berlin

ZA OSMIJEH NA LICIMA HRVATA

Posted on : 18-07-2018 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

1

tekst: Ante Karačić
Prošle godine razgovaram s mojim prijateljem, umjetnikom Dubravkom Mokrovićem iz Zagreba, na likovnoj koloniji u Subotici.

Kažem ja:

– Dubravko, bio sam neki dan na našem svetištu u Ilaci za Veliku Gospu. Bilo je kao obično desetak tisuća ljudi iz Posavine, Srijema i Slavonije.

Sa strane gledam te ljude i mislim, Bože, jesmo ružan narod. Sve

U SRCIMA CIJELOGA SVIJETA

Posted on : 15-07-2018 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

Hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić, sin naše dijaspore – ljubimac domovine: Ušli smo u srce cijeloga svijeta!

IZ DRUGIH MEDIJA/ Izvor: HINA

SP Rusija: Tiskovna konferencija Ivan RakitiæUoči najvažnije nogometne utakmice u povijesti Hrvatske, veznjak ‘Vatrenih’ Ivan Rakitić je najavio kako će u nedjelju na travnjak stadiona Lužnjiki istrčati četiri i pol milijuna Hrvata, dodajući i našu višemilijunsku dijasporu.

“Nema ljepšeg osjećaja nego da si Hrvat. Ovo je za nas povijesna utakmica, ne za nas 22 koliko nas je ovdje, već za cijelu zemlju.

MARIJO MANDŽUKIĆ- POČASNI GRAĐANIN SLAVONSKOG BRODA

Posted on : 15-07-2018 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

2

Slavonski Brod/ Na s008lužbenoj stranici Grada Slavonskog Broda, objavljena je sljedeća Obavijest:

Na inicijativu gradonačelnika Mirka Duspare, Gradsko vijeće Grada Slavonskog Broda danas (12. 07.2018., op.ur.) je donijelo Odluku o proglašenju Marija Mandžukića počasnim građaninom grada Slavonskog Broda.

JUTROS

Posted on : 15-07-2018 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

Sven Ada Ewin
suza-150x150Jutros hoće suza na oko
A da razloga za to nema.
Ja se nagnem u se duboko.
što mi to jutros suza sprema?

-Reci mi, zašto hoćeš na me,
Moja jutarnja suzo, zlato?
Ona kaže: – Od sreće same,
Zato što nemam razlog za to.

NADBISKUPOVA POTPORA

Posted on : 14-07-2018 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

Heiner-Koch_810_500_55_s_c1Berlin/ Nakon pobjede hrvatske nogometne reprezentacije nad Englezima, na adresu Hrvatske katoličke misije Berlin, točnije, na ruke voditelja Misije, fra Edvarda Sokola, stigla je poruka čestitke i potpore berlinskog nadbiskupa, dr. Heinere Kocha, u kojoj stoji sljedeće:

Dragi fra Sokol, drage sestre i braćo Hrvatske katoličke misije Berlin,

ODABRANE PJESME ZA „STIJEG SLOBODE“

Posted on : 14-07-2018 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

tekst: Nikola Šimić Tonin
Proslavu-Oluje-u-Kninu-organizirat-ce-hrvatski-branitelji-1440x564_cOdabrane su pjesme i sudionici pjesničke manifestacije Domoljubne pjesme Stijeg slobode IV, Knin – Pakoštane 2018., za završnu večer: Stina pradidova, Kninska tvrđava 3. kolovoza u 20 00 h.

Od 273 prispjele pjesme na pjesnički natječaj odabrano je njih 12 za završnu večer Stina pradidova, na kninskoj tvrđavi.

Pjesme je odabralo prosudbeno povjerenstvo u sastavu: Nikola

POKAŽIMO SVIMA, KOLIKO NAS IMA

Posted on : 13-07-2018 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

Obavijest za sve Hrvate u Berlinu i prijatelje Hrvatske

Od kako su slika, ton i vijest o ulasku Hrvatske u finale Svjetskog nogometnog prvenstva, poput zemljotresa protresli hrvatski i ini obzor, putem društvenih mreža dijeli se poziv na zajedničko praćenje nedjeljnog susreta između Hrvatske i Francuske. Mi ga prenosimo  s fejs stranice Mladi Hrvatske katoličke misije Berlin.

36968063_1994612447535623_297607612608806912_nU nedjelju u 17:00 sati pozivamo sve Hrvate na javno gledanje utakmice finala Svjetskog nogometnog prvenstva Hrvatska -Francuska kod Brandenburških vrata, na Fan Meile!

Dođimo u što većem broju i pokažimo svima koliko nas ima!

Neka slika od nekoliko tisuća Hrvata  ispred Brandenburških vrata, obiđe svijet!

PA, ONI NISU NORMALNI

Posted on : 12-07-2018 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

1

tekst: Sonja Breljak
Dh2gfJyXkAIfHkRBila je to uzbudljiva večer kako na nogometnom terenu u Moskvi, tako i u Hrvatskoj, Njemačkoj, širom svijeta gdje se pratio ovaj napeti susret.

Uistinu, taj preokret u igri Vatrenih, taj izvrsni rezultat, ta čista pobjeda, taj do sada nedostižni uspjeh, to skoro nedjeljno finale, leglo je kao melem na rane i bacilo u

VELIKA POBJEDA

Posted on : 11-07-2018 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

djecaci-tajland-facebookSpašeni su! Devet sati nakon što su spasioci ušli u špilju po posljednju četvoricu dječaka i njihova nogometnog trenera, tajlandski mornarički specijalci objavili su ono što je do prije nekoliko dana izgledalo nevjerojatno. Svih 12 malih nogometaša i njihov trener izbavljeni su iz utrobe planine!

Dječaci iz nogometne ekipe Moo Pa, u prijevodu Veprovi, ostali su zarobljeni nakon

ZAPOČEO SEMINAR STVARANJE KAZALIŠTA

Posted on : 11-07-2018 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

Ljetni projekti Hrvatske matice iseljenika

Obavijest medijima
galovac 2Na romantičnom i osebujnom Galovcu pokraj Zadra, započeo je tradicionalni ljetni program Hrvatske matice iseljenika seminar Stvaranje kazališta.

Upoznavanjem i uvodnim predavanjem redateljice Nine Kleflin, dvadesetak polaznika koji su stigli iz BH, Vojvodine, Kanade, Nizozemske, Francuske i Hrvatske krenulo je raditi na tekstu Hamlet u Mrduši

NISMO GRANA BEZ KORIJENA

Posted on : 10-07-2018 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

Iz priopćenja Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske

IMG-20180707-WA0029Tomislavgrad/ Revija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice izvan Republike Hrvatske u narodnoj nošnji održana je 6. srpnja u Tomislavgradu, a pokrovitelj događanja je i ove godine Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Prilika je to za povezivanje i jačanje međusobnih veza i zajedništva Hrvata diljem svijeta. 

Cilj manifestacije je očuvanje i njegovanje tradicijske kulture Hrvata kao jedne od temeljnih vrijednosti hrvatskog nacionalnog i kulturnog identiteta, što je kroz svoje obraćanje istaknula  gospođa Ivana Perkušić, zamjenica državnog tajnika te poručila:

SVE PO PLANU

Posted on : 09-07-2018 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

tekst: Ante Karačić
sprusijaDo sada je sve išlo po planu. Sada bi želio da se malo zabavim kombinatorikom.
Prvo,  u četvrtfinalu su pobijedile sve četiri gostujuće ekipe. Vrijeme je da se to promjeni i da u polufinalu pobijede domaće ekipe.

A to znači:  Francuska i Hrvatska. I po procjenama mnogih svjetskih strucnjaka, tako bi trebalo i biti.

SPORT I REZULTAT I – FINALE NEĆE IZOSTATI

Posted on : 07-07-2018 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

1

tekst: Ante Karačić
sprusijaGostujući u emisiji kod Igora Štimca, prije početka svjetskoga prvenstva, Robert Prosinečki je rekao sljedece:

Ne sumnjam da ćemo proći u drugi krug, ali ne smijemo se zadovoljiti drugim mjestom u skupini. Jer to bi nas odvelo u ždrijeb gdje su na putu Francuska, Urugvaj, Brazil, Belgija. Treba napasti i pobjediti Argentinu. Time bi osvojili prvo mjesto u skupini. Tada bi nam se put do finala sam otvorio“

OBLJETNICA KRLEŽINA ROĐENJA

Posted on : 07-07-2018 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

Izjava Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u povodu 125. godišnjice rođenja Miroslava Krleže

DownloadZagreb, 6. srpnja 2018./ Miroslav Krleža jedno je od najvećih imena hrvatske književnosti, kulture i povijesti. Bio je ključni pisac i intelektualac s formativnim utjecajem za brojne pojedince, pa i čitave naraštaje, nezaobilazan akter u svim važnijim kulturnim, društvenim, ideološkim i političkim događanjima u Hrvatskoj njegova vremena.

Krleža je bio duboko uronjen u hrvatsku povijest i tradiciju. Nema ni jedne značajnije teme iz hrvatske kulturne povijesti ili politike o kojoj nije izrekao svoj sud. Bio je žestoki kritičar hrvatske malograđanštine i

LJETNA PAUZA HRVATSKE ZAJEDNICE BERLIN

Posted on : 04-07-2018 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

Prostorije Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice Berlin zatvorene su radi  godišnjih odmora, do 24. 08.2018. godine.

tekst: Sonja Breljak
Download (1)Berlin
/ Godišnji odmor, ljetna pauza, školsko ferije …sve su to izrazi koji asociraju na ljudski odmak od svakodnevne društvene, radne, poslovne ili školske i studentske rutine, dakle, vrijeme u kojemu se, privremeno oslobođeni svakodnevnih obaveza, u jednom, godišnje ograničenom periodu, posvećujemo sebi i onome što nas umiruje, odmara i čini opuštenima, zadovoljnima.

Takav odmor nemaju samo pojedinci već ponekad i ponegdje i cijeli kolektivi, tvornice, organizacije, udruženja. Na tom tragu je i