berlin

U POTRAZI ZA POSLOM

Posted on : 22-03-2018 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

U potrazi sam za bilo kakvim poslom u Berlinu.
 .
Imam 27 godina, a smještaj mi je osiguran.
 .
Molim, ako netko može pomoći s kakvom informacijom da mi se javi na mail adresu: medved.kika@gmail.com

NAGRADE ZNANSTVENIM RADOVIMA S HRVATSKIM TEMAMA

Posted on : 21-03-2018 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

Otvoren natječaj za dodjelu nagrada Njemačkog društva za kroatistiku i Veleposlanstva RH u Berlinu najboljim apsolventima na sveučilištima u Njemačkoj

Iz obavijesti Veleposlanstva RH u Njemačkoj

veleposlanstvo-RH-u-Njemackoj-Kopie-21511Na njemačkim sveučilištima studira veliki broj studenata hrvatskog podrijetla, koji za završne radove često biraju teme iz hrvatske kulture i društva. I njemački studenti kroatistike pišu završne radove na hrvatske teme. Ti radovi nastaju na stupnjevima bachelor ili master, ali i na stupnju disertacije, pa čak i habilitacije.

Namjera je Njemačkog društva za kroatistiku i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Berlinu da se svake druge godine nagrade najbolji radovi hrvatskih ili njemačkih studenata i mladih znanstvenika, kao i najbolji završni sveučilišni radovi na teme iz hrvatske kulture i društva.

Nagrade se dodjeljuju radovima koji su dobili ocjene od 1,0 – 1,5, odnosno kod disertacije ocjenu summa i magna cum laude.

PODSJEĆANJE NA LJUDE I DOGAĐAJE

Posted on : 21-03-2018 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

Priče iz zaboravljenoga kraja Aleksandre Ščukanec

tekst: Diana Šimurina-Šoufek
fotografije: Snježana Radoš

180320-zumberak3Zagreb/ Hrvatska matica iseljenika i nakladnik Srednja Europa predstavili su 20. ožujka knjigu Aleksandre Ščukanec „Priče iz zaboravljenog kraja. Jezične biografije transmigranata iz Žumberka

Knjigu su, uz prigodne pozdravne riječi ravnatelja Hrvatske matice iseljenika Mije Marića, predstavili profesori s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, uz  autoricu doc. dr. sc. Aleksandru Ščukanec, recenzent

EVELIN NOVAK U „STABAT MATER“

Posted on : 20-03-2018 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

tekst i foto: Sonja Breljak
011Berlin/ Bilo je pravo, istinsko zadovoljstvo biti u netom prošlu nedjeljnu večer u crkvi Jesus Christus u berlinskoj četvrti Dahlem. Naime, klupe ove crkve, u nedjeljnu večer ovog  korizmenog perioda, ispunili su ljubitelji glazbe i opernog pjevanja.

Na repertoaru je vrlo prigodna Stabat Mater Antonina Dvoraka, odnosno Stala plačuć‘ tužna mati (lat. Stabat mater dolorosa) – katolički himan posvećen Djevici

PRIČE IZ ZABORAVLJENOG KRAJA

Posted on : 20-03-2018 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

Iz priopćenja Hrvatske matice iseljenika

429502Zagreb/ Hrvatska matica iseljenika i nakladnik Srednja Europa organiziraju i pozivaju na svečano predstavljanje knjige Priče iz zaboravljenog kraja. Jezične biografije transmigranata iz Žumberka autorice Aleksandre Šćukanec, koje će se održati u utorak, 20. ožujka 2018. u 13 sati u HMI-ju, Trg Stjepana Radića 3, Zagreb.

Knjigu će predstaviti, uz prigodne pozdravne riječi ravnatelja Hrvatske matice iseljenika prof. Mije Marića, autorica doc. dr. sc. Aleksandra Šćukanec, recenzent prof. dr. sc. Velimir Piškorec; doc. dr. sc. Anita Skelin Horvat i urednik prof. dr. sc. Damir Agičić s Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Voditeljica promocije: Vesna Kukavica, prof.

SPOMENIK MIROSLAVU KRLEŽI U ZADRU

Posted on : 20-03-2018 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

 tekst: Nikola Šimić Tonin
zadar3_4 stupacaVladimir Nazor, 27. ožujka 1945., dočekan kao zvijezda u razorenom Zadru, održa „zvjezdani govor“ … kako to starinsko kamenje, spomenike, neprijateljske kule, treba pomesti i baciti u more zaborava. Zato i danas 2018., gledamo učinke toga govora, oštećene spomenike kulture od koji neki, veći dio njih, nisu restaurirani.

Srećom po grad Zadar – Zadru se dogodio Miroslav Krleža. I riječju i djelom zadužio je Zadar. Spasio grad, prozvavši gradske vlasti

DOBRI ODLAZE PRERANO

Posted on : 19-03-2018 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

Održana komemoracija za Damantanga Camara (24), prerano preminulog nogometaša, nekadašnjeg člana ekipe SD Croatia Berlin e. V.

tekst i foto: Sonja Breljak ….foto album

001Berlin/ Još nikada do sada nije se okupio toliki broj ljudi u Hrvatskoj kulturno-umjetničkoj i sportskoj zajednici Berlin.

Kad sam nešto malo prije 14 sati netom prošlog nedjeljnog dana stigla u Hrvatsku zajednicu Berlin, na adresi Karl-Marx- Straße 204-206 u općini Neukölln, red onih koji čekaju na ulazak, bio je na stubištu i pred ulazom u zgradu, u dvorištu.

Na žalost, ovako brojna posjeta nije bila nikavim veselim, niti sretnim povodom te niti u organizaciji Hrvatske zajednice, već bijaše to komemoracija, svojevrstan pozdrav i oproštaj od Damantanga Camarae, mladog nogometaša, porijeklom iz Guinee koji je smrtno stradao od posljedica srčane bolesti, u prošli utorak, u vrijeme treninga s kolegama iz nogometnog kluba Berliner SC.

„175 SONETA“ SVENA ADAMA EWINA

Posted on : 18-03-2018 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

1

NOVA KNJIGA: „175 soneta“, Sven Adam Ewin/ Matica hrvatska 2018.

sven_175_sonetas_mediumZagreb/ U izdanju Matice hrvatske tiskana je nova zbirka pjesama Svena Adama Ewina naslova „175 soneta“.  Nakon Zmijskog cara“ 2015. u izdanju Matice hrvatske i Poema: Preobrazba/Sentimentalno putovanje, izdanje V.B.Z iz 2017. godine, evo nove radosti za ljubitelje poezije, posebno one koji vole formu soneta.

Na 202 stranice ovog naslovnicom samozatajnog izdanja, krije se obilje maštovitog i živog poetskog tkanja jednog plodnog i zagonetnog pjesnika koji je unatoč svojoj građanskoj anonimnosti, uspio i višestruko poteći stihom i u tiskanom izdanju. Za takvo što valja biti i više nego li autentičan i poseban. U te osobine autora i stiha, možemo se uvjeriti i na stranicama našeg Hrvatskog glasa Berlin gdje je u rubrici Poezija svoj dom do sada pronašlo preko stotinu i trideset soneta Svena Adama Ewina, od kojih su brojni tiskani i u netom objavljenoj zbirci „175 soneta“.

PISANJE KAO UNUTARNJA POTREBA

Posted on : 16-03-2018 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

Susret u Hrvatskoj čitaonici Ogranka Matice hrvatske u Wiesbadenu

prilog: Ivica Košak
L - R IK (1)Wiesbaden/ 14.03. 2018. / I  ožujski susret u Hrvatskoj čitaonici koju priređuje Hrvatska kulturna zajednica – Ogranak Matice hrvatske (HKZ/OMH)u Wiesbadenu, potvrdio je opravdanost postanka. Magistra Ljiljana Tadić-Adžamić predstavila je Ivu Kozarčanina, romanopisaca, pjesnika osamljenosti i tuge, ali i kritičara ondašnje i svevremenske hrvatske književnosti koja uistinu zauzima posebno mjesto i u europskoj književnosti.

TRIBINA O KOZARČANINU

Posted on : 13-03-2018 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

ivoWiesbaden/ Hrvatska kulturna zajednica, ogranak Matice hrvatske Wiesbaden organizira u srijedu, 14. ožujka u 19 sati, literarnu tribinu  pod naslovom „Ivo Kozarčanin, pjesnik osamljenosti i tuge“.

Referentica  na tribini bit će Ljiljana Tadić-Adžamić.

Ova literarna tribina bit će u Domu kardinala Kuharića (Hrvatska katolička misija), na adresi: Holsteinstr. 15a, (ugao Waldstrasse 39a), 65185 Wiesbaden. 

SA SUSRETA S IRANCIMA

Posted on : 13-03-2018 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

tekst i foto: Ante Karačić
IMG_3722Iserlohn
/ Danas smo proveli lijepo poslijepodne s Irancima.

Prvo kod nas a onda u hrvatskom restoranu.

Puno tema smo otvorili a neke i definirali.

1. Za jednu skupnu izložbu u Teheranu Ankičini apstraktni  akvareli (mokro na mokro) i moje print grafike.

DOBROTVORNA AKCIJA U CRKVI

Posted on : 12-03-2018 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

tekst i foto: Sonja Breljak
162Berlin/ Vjernici Hrvatske katoličke misije Berlin koji srijedom sudjeluju na večernjem misnom slavlju u crkvi svetog Bonifacija na Mehringdammu, s čuđenjem su i pomalo sumnjičavo u prošlu srijedu zagledali crkvena vrata i ulaz u crkvu.

Naime, ispred crkve su stajali i na vratima visjeli različiti odjevni predmeti a foaye su zauzeli štandovi s odjećom, obućom i drugim upotrebnim predmetima. Na štandovima teče prodaja, kao u trgovini.

NAGRADE UTJECAJNIM ŽENAMA

Posted on : 12-03-2018 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

“Učimo jedni od drugih! Podržimo jedna drugu!“ geslo je treće međunarodne konferencije “Napredak žena, napredak ekonomije. Ostvari potencijal!“ u organizaciji Croatian Women’s Network/Mreže hrvatskih žena održane, 8. ožujka, u povodu Međunarodnog dana žena u Zagrebu. MHŽ istoga je dana uručila dvadeset dvjema ženama priznanja “Utjecajne hrvatske žene“ i “Buduće liderice“ Hrvaticama i ženama hrvatskoga podrijetla iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Italije, Austrije, Njemačke, Kanade, SAD-a, Južne Amerike i Australije.

Medijsko priopćenje
Dobitnice nagrada Utjecajne hrvatske žene i Buduće liderice Foto Ivan DabacSredišnja tema treće međunarodne konferencije „Napredak žena, napredak ekonomije. Ostvari potencijal!“ održane pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske bila je položaj i utjecaj žena u Hrvatskoj i svijetu u politici, poduzetništvu, menadžmentu, znanosti, kulturi i filantropiji.

DAN ŽENA SLAVILI POEZIJOM, GLAZBOM I PLESOM

Posted on : 11-03-2018 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

tekst i foto: Sonja Breljak... foto album

046Berlin/ U Hrvatskoj kulturno-umjetničkoj i sportskoj zajednici Berlin je zabavom, poezijom, glazbom i plesom,  svečano i veselo obilježen Međunarodni dan žena.

Uz tradicionalno Martinje, ovo je zabava koja u Hrvatskoj zajednici okupi najviše posjetitelja.

Hrvatska zajednica je svim ženama, kojima je omogućila i slobodan ulaz, dijelila po crvenu ružu.

DUBROVNIK

Posted on : 11-03-2018 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić …Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stolječe“

Smješteni smo u zgradu gimnazije na Boninovu. U velikoj sobi su bila dva kreveta i stol na kojemu je bila njemačka radio stanica kakve sam poznavao još iz doba rata, a nekoliko sam ih za vrijeme partizanske vladavine rastavio na dijelove.

Na stolici ispred radiostanice već je sjedio stariji student i  nešto je radio. Bio je izrazito mršav, a kako mi je rekao bio je apsolvent tehničkog fakulteta. Imena mu se  ne sjećam, ali još imam njegovu fotografiju. Snimio sam ga uz radiostanicu. U istoj je