berlin

AFRODIZIJAK

Posted on : 15-02-2018 | By : admin | In : 11 CRTICE IZ ŽIVOTA

3

Inzulinski dnevnik na Valentinovo

piše: Slavica Jurčić
slavicaEto, prošao je i taj dan. Pisat ću ga malim slovom „valentinovo“, bez poljupca i ruže. A za sve to što sam se nadala ili očekivala, nisam imala argumenata.

Kao nezaposlena bez osobnih prihoda nisam u mogućnosti sebi da priuštim ni minimalni luksuz koji su mnoge žene mogu priuštiti.

Ponekad si priuštim tu šnjitu finog kruha koji nekada i pojedem s voljom, a nekada osjetim grižnju savjesti i pojedem ga i malo više.

SREĆA JE U SLOBODI

Posted on : 10-02-2018 | By : admin | In : 11 CRTICE IZ ŽIVOTA

0

Nekad bilo i sad se spominjalo

piše: Slavica Jurčić
aliNjen dan je počinjao je polako. Služavka joj je donijela kavu i doručak. Ona se protegnula u svom velikom krevetu. Imala je vremena za sve jer nikuda joj se nije žurilo.

Tek oko podne bila je spremna za izlazak iz kuće. Prije toga dugo je češljala svoju kosu, kupala se sat vremena, a služavka joj je donijela modru haljinu koju je nedavno kupila.

Kada je napokon bila gotova, krenula je u šetnju. No, ta njena

KAO GLAS ANĐELA

Posted on : 31-01-2018 | By : admin | In : 11 CRTICE IZ ŽIVOTA

0

tekst i foto: Sonja Breljak
IMG_1411Berlin/ Narodna mudrost kaže: „Tko pjeva, zlo ne misli“ a u okvirima pastoralnog djelovanja u crkvenim zajednicama, čuje se i: „Tko pjeva, dvostruko moli.“

U svakom slučaju, u obje varijante, pjevanje, i osobe koje pjevaju, stavljene su u pozitivan kontekst. Jer, takav pozitivan kontekst i ozračje, glazba i dijeli.

Možda to počne i s prvim plačem, tko zna. Narod zna reći: „Ako dijete glasno i intenzivno plače, bit će dobar/dobra

TALENTIRANE SESTRE PRIMORAC

Posted on : 08-01-2018 | By : admin | In : 11 CRTICE IZ ŽIVOTA

0

tekst: Ante Karačić
IMG_20170724_202018304_01 (1)Iserlohn/ Prvi naši kontakti s obitelji Primorac uslijedili su preko mlađe sestre Ivon koja je prije nekoliko godina bila nagrađena na našem likovnom natječaju.

Gotovo dvije godine smo pokušavali pronaći njihovu adresu da im pošaljemo diplomu.

Konačno smo se slučajno sreli na jednoj proslavi Kroatie Hagen.

Inače, Primorci žive u Attendormu nedaleko Sigena.

Ostali smo u dobrom kontaktu i iz razloga jer su nas supružnici, Drago i Renata,  podsjećali upravo na nas iz vremena kad smo došli u

BAKINA I PETROVA ŽIVOTNA FILOZOFIJA

Posted on : 04-01-2018 | By : admin | In : 11 CRTICE IZ ŽIVOTA

0

piše: Marko Jareb
Sigma-Audio-kucno-kino-088Petrov san je bio otići na brod i ploviti svjetskim morima te pristajati u poznatim lukama. Također mu je bio san napustiti grad u kojem je studirao, pa je pred kraj studija govorio meni i drugima – još samo trideset dana u ovom prljavom gradu.

Zato je i upisao Višu pomorsku školu, smjer nautika. Usput je sam morao zaraditi preko student servisa za dom i bonove, nekad bi mu i braća dala nešto, ali sve je to bilo na „citku“, većinom je sam morao zaraditi za svoje školovanje. 

DVA ČUDA U ZADNJOJ DECEMBARSKOJ NOĆI

Posted on : 01-01-2018 | By : admin | In : 11 CRTICE IZ ŽIVOTA

1

piše: Branislav Mikulić
loveJoš kao dječak od sedam-osam godina počeo sam snivati jedan san, san kojem sam se stalno vraćao.

Naime, maštao sam, sanjario zapravo, da nalazim novac – pun novčanik.

To sam priželjkivao dok sam pod jorganom čekao da me obuzme san, zamišljajući kako u parku kod Skenderije u koji sam navraćao s drugarima poslije škole, tamo nasred parka, pored kipa majke i

ZATO JER SE VOLE

Posted on : 01-01-2018 | By : admin | In : 11 CRTICE IZ ŽIVOTA

0

tekst: Joso Špionjak
Und warum haben sie geheiratet?“ (Zašto su se vjenčali)- upitao je pospano trogodišnji Raphael svoju mamu nakon pročitane bajke prije spavanja.

„Zato jer se vole“– odgovorila mu je mama.
„I ti ćeš oženiti onoga koga voliš kad odrasteš“ – dodala je.
„Da. Moju mamu“- rekao je mali Raphael i potonuo u carstvo snova.

U SJAJU BLAGDANSKOG SVJETLA

Posted on : 31-12-2017 | By : admin | In : 11 CRTICE IZ ŽIVOTA

0

piše: Branka Oreb-Jerković
Tisuće žaruljica na božićnim ukrasima bljeskalo je te večeri na Marktplatzu, obasjavajući radosna lica posjetitelja na glavnom trgu bavarskog gradića.

Vladala je predblagdanska atmosfera i meni nepoznati ljudi družili su se i veselo prepričavali dogodovštine uz štandove s pečenim, bijelim kobasicama, kriglama piva i kuhanog vina.

Ekipa, odjevena u lederhoze s crvenim kapama, svirala je prigodne

RADOST JE U DAVANJU DOBRA

Posted on : 29-12-2017 | By : admin | In : 11 CRTICE IZ ŽIVOTA

0

tekst: Slavica Jurčić
foto: Marijana Klepić
_1819042434_n„Gospođo Slavice, hoćete li sa mnom ići u Brezovicu?“

Pitanje mi je postavio čovjek kojega poznajem već duže vrijeme, ali o njemu jako malo znam.

Antun Đurek već dvadeset godina vozi djecu u Zlatni cekin. Njegov radni dan počinje u pola četiri ujutro kada kreće na sasvim drugu stranu naše županije.

NAJDRAŽI BOŽIĆNI POKLON

Posted on : 24-12-2017 | By : admin | In : 11 CRTICE IZ ŽIVOTA

0

…čak dva odjednom

‘Ljubomorni ste na ono što drugi imaju. A razlog što nemate je da ne molite i ne tražite  od Boga. A i kada tražite, ne dobivate jer su vam namjere pogrešne – hoćete sve samo za sebe ….’ – Jakovljeva 4:2-3

piše: Branislav Antov Mukulić

fdŽivio sam u to vrijeme s porodicom u Nizozemskoj, već deceniju i više. Bio sam na dobrom poslu, na usponu karijere – radio sam za Vladu, bio priznat istraživač, sa ‘moćnom’ titulom  ‘senior onderzoeker’ ili stariji naučni saradnik, po naški,  i  sa statusom visokog državnog službenika, kraljevskog. ‘Rijksambtenaar’ kako se to na lokalnom jeziku veli.

Bio sam naučnik i istraživač, ekonomista i sociolog ujedno, neki tvrdiše još i  expert za socijalnu statistiku. Držao sam predavanja i

ŽIVOT OBOJEN NADOM

Posted on : 18-12-2017 | By : admin | In : 11 CRTICE IZ ŽIVOTA

1

piše: Slavica Jurčić 
25488927_1755615817790735_1912672058_nMoja je želja da upoznam djevojku, koja je spletom okolnosti postala trajni invalid i prekinuta je njena mladost. Ona treba biti primjer svima koji su zdravi da cijene život.

Margareta Sedlarević kao mala djevojčica od tri godine stiže u dom tete Ane, njene udomiteljice koja ju je odgojila i pružila joj sve što može.Ana je Margareti bila i mama, i tata, i terapeut, i anđeo čuvar koji bdije nad mladom djevojkom koja upravo na dan objave ovog priloga, puni 20 godina.

Margareta je već trinaesto dijete koje je udomila ova plemenita obitelj. Mene s njima upoznaje Slavenko koji im želi pomoći i ima puno ljudskosti.

U njihovom domu je topla teta Ana koja nas čeka na kućnom pragu i uvodi nas u svoj dom.

MOT KRALJA U BRIŠKULI

Posted on : 08-12-2017 | By : admin | In : 11 CRTICE IZ ŽIVOTA

0

piše: Marko Jareb
riva-zadar_4f7ded5b230b0U šetnji sam s Petrom i Filipom po rivi. Riva je puna svijeta. Napravili smo više đireva od jednog do drugog kraja i dobro osjetili njezine miomirise. Krenuli smo uzbrdo prema kazalištu. Taman se čuju zvona sa zvonika pored kazališta.

Preko ulice prelijeće mnoštvo golubova. Tamo im jedan čovjek baca kruh i oni okolo njega izvode svoj poznati ritual. Nemamo što za pušiti, niti ja niti Petar, nemamo obojica ni novaca za kupiti cigarete.

POČETAK HRVATSKE NASTAVE

Posted on : 27-11-2017 | By : admin | In : 11 CRTICE IZ ŽIVOTA

0

Sjećanje: Hrvatska nastava u NRW pri katoličkoj misiji Hagen i Lüdenseid

tekst: Ante Karačić
ankica_ante_karacicIserlohn/ Odmah po dolasku, s velečasnim Stjepanom Vrdoljakom krenuli smo u organizaciju hrvatske nastave pri katoličkoj misiji.

Skupljali smo potpise roditelja za hrvatsku nastavu za našu djecu koja su još išla u Yu škole. Time smo brisali djecu sa spiska u Yu školama čime su se te škole počele gasiti.

Imali smo veliki odaziv i muslimanske djece iz BiH i Sandžaka koji

ZVJEZDICA

Posted on : 19-11-2017 | By : admin | In : 11 CRTICE IZ ŽIVOTA

2

Iz naše arhive/Objavljeno 18.11.2015.

Za svu djecu Vukovara

piše: Slavica Jurčić
konjukcija-Jupitera-i-Venere1Ta mala djevojčica u sebi je nosila veliku hrabrost. Svaki dan  trčala je na suprotnu stranu ulice i iz rupa od granata skupljala vodu u kanister.

Voda je bila mutna, ali ipak su je pili, ona i njena mala braća.

Noć bi joj donosila mir i spokoj.

Tada je mala Marta mogla plakati jer su njena braća spavala.

U MLADO LJETO S NOVOM PAMETI

Posted on : 07-11-2017 | By : admin | In : 11 CRTICE IZ ŽIVOTA

0

tekst: Marko Jareb
600_1508407882stari_694x463Stanko bi prije povratka u Kovešku zbog posla, nakon godišnjeg odmora, poljubio kamen na svojoj rivi gdje je rođen i gdje se od pamtivijeka kupao, kao i njegovi pređi.

– Eto rivo moja, ljubim tvoj kamen i stoj mi dobro do drugog lita, kad ću opet doći tebi na godišnji odmor iz tuđe zemlje – glas mu je malo podrhtavao.

Tako je Stanko govorio svaku godinu, dok je bio zdrav i u snazi.