berlin

EKSTREMIZAM NIJE KLJUČ RAZVOJA SRETNOG DRUŠTVA

Posted on : 21-02-2019 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač

x11082341245472294309Posljednjih se godina o ljudskim pravima i slobodama svakodnevno može u medijima ponešto čuti ili pročitati, osnivaju se brojne udruge, pokreti ili ukratko mogli bi zaključiti kako je ova tema postala trend.

Obzirom da mnogi od nas žele biti u trendu bilo da se radi o politici, modi ili društvenim pokretima nije čudno kako i ljudska prava imaju brojne pobornike. Naravno kako u tome nema ništa lošeg ali problem nastaje i u ovom slučaju kad težimo krajnostima

PREDNOST POTREBAMA A NE PRAVIMA

Posted on : 11-02-2019 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

1

Jesmo li spremni za nacionalizaciju i jačanje institucija države?

piše: Žarko Delač
udruge_wikiDobro je poznato kako su vrlo često bivši pušači postali okorjeli anti pušači, atesti gorljivi vjernici ili donedavno aktivni komunisti zagovornici kapitalizma.

Upravo su ovi potonji sigurno zgroženi izjavom njemačke kancelarke kako treba nacionalizirati strateška poduzeća. Dakako da u tome vide prijetnju i globalisti i vlasnici multinacionalnih kompanija koji se ponašaju kao država unutar države.

IMA LI TOME KRAJA

Posted on : 29-01-2019 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
Kolektivna-povrsnostNaučeni svakodnevno na crne vijesti oguglali smo pomalo na ljudske patnje i strahote, a kamoli na mučenje životinja ili uništavanje flore.

Stoga vijest o klanju i stavljanje na tržište mesa i mesnih prerađevina bolesnih krava u Poljskoj, ne unosi više u javnosti potreban znak za uzbunu i reakciju.

Uglavnom se  može primijetiti ravnodušnost i čuti komentare poput: „I onako je sve  zagađeno, otrovano!“

UVIJEK JE NETKO DRUGI KRIV

Posted on : 21-01-2019 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

1

piše: Žarko Delač
Zagreb/ Rekonstrukcija zagrebačkog rotora još je jednom nametnula pozornost građana u hrvatskoj metropoli na prometne gužve i zastoje.

Pri tome, od odgovornih se traže rješenja i potezi koji će svakodnevne zastoje na cestama smanjiti i to je izgradnja novih mostova, nadvožnjaka, podvožnjaka, integrirani gradski i prigradski promet a čuli smo nedavno ideju gradonačelnika Bandića i o izgradnji tunela kroz Medvednicu.

POZITIVNI EFEKTI SKIJAŠKOGA TJEDNA

Posted on : 07-01-2019 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
61450750Dok nas mediji nisu počeli zasipati informacijama s graničnih prijelazima, nismo bili niti svjesni koliki je broj naših sugrađana sklon skijaškim avanturama.

Tako smo dobili i novu, često upotrebljavanu, krilaticu „hrvatski skijaški tjedan“.

S obzirom na to da se broj skijaša godinama kreće oko ove brojke izgleda kako strast za skijanjem iz godine u godinu raste.

KAKO SE PIŠE 2,5 MILIJARDI

Posted on : 02-01-2019 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

1

piše: Žarko Delač
kamo-nakon-srednjeIspraćajući staru godinu nisam siguran ima li osnova za optimizam i ostvarenje lijepih želja koje smo si svi jedni drugima poželjeli  ovih dana. Pri tome zapanjuje činjenica kako oni  koji mogu utjecati na naš životni standard i zadovoljstvo, ne žele ili, u što sumnjam, ne vide realnu situaciju u društvu.

Dovoljno je samo sudjelovati na misnim slavljima pa čuti statističke izvještaje iz župa kako bi shvatili kako se naša država osipa i nevjerojatnom brzinom razgrađuje. I to svega nakon manje

U OKRUŽENJU ADVENTSKIH DOGAĐANJA

Posted on : 17-12-2018 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

1

piše: Žarko Delač
advent-na-zrinjevcuU vrijeme adventa ili došašća u kojem iščekujemo dolazak Isusa i pripremamo se za slavlje njegovog rođenja brojna nas svjetla podsjećaju kako moramo biti budni i uvijek spremni na njegov dolazak. Vrijeme je to u kojem češće nego obično preispitujemo svoju savjest, redovitije idemo na ispovijed i činimo dobra djela prihvaćajući solidarnost i milosrđe kao jedan od temelja crkvenog nauka.

Solidarnost  s drugima ide do te granice da neprijatelju opraštamo

PROSVJEDI U FUNKCIJI DEMOKRACIJE

Posted on : 10-12-2018 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

1

piše: Žarko Delač
demo-projectMasovna okupljanja i prosvjedi vrlo su raširene pojave u demokratskom svijetu kako bi pojedinci i određene grupe ljudi izrazili svoje mišljenje.

Dapače, i u totalitarnim režimima bilo je takvih pojava ali one su vrlo često završavale bolno pa čak i pogubno za njihove sudionike. Stoga možemo danas s radošću živjeti u vremenima kada se sloboda mišljenja i izražavanja dopušta a time i svima daje pravo na javno izražavanje svojih stavova.

IZOSTAO SAVRŠENI TRENUTAK ZA REAKCIJU

Posted on : 27-11-2018 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
udruge_wikiVolonterske društvene i socijalne aktivnosti u pojedinoj zajednici čine raznoliki spektar poduzetih radnji, ideja i događaja kojima se nadograđuje službena ponuda državnih tijela i javnih ustanova.

Time se omogućuje inicijativa građana i polučuju višestruki efekti poput dodatnog angažmana pojedinaca i skupina koje čine nešto korisno, a jedan od poticaja im je osjećaj da pridonose dodatnoj vrijednosti u svojoj okolini.

TKO JE KRIV

Posted on : 01-10-2018 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

1

piše: Žarko Delač
sudnica-cekicstolVrlo često od političara očekujemo da nam omoguće bolji i sigurniji život, veće plaće, manje poreze ili recimo, jeftinije gorivo.

U tom kontekstu možda ih prečesto i neopravdano kritiziramo jer su nam očekivanja prevelika. Time im dajemo i previše na važnosti, tako da smo jedna od rijetkih zemalja u kojima su političari u rangu selebritija.

U svemu tome zaboravljamo vojsku javnih službenika i

POLITIČKA PROGNOZA

Posted on : 13-09-2018 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

Predsjedanje Europskom komisijom uzrokovalo zanimljive političke akcije

piše: Žarko Delač
Sigma-Audio-kucno-kino-088Suočeni svakodnevno s pregrštom raznih ili istih informacija ali sagledanih s drugih kuteva sve je teže razlučiti pravu istinu i razaznati objektivnu situaciju.

Nekada je to bilo daleko lakše, a kao dugogodišnji vjerni čitatelj Večernjeg lista, o tome mogu i svjedočiti.

Od vremena kada se na duplerici objavljivala meni simpatična križaljka, u početku se samo na jednoj stranici objavljivala crna

ŠTO KADA RIJEČI NE PRATE DJELA

Posted on : 10-09-2018 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
rijeciPrvi profesionalni boksački nastup Filipa Hrgovića pred domaćom publikom u zagrebačkoj Areni ponudio je nekoliko zanimljivih detalja.

Jedan je, tehnička i fizička superiornost u ringu nad dosad nepobjedivim protivnikom kojeg je ipak, možemo reći, pregazilo vrijeme. Odabir vremešnog suparnika stoga je bio lukav odabir promotora, menadžera i inih sudionika boksačkog cirkusa kojima je ipak u prvom planu financijska zarada.

IMA LI KRAJA POVIJESNIM BESPUĆIMA

Posted on : 27-08-2018 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
fotolia-pitam-seNedavno je u Jastrebarskom obilježeno stradavanje djece u II. svjetskom ratu koja su bila smještena u domu za nezbrinutu djecu.

Rekli bi, na prvi pogled, u skladu s kršćanskim naukom, pijetetom i ljudskošću, odaje se počast nevinim žrtvama ratnog stradanja. Nažalost po zna koji već puta i ovaj je događaj izazvao razdor i pomutnju među dijelom naših sugrađana. Naime, još uvijek određene skupine zauzimaju suprotna stajališta i potkrepljuju svojim istinama o ovoj povijesnoj tragediji.

JESMO LI POBRKALI PRIORITETE

Posted on : 23-08-2018 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

1

piše: Žarko Delač
prioritetiKoliko puta smo pročitali kako čovjek ne zna cijeniti slobodu dok ju ne izgubi.

Ne samo pročitali, već velika većina nas i osjetila živeći u komunističkom sustavu gdje su zabrane okupljanja, pjevanja, različitog političkog mišljenja ili izlaganja bile uobičajene.

Isto se tako događa i sa zdravljem pa i najveći tajkuni shvaćaju, uglavnom kad se razbole, što je u konačnici najveća vrijednost.

BOLJI ODGOJ I ESTETIKA UMJESTO ZABRANA

Posted on : 18-08-2018 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
fotolia-pitam-seVjerojatno kao posljedica nacionalne euforije i domoljubnih izljeva, ovih dana se pojavio problem nastupa jednog glazbenika iz Srbije. Naime, isti je pjevač već nekoliko puta neopaženo i bez kritika nastupao po Hrvatskoj. Pri tome, nije dobro ako ponovno započnemo sa zabranama i to osobito na području kulture i umjetnosti.

Zar treba podsjećati kako su ne tako davno pojedina djela i umjetničke izvedbe bile zabranjene samo zbog stavova i mišljenja