berlin

POLTRONI

Posted on : 05-07-2011 | By : admin | In : 05 KULTURA, Rajko Glibo: DRUGI KUT MOTRIŠTA

3

Drugi kut motrišta
piše: Rajko Glibo

Petnaest godina živjeli su u transu. Vjerovali su da su krvlju najboljih sinova porazili „diktaturu proletarijata“ i da će im konačno biti bolje. Onda se svijeće transa jedna po jedna počeše gasiti. Njihov dah sve jače miriše na razočaranje i strah. U takvoj atmosferi umrla je i ramska narodna koračnica:
-Mala moja kako se ne stidiš/ ja je željan a ti na njoj sidiš. Sve više je onih kojima se ogadilo sve pa i „ona“.

-Na sceni su dani hrvatske tišine.

U tišini traje bezbučno prestrojavanje poltrona i poltrončića od dna do poltroniziranih izbornih glavešina u županijama i vrhu protektorata. Jadno i čemerno treperi jedinstveno smiješna konfederacija u svijetu. Svakoga dana sve je duži špalir političkih bezmudaša. Vlast je od dna do vrha poltronska. Na mjestu „diktature proletarijata“ zavodnički se keseri tajkunska diktatura Protektoratom zaularene narodne mase duše hrane smećem, a kultura grca. Rješenje svog statusa dostojanstveno traže hrvatske medijske kuće: HTV (Hercegovačka televizija), Radio Herceg-Bosne, Radio postaja Mostar, Radio Rama i drugi, ali ih petnaest godina ne čuju oni koji bi ih prvi morali čuti. Mnogi, presabirajući se nečujno, uzdišu za poraženom i odbačenom „diktaturom proletarijata“. Oni drugi imputiraju im doskočicu „jugonostalgičari“. Financijski imperijalizam sa svojim neoliberalnim moćnicima smijulji im se u pozadini i zadovoljno trlja ruke.

Sve u svemu – u bolesnom vremenu nema zdravih ljudi.

 

Comments (3)

Gospodine Glibo, Vi kažete da samo 15 godina živimo u transu (zamagljenju sviesti), ali tranzicija (pielaz) traje već 20 godina, ako ne računamo vrieme od 1102. godine.

Kaže se, prošlost je nepovratna, nema ni Austrougarske ni Juge, ali VLAST je ostala! Uviek se nametnu isti. Dr. Ivo je slika i prilika od „čovika“, licemjeran, umišljen i „heroj“ poput kraljevića Marka. Naš ponos! Čovjeka koji nas predivno predstavlja u svietu, školovan, govori sve jezike itd. Kao da ja došao s drugoga svieta!

Ne znam bi li se za tu prievaru moglo reći, kakav narod takva vlast, a da bi nas ti, kako Vi kažete, poltroni poput dr. Ive tako gadno mogu vući za nos, nisam baš siguran jer poltron znači: ništarija, kukavica, strašljivac, ulizica, laskavac, puzavac (pred jačim), bezkralježnjak, podrepaš, čankoliz, ulažica, ulagivač, udvorica i muktaš. Rekao bih, poltroni su oni koje možemo prepoznati samo po cipelama jer im samo cipele vire iz guzica „vlasti“ i zato poltroni ne magu imati pišu.

Ipak, nismo dr. Ivi gledali u prste kada je samovoljno vladao nad nama. No, ne bi se mogao toliko osiliti i toliko nalapati da je mogao „vladati“ samo šest mjeseci. Smatram da umjesto takvoga „vladara“ moramo Ustavom ukinuti „vlast“ i uvesti državnu upravu na čijem čelu su sedam predsjednika koji se svakih pola godine izmienjuju, a mi ih neposredno biramo svake četiri godine. To je uputa iz Konfederacije (CH) kao i iz EU, iako u biti, kako Vi kažete: „Ni konfederacija nije obećana zemlja.“

I na kraju, kako se Hrvati mogu suprotstaviti zlu za koje ni naš „uzor“ iliti „zapadne civilizacije“ nemaju lieka. Ne mogu se tako lako po odvratnosti i pokvaranosti poredati danas najbolje plaćena zanimanja. Možda bi redoslied bio ovaj: političar, bankar, sudac, manager, inspektor i državni službenik. Ne smiemo zaboraviti „otegotnu okolnost“ koju imaju Hrvati, a to je kultura nasilja, pokvarenosti (korupcije) i neznanja koja potječe od najstarije i najzaduženije demokracije svijeta, a mi ju već stoljećima svesrdno njegujemo. Uspjesi su nam takvi da nam zavide i prave balkanske države.

Predobar članak! Potpisujem u potpunosti!

Sve u svemu – u bolesnom vremenu nema zdravih ljudi. .. ovaj kradem 😀

Write a comment