berlin

KAKO RIJEŠITI IZBJEGLIČKU KRIZU

Posted on : 10-03-2020 | By : admin | In : 19 REAGIRANJA

0

 Bedemi na granicama Evrope, zidovi u našm glavama i srcima

piše: Branislav Mikulić

branislavPoplava izbjeglica’, ‘Najezda azilanata’, ‘Bujica tuđinaca pred našim vratima’, ‘Prijeti li nam potop migrantski?’, to su samo neki od ksenofobičnih novinskih naslova koje srećemo zadnjih godina. Evropa se prepala, hoće se ogradama neprolaznim zaštititi.

Prije par ljeta je Mađarska podigla zid na granici sa Srbijom. Četiri metra visok zid, pa još bodljikavom žicom opàsan. Zid čak 175  kilometara dug, neprobojna  barijera rastućem talasu izbjeglica iz Sirije, Libije  i Iraka i plimi ekonomskih migranata iz Bangladeša,

SVJETLO NA KRAJU TUNELA?

Posted on : 07-01-2020 | By : admin | In : 19 REAGIRANJA

1

Predsjednički izbori u Hrvatskoj i hrvatsko predsjedanje Vijećem EU 

prilog: Aleksandra Brnetić

sasa 2ZagrebZoran Milanović je s 52,67 % glasova premoćno pobijedio na predsjedničkim izborima.

Pobjednički govor petog predsjednika Republike Hrvatske bio je izvanredan govor, ugodan uhu i oku.

Održao ga je na mjestu punom simbola – u lijepo preuređenoj multifunkcionalnoj Tvornici Kulture u bivšoj zgradi Radničkog doma koju su sredinom 1930tih oblikovala četiri vrsna arhitekta Vladimir Šterk, Jovan

HVALITE ME USTA MOJA

Posted on : 03-01-2020 | By : admin | In : 19 REAGIRANJA

0

tekst: Marko Jareb

novine_shutterNikad do sada nisam vidio toliko tiskarskih grešaka u dnevnim novinama u RH negoli kroz ovih nekoliko zadnjih godinu do dvije dana.  Ne znam što je uzrok tome. Možda je ipak u pitanju korektura, odnosno lektura te na kraju odgovornost samih glavnih urednika za te propuste.

Naročito u nekim dnevnim tiskovinama potkrade se greška da na naslovnoj stranici stoji stranica uz članak, a listajući do te stranice to ne odgovara stanju unutar same novine.

JE LI ŽIVA PORUKA EVANĐELJA

Posted on : 12-10-2019 | By : admin | In : 19 REAGIRANJA, ONO MALO DUŠE

0

Pismo  mladima i roditeljima HKM Berlin

piše: fra Ante Ivan Rozić

pismoRado se sjećam svojih prvih dviju godina svećeničkog djelovanja u Berlinu i mnogih dragih osoba.

Kada me netko pita, kako mi je bilo u Berlinu, s oduševljenjem se prisjećam toga skladnog i lijepog razdoblja i odgovaram, kako mi je to bilo jedno jedinstveno i neponovljivo iskustvo.

Letci o duhovnim ponudama za mlade, razgovori, vjeronauk za krizmanike, najava Susreta hrvatske katoličke mladeži 2020. u

PISMO IZ PITTSBURGHA

Posted on : 25-09-2019 | By : admin | In : 19 REAGIRANJA

1

U pismu pisanom za posjeta USA, Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova a donedavni veleposlanik RH u Berlinu, između ostalog piše sljedeće:

grlicUpravo sam u Pittsburghu, na obilježavanju 125. obljetnice Hrvatske bratske zajednice. Prvi puta u životu sam ovdje. Bio sam presretan vidjeti i doživjeti hrvatsko zajedništvo koje se njeguje tolike godine.

Obratio sam se nazočnima, među kojima je puno i onih koji nisu toliko njegovali hrvatski jezik, ali su ostali mentalno i kulturološki prvrženi starom kraju, Hrvatskoj Domovini.

KAO VELIKI PRIJATELJ

Posted on : 17-04-2019 | By : admin | In : 19 REAGIRANJA

0

tekst: Ante Karačić
IMG_0512Temelji kršćanske Europe su odavno uzdrmani. A sada je izgorio i jedan od najvećih simbola.

Nemam riječi opisati kako se osjećam. Jedino što mi je preostalo je uraditi dva križa posvećena jednom od najvećih kršćanskih simbola – NOTRE-DAME.

Citirat ću objavu na f. profilu, moga prijatelja, umjetnika koji živi u Parizu, Velimira Trnskog.

ZAVRŠNI ČIN

Posted on : 12-04-2019 | By : admin | In : 19 REAGIRANJA

0

tekst: Ante Karačić
Na djelu je završni čin uništavanja Slavonije i Srijema. Prvo Domovinski rat, zatim zbog loše politike Zagreba a i Osijeka, došlo je do ekonomskog egzodusa mladih radno sposobnih ljudi.

To je doprinijelo da se po selima gase sportska društva i nogometni klubovi koji su neprekidno djelovali gotovo stotinjak godina. I sada je na djelu završni čin.

Prijedlog ministarstva obrazovanja je da se zbog (ne)rentabilnosti ukinu sve škole s manje od 150 učenika.

RAZMIŠLJANJA O „DANU ISELJENIKA“

Posted on : 20-03-2019 | By : admin | In : 19 REAGIRANJA

2

Po ovom pitanju, moje je mišljenje, možemo se ugledati na grad Susak!

tekst: Josip Mayer
Iseljeni-Hrvati-dijasporaČitao sam i studirao tekst Ivana Grbešića, predsjednika Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske, kojim objašnjava  zašto je 22. kolovoza predložen za Dan Hrvata izvan Republike Hrvatske i što nama iseljenicima to znači. Tekst je vrlo opširno napisan i svatko ga može razumjeti na svoj način.

I sam sam iseljenik, već 54 godine u

NAS IMA VIŠE

Posted on : 12-02-2019 | By : admin | In : 19 REAGIRANJA

0

tekst: Ante Karačić
pruziti_rukuTek što je počela nova 2019., već imamo osobu godine!

Mlada žena koja je pružila ruku sportašu, mladom čovjeku rođenom poslije ratnih strahota koje smo preživjeli, zaslužila je da uđe u konkurenciju za „Osobu godine“.

Ona je spasila čast Splita, Dalmacije i Hrvatske.

Nevjerojatno, bilo je dosta ljudi na Rivi a nisu pomogli. Sigurno i oni imaju djecu koja će danas-sutra, nastupati u nekoj drugoj zemlji.

TKO JE DJEDA MRAZ

Posted on : 30-12-2018 | By : admin | In : 19 REAGIRANJA

0

tekst: Marija Orlić
Krk/ Badnjak je. Vozim se sa suprugom i djecom u automobilu. Na radiju pjeva poznata pjesma Dalmatino, Bijeli Božić. Ne sjećam se koja je bila uključena radio stanica.

Putujemo djedu i baku u obližnje mjesto na obiteljski ručak. Bakalar, rižot od sipa i pržene lignje nas čekaju.

Radosni smo jer nam dolazi mali Isus. Iščekujemo Božić s veseljem! Isusovo rođenje.

IZRAZI SUĆUTI

Posted on : 22-12-2018 | By : admin | In : 19 REAGIRANJA

0

Pismo sućuti veleposlanika Grlića Radmana povodom smrti Johanna Georga Reiβmüllera

Iz priopćenja Veleposlanstva RH u Njemačkoj

20181221_100259Berlin/ Veleposlanik Gordan Grlić Radman uputio je izraze sućuti povodom smrti Johanna Georga Reiβmüllera, uglednog njemačkog novinara i nekadašnjeg izdavača dnevnika Frankfurter Allgemeine Zeitung, koji je u okviru svojeg profesionalnog djelovanja vrlo angažirano pratio ratna zbivanja na području Hrvatske početkom devedesetih godina.

U izrazima sućuti veleposlanika Grlića Radmana, upućenima obitelji Reiβmüller i redakciji dnevnika Frankfurter Allgemeine Zeitung, navodi se da je dr. Reiβmüller autoritetom svojeg novinarskog ugleda i neumornim zauzimanjem za pravednost pružio ključni doprinos rastu podrške u SR Njemačkoj za neovisnost Republike Hrvatske.

U BIJEGU

Posted on : 20-12-2018 | By : admin | In : 19 REAGIRANJA

0

„Joško Maznik“
Hrvati i Židovi webNedavno mi netko proslijedi primjerak «Specijala»: Hrvati i Židovi.[1]
Dobro, ne bi to bilo ništa posebnog da nema one magle sjećanja. Magle, poput one na zavoju Kupe pred ulaz u pristanište, koja je oštrila sluh za sirene remorkera.

Teško mi je ne osvrnuti se i na Sisački „templ“ kako ga je zvao moj ate (otac). Ne mali broj novih Siščana vjeruje kako je se taj naziv „templ“ prenio iz antičkih vremena… Naziv sinagoga malo tko zna.

POSTIZBORNI GLASOVI

Posted on : 14-10-2018 | By : admin | In : 19 REAGIRANJA

0

 

prilog: Nikola Šimić-Tonin

mislitiSve je očitije, jasno k’o dan. Sve je više zlokobnih analogija između Miloševićevog režima u sumraku raspada Jugoslavije i postizbornog razvoja događaja u BiH.

1. U Miloševićevoj Srbiji Albancima je nametnut Sejdo Bajramović, u BiH Hrvatima Željko Komšić.
2. Milošević je htio ukinuti Ustav iz 1974. kako bi stvorio „modernu jugoslavensku federaciju“, a SDA i SDP govore o ukidanju načela konstitutivnih naroda kako bi stvorili „građansku državu“.

ZAŠTO NAS NITKO NE MOŽE DOBITI

Posted on : 12-07-2018 | By : admin | In : 19 REAGIRANJA

5

tekst: Ante Karačić

37080577_1596244203831880_8416166236747988992_nDo sada sam sve pogodio. Uzimao sam u obzir puno faktora a i moje  iskustvo jer sam nekada s iločkom ekipom osvojio više turnira u malom nogometu i dva puta sudjelovao u finalu Kutije šibica u Zagrebu.

Postoji stotinu razloga zašto nas nitko ne može dobiti.

Prvo, kombinatorika i statatistika.

ŠUTNJA JE ZLO A NE ZLATO

Posted on : 17-05-2018 | By : admin | In : 19 REAGIRANJA

1

Iz pisma Verice Jačmenica Jazbec, dr. med., naše suradnice u rubrici EDUKACIJA RODITELJA

mediji_v-640x400Draga gospođo Breljak! Ovih dana intenzivno mislim na Vas. Danas čitam na vašoj stranici članak Dražena Radmana o aferi pedofilije u Splitu i koji me upravo potaknuo da Vam se javim.

Sigurno ste u tijeku i da pratite kako ovdje u Hrvatskoj sve bruji o skandalu u samostanu franjevaca konventualaca u Splitu. Jučer je na Bitno. net objavljen opširan i iscrpan intervju s p. Josipom Blaževićem, provincijalom te družbe. On je rekao jednu silno znakovitu rečenicu koja je naravno istinita: Kandidati koji nam dolaze u svećeničke ili redovničke zajednice dolaze iz svojih obitelji.