berlin

SVI SMO MI IZDAJNICI

Posted on : 29-03-2011 | By : admin | In : 07 KOLUMNE, KORIENSKA MISAO

6

KORIENSKA MISAO
piše: Viktor Arbanas

Dijaspora, mediji i vlast
Dijaspora
Bilo bi strašno kada bi se nastavilo pretvaranje Hrvata u dijasporu. To je najveći dokaz koliko smo ponosni na ime Hrvat, tj. koliko se brinemo za naš obstanak. Ta “borba za obstanak” je postala izpraznica “nacionalni interes”. Dosada najveći “uspjeh” te „borbe“ i „brige“ su Bošnjaci, a diaspora (napisana MALIM početnim slovom) će premašiti sva „očekivanja“. Drugim riečima, Hrvate u inozemstvu, tj. u tuđini, Hrvati u Hrvatskoj nazivaju dijasporom, a ne npr. Inohrvatima!
Mediji
Dijasporu su „uveli“ Hrvati iz medija, iako Hrvati nikada nisu živjeli u dijaspori. Dijaspora je pojam za razpršene narode ili npr. vjernike. Židovi su živjeli u dijaspori dok nisu stvorili svoju državu, a Kurdi i katolici još uviek žive u dijaspori. To, sasvim prirodno, „oni iz medija“ ne znaju jer u medijima kao i u cijeloj Hrvatskoj vlada glupost i balkansko neznanje. Zato nikomu ne smeta činjenica da Hrvati već više od 1200 godina žive u svojoj državi nad
kojom su, na žalost, dugo vladali i tuđini.
Kada bi Hrvati u medijima bili svjestni svoje uloge u hrvatskom družtvu i odgovorno se odnosili prema svom pozivu, ne bi se nazvali medijima, nego javnim glasilima i pisali bi hrvatskim jezikom, a ne globalskim šatromlatom.

Vlast
Nad hrvatskim narodom su 1000 godina vladali tuđinci, a zadnjih 20 godina su nastavili vladati „stvoritelji“ nove nam Hrvatske. Niti jedna tuđinska vlast nije u tih 1000 godina toliko strašno razvalila Hrvatsku koliko ju je razvalila „naša“ vlast u 20 godina! To je bilo moguće samo zato što se Hrvati skupa sa svojom umišljenom

inteligencijom već stotinama godina uporno prave BLESAVI!
Hrvatsku može spasiti samo hrvatski narod.
Narod mora preuzeti vlast nad svojom državom, a vlast se u Ustavu mora preimenovati u DRŽAVNU UPRAVU. I ta nova državna uprava mora služiti svomu gospodaru, hrvatskomu puku. Ako narod nije zadovoljan upravom koju je izabrao, on ju kratkim postupkom može promieniti. Za svaku promienu zakona i svako trošenje državnoga novca, ta nova uprava mora referendumom pitati hrvatski puk, želi li on to ili ne! Državni proračun ne može biti veći od hrvatskih mogućnosti. Drugim riečima, Hrvatska se ne smije zaduživati! Tako mora stajati u Ustavu!
U takvom sustavu jasne podiele vlasti i uprave državom se ne može ponoviti Telekom, ZERP, INA, Savudrijska vala, itd. te Tuđman, Račan, Sanader, Kosor i ostali izdajnici!
Predpostavka za takav preokret je da se hrvatski narod prestane praviti blesav!

 

Comments (6)

Poštovani prijatelju Viktore

Prema mome razmišljanju mi u inozemstvu samo ako hoćemo možemo i više

Ne bi rekao da smo svi mi isti ili izdajice nit bi se sa time sasvim složio vjero jatno ni vi uvjek samnom bog, nas je stvorio tako različite neki bi rekli priroda i dobro je da je tako,jer inače bi svi otišli u jednom smjeu a danas je u više smjerova u hodu upravo to struka i zanat.
Prem da specijalistu isključivo u jednom smjeru tražit će nekada netko poput povećalom.
Problem vidim u tome što su mogi i iz dijaspore i iseljeništva poprimili neke stvari od domaćih,možda bolje reći dali im za pravo a dobro su znali iz inozemnog iskustva da to nije baš tako.
Pa sada ispada ista smo nacija i svi smo isti a to tako nije i nemože biti.
Oni u inozemstvu samo da se sjete kako te u svojim Njemačkim društvima i tvrtkama rade te se ponašaju trebali bi već mnogo dalje i naprednije razmišljati te pomoći domaćima osim ih neprekidno kritizirati kako da izađu iz ive nesretne krize u koju ju je uvukla osim svjedske i dosadašnja vladajuća garnitura čast pravnim,pravednim i poštenima.

Poštovani gospodine Viktore
vi me slobodno ispravite što kod mene nije Hrvatski

Predlažem još uvjek nije kasno da nemam ništa protiv da se osnuje jedna udruga diljem Hrvatske,Evrope i Svijeta za občuvavanje hrvatske kulture,baštine i običaja,posebno Hrvatskog jezika i njegovog daljnjeg razvoja u nacionalnom i internacionalnom smislu kulturi i natičju.
Imat ću uvjek protiv ako razvijamo međusobno u mjesto riječnika svađu,stimeujedno ispada nam i nesporazumljevanje neki bi rekli da smo destruktivni jedni na spram drugima.

Uvjek rado izgovaramo, istina je što je istina neka ustanove drugi, koji su za tražiti pravo istinu za to obrazovani i plaćeni.

Uvjek ću se složiti sa onima koji su mišljenja da u našem hrvatskom jeziku imamo pomanjkanje neki bi rekli deficit riječi.Vi me slobodno ispravite ako sam nešto napisao NE;HRVATSKO drugo je gramatika.Radi čega sam mišljenja,čovjeku se dogodi kad,se nemože sjetiti ili ta riječ nema nit za nju postoji zamjenica da se primi neke kako i vi to zgodno rečete neke tuđice.
Ali za takove stvari nemožemo krivit građane ili ćak nekoga isključiti iz zajednice,neki su se na mene u ono vrijeme ćak i naljutili jer sam pisao višeputa riječ.. društvo..na tom nam je svima potrebno neumorno više raditi studirati i na principu visokog obrazovanja znanosti našeg uma i pameti, nego se sa nekime svađati i protestirati.
Osobno ću dodati ne samo da imamo pomanjkanje rječi,već u njima imamo ne bi reko previše dosta i grubih riječi,za koje ni nemamo zamjenica popur riječi.
Koja mi stvarno ne ide u skladu za lijepu riječ..nekoga goniti pogotovo čovjeka..zašto se onda u mjesto tijeralice…ne piše gonilica.
Ili pak ako smo nekoga tjerali tjeralica.Riječ:goniti,nemogu naći ni u Hrvatskom riječniku,dok riječ hapsiti..znači- zarobiti.
LP

AKO NITKO DRUGI BOG SVE VIDI

Sine po mraku je najbolje,
da ne nastradaš ići kud ruda rudi
Piše:Josip Mayer

Kako se i ono književno reče,ono što nije zabilježeno,to se lagano zaboravlja,nitko ni ne zna,
Čovjeku kojem se pruža prilika već par desetleća izaću u javnosti nekad mu se dogodi da je primoran nekad nešto reći i o sam sebi.
Sjećam se još dan danas ondašnjeg dana puno puta su mi roditelji govorili sine po mraku u noći je najbolje onud ići kuda ruda rudi jednostavno po sredini, tak ćeš biti sigurniji da ne nastradaš slučajno da ne skreneš u grabu ili da ne naiđeš na nekoga pijanca koji će te možda namjerno ili nehotice u alkoholiziranom ili trijeznom stanju ili pak sasvim slučajno u nju gurnuti.Ne daj bože da ti dođe neki nesiguran šofer kad te vidi na sredini vjerojatno će i on skrenuti prije u grabu nego da te pogazi.
Roditelji su mi također uz put govorili sine budi pošten i vrijedan i svatko će te voljeti,
Te roditeljske riječi pratile su me cijelog mog života,kakav sam stvarno neka drugi govore o meni,neću im uvjek uzvraćati istom mjerom,već ću im uvjek dokazati sa svojim riječima radom i djelima slično sam već napomenuo nekima.
Kao što je i moj slučaj nije to baš ni lagano držati se rude,nekad je potrebno i skočiti pred nju kada čovjek vidi da se kolica,kotrljaju nekontrolirano bez nadzora niz brdu,ne zna se što je gore skočiti pred rudu sa zapreženim konjima ili držati za nju kada se kolica kotrljaju niz brdo,ili pak skočiti pred nesigurnog ili ćak alkoholiziranog šofera pred osobna a još gorje pred neka teretna kola ili kojeg god bilo vozila malo tko ima tu koražu a potrebno je čovjeku ponekad da sakupi svu snagu i da se osudi skočiti i pred bilo koju opasnost,pogotovo kada ona prijeti poput naši dosadašnjih političara mnogim građanima.
Što se tiče Hrvatskog jezika bog bi me kaznio da ne kažem istinu moji su se članci i reagiranja u različitim mogućim formama pisali u nekoliko hrvatskih glasila,od Dijasporskog Lista,Žive Zajednice,Večernjeg Lista,Novog Lista,Slobodne Dalmacije.
Moje poetke su se čitale i dan danas se čitaju jedna od njih je posvećena mome rodnom kraju i milom zavičaju.
A zove se;

MOJA REČICA MOJ RODNI KRAJ
http://recica-galerija.blogspot.com

Druga se se može pronaći u ERATO/04
a zove se DUŠA MI JE PUNA SVEGA
http://www.erato.hr/info.php?tip=0104-0623

Uvjek se nemože ni pred rudu nekad je potrebno kolica i gurati

Bila je to moja isključivouz druge i još jedna ideja i kao neke vrste pritiska u izgradnji zajedničkih mostova i spona približavanju domovinskih i iseljenih hrvata jedni drugima
Ujedno Evropi i Svijetu.
Uz moje ime i prezime na taj način djelovanja i razmišljanja predstavlja se nekoliko Hrvatskih internetskih portale da ne spominjem uz ove gore navedene u predstavlja se a ne samo da u njima sudjelujem Croatia.ch,nekadašnji Hrvati.de,CroTalk.com,nekadašnji Crostuttgart današnji crommunity.com,slično danas i Hrvatski Glas Berlina iako u čudnim uvjetima i formi kao komentator.Mislim ovako možda i netko drugi,nekad je potrebno kolica i gurati svi nemogu pred rudu ili biti prvi.. netko mora i gurati.. nekad netko i vući,..pogotovo kad se vidi da su konji ili motori pre umorni ili ćak pre slabi. U Hrvatskom Glasu Berlina izlazim vjerojatno kao u zadnjoj postaji i još kroz neke druge neke hrvatske internetske stranice su se već i zatvorile žao mi je .

Ako nitko drugi Bog sve vidi

Govore mi rado da ne znam Hrvatski a moji članci,komentari i poetke su se od uvjek rado čitale.Tako dugo dokle se i u jeziönom smislu ne dogodi neüto novo,dpkle se ne stvori dodatni tim dobrih i vrijednih ljudi,koji äe htjeti opet dobrovoljno neöije ölabnke nadzirati
Hrvatski jezik će nam dodatno šepati.
Nekad su se i moji članci u novinama i internetskim portalima ispravljali,..danas se štedi opet na krivoj strani…Imam i sam neka svojevrsna životna radna iskustva i o Hrvatskom jeziku,…nitko me nebi možda ni promjetio da nisam slučajno jednome.. adminu..napomenuo te ga zamolio da mi malo pregleda članak u gramatici,..od onda je i počelo krivudanje sa mojim člancima,..ti ovo ti ono.. ti ne znaš Hrvatski.
Kada si sada sve dobro premislim i kad vidim,da mi oni prigovaraju koji ni sami ne znaju dobro a trebali bi jer su studirali uz sve to i plaćeni da šire Hrvatski jezik,sport i kulturu.

Ono što želim reći i napomenuti;često puta govorima ponekad ćak i napišemo..Na mladima svjed ostaje..Meni se pak nameće uvjek više puta pitanje.. možda i nekome drugome.
Nemamo li možda od njih pre velika očekivanja za ono što smo im pružili i pripremili,
Mladi nas i dalje trebaju,jihove su brige i obaveze nekad veće nego što si mi često i sami mislimo.
Lp

Josipe, ovi koji tako misle o hrvatskom jeziku su nojevi i to samo zato što ni jednu rečenicu ne mogu sastaviti bez tuđica. Zamislite hrvatsli bez sveznačećih rieči poput pozicija i lokacija ili kredit, absolutno, balans, transparentno itd. Stvarno bi se jezik osiromašio jer pozicija, koja znači i mjesto i položaj i stajalište i radno mjesto i razpored igrača na igralištu i držanje ili položaj tiela i razpored vojske u boju i položaj u plesu i položaj ruke u mačevanju itd.

Uzmite olovku u ruku i povucite crticu svaki puta kada netko u nekom razgovoru, posebno na radiju i TV, reče „pozicija“. Za 10 minuta ćete se napisati!

Odličan članak. Hrvati u Hrvatskoj se prema iseljenim Hrvatima odnose prema potrebi. Kako kad. Kad se iz nekih razloga osjećaju ugroženi i smatraju nepotrebnim miješanjem Hrvata iz inozemstva u unutarnju politiku tada bjesne i ljute se, prigovaraju, a kada su spremni prihvatiti ulaganja i investiranja tada objeručke prihvaćaju pomoć svih Hrvata. Baš kao i za vrijeme rata kada su ti iseljeni Hrvati svesrdno davali pomoć čiji dio se i sad nalazi na računima stranih banaka. Hrvat je Hrvat ma gdje bio, i dapače, domovina mu je možda više u srcu od onoga koji živi u centru Zagreba.

Poštovani gospodine Viktore Arbanas

Upravo slično raspravljamo i na stranici Večernjaka pa evo da vidimo i druga mišljenja ništa nemam protiv da se i slože oni koji bolje znaju.

SnježanaN:
29. ožujak 2011. u 9:41

Moram priznati da ne vidim smisao akademikovih riječi, kako je bitno imati osjećaj da potrebno misliti o očuvanju svog jezika, Gdje se on stvara? U javnosti. Kako? Postoji način, ali što će akademik i akademska zajednica napraviti po tom pitanju. Najvjerojatnije ništa. Za to treba sinergija na svim razinama. A tko će je pokrenuti? Iz navedenog, ali i drugih nepobitnih razloga, poput evolucije, globalizacije, brisanja granica pa tako i jezičnih, odnosno usvajanja stranih riječi, tuđica, ove ili slične riječi neće nikada saživjeti u svakodnevnom govoru. Sjetimo se samo 90-tih kada se u cilju, ne znam čega nametao arhaični jezik, pa se uz svaki dopis tražio i jedan dobar prevoditelj. Što se dogodilo? Ništa. Jezik se vratio na prvobitni, a potom razvijao dalje. Očuvati hrvatski jezik da, ali imati u vidu da je za tako nešto potrebna volja, energija i zajedničko djelovanje.
Lp
—————————————–
Poštovana gospođo Snježana Nemec

neka mi Ružica ovo ne uzme na žao kad već govorimo ovdje o jeziku
i sama je naglasila da nije stručnjak ja pak pogotovo ali ipak radim nešto..

Vašem hrvatskom jeziku nemogu se nadiviti gledao sam i vaše druge stranice,
oplođene i sa novim i sa nekadašnjim riječima,jednostavno mogao bi vas čitati bez prestanka.

Slažem se sa vama,sjećam se također vremena
kada ni harmonika u glazbenoj skupini neki bi rekli bendu nije bila poželjna.
Bilo je jednostavno preterivanja u mnogo čemu
ali i svađe,nije se moglo dogovoriti o uđbenicima
u školama pa je i tu neka nesigurnost već u startu počela.
Još je gospodin Primorac bio Ministar u MZOŠ
tu smo u forumu sudjelovao i posebno se zauzimao
za domaćinstvo kao predmet u školama,
(Njemački Hauswirtschaft)bilo je tu o svemu govora i o hrvatskom jeziku
ali kako i vi spomijate malo učinjenoga.
To spominjem pošto mi je gospođa Ružica napomenula
da se zauzimam za mostove i spone izmeču Hrvatske i
njezinog iseljeništva.
Osobno se eto zauzimam koliko je u mojim mogućnostima da Hrvatima ide kad stignu u EU bolje nego dosada a to je duga procedura,osobno sam je započeo prije petnaest godina,drago mi je danas da nas sve više ima a još bi mi draže bilo da smo to počeli još prije zajednički.
Lp

Write a comment