berlin

PLES MILIJUNA

Posted on : 12-08-2019 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

tekst: Žarko Delač
U oskudici koliko toliko zanimljivih, vjerodostojnih ili informativnih članaka ovog smo ljeta u medijima obasipani tekstovima vezanim uz nogometaše i nezamislive cifre koje se spominju uz njihove prijelaze iz nogometklubova u klubove.

Kao sportski zaljubljenik i naravno, navijač nacionalnih selekcija ipak se pitam gdje su granice u transferima i zbog čega je prisutan ovoliki novčani disbalans između pojedinih sportova ili profesija?

Tako visokoobrazovani zaposlenici rade za recimo 1000 Eura mjesečno koliko istovremeno nogometaši, za čije utakmice plaćaju skupe ulaznice, toliko zarade dnevno. Naravno kako u tome ne

KUDA IDEŠ, ČOVJEČE

Posted on : 05-08-2019 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
large_1380Unatoč masovnoj letargiji uzrokovanoj velikim vrućinama i opuštanjem od briga i poslovnih obveza tijekom godišnjih odmora veliki je broj događanja koji nas ne bi unatoč tome ne bi smio ostaviti ravnodušnim. Primjerice šesterostruko ubojstvo u Zagrebu, veliki požari u Sibiru, pojava superbakterije otporne na sve do sada primijenjene lijekove ili nediplomatska komunikacija sa susjednom državom u kojoj su Hrvati konstitutivan narod.

Uzimajući pri tome u obzir o čemu raspravljaju naši političari i

NEUMITNI ZAKON VJEROJATNOSTI

Posted on : 25-07-2019 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

tekst: Žarko Delač
svemirSmrt mladoga hrvatskog vojnika u Afganistanu vrlo je emotivan događaj ne samo za njegovu obitelj već i suborce, Ministarstvo obrane ali i svakoga iole emotivnog našeg sugrađana.

No, razmišljajući trezveno do ovakvog je slučaja prema zakonu vjerojatnosti moralo doći jer ipak je riječ o rizičnom području i državi u kojoj su na pojedinim područjima uvjeti ratnog stanja.

Ipak taj strašni incident ne smije nas pokolebati u daljnjim

BOLJE JE BITI NAČELNIK OPĆINE NEGO MINISTAR

Posted on : 20-07-2019 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
ciceron-o-govornikuDolazak na političku funkciju nosi u sebi vrlo veliki rizik i opasnost koja vreba između ostalog i od suprotnih političkih opcija, suprostavljenih interesnih grupa i lobija ili nezadovoljnika bilo koje vrste. Povod takvom zaključku su brojne afere vezane uz ministre za koje sigurno ne bi znali da nisu zasjeli u vladine fotelje.

Eklatantan je primjer bivšeg načelnika općine koji je postao predmet istrage nakon što je postao ministar.

LIBERALIZAM JE KORISTAN ILI ŠTETAN

Posted on : 17-07-2019 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

tekst: Žarko Delač
taksi-tadio-taksi-zagreb-100Da problemi s taksijima nisu samo „privilegija“ Dubrovnika i Splita čiji su se gradonačelnici pobunili protiv liberalnog zakona o taksi službi može se pokazati i na primjeru Zagreba.

U želji za zaradom čak su se i mnogi stranci u hrvatskoj metropoli uključili u taj posao. Pri tome  im vozilo nije samo sredstvo za rad već i život. To znači da u vozilu spavaju na parkirališnim mjestima, obavljaju higijenu tj. peru zube i naravno nešto i prezalogaje. Usput uče i hrvatski jezik kako bi mogli što bolje komunicirati s

PROSVJEDOM DO CILJA

Posted on : 09-07-2019 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

1

Prosvjedi nisu politički folklor već ozbiljan instrument u rukama građana!

piše: Žarko Delač
Aktivisti i organizirane aktivnosti pojedinaca i grupa poželjan su i potreban dio demokratskog okruženja u kojem živimo. Moćan je to alata u rukama građana i toga su svjesni i političari koji se silno trude ugušiti referendumske inicijative nad kojima nemaju utjecaj i politički nadzor.

U tom kontekstu određeni je rezultat postigao i prosvjed na Braču kojim se nastoji regulirati besplatni prijevoz trajektom bolesne djece s otoka.

NAJSLABIJA KARIKA

Posted on : 22-06-2019 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač

sabor22Posve je jasno kako je aktualni saborski saziv daleko od priželjkivanog i potrebnog intelektualnog kapaciteta, duhovnog ozračja, moralnog primjera ili etičkog sadržaja.

Potpuno je pri tome nepojmljivo kako pojedini saborski zastupnici niti jednom do sada nisu uzeli riječ, pridonijeli kvalitetnijim raspravama i ugradili svoje i mišljenje svojih birača u neke od saborskih zakona ili odluka.

NEPLAĆENA DEŽURSTVA NA DRŽAVNIM ISPITIMA

Posted on : 03-06-2019 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

tekst: Marko Jareb

1402-150x150Čuje se u prolazu: „Oni došli na produženu nastavu za maturante iz matematike, a ne znaju zbrojiti dva razlomka. Ljut sam zbog toga. Dao sam im mogućnost korištenja kalkulatora, jer nisam imao vremena s njima to raditi. I ja tek sad uviđam da oni ne znaju elementarnu matematiku“.

Hoće li zbog toga uopće i doći u priliku da mogu izići na državnu maturu?

ŠKOLA ZA ŽIVOT ILI ŽIVOTNA ŠKOLA

Posted on : 28-05-2019 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

tekst: Žarko Delač
SKOLA-ZA-ZIVOT-U-Varazdinu-nastavnici-obustavili-rad-jer-im-je-ucenik-napao-kolegu-vjeroucitelja_ca_largePrimjer životnog puta i uspjeha kćerke aktualne predsjednice Republike Hrvatske otvara mnoga pitanja vezana uz obrazovnu školsku reformu, obiteljski odgoj i poimanje života adolescenata.

Naime, mediji i društvene mreže prepuni su negativnosti kojima se svakodnevno hrani veliki broj naših sugrađana i osobito mladih koji su jako podložni vanjskim utjecajima.

Golotinja, eskort dame, ljubavi na prvi pogled s tajkunima,

ELEKTRIČNA VOZILA – BUDUĆNOST ILI POMODNI HIT

Posted on : 28-04-2019 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
Download (1)Da svaka medalja ima dvije strane poznato je svima ali to često zanemarujemo u svakodnevnom životu. Stoga smo spremni pojedince osuditi ili glorificirati samo na temelju glasina, novinskih članaka ili danas sveprisutnih društvenih mreža.

Često se znademo zapitati: – Pa zar je moguće da su on ili ona nešto loše napravili, a bili su tako simpatični, elokventni i dragi?!

Slično je i s financijskim potezima, gospodarskim aktivnostima ili

KADA I KAKO

Posted on : 23-04-2019 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI, Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

Hoće li izgradnja dječje bolnice završiti u slijepoj ulici?

piše: Žarko Delač
f5f7306f5d38d531df956d893890252aPrihvaćanje projekta izgradnje dječje nacionalne bolnice možda je nešto najbolje što je aktualna vlada poduzela. Ne samo zbog empatije prema našim najmlađima već i potrebe što je osobito vidljivo pogledamo li kako je jedan trak prometnice u Klaićevoj gdje je smještena dječja bolnica, kontinuirano zauzet.

Objedinjavanjem svih pedijatrijskih odjela te njihovim izmještanjem u predgrađe gdje nema toliko asfalta, betona i buke dodatni su plusevi ove odluke.

PROŠLA SU VREMENA ZA „MAST TRAST AS“

Posted on : 15-04-2019 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

1

piše: Žarko Delač
Započela je euforija oko izbora za europarlament  koja će trajati 45 dana. Javljaju se i brojni znani i neznani analitičari, objavljuju predizborne ankete, puštaju slogani Europske unije i efekti dostupnih financijskih poticaja, predstavljaju nikad brojnije liste…

Za očekivati je kako će ovaj napor uroditi i konačnim plodom te će odaziv birača biti veći nego na prethodnim izborima. Jer, unatoč protivljenju brojnih skeptika pa i očiglednim nedostacima političke tvorevine koja se naziva Europska unija, jednostavno nemamo

SLIČICA SA ŠKOJA

Posted on : 07-04-2019 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

MUC MOLO AKO MOŽEŠ

tekst: Kitana Žižić
karmenZnate Paklinske otoke u blizini Hvara? Možda i ne znate?! Nedavna anketa u nekom našem gradu pokazala ja da su mnogima posve nepoznati. Važnije je pokazivati se na špicama, nositi dizajnersku odjeću, uključiti se u neku stranku, po mogućnosti vodeću, a ne „dangubiti i trošiti uzalud“ vrijeme u potrazi za znanjem. Jer vrijeme, nemilosrdno kakvo jest, nikome neće ponuditi repriznu rolu.

Paklenjaci su neprocjenjivi Raj za sve, koji su imali privilegiju

ZAŠTO SU POLITIČKI INTERESI IZNAD GOSPODARSKIH

Posted on : 17-03-2019 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

2

piše: Žarko Delač
cms-image-000000502Igrom slučaja nedavno sam bio u poduzeću Tech – Cut d.o.o. smještenom u dijelu prostora koje je nekada pripadalo industrijskom gigantu Jedinstvu.

Nakon toga se ne mogu oteti dojmu kako i nadalje u Hrvatskoj postoje u prvom redu ljudski potencijali koji nam mogu u praksi garantirati porast industrijske proizvodnje. I to ne bilo kakve već digitalizirane, robotizirane s toliko kvalitetnih proizvoda koje možemo bez problema izvoziti na najzahtjevnija tržišta.

VOLONTIRANJE I ZA POLITIČARE

Posted on : 13-03-2019 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

1

Trebaju li političari proći fazu volontiranja?

piše: Žarko Delač
politika_0Veliki interes i borba pojedinaca za ulazak na hrvatsku političku scenu samo je još jedan u nizu dokaza kako u ovom društvenom pozivu prevladava osobni nad društvenim interesom.

Uz materijalnu korist nije zanemariva i zaštita od kaznenih djela ili imunitet, kadroviranje po stranačkoj pripadnosti, provođenje vlastitih ideja i zamisli ili uživanje u nastranom osjećaju važnosti i idolopoklonstva.