berlin

RITAM ZLOČINA

Posted on : 08-06-2017 | By : admin | In : Emil Cipar: ZNA SE!!!

0

Iz naše arhive/ objavljeno 17.01.2013.

tekst: Emil Cipar
Nekada sam obožavao kino. Ne znam što više …atmosferu u kinu i okolo, ili filmove koje sam gledao. Počelo je to u seoskom kinu, točnije u Sibinju, davnih 60-tih. Prvi film kojega sam gledao bio je „Herkules“.

Dolazili u malo seosko kino veliki filmovi. Ja ih tada nisam takvima ocijenio, ali bili su stvarno veliki jer su u sebi nosili trajnu …da ne kažem vječnu poruku.

IGRAJ MEDO

Posted on : 20-02-2016 | By : admin | In : Emil Cipar: ZNA SE!!!

0

Iz naše arhive 21. 01. 2013. 

tekst: Emil Cipar
Prije nego što sam počeo pisati ovu kolumnu još jednom sam pogledao što kaže Članak 1. Ustava Republike Hrvatske. I tamo stoji nepromijenjeno:

Članak 1.

Republika Hrvatska jedinstvena je i nedjeljiva demokratska i socijalna država.

U Republici Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu kao zajednici slobodnih i ravnopravnih državljana.

Narod ostvaruje vlast izborom svojih predstavnika i neposrednim odlučivanjem.

AUTOGOL

Posted on : 13-06-2014 | By : admin | In : Emil Cipar: ZNA SE!!!

7

Problemi su ovdje …što je premijer tražio u Brazilu?

piše: Emil Cipar
03bf671b0b34f6cfaf86c86a487b591bNapeta, dramatična i uzbudljiva utakmica je iza nas. Završila je tako kako je završila, tu se ne može ništa mijenjati. Jedna večer cirkuskog festivala je u potpunosti uspjela i nitko u Hrvatskoj ne misli na neplaćene račune, na minus na računu, na besposlicu…

Kad bi ovo svjetsko prvenstvo u nogometu vječno trajalo.

Nogomet je najvažnija sporedna stvar na svijetu. Gledajući neku uzbudljivu utakmicu

VJERA LJUBAV I DOMOVINA

Posted on : 02-06-2014 | By : admin | In : Emil Cipar: ZNA SE!!!

8

Pokažimo koliko nas ima!

piše: Emil Cipar
10345980_10203871037313253_15589142146824465_nU Njemačkoj živi oko 200 000 osoba s hrvatskom putovnicom. Namjerno nisam napisao Hrvata, jer putovnica ne iskazuje nacionalnost.

Koliko je Hrvata u Njemačkoj?

Teško pitanje, jer mi do sada, a imam dosta godina, nije jasno tko se može nazvati Hrvatom. Jesu li to katolici, jesu li to članovi hrvatskih društava u Njemačkoj, jesu li to profi-Hrvati koji hodaju od zabave do zabave i s rukom na srcu i uzdignute glave pjevaju Lijepu našu?

UVJERLJIVA POBJEDA MIRELE HOLY

Posted on : 26-05-2014 | By : admin | In : Emil Cipar: ZNA SE!!!

5

Koja je veličina i boja kartonske kutije za transport krastavaca

Piše: Emil Cipar
mirela_holy_1326786034Izbori za EU parlament bili i prošli, a stranke se vesele, tuguju, brinu, pitaju…

Bez obzira kako je sastavljena, hrvatska ekipa od 11 boraca u Europskom parlamentu, ništa se neće bitno promijeniti, jer oni neće i ne mogu zastupati nacionalne interese. U svojim zastupničkim klubovima moći će biti promatrači kreiranja jednog malog dijela europske politike, jer i EU parlament je kao puška bez streljiva, vrlo ograničen u svojoj moći.

NI SLUČAJNO

Posted on : 12-05-2014 | By : admin | In : Emil Cipar: ZNA SE!!!

9

Jesmo li stvarno slučajna država

piše: Emil Cipar
kikas-i-anarhijaVlada Zorana Milanovića je slučajna vlada u slučajnoj državi. Za povijest će od nje ostati samo bilješka kako je to bila najnesposobnija vlada do sada u Hrvatskoj, a najvjerojatnije će to i ostati do kraja njenih dana.

Slučajna je zbog toga, jer netko mora biti na vlasti, a prije dvije i pol godine nije bilo boljeg kandidata pa su socijalisti uspjeli uvjeriti birače kako oni imaju neki plan po kojem bi se trebalo ići dalje.

ZAUSTAVITE REUTERS

Posted on : 05-05-2014 | By : admin | In : Emil Cipar: ZNA SE!!!

6

Zbog čega su osuđeni novinari Đurđa Aleksić Siladi i Jerko Zovak?

piše: Emil Cipar
Badische Zeitung  RotationSvako iole dobro organizirano demokratsko društvo počiva na četiri temeljna stupa. To su: zakonadavna vlast, izvršna vlast, sudska vlast i neovisni mediji.

Svakom građaninu tih dobro organiziranih društava je jasno koliko je njegov standard ovisan o kvaliteti ta četiri stupa. Zakonodavnu vlast bira izravno i prenosi joj sve ovlasti i svu brigu oko održavanja ostala tri stupa.

OD PREDSJEDNIKA DO PRISJEDNIKA

Posted on : 03-04-2014 | By : admin | In : Emil Cipar: ZNA SE!!!

21

Tko s HDZ-om tikve sadi

Piše: Emil Cipar
Mijo Maric na konferenciji sa kancelarkom MerkelOvih dana Angela Merkel jako nemirno spava. Predstoje joj važne političke odluke, treba ponovo definirati odnose Njemačke i Rusije i valja sačuvati vodeći utjecaj u EU.

Teško će joj to sada biti, jer je njen najvažniji savjetnik za integracijska i druga pitanja na globalnoj razini trenutno izbačen iz igre.

Dobro ste pročitali. Mijo Marić međuplanetarni

O ČEMU HRVATI ŠUTE

Posted on : 03-03-2014 | By : admin | In : Emil Cipar: ZNA SE!!!

2

…dok traje dinara jednog 

piše: Emil Cipar

ZagorskoZrce

foto: go hunpic.hu 

Već sedam godina živim u Hrvatskoj nakon povratka iz Njemačke. Resocijalizacija je bila nužna i nadao sam se kako ona neće trajati dugo, jer ipak nisam baš toliko toga zaboravio.

Ali …malo morgen! Prevario sam se gadno. Što vrijeme više odmiče ja se sve manje snalazim, sve manje razumijem što se oko mene događa.

Da pođem redom:

NIJE SIBINJ BRUXELLES

Posted on : 20-02-2014 | By : admin | In : Emil Cipar: ZNA SE!!!

1

Božem‘ prosti evo nama gosti, Bože mili šta su nam donili

piše: Emil Cipar
volkskueche1913Nekako bijaše današnji dan kao stvoren za šetnju. I svjetlosni uvjeti idealni za napraviti par slika. I motiva koliko želiš.

A i povijesni je datum danas. Na današnji dan, dakle 19. veljače 1935 je, u obližnjem selu Sibinju mučki ubijeno osam hrvatskih seljaka od strane protuhrvatski raspoloženog režima Kraljevine Jugoslavije. Po mjestu događaja on je nazvan Sibinjske žrtve, iako niti jedan od njih nije bio iz Sibinja.

A TEK DA IMAMO SVJETSKI KONGRES

Posted on : 11-02-2014 | By : admin | In : Emil Cipar: ZNA SE!!!

3

Ili je to modernim skorojevićima možda prebanalno

piše: Emil Cipar
030Kao Hrvata i kao povratnika ugodno me je dirnula vijest kako će u …subotu, 8. veljače, u 11 sati, u parku Roseraie u Issy-les-Molineaux-u, bit otkriven spomenik „Matoš na klupi“ rad Ivana Kožarića, također francuskog đaka. Odigrat će se to uza sve prave počasti, uz nazočnost zastupnika u francuskom parlamentu i gradonačelnika André Santinia, zamjenika gradonačelnika za kulturu Alain Lévya, hrvatskog veleposlanika dr. Ive Goldsteina i hrvatske ministricu kulture prof. dr. Andree Zlatar-

MOŽDA POMOGNE

Posted on : 03-02-2014 | By : admin | In : Emil Cipar: ZNA SE!!!

1

dobrom čovjeku nije poanta oduševiti i nasmijati čitatelje…

piše: Emil Cipar
DSCN6281Nešto razmišljam o novinarskoj profesiji. Nije to za usporediti s drugima. U prvom redu novinari žive od grešaka drugih, pišu o njima, razvlače temu kako bi od nje mogli živjeti nekoliko dana, pronalaze neotkrivene brizantne podatke iz života javnih osoba…

Sve to se ne radi iz razloga da bi se nekome naštetilo, već se pokušava pravdati s onim: Javnost ima pravo na istinu.

„Čuvari istine“, ili „borci za istinu“ moglo bi se reći za novinarsku

ODUMIRANJE MEĐEDA

Posted on : 29-01-2014 | By : admin | In : Emil Cipar: ZNA SE!!!

0

Vjerujete li još u priču o ludoj Stojici

piše: Emil Cipar
The-Conjuring4
Ne znam jesu li vas kad ste bili dijete plašili sa nekim. Mene jesu.

Bila je to luda Stojica. Jadna žena …izgubila je dva sina u Drugom svjetskom ratu, muž joj se objesio, pa tko ne bi poludio. Hodala je noću raščupane sijede kose u bijeloj haljini od lanenog sukna po poljima i šumama i dozivala svoje sinove: Stojkooooo! Rajkoooo!

Pogotovo zimi djelovalo je to jezivo

MORALO SE, KAŽU

Posted on : 20-01-2014 | By : admin | In : Emil Cipar: ZNA SE!!!

6

Locirati, uhititi, transferirati…

piše: Emil Cipar
beggar_v_wide_122445S1Danas činim nešto što ne bih smio činiti …pišem kolumnu iako nisam ni nepristran ni neovisan. Danas sam jako subjektivan, danas sam Hrvat …smijem i ja to ponekad biti.

Nisam ja tako često Hrvat …ponekad samo, posljednji puta prije nešto više od godinu dana, ali o tome ne bih sada. Kasnije ću nešto više.

Danas i jučer i nekoliko dana i tjedana već, ljut sam na hrvatsku

OVO NE SLUTI NA DOBRO

Posted on : 16-01-2014 | By : admin | In : Emil Cipar: ZNA SE!!!

7

Vesna Pusić i Frank-Walter Steinmeier dogovorili se da je zemlja okrugla

piše: Emil Cipar
Unknown015503Čitam kolumnu kolegice Sonje Breljak pod nazivom: PA TI BUDI NOVINAR. Čitam i smijuljim se u bradu. Kolegica je sudjelovala na jednom događaju na kojemu se ništa nije dogodilo.

Sve bi to bilo u redu, kolegica je svoj frust iznijela u kolumni i to je to.

Čitajući Sonjine redove sve više mi postaje jasno kako se upravo na tome susretu ministara vanjskih poslova dogodilo jako puno, ali