berlin

TAKO TO RADE DRUGI

Posted on : 13-09-2017 | By : admin | In : kolumna povodom...

4

tekst: Josip Mayer
irskaKada bi hrvatsko iseljeništvo dobilo od dosadašnjih vladajućih kvalitetne upute  i smjernice, ono bi s velikim žarom još više pomagalo svojoj domovini. Njihove mogućnosti pomoći su neprocjenjive, pogotovo danas u  mirnodopsko vrijeme, za razliku kako su mogli pomagati u ratnim i poratnim godinama.

Nisam političar, već jedan od prvih bauštelaša, koji vrlo intenzivno prati iseljeničku situaciju već preko dva desetljeća.

NAŠIH NEDJELA DJELO

Posted on : 13-09-2017 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

piše: Armin Pohara
arminPijemo krv kao vampiri ovoj našoj majci zemlji još od početka industrijske revolucije. Tada smo to radili iz neznanja i pohlepe. Danas to radimo samo iz pohlepe. Crpimo već drugo stoljeće njenu naftu, rujemo po njenoj utrobi, uništavamo šume, trujemo njenu zemlju i vodu.

Vođeni najprostijom, ružnom, odvratnom ljudskom pohlepom. Masovno proizvodimo i ubijamo životinje kako bi mogli jesti meso kad god nam se prohtije…

ZATRTI SVAKI TRAG FAŠIZMU I KOMUNIZMU

Posted on : 10-09-2017 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

piše: Josip Prudeus
tragovi(Od)uvijek  sam spreman osuditi svako zlo i zločin protiv čovjeka. I kao kršćanin i rodoljub i humanist.

Činio sam to do sada i ostajem dosljedan prosvjedovati u ime nedužnih žrtava svakog nečovječnog čina povampirenih čudovišnih neljudskih ideologija.

Ne, smrt fašizmu, ne smrt komunizmu  ( parole jače odjekuju u praznim glavama!) nego uništimo im  korijen i trag! Zbog našeg

ČVRŠĆA VEZA DOMOVINE I ISELJENIŠTVA

Posted on : 30-08-2017 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

Tekst i foto: Josip Mayer
mayerPotaknut  sam mnogim člancima koji kazuju kako i na koji način pojedini gradovi na otocima slave iseljenički dan. Na Krku se iseljenički dan slavi već preko 15 godina, na otoku Susku već 32 godine.

Bilo bi hvale vrijedno razmišljati kako  bi  se mogao Dan iseljenika organizirati i u hrvatskom glavnom gradu Zagrebu ili možda još negdje u Slavoniji odakle se nekada iseljavalo, a i danas se iseljavanja događaju masovno.

POTEMKINOVA SELA

Posted on : 25-08-2017 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

piše: Branka Oreb-Jerković
Hrvatska-Potemkinova-sela-puno-gora-i-od-Obrovca_ca_largeU proteklih 15 godina članovi mirovinskih fondova ukupno su uplatili 64,5 milijardi kuna doprinosa, a zahvaljujući ostvarenim prinosima, ukupna imovina kojom raspolažu četiri fonda dosegnula je 87,4 milijarde kuna, stoji u podacima financijskog portala HRportfolio.

Gotovo dva milijuna je članova mirovinskih fondova u zemlji. To ste vi -ako ste u radnom odnosu, vaša djeca koja su imala sreću naći posao, ili susjed kojeg tjeraju u prijevremenu mirovinu jer

PARADOKS GLUPIH ILI DUNNING-KRUGEROV EFEKT

Posted on : 25-08-2017 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

The Paradox of Fools And Wise Men

piše: Ivica Košak
DUNNING KRUGEROV EFEKTDunning-Krugerov Efekt (DKE) opisuje nesposobnost osoba s pomanjkanjem vještina i/ili znanja da prepoznaju vlastite greške.

Metakognitivna nesposobnost za prepoznavanje  vlastitih pogreška ili nesposobnosti ima za posljedicu  pretjerano samouvjerenje ili iluziju superiornosti.

Kognitivna sklonost neukih ili neobučenih osoba prema donošenju neadekvatnih odluka ili netočnih zaključaka baziranih na neprepoznavanju vlastite inkompetencije opisuje već filozof Russell: „Čitav problem sa svijetom leži u tome da su budale toliko sigurne u sebe, dok su mudri ljudi prepuni sumnje.“

DIE SPRACHE DER SPRACHEN

Posted on : 19-08-2017 | By : admin | In : kolumna povodom...

2

Iz naše arhive/ objavljeno 19.08.2013.

Ein Esey über Marko Marulić in kleinen Buchstaben

ich rede von ihr …judita …

schreibt: anja breljak
051wie kann ich etwas angemessenes sagen, über sie, diese statue, ihren bildner, ihr bildnis, ihrer schöpfung, ihre bedeutung, und mich gleichzeitig zu ihr verhalten, ihrem modergeruch. ihrem rost.

also rede ich nicht von ihm, ihnen, den literaten und den bildhauern, sondern von ihr. ich rede von ihr, der er ihr die dichtung widmet. und die heldinnentat, die er ihr, der dichterin, der

DO POSLJEDNJEG POČIVALIŠTA

Posted on : 15-07-2017 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

U povodu smrti kardinala Joachima Meisnera (Rođenje: 25. prosinca 1933., Wroclaw, Poljska-Preminuo: 5. srpnja 2017., Bad Füssing

piše: Gojko Borić
joachim-meisner
Glasoviti ali i osporavani njemački kardinal Joachim Meisner blago je u Gospodinu  preminuo u 83. godini života na godišnjem odmoru u Bad Füssingu s molitvenikom u ruci.

Spadao je među one njemačke biskupe koji su označavani kao najkonzervativniji, ali on je stalno naglašavao da se samo pridržava katekizma Katoličke Crkve. Rođen je u njemačkom Breslau, danas poljskom  Wroclawu.

TKO PIJE, A TKO PLAĆA

Posted on : 28-06-2017 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

piše: Josip Mayer
more-kupanje-plaza
U Hrvatskoj postoje tri modela Hrvatskih turističkih zajednica: HTZ na državnoj, županijskoj i na lokalnoj razini. Sve one troše novac iz proračuna. Koji iznos je u pitanju?

Stvarno me nešto steže u grlu kad čitam članke s ovakvim naslovima: „Troše milijune bez nadzora“, „Petrina udario po HTZ-u: Treba ukinuti tu parazitsku i kriminalnu zajednicu,“ a jedan od naslova je i ovaj: „Čemu služe Turističke zajednice?“

LUDOST POZDRAVA „BOK“

Posted on : 21-06-2017 | By : admin | In : kolumna povodom...

2

piše: Filip Ćorlukić
baciamano-_Hand_KissingPrije petnaestak godina na Tv je prikazivan razgovor s jednim turskim povjesničarom koji se bavi nekim segmentima hrvatske povijesti. U početku razgovora je rekao da mu je izvanredno drago što je došao u Hrvatsku, ali mu je još draže što je strpljivo zaobišao jedan zapravo nepostojeći incident, pa se nije naljutito i uvrijeđeno vratio u Tursku.

Tako on smiješeći se priča, da je kod dolaska jedan od hrvatskih kolega mu prišao i radosna lica pozdravio ga s riječju „bok“

PROPORCIONALNA LAKOĆA PROPADANJA

Posted on : 31-05-2017 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

(Jedni čekaju tramvaj, drugi se ukrcavaju na brod, a reformu hrvatskoga školstva nosi vjetar. U kojem svemiru ćemo se sresti?)

 

piše: Lada Franić-Glamuzina
download (1)Toliko nasilja ima svuda oko nas da se često zapitam kako je uopće moguće živjeti drugačije?
To blato kojim se neprestano nabacujemo, postalo je naš dom.

Nasilju smo stalno izloženi. Upijamo ga svakodnevno.
Prisutno je u svim segmenatima života.
Zanimljiva pojava, podvrsta nasilja, koja vlada odavno (ili oduvijek) jest nasilje u krugu sustručnjaka.
Valovi nasilja u tom uskom okružju toliko su učestali i veliki da

PO JEZIKU SI TO ŠTO JESI

Posted on : 28-05-2017 | By : admin | In : kolumna povodom...

1

Iz naše arhive/objavljeno 20.04.2016./:  Promjene u školstvu (Osvrt  iz prve ruke)

piše: Lada Franić-Glamuzina, prof. hrvatskoga jezika

Ako reforma „opet propadne“ na državnoj razini – ostat će ta šaka kreativaca koja pleše, kao i uvijek, i plovit će nebom na svoj način. Dok bude Njih, promjene će živjeti, i mijena će biti stalna.“

pisanjeZagreb/ Cijela država bruji o Njoj!  Digla je sve na noge!

Mnogi se hvataju za glavu pitajući se: –Zar opet Reforma? Zar nam nije dosta neuspjelih reformi? Kud baš sad kad je kriza?  Možda nam treba baš sad, možda nam treba još pokoja „neuspjela“ reforma kako bismo došli do one prave.  Možda nas to traženje vodi na pravi put?

Nisu svi koji se traže izgubljeni. Možda nam treba još reformi

WER IST MIROSLAV K.?

Posted on : 23-05-2017 | By : admin | In : kolumna povodom...

1

 Neustart des kroatischen Grossschriftstellers Miroslav Krleža  in der deutschen Übersetzungsliteratur

Von Gojko Borić
Miroslav_KrležaWer ist Miroslav K.?“  So betitelt der bekannte deutsche Slawist und Kroatist Prof. Dr.  Reinhard Lauer seinen schmalen Band über den im deutschen Sprachgebiet zu Unrecht wenig bekannten kroatischen Großschriftsteller Miroslav Krleža (1893-1981). Die Ursache für diese mangelnde Beachtung sieht er unter anderem in Krležas schwer auszusprechendem Namen, was eher anekdotisch gemeint ist. Die eigentliche Begründung dürfte eher an der schwierigen  Beziehung zu seinen Verlegern in Österreich

VRHUNAC IZBORNE KAMPANJE

Posted on : 19-05-2017 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

tekst: Josip Mayer
izbori-vijecaU ovoj predizbornoj utrci za lokalne izbore, mnogi  se ne mogu načuditi načinu na koji  stari i novopečeni kandidati skupljaju poene samo da bi se dočepali vlasti. Mogli bi se ugledati na  moderne razvijene europske demokratske zemlje kao što su Njemačka, Švicarska, Austrija i druge.

I  ove godine, uostalom kao i inače do sada, ništa se nije promijenilo. A trebalo bi!

SPAŠENA RAZLIČITOST

Posted on : 14-05-2017 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

tekst: Sonja Breljak
Portugal_2017Berlin/ Neplanirano, radi zdravstvenih razloga, provedoh ovu, netom minulu  subotnju večer  uz tv program umjesto program Slavonske večeri u Hrvatskoj kulturno-umjetničkoj i sportskoj zajednici Berlin. Tako, umjesto tamburica i slavonskih plesova, pogledah i poslušah pjesme Eurosonga 2017.

O, da, ovo natjecanje pratim od djetinjstva, skoro redovito, od vremena nastupa bivše Jugoslavije, pa sve do današnjih dana. Koja pjesma, koji pjevač, koji glasovi, tko kome…i slične dileme