berlin

SJEĆANJE NA „OLUJNE DANE“

Posted on : 07-08-2018 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

piše: Branka Oreb-Jerković

oluja4Dan prije Vojno-redarstvene operacije ‚Oluja‘,  4.kolovoza 1995. godine, bila sam na novinarskom zadatku u šibenskom zaleđu. Iako se šuškalo da Hrvatska vojska zbija borbene redove za konačno oslobađanje okupiranog područja, tzv. SAO krajine, većina nas je pokušavala održati privid ’normalnog‘ života i rada, pa smo kolega, vozač ‚Slobodne Dalmacije‘ Goran Bulj i ja krenuli iz Splita na ranije dogovoren intervju s prvim ministrom energetike Božom Udovičićem.

DAN DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI

Posted on : 05-08-2018 | By : Emil | In : kolumna povodom...

0

Iz naše arhive

Tako je pisao Emil Cipar/ objavljeno 04.08.2010.

U hrvatskim kalendarima 5. Kolovoza upisan je kao Dan domovinske zahvalnosti. Od svih državnih praznika taj dan je jedini upisan i u mojemu srcu. Sjećam se dobro …kao da je danas bilo. Ležao sam u bolnici u Remscheidu na intenzivnom odjelu bez ikakvih kontakata sa vanjskim svijetom. Taj dan prebačen sam na normalni odjel sa telefonom i radiom. Odmah sam potražio Hrvatski radio. Vijesti je bilo u izobilju i svaka je bila ljepša od prethodne.

PROPORCIONALNA LAKOĆA PROPADANJA

Posted on : 04-08-2018 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

Iz naše arhive/ Objavljeno 31.05.2017.

(Jedni čekaju tramvaj, drugi se ukrcavaju na brod, a reformu hrvatskoga školstva nosi vjetar. U kojem svemiru ćemo se sresti?)

 

piše: Lada Franić-Glamuzina
download (1)Toliko nasilja ima svuda oko nas da se često zapitam kako je uopće moguće živjeti drugačije?
To blato kojim se neprestano nabacujemo, postalo je naš dom.

Nasilju smo stalno izloženi. Upijamo ga svakodnevno.
Prisutno je u svim segmenatima života.
Zanimljiva pojava, podvrsta nasilja, koja vlada odavno (ili oduvijek) jest nasilje u krugu sustručnjaka.
Valovi nasilja u tom uskom okružju toliko su učestali i veliki da

ČUDO

Posted on : 26-07-2018 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

tekst: Branka Oreb-Jerković

srceŽivim u zemlji u kojoj su se nekada gradili brodovi, a danas ne proizvodimo ni WC papir. U zemlji gdje najveće bogatstvo nije u vodama niti u tisuću i pet otoka na Jadranu, koje smo ionako dali u koncesije strancima na 50 godina.

Njeno najveće bogatstvo je u ljudima. U slavnim pojedincima s medaljama oko vrata ali i ’no name‘ građanima ‚Lijepe naše‘ koji

NAKON EUFORIJE

Posted on : 26-07-2018 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

piše: Štefica Vanjek
docek_trg-696x464Prošlo je već tjedan dana nakon euforije dočeka srebrnih „vatrenih“. I ja sam bila euforična buljeći cijeli dan u ekran TV-a da mi ne promakne koja sitnica sa dočeka koji su svakako dečki zaslužili, a da su mi kidali živce, jesu.

Danas, sve je nekako mirno, tiho, kao zatišje pred buru, unuke iz Berlina otpratila sam na more, na Korčulu sa drugom bakom i didom i sad ne znam što ću sa tom vrištećom tišinom, a baš sam se ponovo navikla na radost i metež u kući kao nekad.

POBIJEDIO JE SPORT

Posted on : 17-07-2018 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

tekst: Ante Karačić
Ima puno pobjednika na ovom turniru.

U prvom redu, pobijedila je Rusija. Organizirali su svjetsko prvenstvo najbolje do sada. Bez ijednoga incidenta. Prikazala se malo drukčija nego što je mi vidimo po medijima.

Pobijedila je i Hrvatska. Najviše zaslugom igrača i Dalića ali i dobrim držanjem naše predsjednice. Ništa više neće biti kao prije.

Svugdje na svijetu će nam vrata biti širom otvorena.

IPAK SMO NAPREDOVALI

Posted on : 16-07-2018 | By : admin | In : kolumna povodom...

1

tekst: Ante Karačić
37111370_1845152982195223_2509018734958477312_nSve je bilo ludo i fantastično. Igrači i trener Dalić dali su sebe preko 120% mogućega.

Publika je bila fantastična po čitavom svijetu. Nikada do sada toliki broj Hrvata nije bio jedinstveniji.

Uticaj bočnih vjetrova je malo odmogao jer su se igrači emocionalno praznili na nevažne stvari za igru, sport i rezultat. Zato se može reći da ima mjesta za napredovanje.

POLITIKA I(LI) SPORT

Posted on : 09-07-2018 | By : admin | In : kolumna povodom...

2

piše: Alida Bremer
Ne želim nikome kvariti radost zbog pobjede Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u nogometu, koju i sama osjećam, ali meni ju intenzivno kvari predsjednica Republike, pa imam potrebu podijeliti svoju nelagodu.

Kolinda Grabar Kitarović je povodom svog rođendansko-inauguracijsko-donatorskog odnosa sa Zdravkom Mamićem jednom prilikom rekla:

JERUZALEM -TRITISUĆGODIŠNJI GLAVNI GRAD IZRAELA

Posted on : 10-05-2018 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

tekst: Filip Ćorlukić
jerusalem_aerial001-e1512487211181O političkom, ali i etičkom djelovanju UN  sam u mojoj prije par godina  objavljenoj knjizi QUO VADIS HOMO, pisao naglašeno kritički. Generalnom skupštinom se nisam posebno bavio, a rezultat glasanja o priznavanju Jeruzalema glavnim gradom Izraela uz političku dvoličnost, pokazuje i krajnje nepoznavanje povijesnih istina.

Otkrićem pisma prije od oko 6 tisuća godina – prvo u Mezopotamiji, a nešto kasnije i u Egiptu – započinje naše

PRAVO NA ŽIVOT

Posted on : 06-04-2018 | By : admin | In : kolumna povodom...

1

piše: Slavica Jurčić
Slavonski Brod/ Kao curica često sam pjevušila pjesmu čije riječi idu ovako:“Ja sam mala, pa sam pala, pa sam čaše polupala, moj će tata radit‘ pa će čaše platit“.

Sada, skoro i četrdeset godina nakon vjerovanja da će moj tata platit moje nestašluke, promatram i doživljavam incident u kojem se moj rodni Slavonski Brod guši u dimu rafinerije i truje vodom koju je „nepoznati počinitelj“ zatrovao nepažnjom. Pratim vijesti i pokušavam dostojanstveno i smireno gledati na sve sa

BUDIMO JEDNI DRUGIMA MIR

Posted on : 22-02-2018 | By : admin | In : kolumna povodom...

2

tekst: Marija Iličić
images (4)Uz čašu sjete i vrč uspomena ukrašenih tmolim ružama žute boje, sabirem svoje misli na izmaku jednoga vremena i jednoga dana.

Ne znam zašto sam se se tako veselila mirovini, možda zbog težine i odgovornosti posla ili sam jednostavno baš trebala odmor i odmak.

Da, sad imam više vremena da idem na Sv. misu i tako krijepim svoju dušu. Molim jednako. I kao zaposlena sam mogla moliti

PUSTIMO PATETIKU, DJELUJMO

Posted on : 21-02-2018 | By : admin | In : kolumna povodom...

3

Marin Strmota – primjer političara s obrazom ili nestrpljivi mladi čovjek

piše: Antonio Gavran
marin-strmota-d40486703fe84ccf38243ff1a7b0b147_view_article_newCijela Hrvatska medijska javnost prenijela je uz puno senzacionalizma istup mladog državnog tajnika Marina Strmote koji je na press konferenciji nekoliko trenutaka nakon što je ministrica Murganić predstavila nove demografske mjere, podnio ostavku.

Svojim je istupom taj mladi znanstvenik, jedan od onih rijetkih među tisućama onih koji sve gledaju i šute, svjesno ugrozio vlastitu egzistenciju, egzistenciju svoje dvoje djece, nezaposlene

KOMUNIKACIJA BEZ ALTERNATIVE

Posted on : 14-02-2018 | By : admin | In : kolumna povodom...

2

U Saboru cum grano salis (sa zrnom soli)

tekst: Nikola Bašić
kolindaVis/ Da, tako je govorio u našem Saboru zastupnik gospodin Miro Kovač glede posjeta srpskog predsjednika Aleksandra Vučića po pozivu naše predsjednice.

Ta nećemo pregovarati o otvorenim pitanjima između dviju država sa srpskom oporbom.

Koliko mi je poznato Srbija je međunarodno priznata država. Nećemo, valjda, pokrenuti naše vojne brigade prema Srbiji da nam

ŠTO PIŠE U PARIŠKOJ IZJAVI

Posted on : 19-01-2018 | By : admin | In : kolumna povodom...

2

Kršćanski intelektualci traže istinsku Europu

autor: Gojko Borić
imagesPo nekom čudnom običaju hrvatska javnost biva zakinuta u nekim važnim informacijama i idejama iz zapadnog inozemstva što se dogodilo nedavno u svezi objavljivanja  Pariške izjave nekoliko kršćanskih  intelektualaca iz raznih zemalja pod naslovom „Europa u koju (kojoj) mi možemo vjerovati“.

O Izjavi je u „Slobodnoj Dalmaciji“ dao interview dr.  Trpimir Vedriš, docent na Odsjeku za povijest Filozofskoga fakulteta zagrebačkoga Sveučilišta koji je doktorirao na Srednjoeuropskom

KUD PLOVI OVAJ BROD

Posted on : 12-01-2018 | By : admin | In : kolumna povodom...

1

Povijesni i psihološki uzroci krize oko Savudrijske vale

piše: Gojko Borić
sukob-35akh6s8k1fh6aofc4eq68Zbog odluke Arbitražnog suda o podjeli Savudrijske vale na štetu Hrvatske, između Zagreba i Ljubljane izbio je mali „hladni rat“, zasada bez izgleda kako će biti nastavljen i da li će na kraju biti zadovoljavajući za jednu od suprostavljenih strana.

Slovenija je u svojim odnosima s Hrvatskom  još jednom ucijenila  Zagreb  radi granice u Savudrijskoj vali prisilivši ga na arbitražu koja  nije odlučivala samo temeljem prava mora nego i tzv. pravičnosti  što se moglo tumačiti na razne načine. Prije toga