berlin

NA DJELU JE EGALITARNI SINDROM

Posted on : 07-12-2018 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

piše: Marko Jareb
kamo-nakon-srednjeVeć se više godina govori u RH kako se empirijskim istraživanjima dokazalo kako je u RH na djelu egalitarni sindrom kod njenog pučanstva. U egalitarni sindrom bi spadali: platežna uravnilovka, preraspodjela sredstava, protivljenje profitu, antipoduzetničke i antiprivatne inicijative, protivljenja osobnim bogaćenjima, zagovaranje antikreativnosti i promocija antiintelektualne izvrsnosti.

Ima jedan hrvatski doktor ekonomskih znanosti koji je doktorirao

MENTALITET PRETHODNOG SUSTAVA

Posted on : 21-11-2018 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

tekst: Marko Jareb
hands-460872_1920Poznata doktorica ekonomskih znanosti u RH je u listopadu 2018. godine javno napisala kako je Hrvatska „nezadovoljna svojim ekonomskim položajem“. Spominje kako ne štima sve „s ekonomskim i društvenim menadžmentom“. To sam ja u „Tribini – Slobodne Dalmacije“ napisao još 2010. godine.

No, još je tragičnija tvrdnja da se ne mogu „dogovoriti što je uzrok takvom stanju“. Vjerojatno je to u vezi, dodala je, „s našim socijalističkim nasljeđem“…

GOVORIM RUSKI

Posted on : 07-11-2018 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

tekst: Štefica Vanjek
JA-GOVORIM-RUSKI-Maja-Skreblin_slika_O_33311981Gledajući danas vijesti konačno sam pomislila kako sam u prednosti što sam davno učila ruski, odgonetnula sam sve što je gradonačelnik rekao predsjedniku, i kako se zahvalio  za odlikovanje koje je dobio za prijateljstvo. Vjerojatno predsjednik i gradonačelnik znaju zašto se našao u tako „eminentnom društvu“ nagrađenih istim odlikovanjem.

Mislim si, možda će sada prijatelji Rusi nahrupiti u glavni grad pa ću znajući ruski moći nešto dodati mirovini radeći kao vodič. Istina,

BRIGA ZA ZDRAVLJE MOZGA

Posted on : 04-11-2018 | By : admin | In : kolumna povodom...

2

tekst: Štefica Vanjek
vjezbe-za-mozak_1Neku večer sam bila na super predavanju ugledne znanstvenice o zdravlju mozga.

Od južine me je cijeli dan boljela glava pa sam razmišljala otići ili ostati u krevetu sa jastukom na glavi.

Znatiželja me ipak natjerala da odem, i vjerujte nije mi bilo nimalo žao jer doktorica koja je držala predavanje tako je jednostavno i razumljivo sve objasnila nama neupuĆenim ljudima o običnim stvarima za zdravlje mozga.

LIVADE

Posted on : 17-10-2018 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

tekst: Štefica Vanjek
Bilogorske livadeOvih dana jako se spominju livade. Ja jako volim livade, sjećaju me na sretno djetinjstvo, čak sam im i pjesmu posvetila. Ne znam kako ih vi doživljavate, ali ja sa sjetom.

Ovih dana mediji su puni komentara na račun livade pa im se i ja pridružujem s laganim povjetarcem da jače lelujaju.

Ova današnja mladost ne zna kakve sve radosti mogu pružiti obične livade, zato smo

GLEDAJU A NE VIDE

Posted on : 13-10-2018 | By : admin | In : kolumna povodom...

4

Osvrt na hrvatski nastup na Sajmu knjiga u Frankfurtu 2018.

piše: Alida Bremer

alida-bremer-foto-literahu-608ed814c721d61c773effc7c3a08907_view_article_newIako hrvatski pisci nižu u Njemačkoj upravo nevjerojatne uspjehe – pa je tako na dan kad je Ivana Sajko u razgovoru s belgijskim autorom Stefanom Hertmansom i njemačkim predsjednikom Frank-Walterom Steinmeierom otvarala Frankfurtski paviljon i Sajam knjiga u Frankfurtu, Miljenko Jergović u Berlinu, skupa sa svojom prevoditeljicom Brigitte Döbert, primao

S TOBOM SE LAKŠE PIŠE

Posted on : 10-10-2018 | By : admin | In : kolumna povodom...

3

Iz naše arhive/ objavljeno 10.10.2017.

IN MEMORIAM: Emil Cipar (13.04.1948. – 10.10.2014.)

piše: Sonja Breljak
971354_10201197931457733_597069137_n (2)Berlin/
Volim ovu fotografiju. Načinjena je u sretno, puno, toplo vrijeme. Bijaše početak srpnja. S folklorašima Hrvatske zajednice Berlin na putu sam za Đakovo, na tamošnje Đakovačke vezove.  Naša mala trupa, zaustavila se na odmorištu Marsonija II. Tu su nas čekali Emil i Čuko.

Provedoh nezaboravan dan u Brodu…Sava, Fišijada, Željko, Darija, Anita, Tadijin dom, Bartolovci…Emil mi pokazao Brod, svoj

MIROVINA I NOVI MIROVINSKI ZAKON

Posted on : 07-10-2018 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

piše: Štefica Vanjek
mirovina-umirovljenik-penzija-addc1b1c590a4570d037d2f2dc21fcba_view_articleIvanić Grad
/ Prohladno jesenje jutro, budim se s teškoćom i mojom pratiteljicom boleštinom. Još bi malo drijemala ali moram na posao.

Još malo brojim,  još tri ustajanja do mirovine. Izvučem se lijeno iz kreveta, prekrižim na kalendaru i ovaj dan, i ne znam jesam li sretna ili nesretna što nakon četrdeset šest punih godina i koji mjesec, napuštam svakodnevnu ustaljenu rutu puta i ljude s kojima sam radila.

ENIGMA ODLASKA IZ BOSNE I HERCEGOVINE

Posted on : 06-10-2018 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

Zašto sam odlučila ostaviti kofer po strani?

tekst: Tea Ružić
travel-featuredBrčko/ Čitajući brojne medijske napise, primjetno je da su skoro svi naslova „Zašto otići iz Bosne i Hercegovine“, „Odlazak iz bijede, trbuhom za kruhom“, „Masovni egzodus iz BiH“ itd.

Na moje veliko iznenađenje, malo ih se odluči napisati zašto, ipak, ostati ovdje. Unatoč svim krizama, neimaštini, unutarnjim previranjima i tenzijama, vrijedi ostati, ako mene pitate.

Iz svoje perspektive napisat ću i zašto.

U LABIRINTU

Posted on : 25-08-2018 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

tekst: Štefica Vanjek
labiintOvih dana puni su mediji zdravstva, i suprotne strane koja nas uvjerava da sustav funkcionira besprijekorno. E, da mi je jučer bio dostupan bilo koji medij, ma ne samo jučer već godinama unazad  i ja bih opalila hajku s argumentima…

Krenut ću od početka. Naime, pred tri mjeseca naručena sam na OCT pregled u bolnicu. Jedva sam dočekala taj dan jer s vidom i očima muku mučim od proljeća. Buljim u onu amsler mrežu u strahu, isčekujući ishod, jer ukoliko se linije poremete moram se hitno javiti liječniku jer je oštećen očni živac, tako piše u nalazu oftalmologa pa me od samog pogleda na mrežu hvata strah.

SJEĆANJE NA „OLUJNE DANE“

Posted on : 07-08-2018 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

piše: Branka Oreb-Jerković

oluja4Dan prije Vojno-redarstvene operacije ‚Oluja‘,  4.kolovoza 1995. godine, bila sam na novinarskom zadatku u šibenskom zaleđu. Iako se šuškalo da Hrvatska vojska zbija borbene redove za konačno oslobađanje okupiranog područja, tzv. SAO krajine, većina nas je pokušavala održati privid ’normalnog‘ života i rada, pa smo kolega, vozač ‚Slobodne Dalmacije‘ Goran Bulj i ja krenuli iz Splita na ranije dogovoren intervju s prvim ministrom energetike Božom Udovičićem.

DAN DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI

Posted on : 05-08-2018 | By : Emil | In : kolumna povodom...

0

Iz naše arhive

Tako je pisao Emil Cipar/ objavljeno 04.08.2010.

U hrvatskim kalendarima 5. Kolovoza upisan je kao Dan domovinske zahvalnosti. Od svih državnih praznika taj dan je jedini upisan i u mojemu srcu. Sjećam se dobro …kao da je danas bilo. Ležao sam u bolnici u Remscheidu na intenzivnom odjelu bez ikakvih kontakata sa vanjskim svijetom. Taj dan prebačen sam na normalni odjel sa telefonom i radiom. Odmah sam potražio Hrvatski radio. Vijesti je bilo u izobilju i svaka je bila ljepša od prethodne.

PROPORCIONALNA LAKOĆA PROPADANJA

Posted on : 04-08-2018 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

Iz naše arhive/ Objavljeno 31.05.2017.

(Jedni čekaju tramvaj, drugi se ukrcavaju na brod, a reformu hrvatskoga školstva nosi vjetar. U kojem svemiru ćemo se sresti?)

 

piše: Lada Franić-Glamuzina
download (1)Toliko nasilja ima svuda oko nas da se često zapitam kako je uopće moguće živjeti drugačije?
To blato kojim se neprestano nabacujemo, postalo je naš dom.

Nasilju smo stalno izloženi. Upijamo ga svakodnevno.
Prisutno je u svim segmenatima života.
Zanimljiva pojava, podvrsta nasilja, koja vlada odavno (ili oduvijek) jest nasilje u krugu sustručnjaka.
Valovi nasilja u tom uskom okružju toliko su učestali i veliki da

ČUDO

Posted on : 26-07-2018 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

tekst: Branka Oreb-Jerković

srceŽivim u zemlji u kojoj su se nekada gradili brodovi, a danas ne proizvodimo ni WC papir. U zemlji gdje najveće bogatstvo nije u vodama niti u tisuću i pet otoka na Jadranu, koje smo ionako dali u koncesije strancima na 50 godina.

Njeno najveće bogatstvo je u ljudima. U slavnim pojedincima s medaljama oko vrata ali i ’no name‘ građanima ‚Lijepe naše‘ koji

NAKON EUFORIJE

Posted on : 26-07-2018 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

piše: Štefica Vanjek
docek_trg-696x464Prošlo je već tjedan dana nakon euforije dočeka srebrnih „vatrenih“. I ja sam bila euforična buljeći cijeli dan u ekran TV-a da mi ne promakne koja sitnica sa dočeka koji su svakako dečki zaslužili, a da su mi kidali živce, jesu.

Danas, sve je nekako mirno, tiho, kao zatišje pred buru, unuke iz Berlina otpratila sam na more, na Korčulu sa drugom bakom i didom i sad ne znam što ću sa tom vrištećom tišinom, a baš sam se ponovo navikla na radost i metež u kući kao nekad.