berlin

POZITIVNO SVJETLO U OBRAZOVNOM SUSTAVU

Posted on : 06-02-2018 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
ponos_domovineKao dugogodišnji voditelj projekta Ponos domovine, unazad osam godina imao sam priliku upoznati mnogobrojne profesore i učitelje jer se radi o natjecanju učenika osnovnih i srednjih škola.

Naravno kako sam pri tome kontaktirao i s mnogobrojnim sudionicima natjecanja i uvjerio se koliko je važno s njima komunicirati, razgovarati, raspravljati i motivirati ih na usvajanje znanja.

ŽRTVE MEDIJSKE EUFORIJE

Posted on : 26-01-2018 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
Svima je uglavnom dobro poznato značenje i utjecaj sporta na mase i društvena zbivanja pa su njegovu ulogu i važnost prepoznali i političari.

Vole se pojavljivati na sportskim spektaklima, organiziraju za uspješne sportaše prijeme, dodjeljuju im medalje i priznanja i naravno slikaju selfie.

BORBA S VJETRENJAČAMA

Posted on : 30-12-2017 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
cae812c0534f6a123eed6314095b054cSuočen vrlo često s mnogobrojnim primjedbama i negodovanjima korisnika telekomunikacijskih usluga nisam smatrao taj problem iole relevantnim sve dok ga, kako to nažalost obično biva, nisam iskusio na vlastitoj koži.

Nedavno sam stoga potpuno shvatio što su mi ljudi govorili vezano uz poslovanje s virtualnim zaposlenicima i nemogućnošću razgovora i dolaska do odgovorne osobe.

HIBRIDNO RATOVANJE NIJE BAUK

Posted on : 30-11-2017 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
143046Posljednjih dana sintagmu „hibridno ratovanje“ upotrebljavaju mnogi hrvatski političari kao alibi za svoje propuste i neshvaćanje javnosti za njihova učinjena djela.

Opće je poznato kako ratovi informacijama ili dezinformacijama nisu nikakva novost i specifičnost našeg doba. Jedino što su mogućnosti i brzina njihova širenja poprimili neslućene razmjere. Stoga su u istoj poziciji obje strane u ovom tzv. ratu pa sigurno nema opravdanja da se samo jedna strana žali.

KUDA IDEMO

Posted on : 22-11-2017 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI, Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

Vodi li nas ljudska sujeta prema samouništenju?

piše: Žarko Delač
downloadSvakodnevno bombardirani negativnim vjestima vrlo nam je lako zaključiti kako je svijet prepun loših događanja i nesreća. Ne samo svijet već i naša domovina u kojoj je sinkopa postala predmet sprdnje za sudstvo, nabava sinonim za korupciju u javnim poduzećima, a  namještanje rezultata i doping česta pojava u sportu.

Pri tome će mnogi reći kako nije tako bilo u njihovoj mladosti i kako zabrinuto gledaju u budućnost.

DRUGA STRANA MEDALJE

Posted on : 26-10-2017 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

3

piše: Žarko Delač
agrokorOvih se dana opravdano možemo pitati: -Ima li nešto pozitivno što je Todorić napravio na hrvatskoj gospodarskoj sceni proteklih godina?

Naime, serviraju nam se samo negativne informacije, komentari, optužbe te činjenice iz tzv. neiminovanih ali pouzdanih izvora. No, pri tome se teško oteti dojmu kako je riječ o manje-više orkestriranom i sinkroniziranom djelovanju kako bi se pokazala samo jedna istina.

DEMOKRACIJA IPAK NEMA ALTERNATIVE

Posted on : 18-10-2017 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
democracyMnogi će teoretičari politike, analitičari društvenih zbivanja ili jednostavno bolji poznavatelji i pratitelji političkih zbivanja u Hrvatskoj ili svijetu reći kako je na djelu sumrak demokracije.

Naime, vladavina naroda i donošenje zakona i odluka u kojima sudjeluje većina građana kroz institucije izbora pomalo gubi smisao. Istgovremeno nije pronađen bolji politički sustav iako neki pojedinci u našem okruženju u tom kontekstu zazivaju povratak jednopartijskog i komunističkog sustava.

ISPECI PA RECI

Posted on : 09-10-2017 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

1

Mnogi naši političari tek trebaju ispeći svoj zanat

piše: Žarko Delač
v2732014-govornici-400x340Smatra se kako je kolijevka demokracije u Grčkoj pa tako na grčkom jeziku navedena riječ označava vladavinu naroda koja se provodi putem izabranih predstavnika. Uz sve nedostatke ovakvog političkog sustava do danas nije pronađen bolji pa tako i u našoj državi uživamo blagodati ovakvog demokratskog sustava. Osobito kada imamo na umu da smo sve donedavno živjeli u jednopartijskom, komunističkom sustavu.

No ipak, imajući u vidu kako na vidiku nema kvalitetnijeg i boljeg

IMA LI NADE ZA NAS

Posted on : 02-10-2017 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
_erasmus_putokazKada visoki državni službenik poruči mladima da im je najbolje učiti strane jezike i iseliti se zatim u inozemstvo, otvara se pregršt pitanja.

Prvo kako je moguće da osoba s takvim stavom godinama obnaša odgovornu dužnost na račun poreznih obveznika koji još uvijek rade i žive u Hrvatskoj. Jer, moramo se složiti da takvo promišljanje nije, najblaže rečeno, u skladu s etičkim kodeksom državnih i javnih službenika, a da o domoljubnoj komponenti niti

PREPUSTIMO POLITIKU POLITIČARIMA

Posted on : 03-09-2017 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
trgmarsalatita2-povijestzagreb_497088441Sjednica Skupštine grada Zagreba na kojoj je preimenovan jedan od najljepših zagrebačkih trgova privukla je pozornost medija i suprotstavila izgleda nepomirljive ideološke razlike između pojedinih skupštinara.

No, osobno mi je daleko zanimljivija bila rasprava o preostroju gradskih upravnih tijela i razdvajanje Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport na tri dijela.

ŠUMSKI POŽARI

Posted on : 18-07-2017 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

1

Iz naše arhive/ objavljeno 11.09.2012.


piše: Žarko Delač

Još jedna sezona velikih požara nalazi se iza nas. Barem se tako nadamo. Nakon sagledavanja nastalih posljedica, nama laicima po pitanju požara nameću se neka pitanja. U prvom redu kako se u posljednje vrijeme povećao broj šumskih požara, osobito kada se njihov broj usporedi s brojem požara u bivšoj državi?

Nadalje, što se događa sa službom za motrenje i velikim planovima izviđanja iz zraka i sa zemlje kako bi se na vrijeme

PO BABI I PO STRIČEVIMA

Posted on : 11-07-2017 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

1

Je li sudbena vlast u funkciji pravednog društva u Hrvatskoj?

piše: Žarko Delač

pravdaSudski postupci za  izvlačenja novaca iz firmi nisu česti, a k tome s osuđujućim epilogom, još rjeđi.

Nedavno donesena presuda odgovornoj osobi u firmi Klemm za krivično djelo izvlačenja novaca, neuobičajena je i raritetna. Pri tome ne samo zbog izrečene presude već još i više po njezinom obrazloženju.

Naime, sudac je ustvrdio kako je u dokazanoj krivnji olakotna

TURIZAM NAŠ SVAKIDAŠNJI

Posted on : 27-06-2017 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

1

Piše: Žarko Delač
plaza05Početak ljeta i lipanjski blagdani obilježili su, kao i svake godine, početak glavne turističke sezone. No ništa se nije promijenilo u shvaćanju i pristupu pojedinaca kako bi se pojedini incidenti otklonili.

Pri tome mislim na jučerašnje kolone na otoku Krku koje su, uz izgubljeno vrijeme, bespotrebno potrošeno gorivo i onečišćenje okoliša, ponovno pridonijele lošoj slici naše organiziranosti. O odgovornosti pojedinaca da i ne govorim jer,  kao i za kolone na

U IŠČEKIVANJU REFORME

Posted on : 10-06-2017 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
reforma skolstva (3)Potreba za usklađivanjem nastavnih planova i programa u školama, ili reforma obrazovanja neminovna je i svakim danom sve izraženija. Najbolji primjer za to, nestajanje je pojedinih zanimanja i otvaranje novih, što obrazovni sustav sporo prati.

No, provedba reforme otvara mnoštvo pitanja i nedoumica, a jedno od glavnih izvorišta je tzv. egoizam struke tj. mišljenje pojedinih znanstvenika kako smatraju da bi upravo njihovi predmeti trebali biti najzastupljeniji u školskim programima.

POLITIČKO MEŠETARENJE NA DJELU

Posted on : 06-06-2017 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

Zašto za znanstvenike nema mjesta u politici?

piše: Žarko Delač
imagesUpravo završeni izbori za lokalnu upravu i samoupravu te mjesnu samoupravu, pokazali su još jednom kako birači  na lokalnoj razini uglavnom biraju stranke, a ne osobe i njihove programe što politički mešetari vješto koriste.

Kako iznimke potvrđuju pravilo, pokazuje  izbor novog gradonačelnika u Kninu, ali i njegova vrlo zanimljiva izjava kako je napustio stranku, jer se kao znanstvenik koji misli svojom glavom, nije mogao ukalupiti u stranačku oligarhiju.