berlin

POSTIZBORNI GLASOVI

Posted on : 14-10-2018 | By : admin | In : 19 REAGIRANJA

0

 

prilog: Nikola Šimić-Tonin

mislitiSve je očitije, jasno k’o dan. Sve je više zlokobnih analogija između Miloševićevog režima u sumraku raspada Jugoslavije i postizbornog razvoja događaja u BiH.

1. U Miloševićevoj Srbiji Albancima je nametnut Sejdo Bajramović, u BiH Hrvatima Željko Komšić.
2. Milošević je htio ukinuti Ustav iz 1974. kako bi stvorio „modernu jugoslavensku federaciju“, a SDA i SDP govore o ukidanju načela konstitutivnih naroda kako bi stvorili „građansku državu“.

ZAŠTO NAS NITKO NE MOŽE DOBITI

Posted on : 12-07-2018 | By : admin | In : 19 REAGIRANJA

5

tekst: Ante Karačić

37080577_1596244203831880_8416166236747988992_nDo sada sam sve pogodio. Uzimao sam u obzir puno faktora a i moje  iskustvo jer sam nekada s iločkom ekipom osvojio više turnira u malom nogometu i dva puta sudjelovao u finalu Kutije šibica u Zagrebu.

Postoji stotinu razloga zašto nas nitko ne može dobiti.

Prvo, kombinatorika i statatistika.

ŠUTNJA JE ZLO A NE ZLATO

Posted on : 17-05-2018 | By : admin | In : 19 REAGIRANJA

1

Iz pisma Verice Jačmenica Jazbec, dr. med., naše suradnice u rubrici EDUKACIJA RODITELJA

mediji_v-640x400Draga gospođo Breljak! Ovih dana intenzivno mislim na Vas. Danas čitam na vašoj stranici članak Dražena Radmana o aferi pedofilije u Splitu i koji me upravo potaknuo da Vam se javim.

Sigurno ste u tijeku i da pratite kako ovdje u Hrvatskoj sve bruji o skandalu u samostanu franjevaca konventualaca u Splitu. Jučer je na Bitno. net objavljen opširan i iscrpan intervju s p. Josipom Blaževićem, provincijalom te družbe. On je rekao jednu silno znakovitu rečenicu koja je naravno istinita: Kandidati koji nam dolaze u svećeničke ili redovničke zajednice dolaze iz svojih obitelji.

TI SI ONO U ŠTO GLEDAŠ

Posted on : 27-04-2018 | By : admin | In : 19 REAGIRANJA

0

tekst: Željka Diklan
Čitajući svagdašnje novine, slušajući svagdanje vijesti s radija, gledajući i slušajući svagdašnje programe televizije u Hrvatskoj dolazim do zaključka kako u Hrvatskoj treba napraviti MEDIJSKU DIJETU.

Nekoliko mjeseci ne čitati, ne slušati isprazne emisije i loše vijesti. To su zločinačke vijesti jer ubijaju čovjeka. Ubijaju čovjekovo zdravlje, osmijeh, dobre riječi, misli i djela. Zato Hrvatima nije lako u Hrvatskoj!

U POTRAZI ZA ODGOVORIMA

Posted on : 19-09-2017 | By : admin | In : 19 REAGIRANJA

12

Reagiranje na Izbor članova Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske 

– Pismo predsjedniku Vlade Republike Hrvatske

autorice: Sonja Breljak i Aleksandra Brnetić

pismoPoštovani gospodine predsjedniče Vlade Republike Hrvatske, poštovani gospodine Plenkoviću!

Na 55. sjednici Vlade Republike Hrvatske, održanoj 7. rujna 2017., donešena je odluka o osnivanju i imenovanju članova Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Vi ste tu odluku potpisali i ona je odmah stupila na snagu.

Tim činom ste odlučili da u tekućem mandatu hrvatske građane, koji žive u Saveznoj Republici Njemačkoj, zastupaju i predstavljaju Franjo Akmadža, Mile Baričević i Ivan Karlo Stipić. Stoga će njih trojica pružati pomoć „Vladi Republike Hrvatske u kreiranju i provedbi politike, aktivnosti i programa u odnosu na Hrvate izvan Republike Hrvatske“ pa tako i Vama.

CAR JE GOL

Posted on : 22-07-2017 | By : admin | In : 19 REAGIRANJA

0

tekst: Branka Oreb-Jerković

ob_oprezno_s_vatromMože li se naljepnicom ‚Oprezno s vatrom‘ gasiti krivnja za nerad?!

To je kao kad umirućem od raka daješ vitamin C?!

Gdje je uloga medija u širenju ekološke edukacije i preventivnih mjera zaštite od požara? I to ne jučer, ne danas, ne malo sutra, već mjesecima prije sezone požara. Ta naljepnica bi imala smisla u travnju.

Naše medijske kuće bave se sisama i guzicama Lidije Bačić, umjesto da iz dana u dan upozoravaju nadležne na eko-bombu na Karepovcu, na brdo Marjan bez hidranata…

Bit će da sam iz stare garde koja se učila novinarstvu u socijalizmu, pa ne razumijem što je danas IN.

NEBO NAD SPLITOM

Posted on : 19-07-2017 | By : admin | In : 19 REAGIRANJA

0

tekst: Miriam Jurčev
foto: Renato Čupić
19990588_1930703393869202_6097483031738341446_n
Split/ Nad Splitom vapaji straha. Boli su u svakoj čestici udisaja i pogleda. Nad Splitom ognjeni obruč proždire život. Nad Splitom ljepota grca u stvarnosti meteorskih trenutaka.

Splitom su molitve odaslane Nebu, Nebu koje ne vidimo. Gôre Zemlje ponosne Poljičke, zelene rapsodije Tugara, Srinjina, bajkovite Žrnovnice, Podstrane nad morem… Gôre Solinske, gore Mravinci, Dračevac… Pakleni obruč sužava grad minutama kojima izmiče vrijeme.

U MUCI SE POZNAJU JUNACI

Posted on : 19-07-2017 | By : admin | In : 19 REAGIRANJA

2

tekst: Branka Oreb-Jerković
20139679_1494660857258790_3896695807328397514_nNi bura ni nesposobna vlast nisu ništa novo u Dalmaciji. Ali, udruženi u tandem mogu izazvat katastrofu neviđenih razmjera.

Preksinoć smo se mogli uvjeriti koliko malo fali da u jednoj noći ostanemo ko siročad na cesti.

U vatrenom obruču vidjela sam samo vatrogasce bez opreme, stanare Kile s kantama vode i Torcidaše s šalovima Hajduka preko usta.

DANKE, HELMUT KOHL

Posted on : 30-06-2017 | By : admin | In : 19 REAGIRANJA

0

schreibt: Gojko Borić
helmut-kohl,240,160,0
Als Kroatien  vor mehr als einem Vierteljahrhundert von der sogenannten Jugoslawischen Volksarmee und separatistischen Serben angegriffen wurde, die  nahezu ein Drittel des Landes besetzten, wandte es sich an befreundete Staaten um Hilfe. Es fand nicht mehr als zwei, drei, darunter  als erste die Bundesrepublik Deutschland.

Damals waren Helmut Kohl und Hans-Dietrich

O VIZUALNOJ POEZIJI

Posted on : 03-06-2017 | By : admin | In : 19 REAGIRANJA

0

piše: Marija Juračić
swanJeste li ikada pokušali vašu pjesmu grafički oblikovati tako da njezin vizualitet odgovara motivu pjesme?

Radili su to  mnogi pjesnici od antike do naših dana. Kako su pjesnici zaigrana čeljad, zabavljalo ih je svoje pjesme prikazivati različitim oblicima; jaja, krila ptice, križa, stabla, konja, mišjeg repa…

I na našim prostorima našlo se tu zgodnih ostvarenja.

KURIKULNA REFORMA NAPRIJED, KURIKULARNA REFORMA STOP

Posted on : 31-05-2017 | By : admin | In : 19 REAGIRANJA

0

piše: prof. emeritus Igor Čatić
1830817-92819
Za četvrtak 1. lipnja 2017. najavljeno je u Zagrebu „događanje naroda“.  Zbog neprihvaćanja koncepta Jokićeve reforme školstva. Kao i u svim zemljama potrebna je stalna reforma školstva. Međutim reformu moraju osmisliti stručnjaci, teoretičari i praktičari. Što predložena reforma nije. Posebno o potrebi reforme ne može zauzeti stavove neobaviješteno građanstvo.

Prošle godine u istoj prilici oni koji su protestirali nisu bili obaviješteni o bitnim činjenicama. Da ona ne predviđa odgoj. Da

NE PONOVILO SE

Posted on : 13-05-2017 | By : admin | In : 19 REAGIRANJA

0

Pismo predsjednici RH u povodu obljetnice događaja na Bleiburškom polju

tekst i (jedinstvena i povijesna) fotografija: Filip Ćorlukić

image003Draga predsjednice moje domovine Hrvatske!

Obraćam Vam se i ove godine, jer nakon što predhodni predsjednici RH nisu imali hrabrosti ni ljudskog poštenja: ispuniti tu svoju  svetu dužnost, zaista sam sretan da sam dočekao da ćete Vi kao Predsjednica RH i ove godine otići na Bleiburško polje i na tom se simbolu najvećeg zločina

U CRKVI MOGU BITI SVI

Posted on : 01-05-2017 | By : admin | In : 19 REAGIRANJA

1

Iz pisma čitatelja

isus_1Nedjelja, 30. travanj,  godine Gospodnje 2017. Najsretniji dan za mnoge trećaše. Mnogi od njih primit će danas prvu svetu pričest. Raduju se. Većina je sretna. Sretan je i  Adam, učenik 3. razreda osnovne škole u Gradištu kod Županje. Majka mu je nabavila novi kaputić, košulju, čak i kravatu. Sašila mu je i bijelu haljinu.  Adam i ne sluti s kakvim se sve problemima susreću njegovi roditelji. On je dijete Down i u školi ima svoju asistenticu. Ali, tu problema nema!

ČAS HVATSKIH BESPUĆA

Posted on : 24-03-2017 | By : admin | In : 19 REAGIRANJA

0

Lukovdol se nalazi u sjeveroistočnom dijelu Gorskog kotara, na području Grada Vrbovsko, 5 km sjeverozapadno od Severina na Kupi, na nadmorskoj visini od 349 m. Smješteno je na županijsko prometnici, udaljen oko 2 km od stare Lujzijanske ceste koja povezuje Rijeku i Zagreb. Lukovdol je najpoznatiji po rodnoj kući pjesnika Ivana Gorana Kovačića. Tu se svake godine održava pjesnička manifestacija Goranovo proljeće…

REAGIRANJE

piše: Silvija Šesto
IMG_0737Zagreb/
Nakon  „spontanog“ poziva na razgovor u Ministarstvo kulture i „argumentacije“ kako je Lukovdol kažnjen zbog lošeg izvješća pri trošenju državnih sredstava, pitam se hoće li to isto Ministarstvo provjeriti sva izvješća unatrag makar nekoliko godina, vlastitih službenika?

Jesu li izvješća njihovih službenika na pustim putovanjima po sajmovima knjiga, ljetnim radionicama za djecu s polaznicima koji ne prelaze prst jedne ruke, te mnogobrojnim „akcijama“ i

ZBOGOM, HRVATSKA…

Posted on : 14-02-2017 | By : admin | In : 19 REAGIRANJA

3

Cijenjeni hrvatski znanstvenik Ivan Đikić poslao je otvoreno u kojemu poručuje kako napušta Hrvatsku kao znanstvenik, ali će nastaviti borbu protiv plagiranja.

Priopćenje za javnost/ San Francisco, 13. 02. 2017.

tekst: Prof. dr. sc. Ivan Đikić
foto: Hrvatski glas Berlin

Prošli tjedan primio sam e-mail rektorice Goethe Sveučilišta u Frankfurtu na Majni, prof. dr. Birgitte Wolff, kojim me obavještava o značajnim ulaganjima i razvoju projekata na tom Sveučilištu. U svom e-mailu ističe da će napraviti sve moguće da me zadrži u Frankfurtu kako ne bih prešao na novu poziciju u Kaliforniji.

U isto vrijeme jedan Hrvat me prijavio tom istom Sveučilištu tvrdeći da činim nečasna djela i nanosim štetu javnim radom u Hrvatskoj. Goethe Sveučilište je prijavu