berlin

KAKAV DIVAN DAN

Posted on : 04-06-2011 | By : Sonja | In : 03 REPORTAŽE, 04 SPORT

11

tekst i foto: Sonja Breljak

Berlin/
Kakav divan dan u Berlinu! I ne samo radi sunčana, topla i lijepa vremena. Subotnji dan provela mlada ekipa SD Croatije, točnije C Jugend, na terenu stadiona u Bosestrasse. gdje je inače berlinska Croatia domaćin. I to ne radi kakva  uzbudljiva susreta s vršnjacima iz drugih klubova, protivnicima iz Kreislige. Ne, već radi susreta i druženja s roditeljima, trenerima i voditeljima ekipe i kluba, kojim obilježiše završetak natjecateljske sezone. Pa prije nego se prionulo jelu s roštilja i kolačima koje prirediše mame, najprije odmjeriše na terenu snagu i nogometno umijeće -očevi i djeca! Rezultat na kraju, poslije izvođenja jedanaesteraca u kojima su pomogle i mame, ostao ipak neriješen – 7:7 ili 8:8, tko bi to znao …nije konačno niti važno. Bilo je navijanja i puno smijeha. Poslije svega riječ -dvije o sezoni koja je iza izrekao i trener ekipe Mario Jurčević. I pokazao s koliko ljubavi i truda je, uz potporu voditelja odjeljenja mladih, Darka Penzingera i pomoćnog trenera Kristijana Simunića, vodio brigu o mladom naraštaju SD Croatije. Naime, o svakom je dječaku dao prikaz njegova igre i doprinosa, dobre i slabije strane, ocijenio vrijednost, trud i rad koji će zajedno uložiti u idućoj sezoni, stvarajući od njih dobre nogometaše, a prije svega, vrijedne ljude. Ekipa C Jugend završila je sezonu na prvom mjestu i u idućoj prelazi u viši rang natjecanja, Bezirksligu. Eto, SD Croatia može s ponosom reći kako sve više u mladom naraštaju, stječe osnove budućeg, dugogodišnjeg rada i prepoznatljivog, sportskog, uspješnog djelovanja u njemačkom glavnom gradu.

Comments (11)

Vidim da nitko nema tako veliki primjedbi na moje komentare osim pojedinci na gramatiku pa idem od toga da ni jedan odgovor je isto neki odgovor.
Vjerojatno da će se netko i o tome samnom složili. Kada bi bili aktivniji i kreativniji bili bi i zdraviji i produktivniji i za Hrvatsku i za generacije koje nam dolaze,bilo bi još više društva ali i lijepših ugodnijih i ne zaboravljivi zajedničkih društvenih dana. U svakom slučaju bolje nego sjediti doma na kauču pred TV-om,pijuckati pivu ili vino, i na kraju pred njom zaspati.

Lp-jm

Ivan Dorotic said on 05-06-2011

Draga Sonja,
slažem se s tvojim riječima da je budućnost svakog nogometnog kluba, njegov pomladak.
—————————————-
Dakle poštovani

I sam se slažem da budućnost svakog nogometnog ali i nekog drugog kluba,udruge,zajednice je njihov podmladak.
U koje nam je potrebno uključiti više sudionika a posebno uz mlade i njihove roditelje rodbinu i prijatelje jer su upravo oni uz mlade zajednički nosioci,budućih naraštaja a ne politika ni politikanstvo. A gdi obitelj nije bijesna ni kuća nije tesna ili se gradi nova svaka čast početnicima.

Kako dalje može nam samo biti primjer i ovaj potez
udruge Croatia iz Gagenau-a.
I sam sam takvo što poticao u našoj okolici Baden Württenberga,često naišao na gluha uha vjerojatno za to što se nisam više angažirao osum u društvenom u političkom smislu danas hvalim Bogu uz mnoge druge.. da nisam.

Više
Izgradimo HRVATSKI DOM – Gaggenau

Kategorija: Zajednički interesi – Aktivnosti
Opis:
Ideja o stvaranju Hrvatskog doma stara je gotovo tri desetljeca,a posljednjih smo mjeseci korak blize realizaciji.
Hrvatski dom je zamisljen kao prostor koji bi na jednom mjestu okupljao sve Hrvate i hrvatske udruge s podrucja
Bühla,Gaggenau,Rastatta,Baden-Badena,a i sire.
Koristili bismo ga prije svega u sportske svrhe,za sastanke,
predavanja,nastavne aktivnosti,druzenje i zabavu.
Bila bi to svojevrsna“oaza hrvatstva“ili djelic domovine u tudjem svijetu.Bio bi to prvi Hrvatski dom u Evropi.

Tip privatnosti:

Sav sadržaj je javan.
Izvor:faceboock

Već sam negdje reko.. a vidim i tu potrebu.. ista smo nacija pa se sličnosti olako prebacuju i na iseljeništvo
..a trebali bi ipak mi u iseljeništvu biti drugačiji.
Drugačiji su nam radni i životni uvjeti slično i razne aktivne i krativne mogućnosti.

Sve ovo nas ne spašva od dalje brige o našim mladim naraštajima

Netko nekad mi je napomenuo kako imam dobrih ideja samo kada bi mi pisanj išlo malo bolje od ruke.Smješno zar ne on pak zna dobro pisati a ideje mu baš ne idu od ruke kuda li da ih provodi rađe doma lenčari

Nešto bolje prolaze klubovi,udruge zajednice kojima su
Njemci išli na ruku te im omogućili tople prostorije,kako bi se Hrvati i druge nacije upravo okupljali u njima.
Na drugo ruku gledano što vrijede i prostorije ako nema nitko dobrih ideja koje bi se u njima sprovodile kako i na koji način okupiti mlade,postoji i onih koji neprekidno spominju,kako bi nešto trebalo,ali nikako ne kažu kako bi to trebalo učiniti.

Slažem se i sa svima onima koji ovako razmišljaju u svojim glavama.

Ako ne možeš preko prijeći, a ti prijeđi ispod…
Ako vašom glavom često prolaze pametne misli, to znači da se tamo i ne zadržavaju.

Tko hoće nešto učiniti nađe način, tko neće nađe opravdanje!

Čovjek ne može svaki dan učiniti čudo kuda li preko noći,ali čovjek može dnevno učiniti po nešto dobroga,
treba je samo htjeti, upravo zadržati misli u glavi.

Ovo je dobar naslov KAKO DIVAN DAN

Kada bi bilo još više onih kreativnijih, intezivnijih, dan bi bio još ljepši društveniji, interesantniji i divniji.

Mislim da smo negdje već o tome svemu načeli temu teško mi je momentalno sve to pronaći i premostiti pa predlažem Adminu i molim ga da se malo potrudi sve to koliko je moguće povezati.

Sećam se dobro Mađara oni su na taj način otvarajući se više i prema drugima uspjeli produžiti život kluba preko 30 godina te spasiti i klub i naslov od zatvora.

Meni je pak teško toliko pisati bez drugih komentatora
Lp-jm

Istini za volju malo mi je i nezgodno pod ovim naslovom KAKO DIVAN DAN..komentirati neke stvari koje se ne tiču samo pojedinaca već nas svih zajedno i budućnosti naših mladi naraštaja i onih koji su pred ama.
Svaka čast ovim dvima Croatija naravno i gospođi Sonji i njezinom tekstu neka tako dalje nastave ali i gospodinu Ivanu Dorotiću čije ime mi je kroz njegove sportske aktivnosti kroz medie poznato.

Prije nego što stignemo do ovog željenog saznanja,gospodina Ivana Dorotića

Sad je pitanje kako privoliti te mlade da dodju trenirati kod SD Croatie.
I u tom grmu leži zec.
Jer lako je prigovarati da nešto nevalja, ali kako
napraviti da to bude bolje. Ja sam odavno digao ruke od svega, jer mi je svega dosta.
Ipak se nadam da će jednom biti bolje.
Živi bili pa vidjeli.

Mnogo je toga razorilo poliika i politikanstvo pojedinaca koje se miješali kroz udruge i klubove ne pomoć im, postići svoju korist izgledajući kao da će i klub osvojiti za sebe vidi se kud smo stigli i u domovini.

Sa obzirom da su mi poznata neka Hrvatsko Njemačka društva i udruge u kojima i druge nacije plešu Hrvatski folklor ili igraju nogomet.
Uvjek ima i postoji onih koji ne dozvole da se klub na van otvori ili ne puste jednostavno mladima da dovedu svoje školske kolege drugih nacija da se druže i igraju sa svojim Hrvatskim vršnjacima.
Jedino na taj način vidim i smatram najbolju budućnost Hrvatski klubova da spase makar svoj naslov.

Potrebno nam je ipak napomenuti svemu tome ne uspjelom par posljedica.
Prve najveće posljeice su nam već od početka getonizacija u multikulturnim zemljama možda bolje rečeno u zemlji poput što je Njemačka sa više nacija.Misleći kako moraju u Hrvatskim klubovima isključivo igrati Hrvati,pojedini i dan danas tako shvaćaju.
Drugo ne poznavanje i ne držanje se STATUTA i klubskog zakona.U drugim riječima rečeno ne poznavanje i ne znanje nekad i zapostavljanje politike klubova,društva,zajednica.
Radi čega mladi najčešće odlaze a teško se povrate.

Lijep pozdrav herry

Ne vjerojatno ali istinito Hrvati su previše vjerovali domaćima u politici, pri čemu dok su im oni pričali uspavanke i koje kakove šalapojke su skorom zapostavili ono svoje djelovanje s domaćinom u zemlji u kojoj žive i dan danas rade i njihovi mladi.
Vjerojatno bi mi to i potvrdio naš poznati svjetski znanstvenik fizičar dr.Davor Pavuna.

Draga gospođo Sonja i Ivan Dorotić

Integracija ne znači samo uživanje u Njemčkim društvima,klubovima i zajednicama.

Drago mi je da je gospodin Ivan poveo tu temu ali i da imamo takovu globalnu mogućnost komuniciranja te spajanja zajedničkih mostova i spona diljem Hrvatske,Njemačke,Evrope i Svijeta prilika sudjelovanja u raznim aktivnostima nam se pruža velika učiti i snimati dogovarati jedni sa srugima i to je upravo to što nekad nismo imali.

I ako nisam ni sam stručnjak,vjerujem da ima istručnijih za društvena pitanja oslonit ću se na vlastita iskustva.Volio bi da neki novinar to napiše javno na papir da čitaju i drugi,jer puno vremena za izmižljanje tople vide se više nema.

Integracija ne znači samo uživanje među Njemčkim društvima i zajednicama integracija nam mnogo više pruža zajedničkog različitog sastajanja,uzvraćanja igranja i druženja.

Ne daj mi bože takove pameti ni razmišljanja da sve ono što smo dosad radili nije bilo ništa.Puno toga je učinjeno još je više je za činiti a to zahtjeva uz mukotrpni rad i velika odricanja privatnoga mnoge promjene kako pojedinaca u razmišljanjima tako i udruga na novi način djelovanja.

Čast onima koji u tome uspjevaju a premalo ih ima.Poznato mi je nije problem samo u nogometu kako i na koji način okupiti mlade naraštaje. Već je to sve veći folklorni problem u mnogim Hrvatskim inozemnim društvima,udrugama i zajednicama već od davnih godina.

Novinari pak kao novinari rade svoj posao,pre često pišu kako je sve lijepo ugodno i dobro,a što mogu drugo i pisati nego što im je posao, ako se u klubu,društvo često stvoreno od intuzijasta skupine ili grupice ljudi ništa ne događa novo, osim da se dogode neke destruktivnosti ponekad i međusobno posvađaju ,bilo je i onih koji još k tome primetnu kap ulja više na vatru.
Mi pak uživamo u velikim zabludama kako je upravo to naše najpametnije najljepše i najbolje pojedinci i dan danas pišu kako tome svemu nema izlaza jer se je navodno generacija izašla a izlaz nam je upravo u našem zajedničkom o tome razmišljanju i razpravljanju.
Momentalno ne bi više o tome sa nadom i željom da nam se uključe upravo u toj temi više i drugih sudionika,koji žele i znadu uz dobru volju nešto i ispraviti na bolje,pa makar to bilo momentalno tek u pisanom stilu.
lp-jm

Draga Sonja,
slažem se s tvojim riječima da je budućnost svakog nogometnog kluba, njegov pomladak.
Jednom ne tako davno sam i ja bio zadužen za mlade kod SD Croatie.
Pošto je najveći problem bio Osdorfer str. gdje su trenirali juniori, ja sam pokušao dobiti igrališta na Bosestr. 21 gdje je zbilja bilo mnogo povoljnije za rad sa mladima.
Međutim i nakon dobivenih termina na Bosestr. nismo ojačali što se juniora tiće, već smo spali sa četiri na samo dvije ekipe i to nije uredu i ne omogućava kontiurirani rad sa mladima.
Sad je pitanje kako privoliti te mlade da dodju trenirati kod SD Croatie.
I u tom grmu leži zec.
Jer lako je prigovarati da nešto nevalja, ali kako
napraviti da to bude bolje. Ja sam odavno digao ruke od svega, jer mi je svega dosta.
Ipak se nadam da će jednom biti bolje.
Živi bili pa vidjeli.

Write a comment