berlin

TO JE NAŠA MISIJA

Posted on : 14-01-2017 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI, MISIJA

0

Hrvatska katolička misija Berlin u statističkim podacima

tekst: Sonja Breljak

st-sebastian-slikaBerlin/ Hrvatska katolička misija Berlin osnovana je 1969. godine. Danas je njeno sjedište  na adresi Feldstrasse 4 u berlinskoj četvrti Wedding.

Na toj adresi se nalazi ured HKM Berlin  i jedna od tri crkve (Garten Platz, 13355), crkva Svetog Sebastiana,  gdje se služi nedjeljna sveta misa na hrvatskome jeziku u 11 i 30 a večernja u 18 i 30, radnim danima, od ponedjeljka do petka.

ZAHVALA I POZIV NA SURADNJU

Posted on : 30-12-2016 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI, MISIJA

0

Iz Izvješća Župnog vijeća Hrvatske katoličke misije Berlin

Crkva-svetog-Sebastijana14-300x2251Berlin/ – Svaka strana misija na svijetu dio je jedne katoličke biskupije, pripada sveopćoj katoličkoj crkvi, znači da treba dati svoj doprinos. Mi Hrvati u Berlinu već godinama dajemo veliki doprinos u Berlinskoj biskupiji za jačanje vjere u ovom gradu, stoji u uvodu Izvješća u kojemu se, u njegovu nastavku, članovi Župnog vijeća HKM Berlin, vjernicima Misije obraćaju ovako:

– Dragi vjernici Hrvatske katoličke misije Berlin, prva godina mandata Župnog vijeća je prošla. Ovim putem vam želimo zahvaliti na izraženom povjerenju, vašoj podršci i angažmanu u našoj misiji.

EVO NAŠIH PRVOPRIČESNIKA

Posted on : 23-05-2016 | By : admin | In : FOTOGRAFIJE, MISIJA

0

Berlin/ Kako poslije objave teksta o Prvoj pričesti, prenesenoj sa stranice HKM Berlin, cijeli dan traje potraga čitatelja za zajedničkom fotografijom s ovog događaja, potrudismo se dobiti ju. Hvala fra Frani i fra Ivanu. /Uredništvo/

FILM O JASENOVCU I POKORNIČKA PROCESIJA

Posted on : 03-03-2016 | By : admin | In : MISIJA

0

Vijesti iz Hrvatske katoličke misije Berlin
 …

Crkva-svetog-Sebastijana14-300x2251PETAK

– Četvrti korizmeni petak. Ujedno je i prvi petak. Ispovijed u crkvi sv. Sebastijana ujutro u 8.30 sati, a sveta misa u 9.00 sati. Poslijepodne ispovijed u crkvi sv. Sebastijana u 17.30 sati, križni put u 18.00 sati, a sveta misa u 18.30 sati.

Nakon svete mise, oko 19.30 sati bit će tribina o Godini milosrđa, a predavanje će održati fra Frano.

U 20 sati u našoj misiji se prikazuje najnoviji film Jakova Sedlara “Jasenovac – istina” u organizaciji pojedinaca iz Berlina. Jedan od najpoznatijih hrvatskih filmskih redatelja Jakov Sedlar, će osobno nazočiti prvom izvandomovinskom prikazivanju tog filma u našem gradu, nakon svjetske premijere u Tel Avivu i Zagrebu.

Nakon 12 godina upornoga istraživanja po raznim hrvatskim i svjetskim arhivima, pred hrvatskom i svjetskom javnošću pojavljuje se film „Jasenovac-istina“. Film sublimira različita istraživanja i donosi najpotpuniju istinu o jasenovačkom logoru u razdoblju od 1941-1951 godine. Cijena ulaznice je 10 EUR-a.

SUBOTA

U 15.30 sati polazi procesija (Bussgang) iz crkve sv. Sebastijana prema crkvi sv. Pavla gdje će u 18.00 sati berlinski nadbiskup Heiner Koch slaviti svečanu svetu misu. Zbog procesije u subotu nema vjeronauka, pjevanja niti dječjeg folklora u misiji. Pozivamo sve vjernike da se priključe procesiji i svetoj misi. Sat vremena prije polaska procesije, dakle od 14.30 bit će mogućnost za svetu ispovijed u crkvi sv. Sebastijana.

 

 

 

VIJESTI IZ MISIJE

Posted on : 23-02-2016 | By : admin | In : MISIJA

0

Hrvatska katolička misija Berlin

Crkva-svetog-Sebastijana14-300x2251Berlin/ U subotu, 27.02.2016. umjesto vjeronauka biti će križni put za djecu i roditelje u crkvi. sv. Sebastijana s početkom u 15.00 sati. Nakon križnog puta pjevanje za djecu te dječji folklor.

– Tečaj za zaručnike: od petka 26.02. do nedjelje 28.02. s početkom u 19.30 sati u prostorijama misije na Weddingu. Pozivamo sve one koji se žele u ovoj godini vjenčati da se prijave i dođu na tečaj. Prijaviti se može iza svetih misa u sakristiji ili na telefon misije.

VAZMENO TRODNEVLJE

Posted on : 02-04-2015 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI, MISIJA

0

Mise i obredi u Velikom tjednu u Hrvatskoj katoličkoj misiji  Berlin

 crkva1Osam dana prije Uskrsa, u Nedjelju muke Gospodnje ili Cvjetnicu, započinje Veliki ili Sveti tjedan. Zove se tako jer se u njemu slave najvažniji događaji naše kršćanske vjere. 

Vrhunac toga tjedna i čitave crkvene godine jest sveto Vazmeno trodnevlje. Ono počinje večernjom misom na Veliki četvrtak (ustanova Euharistije i Svetog reda), a završava Nedjeljom Uskrsnuća Gospodnjeg. 

LIJEPO DA SI TU

Posted on : 29-03-2015 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI, MISIJA

0

Mladi Hrvatske katoličke misije Berlin na susretu mladih Berlinske biskupije 2015.

tekst i foto: Sonja Breljak
236Berlin
/ Gornjim naslovom „Lijepo da si tu“ uz moto „Blaženi koji čisto srce imaju, oni će Boga gledati“ su organizatori dočekali mlade na jednodnevnoj manifestaciji, susretu, molitvi i druženju naslova Svjetski dan mladih 2015. Berlinske nadbiskupije.

ZAHVALA AKTIVISTIMA

Posted on : 23-01-2015 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI, MISIJA

0

tekst i foto: Sonja Breljak
031Berlin/ Uobičajeno, na svetog Sebastiana, čije ime nosi njemačka župa i crkva u kojoj je i Hrvatska katolička misija Berlin, večernja misa je dvojezična, za Nijemce i Hrvate.

Radni je dan, utorak, pa klupe crkve i nisu posebno ispunjene. Više je Nijemaca nego Hrvata iako je brojčani odnos ovih dviju zajednica upravo uvjerljivo obrnut.

TOMBOLA ZA MINISTRANTE

Posted on : 20-01-2015 | By : admin | In : MISIJA

0

tekst: Sonja Breljak
foto:  HKM Berlin
18.01.2015-tombola.15– Dragi ministranti, dječaci i djevojčice, hvala vam na vašem radu i trudi u vrijeme održavanja misnih slavlja, na vašem odgovornom vršenju dužnosti ministranta.
 I nastavite i dalje tako …

Eto, tako nekako slično zamišljam da se s par prigodnih i poticajnih riječi, djeci obratio voditelj Misije, fra Frano Čugura. 

NISAM TO JA

Posted on : 08-12-2014 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI, MISIJA

0

foto: Ivo Dorotić
tekst : Sonja Breljak
P1240143Berlin/
Lijep broj djece i roditelja okupio se i ove godine u crkvi svetog Sebastiana, na dočeku svetog Nikole.

Bilo je to u subotnje popodne. Djeca i roditelji su molili, pa su slijedile recitacije u Nikolinu čast a potom i Nikolin dolazak.

Bilo je razgovora, darova, fotografiranja …

SUSRET HRVATSKIH STUDENATA

Posted on : 18-11-2014 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI, MISIJA

0

Preungesheim – Frankfurt am Main: Treći susret hrvatskih studenata u Njemačkoj

Adolf Polegubić
Frankfurt_Am_Main-Samstagsberg-20070607Treći susret hrvatskih studenata iz Njemačke održat će se u subotu 22. studenoga s početkom u 13 sati u župi St. Christophorus u Preungesheimu u Frankfurtu (An den Drei Steinen 42, 60435 Frankfurt am Main), u organizaciji Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta.

Na susretu će se okupiti oko sto hrvatskih studenata iz cijele Njemačke. Predavanje o temi „Spašavaju li se pripadnici drugih religija? Odgovor Crkve“ održat će dr. fra Ivan Macut iz

NE BOJTE SE SANJATI VELIKE STVARI

Posted on : 26-10-2014 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI, MISIJA

0

HKM Berlin u diskusiji s Berlinskom Biskupijom ujedinila strane misije

Autorice uvoda i sugovornice razgovora: Suzana Smolković i Anica Krstanović
foto: Sonja Breljak

128Berlin/ Katolička Crkva u zapadnoj Europi prolazi kroz razdoblje velikih demografskih, društvenih i kulturoloških promjena. S toga se u Biskupiji Berlin, kao i u većini drugih njemačkih biskupija, ulažu veliki napori u pronalaženju novih oblika pastoralnog djelovanja u župnim zajednicama.

U tom kontekstu je u prosincu 2012. Kardinal Rainer Maria Woelki pokrenuo

NE BOJ SE

Posted on : 15-10-2014 | By : admin | In : MISIJA

0

Berlin/ Mladi Hrvati su se oprostili od župnika fra Petra Čirka i pozdravili novog župnika fra Franu Čuguru.

IMG-20141012-WA024Antonija Tustonjic je u ime mladih i njihovih obitelji izrekla dobrodošlicu fra Frani:

„Dragi fra Frano,

dobro došli i u ime nas mladih i naših obitelji. Na internacionalnoj krunici za djecu imali smo već i prije vašeg službenog početka priliku upoznati vas. Pripremili smo za vas okvir za kolaž slika.

Ovim poklonom želimo započeti simbolično naš put s vama u

DOBRODOŠLICA I OPROŠTAJ

Posted on : 15-10-2014 | By : admin | In : MISIJA

0

tekst i foto: Sonja Breljak
136Berlin/ Hrvatska katolička misija Berlin se u netom prošlu subotu i nedjelju pozdravila s dosadašnjim župnikom fra Petrom Čirkom a zaželjela dobrodošlicu novom voditelju HKM Berlin njemačke župne zajednice St. Sebastiana, fra Frani Čuguri.

Prvi od ova dva pozdrava zbio se u subotu u dvorani HKM Berlin. Okupili su se predstavnici svih grupacija koje aktivno (čitači, ministranti, zborovi, folklor, Frama …)

IZMJENE U RASPOREDU MISA

Posted on : 27-07-2014 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI, MISIJA

0

tekst i foto: Sonja Breljak
crkva1
Berlin/ U vrijeme ljeta kad je priličan broj berlinskih sugrađana, hrvatskih vjernika na godišnjem odmoru, i misna slavlja na hrvatskom jeziku u okviru Hrvatske katoličke misije Berlin, imaju ponešto drukčiji raspored.

Misno slavlje u crkvi svete Marije (Spandau) izostaje do rujna mjeseca.

Tijekom ljeta misno slavlje u crkvi svetog Bonifacija (Mehringdamm, Kreuzberg) počinje pola sata kasnije nego je to uobičajeno, dakle, u 13 i 30 sati.

Misno slavlje u crkvi svetog Sebastiana (Wedding) održava se kao i uvijek,  u 11 i 30 sati.