berlin

MOT KRALJA U BRIŠKULI

Posted on : 08-12-2017 | By : admin | In : 11 CRTICE IZ ŽIVOTA

0

piše: Marko Jareb
riva-zadar_4f7ded5b230b0U šetnji sam s Petrom i Filipom po rivi. Riva je puna svijeta. Napravili smo više đireva od jednog do drugog kraja i dobro osjetili njezine miomirise. Krenuli smo uzbrdo prema kazalištu. Taman se čuju zvona sa zvonika pored kazališta.

Preko ulice prelijeće mnoštvo golubova. Tamo im jedan čovjek baca kruh i oni okolo njega izvode svoj poznati ritual. Nemamo što za pušiti, niti ja niti Petar, nemamo obojica ni novaca za kupiti cigarete.

POČETAK HRVATSKE NASTAVE

Posted on : 27-11-2017 | By : admin | In : 11 CRTICE IZ ŽIVOTA

0

Sjećanje: Hrvatska nastava u NRW pri katoličkoj misiji Hagen i Lüdenseid

tekst: Ante Karačić
ankica_ante_karacicIserlohn/ Odmah po dolasku, s velečasnim Stjepanom Vrdoljakom krenuli smo u organizaciju hrvatske nastave pri katoličkoj misiji.

Skupljali smo potpise roditelja za hrvatsku nastavu za našu djecu koja su još išla u Yu škole. Time smo brisali djecu sa spiska u Yu školama čime su se te škole počele gasiti.

Imali smo veliki odaziv i muslimanske djece iz BiH i Sandžaka koji

ZVJEZDICA

Posted on : 19-11-2017 | By : admin | In : 11 CRTICE IZ ŽIVOTA

2

Iz naše arhive/Objavljeno 18.11.2015.

Za svu djecu Vukovara

piše: Slavica Jurčić
konjukcija-Jupitera-i-Venere1Ta mala djevojčica u sebi je nosila veliku hrabrost. Svaki dan  trčala je na suprotnu stranu ulice i iz rupa od granata skupljala vodu u kanister.

Voda je bila mutna, ali ipak su je pili, ona i njena mala braća.

Noć bi joj donosila mir i spokoj.

Tada je mala Marta mogla plakati jer su njena braća spavala.

U MLADO LJETO S NOVOM PAMETI

Posted on : 07-11-2017 | By : admin | In : 11 CRTICE IZ ŽIVOTA

0

tekst: Marko Jareb
600_1508407882stari_694x463Stanko bi prije povratka u Kovešku zbog posla, nakon godišnjeg odmora, poljubio kamen na svojoj rivi gdje je rođen i gdje se od pamtivijeka kupao, kao i njegovi pređi.

– Eto rivo moja, ljubim tvoj kamen i stoj mi dobro do drugog lita, kad ću opet doći tebi na godišnji odmor iz tuđe zemlje – glas mu je malo podrhtavao.

Tako je Stanko govorio svaku godinu, dok je bio zdrav i u snazi.

KAD JE BAKA BILA MALA…

Posted on : 02-11-2017 | By : admin | In : 11 CRTICE IZ ŽIVOTA

1

tekst: Marija Iličić
zalazak-sunca-jesen-u-beogradu-5d14db02-4d22-4c54-944d-d20bab36ac21Volim zalazak sunca. Oduvijek volim jer kad sam bila dijete značio je kraj dugog dana u seoskom domaćinstvu. Sve je išlo na počinak: blago, ptice i ljudi. Samo je zvono na našoj maloj kapelici pozdravljalo sunce na zalasku.

Da, i bake su nekad bile djeca!

Zanimljivo je, ali to nas danas unuci najčešće pitaju;  „Jesi li i ti bako bila mala?“

ŽIVOT U RATU I PORAĆU

Posted on : 20-10-2017 | By : admin | In : 11 CRTICE IZ ŽIVOTA

0

piše: Marko Jareb
staricaZa vrijeme rata Tomica Katrin je živjela  sama u svojoj kući sa šestero nejake djece i sa starim roditeljima. Muž joj je bio u Milaniji. Otišao je tamo prije rata trbuhom za kruhom. Vladala je velika glad. Trebalo je biti vrlo snalažljiv i spretan za prehraniti sebe, svoju malodobnu djecu i stare roditelje. Kako je bio rat nikakva pomoć od muža joj nije mogla stići do njih.

Tomica je imala nešto zemlje pa bi posijala malo blitve, boba, rodakve i ripe i to bi skuhala za jesti. Također je bilo nešto

SJEĆANJE NA 17. LISTOPAD 1991.

Posted on : 17-10-2017 | By : admin | In : 11 CRTICE IZ ŽIVOTA

0

piše: Marija Dobošević
Kolona91-Kopiraj[1]Ilok/ Kolonom sjećanja ulicama Iloka danas u 17 sati Iločani će obilježiti 26. godišnjicu izlaska iz neprijateljskom vojskom okruženog Iloka.

Na izlazu iz Iloka, mjestu na kojem su Iločane toga 17. listopada 1991. godine pregledali i ispratili iz Iloka vojnici JNA, uz spomenik „Svjetlost dolazi“,  položit će se vijenci i upaliti svijeće za sve stradale Iločane i pripadnike Zbora narodne garde u obrani Iloka, a u 18 i 30 u crkvi Svetog

ČUDOTVORAC

Posted on : 15-10-2017 | By : admin | In : 11 CRTICE IZ ŽIVOTA

0

piše: Branislav Mikulić

srceU Irskoj sam ga upoznao, nekako odmah po svome dolasku. Zvao se Shane O’Brian, bio je mojih godina, možda tek nešto mlađi. Snažan čovjek, rekli bi u Bosni, prava ljudina. I veoma zgodan, crne bujne kose i velikih modroplavih očiju – ta pomalo čudna kombinacija koja se često u Irskoj sreće, koja ljudima daje nevjerovatan izgled, skoro pa božanski. Kod Shanea je sve to još bilo naglašeno njegovim blagim karakterom, toplinom koju je zračio, ljubavlju koju je nosio i davao, radije bih rekao – razbacivao svud oko sebe, nesebično.

Shane je vjerovao u Boga. Vjerovao na svoj način, pa je zato došao u sukob s liderima crkve kojoj je pripadao, neke crkve čudnog imena i još čudnije denominacije.

POLIĆKE PRIČE I PISMA

Posted on : 12-10-2017 | By : admin | In : 11 CRTICE IZ ŽIVOTA

0

piše: Marko Jareb
U Slitini u zavjetrini od juga ispod Maruline kuće sjedili bi Polićani na kamenjima zbog moguće kiše i nemirnim bi pogledom virkali iza kantuna kuće prema jugu hoće li ih pustiti vrijeme i veliki valovi od juga da se mogu pred večer prebaciti do kuće na Poliću. I tu bi padale razne priče o raznim događajima iz njihovog života i života drugih Polićana.

Ti ljudi su isto osjećali neimaštinu. Nisu baš puno bili debeli. Većinom su bili neobrijani, ispaćena lica, s velikim podočnjacima i s

BRAČNA SREĆA ILI NESREĆA

Posted on : 28-09-2017 | By : admin | In : 11 CRTICE IZ ŽIVOTA

4

tekst: Slavica Jurčić
nada-za-usamljeno-srceS njenoga prozora slijevala se kiša. Majka je vezla goblen, a otac punio lulu. Podignuta kosa je u čupercima ispadala po ramenima, a ona je svaki uvojak pažljivo ponovno gurala u punđu.

Ona, najmlađa od sedmero djece već starih i bolesnih roditelja, bila je lijepa poput rosne kapi pa su udvarači često pristizali na njihovu kapiju.
Monika je znala da miraz ne može dobiti, a nije se htjela udati bez ljubavi.

POSAO OKO GAJETA I JEMATVA

Posted on : 23-09-2017 | By : admin | In : 11 CRTICE IZ ŽIVOTA

0

tekst: Marko Jareb
img_81989310668tsyvmqkfhdPoseban ritual bi bio kad bi Tikovinani izvlačili gajete iz mora za očistiti ih i piturati, kako bi oni rekli. Pošto su to bile velike i masivne gajete duge osam i više metara, a sve se radilo ručno, trebalo je dosta radne snage za izvući gajetu iz mora. Tu su bili solidarni i dali bi jedni drugima ruckus za andradite tag pose.

Posebno bi pomagali oni koji nisu imali gajetu ilk so kais, jer bi se uvijek morali s nekim prebaciti na Akrinu, Redin ilk negdje drugdje. Za izvući gajetu na kraj trebalo je zagaziti u more, pa bi

BITKA ZA MALI ŽIVOT

Posted on : 17-09-2017 | By : admin | In : 11 CRTICE IZ ŽIVOTA

1

tekst: Branka Oreb-Jerković

21728231_333614300433608_4547882652854582449_nU vlaku iz Münchena za Split kojim smo muž i ja putovali iz Erlangena, gdje je završio mandat u dopunskoj nastavi, bilo je te hladne, zimske večeri malo ljudi, a u našem kupeu samo majka s dvije djevojčice od svojih pet-šest godina. Djevojčice su bile umotane u debele, vunene šalove, tek su im se vidjele oči.

Dok se Marjan Express probijao kroz noć, neznanka i ja smo pričale o svemu i svačemu, a onda mi se požalila da su bile u posjetu rodbini koja živi u Bavarskoj ali su se curice razboljele pa je cijelo putovanje krenulo naopako…

CAR FRANJO I ARBITRAŽA

Posted on : 15-09-2017 | By : admin | In : 11 CRTICE IZ ŽIVOTA

0

piše: Marija Juračić
U mom se gradiću, sada već tradicionalno, svake godine održava doček cara Franje Josipa.

I ja ne znam, tko je ovdje lud. Narod oduševljeno kliče i plješće čelniku carevine koja nas je stoljećima tlačila, koja nam je i našeg Zrinskog skratila za glavu.

Umjesto da viče: „Doli monarhija! Doli strani zavojevači!“ on kliče, kao da mu je Franjo rod rođeni i kao da će sad isuti vreću s

TKO JE WILHELM ZIER

Posted on : 11-09-2017 | By : admin | In : 11 CRTICE IZ ŽIVOTA

0

Priča iz Iloka

piše: Marija Dobošević
marijaGospodina Ziera (Cira) stari Iločani dobro znaju. Wilhelm Zier rođen je u Iloku 13. rujna 1933. godine. Tu je i odrastao, završio osnovnu školu i stolarski zanat, a krenuo je i u večernju školu. Zbog brojnih obaveza nije ju završio iako kaže da je puno korisnih stvari baš tamo naučio pogotovo od nastavnika Bezjaka, iločkog umjetnika i boema, koji je već tada uočio njegov talent.

Sa 16 godina počeo je raditi, ali i uz posao od rane mladosti uključio se u kulturna i športska društva i zbivanja u Iloku.

ŽIVOTNI PUTOVI

Posted on : 07-09-2017 | By : admin | In : 11 CRTICE IZ ŽIVOTA

0

piše: Marko Jareb
špijun-špijunaža-520x245Siniša Špaleta  je bio časnik u Barunslavskoj vojsci, ili možda dočasnik, nije posve sigurno, samo je sigurno da je bio u kopnenoj vojsci. Rođen je u Britvaniji i po narodnosti je bio britvanski Stolik. Nakon umirovljenja ostao je živjeti u Mandacu. Žena mu je s Trivika, otoka u kovanskom arhipelagu. Dok još nije išao u mirovinu dolazio je na Trivik uglavnom ljeti na godišnji odmor kod ženine rodbine.

Čovjek je bio malo debeljuškast, ne puno visok, jakog vrata,