berlin

POKLADNO SLAVLJE ORGANIZIRALI HKM i HKSU ZRINSKI WAIBLINGEN

Posted on : 25-02-2020 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

prlog: Josip Mayer
mayer 1Waiblingen/ I ove godine, točnije rečeno, u nedjelju 22.02.2020 godine, HKM Waiblingen je u suradnji sa HKSU Zrinski Waiblingen, uspješno su, poslije svete mise, upriličili tradicionalnu pokladnu zabavu, u dvorani, ispod crkve Sv. Ante u Waiblingenu.

Uz obilnu ponudu domaćih delicija i izabranih pića, z najmlađe je organizirano biranje najljepše maske a priređena je i tombola.

HRVATSKA ZAJEDNICA BERLIN U FINALU

Posted on : 25-02-2020 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

domovnicaPoznata su imena finalista u Izboru najpopularnijih Hrvata u iseljeništvu u kategorijama sporta, glazbe, glume i spektakla za nagradu “Večernjakova domovnica 2020.”

U kategoriji najuspješnije hrvatske udruge, među finalistima je i Hrvatska kulturno-umjetnička i sportska zajednica Berlin uz udruženja: Hrvatska kulturna udruga Bremen, Bremen, Hrvatska nastava u Baden-Württembergu, Stuttgart, Hrvatska nastava Hessen i Saarland, Frankfurt.

PROMOVIRAN „TREPTAJ DUŠE“

Posted on : 25-02-2020 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

prilog: Dragica Šimić
zvonimir 1Dugo Selo/ 21.2.2020. u prostorijama Glazbene škole Dugo Selo održana je promocija pete zbirke poezije Treptaj duše,  dugoselskog pjesnika Zvonimira Nemeta.

Ono po čemu je ova zbirka posebna i jedinstvena je što pjesnik pjeva u ženskom rodu. Avantura je započela prvom pjesmom takve vrste koja se zove Ja sam žena. Razumijevanje žene kao bića a posebno ljubavi koju kao božje stvorenje daruje pa i situacije u kojima se nalazi potekle su iz pera našeg Zvonimira Nemeta.

Zbirka bi se mogla okarakterizirati kao zbirka ljubavnih  stihova prepunih čežnje, samoće, ljubavnih nadanja i dozivanja.

Na 128 stranica pjesnik je pokazao da je otvorio dušu

BIO JE TO DOBAR MASKENBAL

Posted on : 23-02-2020 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

tekst i foto: Sonja Breljak…  foto album

pobjed 2Berlin/ Baš smo se zabavili u Hrvatskoj kulturno-umjetničkoj i sportskoj zajednici Berlin u netom prošlu subotnju večer.

Naime, tamo su organizirane tradicionalne Maškare, zabava, domaća spiza, ples i pjesma te izbor najboljih dječjih i odraslih maski. A bilo je tu svega, prava revija duhovitih i maštovitih malih i velikih maškara.

No, krenimo redom. Malo se s programom i pričekalo jer naš svijet  zna kasnit ali ovaj puta i s razlogom jer bijaše neki saobraćajni zastoj upravo u četvrti gdje je prostor Hrvatske zajednice pa se moralo dobro

KONFERENCIJA NA TEMU „ŽENE KAO POKRETAČI PROMJENA“

Posted on : 22-02-2020 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

2

Mreža-hrvatskih-žena-1-300x169Zagreb/ U prostorima Hrvatske matice iseljenika, na adresi Trg Stjepana Radića 3, bit će u petak 6. ožujka s početkom u 08:30 sati, održana jednodnevna konferencija na temu „Žene kao pokretači promjena“ koju u tematskom okviru  i uz moto „Napredak žena. Napredak Ekonomije. Ostvari potencijal!„, treću godinu za redom organizira Mreža hrvatskih žena.

Na konferenciji će se održati niz predavanja i panela o položaju i uspjehu žena u Hrvatskoj i diljem svijeta u politici, poduzetništvu,

EMILI IDE U LUKSEMBURG

Posted on : 21-02-2020 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

Otok Pag se predstavlja na na tradicionalnom “Festivalu migracija, kultura i građanstva” u Luksemburgu

tekst: Goran Filipović
foto: TZ Općine Kolan

Luksemburg/Međimurci Monika otok Pag (1)i Ivan Ferenc već godinama žive u Luksemburgu, a predstavljanje kulturnih i gastronomskih posebnosti zapravo je postalo njihov svakodnevni posao.

Naime, u svojoj trgovini “Međimurka” u malenom mjestu Esch-sur-Sure nude razne hrvatske specijalitete i pića, a Ivan Ferenc aktivan je i u društvenom životu te je u nekoliko navrata organizirao gostovanja

POLETJELE „PTICE SELICE“

Posted on : 21-02-2020 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

tekst: Goran Filipović
foto: In/Out bend

hit 2Frankfurt/ Ptice selice – znakovit je naziv pjesme frankfurtskog „In/Out benda“ koji se okupio prije godinu dana, a već je izdao i svoj prvi singl.

Tematika pjesme je iseljavanje i odlazak mnogih mladih obitelji iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine u inozemstvo.

HRVATSKA ZAJEDNICA BERLIN JE PONOVO UDRUŽENJE OD OPĆEDRUŠTVENE KORISTI

Posted on : 20-02-2020 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

tekst: Sonja Breljak

UPRAVABerlin/ Hrvatska kulturno-umjetnička  i sportska zajednica Berlin, kako je to već i najavljeno na informativoj skupštini s početka prosinca prošle godine, ponovo, nakon čekanja i nastojanja dugog 25 godina, od 1. siječnja ove godine, nosi oznaku neprofitne organizacije –  „e. V. gemeinnützige“, odnosno „registrirano udruženje od općedruštvene koristi“.

MOJ ŽIVOTNI PUT/ ODER NICHT

Posted on : 19-02-2020 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

3

Zagrebačka izložba slika Ankice Karačić u povodu ovogodišnje dodjele nagrada Utjecajne hrvatske žene i Buduće liderice

ankicaZagreb/ U Hrvatskoj matici iseljenika će u petak, 06. ožujka biti otvorena izložba slika Ankice Karačić, akademska slikarice koja živi u Iserlohnu, u Njemačkoj.

Izložba slika naslova „Moj životni put/ ODER NICHT“ organizira se u povodu dodjele nagrada Utjecajne hrvatske žene 2020. i Buduće liderice koje godišnje dodjeljuje Mreža hrvatskih žena/ Croatian Women´s Network.

Jedna od 23 dobitnice ovih nagrada za 2020. godinu, koje će u Zagrebu biti dodjeljene  7. ožujka, je upravo i slikarica Ankica Karačić,

Otvaranje izložbe slika Ankice Karačić,  „Moj životni put/ ODER NICHT“. je  6. ožujka u 15 sati, na adresi: Hrvatska matica iseljenika, Trg Stjepana Radića 3, Zagreb. 

IZLOŽBA NIKE RADIĆ

Posted on : 18-02-2020 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

izlozba_radic3-040419Berlin/ Uz potporu programa kulturnog predstavljanja u godini hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, dogodit će se i predstojeća berlinska izložba hrvatske umjetnice Nike Radić.

Otvaranje izložbe naslova „My Voice Will Go With You“  (Moj glas će ići s tobom) je u petak 21. veljače 2020. u 19 sati. Izložba traje do 1. ožujka 2020. Od ponedjeljka do subote otvorena od 14 do 18 sati.  26. veljače 2020. u 19 sati poseban perfomans. Izložba je u Verein zur Förderung der Kunst und Kultur

PRIRODNE LJEPOTE

Posted on : 18-02-2020 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

piše: Marko Jareb
SibenikNa stručnom usavršavanju za e-škole osoba koja je držala predavanje kaže kako imamo divan pogled s mjesta održavanja stručnog usavršavanja. Pogled je to na kanal Svetog Ante Krešimirovog grada iz školskog kabineta zgrade gimnazije.

Još je dodala kako je ona kao Hrvatica došla živjeti u RH iz Amerike na nagovor supruga Amerikanca koji se zaljubio na prvi pogled u otok Murter i otočje pred njim.

VESELA I DOBROTVORNA POSAVSKA VEČER

Posted on : 17-02-2020 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

tekst i foto: Sonja Breljak… foto album

KUDBerlin/ U organizaciji „Posavina Berlin“ održana je druga po redu humanitarna i zabavna Posavska večer.

Za ovu prigodu, a poučen prošlogodišnjim iskustvom i velikim interesom berlinskih Hrvata, organizator je promijenio mjesto održavanja te se skrasio u dvorani koja je primila oko 500 posjetitelja.

Priredbu  je otvorila i sve pozdravila, incijatorica i organizatorica Posavske večeri, Viola Šimić. Pozdravila je sve okupljene, KUD BH Rubina iz Beča, pjevača Željka Jurića, predstavnike Veleposlanstva

TEEN MINUTE 2020.

Posted on : 17-02-2020 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

Filmski natječaj za mlade između 15. i 19. godine u sklopu 28. hrvatskog festivala jednominutnih filmova
 .
festivalPožega/ Hrvatski festival jednominutnih filmova u Požegi i Dominik Budimir (učenik Glazbene škole Požega), inicijator nove kategorije natjecanja za mlade između 15. i 19. godine, raspisuju filmski natječaj na temu „Međugeneracijska solidarnost“.Natječaj se organizira u svrhu poticanja mladih da dio svoga vremena i pažnje posvete starijim osobama, a dio je TOYA-projekta (Bringing Together Old and Young through Art(s)).

DOĐITE NA MAŠKARE

Posted on : 16-02-2020 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

maskaareBerlin/ Hrvatska kulturno-umjetnička i sportska zajednica Berlin organizira tradicionalnu zabavu pod maskama.

„Maškare“ će biti u subotu, 22. veljače, s početkom u 20 sati.

Goste očekuje prigodan program, biranje najbolje odrasle i dječje maske. Za glazbeni dio pobrinut će se Damir Kozarić.

Ulaznica je 10 eura.

Bliže informacije na telefon: 0179 485 41 66.

Hrvatska zajednica Berlin je na adresi Karl-Marx-Straße 204-206, 12055 Berlin.

GOVORITE LI HRVATSKI

Posted on : 16-02-2020 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

Hrvatski glumac Joško Ševo gostovao u Skopju

tekst: Ljerka Toth Naumova
foto:Vlaho Brangjolica

 LJERKASkopje/U četvrtak 13. veljače  je u Kulturno- informativnom centru, salon  „19.19.“ u Skopju održana izvedba predstave  “Govorite li hrvatski”, autora i glumca Joška Ševe uz potporu Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan RH i Zajednice Hrvata u RS Makedoniji.

Ovaj virtuozni  hrvatski dramski prvak, kazališni, televizijski i filmski glumac svojom izvedbom, kroz  zapise iz hrvatske