berlin

HOT OR NOT

Posted on : 18-05-2018 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

0

piše: Sandra Marelja Muić

768683Taman su mediji zahuktali priču o novoj zagrebačkoj radio postaji koja emitira cajke, forsirajući ideju da su Hrvati šokirani time; kad je pažnju cijele javne i političke situacije na sebe opet skrenuo Agrokor. Bolje rečeno – uzeo za taoca cijelu Hrvatsku opet, već drugo proljeće zaredom i to samo iz razloga jer jednom čovjeku ništa i nikad  nije bilo dovoljno.

Isti taj se usudi još javno i komentirati i

I AM SAILING

Posted on : 05-04-2018 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

0

piše: Sandra Marelja Muić
plenkovic-saborNikako proljeće domigoljiti. Sramežljivo proviri na horizontu i zbriše instantno u nepoznatom pravcu, ni tulipani se ne zalijeću baš s otvaranjem. Zlobnici bi rekli sada da i proljeće bježi iz Hrvatistana, ne zna jadno koliko mu je pouzdano ovdje  najaviti svoj dolazak.

Prema  izjavi pučke pravobraniteljice, već petina stanovništva ugrožena je ovdje

DOBAR SAVJET ZLATA VRIJEDI

Posted on : 05-02-2018 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

0

piše: Sandra Marelja Muić
agroIsplivao podatak da se bivšoj tvrtki Agrokorovog izvanrednog povjerenika  isplaćuje 250.000,00 kuna mjesečno za savjetovanje savjetnika savjetima. U dotičnoj tvrtci zaposlena su ravno dva čovjeka i prosječna plaća im je oko četiri tisuće kuna. Kažu u medijima tako.

Predsjednica šokirana čak absolutno, predsjednik sabora šokiran, ministrica šokirana, predsjednik oporbe šokiran.  Nitko o tome nije ništa znao.

BOŽIĆ S MR. BEANOM

Posted on : 15-12-2017 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

0

piše: Sandra Marelja Muić
download (1)
Gledam jučer ujutro u „Dobro jutro Hrvatska“ prilog iz Imotske krajine i baku Anu (mislim da je Ana, neka oprosti ako se varam) od 90 godina kako neumorno štepa na svojoj crnoj singerici  s pogledom na pusto okruženje oko njene kuće.

Vrlo trezveno, između dvaju namještanja kola na mašini, kaže kako bez nacije nema ni države i kako gleda kako se svi sele u Njemačku, koga vraga i u toj Njemačkoj ima.

KULTUROLOGIJA

Posted on : 13-11-2017 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

0

piše: Sandra Marelja Muić
20171111_121922Zadar-Zagreb/Divna jesenska subota idealna za bijeg od svakodnevnice u smjeru zagrebačkog velesajma.

Pretposljednji dan jubilarnog 40. Interlibera sigurno će privući mnoštvo posjetitelja pa se prvim autobusom zapućujem iz Zadra.

Putem me prate  najljepša predzimska izdanja prirode koja se smjenjuju s

TIHO ŠAPUĆE JESEN

Posted on : 16-10-2017 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

0

piše: Sandra Marelja Muić
9180915
Tiho prokliznuo nedavni Dan nezavisnosti, još tiše pojedine godišnjice obrane, a najtiše, pak prosvjedi umirovljenika.  Bilo je tu i zastava i govora i samohvale povodom praznika, pozivanja na zasluge branitelja i na pozitivni smjer kojim se zapičio Hrvatistan, ali samo to nitko dosad  nije skužio.

No, sve je nekako potpalo pod tepih, ‚em jer je bila nedjelja, ‚em jer izgleda više nitko ne sluša i ne vjeruje u ono što nam političari govore.

NAKON VODE

Posted on : 18-09-2017 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

0

piše: Sandra Marelja Muić
donat vodaI tjedan dana nakon što je nezapamćena kiša potopila grad Zadar i cijelu zadarsku županiju, posljedice od silnih stotina litara vode po kvadratnom metru su i dalje glavna tema razgovora.  Oprao nas je taj sivi ponedjeljak, i to baš mračnog datuma jedanestog rujna, kao nikada do sada.

Medijske arhive su izvukle podatak da se jednak kišni potop ovdje dogodio prije trideset godina. No, danas, neminovno, s više stanovnika, više betona, više infrastrukture i nadasve – više

ISPOD PEPELA

Posted on : 21-07-2017 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

0

piše: Sandra Marelja Muić
vaNemilo nas je trgnulo neki dan iz sna ljetne turističke noći kada je uhvatilo sve živo gorjeti oko Splita, krenuvši naveliko i prema gradskim kvartovima.

Zaneseni šuškanjem euro novčanica za koje se grebemo na svakom uglu kada živa pređe 25 stupnjeva  i plastičnim ljetnim naslikavanjem na onim nesretnim  labudovima i plamencima  na napuhavanje, u potpunom šoku smo dočekali susret s pravom, stvarnom elementarnom nepogodom i ljudskom nevoljom,

TKO BRINE O ISELJENICIMA

Posted on : 03-07-2017 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

1

S međunarodne konferencije o iseljeničkom turizmu

tekst i foto: Sandra Marelja Muić

unnamed (5)Zadar/ Nemalo me iznenadila najava međunarodne konferencije o iseljeničkom turizmu  u lipom mom gradu  i to u našoj najnovijoj prezentacijskoj dvorani, onoj u obnovljenoj Kneževoj palači.

Zadar svakako ima mnogo opcija za ugošćavanje konferencija i kongresa u svojim hotelima, no tematski je  vrlo malo  vezan uz iseljeništvo, eventualno samo uz

ANTISUSTAV NA (NE)DJELU

Posted on : 27-06-2017 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

0

piše: Sanda Marelja Muić
unnamedNismo još uplovili u onu famoznu sezonu kiselih krastavaca što se ljetnog medijskog izvještavanja tiče, pa smo na sve strane aktivno preplavljeni informacijama. Po starohrvatskom običaju, ne treba ni čekati na tu „sezonu kiselih krastavaca“, serviraju nam se prokiseljene i neukusne vijesti i bez toga.

U tjednu kada smo imali praznik Antifašističke borbe koja je postavila temelje današnjem demokratskom europskom društvu  i praznik Dana državnosti kada je Hrvatski sabor donio odluku o

S JOŽOM NA PUT

Posted on : 29-05-2017 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

0

piše: Sandra Marelja Muić
unnamed (1)Kaže Joža da ide u Njemačku jer nema više kome doći u svoje naselje u  Donju Voću – svi su otišli!

Među mnoštvom lijepih krajolika varaždinske županije karta mi pokazuje Donju Voću, 2844 stanovnika navedeno u wikipediji – barem ih je bilo.

Google mi izbacuje slike urednih obiteljskih kuća okruženih živopisnim travnjacima. Jožina kćerka je dvije godine

POVRATAK DANA ŽENA

Posted on : 10-03-2017 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

0

piše: Sandra Marelja Muić
dan-zenaNevjerovatno u fokusu ovogodišnji Međunarodni dan žena, svi su ga se dohvatili. Udruge, portali, političari, kulturnjaci, a nadasve, pametni  marketinški stručnjaci.

Svi su odjednom postali svjesni tog datuma, važnosti tog praznika, utjecaja koji predstavlja. Ovi  potonji iz marketinga su bili najsvjesniji utjecaja na stanje u blagajni, što je izgleda najvažnije.

POMAKNUTE SLIKE

Posted on : 15-02-2017 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

0

piše: Sandra Marelja Muić
plenkovic-1-470x262@2x-2-1-996x555[1]Višetjedna sapunica o plagijatu hrvatskog ministra znanosti  kulminirala je ovaj tjedan žalosnim epilogom najave napuštanja zemlje znanstvenika Đikića  zbog reakcija premijera i rektora na ovu situaciju i na stanje u znanstvenoj zajednici, općenito.

Odlazi, dakle, onaj koji ne treba, ali time pokazuje da još postoji etika, dignitet, kvaliteta, da ne prihvaća i da se nije školovao za sustav koji podupire ovakvo stanje vrijednosti i pretvara se, gotovo, u sustav upravljanja, kao da su građani nečije vlasništvo.

BITI SVOJ A BITI DIO DRUGIH

Posted on : 16-01-2017 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

3

piše: Sandra Marelja Muić
slika (5)Zadar
/ 15.01.2017. Ne može čovjek vjerovati da je već 25 godina od proglašenja suverenosti Republike Hrvatske.

Točno se svega sjećam. Radosti, ushićenja, pa i nevjerice. Vatikan prvi, Island poslije, San Marino, Njemačka… tako nešto, svakako su bili malo suzdržani svi ostali. Nisu baš vjerovali da će jedna mala  Hrvatska krenuti putem samostalnosti uzdignute glave, ali doduše, nisu mogli ni vjerovati da će taj put biti tako krvav i tragičan narednih godina.

A, bogami,  nismo ni mi koji smo tada živjeli van domovine kao druga, treća generacija gastarbajtera, kao ni svi ostali s ovih prostora.

DVA KORAKA NAPRIJED…

Posted on : 13-01-2017 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

2

piše: Sandra Marelja Muić
Onim danima kada nas sunce počasti svojim zrakama, mogao bi se čovjek i nasmiješiti i reći: „U kakvoj smiješnoj državi to živimo, pa nikada nam nije dosadno.„.

Samo, više nema ničega smiješnoga, duhovitost se odavno povukla iz hrvatske javne retorike. Sama retorika mjestimično postaje zabrinjavajuća, kao relikt iz nekih prošlih vremena.

A i vani je toliko hladno da je vremenska prognoza postala