berlin

KAO VELIKI PRIJATELJ

Posted on : 17-04-2019 | By : admin | In : 19 REAGIRANJA

0

tekst: Ante Karačić
IMG_0512Temelji kršćanske Europe su odavno uzdrmani. A sada je izgorio i jedan od najvećih simbola.

Nemam riječi opisati kako se osjećam. Jedino što mi je preostalo je uraditi dva križa posvećena jednom od najvećih kršćanskih simbola – NOTRE-DAME.

Citirat ću objavu na f. profilu, moga prijatelja, umjetnika koji živi u Parizu, Velimira Trnskog.

ZAVRŠNI ČIN

Posted on : 12-04-2019 | By : admin | In : 19 REAGIRANJA

0

tekst: Ante Karačić
Na djelu je završni čin uništavanja Slavonije i Srijema. Prvo Domovinski rat, zatim zbog loše politike Zagreba a i Osijeka, došlo je do ekonomskog egzodusa mladih radno sposobnih ljudi.

To je doprinijelo da se po selima gase sportska društva i nogometni klubovi koji su neprekidno djelovali gotovo stotinjak godina. I sada je na djelu završni čin.

Prijedlog ministarstva obrazovanja je da se zbog (ne)rentabilnosti ukinu sve škole s manje od 150 učenika.

RAZMIŠLJANJA O „DANU ISELJENIKA“

Posted on : 20-03-2019 | By : admin | In : 19 REAGIRANJA

1

Po ovom pitanju, moje je mišljenje, možemo se ugledati na grad Susak!

tekst: Josip Mayer
Iseljeni-Hrvati-dijasporaČitao sam i studirao tekst Ivana Grbešića, predsjednika Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske, kojim objašnjava  zašto je 22. kolovoza predložen za Dan Hrvata izvan Republike Hrvatske i što nama iseljenicima to znači. Tekst je vrlo opširno napisan i svatko ga može razumjeti na svoj način.

I sam sam iseljenik, već 54 godine u

NAS IMA VIŠE

Posted on : 12-02-2019 | By : admin | In : 19 REAGIRANJA

0

tekst: Ante Karačić
pruziti_rukuTek što je počela nova 2019., već imamo osobu godine!

Mlada žena koja je pružila ruku sportašu, mladom čovjeku rođenom poslije ratnih strahota koje smo preživjeli, zaslužila je da uđe u konkurenciju za „Osobu godine“.

Ona je spasila čast Splita, Dalmacije i Hrvatske.

Nevjerojatno, bilo je dosta ljudi na Rivi a nisu pomogli. Sigurno i oni imaju djecu koja će danas-sutra, nastupati u nekoj drugoj zemlji.

TKO JE DJEDA MRAZ

Posted on : 30-12-2018 | By : admin | In : 19 REAGIRANJA

0

tekst: Marija Orlić
Krk/ Badnjak je. Vozim se sa suprugom i djecom u automobilu. Na radiju pjeva poznata pjesma Dalmatino, Bijeli Božić. Ne sjećam se koja je bila uključena radio stanica.

Putujemo djedu i baku u obližnje mjesto na obiteljski ručak. Bakalar, rižot od sipa i pržene lignje nas čekaju.

Radosni smo jer nam dolazi mali Isus. Iščekujemo Božić s veseljem! Isusovo rođenje.

IZRAZI SUĆUTI

Posted on : 22-12-2018 | By : admin | In : 19 REAGIRANJA

0

Pismo sućuti veleposlanika Grlića Radmana povodom smrti Johanna Georga Reiβmüllera

Iz priopćenja Veleposlanstva RH u Njemačkoj

20181221_100259Berlin/ Veleposlanik Gordan Grlić Radman uputio je izraze sućuti povodom smrti Johanna Georga Reiβmüllera, uglednog njemačkog novinara i nekadašnjeg izdavača dnevnika Frankfurter Allgemeine Zeitung, koji je u okviru svojeg profesionalnog djelovanja vrlo angažirano pratio ratna zbivanja na području Hrvatske početkom devedesetih godina.

U izrazima sućuti veleposlanika Grlića Radmana, upućenima obitelji Reiβmüller i redakciji dnevnika Frankfurter Allgemeine Zeitung, navodi se da je dr. Reiβmüller autoritetom svojeg novinarskog ugleda i neumornim zauzimanjem za pravednost pružio ključni doprinos rastu podrške u SR Njemačkoj za neovisnost Republike Hrvatske.

U BIJEGU

Posted on : 20-12-2018 | By : admin | In : 19 REAGIRANJA

0

„Joško Maznik“
Hrvati i Židovi webNedavno mi netko proslijedi primjerak «Specijala»: Hrvati i Židovi.[1]
Dobro, ne bi to bilo ništa posebnog da nema one magle sjećanja. Magle, poput one na zavoju Kupe pred ulaz u pristanište, koja je oštrila sluh za sirene remorkera.

Teško mi je ne osvrnuti se i na Sisački „templ“ kako ga je zvao moj ate (otac). Ne mali broj novih Siščana vjeruje kako je se taj naziv „templ“ prenio iz antičkih vremena… Naziv sinagoga malo tko zna.

POSTIZBORNI GLASOVI

Posted on : 14-10-2018 | By : admin | In : 19 REAGIRANJA

0

 

prilog: Nikola Šimić-Tonin

mislitiSve je očitije, jasno k’o dan. Sve je više zlokobnih analogija između Miloševićevog režima u sumraku raspada Jugoslavije i postizbornog razvoja događaja u BiH.

1. U Miloševićevoj Srbiji Albancima je nametnut Sejdo Bajramović, u BiH Hrvatima Željko Komšić.
2. Milošević je htio ukinuti Ustav iz 1974. kako bi stvorio „modernu jugoslavensku federaciju“, a SDA i SDP govore o ukidanju načela konstitutivnih naroda kako bi stvorili „građansku državu“.

ZAŠTO NAS NITKO NE MOŽE DOBITI

Posted on : 12-07-2018 | By : admin | In : 19 REAGIRANJA

5

tekst: Ante Karačić

37080577_1596244203831880_8416166236747988992_nDo sada sam sve pogodio. Uzimao sam u obzir puno faktora a i moje  iskustvo jer sam nekada s iločkom ekipom osvojio više turnira u malom nogometu i dva puta sudjelovao u finalu Kutije šibica u Zagrebu.

Postoji stotinu razloga zašto nas nitko ne može dobiti.

Prvo, kombinatorika i statatistika.

ŠUTNJA JE ZLO A NE ZLATO

Posted on : 17-05-2018 | By : admin | In : 19 REAGIRANJA

1

Iz pisma Verice Jačmenica Jazbec, dr. med., naše suradnice u rubrici EDUKACIJA RODITELJA

mediji_v-640x400Draga gospođo Breljak! Ovih dana intenzivno mislim na Vas. Danas čitam na vašoj stranici članak Dražena Radmana o aferi pedofilije u Splitu i koji me upravo potaknuo da Vam se javim.

Sigurno ste u tijeku i da pratite kako ovdje u Hrvatskoj sve bruji o skandalu u samostanu franjevaca konventualaca u Splitu. Jučer je na Bitno. net objavljen opširan i iscrpan intervju s p. Josipom Blaževićem, provincijalom te družbe. On je rekao jednu silno znakovitu rečenicu koja je naravno istinita: Kandidati koji nam dolaze u svećeničke ili redovničke zajednice dolaze iz svojih obitelji.

TI SI ONO U ŠTO GLEDAŠ

Posted on : 27-04-2018 | By : admin | In : 19 REAGIRANJA

0

tekst: Željka Diklan
Čitajući svagdašnje novine, slušajući svagdanje vijesti s radija, gledajući i slušajući svagdašnje programe televizije u Hrvatskoj dolazim do zaključka kako u Hrvatskoj treba napraviti MEDIJSKU DIJETU.

Nekoliko mjeseci ne čitati, ne slušati isprazne emisije i loše vijesti. To su zločinačke vijesti jer ubijaju čovjeka. Ubijaju čovjekovo zdravlje, osmijeh, dobre riječi, misli i djela. Zato Hrvatima nije lako u Hrvatskoj!

U POTRAZI ZA ODGOVORIMA

Posted on : 19-09-2017 | By : admin | In : 19 REAGIRANJA

12

Reagiranje na Izbor članova Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske 

– Pismo predsjedniku Vlade Republike Hrvatske

autorice: Sonja Breljak i Aleksandra Brnetić

pismoPoštovani gospodine predsjedniče Vlade Republike Hrvatske, poštovani gospodine Plenkoviću!

Na 55. sjednici Vlade Republike Hrvatske, održanoj 7. rujna 2017., donešena je odluka o osnivanju i imenovanju članova Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Vi ste tu odluku potpisali i ona je odmah stupila na snagu.

Tim činom ste odlučili da u tekućem mandatu hrvatske građane, koji žive u Saveznoj Republici Njemačkoj, zastupaju i predstavljaju Franjo Akmadža, Mile Baričević i Ivan Karlo Stipić. Stoga će njih trojica pružati pomoć „Vladi Republike Hrvatske u kreiranju i provedbi politike, aktivnosti i programa u odnosu na Hrvate izvan Republike Hrvatske“ pa tako i Vama.

CAR JE GOL

Posted on : 22-07-2017 | By : admin | In : 19 REAGIRANJA

0

tekst: Branka Oreb-Jerković

ob_oprezno_s_vatromMože li se naljepnicom ‚Oprezno s vatrom‘ gasiti krivnja za nerad?!

To je kao kad umirućem od raka daješ vitamin C?!

Gdje je uloga medija u širenju ekološke edukacije i preventivnih mjera zaštite od požara? I to ne jučer, ne danas, ne malo sutra, već mjesecima prije sezone požara. Ta naljepnica bi imala smisla u travnju.

Naše medijske kuće bave se sisama i guzicama Lidije Bačić, umjesto da iz dana u dan upozoravaju nadležne na eko-bombu na Karepovcu, na brdo Marjan bez hidranata…

Bit će da sam iz stare garde koja se učila novinarstvu u socijalizmu, pa ne razumijem što je danas IN.

NEBO NAD SPLITOM

Posted on : 19-07-2017 | By : admin | In : 19 REAGIRANJA

0

tekst: Miriam Jurčev
foto: Renato Čupić
19990588_1930703393869202_6097483031738341446_n
Split/ Nad Splitom vapaji straha. Boli su u svakoj čestici udisaja i pogleda. Nad Splitom ognjeni obruč proždire život. Nad Splitom ljepota grca u stvarnosti meteorskih trenutaka.

Splitom su molitve odaslane Nebu, Nebu koje ne vidimo. Gôre Zemlje ponosne Poljičke, zelene rapsodije Tugara, Srinjina, bajkovite Žrnovnice, Podstrane nad morem… Gôre Solinske, gore Mravinci, Dračevac… Pakleni obruč sužava grad minutama kojima izmiče vrijeme.

U MUCI SE POZNAJU JUNACI

Posted on : 19-07-2017 | By : admin | In : 19 REAGIRANJA

2

tekst: Branka Oreb-Jerković
20139679_1494660857258790_3896695807328397514_nNi bura ni nesposobna vlast nisu ništa novo u Dalmaciji. Ali, udruženi u tandem mogu izazvat katastrofu neviđenih razmjera.

Preksinoć smo se mogli uvjeriti koliko malo fali da u jednoj noći ostanemo ko siročad na cesti.

U vatrenom obruču vidjela sam samo vatrogasce bez opreme, stanare Kile s kantama vode i Torcidaše s šalovima Hajduka preko usta.