berlin

PROSVJEDI U FUNKCIJI DEMOKRACIJE

Posted on : 10-12-2018 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

1

piše: Žarko Delač
demo-projectMasovna okupljanja i prosvjedi vrlo su raširene pojave u demokratskom svijetu kako bi pojedinci i određene grupe ljudi izrazili svoje mišljenje.

Dapače, i u totalitarnim režimima bilo je takvih pojava ali one su vrlo često završavale bolno pa čak i pogubno za njihove sudionike. Stoga možemo danas s radošću živjeti u vremenima kada se sloboda mišljenja i izražavanja dopušta a time i svima daje pravo na javno izražavanje svojih stavova.

IZOSTAO SAVRŠENI TRENUTAK ZA REAKCIJU

Posted on : 27-11-2018 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
udruge_wikiVolonterske društvene i socijalne aktivnosti u pojedinoj zajednici čine raznoliki spektar poduzetih radnji, ideja i događaja kojima se nadograđuje službena ponuda državnih tijela i javnih ustanova.

Time se omogućuje inicijativa građana i polučuju višestruki efekti poput dodatnog angažmana pojedinaca i skupina koje čine nešto korisno, a jedan od poticaja im je osjećaj da pridonose dodatnoj vrijednosti u svojoj okolini.

TKO JE KRIV

Posted on : 01-10-2018 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

1

piše: Žarko Delač
sudnica-cekicstolVrlo često od političara očekujemo da nam omoguće bolji i sigurniji život, veće plaće, manje poreze ili recimo, jeftinije gorivo.

U tom kontekstu možda ih prečesto i neopravdano kritiziramo jer su nam očekivanja prevelika. Time im dajemo i previše na važnosti, tako da smo jedna od rijetkih zemalja u kojima su političari u rangu selebritija.

U svemu tome zaboravljamo vojsku javnih službenika i

POLITIČKA PROGNOZA

Posted on : 13-09-2018 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

Predsjedanje Europskom komisijom uzrokovalo zanimljive političke akcije

piše: Žarko Delač
Sigma-Audio-kucno-kino-088Suočeni svakodnevno s pregrštom raznih ili istih informacija ali sagledanih s drugih kuteva sve je teže razlučiti pravu istinu i razaznati objektivnu situaciju.

Nekada je to bilo daleko lakše, a kao dugogodišnji vjerni čitatelj Večernjeg lista, o tome mogu i svjedočiti.

Od vremena kada se na duplerici objavljivala meni simpatična križaljka, u početku se samo na jednoj stranici objavljivala crna

ŠTO KADA RIJEČI NE PRATE DJELA

Posted on : 10-09-2018 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
rijeciPrvi profesionalni boksački nastup Filipa Hrgovića pred domaćom publikom u zagrebačkoj Areni ponudio je nekoliko zanimljivih detalja.

Jedan je, tehnička i fizička superiornost u ringu nad dosad nepobjedivim protivnikom kojeg je ipak, možemo reći, pregazilo vrijeme. Odabir vremešnog suparnika stoga je bio lukav odabir promotora, menadžera i inih sudionika boksačkog cirkusa kojima je ipak u prvom planu financijska zarada.

IMA LI KRAJA POVIJESNIM BESPUĆIMA

Posted on : 27-08-2018 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
fotolia-pitam-seNedavno je u Jastrebarskom obilježeno stradavanje djece u II. svjetskom ratu koja su bila smještena u domu za nezbrinutu djecu.

Rekli bi, na prvi pogled, u skladu s kršćanskim naukom, pijetetom i ljudskošću, odaje se počast nevinim žrtvama ratnog stradanja. Nažalost po zna koji već puta i ovaj je događaj izazvao razdor i pomutnju među dijelom naših sugrađana. Naime, još uvijek određene skupine zauzimaju suprotna stajališta i potkrepljuju svojim istinama o ovoj povijesnoj tragediji.

JESMO LI POBRKALI PRIORITETE

Posted on : 23-08-2018 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

1

piše: Žarko Delač
prioritetiKoliko puta smo pročitali kako čovjek ne zna cijeniti slobodu dok ju ne izgubi.

Ne samo pročitali, već velika većina nas i osjetila živeći u komunističkom sustavu gdje su zabrane okupljanja, pjevanja, različitog političkog mišljenja ili izlaganja bile uobičajene.

Isto se tako događa i sa zdravljem pa i najveći tajkuni shvaćaju, uglavnom kad se razbole, što je u konačnici najveća vrijednost.

BOLJI ODGOJ I ESTETIKA UMJESTO ZABRANA

Posted on : 18-08-2018 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
fotolia-pitam-seVjerojatno kao posljedica nacionalne euforije i domoljubnih izljeva, ovih dana se pojavio problem nastupa jednog glazbenika iz Srbije. Naime, isti je pjevač već nekoliko puta neopaženo i bez kritika nastupao po Hrvatskoj. Pri tome, nije dobro ako ponovno započnemo sa zabranama i to osobito na području kulture i umjetnosti.

Zar treba podsjećati kako su ne tako davno pojedina djela i umjetničke izvedbe bile zabranjene samo zbog stavova i mišljenja

SLIJEDI LI HRVATSKA PRIMJER KINE

Posted on : 08-08-2018 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

2

piše: Žarko Delač

fotolia-pitam-seVjerojatno će prva asocijacija svakog tko pročita ovaj naslov biti kako je Hrvatska na tragu povećanja industrijske proizvodnje prema dvoznamenkastim vrijednostima, rastu BDP-a, nevjerojatnih vremenskih rokova u izgradnji mostova, tunela, zgrada ili masovnosti u proizvodnji elektroničkih uređaja. Začuđujuće pri tome zvuči konstatacija kako srećom nije tako!

Naime, ogroman skok u industrijalizaciji i tehnološkom razvoju ima i jedno potpuno drugu stranu o kojoj ovog trenutka uopće ne

DAJEMO LI MLADIMA POZITIVNE PRIMJERE

Posted on : 30-07-2018 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
na-mladima-svijet-ostajeKoliko smo puta čuli ili možda i sami izrekli: Kakva je to današnja mladost, mi takvi nismo takvi bili i kakva nam je to budućnost.

Na takve misli nas, tijekom ljeta, navode morske raspuštene zabave mladih, opijanja, neobuzdane fešte, jurnjave motorima bez auspuha, vožnja vozilima iz kojih trešti glazba ali i životinjske scene seksa na javnim mjestima.

No, je li uistinu tako? Kakve primjere stariji i možemo reći

IZGUBLJENI PRSTEN

Posted on : 23-07-2018 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
Ovogodišnji godišnji odmor započeo sam ljetovanjem koje je obilježio izgubljeni vjenčani prsten u moru. Dilema, hoću li ga pronaći ubrzo je otklonjena nakon što su se pojavili veliki valovi i olujno nevrijeme no, ovaj me događaj potaknuo na zanimljivo razmišljanje.

Tako sam zaključio da je moguće  pronaći i zlatnu iglu izgubljenu na prekooceanskom brodu u Atlantiku, a ne moj prsten jer je vrijeme beskonačno.

VIŠE OD IGRE

Posted on : 18-07-2018 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
imagesSvima je dobro znano kako je sport daleko više od igre što potkrepljuju javno izneseni podaci vezani uz svjetsko nogometno prvenstvo i našu reprezentaciju.

Odlični rezultati utjecali su na porast osobne potrošnje, produktivnost na poslu, promociju države ali konačno i na zadovoljstvo nacije. Ne računajući pri tome šačicu razočaranih protivnika Hrvatske i nacionalnog ponosa.

DO KADA ĆE DVOSTRUKA MJERILA ČINITI NAŠU SVAKODNEVICU

Posted on : 10-07-2018 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žartko Delač
fotolia-pitam-seUpravo završeni festival elektronske glazbe u Splitu prema raznim izvorima srušio je mnogobrojne rekorde. Broj posjetitelja, izvanpansionska potrošnja, rasprodani smještajni kapaciteti, broj država iz kojih su došli partijaneri, količina smeća na stadionu i oko njega, broj privedenih dilera ili konzumenata droga…

Nažalost, među ove brojke moramo uvrstiti i prvi zabilježen smrtni slučaj među posjetiteljima festivala.

JEDINSTVO U RAZLIČITOSTI

Posted on : 06-07-2018 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

1

tekst: Žarko Delač
vatreni-novi-dresoviNakon pobjede hrvatske nogometne reprezentacije nad Danskom malo je kome moglo promaknuti kako su se igrači i izbornik zahvaljivali Bogu na pobjedi. Ništa čudno s obzirom na našu tradiciju i stoljećima važnu ulogu u kršćanstvu za što je vjerojatno najznačajnija izjava Pape Lea X o Hrvatskoj kao Antemurale Christianitatis (Predziđe kršćanstva).

No, višegodišnji život u komunističkoj tvorevini Jugoslaviji koja se bazirala na zatiranju vjerskih osjećaja ostavio je na naše društvo

ZELENA SLOVENIJA, UMJESTO HRVATSKA

Posted on : 01-07-2018 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
U iščekivanju novih dobrih igara i rezultata naše nogometne reprezentacije na svjetskom prvenstvu u Rusiji, nastavku teniske muške rapsodije i početku dobrih igara košarkaške reprezentacije jedna misao ne uklapa se o ovo sportsko blještavilo.

Riječ je o sportskoj rekreaciji i amaterskom sportu. Konkretnije, nedavno sam bio na planinarenju u Alpama na granici Italije i Slovenije i zapazio kako naši susjedi imaju drugačiji odnos prema prirodi i sportu.