berlin

DO POSLJEDNJEG POČIVALIŠTA

Posted on : 15-07-2017 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

U povodu smrti kardinala Joachima Meisnera (Rođenje: 25. prosinca 1933., Wroclaw, Poljska-Preminuo: 5. srpnja 2017., Bad Füssing

piše: Gojko Borić
joachim-meisner
Glasoviti ali i osporavani njemački kardinal Joachim Meisner blago je u Gospodinu  preminuo u 83. godini života na godišnjem odmoru u Bad Füssingu s molitvenikom u ruci.

Spadao je među one njemačke biskupe koji su označavani kao najkonzervativniji, ali on je stalno naglašavao da se samo pridržava katekizma Katoličke Crkve. Rođen je u njemačkom Breslau, danas poljskom  Wroclawu.

TKO PIJE, A TKO PLAĆA

Posted on : 28-06-2017 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

piše: Josip Mayer
more-kupanje-plaza
U Hrvatskoj postoje tri modela Hrvatskih turističkih zajednica: HTZ na državnoj, županijskoj i na lokalnoj razini. Sve one troše novac iz proračuna. Koji iznos je u pitanju?

Stvarno me nešto steže u grlu kad čitam članke s ovakvim naslovima: „Troše milijune bez nadzora“, „Petrina udario po HTZ-u: Treba ukinuti tu parazitsku i kriminalnu zajednicu,“ a jedan od naslova je i ovaj: „Čemu služe Turističke zajednice?“

LUDOST POZDRAVA „BOK“

Posted on : 21-06-2017 | By : admin | In : kolumna povodom...

2

piše: Filip Ćorlukić
baciamano-_Hand_KissingPrije petnaestak godina na Tv je prikazivan razgovor s jednim turskim povjesničarom koji se bavi nekim segmentima hrvatske povijesti. U početku razgovora je rekao da mu je izvanredno drago što je došao u Hrvatsku, ali mu je još draže što je strpljivo zaobišao jedan zapravo nepostojeći incident, pa se nije naljutito i uvrijeđeno vratio u Tursku.

Tako on smiješeći se priča, da je kod dolaska jedan od hrvatskih kolega mu prišao i radosna lica pozdravio ga s riječju „bok“

PROPORCIONALNA LAKOĆA PROPADANJA

Posted on : 31-05-2017 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

(Jedni čekaju tramvaj, drugi se ukrcavaju na brod, a reformu hrvatskoga školstva nosi vjetar. U kojem svemiru ćemo se sresti?)

 

piše: Lada Franić-Glamuzina
download (1)Toliko nasilja ima svuda oko nas da se često zapitam kako je uopće moguće živjeti drugačije?
To blato kojim se neprestano nabacujemo, postalo je naš dom.

Nasilju smo stalno izloženi. Upijamo ga svakodnevno.
Prisutno je u svim segmenatima života.
Zanimljiva pojava, podvrsta nasilja, koja vlada odavno (ili oduvijek) jest nasilje u krugu sustručnjaka.
Valovi nasilja u tom uskom okružju toliko su učestali i veliki da

PO JEZIKU SI TO ŠTO JESI

Posted on : 28-05-2017 | By : admin | In : kolumna povodom...

1

Iz naše arhive/objavljeno 20.04.2016./:  Promjene u školstvu (Osvrt  iz prve ruke)

piše: Lada Franić-Glamuzina, prof. hrvatskoga jezika

Ako reforma „opet propadne“ na državnoj razini – ostat će ta šaka kreativaca koja pleše, kao i uvijek, i plovit će nebom na svoj način. Dok bude Njih, promjene će živjeti, i mijena će biti stalna.“

pisanjeZagreb/ Cijela država bruji o Njoj!  Digla je sve na noge!

Mnogi se hvataju za glavu pitajući se: –Zar opet Reforma? Zar nam nije dosta neuspjelih reformi? Kud baš sad kad je kriza?  Možda nam treba baš sad, možda nam treba još pokoja „neuspjela“ reforma kako bismo došli do one prave.  Možda nas to traženje vodi na pravi put?

Nisu svi koji se traže izgubljeni. Možda nam treba još reformi

WER IST MIROSLAV K.?

Posted on : 23-05-2017 | By : admin | In : kolumna povodom...

1

 Neustart des kroatischen Grossschriftstellers Miroslav Krleža  in der deutschen Übersetzungsliteratur

Von Gojko Borić
Miroslav_KrležaWer ist Miroslav K.?“  So betitelt der bekannte deutsche Slawist und Kroatist Prof. Dr.  Reinhard Lauer seinen schmalen Band über den im deutschen Sprachgebiet zu Unrecht wenig bekannten kroatischen Großschriftsteller Miroslav Krleža (1893-1981). Die Ursache für diese mangelnde Beachtung sieht er unter anderem in Krležas schwer auszusprechendem Namen, was eher anekdotisch gemeint ist. Die eigentliche Begründung dürfte eher an der schwierigen  Beziehung zu seinen Verlegern in Österreich

VRHUNAC IZBORNE KAMPANJE

Posted on : 19-05-2017 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

tekst: Josip Mayer
izbori-vijecaU ovoj predizbornoj utrci za lokalne izbore, mnogi  se ne mogu načuditi načinu na koji  stari i novopečeni kandidati skupljaju poene samo da bi se dočepali vlasti. Mogli bi se ugledati na  moderne razvijene europske demokratske zemlje kao što su Njemačka, Švicarska, Austrija i druge.

I  ove godine, uostalom kao i inače do sada, ništa se nije promijenilo. A trebalo bi!

SPAŠENA RAZLIČITOST

Posted on : 14-05-2017 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

tekst: Sonja Breljak
Portugal_2017Berlin/ Neplanirano, radi zdravstvenih razloga, provedoh ovu, netom minulu  subotnju večer  uz tv program umjesto program Slavonske večeri u Hrvatskoj kulturno-umjetničkoj i sportskoj zajednici Berlin. Tako, umjesto tamburica i slavonskih plesova, pogledah i poslušah pjesme Eurosonga 2017.

O, da, ovo natjecanje pratim od djetinjstva, skoro redovito, od vremena nastupa bivše Jugoslavije, pa sve do današnjih dana. Koja pjesma, koji pjevač, koji glasovi, tko kome…i slične dileme

HOLOCOUST

Posted on : 25-04-2017 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

Iz naše arhive/ Objavljeno  02.10.2012

tekst: Emil Cipar
holokaust-5938a65857abab2c35d7ace3674a289f_view_articleE, što neće Švabo sve izmisliti!
Govorilo se tako kad bi se divilo nekoj tehničkoj napravi.

Percepcija Nijemaca kod starijih je bila uglavnom …marljivi, pametni, korektni, hladni…
Kod nas mlađih bilo drukčije. Nas su učili u školi da su Nijemci strašan narod, da su počinili veliko zlo, da su nas htjeli porobiti, ali snažna volja našega Vođe i želja naroda za slobodom pobjediše ih.

DVOJNA (NE)LJUBAV

Posted on : 24-04-2017 | By : admin | In : kolumna povodom...

1

tekst: Josip Mayer
njemacka
Turci u Njemačkoj veći su Turci od domaćih Turaka. Vidjelo se to i  na ovim izborima kada je više od 60 posto Turaka u Njemačkoj glasovalo ZA veće  predsjedničke ovlasti.

Moglo  bi se slično reći i za druge nacije koje žive u Njemačkoj. Ali, ipak je razlika, jer neki žele suradnju i socijalno izjednačenje, dok drugi svađe i ratovanje. Na Nijemcima je  da sada reagiraju.

Situacija je u Njemačkoj vrlo zabrinjavajuća. Čovjek se može

O JEZIKU, RODE…

Posted on : 20-04-2017 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

Hrvatski jezik nije samo puko sredstvo sporazumijevanja

piše: Gojko Borić
baskatabletZa vrijeme osmanlijskih osvajanja tijekom kojih je naša zemlja bila smanjena na „ostatke ostataka nekad slavnnog hrvatskoga kraljevstva“, izraz jezik bio je istoznačnica za narod: „Turci nalegoše na jazik hrvatski“, ( pop Martinac  nakon Krbavske bitke).

Hrvati su se stoljećima odupirali latinizaciji,

TKO NIJEČE MOJ JEZIK HRVATSKI

Posted on : 07-04-2017 | By : admin | In : kolumna povodom...

2

piše: Gojko Borić
hrva_stUpravo u vrijeme kad su Hrvati slavili pedesetu obljetnicu glasovite „Deklaracije o imenu i položaju hrvatskog književnog jezika“, ( Telegram, 17. ožujka 1967.) skupina političkih vampira, većim dijelom stranaca iz susjednih zemalja i nekoliko domaćih otpadnika i neznalica,  pozvala je

PITANJE SVIH PITANJA

Posted on : 05-04-2017 | By : admin | In : kolumna povodom...

1

328.000 računa građana blokirano – a mi spašavamo Todorića ???

 MODES – Moderna demokratska snaga

agrokor-foto-sd-ilustracija„Pitanje svih pitanja“ ovih dana je svakako Agrokor i treba li država spašavati privatnu kompaniju koja nema ključnu ulogu u ekonomiji i bez koje se svakako može. Poznato je diljem svijeta da država intervenira kad se radi o tzv. strateškim tvrtkama – poput distributera električne energije, plina, vode, drugih energetskih kompanija, telekoma, prijevoznika u javnom prijevozu…

Isto tako je poznato da države u kojima postoji svijest da se radi

ZA ODGOJ RUKU I ODGOJ MOZGA

Posted on : 17-03-2017 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

Priprema za obrazovanje tijekom životnoga vijeka

piše: prof. emer. Igor Čatić, član Znanstvenoga vijeća HAZU za obrazovanje i školstvo

razred11U članku Za reformiranje treba znanje (Hrvatski glas, Berlin, 28. veljače 2017.) dao sam opći pregled stanja u reformi odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj. Definitivno je jasno kako je reformski pokušaj pod složenom kraticom CKR (cjelovita kurikulna reforma) s Borisom Jokićem na čelu – promašaj.

U međuvremenu se pojavio revolucionarni

KAD DAME BIRAJU

Posted on : 14-03-2017 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

tekst i foto: Josip Mayer
SAM_5048Što se tiče naših žena u Europi i svijetu, danas nažalost ponovno svjedočimo temeljitom revizionizmu koji ženu ponovno gura sve dublje u okove patrijarhalnog sistema. Žena se nerijetko predstavlja kao objekt.

Često žena postaje predmet marketinških kampanja čiji je jedini cilj maksimizirati profit na temelju iskrivljene slike seksualnosti.