berlin

PROŠLA SU VREMENA ZA „MAST TRAST AS“

Posted on : 15-04-2019 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

1

piše: Žarko Delač
Započela je euforija oko izbora za europarlament  koja će trajati 45 dana. Javljaju se i brojni znani i neznani analitičari, objavljuju predizborne ankete, puštaju slogani Europske unije i efekti dostupnih financijskih poticaja, predstavljaju nikad brojnije liste…

Za očekivati je kako će ovaj napor uroditi i konačnim plodom te će odaziv birača biti veći nego na prethodnim izborima. Jer, unatoč protivljenju brojnih skeptika pa i očiglednim nedostacima političke tvorevine koja se naziva Europska unija, jednostavno nemamo

SLIČICA SA ŠKOJA

Posted on : 07-04-2019 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

MUC MOLO AKO MOŽEŠ

tekst: Kitana Žižić
karmenZnate Paklinske otoke u blizini Hvara? Možda i ne znate?! Nedavna anketa u nekom našem gradu pokazala ja da su mnogima posve nepoznati. Važnije je pokazivati se na špicama, nositi dizajnersku odjeću, uključiti se u neku stranku, po mogućnosti vodeću, a ne „dangubiti i trošiti uzalud“ vrijeme u potrazi za znanjem. Jer vrijeme, nemilosrdno kakvo jest, nikome neće ponuditi repriznu rolu.

Paklenjaci su neprocjenjivi Raj za sve, koji su imali privilegiju

ZAŠTO SU POLITIČKI INTERESI IZNAD GOSPODARSKIH

Posted on : 17-03-2019 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

2

piše: Žarko Delač
cms-image-000000502Igrom slučaja nedavno sam bio u poduzeću Tech – Cut d.o.o. smještenom u dijelu prostora koje je nekada pripadalo industrijskom gigantu Jedinstvu.

Nakon toga se ne mogu oteti dojmu kako i nadalje u Hrvatskoj postoje u prvom redu ljudski potencijali koji nam mogu u praksi garantirati porast industrijske proizvodnje. I to ne bilo kakve već digitalizirane, robotizirane s toliko kvalitetnih proizvoda koje možemo bez problema izvoziti na najzahtjevnija tržišta.

VOLONTIRANJE I ZA POLITIČARE

Posted on : 13-03-2019 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

1

Trebaju li političari proći fazu volontiranja?

piše: Žarko Delač
politika_0Veliki interes i borba pojedinaca za ulazak na hrvatsku političku scenu samo je još jedan u nizu dokaza kako u ovom društvenom pozivu prevladava osobni nad društvenim interesom.

Uz materijalnu korist nije zanemariva i zaštita od kaznenih djela ili imunitet, kadroviranje po stranačkoj pripadnosti, provođenje vlastitih ideja i zamisli ili uživanje u nastranom osjećaju važnosti i idolopoklonstva.

OPROSTI IM BOŽE JER NE ZNAJU ŠTO ČINE

Posted on : 09-03-2019 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
pisati-pismo3-150x150Početak Korizme obično vjernici obilježavaju nekom vrstom odricanja tako da se na tom tragu moglo očekivati i kako će se „Dinamo“ odreći dobrih sportskih rezultata.

Suprotno tome, najbolja sportska družina u samostalnoj Hrvatskoj odrekla se neuspjeha, fatalnih golova i sudačkih previda. Pri tome je osnovni razlog njihova uspjeha zajedništvo, požrtvovnost ili bi po zagrebački rekli, dečki su bez obzira na nacionalnost ili vjeru, prava klapa.

EKSTREMIZAM NIJE KLJUČ RAZVOJA SRETNOG DRUŠTVA

Posted on : 21-02-2019 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač

x11082341245472294309Posljednjih se godina o ljudskim pravima i slobodama svakodnevno može u medijima ponešto čuti ili pročitati, osnivaju se brojne udruge, pokreti ili ukratko mogli bi zaključiti kako je ova tema postala trend.

Obzirom da mnogi od nas žele biti u trendu bilo da se radi o politici, modi ili društvenim pokretima nije čudno kako i ljudska prava imaju brojne pobornike. Naravno kako u tome nema ništa lošeg ali problem nastaje i u ovom slučaju kad težimo krajnostima

PREDNOST POTREBAMA A NE PRAVIMA

Posted on : 11-02-2019 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

1

Jesmo li spremni za nacionalizaciju i jačanje institucija države?

piše: Žarko Delač
udruge_wikiDobro je poznato kako su vrlo često bivši pušači postali okorjeli anti pušači, atesti gorljivi vjernici ili donedavno aktivni komunisti zagovornici kapitalizma.

Upravo su ovi potonji sigurno zgroženi izjavom njemačke kancelarke kako treba nacionalizirati strateška poduzeća. Dakako da u tome vide prijetnju i globalisti i vlasnici multinacionalnih kompanija koji se ponašaju kao država unutar države.

IMA LI TOME KRAJA

Posted on : 29-01-2019 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
Kolektivna-povrsnostNaučeni svakodnevno na crne vijesti oguglali smo pomalo na ljudske patnje i strahote, a kamoli na mučenje životinja ili uništavanje flore.

Stoga vijest o klanju i stavljanje na tržište mesa i mesnih prerađevina bolesnih krava u Poljskoj, ne unosi više u javnosti potreban znak za uzbunu i reakciju.

Uglavnom se  može primijetiti ravnodušnost i čuti komentare poput: „I onako je sve  zagađeno, otrovano!“

UVIJEK JE NETKO DRUGI KRIV

Posted on : 21-01-2019 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

1

piše: Žarko Delač
Zagreb/ Rekonstrukcija zagrebačkog rotora još je jednom nametnula pozornost građana u hrvatskoj metropoli na prometne gužve i zastoje.

Pri tome, od odgovornih se traže rješenja i potezi koji će svakodnevne zastoje na cestama smanjiti i to je izgradnja novih mostova, nadvožnjaka, podvožnjaka, integrirani gradski i prigradski promet a čuli smo nedavno ideju gradonačelnika Bandića i o izgradnji tunela kroz Medvednicu.

POZITIVNI EFEKTI SKIJAŠKOGA TJEDNA

Posted on : 07-01-2019 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
61450750Dok nas mediji nisu počeli zasipati informacijama s graničnih prijelazima, nismo bili niti svjesni koliki je broj naših sugrađana sklon skijaškim avanturama.

Tako smo dobili i novu, često upotrebljavanu, krilaticu „hrvatski skijaški tjedan“.

S obzirom na to da se broj skijaša godinama kreće oko ove brojke izgleda kako strast za skijanjem iz godine u godinu raste.

KAKO SE PIŠE 2,5 MILIJARDI

Posted on : 02-01-2019 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

1

piše: Žarko Delač
kamo-nakon-srednjeIspraćajući staru godinu nisam siguran ima li osnova za optimizam i ostvarenje lijepih želja koje smo si svi jedni drugima poželjeli  ovih dana. Pri tome zapanjuje činjenica kako oni  koji mogu utjecati na naš životni standard i zadovoljstvo, ne žele ili, u što sumnjam, ne vide realnu situaciju u društvu.

Dovoljno je samo sudjelovati na misnim slavljima pa čuti statističke izvještaje iz župa kako bi shvatili kako se naša država osipa i nevjerojatnom brzinom razgrađuje. I to svega nakon manje

U OKRUŽENJU ADVENTSKIH DOGAĐANJA

Posted on : 17-12-2018 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

1

piše: Žarko Delač
advent-na-zrinjevcuU vrijeme adventa ili došašća u kojem iščekujemo dolazak Isusa i pripremamo se za slavlje njegovog rođenja brojna nas svjetla podsjećaju kako moramo biti budni i uvijek spremni na njegov dolazak. Vrijeme je to u kojem češće nego obično preispitujemo svoju savjest, redovitije idemo na ispovijed i činimo dobra djela prihvaćajući solidarnost i milosrđe kao jedan od temelja crkvenog nauka.

Solidarnost  s drugima ide do te granice da neprijatelju opraštamo

PROSVJEDI U FUNKCIJI DEMOKRACIJE

Posted on : 10-12-2018 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

1

piše: Žarko Delač
demo-projectMasovna okupljanja i prosvjedi vrlo su raširene pojave u demokratskom svijetu kako bi pojedinci i određene grupe ljudi izrazili svoje mišljenje.

Dapače, i u totalitarnim režimima bilo je takvih pojava ali one su vrlo često završavale bolno pa čak i pogubno za njihove sudionike. Stoga možemo danas s radošću živjeti u vremenima kada se sloboda mišljenja i izražavanja dopušta a time i svima daje pravo na javno izražavanje svojih stavova.

IZOSTAO SAVRŠENI TRENUTAK ZA REAKCIJU

Posted on : 27-11-2018 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
udruge_wikiVolonterske društvene i socijalne aktivnosti u pojedinoj zajednici čine raznoliki spektar poduzetih radnji, ideja i događaja kojima se nadograđuje službena ponuda državnih tijela i javnih ustanova.

Time se omogućuje inicijativa građana i polučuju višestruki efekti poput dodatnog angažmana pojedinaca i skupina koje čine nešto korisno, a jedan od poticaja im je osjećaj da pridonose dodatnoj vrijednosti u svojoj okolini.

TKO JE KRIV

Posted on : 01-10-2018 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

1

piše: Žarko Delač
sudnica-cekicstolVrlo često od političara očekujemo da nam omoguće bolji i sigurniji život, veće plaće, manje poreze ili recimo, jeftinije gorivo.

U tom kontekstu možda ih prečesto i neopravdano kritiziramo jer su nam očekivanja prevelika. Time im dajemo i previše na važnosti, tako da smo jedna od rijetkih zemalja u kojima su političari u rangu selebritija.

U svemu tome zaboravljamo vojsku javnih službenika i