tjedan dana nam je trebalo da sastružemo pozlatu sa euforičnog osjećaja nacionalne ujedinjenosti koju su nam igrači hrvatske nogometne reprezentacije pružili igrajući i osvajajući srebro na Svjetskom nogometnom prvenstvu.

Radost je još tu, ali je poput novih cipela koje su u kratkom roku ogrebane na više mjesta, a još su lijepe pa smo ih ipak spremili u ormar. Dakle, tu je, ali je ne pokazujemo više.

ISTIM PUTEM JEDNOSMJERNO

Posted on : 22-06-2018 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

0

piše: Sandra Marelja Muić
Gadno smo zapilali s tim iseljavanjem, stvarno gadno. Sezona, nogometno prvenstvo, demografske mjere… a mi samo pilaj, pilaj s tim iseljavanjem i s tom Irskom, kao da se radi o plaćenim oglasima za izradu zubnih krunica ili novu vrstu sredstva za mršavljenje. Još malo pa će kakav dvojac s listom dijeteline na reveru, dijeliti brošure za grupni odlazak irskim Ryanairom i imat će svoj štand pored Stražara kule ispred bolnice.

Ne znam zbilja, čemu toliko forsiranje tih iseljeničkih priča i

HOT OR NOT

Posted on : 18-05-2018 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

0

piše: Sandra Marelja Muić

768683Taman su mediji zahuktali priču o novoj zagrebačkoj radio postaji koja emitira cajke, forsirajući ideju da su Hrvati šokirani time; kad je pažnju cijele javne i političke situacije na sebe opet skrenuo Agrokor. Bolje rečeno – uzeo za taoca cijelu Hrvatsku opet, već drugo proljeće zaredom i to samo iz razloga jer jednom čovjeku ništa i nikad  nije bilo dovoljno.

Isti taj se usudi još javno i komentirati i

I AM SAILING

Posted on : 05-04-2018 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

0

piše: Sandra Marelja Muić
plenkovic-saborNikako proljeće domigoljiti. Sramežljivo proviri na horizontu i zbriše instantno u nepoznatom pravcu, ni tulipani se ne zalijeću baš s otvaranjem. Zlobnici bi rekli sada da i proljeće bježi iz Hrvatistana, ne zna jadno koliko mu je pouzdano ovdje  najaviti svoj dolazak.

Prema  izjavi pučke pravobraniteljice, već petina stanovništva ugrožena je ovdje

DOBAR SAVJET ZLATA VRIJEDI

Posted on : 05-02-2018 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

0

piše: Sandra Marelja Muić
agroIsplivao podatak da se bivšoj tvrtki Agrokorovog izvanrednog povjerenika  isplaćuje 250.000,00 kuna mjesečno za savjetovanje savjetnika savjetima. U dotičnoj tvrtci zaposlena su ravno dva čovjeka i prosječna plaća im je oko četiri tisuće kuna. Kažu u medijima tako.

Predsjednica šokirana čak absolutno, predsjednik sabora šokiran, ministrica šokirana, predsjednik oporbe šokiran.  Nitko o tome nije ništa znao.

BOŽIĆ S MR. BEANOM

Posted on : 15-12-2017 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

0

piše: Sandra Marelja Muić
download (1)
Gledam jučer ujutro u „Dobro jutro Hrvatska“ prilog iz Imotske krajine i baku Anu (mislim da je Ana, neka oprosti ako se varam) od 90 godina kako neumorno štepa na svojoj crnoj singerici  s pogledom na pusto okruženje oko njene kuće.

Vrlo trezveno, između dvaju namještanja kola na mašini, kaže kako bez nacije nema ni države i kako gleda kako se svi sele u Njemačku, koga vraga i u toj Njemačkoj ima.

KULTUROLOGIJA

Posted on : 13-11-2017 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

0

piše: Sandra Marelja Muić
20171111_121922Zadar-Zagreb/Divna jesenska subota idealna za bijeg od svakodnevnice u smjeru zagrebačkog velesajma.

Pretposljednji dan jubilarnog 40. Interlibera sigurno će privući mnoštvo posjetitelja pa se prvim autobusom zapućujem iz Zadra.

Putem me prate  najljepša predzimska izdanja prirode koja se smjenjuju s

TIHO ŠAPUĆE JESEN

Posted on : 16-10-2017 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

0

piše: Sandra Marelja Muić
9180915
Tiho prokliznuo nedavni Dan nezavisnosti, još tiše pojedine godišnjice obrane, a najtiše, pak prosvjedi umirovljenika.  Bilo je tu i zastava i govora i samohvale povodom praznika, pozivanja na zasluge branitelja i na pozitivni smjer kojim se zapičio Hrvatistan, ali samo to nitko dosad  nije skužio.

No, sve je nekako potpalo pod tepih, ‚em jer je bila nedjelja, ‚em jer izgleda više nitko ne sluša i ne vjeruje u ono što nam političari govore.

NAKON VODE

Posted on : 18-09-2017 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

0

piše: Sandra Marelja Muić
donat vodaI tjedan dana nakon što je nezapamćena kiša potopila grad Zadar i cijelu zadarsku županiju, posljedice od silnih stotina litara vode po kvadratnom metru su i dalje glavna tema razgovora.  Oprao nas je taj sivi ponedjeljak, i to baš mračnog datuma jedanestog rujna, kao nikada do sada.

Medijske arhive su izvukle podatak da se jednak kišni potop ovdje dogodio prije trideset godina. No, danas, neminovno, s više stanovnika, više betona, više infrastrukture i nadasve – više

ISPOD PEPELA

Posted on : 21-07-2017 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

0

piše: Sandra Marelja Muić
vaNemilo nas je trgnulo neki dan iz sna ljetne turističke noći kada je uhvatilo sve živo gorjeti oko Splita, krenuvši naveliko i prema gradskim kvartovima.

Zaneseni šuškanjem euro novčanica za koje se grebemo na svakom uglu kada živa pređe 25 stupnjeva  i plastičnim ljetnim naslikavanjem na onim nesretnim  labudovima i plamencima  na napuhavanje, u potpunom šoku smo dočekali susret s pravom, stvarnom elementarnom nepogodom i ljudskom nevoljom,

TKO BRINE O ISELJENICIMA

Posted on : 03-07-2017 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

1

S međunarodne konferencije o iseljeničkom turizmu

tekst i foto: Sandra Marelja Muić

unnamed (5)Zadar/ Nemalo me iznenadila najava međunarodne konferencije o iseljeničkom turizmu  u lipom mom gradu  i to u našoj najnovijoj prezentacijskoj dvorani, onoj u obnovljenoj Kneževoj palači.

Zadar svakako ima mnogo opcija za ugošćavanje konferencija i kongresa u svojim hotelima, no tematski je  vrlo malo  vezan uz iseljeništvo, eventualno samo uz

ANTISUSTAV NA (NE)DJELU

Posted on : 27-06-2017 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

0

piše: Sanda Marelja Muić
unnamedNismo još uplovili u onu famoznu sezonu kiselih krastavaca što se ljetnog medijskog izvještavanja tiče, pa smo na sve strane aktivno preplavljeni informacijama. Po starohrvatskom običaju, ne treba ni čekati na tu „sezonu kiselih krastavaca“, serviraju nam se prokiseljene i neukusne vijesti i bez toga.

U tjednu kada smo imali praznik Antifašističke borbe koja je postavila temelje današnjem demokratskom europskom društvu  i praznik Dana državnosti kada je Hrvatski sabor donio odluku o

S JOŽOM NA PUT

Posted on : 29-05-2017 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

0

piše: Sandra Marelja Muić
unnamed (1)Kaže Joža da ide u Njemačku jer nema više kome doći u svoje naselje u  Donju Voću – svi su otišli!

Među mnoštvom lijepih krajolika varaždinske županije karta mi pokazuje Donju Voću, 2844 stanovnika navedeno u wikipediji – barem ih je bilo.

Google mi izbacuje slike urednih obiteljskih kuća okruženih živopisnim travnjacima. Jožina kćerka je dvije godine

POVRATAK DANA ŽENA

Posted on : 10-03-2017 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

0

piše: Sandra Marelja Muić
dan-zenaNevjerovatno u fokusu ovogodišnji Međunarodni dan žena, svi su ga se dohvatili. Udruge, portali, političari, kulturnjaci, a nadasve, pametni  marketinški stručnjaci.

Svi su odjednom postali svjesni tog datuma, važnosti tog praznika, utjecaja koji predstavlja. Ovi  potonji iz marketinga su bili najsvjesniji utjecaja na stanje u blagajni, što je izgleda najvažnije.