berlin

DRUGA STRANA MEDALJE

Posted on : 26-10-2017 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

2

piše: Žarko Delač
agrokorOvih se dana opravdano možemo pitati: -Ima li nešto pozitivno što je Todorić napravio na hrvatskoj gospodarskoj sceni proteklih godina?

Naime, serviraju nam se samo negativne informacije, komentari, optužbe te činjenice iz tzv. neiminovanih ali pouzdanih izvora. No, pri tome se teško oteti dojmu kako je riječ o manje-više orkestriranom i sinkroniziranom djelovanju kako bi se pokazala samo jedna istina.

DEMOKRACIJA IPAK NEMA ALTERNATIVE

Posted on : 18-10-2017 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
democracyMnogi će teoretičari politike, analitičari društvenih zbivanja ili jednostavno bolji poznavatelji i pratitelji političkih zbivanja u Hrvatskoj ili svijetu reći kako je na djelu sumrak demokracije.

Naime, vladavina naroda i donošenje zakona i odluka u kojima sudjeluje većina građana kroz institucije izbora pomalo gubi smisao. Istgovremeno nije pronađen bolji politički sustav iako neki pojedinci u našem okruženju u tom kontekstu zazivaju povratak jednopartijskog i komunističkog sustava.

ISPECI PA RECI

Posted on : 09-10-2017 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

1

Mnogi naši političari tek trebaju ispeći svoj zanat

piše: Žarko Delač
v2732014-govornici-400x340Smatra se kako je kolijevka demokracije u Grčkoj pa tako na grčkom jeziku navedena riječ označava vladavinu naroda koja se provodi putem izabranih predstavnika. Uz sve nedostatke ovakvog političkog sustava do danas nije pronađen bolji pa tako i u našoj državi uživamo blagodati ovakvog demokratskog sustava. Osobito kada imamo na umu da smo sve donedavno živjeli u jednopartijskom, komunističkom sustavu.

No ipak, imajući u vidu kako na vidiku nema kvalitetnijeg i boljeg

IMA LI NADE ZA NAS

Posted on : 02-10-2017 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
_erasmus_putokazKada visoki državni službenik poruči mladima da im je najbolje učiti strane jezike i iseliti se zatim u inozemstvo, otvara se pregršt pitanja.

Prvo kako je moguće da osoba s takvim stavom godinama obnaša odgovornu dužnost na račun poreznih obveznika koji još uvijek rade i žive u Hrvatskoj. Jer, moramo se složiti da takvo promišljanje nije, najblaže rečeno, u skladu s etičkim kodeksom državnih i javnih službenika, a da o domoljubnoj komponenti niti

PREPUSTIMO POLITIKU POLITIČARIMA

Posted on : 03-09-2017 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
trgmarsalatita2-povijestzagreb_497088441Sjednica Skupštine grada Zagreba na kojoj je preimenovan jedan od najljepših zagrebačkih trgova privukla je pozornost medija i suprotstavila izgleda nepomirljive ideološke razlike između pojedinih skupštinara.

No, osobno mi je daleko zanimljivija bila rasprava o preostroju gradskih upravnih tijela i razdvajanje Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport na tri dijela.

ŠUMSKI POŽARI

Posted on : 18-07-2017 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

1

Iz naše arhive/ objavljeno 11.09.2012.


piše: Žarko Delač

Još jedna sezona velikih požara nalazi se iza nas. Barem se tako nadamo. Nakon sagledavanja nastalih posljedica, nama laicima po pitanju požara nameću se neka pitanja. U prvom redu kako se u posljednje vrijeme povećao broj šumskih požara, osobito kada se njihov broj usporedi s brojem požara u bivšoj državi?

Nadalje, što se događa sa službom za motrenje i velikim planovima izviđanja iz zraka i sa zemlje kako bi se na vrijeme

PO BABI I PO STRIČEVIMA

Posted on : 11-07-2017 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

1

Je li sudbena vlast u funkciji pravednog društva u Hrvatskoj?

piše: Žarko Delač

pravdaSudski postupci za  izvlačenja novaca iz firmi nisu česti, a k tome s osuđujućim epilogom, još rjeđi.

Nedavno donesena presuda odgovornoj osobi u firmi Klemm za krivično djelo izvlačenja novaca, neuobičajena je i raritetna. Pri tome ne samo zbog izrečene presude već još i više po njezinom obrazloženju.

Naime, sudac je ustvrdio kako je u dokazanoj krivnji olakotna

TURIZAM NAŠ SVAKIDAŠNJI

Posted on : 27-06-2017 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

1

Piše: Žarko Delač
plaza05Početak ljeta i lipanjski blagdani obilježili su, kao i svake godine, početak glavne turističke sezone. No ništa se nije promijenilo u shvaćanju i pristupu pojedinaca kako bi se pojedini incidenti otklonili.

Pri tome mislim na jučerašnje kolone na otoku Krku koje su, uz izgubljeno vrijeme, bespotrebno potrošeno gorivo i onečišćenje okoliša, ponovno pridonijele lošoj slici naše organiziranosti. O odgovornosti pojedinaca da i ne govorim jer,  kao i za kolone na

U IŠČEKIVANJU REFORME

Posted on : 10-06-2017 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
reforma skolstva (3)Potreba za usklađivanjem nastavnih planova i programa u školama, ili reforma obrazovanja neminovna je i svakim danom sve izraženija. Najbolji primjer za to, nestajanje je pojedinih zanimanja i otvaranje novih, što obrazovni sustav sporo prati.

No, provedba reforme otvara mnoštvo pitanja i nedoumica, a jedno od glavnih izvorišta je tzv. egoizam struke tj. mišljenje pojedinih znanstvenika kako smatraju da bi upravo njihovi predmeti trebali biti najzastupljeniji u školskim programima.

POLITIČKO MEŠETARENJE NA DJELU

Posted on : 06-06-2017 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

Zašto za znanstvenike nema mjesta u politici?

piše: Žarko Delač
imagesUpravo završeni izbori za lokalnu upravu i samoupravu te mjesnu samoupravu, pokazali su još jednom kako birači  na lokalnoj razini uglavnom biraju stranke, a ne osobe i njihove programe što politički mešetari vješto koriste.

Kako iznimke potvrđuju pravilo, pokazuje  izbor novog gradonačelnika u Kninu, ali i njegova vrlo zanimljiva izjava kako je napustio stranku, jer se kao znanstvenik koji misli svojom glavom, nije mogao ukalupiti u stranačku oligarhiju.

VRIJEME MUDRIH I HRABRIH ODLUKA

Posted on : 21-03-2017 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
Imajući u vidu aktualnu situaciju u najvećoj hrvatskoj firmi nameće se nekoliko činjenica  koje ne bi trebalo smetnuti s uma. Naime, govoreći o financijskom poslovanju Agrokora zamjera se poslovodstvu nekoliko stvari ali uglavnom dug prema dobavljačima i preinvestiranje temeljeno ponajviše na kreditima.

Kao ekonomski laik,  ipak postavljam logično pitanje: što bi bilo s našim dobavljačima da je koncern u stranim rukama?

TAJ MRSKI VOJNI ROK

Posted on : 13-02-2017 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
Neslužbena najava nekog oblika vojničke izobrazbe ponovno je potaknula različite skupine u hrvatskom društvu na prosvjede. Pri tome uživaju u ljepoti demokracije i slobodi govora i mišljenja, zauzimanju medijskog prostora ali i trošenju uglavnom proračunskog novca namijenjenog radu udruga.

Prema aktivnostima na prosvjedničkoj sceni izgleda kako je nekima to i jedini oblik djelovanja. Vjerojatno se pri tome nadaju, po uzoru na nekadašnje prosvjednike, a sadašnje saborske

U ZDRAVOM TIJELU, ZDRAV DUH

Posted on : 31-01-2017 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
1_sportirekUpravo završeno svjetsko prvenstvo u rukometu još je jednom pokazalo snagu i moć medija, prolaznost slave i utjecaja na javno mišljenje. Osobito se to vidi na opetovanim primjerima vođenja politike u sportskim savezima metodom pritisaka, intervjua i nestručnih raščlambi.

Upitati slučajne prolaznike za mišljenje i to nakon što smo

NEMA SLUČAJNOSTI U POLITICI

Posted on : 27-01-2017 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

2

tekst: Žarko Delač
Događanja na političkoj sceni vrlo je nezahvalno komentirati i osobito izvoditi kvalitetne zaključke jer relevantne informacije i podaci nisu dostupni širem krugu ljudi. Zbog toga je običnim građanima ponekad vrlo teško shvatiti neke političke odluke, rješenja ili postupke.

U rasvjetljavanju tema i okolnosti političkih poteza pomažu nam politički analitičari i novinarski komentatori koji nastoje dobiti što više pouzdanih podataka iz službenih izvora no i oni često

PLAGIRAJMO DOBRA DJELA

Posted on : 21-01-2017 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

tekst: Žarko Delač
pismoDanima je hrvatska javnost bombardirana slučajem vezanim uz plagijat jednog znanstvenog rada prof. dr. Pave Barišića.

Nažalost iz dostupnih informacija može se zaključiti kako pri tome nije riječ o stručnim razmimoilaženjima znanstvenika i sukobu mišljenja već ideologijama ili koristoljublju .

Naime, već u službenom tumačenju Odbora za etiku i znanost navedeno je obrazloženje kako se radi o djelomičnom plagijatu