berlin

VRIJEME MUDRIH I HRABRIH ODLUKA

Posted on : 21-03-2017 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
Imajući u vidu aktualnu situaciju u najvećoj hrvatskoj firmi nameće se nekoliko činjenica  koje ne bi trebalo smetnuti s uma. Naime, govoreći o financijskom poslovanju Agrokora zamjera se poslovodstvu nekoliko stvari ali uglavnom dug prema dobavljačima i preinvestiranje temeljeno ponajviše na kreditima.

Kao ekonomski laik,  ipak postavljam logično pitanje: što bi bilo s našim dobavljačima da je koncern u stranim rukama?

TAJ MRSKI VOJNI ROK

Posted on : 13-02-2017 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
Neslužbena najava nekog oblika vojničke izobrazbe ponovno je potaknula različite skupine u hrvatskom društvu na prosvjede. Pri tome uživaju u ljepoti demokracije i slobodi govora i mišljenja, zauzimanju medijskog prostora ali i trošenju uglavnom proračunskog novca namijenjenog radu udruga.

Prema aktivnostima na prosvjedničkoj sceni izgleda kako je nekima to i jedini oblik djelovanja. Vjerojatno se pri tome nadaju, po uzoru na nekadašnje prosvjednike, a sadašnje saborske

U ZDRAVOM TIJELU, ZDRAV DUH

Posted on : 31-01-2017 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
1_sportirekUpravo završeno svjetsko prvenstvo u rukometu još je jednom pokazalo snagu i moć medija, prolaznost slave i utjecaja na javno mišljenje. Osobito se to vidi na opetovanim primjerima vođenja politike u sportskim savezima metodom pritisaka, intervjua i nestručnih raščlambi.

Upitati slučajne prolaznike za mišljenje i to nakon što smo

NEMA SLUČAJNOSTI U POLITICI

Posted on : 27-01-2017 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

2

tekst: Žarko Delač
Događanja na političkoj sceni vrlo je nezahvalno komentirati i osobito izvoditi kvalitetne zaključke jer relevantne informacije i podaci nisu dostupni širem krugu ljudi. Zbog toga je običnim građanima ponekad vrlo teško shvatiti neke političke odluke, rješenja ili postupke.

U rasvjetljavanju tema i okolnosti političkih poteza pomažu nam politički analitičari i novinarski komentatori koji nastoje dobiti što više pouzdanih podataka iz službenih izvora no i oni često

PLAGIRAJMO DOBRA DJELA

Posted on : 21-01-2017 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

tekst: Žarko Delač
pismoDanima je hrvatska javnost bombardirana slučajem vezanim uz plagijat jednog znanstvenog rada prof. dr. Pave Barišića.

Nažalost iz dostupnih informacija može se zaključiti kako pri tome nije riječ o stručnim razmimoilaženjima znanstvenika i sukobu mišljenja već ideologijama ili koristoljublju .

Naime, već u službenom tumačenju Odbora za etiku i znanost navedeno je obrazloženje kako se radi o djelomičnom plagijatu

STARA PITANJA I U NOVOJ GODINI

Posted on : 10-01-2017 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
tračU javnom prijevozu, kod frizera i naravno u kafićima, mogu se čuti raznorazne informacije ili priče. Često neprovjerene, ponekad preuveličane ali ipak koliko- toliko, istinite.

Neke od njih, poput incidenta koji se dogodio u vlaku iz Zagreba za Karlovac u kojem je deblji kraj izvukao kondukter, želim podijeliti s vama.

Ništa neobično, da nije bila riječ o jednoj navijačkoj nogometnoj

FENOMEN JATA

Posted on : 22-12-2016 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

tekst: Žarko Delač
birdsU životinjskom  svijetu pojam jata, plova ili krda označava veliku skupinu istovrsnih jedinki koje se udružuju zbog veće sigurnosti i zaštite ili recimo, lakšeg ulova.

Naravno kako to rade nesvjesno i s ciljem samoodržanja vrste za razliku od ljudi koji to također rade ali svjesno i prvenstveno zbog osobnih interesa. Primjeri mafijaških klanova, masonskih loža ili političkih stranaka samo su neke od takvih skupina.

LIMITIRANI LJUDSKI ZAKONI

Posted on : 14-12-2016 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač

Povijesnim hodom vrlo je lako uvjeriti se kako je u svijetu bilo puno filozofa, mudraca, matematičara, astronoma, proroka… Pri tome odmah upada u oči kako je riječ o muškarcima i imenicama muškog roda koje predmijevaju da su ova zanimanja rezervirana samo za osobe jačeg spola.

Tako je nekada doista i bilo jer žene su bile u prvom redu majke i čuvarice obitelji tako da nisu imale vremena za druge životne

KRAJNJE JE VRIJEME

Posted on : 08-12-2016 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

1

Kada će Vukovar zamijeniti Sutjesku

piše: Žarko Delač
Izborni zakonČesto se jugoslavenstvo i nehotična nostalgija za ovom bivšom državnom tvorevinom stavlja u kontekst politike iako ima puno primjera kako se to ne može uvijek poistovjetiti.

Nedavno sam tako slušao priču jednog našeg običnog apolitičnog čovjeka koji je služio vojsku u toj bivšoj državi i mjesecima sudjelovao u snimanju filma Sutjeska. Iz njegovih riječi i pokreta očigledno je bilo kako uspomene evocira s uzbuđenjem i ushićeno priča o Burtonu, Taylor, Loren i ostalim svjetski poznatim glumcima

JESMO LI USPJEŠNA NACIJA

Posted on : 03-12-2016 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač

Završnica ekipnog teniskog natjecanja u Zagrebu danima je punila stupce sportskih novina, televizija i portala diljem svijeta i na taj način još jednom odlično promovirala glavni grad i Hrvatsku u cjelini.

Događaj je potaknuo na komentare i domaće dežurne pesimiste koji su zaključili  kako su nas argentinski navijači nadglasali, da su imali bolja mjesta u dvorani, kako su ih televizijske kamere

GOSPODARSTVO ILI PRAVEDNOST

Posted on : 22-11-2016 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
Porast bruto nacionalnog dohotka, izvoza, smanjenje javnog duga ili uravnoteženje platne bilance ekonomski su pojmovi kojima nas bombardiraju političari i analitičari sa svrhom da nas upoznaju s aktualnom financijskom situacijom u Hrvatskoj.

I svi pri tome upiru prstom i skreću poglede na statistička izvješća pa kad poraste industrijska proizvodnja i broj turističkih noćenja zadovoljno trljaju ruke i obećavaju bolje sutra.

UZDAJ SE U SE…

Posted on : 12-11-2016 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
svađaRaznim skupovima i manifestacijama obilježena je 450. obljetnica bitke kod Siska. Ukratko još je jednom povijesno argumentirano kako su Hrvati štitili i uz velike žrtve obranili europske granice kršćanstva. I to bez velike pomoći europskih saveznika ili susjednih država.

Sagledavajući s današnjeg aspekta tu činjenicu ponovno možemo zaključiti kako se povijest ponavlja. Razloga ima više, a najočitiji je dolazak izbjeglica za koje jednostavno nemamo adekvatan

IZAZOVI EU FONDOVA

Posted on : 25-10-2016 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
EU-fondovi-VOtvaranje slatkovodnog akvarija u Karlovcu gromoglasno je najavljeno, uz obavezni dodataka, kako je najveći u ovom dijelu Europe (koji je to točno dio, nije bitno) te financiran 98% sredstvima Europske unije.

Podatak o sufinanciranju je odličan ali uvijek postoji i jedno – ali. Naime, sada akvarij imamo ali postavlja se pitanje kako će se dalje sufinancirati?!

IMA LI NADE ZA NAS

Posted on : 13-10-2016 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

1

piše: Žarko Delač
Nedavno  završeni izbori u susjednoj Bosni i Hercegovini i Njemačkoj te referendum u Mađarskoj jasno pokazuju u kojem se smjeru kreće ili bolje rečeno, kakva je politička situacija u Europi.

Nacionalne podjele sve su izraženije i svi se okreću svojim korijenima vodeći u prvom redu brigu o vlastitim interesima. Stoga je izjava jednog profesora s Fakulteta političkih znanosti koji je predložio naseljavanje velikog broja imigranata i izbjeglica

KAMO IDE SEDMA SILA

Posted on : 04-10-2016 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

6

piše: Žarko Delač
novineOdgovornost za izgovorenu i napisanu riječ vrlo je velika, a osobito se to odnosi na kreatore javnog mnijenja i mišljenja.

Naime, izrečeni stavovi u medijima uglavnom se uzimaju zdravo za gotovo, a korisnici rijetko dublje promišljaju imaju li pojedini tekstovi neku skrivenu ili drugačiju pozadinu. Jesi li novinarski ili video prilozi naručeni s posebnim ciljem i svrhom ili imaju samo informativni i objektivni karakter?