berlin

SLAVLJE U SUSRET BOŽIĆU

Posted on : 23-12-2017 | By : admin | In : 14 HRVATI U SVIJETU

0

Što nam rade naši u Makedoniji

tekst: Ljerka Toth Naumova
foto: Nenad Nemet
DSC_0257Skopje
/ Proslava blagdana Svetog Nikole održana  je 15. prosinca  u svečanoj dvorani škole „Dimitar Miladinov“ u Skopju.

Doček zaštitnika djece u prepunoj dvorani  priredila  je Zajednica Hrvata, Ogranak Skopje.

Predsjednik Ogranka, Nenad Nemet, otvorio je ovu lijepu tradiciju od koje  se

GLAS IZ BOLIVIJE

Posted on : 03-10-2017 | By : admin | In : 14 HRVATI U SVIJETU

0

Sredinom lipnja ove godine, u Berlinu je koji dan boravio fra Ivica Vrbić, misionar u Boliviji. Bijasmo vrlo dirnuti pripovijedanjem o stanju i situaciji u misiji gdje fra Ivica djeluje. Za siromašne u tom dijelu svijeta skupio se tada i lijep novčani prilog. Sa fra Ivicom ostadoh u stalnom, pisanom kontaktu. Za ovu prigodu, javio nam se glasom kojeg mi na Glasu pretočismo u riječ.

Ukratko, Fra Ivica je rođen 1982. godine u Zavidovićima, u Srednjoj Bosni. Svećenik je osam godina. Kao misionar djeluje godinu i pol dana u Mineros, Santa Cruz, u Boliviji.

govorio: fra Ivica Vrbić
zabilježila: Sonja Breljak
19029200_10209507670355095_3499638846868145898_n-300x225Nadam se da će ovako biti brže moje javljanje jer evo i tekst o padru Piu počeo sam pisati pa mi je trebalo pet dana da ga završim do kraja, stalno me netko zove, nešto treba, netko me prekida, sad smo samo trojica, jedan je otišao u Peru. Koristim ovako priliku, iznijeti svojih par misli i ideja,  vjerujem da ćete to vi brže nego ja, pretočiti na papir.

Hvala Vam na početku na svoj brizi koju posvećujete našoj misiji i želji da pišete o nama.

JEZIK OTVARA RIZNICE DUHOVNOGA BLAGA

Posted on : 11-06-2017 | By : admin | In : 14 HRVATI U SVIJETU

0

O hrvatskoj nastavi u Makedoniji

tekst i foto: Vedran Iskra, učitelj hrvatske nastave u Makedoniji

unnamed (12)Makedonija je jedna od 20 zemalja svijeta u kojima se održava hrvatska nastava.

Nastavu organizira Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH, a ona, osim znanja o hrvatskome jeziku, uključuje i znanja o povijesnoj, kulturnoj i prirodnoj baštini. Hrvatsku nastavu u Makedoniji polazi oko 60 učenika, a održava se u Bitoli, Kumanovu, Skopju i Tetovu.

Namijenjena je djeci hrvatskoga porijekla koja povremeno ili trajno borave u

USPOSTAVLJEN MOST PRIJATELJSTVA

Posted on : 17-05-2017 | By : admin | In : 14 HRVATI U SVIJETU

0

Sudionici projekta „Most prijateljstva“ iz Rešetara boravili u Ilindenu

tekst: Ljerka Toth Naumova
foto: Risto Tomovski

unnamed (2)Rešetari-Ilinden/ U periodu od 27. do 30. travnja 2017. godine, deset učenika u pratnji ravnatelja Tihomira Batala, učiteljica razredne nastave, Slađane Ninković i Blaženke Logožar i učitelja hrvatskog jezika Darka Horvata osnoven škole „Ante Starčević“ iz Rešetara, boravilo je u Ilindenu.

Posjet učenika i učitelja iz Hrvatske

CESTA DO LJUDSKIH DUŠA

Posted on : 28-03-2017 | By : admin | In : 14 HRVATI U SVIJETU

0

Svjetski dan knjige i Hrvatska nastava u Bitoli

tekst: mr. Jelena Petrovska
17474721_1591416130886592_1658907196_nBitola/ Zajednica Hrvata u Republici Makedoniji, Ogranak Bitola i Nacionalna ustanova univerzitetska knjižnica „Sv. Kliment Ohridski“, organizirali su predstavljanje projekta Hrvatske nastave  i izučavanja hrvatske kulturne i tradicionalne baštine preko multimedijalnog programa i predstavljanja knjige – Zbirke pjesama učenika HN u Makedoniji i zbirke pjesama Duše, učenice hrvatske nastave Magdalene Džunkovske  u prostorijama knjižnice 18.ožujka u Bitoli.

LJERKIN PJESNIČKI JUBILEJ

Posted on : 04-12-2015 | By : admin | In : 14 HRVATI U SVIJETU

0

Obilježena 40. obljetnica pjesničkog stvaralaštva Ljerke Toth Naumove

tekst: Marija Damjanovska
foto: Stanmat Naumovski
IMG_6378Skopje/
U povodu 40. obljetnice objave prve zbirke pjesama Šapat ljubavi i najnovije 15. knjige Pozivanje začetka, u prepunoj dvorani  Društva pisaca Makedonije u Skopju, 24. studenog održan je pjesnički portret  Ljerke Toth Naumove.

U nazočnosti odabrane publike, među kojima i Ivice Matešića iz Hrvatskog veleposlanstva, mons. Antuna Cirimotića,

SVETI NIKOLA U SKOPJU

Posted on : 15-12-2014 | By : admin | In : 14 HRVATI U SVIJETU

0

Što nam rade naši u Makedoniji

tekst i foto: Vedran Iskra
IMG_3502U Skopju je 6. prosinca 2014. održana predstava povodom blagdana svetoga Nikole. Predstava je održana u svečanoj dvorani Osnovne škole „Dimitar Miladinov“ u Skopju, a u njoj su sudjelovali učenici iz Kumanova, Skopja i Tetova.

Zajednica Hrvata u Republici Makedoniji i učitelj hrvatskoga jezika Vedran Iskra (potpisnik ovih redaka, op. u.) već

PRVI TEREN ZA BOĆANJE

Posted on : 27-11-2014 | By : admin | In : 14 HRVATI U SVIJETU

0

Što nam rade i čime se bave naši u Makedoniji

www.zhrmku.org.mk 
DSC00952aKumanovo
/ Nakon godinu dana pripreme kumanovski ogranak Zajednice Hrvata u Republici Makedoniji (ZHRM), na svečanom otvaranju, pustio je u upotrebu prvi teren za boćanje u Kumanovu i Republici Makedoniji.

Teren za boćanje izgrađen je donacijama sponzora, od kojih generalan sponzor je Elektrane Makedonije, zatim Općina Kumanovo koja je obezbijedila elitnu lokaciju terena na Gradskom keju, građevinska firma „Rotomak

KRENIMO STAZAMA SVJETLOSTI

Posted on : 25-12-2013 | By : admin | In : 14 HRVATI U SVIJETU

0

Svjetlost i snaga, Božić i znak

Fra Jozo Grbeš, Chicago
Die-zwei-Wege-zum-Licht-360x270-9c28ec3792fe3b1aZima je zanimljivo godišnje doba. Osim što iskusimo hladnoću i kišu, snijeg i led, zima je zanimljiva zbog odnosa svjetlosti i tame. Kada jesen prođe i zima dođe, san je sve kraći, noć sve duža, tama sve veća, sunca sve manje.

I tako dođemo u mjesec prosinac, kada sunce zalazi ranije poslije podne, a budi se tek ujutro kasno poput zakašnjela sata koji je ostao bez snage. Puno je tame, malo svjetla. I onda kada je dan mučan i oblačan i tužan, onda biva još manje svjetla, a više tame.

MOŽDA JE TAKO BOLJE

Posted on : 29-06-2013 | By : admin | In : 14 HRVATI U SVIJETU

0

 

piše: Mladen Šimić
huliganiEh taj rukomet. Volim ga i igrao sam ga. Sviđaju mi se djevojke koje igraju rukomet. Snažne , brze, vješte i borbene, ali ipak i lijepe .Hrvatska ženska rukometna reprezentacija nije se plasirala na Svjetsko prvenstvo koje će se održati u Srbiji krajem ove 2013 godine. Mnogi su pomislili da to nije dobro i da je bolje da su pobijedile Francuskinje  i plasirale se. Ja sam pomislio kako je to dobro za mlade djevojke koje igraju rukomet u hrvatskoj

SJAJ I BIJEDA „LIRA NAIVE“

Posted on : 30-05-2013 | By : admin | In : 14 HRVATI U SVIJETU

0

piše: Mladen Šimić
8799-Travel_Picture-SuboticaU Subotici je održana promocija knjige pjesama iz edicije „Lira naiva“. U ovoj ediciji pojavljuju se pjesme pučkih pjesnika iz Vojvodine koji pišu na hrvatskom jeziku.

Prva knjiga je izdana 2003 godine a ovo je 11-ta. Pjesnici šalju po 5 pjesama od kojih se objavljuju po dvije. Izbor pjesama do sada je vršila Katarina Čeliković .

Dosta pjesama je bilo na šokačkoj i bunjevačkoj ikavici a bilo je i

SUSRET PRIJATELJA

Posted on : 18-02-2013 | By : admin | In : 14 HRVATI U SVIJETU

0

Posjet hrvatske delegacije makedonskoj općini Ilinden

tekst i foto: Ljerka Totch Naumova
U povodu potpisanog Sporazuma o prijateljstvu i suradnji između općine Rešetari i općine Ilinden u Makedoniji, u oblasti lokalne samouprave, kulture, obrazovanja, znanosti i istraživanja, informatike, turizma i drugih područja od međusobnog interea, delegacija iz Hrvatske je posjetila općinu Ilinden, prigradsko naselje grada Skopja.

Delegacija iz Hrvatske u sustavu:  Marin Knezović ravnatelj

HRVATI U SRBIJI I SUBOTICA

Posted on : 11-10-2012 | By : admin | In : 14 HRVATI U SVIJETU

0

Piše: Mladen Šimić
Subotica je danas politički i kulturni centar Hrvata koji žive u Srbiji. Nemam ja ništa protiv toga. Moja zamjerka je geografskom položaju Subotice. Ona se nalazi asimetrično, na  sjeveru države, skoro na granici. U vrijeme modernih komunikacije to ne bi trebao biti problem za komunikaciju pomoću interneta, telefona, TV i radija, ali je problem za osobne susrete ljudi koji su vrlo važni.

Za Subotičane to nije nikakav problem. Skoro svi politički, kulturni, književni, muzički, likovni događaji Hrvata u Srbiji održavaju se u

ZANOSNI GOVOR SRCA

Posted on : 11-09-2012 | By : admin | In : 14 HRVATI U SVIJETU

4

ZANOSNI GOVOR IZRAZA SRCA U LIRSKIM TREPTAJIMA  ANTONA KIKAŠA

piše: Ljerka Totch Naumova
Toronto/ Dugotrpan  rad na zajedničkoj  knjizi kanadsko -makedonskih pisaca doveo me je u Toronto. Na manifestaciji Mjesec makedonske kulture u Kanadi, nastupila  sam kao promotor te knjige i sudionik pjesničkog mitinga. Bila je to prigoda potražiti u tom dalekom svijetu meni poznate Hrvate, koje sam susretala u slavonskim Rešetarima, gdje se već više godina okupljaju izvandomovinski pjesnici. Među njima  je ugledni poduzetnik, pjesnik i osvjedočeni domoljub  Anton Kikaš.

KRATKI POGLED IZ AMERIKE

Posted on : 17-08-2012 | By : admin | In : 14 HRVATI U SVIJETU

1

O STANJU I PROBLEMIMA U DIJASPORI

piše: Jozo Grbeš, franjevac, svećenik u Župi Svetog Jeronima u Chicagu
Dugi hod
Putujemo dugo. Više od stoljeća. Stariji smo od vlastitog sjećanja. Upisani smo u tragove stranaca i udaljenih staza i novih horizonata. Amerika je i nam postala domovina: druga, treća… Identitet nam se nije mijenjao jer je upisan u genima, a imena država na dokumentima nisu govorili o tome tko smo mi. Odakle smo stigli nije puno reklo o nama. Svatko nas je svojatao.

Ovdje u Americi, crtali smo karte zapada, kopali rudnike istoka, gradili željeznice između njih, tvornicama udarali temelje… Postali