berlin

VISIBABA U KARANTENI

Posted on : 09-03-2020 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

0

piše: Sandra Marelja Muić

sandraProljeće puno strasti u Hrvata; pršte eksplozivne teme na sve strane i to još u eri novog predsjednika. I baš je predsjednik taj koji je  zakuhao sve sa svojom inauguracijom i treperavom himnom.

Naciju nije ni upola zanimala haljina prve dame, koliko angažman legendarne Josipe Lisac, za koju su mislili da će ne znam šta napraviti, osim ono što uvijek radi. To što nisu razumjeli o kojoj zemlji je riječ i na kojem jeziku pjeva, niju nužno ni bilo potrebno.

GRINCHEVI NA OKUPU

Posted on : 18-12-2019 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

0

piše: Sandra Marelja Muić
SANDRAIako duboko u prosincu i okruženi jeftinim predbožićnim forama svuda oko nas, medenjacima u Muelleru već od rujna  te (neuspjelim)  pokušajima mitteleuropskog Adventa na svakom koraku u Dalmaciji, prečesto mi se netko od sugovornika pojada da nema nikakav osjećaj da je Božić pred vratima.

Malo onako se i meni čini  da Grinch radi prekovremeno ove sezone, odnosno da je imao gomilu suradnika koji grickaju na Pred-Božiću.

OD STOLJEĆA SEDMOG

Posted on : 23-08-2019 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

0

piše: Sandra Marelja Muić
RASIZAMU sezoni kiselih krastavaca u Hrvatskoj nikad napetije – svako malo neka petarda zadimi negdje. Umjesto da si onako pod vrelinom ljeta beskonačno lažemo o broju turista i auta, mi nastavljamo s nizom skandala, ono u čemu smo izgleda najbolji. Potonji baš iz krugova koji bi nas, elem, trebali zastupati  na čast i ponos.

Tako nas službenica hrvatskog veleposlanstva u Berlinu ad hoc

I HAVE A DREAM

Posted on : 27-06-2019 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

0

piše: Sandra Marelja Muić

Miroslav ŠkoroShow program u Hrvata posljednjih dana zbog najave Škorine kandidature.  Čak je u drugom planu i vijest da su i predsjednica i premijer kandidati za predsjedavajućeg Europske komisije.

Nije da bi im čovjek puno zamjerio da se uhvate tog posla; ona predsjeda državom gdje 600 000 nezaposlenih ne traži posla, a on vladom u kojoj svaki tjedan neki član puni naslovnice  novim skandalom. Ispada da ima više skandala nego članova.

POST SCRIPTUM

Posted on : 07-05-2019 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

0

piše: Sandra Marelja Muić

drNema desetak dana kako je tv- prilog jedne privatne televizije plasirao u javnost priču o čudnom liječniku iz Obrovca i njegovoj, još čudnijoj, medicinskoj sestri.

Nacija se danima naslađivala nad tom epizodom, dok se nisu oglasili iz Hrvatskog zbora liječnika i stali u obranu kolege, a nesretna djevojka u kratkom roku vraćena na odjel psihijatrije na kojem se liječila.

PROLJEĆE U DIDOVOM VRTLU

Posted on : 12-04-2019 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

0

piše: Sandra Marelja Muić

Di-su-pareCmoljavo neko proljeće u Hrvata, baš nikakvo. Svako malo meteorologija pomrsi račune, predsjednica promijenila frizuru a premijer se bavi Kinezima.

Bljedunjave najave za sezonu, iznajmljivači grozničavo predviđaju gubitke  dok zjape u friško iskopan bazen u didovom vrtlu gdje su preci desetljećima sadili svoja dva reda rajčica sa glavicama salate između.

PONEKAD SRIJEDOM

Posted on : 18-01-2019 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

0

piše: Sandra Marelja Muić
anger-006-512Jedna obična srijeda u tjednu je svim običnim malim Hrvatima upućenima na vrhunac zabave u vidu tv ekrana donijela neočekivanu epizodu akcije i to na domaćem programu, na domaćem terenu, na onom najdomaćijem – u samom Saboru.

Onako uljuljkani u siječanjsko beznađe jer je sezona još daleko a novčanik još uvijek prazan od blagdana, čak nismo posebno ni nabrušeni na sve ove što su otišli na skijanje i najmanje čemu smo se nadali  je da će nas početak zasjedanja saborskih zastupnika u

U DIMU DO PARIZA

Posted on : 19-10-2018 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

0

piše: Sandra Marelja Muić

U Hrvatistanu posljednih dana kao u nslikaekoj holivudskoj tv produkciji, šarolikost likova koji iskaču na scenu teško da i karneval u Riu može nadmašiti.

Nema čega nema; obavještanih službi koji šuruju sa svodnicima, nestalih spisa, branitelja, najnovijih provjerenih dijeta, diskusija o bolničkim metodama iz srednjeg vijeka, radnika bez plaće, mirovinske reforme i obligatornog rada nedjeljom. 

PRAVO NA POČETAK

Posted on : 24-07-2018 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

0

piše: Sandra Marelja Muić

809752Ravno tjedan dana nam je trebalo da sastružemo pozlatu sa euforičnog osjećaja nacionalne ujedinjenosti koju su nam igrači hrvatske nogometne reprezentacije pružili igrajući i osvajajući srebro na Svjetskom nogometnom prvenstvu.

Radost je još tu, ali je poput novih cipela koje su u kratkom roku ogrebane na više mjesta, a još su lijepe pa smo ih ipak spremili u ormar. Dakle, tu je, ali je ne pokazujemo više.

ISTIM PUTEM JEDNOSMJERNO

Posted on : 22-06-2018 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

0

piše: Sandra Marelja Muić
Gadno smo zapilali s tim iseljavanjem, stvarno gadno. Sezona, nogometno prvenstvo, demografske mjere… a mi samo pilaj, pilaj s tim iseljavanjem i s tom Irskom, kao da se radi o plaćenim oglasima za izradu zubnih krunica ili novu vrstu sredstva za mršavljenje. Još malo pa će kakav dvojac s listom dijeteline na reveru, dijeliti brošure za grupni odlazak irskim Ryanairom i imat će svoj štand pored Stražara kule ispred bolnice.

Ne znam zbilja, čemu toliko forsiranje tih iseljeničkih priča i

HOT OR NOT

Posted on : 18-05-2018 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

0

piše: Sandra Marelja Muić

768683Taman su mediji zahuktali priču o novoj zagrebačkoj radio postaji koja emitira cajke, forsirajući ideju da su Hrvati šokirani time; kad je pažnju cijele javne i političke situacije na sebe opet skrenuo Agrokor. Bolje rečeno – uzeo za taoca cijelu Hrvatsku opet, već drugo proljeće zaredom i to samo iz razloga jer jednom čovjeku ništa i nikad  nije bilo dovoljno.

Isti taj se usudi još javno i komentirati i

I AM SAILING

Posted on : 05-04-2018 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

0

piše: Sandra Marelja Muić
plenkovic-saborNikako proljeće domigoljiti. Sramežljivo proviri na horizontu i zbriše instantno u nepoznatom pravcu, ni tulipani se ne zalijeću baš s otvaranjem. Zlobnici bi rekli sada da i proljeće bježi iz Hrvatistana, ne zna jadno koliko mu je pouzdano ovdje  najaviti svoj dolazak.

Prema  izjavi pučke pravobraniteljice, već petina stanovništva ugrožena je ovdje

DOBAR SAVJET ZLATA VRIJEDI

Posted on : 05-02-2018 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

0

piše: Sandra Marelja Muić
agroIsplivao podatak da se bivšoj tvrtki Agrokorovog izvanrednog povjerenika  isplaćuje 250.000,00 kuna mjesečno za savjetovanje savjetnika savjetima. U dotičnoj tvrtci zaposlena su ravno dva čovjeka i prosječna plaća im je oko četiri tisuće kuna. Kažu u medijima tako.

Predsjednica šokirana čak absolutno, predsjednik sabora šokiran, ministrica šokirana, predsjednik oporbe šokiran.  Nitko o tome nije ništa znao.

BOŽIĆ S MR. BEANOM

Posted on : 15-12-2017 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

0

piše: Sandra Marelja Muić
download (1)
Gledam jučer ujutro u „Dobro jutro Hrvatska“ prilog iz Imotske krajine i baku Anu (mislim da je Ana, neka oprosti ako se varam) od 90 godina kako neumorno štepa na svojoj crnoj singerici  s pogledom na pusto okruženje oko njene kuće.

Vrlo trezveno, između dvaju namještanja kola na mašini, kaže kako bez nacije nema ni države i kako gleda kako se svi sele u Njemačku, koga vraga i u toj Njemačkoj ima.

KULTUROLOGIJA

Posted on : 13-11-2017 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

0

piše: Sandra Marelja Muić
20171111_121922Zadar-Zagreb/Divna jesenska subota idealna za bijeg od svakodnevnice u smjeru zagrebačkog velesajma.

Pretposljednji dan jubilarnog 40. Interlibera sigurno će privući mnoštvo posjetitelja pa se prvim autobusom zapućujem iz Zadra.

Putem me prate  najljepša predzimska izdanja prirode koja se smjenjuju s