berlin

GLEDAJU A NE VIDE

Posted on : 13-10-2018 | By : admin | In : kolumna povodom...

2

Osvrt na hrvatski nastup na Sajmu knjiga u Frankfurtu 2018.

piše: Alida Bremer

alida-bremer-foto-literahu-608ed814c721d61c773effc7c3a08907_view_article_newIako hrvatski pisci nižu u Njemačkoj upravo nevjerojatne uspjehe – pa je tako na dan kad je Ivana Sajko u razgovoru s belgijskim autorom Stefanom Hertmansom i njemačkim predsjednikom Frank-Walterom Steinmeierom otvarala Frankfurtski paviljon i Sajam knjiga u Frankfurtu, Miljenko Jergović u Berlinu, skupa sa svojom prevoditeljicom Brigitte Döbert, primao

S TOBOM SE LAKŠE PIŠE

Posted on : 10-10-2018 | By : admin | In : kolumna povodom...

3

Iz naše arhive/ objavljeno 10.10.2017.

IN MEMORIAM: Emil Cipar (13.04.1948. – 10.10.2014.)

piše: Sonja Breljak
971354_10201197931457733_597069137_n (2)Berlin/
Volim ovu fotografiju. Načinjena je u sretno, puno, toplo vrijeme. Bijaše početak srpnja. S folklorašima Hrvatske zajednice Berlin na putu sam za Đakovo, na tamošnje Đakovačke vezove.  Naša mala trupa, zaustavila se na odmorištu Marsonija II. Tu su nas čekali Emil i Čuko.

Provedoh nezaboravan dan u Brodu…Sava, Fišijada, Željko, Darija, Anita, Tadijin dom, Bartolovci…Emil mi pokazao Brod, svoj

MIROVINA I NOVI MIROVINSKI ZAKON

Posted on : 07-10-2018 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

piše: Štefica Vanjek
mirovina-umirovljenik-penzija-addc1b1c590a4570d037d2f2dc21fcba_view_articleIvanić Grad
/ Prohladno jesenje jutro, budim se s teškoćom i mojom pratiteljicom boleštinom. Još bi malo drijemala ali moram na posao.

Još malo brojim,  još tri ustajanja do mirovine. Izvučem se lijeno iz kreveta, prekrižim na kalendaru i ovaj dan, i ne znam jesam li sretna ili nesretna što nakon četrdeset šest punih godina i koji mjesec, napuštam svakodnevnu ustaljenu rutu puta i ljude s kojima sam radila.

ENIGMA ODLASKA IZ BOSNE I HERCEGOVINE

Posted on : 06-10-2018 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

Zašto sam odlučila ostaviti kofer po strani?

tekst: Tea Ružić
travel-featuredBrčko/ Čitajući brojne medijske napise, primjetno je da su skoro svi naslova „Zašto otići iz Bosne i Hercegovine“, „Odlazak iz bijede, trbuhom za kruhom“, „Masovni egzodus iz BiH“ itd.

Na moje veliko iznenađenje, malo ih se odluči napisati zašto, ipak, ostati ovdje. Unatoč svim krizama, neimaštini, unutarnjim previranjima i tenzijama, vrijedi ostati, ako mene pitate.

Iz svoje perspektive napisat ću i zašto.

U LABIRINTU

Posted on : 25-08-2018 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

tekst: Štefica Vanjek
labiintOvih dana puni su mediji zdravstva, i suprotne strane koja nas uvjerava da sustav funkcionira besprijekorno. E, da mi je jučer bio dostupan bilo koji medij, ma ne samo jučer već godinama unazad  i ja bih opalila hajku s argumentima…

Krenut ću od početka. Naime, pred tri mjeseca naručena sam na OCT pregled u bolnicu. Jedva sam dočekala taj dan jer s vidom i očima muku mučim od proljeća. Buljim u onu amsler mrežu u strahu, isčekujući ishod, jer ukoliko se linije poremete moram se hitno javiti liječniku jer je oštećen očni živac, tako piše u nalazu oftalmologa pa me od samog pogleda na mrežu hvata strah.

SJEĆANJE NA „OLUJNE DANE“

Posted on : 07-08-2018 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

piše: Branka Oreb-Jerković

oluja4Dan prije Vojno-redarstvene operacije ‚Oluja‘,  4.kolovoza 1995. godine, bila sam na novinarskom zadatku u šibenskom zaleđu. Iako se šuškalo da Hrvatska vojska zbija borbene redove za konačno oslobađanje okupiranog područja, tzv. SAO krajine, većina nas je pokušavala održati privid ’normalnog‘ života i rada, pa smo kolega, vozač ‚Slobodne Dalmacije‘ Goran Bulj i ja krenuli iz Splita na ranije dogovoren intervju s prvim ministrom energetike Božom Udovičićem.

DAN DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI

Posted on : 05-08-2018 | By : Emil | In : kolumna povodom...

0

Iz naše arhive

Tako je pisao Emil Cipar/ objavljeno 04.08.2010.

U hrvatskim kalendarima 5. Kolovoza upisan je kao Dan domovinske zahvalnosti. Od svih državnih praznika taj dan je jedini upisan i u mojemu srcu. Sjećam se dobro …kao da je danas bilo. Ležao sam u bolnici u Remscheidu na intenzivnom odjelu bez ikakvih kontakata sa vanjskim svijetom. Taj dan prebačen sam na normalni odjel sa telefonom i radiom. Odmah sam potražio Hrvatski radio. Vijesti je bilo u izobilju i svaka je bila ljepša od prethodne.

PROPORCIONALNA LAKOĆA PROPADANJA

Posted on : 04-08-2018 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

Iz naše arhive/ Objavljeno 31.05.2017.

(Jedni čekaju tramvaj, drugi se ukrcavaju na brod, a reformu hrvatskoga školstva nosi vjetar. U kojem svemiru ćemo se sresti?)

 

piše: Lada Franić-Glamuzina
download (1)Toliko nasilja ima svuda oko nas da se često zapitam kako je uopće moguće živjeti drugačije?
To blato kojim se neprestano nabacujemo, postalo je naš dom.

Nasilju smo stalno izloženi. Upijamo ga svakodnevno.
Prisutno je u svim segmenatima života.
Zanimljiva pojava, podvrsta nasilja, koja vlada odavno (ili oduvijek) jest nasilje u krugu sustručnjaka.
Valovi nasilja u tom uskom okružju toliko su učestali i veliki da

ČUDO

Posted on : 26-07-2018 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

tekst: Branka Oreb-Jerković

srceŽivim u zemlji u kojoj su se nekada gradili brodovi, a danas ne proizvodimo ni WC papir. U zemlji gdje najveće bogatstvo nije u vodama niti u tisuću i pet otoka na Jadranu, koje smo ionako dali u koncesije strancima na 50 godina.

Njeno najveće bogatstvo je u ljudima. U slavnim pojedincima s medaljama oko vrata ali i ’no name‘ građanima ‚Lijepe naše‘ koji

NAKON EUFORIJE

Posted on : 26-07-2018 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

piše: Štefica Vanjek
docek_trg-696x464Prošlo je već tjedan dana nakon euforije dočeka srebrnih „vatrenih“. I ja sam bila euforična buljeći cijeli dan u ekran TV-a da mi ne promakne koja sitnica sa dočeka koji su svakako dečki zaslužili, a da su mi kidali živce, jesu.

Danas, sve je nekako mirno, tiho, kao zatišje pred buru, unuke iz Berlina otpratila sam na more, na Korčulu sa drugom bakom i didom i sad ne znam što ću sa tom vrištećom tišinom, a baš sam se ponovo navikla na radost i metež u kući kao nekad.

POBIJEDIO JE SPORT

Posted on : 17-07-2018 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

tekst: Ante Karačić
Ima puno pobjednika na ovom turniru.

U prvom redu, pobijedila je Rusija. Organizirali su svjetsko prvenstvo najbolje do sada. Bez ijednoga incidenta. Prikazala se malo drukčija nego što je mi vidimo po medijima.

Pobijedila je i Hrvatska. Najviše zaslugom igrača i Dalića ali i dobrim držanjem naše predsjednice. Ništa više neće biti kao prije.

Svugdje na svijetu će nam vrata biti širom otvorena.

IPAK SMO NAPREDOVALI

Posted on : 16-07-2018 | By : admin | In : kolumna povodom...

1

tekst: Ante Karačić
37111370_1845152982195223_2509018734958477312_nSve je bilo ludo i fantastično. Igrači i trener Dalić dali su sebe preko 120% mogućega.

Publika je bila fantastična po čitavom svijetu. Nikada do sada toliki broj Hrvata nije bio jedinstveniji.

Uticaj bočnih vjetrova je malo odmogao jer su se igrači emocionalno praznili na nevažne stvari za igru, sport i rezultat. Zato se može reći da ima mjesta za napredovanje.

POLITIKA I(LI) SPORT

Posted on : 09-07-2018 | By : admin | In : kolumna povodom...

2

piše: Alida Bremer
Ne želim nikome kvariti radost zbog pobjede Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u nogometu, koju i sama osjećam, ali meni ju intenzivno kvari predsjednica Republike, pa imam potrebu podijeliti svoju nelagodu.

Kolinda Grabar Kitarović je povodom svog rođendansko-inauguracijsko-donatorskog odnosa sa Zdravkom Mamićem jednom prilikom rekla:

JERUZALEM -TRITISUĆGODIŠNJI GLAVNI GRAD IZRAELA

Posted on : 10-05-2018 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

tekst: Filip Ćorlukić
jerusalem_aerial001-e1512487211181O političkom, ali i etičkom djelovanju UN  sam u mojoj prije par godina  objavljenoj knjizi QUO VADIS HOMO, pisao naglašeno kritički. Generalnom skupštinom se nisam posebno bavio, a rezultat glasanja o priznavanju Jeruzalema glavnim gradom Izraela uz političku dvoličnost, pokazuje i krajnje nepoznavanje povijesnih istina.

Otkrićem pisma prije od oko 6 tisuća godina – prvo u Mezopotamiji, a nešto kasnije i u Egiptu – započinje naše

PRAVO NA ŽIVOT

Posted on : 06-04-2018 | By : admin | In : kolumna povodom...

1

piše: Slavica Jurčić
Slavonski Brod/ Kao curica često sam pjevušila pjesmu čije riječi idu ovako:“Ja sam mala, pa sam pala, pa sam čaše polupala, moj će tata radit‘ pa će čaše platit“.

Sada, skoro i četrdeset godina nakon vjerovanja da će moj tata platit moje nestašluke, promatram i doživljavam incident u kojem se moj rodni Slavonski Brod guši u dimu rafinerije i truje vodom koju je „nepoznati počinitelj“ zatrovao nepažnjom. Pratim vijesti i pokušavam dostojanstveno i smireno gledati na sve sa