berlin

BOLJI ODGOJ I ESTETIKA UMJESTO ZABRANA

Posted on : 18-08-2018 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
fotolia-pitam-seVjerojatno kao posljedica nacionalne euforije i domoljubnih izljeva, ovih dana se pojavio problem nastupa jednog glazbenika iz Srbije. Naime, isti je pjevač već nekoliko puta neopaženo i bez kritika nastupao po Hrvatskoj. Pri tome, nije dobro ako ponovno započnemo sa zabranama i to osobito na području kulture i umjetnosti.

Zar treba podsjećati kako su ne tako davno pojedina djela i umjetničke izvedbe bile zabranjene samo zbog stavova i mišljenja

SLIJEDI LI HRVATSKA PRIMJER KINE

Posted on : 08-08-2018 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

1

piše: Žarko Delač

fotolia-pitam-seVjerojatno će prva asocijacija svakog tko pročita ovaj naslov biti kako je Hrvatska na tragu povećanja industrijske proizvodnje prema dvoznamenkastim vrijednostima, rastu BDP-a, nevjerojatnih vremenskih rokova u izgradnji mostova, tunela, zgrada ili masovnosti u proizvodnji elektroničkih uređaja. Začuđujuće pri tome zvuči konstatacija kako srećom nije tako!

Naime, ogroman skok u industrijalizaciji i tehnološkom razvoju ima i jedno potpuno drugu stranu o kojoj ovog trenutka uopće ne

DAJEMO LI MLADIMA POZITIVNE PRIMJERE

Posted on : 30-07-2018 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
na-mladima-svijet-ostajeKoliko smo puta čuli ili možda i sami izrekli: Kakva je to današnja mladost, mi takvi nismo takvi bili i kakva nam je to budućnost.

Na takve misli nas, tijekom ljeta, navode morske raspuštene zabave mladih, opijanja, neobuzdane fešte, jurnjave motorima bez auspuha, vožnja vozilima iz kojih trešti glazba ali i životinjske scene seksa na javnim mjestima.

No, je li uistinu tako? Kakve primjere stariji i možemo reći

IZGUBLJENI PRSTEN

Posted on : 23-07-2018 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
Ovogodišnji godišnji odmor započeo sam ljetovanjem koje je obilježio izgubljeni vjenčani prsten u moru. Dilema, hoću li ga pronaći ubrzo je otklonjena nakon što su se pojavili veliki valovi i olujno nevrijeme no, ovaj me događaj potaknuo na zanimljivo razmišljanje.

Tako sam zaključio da je moguće  pronaći i zlatnu iglu izgubljenu na prekooceanskom brodu u Atlantiku, a ne moj prsten jer je vrijeme beskonačno.

VIŠE OD IGRE

Posted on : 18-07-2018 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
imagesSvima je dobro znano kako je sport daleko više od igre što potkrepljuju javno izneseni podaci vezani uz svjetsko nogometno prvenstvo i našu reprezentaciju.

Odlični rezultati utjecali su na porast osobne potrošnje, produktivnost na poslu, promociju države ali konačno i na zadovoljstvo nacije. Ne računajući pri tome šačicu razočaranih protivnika Hrvatske i nacionalnog ponosa.

DO KADA ĆE DVOSTRUKA MJERILA ČINITI NAŠU SVAKODNEVICU

Posted on : 10-07-2018 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žartko Delač
fotolia-pitam-seUpravo završeni festival elektronske glazbe u Splitu prema raznim izvorima srušio je mnogobrojne rekorde. Broj posjetitelja, izvanpansionska potrošnja, rasprodani smještajni kapaciteti, broj država iz kojih su došli partijaneri, količina smeća na stadionu i oko njega, broj privedenih dilera ili konzumenata droga…

Nažalost, među ove brojke moramo uvrstiti i prvi zabilježen smrtni slučaj među posjetiteljima festivala.

JEDINSTVO U RAZLIČITOSTI

Posted on : 06-07-2018 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

1

tekst: Žarko Delač
vatreni-novi-dresoviNakon pobjede hrvatske nogometne reprezentacije nad Danskom malo je kome moglo promaknuti kako su se igrači i izbornik zahvaljivali Bogu na pobjedi. Ništa čudno s obzirom na našu tradiciju i stoljećima važnu ulogu u kršćanstvu za što je vjerojatno najznačajnija izjava Pape Lea X o Hrvatskoj kao Antemurale Christianitatis (Predziđe kršćanstva).

No, višegodišnji život u komunističkoj tvorevini Jugoslaviji koja se bazirala na zatiranju vjerskih osjećaja ostavio je na naše društvo

ZELENA SLOVENIJA, UMJESTO HRVATSKA

Posted on : 01-07-2018 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
U iščekivanju novih dobrih igara i rezultata naše nogometne reprezentacije na svjetskom prvenstvu u Rusiji, nastavku teniske muške rapsodije i početku dobrih igara košarkaške reprezentacije jedna misao ne uklapa se o ovo sportsko blještavilo.

Riječ je o sportskoj rekreaciji i amaterskom sportu. Konkretnije, nedavno sam bio na planinarenju u Alpama na granici Italije i Slovenije i zapazio kako naši susjedi imaju drugačiji odnos prema prirodi i sportu.

JESAM LI NAZADAN AKO SAM KONZERVATIVAN

Posted on : 29-06-2018 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
stop-figur_webProvodeći ovaj produženi vikend u Novalji na otoku Pagu nisam se mogao riješiti nekoliko dvojbi koje su mi pokvarile dugoočekivani odmor. Jedna od njih je odnos prema okolini i briga za okoliš koji  je izgleda za mnoge ljude znanstvena fantastika.

Tako bez ikakve grižnje savjesti ili imalo promišljanja kupači ostavljaju na plaži papire, boce, plastiku, a pušači svoje opuške. Naravno kako ima i iznimaka pa sam nazočio događaju u kojem je jedna Slovenka ukorila mlađahne  turistice iz Velike Britanije da za

RADITI ILI KLJUČ U BRAVU

Posted on : 28-05-2018 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

Ugostitelji moraju početi raditi ili zatvarati lokale

piše: Žarko Delač
Učestalo nas ovih dana mediji informiraju o nedostatku radne snage i to osobito s obzirom na početak glavne turističke sezone u ugostiteljstvu.

Ova se vijest može višedimenzionalno iščitati i raspraviti ali sigurno je kako jedan aspekt zaslužuje posebnu pozornost. To je odnos poslodavaca ili privatnih poduzetnika prema radnicima.

Naime često smo čuli ili bili svjedoci kako se sezonski radnici

IZA KULISA POLITIČKOG ANGAŽMANA

Posted on : 05-05-2018 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
Politika je u Hrvatskoj opijum za narod ali još veći za političare.

U takvom okruženju više se govori o saborskim zastupnicima nego uspješnim privrednicima, lokalnim političarima nego poduzetnicima, europskim zastupnicima nego svjetskim znanstvenicima.

Stoga je i moguće osnovati političku stranku, okupiti nekoliko istomišljenika i čak sudjelovati u vođenju i upravljanju države. Bez

NAŠE PARALELE

Posted on : 04-04-2018 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

Borba s požarima i vodom postaje hrvatska svakodnevica

piše: Žarko Delač
vodaSvi koji i površno prate izjave predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović trebali bi se prisjetiti kao je nedavno dotaknula strateški značaj pitke vode. I upravo nedugo nakon toga dogodio se jedan od najvećih ekoloških incidenta u kojem je onečišćen izvor pitke vode iz kojeg se opskrbljuje Slavonski brod.

Stoga se odmah nameće niz pitanja poput toga na koji način štitimo naše vodno bogatstvo? Tko je uopće nadležan za zaštitu? Tko odobrava koncesije i pod kojim uvjetima za izvore pitke vode?

KAD FORMA ZASJENI SADRŽAJ

Posted on : 15-03-2018 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

3

piše: Žarko Delač
EU-katastrofa-940x560Iako je ovih dana najveći prijepor i izgleda najveći hrvatski problem ratifikacija nekog dokumenta, zgodno je uočiti nekoliko činjenica koje dokazuju kako to ne bi trebalo tako biti.

Sve u svemu, problem nije samo u sadržaju ove konvencije već u tome što pojedini političari otvoreno zazivaju njezinu primjenu u ime nekih viših ciljeva, a ne državnih interesa.

Radi li si pri tome u suprotnosti s Ustavom RH, ponavlja li se

DEMOGRAFSKI POTEZI NA RASKRŠĆU

Posted on : 27-02-2018 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

1

piše: Žarko Delač
1830817-928192Demografija je godinama ozbiljan problem naše države ali o tome se osobito govori u posljednje vrijeme.

Predlažu se i iznalaze različita rješenja, beneficije roditeljima i rodiljama te prave znanstvene strategije i studije. Pri tome ima i sukoba mišljenja i razilaženja poput nedavne ostavke državnog tajnika za demografiju.

No, pri tome nitko nije spomenuo jedan od mogućih glavnih

POZITIVNO SVJETLO U OBRAZOVNOM SUSTAVU

Posted on : 06-02-2018 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
ponos_domovineKao dugogodišnji voditelj projekta Ponos domovine, unazad osam godina imao sam priliku upoznati mnogobrojne profesore i učitelje jer se radi o natjecanju učenika osnovnih i srednjih škola.

Naravno kako sam pri tome kontaktirao i s mnogobrojnim sudionicima natjecanja i uvjerio se koliko je važno s njima komunicirati, razgovarati, raspravljati i motivirati ih na usvajanje znanja.