berlin

PREPUSTIMO POLITIKU POLITIČARIMA

Posted on : 03-09-2017 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
trgmarsalatita2-povijestzagreb_497088441Sjednica Skupštine grada Zagreba na kojoj je preimenovan jedan od najljepših zagrebačkih trgova privukla je pozornost medija i suprotstavila izgleda nepomirljive ideološke razlike između pojedinih skupštinara.

No, osobno mi je daleko zanimljivija bila rasprava o preostroju gradskih upravnih tijela i razdvajanje Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport na tri dijela.

ŠUMSKI POŽARI

Posted on : 18-07-2017 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

1

Iz naše arhive/ objavljeno 11.09.2012.


piše: Žarko Delač

Još jedna sezona velikih požara nalazi se iza nas. Barem se tako nadamo. Nakon sagledavanja nastalih posljedica, nama laicima po pitanju požara nameću se neka pitanja. U prvom redu kako se u posljednje vrijeme povećao broj šumskih požara, osobito kada se njihov broj usporedi s brojem požara u bivšoj državi?

Nadalje, što se događa sa službom za motrenje i velikim planovima izviđanja iz zraka i sa zemlje kako bi se na vrijeme

PO BABI I PO STRIČEVIMA

Posted on : 11-07-2017 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

1

Je li sudbena vlast u funkciji pravednog društva u Hrvatskoj?

piše: Žarko Delač

pravdaSudski postupci za  izvlačenja novaca iz firmi nisu česti, a k tome s osuđujućim epilogom, još rjeđi.

Nedavno donesena presuda odgovornoj osobi u firmi Klemm za krivično djelo izvlačenja novaca, neuobičajena je i raritetna. Pri tome ne samo zbog izrečene presude već još i više po njezinom obrazloženju.

Naime, sudac je ustvrdio kako je u dokazanoj krivnji olakotna

TURIZAM NAŠ SVAKIDAŠNJI

Posted on : 27-06-2017 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

1

Piše: Žarko Delač
plaza05Početak ljeta i lipanjski blagdani obilježili su, kao i svake godine, početak glavne turističke sezone. No ništa se nije promijenilo u shvaćanju i pristupu pojedinaca kako bi se pojedini incidenti otklonili.

Pri tome mislim na jučerašnje kolone na otoku Krku koje su, uz izgubljeno vrijeme, bespotrebno potrošeno gorivo i onečišćenje okoliša, ponovno pridonijele lošoj slici naše organiziranosti. O odgovornosti pojedinaca da i ne govorim jer,  kao i za kolone na

U IŠČEKIVANJU REFORME

Posted on : 10-06-2017 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
reforma skolstva (3)Potreba za usklađivanjem nastavnih planova i programa u školama, ili reforma obrazovanja neminovna je i svakim danom sve izraženija. Najbolji primjer za to, nestajanje je pojedinih zanimanja i otvaranje novih, što obrazovni sustav sporo prati.

No, provedba reforme otvara mnoštvo pitanja i nedoumica, a jedno od glavnih izvorišta je tzv. egoizam struke tj. mišljenje pojedinih znanstvenika kako smatraju da bi upravo njihovi predmeti trebali biti najzastupljeniji u školskim programima.

POLITIČKO MEŠETARENJE NA DJELU

Posted on : 06-06-2017 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

Zašto za znanstvenike nema mjesta u politici?

piše: Žarko Delač
imagesUpravo završeni izbori za lokalnu upravu i samoupravu te mjesnu samoupravu, pokazali su još jednom kako birači  na lokalnoj razini uglavnom biraju stranke, a ne osobe i njihove programe što politički mešetari vješto koriste.

Kako iznimke potvrđuju pravilo, pokazuje  izbor novog gradonačelnika u Kninu, ali i njegova vrlo zanimljiva izjava kako je napustio stranku, jer se kao znanstvenik koji misli svojom glavom, nije mogao ukalupiti u stranačku oligarhiju.

VRIJEME MUDRIH I HRABRIH ODLUKA

Posted on : 21-03-2017 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
Imajući u vidu aktualnu situaciju u najvećoj hrvatskoj firmi nameće se nekoliko činjenica  koje ne bi trebalo smetnuti s uma. Naime, govoreći o financijskom poslovanju Agrokora zamjera se poslovodstvu nekoliko stvari ali uglavnom dug prema dobavljačima i preinvestiranje temeljeno ponajviše na kreditima.

Kao ekonomski laik,  ipak postavljam logično pitanje: što bi bilo s našim dobavljačima da je koncern u stranim rukama?

TAJ MRSKI VOJNI ROK

Posted on : 13-02-2017 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
Neslužbena najava nekog oblika vojničke izobrazbe ponovno je potaknula različite skupine u hrvatskom društvu na prosvjede. Pri tome uživaju u ljepoti demokracije i slobodi govora i mišljenja, zauzimanju medijskog prostora ali i trošenju uglavnom proračunskog novca namijenjenog radu udruga.

Prema aktivnostima na prosvjedničkoj sceni izgleda kako je nekima to i jedini oblik djelovanja. Vjerojatno se pri tome nadaju, po uzoru na nekadašnje prosvjednike, a sadašnje saborske

U ZDRAVOM TIJELU, ZDRAV DUH

Posted on : 31-01-2017 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
1_sportirekUpravo završeno svjetsko prvenstvo u rukometu još je jednom pokazalo snagu i moć medija, prolaznost slave i utjecaja na javno mišljenje. Osobito se to vidi na opetovanim primjerima vođenja politike u sportskim savezima metodom pritisaka, intervjua i nestručnih raščlambi.

Upitati slučajne prolaznike za mišljenje i to nakon što smo

NEMA SLUČAJNOSTI U POLITICI

Posted on : 27-01-2017 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

2

tekst: Žarko Delač
Događanja na političkoj sceni vrlo je nezahvalno komentirati i osobito izvoditi kvalitetne zaključke jer relevantne informacije i podaci nisu dostupni širem krugu ljudi. Zbog toga je običnim građanima ponekad vrlo teško shvatiti neke političke odluke, rješenja ili postupke.

U rasvjetljavanju tema i okolnosti političkih poteza pomažu nam politički analitičari i novinarski komentatori koji nastoje dobiti što više pouzdanih podataka iz službenih izvora no i oni često

PLAGIRAJMO DOBRA DJELA

Posted on : 21-01-2017 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

tekst: Žarko Delač
pismoDanima je hrvatska javnost bombardirana slučajem vezanim uz plagijat jednog znanstvenog rada prof. dr. Pave Barišića.

Nažalost iz dostupnih informacija može se zaključiti kako pri tome nije riječ o stručnim razmimoilaženjima znanstvenika i sukobu mišljenja već ideologijama ili koristoljublju .

Naime, već u službenom tumačenju Odbora za etiku i znanost navedeno je obrazloženje kako se radi o djelomičnom plagijatu

STARA PITANJA I U NOVOJ GODINI

Posted on : 10-01-2017 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
tračU javnom prijevozu, kod frizera i naravno u kafićima, mogu se čuti raznorazne informacije ili priče. Često neprovjerene, ponekad preuveličane ali ipak koliko- toliko, istinite.

Neke od njih, poput incidenta koji se dogodio u vlaku iz Zagreba za Karlovac u kojem je deblji kraj izvukao kondukter, želim podijeliti s vama.

Ništa neobično, da nije bila riječ o jednoj navijačkoj nogometnoj

FENOMEN JATA

Posted on : 22-12-2016 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

tekst: Žarko Delač
birdsU životinjskom  svijetu pojam jata, plova ili krda označava veliku skupinu istovrsnih jedinki koje se udružuju zbog veće sigurnosti i zaštite ili recimo, lakšeg ulova.

Naravno kako to rade nesvjesno i s ciljem samoodržanja vrste za razliku od ljudi koji to također rade ali svjesno i prvenstveno zbog osobnih interesa. Primjeri mafijaških klanova, masonskih loža ili političkih stranaka samo su neke od takvih skupina.

LIMITIRANI LJUDSKI ZAKONI

Posted on : 14-12-2016 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač

Povijesnim hodom vrlo je lako uvjeriti se kako je u svijetu bilo puno filozofa, mudraca, matematičara, astronoma, proroka… Pri tome odmah upada u oči kako je riječ o muškarcima i imenicama muškog roda koje predmijevaju da su ova zanimanja rezervirana samo za osobe jačeg spola.

Tako je nekada doista i bilo jer žene su bile u prvom redu majke i čuvarice obitelji tako da nisu imale vremena za druge životne

KRAJNJE JE VRIJEME

Posted on : 08-12-2016 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

1

Kada će Vukovar zamijeniti Sutjesku

piše: Žarko Delač
Izborni zakonČesto se jugoslavenstvo i nehotična nostalgija za ovom bivšom državnom tvorevinom stavlja u kontekst politike iako ima puno primjera kako se to ne može uvijek poistovjetiti.

Nedavno sam tako slušao priču jednog našeg običnog apolitičnog čovjeka koji je služio vojsku u toj bivšoj državi i mjesecima sudjelovao u snimanju filma Sutjeska. Iz njegovih riječi i pokreta očigledno je bilo kako uspomene evocira s uzbuđenjem i ushićeno priča o Burtonu, Taylor, Loren i ostalim svjetski poznatim glumcima