berlin

„TITRAJ KRUGA“ U MATICI

Posted on : 23-09-2017 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

Kulturni program Hrvata iz Slovenije i Hrvata iz Makedonije u HMI obuhvatilo je izložbu kiparskih radova Marijana Mirta, umjetničkih fotografija Vlaha Brangjolice te promociju knjige Stipe Cvitana

tekst: Diana Šimurina Šoufek
foto: Snježana Radoš
1 ravnatelj hmi prigodom obracanja umjetnicimaIntermedijalni „Titraj kruga“ prvo je ovojesensko predstavljanje umjetničkih dostignuća manjinskih autora u Hrvatskoj matici iseljenika.

Izložbu kiparskih radova Marijana Mirta, Zagrepčanina koji stvara u Mariboru, umjetničkih fotografija Vlaha Brangjolice iz Skopja te promociju knjige Piranca Stipe Cvitana publici u zgradi HMI-ja je 22. rujna predstavila moderatorica programa i povjesničarka umjetnosti Ljerka Galic.

DODIJELJENA KULTNA NAGRADA

Posted on : 22-09-2017 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

1

 U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti dodijeljene nagrade za Kratku priču Večernjeg lista Ranko Marinković

tekst i foto: Marijan Lipovac, Ured za odnose s javnošću i medije HAZU

hazuZagreb/ U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u četvrtak 21. rujna održana je svečanost dodjele nagrada autorima najboljih priča u sklopu 51. natječaja za Kratku priču Večernjeg lista Ranko Marinković.

Prvu nagradu osvojio je Kristijan Vujičić za priču Zid mora pasti, drugu nagradu akademik Pavao Pavličić za Priču za Večernjakov natječaj, a treću nagradu Marina Veljača za priču Znaš li tko sam ja.

MARY´S LAND U BERLINU

Posted on : 22-09-2017 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

mary-s-landBerlin/ U nedjelju, 08. listopada u Berlinu će biti premijerno prikazan film naslova „Mary’s Land“/ „Marijina zemlja“. 

Premijera, kojoj će nazočiti i berlinski nadbiskup dr. Heiner Koch,  bit će u 17,30 sati, u kinu Alhambra, Seestr. 94, 13353 Berlin.

U filmu Mary’s Land, španjolskog redatelja

DALMATINSKO-LIČKA VEČER U ZAJEDNICI

Posted on : 21-09-2017 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

Berlin/ U subotu, 07.10.2017. godine Hrvatska kulturno umjetnička i sportska zajednica Berlin organizira  tradicionalnu Dalmatinsko-ličku večer.

Glazbeni gost na ovoj zabavi je Damir Kozarić a nastupit će i folklor Hrvatske zajednice Berlin.

Cijena ulaznice je 10 eura. Ulaz od 19 sati. 

Hrvatska zajednica je na adresi: Karl-Marx-Str. 204-206, Berlin-Neukölln.

PREDSTAVLJEN RAD CRO WIENNA

Posted on : 21-09-2017 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

IMG_9484U utorak, 19. rujna 2017.,  Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske održao je sastanak s predstavnicima kulturnog i sportskog društva Cro Vienna iz Beča:  Matom Stojanovićem, predsjednikom, Andrijom Bubalovićem, sportskim direktorom, Stjepanom Pranjićem i Željkom Batarilom, članovima Izvršnog odbora.

Batarilo i  Stajanović su ukratko predstavili

O SARAJEVU S LJUBAVLJU

Posted on : 21-09-2017 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

-Knjiga/knjižica mi se zaista jako sviđa, nenadmašiva je izgledom, odabirom znamenitosti i objavljenim slikama …tako nam piše Zvonimir Mitar, nekadašnji urednik portala Croatia.ch, nakon što je prolistao darovano „Sarajevo“, turistički vodič autorskog dvojca: Adisa i Lejle Tanović. Zbog Zvonimirova oduševljenja i truda, dobismo i riječ -dvije više o ovom pisanom novitetu.

tekst: Midhat Kasap, direktor opće biblioteke u Zenici

sarajevo_vodicSarajevo je jedinstven grad u svijetu u kojem se u promjeru od  300 metara nalaze objekti najnazačajnijih monoteističkih vjerskih zajednica: islama, katoličanstva, pravoslavlja i judaizma..

Arheološki ostaci iz neolitskog, bronzanog i željeznog doba svjedoče o postajanju prahistorijskog gradskog naselje na širem prostoru današenjg Sarajeva. U srednjem vijeku na prostoru današnjeg Sarajeva postojao je grad Vrhbosna.

Sarajevo je još 1462. godine dobilo prvi vodovod i javno kupatilo. Dolaskom Gazi

DVOSTRUKI ŽIVOT

Posted on : 20-09-2017 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

piše: Dragica Šimić
1336302_zps06dcfa93Nikako se nije mogao oteti uzbuđenju koje ga je sve više gušilo  poput velike knedle u grlu. Srce je divlje tuklo u grudima kako se približavao adresi zapisanoj na malom zgužvanom papiriću kojeg je čvrsto stiskao u ruci. Toliko se bojao da ga ne izgubi da bi se prije  moglo desiti da će se otopiti od obilnog znoja od kojeg mu je ruka bila mokra.

Brinuo se za oca. Njegovo nejavljanje zadnjih par mjeseci je postepeno i za vrijeme njegovog boravka na otoku izazivalo paniku

UTJECAJ MENTALNIH AKTIVNOSTI NA ZDRAVLJE

Posted on : 19-09-2017 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

prilog: Ivica Košak

Ivana Buric (1)Wiesbaden/ Kultur als Lebenshilfe5, radna grupa Hrvatske kulturne zajednice – Ogranka Matice hrvatske u Wiesbadenu poziva na predstavljanje teme: UTJECAJ MENTALNIH AKTIVNOSTI NA ZDRAVLJE, uvod u tehniku meditacije s vježbom, u četvrtak, 21. rujna 2017. s početkom u 19:30 sati u gradskom povjerenstvu za zdravlje, Gesundheitsamt, Konradinerallee 11, 65189 Wiesbaden.

Ulaz je slobodan!

DUBROVAČKI SLIKAR U JUŽNOJ KOREJI

Posted on : 19-09-2017 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

Dubrovački slikar Stjepko Mamić po četvrti put izlaže u Nacionalonim muzejima Južne Koreje  

prilog: Dražana Martinović Mamić

plakat exhibition Korea 2017U Nacionalnom muzeju Južne Koreje Haegeumgang Theme Museum 03. rujna 2017. god. svečano je otvorena Treća međunarodna izložba posvećena očuvanju okoliša pod nazivom ”Zemlja koju volim”  ( 3rd International Environment Exhibition „The Earth I Love“).

Izložbu koja se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva okoliša Južne Koreje otvorio je generalni direktor Hegeumgang Theme Muzeja  Gospodin Kyung Myung-ja,Yu cheon–up.

Na izložbi izlažu umjetnici iz ukupno dvadeset dvije zemlje iz cijelog svijeta.

NOVA VJERONAUČNA GODINA I NOVI SVEĆENIK

Posted on : 18-09-2017 | By : admin | In : MISIJA

0

tekst i foto: Sonja Breljak

IMG_08471Berlin/ U netom prošlu nedjelju, u crkvi svetoga Sebastiana, sjedištu Hrvatske katoličke misije Berlin, održana je sveta misa za početak školske godine.

Uz školsku, počinje i vjeronaučna godina.

Već u subotu pred nama, 23. rujna, bit će vjeronauk za djecu i mlade u misijskoj dvorani na adresi: Feldstr. 19 13355 Berlin. Prvi sat vjeronauka za krizmanike je u 10 sati a za pričesnike u 15 sati.
U petak, 06. listopada u 17 sati je Internacionalna dječja krunica.

U crkvi svetog Bonifacija, na Mehringdamu, nedjeljnu propovijed je govorio fra Tomislav Brekalo, u Berlin netom pristigli svećenik koji će, nakon odlaska fra Frane Čugura u Rosenheim, zajedno s mladim

GRAN PRIX ZA „SVE JE BIO DOBAR SAN“

Posted on : 17-09-2017 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

Antun Ivanković, producent

Dodijela nagrada (1)Dugometražni dokumentarni film „Sve je bio dobar san“ redatelja Branka Ištvančića, nakon što je osvojio domaće i svjetske filmske festivale, dobitnik je Grand Prix za najboljim dokumentarnim filmom na 7. „Festival Novih“, festival dokumentarnog filma koji se održava u Slavonskom Brodu.

Nagradu je dodijelio stručni žiri na čelu sa Silvijom Stilinovićem, koji je u obrazloženju rekao da je redatelj Branko Ištvančić

SJEĆANJE

Posted on : 16-09-2017 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

Neka nam sjećanje na jednog od najvećih hrvatskih intelektualaca bude na blagoslov

tekst: Ivica Košak

Slavko GoldsteinU Zagrebu je 13. rujna u 89 godini umro Slavko Goldstein, jedan od najistaknutijih, ne samo hrvatskih nego, srednjoeuropskih intelektualaca.

Slavko Goldstein je rođen u Sarajevu 1928. godine. Već s četrnaest godina bio je s majkom i bratom u partizanima nakon što su mu ustaše početkom NDH ubile oca Ivu koji je bio knjižar.

Slavko Goldstein je djelovao kao publicist, nakladnik, autor i

VRTEŠKA KASNIH GODINA

Posted on : 15-09-2017 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

U izdanju Matice Hrvatske i Zavičajne udruge sv. Ivan Ričice – Zagreb iz tiska je izišla peta zbirka pjesama „Vrteška kasnih godina“, autora Vinka Pavića, našeg suradnika u rubrici Poezija. /Urednica/

tekst: Đina Bobetić …Iz recenzije u knjizi „Vrteška kasnih godina“

Naslovnica 1 (1)Vinko Pavić predstavlja se kao pjesnik egzistencijalističkih preokupacija, u stihovima njeguje poseban odnos prema tradiciji i vjeri u kojima naznačuje koordinate ljudskoga života, odnosno životne potrage. Pjesnik svojom osjetilnom notom stiha i tankoćutnim stilom oblikuje pjesme u kojima s velikom dozom iskrenosti promišlja odnos između ljudske povijesti i biblijskih, odnosno kršćanskih poruka, ali otvara i vrata svoje intime, djetinjstva, minulih dana i ljubavi.

Zbirka pjesama „Vrteška kasnih godina“ zrači životnom mudrosti i književnim iskustvom. Cjelokupno stvaralaštvo pjesnika obilježeno je notom potpune individualizacije, stihovi iznova

SKUPI ŠTANDOVI FESTIVALA NACIJA

Posted on : 14-09-2017 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

tekst: Sonja Breljak
foto: Hrvatska zajednica
pragerplatz1Berlin/ Hrvatska kulturno-umjetnička i sportska zajednica Berlin je i ove, kao i niz prethodnih godina, sudjelovala na Festivalu nacija u berlinskoj općini Charlottenburg-Wilmersdorf.

Uobičajeno, Hrvatska zajednica se na ovom festivalu u općini koja je dugi niz godina prijatelj s našim Splitom, predstavi nastupom folklora na pozornici te organizira svoj štand s gastronomskim ponudama što

OPRAŠTANJE I PRAŠTANJE

Posted on : 12-09-2017 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

Dosadašnji voditelj HKM Berlin, fra Frano Čugura, nastavlja svećeničku dužnost kao voditelj HKM Rosenheim

tekst i foto: Sonja Breljak
fra franoBerlin
/ Na netom prošlim nedjeljnim misama, od vjernika Hrvatske katoličke misije Berlin oprostio se dosadašnji voditelj Misije fra Frano Čugura.
Fra Frano naime od 01. listopada i službeno preuzima službu voditelja misije u Rosenheimu. U Berlinu službu voditelja misije preuzima dosadašnji dušobrižnik, fra Edvard Sokol a službu dušobrižnika, uz fra Radoslava Tolića, i fra Tomislav Brekalo.