berlin

NIJE SVAKO ZLO ZA – ZLO

Posted on : 02-04-2020 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

tekst: Žarko Delač

Većina današnjih suvremenika u Hrvatskoj sjeća se događaja koji su uslijedili nakon Svjetskog prvenstva u nogometu 2018. godine. Nešto manjem broju zasigurno je ostalo u sjećanju slično stanje duha i nacije nakon završetka vojno redarstvene operacije Oluja.

Stoga se sa sigurnošću možemo već sada pripremati za sličan scenarij nakon završetka aktualne pandemije uzrokovane virusom.

To znači da se u obiteljskom okruženju možemo posvetiti

U ZLU IMA I DOBRA

Posted on : 17-03-2020 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

Pozitivan primjer rada Stožera civilne zaštite RH

piše: Žarko Delač
palac-gore-insidepulse-comU sveopćoj pomami i histeriji vezanoj uz širenje bolesti općeprihvaćenog naziva Koronavirus, brojne su informacije i aktivnosti posve pale u drugi plan.

O predsjedanju Hrvatske Europskom unijom i blagodati ovom uobičajenom rotacijom među EU članica nema više ni  riječi. Brendiranje države, turistička promidžba, demografska pustoš ili strane investicije više nisu predmet interesa niti kod specijaliziranih novinara i medijskih redakcija.

PITANJA KOJA ČEKAJU ODGOVORE

Posted on : 20-02-2020 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

tekst: Žarko Delač

pitanjaSkoro svakodnevno  koristim zagrebačku obilaznicu i držim nevjerojatnim kako još do sada odgovorni iz Hrvatskih cesta nisu reagirali s ciljem poboljšanja njezine protočnosti. Stoga je za pozdraviti odluku da će se do ljeta zaustavni trak pretvoriti u vozni i omogućiti kamionima vožnju u jednoj traci.

Ostaje pri tome još nekoliko pitanja, a s obzirom na to da je netko davno rekao kako je ključ mudrosti postaviti prava pitanja sigurno je da i odgovoriti na njih nije ništa manje mudro.

VLADA POLITIČARA ILI STRUČNJAKA

Posted on : 01-02-2020 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

tekst: Žarko Delač

saborPosljednji u nizu smijenjenih ministara hrvatske vlade  vratio se u sigurnu financijsku i političku oazu koja nosi časno ime Hrvatski sabor. Pri tome je slijedio primjere svojih prethodnika i time samo potvrdio kako je povratak u Sabor predstavlja povratak u kažnjeničke klupe.

Tako će ovaj Sabor trajno ostati obilježen ne samo velikim brojem političkih prebjega  već i sankcioniranih ministara.

ŠTETNOST RAZARANJA OBITELJI

Posted on : 22-01-2020 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač

obiteljNedavni događaji poput trostrukog ubojstva na ulici u Splitu ili pokušaj ubojstva vatrenim oružjem iz vozila u pokretu u Zagrebu pokazuje kako raste spirala nasilja.

Sve je više kriminala, razbojstava, ucjena i sličnih kaznenih djela koja nedvojbeno pokazuju kako su ljudi sve više ovisni o materijalnom bogatstvu i lakoj zaradi. Pri tome nismo iznimka u odnosu na ostale  europske države. Brojni tajkuni i veleposjednici koji su nam susjedi i dobro ih poznajemo,

MAJKA JE VIŠE OD MAĆEHE

Posted on : 08-01-2020 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

1

tekst: Žarko Delač
Trakavica oko izbora predsjednika Republike Hrvatske je završena. Od samog početka pa do završetka obilježena je brojnim nelogičnostima, neprimjerenim izjavama i potezima, suvišnim emotivnim nastupima ili navijačkim medijskim pristupima.

Tako je evidentno da se broj birača ne slaže s popisom stanovništva, prikupljeni potpisi za kandidaturu se netransparentno prikupljaju i površno provjeravaju, medijski prostor na javnom radiju i televiziji mora se  svim kandidatima jednako ustupiti ili

JE LI GLAZBA, ZVONKA RADOST

Posted on : 19-12-2019 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

2

tekst: Žarko Delač
BRENAOvog smo vikenda svjedočili glazbenoj euforiji vezanoj uz koncert jedne jugoslavenska turbofolk pjevačice u Zagrebu. U Zagrebu kojeg mnogi drže oličenjem zapadne kulture i civilizacije, europskih trendova i znanstvenih tehnologija što potkrepljuju najstarijim sveučilištem na ovim prostorima, kazalištima ili čitaonicama.

No, vremena se mijenjaju, posve je jasno. Stoga i kritičarima ovog glazbenog događaja mora biti jasno kako se i središtem Beča, uz

ZLATNO DOBA ILI LABUĐI PJEV

Posted on : 10-12-2019 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

1

piše: Žarko Delač
neU posljednje vrijeme sve se više govori o sindikalnim aktivnostima i akcijama osobito nakon vrlo uspješnog referenduma „67 je previše“.

Nedavno je završio i dugotrajni štrajk prosvjetnih radnika i nenastavnog osoblja, a brojne su sindikalne središnjice potpisivale ugovore o radu ili najavljuju nove prosvjede.

Reklo bi se stoga kako je na djelu zlatno doba sindikata i njihovih

SPRJEČAVA LI BIROKRACIJA RAZVOJ

Posted on : 29-11-2019 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

1

piše: Žarko Delač
delacProlazeći nedavno zagrebačkom Kajzericom još sam se jednom uvjerio što znači urbanistički nered ili demokracija na građevinski način.

Toliki nedostatak pješačkih i biciklističkih zona, parkirališnih mjesta ali uredno zbijenih zgrada može se još naći i na dijelovima Trešnjevke. Očigledno je arhitektura koja bi trebala omogućiti humano stanovanje i suživot, pala na ispitu ili bolje rečeno, pojedinci su svojom samovoljom uništili pojedine kvartove. Ili,

STOP NEPAŽNJI

Posted on : 12-11-2019 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

Crna statistika na prometnicima znak za uzbunu

tekst: Žarko Delač
Nedavni blagdan Svih svetih i potom Dušni dan ostat će obilježen i prema brojnim nesrećama sa smrtnim posljedicama na hrvatskim prometnicama.

Pri tome je simptomatično kako su uzroci u prvom redu neprilagođena brzina, a s druge strane, kako je riječ o vrlo mladim vozačima.

Stoga se bez puno analitičkih promišljanja može postaviti pitanje o

VRIJEME ZA STRUČNJAKE

Posted on : 06-11-2019 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

tekst: Žarko Delač
žarkoU posljednje vrijeme izredalo se nekoliko intervjua s oporbenim političarima koji su najavili svoje kandidature za razna ministarska mjesta.

Poneseni vjerojatno rezultatima ispitivanja javnog mnijenja umislili su kako je preuzimanje vlasti iduće godine gotova stvar. Pri tome rade na svojoj promidžbi i smatraju kako treba na vrijeme objaviti osobne ambicije, preferencije i ponajviše želje.

RAZLIKE MEDIJSKOG I STVARNOG

Posted on : 25-10-2019 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

tekst: Žarko Delač
trešProlazeći nedavno zagrebačkom Kajzericom još sam se jednom uvjerio što znači urbanistički nered ili samovolja u građevinskom području. Očigledni nedostatak pješačkih i biciklističkih zona, parkirališnih mjesta ali istovremeno, neuredno zbijenih zgrada može se još naći i na dijelovima Trešnjevke.

Time je arhitektura koja bi trebala omogućiti humano stanovanje i suživot pala na ispitu ili bolje rečeno, pojedinci su svojom samovoljom uništili pojedine kvartove.

PROMJENE PRAZNIKA I BLAGDANA

Posted on : 09-10-2019 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

1

tekst: Žarko Delač

zastava-hrvatske-slika-54156522Obilježavajući Dan neovisnosti saznali smo kako je u tijeku izmjena zakona o državnim blagdanima i praznicima te najvjerojatnije iduće godine nećemo 8. listopada imati slobodan dan.

Iz više smo izvora imali prigodu čuti kako je glavni razlog što uopće ne znamo kojeg se dana što slavi. Pri tome se kao najveći kamen pomutnje opravdano spominje izmjena nekadašnjeg Dana državnosti koji se slavio 30. svibnja.

NIJE SAMO O MAČKAMA RIJEČ

Posted on : 26-09-2019 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

1

tekst: Žarko Delač
mackeSvakodnevni problemi koji se javljaju u našem društvu, poput korupcije i lopovluka, posljedica su u najvećoj mjeri, našeg ponašanja i stavova. Govoreći o moralnim i etičkim vrijednostima i principima jednostavno smo izgubili pozitivne kriterije i „oguglali“ na svakodnevne informacije i vijesti koje primamo. Pri tome vijesti su sve manje vjerodostojne i sadržajne i informacija, a temelje se na nekim alternativnim činjenicama, neimenovanim izvorima ili pristranim zaključcima.

SITNICE IPAK ŽIVOT ZNAČE

Posted on : 17-09-2019 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

1

tekst: Žarko Delač
eu_zakon_660Situacija u našoj domovini često ovisi o nama samima samo što nam je to teško priznati, a daleko je lakše kritizirati i okrivljavati nekoga drugoga. Svjestan toga ipak želim ukazati na nekoliko sitnica koje ipak možda nisu samo sitnice i ukazuju na aktualno stanje u našem društvo.

Koristeći ovog vikenda trajekt za otok Pag ne mogu shvatiti da se Jadrolinija slijepo drži voznog reda unatoč kilometarskim kolonama vozila koja su čekala na ukrcaj na trajekt. Tako je trajekt 90