berlin

WER IST MIROSLAV K.?

Posted on : 23-05-2017 | By : admin | In : kolumna povodom...

1

 Neustart des kroatischen Grossschriftstellers Miroslav Krleža  in der deutschen Übersetzungsliteratur

Von Gojko Borić
Miroslav_KrležaWer ist Miroslav K.?“  So betitelt der bekannte deutsche Slawist und Kroatist Prof. Dr.  Reinhard Lauer seinen schmalen Band über den im deutschen Sprachgebiet zu Unrecht wenig bekannten kroatischen Großschriftsteller Miroslav Krleža (1893-1981). Die Ursache für diese mangelnde Beachtung sieht er unter anderem in Krležas schwer auszusprechendem Namen, was eher anekdotisch gemeint ist. Die eigentliche Begründung dürfte eher an der schwierigen  Beziehung zu seinen Verlegern in Österreich

VRHUNAC IZBORNE KAMPANJE

Posted on : 19-05-2017 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

tekst: Josip Mayer
izbori-vijecaU ovoj predizbornoj utrci za lokalne izbore, mnogi  se ne mogu načuditi načinu na koji  stari i novopečeni kandidati skupljaju poene samo da bi se dočepali vlasti. Mogli bi se ugledati na  moderne razvijene europske demokratske zemlje kao što su Njemačka, Švicarska, Austrija i druge.

I  ove godine, uostalom kao i inače do sada, ništa se nije promijenilo. A trebalo bi!

SPAŠENA RAZLIČITOST

Posted on : 14-05-2017 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

tekst: Sonja Breljak
Portugal_2017Berlin/ Neplanirano, radi zdravstvenih razloga, provedoh ovu, netom minulu  subotnju večer  uz tv program umjesto program Slavonske večeri u Hrvatskoj kulturno-umjetničkoj i sportskoj zajednici Berlin. Tako, umjesto tamburica i slavonskih plesova, pogledah i poslušah pjesme Eurosonga 2017.

O, da, ovo natjecanje pratim od djetinjstva, skoro redovito, od vremena nastupa bivše Jugoslavije, pa sve do današnjih dana. Koja pjesma, koji pjevač, koji glasovi, tko kome…i slične dileme

HOLOCOUST

Posted on : 25-04-2017 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

Iz naše arhive/ Objavljeno  02.10.2012

tekst: Emil Cipar
holokaust-5938a65857abab2c35d7ace3674a289f_view_articleE, što neće Švabo sve izmisliti!
Govorilo se tako kad bi se divilo nekoj tehničkoj napravi.

Percepcija Nijemaca kod starijih je bila uglavnom …marljivi, pametni, korektni, hladni…
Kod nas mlađih bilo drukčije. Nas su učili u školi da su Nijemci strašan narod, da su počinili veliko zlo, da su nas htjeli porobiti, ali snažna volja našega Vođe i želja naroda za slobodom pobjediše ih.

DVOJNA (NE)LJUBAV

Posted on : 24-04-2017 | By : admin | In : kolumna povodom...

1

tekst: Josip Mayer
njemacka
Turci u Njemačkoj veći su Turci od domaćih Turaka. Vidjelo se to i  na ovim izborima kada je više od 60 posto Turaka u Njemačkoj glasovalo ZA veće  predsjedničke ovlasti.

Moglo  bi se slično reći i za druge nacije koje žive u Njemačkoj. Ali, ipak je razlika, jer neki žele suradnju i socijalno izjednačenje, dok drugi svađe i ratovanje. Na Nijemcima je  da sada reagiraju.

Situacija je u Njemačkoj vrlo zabrinjavajuća. Čovjek se može

O JEZIKU, RODE…

Posted on : 20-04-2017 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

Hrvatski jezik nije samo puko sredstvo sporazumijevanja

piše: Gojko Borić
baskatabletZa vrijeme osmanlijskih osvajanja tijekom kojih je naša zemlja bila smanjena na „ostatke ostataka nekad slavnnog hrvatskoga kraljevstva“, izraz jezik bio je istoznačnica za narod: „Turci nalegoše na jazik hrvatski“, ( pop Martinac  nakon Krbavske bitke).

Hrvati su se stoljećima odupirali latinizaciji,

TKO NIJEČE MOJ JEZIK HRVATSKI

Posted on : 07-04-2017 | By : admin | In : kolumna povodom...

2

piše: Gojko Borić
hrva_stUpravo u vrijeme kad su Hrvati slavili pedesetu obljetnicu glasovite „Deklaracije o imenu i položaju hrvatskog književnog jezika“, ( Telegram, 17. ožujka 1967.) skupina političkih vampira, većim dijelom stranaca iz susjednih zemalja i nekoliko domaćih otpadnika i neznalica,  pozvala je

PITANJE SVIH PITANJA

Posted on : 05-04-2017 | By : admin | In : kolumna povodom...

1

328.000 računa građana blokirano – a mi spašavamo Todorića ???

 MODES – Moderna demokratska snaga

agrokor-foto-sd-ilustracija„Pitanje svih pitanja“ ovih dana je svakako Agrokor i treba li država spašavati privatnu kompaniju koja nema ključnu ulogu u ekonomiji i bez koje se svakako može. Poznato je diljem svijeta da država intervenira kad se radi o tzv. strateškim tvrtkama – poput distributera električne energije, plina, vode, drugih energetskih kompanija, telekoma, prijevoznika u javnom prijevozu…

Isto tako je poznato da države u kojima postoji svijest da se radi

ZA ODGOJ RUKU I ODGOJ MOZGA

Posted on : 17-03-2017 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

Priprema za obrazovanje tijekom životnoga vijeka

piše: prof. emer. Igor Čatić, član Znanstvenoga vijeća HAZU za obrazovanje i školstvo

razred11U članku Za reformiranje treba znanje (Hrvatski glas, Berlin, 28. veljače 2017.) dao sam opći pregled stanja u reformi odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj. Definitivno je jasno kako je reformski pokušaj pod složenom kraticom CKR (cjelovita kurikulna reforma) s Borisom Jokićem na čelu – promašaj.

U međuvremenu se pojavio revolucionarni

KAD DAME BIRAJU

Posted on : 14-03-2017 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

tekst i foto: Josip Mayer
SAM_5048Što se tiče naših žena u Europi i svijetu, danas nažalost ponovno svjedočimo temeljitom revizionizmu koji ženu ponovno gura sve dublje u okove patrijarhalnog sistema. Žena se nerijetko predstavlja kao objekt.

Često žena postaje predmet marketinških kampanja čiji je jedini cilj maksimizirati profit na temelju iskrivljene slike seksualnosti.

ŽIVOT PO IVANU

Posted on : 09-03-2017 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI, kolumna povodom...

1

tekst: Sonja Breljak
2017-03-06-PHOTO-00000001Berlin/ Bila je čista srijeda popodne protekloga tjedna, prvi dan korizme, kad mi javiše tu, sa strahom očekivanu i s tugom primljenu, vijest da je pod teretom teške bolesti popustio i ustuknuo  ovozemaljski život Ivana Bitunjca, radnika metalca, humaniste, volontera i prijatelja, predsjednika Zavičajnog kluba „Brođani“ Berlin e.V.

Pogreb je danas, u četvrtak 09.03.2017. u 12 sati na Alte St.Matthäus-Kirchhof Großgörschenstr. 12-14-10829 Berlin.

Ivan je rođen 27. siječnja 1952. godine u mjestu Trnjani kod

STVARNO MI JE POTREBAN PRIJATELJ U KLUPI

Posted on : 06-03-2017 | By : admin | In : kolumna povodom...

3

tekst i foto: Marija Kukić
100_4406Već osmi puta  zaredom hrvatska predsjednica Kolinda – Grabar Kitarović izmješta svoj Ured izvan Zagreba. Prošlog tjedna, od utorka do petka, njen Ured bio je u Požeško-slavonskoj županiji.

Prema unaprijed isplaniranom protokolu, posjetila je i obišla  gotovo sve gradove i općine. Kažem  gotovo sve, jer u općinu Čaglin nije išla.

Jedna ogorčena žena na facebooku jednog požeškog portala piše: „…Nitko ni ne spominje Čaglin. I on je općina. Kad je sve obišla, neće valjda izolirati tu općinu. Ne bi bilo čudo, ona ionako zaobilazi jadne…“

ZA REFORMIRANJE TREBA ZNANJE

Posted on : 28-02-2017 | By : admin | In : kolumna povodom...

2

piše: prof. emer. Igor Čatić, član Znanstvenoga vijeća HAZU za obrazovanje i školstvo

downloadSvijet je ušao u digitalno-robotsko doba. Među ostalim, to rađa jedno od najvažnijih društvenih pitanja. Kako obrazovati nove naraštaje za izazove budućnosti?

Problem je svjetski, ali u ovom tekstu bit će naglasak na promišljanjima u Hrvatskoj, koja su dovela do snažne društvene podjele na zagovornike „cjelovite kurikulne reforme“ (CKR) i one koji smatraju da je prijedlog reforme nezadovoljavajući.

STARA GENERACIJA JE NA IZMAKU

Posted on : 26-02-2017 | By : admin | In : kolumna povodom...

2

piše: Josip Mayer
foto: Goran Grga Grgić, Josip Mayer
unnamedViše nije nimalo svejedno kako i na koji način se vodi buduća  politika za  spas hrvatskih iseljeničkih udruga.

Za mene je više nego šokantno da se  zatvorila udruga HKŠU „ Miroslav Krleža“ u Stuttgart Felbachu jer mi je poznato kako se teško dobivaju klupske prostorije i koliko puta se moraju otvoriti vrata institucija da bi ih se uopće i dobilo.

OBRAZOVNA REFORMA I STEM PODRUČJE

Posted on : 22-02-2017 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

tekst: Marija Ajša Peuc
imagesU provođenju reforme obrazovanja uvijek će se pojaviti otpori promjenama s dvije strane: ideološke i strukovne.

Obrana stručnih pitanja se može također poklapati s ideološkim pristupima, pa se tu onda nađe jako efikasna  kombinacija argumenata koja uspješno zaustavlja promjene i reforme.

Ovo je kratak osvrt na Prijedlog Cjelovite kurikularne reforme dr. Jokića i njegove osporavatelje iz STEM područja.