berlin

CESTA DO LJUDSKIH DUŠA

Posted on : 28-03-2017 | By : admin | In : 14 HRVATI U SVIJETU

0

Svjetski dan knjige i Hrvatska nastava u Bitoli

tekst: mr. Jelena Petrovska
17474721_1591416130886592_1658907196_nBitola/ Zajednica Hrvata u Republici Makedoniji, Ogranak Bitola i Nacionalna ustanova univerzitetska knjižnica „Sv. Kliment Ohridski“, organizirali su predstavljanje projekta Hrvatske nastave  i izučavanja hrvatske kulturne i tradicionalne baštine preko multimedijalnog programa i predstavljanja knjige – Zbirke pjesama učenika HN u Makedoniji i zbirke pjesama Duše, učenice hrvatske nastave Magdalene Džunkovske  u prostorijama knjižnice 18.ožujka u Bitoli.

LJERKIN PJESNIČKI JUBILEJ

Posted on : 04-12-2015 | By : admin | In : 14 HRVATI U SVIJETU

0

Obilježena 40. obljetnica pjesničkog stvaralaštva Ljerke Toth Naumove

tekst: Marija Damjanovska
foto: Stanmat Naumovski
IMG_6378Skopje/
U povodu 40. obljetnice objave prve zbirke pjesama Šapat ljubavi i najnovije 15. knjige Pozivanje začetka, u prepunoj dvorani  Društva pisaca Makedonije u Skopju, 24. studenog održan je pjesnički portret  Ljerke Toth Naumove.

U nazočnosti odabrane publike, među kojima i Ivice Matešića iz Hrvatskog veleposlanstva, mons. Antuna Cirimotića,

SVETI NIKOLA U SKOPJU

Posted on : 15-12-2014 | By : admin | In : 14 HRVATI U SVIJETU

0

Što nam rade naši u Makedoniji

tekst i foto: Vedran Iskra
IMG_3502U Skopju je 6. prosinca 2014. održana predstava povodom blagdana svetoga Nikole. Predstava je održana u svečanoj dvorani Osnovne škole „Dimitar Miladinov“ u Skopju, a u njoj su sudjelovali učenici iz Kumanova, Skopja i Tetova.

Zajednica Hrvata u Republici Makedoniji i učitelj hrvatskoga jezika Vedran Iskra (potpisnik ovih redaka, op. u.) već

PRVI TEREN ZA BOĆANJE

Posted on : 27-11-2014 | By : admin | In : 14 HRVATI U SVIJETU

0

Što nam rade i čime se bave naši u Makedoniji

www.zhrmku.org.mk 
DSC00952aKumanovo
/ Nakon godinu dana pripreme kumanovski ogranak Zajednice Hrvata u Republici Makedoniji (ZHRM), na svečanom otvaranju, pustio je u upotrebu prvi teren za boćanje u Kumanovu i Republici Makedoniji.

Teren za boćanje izgrađen je donacijama sponzora, od kojih generalan sponzor je Elektrane Makedonije, zatim Općina Kumanovo koja je obezbijedila elitnu lokaciju terena na Gradskom keju, građevinska firma „Rotomak

KRENIMO STAZAMA SVJETLOSTI

Posted on : 25-12-2013 | By : admin | In : 14 HRVATI U SVIJETU

0

Svjetlost i snaga, Božić i znak

Fra Jozo Grbeš, Chicago
Die-zwei-Wege-zum-Licht-360x270-9c28ec3792fe3b1aZima je zanimljivo godišnje doba. Osim što iskusimo hladnoću i kišu, snijeg i led, zima je zanimljiva zbog odnosa svjetlosti i tame. Kada jesen prođe i zima dođe, san je sve kraći, noć sve duža, tama sve veća, sunca sve manje.

I tako dođemo u mjesec prosinac, kada sunce zalazi ranije poslije podne, a budi se tek ujutro kasno poput zakašnjela sata koji je ostao bez snage. Puno je tame, malo svjetla. I onda kada je dan mučan i oblačan i tužan, onda biva još manje svjetla, a više tame.

MOŽDA JE TAKO BOLJE

Posted on : 29-06-2013 | By : admin | In : 14 HRVATI U SVIJETU

0

 

piše: Mladen Šimić
huliganiEh taj rukomet. Volim ga i igrao sam ga. Sviđaju mi se djevojke koje igraju rukomet. Snažne , brze, vješte i borbene, ali ipak i lijepe .Hrvatska ženska rukometna reprezentacija nije se plasirala na Svjetsko prvenstvo koje će se održati u Srbiji krajem ove 2013 godine. Mnogi su pomislili da to nije dobro i da je bolje da su pobijedile Francuskinje  i plasirale se. Ja sam pomislio kako je to dobro za mlade djevojke koje igraju rukomet u hrvatskoj

SJAJ I BIJEDA „LIRA NAIVE“

Posted on : 30-05-2013 | By : admin | In : 14 HRVATI U SVIJETU

0

piše: Mladen Šimić
8799-Travel_Picture-SuboticaU Subotici je održana promocija knjige pjesama iz edicije „Lira naiva“. U ovoj ediciji pojavljuju se pjesme pučkih pjesnika iz Vojvodine koji pišu na hrvatskom jeziku.

Prva knjiga je izdana 2003 godine a ovo je 11-ta. Pjesnici šalju po 5 pjesama od kojih se objavljuju po dvije. Izbor pjesama do sada je vršila Katarina Čeliković .

Dosta pjesama je bilo na šokačkoj i bunjevačkoj ikavici a bilo je i

SUSRET PRIJATELJA

Posted on : 18-02-2013 | By : admin | In : 14 HRVATI U SVIJETU

0

Posjet hrvatske delegacije makedonskoj općini Ilinden

tekst i foto: Ljerka Totch Naumova
U povodu potpisanog Sporazuma o prijateljstvu i suradnji između općine Rešetari i općine Ilinden u Makedoniji, u oblasti lokalne samouprave, kulture, obrazovanja, znanosti i istraživanja, informatike, turizma i drugih područja od međusobnog interea, delegacija iz Hrvatske je posjetila općinu Ilinden, prigradsko naselje grada Skopja.

Delegacija iz Hrvatske u sustavu:  Marin Knezović ravnatelj

HRVATI U SRBIJI I SUBOTICA

Posted on : 11-10-2012 | By : admin | In : 14 HRVATI U SVIJETU

0

Piše: Mladen Šimić
Subotica je danas politički i kulturni centar Hrvata koji žive u Srbiji. Nemam ja ništa protiv toga. Moja zamjerka je geografskom položaju Subotice. Ona se nalazi asimetrično, na  sjeveru države, skoro na granici. U vrijeme modernih komunikacije to ne bi trebao biti problem za komunikaciju pomoću interneta, telefona, TV i radija, ali je problem za osobne susrete ljudi koji su vrlo važni.

Za Subotičane to nije nikakav problem. Skoro svi politički, kulturni, književni, muzički, likovni događaji Hrvata u Srbiji održavaju se u

ZANOSNI GOVOR SRCA

Posted on : 11-09-2012 | By : admin | In : 14 HRVATI U SVIJETU

4

ZANOSNI GOVOR IZRAZA SRCA U LIRSKIM TREPTAJIMA  ANTONA KIKAŠA

piše: Ljerka Totch Naumova
Toronto/ Dugotrpan  rad na zajedničkoj  knjizi kanadsko -makedonskih pisaca doveo me je u Toronto. Na manifestaciji Mjesec makedonske kulture u Kanadi, nastupila  sam kao promotor te knjige i sudionik pjesničkog mitinga. Bila je to prigoda potražiti u tom dalekom svijetu meni poznate Hrvate, koje sam susretala u slavonskim Rešetarima, gdje se već više godina okupljaju izvandomovinski pjesnici. Među njima  je ugledni poduzetnik, pjesnik i osvjedočeni domoljub  Anton Kikaš.

KRATKI POGLED IZ AMERIKE

Posted on : 17-08-2012 | By : admin | In : 14 HRVATI U SVIJETU

1

O STANJU I PROBLEMIMA U DIJASPORI

piše: Jozo Grbeš, franjevac, svećenik u Župi Svetog Jeronima u Chicagu
Dugi hod
Putujemo dugo. Više od stoljeća. Stariji smo od vlastitog sjećanja. Upisani smo u tragove stranaca i udaljenih staza i novih horizonata. Amerika je i nam postala domovina: druga, treća… Identitet nam se nije mijenjao jer je upisan u genima, a imena država na dokumentima nisu govorili o tome tko smo mi. Odakle smo stigli nije puno reklo o nama. Svatko nas je svojatao.

Ovdje u Americi, crtali smo karte zapada, kopali rudnike istoka, gradili željeznice između njih, tvornicama udarali temelje… Postali

HRVATSKI JEZIČNI PUTOPISI

Posted on : 19-07-2012 | By : admin | In : 14 HRVATI U SVIJETU

0

GLASOVI HRVATA IZ MAĐARSKE
pišu: prof. Aleksandra Đurić; studenti: Dániel Gyugyi, Katica Hergovich, Luca Veress

Budimpešta
/Mađarska i Hrvatska, koje danas postoje kao samostalne države, od ranog srednjeg vijeka do suvremenog doba, povijesno gledano, bile su dio jedne države. Mađarski povjesničari, primjerice Geza Palffy koji je prije dvije godine objavio Povijest Mađarske na hrvatskom jeziku, navodi kako je povijest Ugarskog i Hrvatskog Kraljevstva od 1102. nadalje značajno isprepletena više od

GLASOVI HRVATA IZ MAĐARSKE

Posted on : 19-07-2012 | By : admin | In : 14 HRVATI U SVIJETU

0

Stiglo nam pismo iz Mađarske. Točnije, iz Budimpešte. Javlja nam se Aleksandra Đurić, profesorica s Filozofskog fakulteta Sveučilišta Loranda Eotvosa u Budimpešti, te nam piše: –Poštovani, s obzirom na to da redovito pratim vaš portal koji je posjećivan i od strane nekolicine Mađara, rado bih Vas upoznala s radom hrvatske zajednice u Budimpešti i mađarskih studenata hrvatskog jezika te se nadam kako ćete prihvatiti suradnju. Lektorica sam hrvatskog jezika

PIŠU NAM NAŠI IZ PARIZA

Posted on : 22-06-2012 | By : admin | In : 14 HRVATI U SVIJETU

0

Pariz-Iserlohn-Berlin/ ...pokušavamo sve učitelje iz dijaspore koji sudjeluju u našem natječaju, inicirati da pošalju prilog o svojoj školi i učenicima kako bi jednoga dana imali cjelinu, možda i za objavu neke zbirne brošure ...pišu nam između ostalog Ankica i Ante Karačić iz Iserlohna, likovni umjetnici, inicijatori i organizatori Likovnog natječaja za hrvatsku djecu širom svijeta, i šalju nam netom pristiglo pismo iz Pariza. Hrvatski glas Berlin zahvaljujemo i Iserlohnu i Parizu. /Urednica/

tekst i foto:   Doroteja Gran, prof. učiteljica u HDŠ Bartola Kašića, Pariz

Pariz
/ Od srca vam zahvaljujem na 4. nagradi koju je osvojila učenica Hrvatske dopunske škole Bartola Kašića iz Pariza, Daniella Macan te na priznanjima koja ste nam iz tog razloga poslali. 
Pozdravljam vaš trud i projekt organizacije likovnih natječaja svake godine i želim vam puno uspjeha i dalje!
Naša dopunska škola djeluje u Parizu i u drugim francuskim gradovima (Beauvais, Lille, Lyon, Nice,

PISMO S JUGA ČILEA

Posted on : 11-06-2012 | By : admin | In : 14 HRVATI U SVIJETU

0

Sjećate li se dragi čitatelji još uvijek Ankice i Ante Karačić iz Iserlohna, umjetnika, upornih entuzijasta i organizatora likovnog natječaja za hrvatsku djecu širom svijeta? Sasvim sigurno sjećate! Nedavno završeni natječaja Iserlohn -Zuerich 2012. imao temu „Moj svijet“. Nazire se već i ekološka tema novog natječaja Iserlohn -Zagreb 2013. kojeg će domaćin biti Osnovna škola dr. Ivan Merz iz Zagreba. Iščekujući  objavu novog natječaja kojeg kao i prošlog, imamo namjeru zdušno  podržati, dobismo nedavno pismo iz Punta Arenasa, iz dalekog Čilea. Piše nam  učiteljica