berlin

RADITI ILI KLJUČ U BRAVU

Posted on : 28-05-2018 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

Ugostitelji moraju početi raditi ili zatvarati lokale

piše: Žarko Delač
Učestalo nas ovih dana mediji informiraju o nedostatku radne snage i to osobito s obzirom na početak glavne turističke sezone u ugostiteljstvu.

Ova se vijest može višedimenzionalno iščitati i raspraviti ali sigurno je kako jedan aspekt zaslužuje posebnu pozornost. To je odnos poslodavaca ili privatnih poduzetnika prema radnicima.

Naime često smo čuli ili bili svjedoci kako se sezonski radnici

IZA KULISA POLITIČKOG ANGAŽMANA

Posted on : 05-05-2018 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
Politika je u Hrvatskoj opijum za narod ali još veći za političare.

U takvom okruženju više se govori o saborskim zastupnicima nego uspješnim privrednicima, lokalnim političarima nego poduzetnicima, europskim zastupnicima nego svjetskim znanstvenicima.

Stoga je i moguće osnovati političku stranku, okupiti nekoliko istomišljenika i čak sudjelovati u vođenju i upravljanju države. Bez

NAŠE PARALELE

Posted on : 04-04-2018 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

Borba s požarima i vodom postaje hrvatska svakodnevica

piše: Žarko Delač
vodaSvi koji i površno prate izjave predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović trebali bi se prisjetiti kao je nedavno dotaknula strateški značaj pitke vode. I upravo nedugo nakon toga dogodio se jedan od najvećih ekoloških incidenta u kojem je onečišćen izvor pitke vode iz kojeg se opskrbljuje Slavonski brod.

Stoga se odmah nameće niz pitanja poput toga na koji način štitimo naše vodno bogatstvo? Tko je uopće nadležan za zaštitu? Tko odobrava koncesije i pod kojim uvjetima za izvore pitke vode?

KAD FORMA ZASJENI SADRŽAJ

Posted on : 15-03-2018 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

3

piše: Žarko Delač
EU-katastrofa-940x560Iako je ovih dana najveći prijepor i izgleda najveći hrvatski problem ratifikacija nekog dokumenta, zgodno je uočiti nekoliko činjenica koje dokazuju kako to ne bi trebalo tako biti.

Sve u svemu, problem nije samo u sadržaju ove konvencije već u tome što pojedini političari otvoreno zazivaju njezinu primjenu u ime nekih viših ciljeva, a ne državnih interesa.

Radi li si pri tome u suprotnosti s Ustavom RH, ponavlja li se

DEMOGRAFSKI POTEZI NA RASKRŠĆU

Posted on : 27-02-2018 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

1

piše: Žarko Delač
1830817-928192Demografija je godinama ozbiljan problem naše države ali o tome se osobito govori u posljednje vrijeme.

Predlažu se i iznalaze različita rješenja, beneficije roditeljima i rodiljama te prave znanstvene strategije i studije. Pri tome ima i sukoba mišljenja i razilaženja poput nedavne ostavke državnog tajnika za demografiju.

No, pri tome nitko nije spomenuo jedan od mogućih glavnih

POZITIVNO SVJETLO U OBRAZOVNOM SUSTAVU

Posted on : 06-02-2018 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
ponos_domovineKao dugogodišnji voditelj projekta Ponos domovine, unazad osam godina imao sam priliku upoznati mnogobrojne profesore i učitelje jer se radi o natjecanju učenika osnovnih i srednjih škola.

Naravno kako sam pri tome kontaktirao i s mnogobrojnim sudionicima natjecanja i uvjerio se koliko je važno s njima komunicirati, razgovarati, raspravljati i motivirati ih na usvajanje znanja.

ŽRTVE MEDIJSKE EUFORIJE

Posted on : 26-01-2018 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
Svima je uglavnom dobro poznato značenje i utjecaj sporta na mase i društvena zbivanja pa su njegovu ulogu i važnost prepoznali i političari.

Vole se pojavljivati na sportskim spektaklima, organiziraju za uspješne sportaše prijeme, dodjeljuju im medalje i priznanja i naravno slikaju selfie.

BORBA S VJETRENJAČAMA

Posted on : 30-12-2017 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
cae812c0534f6a123eed6314095b054cSuočen vrlo često s mnogobrojnim primjedbama i negodovanjima korisnika telekomunikacijskih usluga nisam smatrao taj problem iole relevantnim sve dok ga, kako to nažalost obično biva, nisam iskusio na vlastitoj koži.

Nedavno sam stoga potpuno shvatio što su mi ljudi govorili vezano uz poslovanje s virtualnim zaposlenicima i nemogućnošću razgovora i dolaska do odgovorne osobe.

HIBRIDNO RATOVANJE NIJE BAUK

Posted on : 30-11-2017 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
143046Posljednjih dana sintagmu „hibridno ratovanje“ upotrebljavaju mnogi hrvatski političari kao alibi za svoje propuste i neshvaćanje javnosti za njihova učinjena djela.

Opće je poznato kako ratovi informacijama ili dezinformacijama nisu nikakva novost i specifičnost našeg doba. Jedino što su mogućnosti i brzina njihova širenja poprimili neslućene razmjere. Stoga su u istoj poziciji obje strane u ovom tzv. ratu pa sigurno nema opravdanja da se samo jedna strana žali.

KUDA IDEMO

Posted on : 22-11-2017 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI, Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

Vodi li nas ljudska sujeta prema samouništenju?

piše: Žarko Delač
downloadSvakodnevno bombardirani negativnim vjestima vrlo nam je lako zaključiti kako je svijet prepun loših događanja i nesreća. Ne samo svijet već i naša domovina u kojoj je sinkopa postala predmet sprdnje za sudstvo, nabava sinonim za korupciju u javnim poduzećima, a  namještanje rezultata i doping česta pojava u sportu.

Pri tome će mnogi reći kako nije tako bilo u njihovoj mladosti i kako zabrinuto gledaju u budućnost.

DRUGA STRANA MEDALJE

Posted on : 26-10-2017 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

3

piše: Žarko Delač
agrokorOvih se dana opravdano možemo pitati: -Ima li nešto pozitivno što je Todorić napravio na hrvatskoj gospodarskoj sceni proteklih godina?

Naime, serviraju nam se samo negativne informacije, komentari, optužbe te činjenice iz tzv. neiminovanih ali pouzdanih izvora. No, pri tome se teško oteti dojmu kako je riječ o manje-više orkestriranom i sinkroniziranom djelovanju kako bi se pokazala samo jedna istina.

DEMOKRACIJA IPAK NEMA ALTERNATIVE

Posted on : 18-10-2017 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
democracyMnogi će teoretičari politike, analitičari društvenih zbivanja ili jednostavno bolji poznavatelji i pratitelji političkih zbivanja u Hrvatskoj ili svijetu reći kako je na djelu sumrak demokracije.

Naime, vladavina naroda i donošenje zakona i odluka u kojima sudjeluje većina građana kroz institucije izbora pomalo gubi smisao. Istgovremeno nije pronađen bolji politički sustav iako neki pojedinci u našem okruženju u tom kontekstu zazivaju povratak jednopartijskog i komunističkog sustava.

ISPECI PA RECI

Posted on : 09-10-2017 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

1

Mnogi naši političari tek trebaju ispeći svoj zanat

piše: Žarko Delač
v2732014-govornici-400x340Smatra se kako je kolijevka demokracije u Grčkoj pa tako na grčkom jeziku navedena riječ označava vladavinu naroda koja se provodi putem izabranih predstavnika. Uz sve nedostatke ovakvog političkog sustava do danas nije pronađen bolji pa tako i u našoj državi uživamo blagodati ovakvog demokratskog sustava. Osobito kada imamo na umu da smo sve donedavno živjeli u jednopartijskom, komunističkom sustavu.

No ipak, imajući u vidu kako na vidiku nema kvalitetnijeg i boljeg

IMA LI NADE ZA NAS

Posted on : 02-10-2017 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
_erasmus_putokazKada visoki državni službenik poruči mladima da im je najbolje učiti strane jezike i iseliti se zatim u inozemstvo, otvara se pregršt pitanja.

Prvo kako je moguće da osoba s takvim stavom godinama obnaša odgovornu dužnost na račun poreznih obveznika koji još uvijek rade i žive u Hrvatskoj. Jer, moramo se složiti da takvo promišljanje nije, najblaže rečeno, u skladu s etičkim kodeksom državnih i javnih službenika, a da o domoljubnoj komponenti niti

PREPUSTIMO POLITIKU POLITIČARIMA

Posted on : 03-09-2017 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
trgmarsalatita2-povijestzagreb_497088441Sjednica Skupštine grada Zagreba na kojoj je preimenovan jedan od najljepših zagrebačkih trgova privukla je pozornost medija i suprotstavila izgleda nepomirljive ideološke razlike između pojedinih skupštinara.

No, osobno mi je daleko zanimljivija bila rasprava o preostroju gradskih upravnih tijela i razdvajanje Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport na tri dijela.