berlin

KOMENTAR TJEDNA

Posted on : 04-04-2019 | By : admin | In : Dragica Šimić, KOMENTAR TJEDNA

3

komentarDragica/ 31.03.2019./ Ne mogu ostati ravnodušna na duhoviti sonet tajanstvenog pjesnika. Ne činimo li svi slično sa svojim pjesmama, režemo i siječemo nepotrebno, odbacujemo bezvrijedno. Ono što je zanimljivo u ovom sonetu je bogatstvo lirskih slika koje se nižu pred očima dok čitam: „Neke me mame grudima. Neke bokom;…..No ja ih mjerkam kao trgovac stokom“. ili: „Neke su vezane u zajedničku snopad;…Višak okljaštrim po pravilima struke;
Reslovi idu u medicinski otpad.“

Pa, onako kako to Sven čini, imam i ja jednu na tu temu:

Dragica vs. Sven

Ubojica rime

Meni su pjesme posebna svojta
Jutrom se rode mom srcu blizu
Ponekad žive k’o vilin konjic
Kad prođu dnevnu dijalizu.

Bila je jedna jogunasta
Život je počela pogrešnim likom
Zastadoh pred njom, poklonih se blago
A onda je ubih jednim klikom.

Jedna se rodila bez trunke nade
Dva dana je suze lila
Možda sam okrutna ali moram
Samo joj prišapnuh – Zbogom mila.

Sad smišljaju metafore, lirske figure
Oprezno tražeći riječi prave
Jer dobro znaju pogreška jedna
Brzo će im doći glave.

Dragica Šimić

 

Comments (3)

Gospodine Ivan Dobra,
Ni sa kim se ja ne uspoređujem niti nastojim biti veličina a neću se ni ispričavati što sam komentirala Svenovu pjesmu svojim skromnim stihovima. Ovdje se radi o temi pjesme a ne o formi u kojoj se piše. Moja je pjesma više smiješna, i na takav je način i napisana, nego što je književno dostignuće, i za Boga miloga, to je samo komentar 😊😊 (a u komentaru razgovaramo o utisku koji je pjesma ostavila na nas.) .
Vaš oštri komentar mi djeluje kao upozorenje
: – Vi mali ne stavljajte komentare pod stihove Velikih pjesnika. Očito ste i Vi među tim „velikim“ pjesnicima ali ne brinite, Vas neću komentirati.

Poštovani Ivane, uz svo dužno poštovanje, možda je pjesničkim veličinama to teško shvatljivo ali, mislim da se naša skromna i draga čitateljica i vrlo dobra pjesnikinja, nije željela ni u primisli usporediti (ili natjecati) s „najvećim živućim piscem soneta u Hrvata“ (čak nigdje i ne tvrdi da uzvraća sonetom, već da „ima jednu na tu temu), tek izraziti iskreno divljenje i poštovanje temi i stihu, te „bogatstvu lirskih slika koje se nižu pred očima“ u pjesmi „Gradnja soneta“. Mislim da bi to Sven Adam Ewin razumio.

Poštovana poeteso!
Želiš sebe usporediti s najvećim živućim piscem soneta u Hrvata a i svijeta, bez da uđeš u tajnu pisanja soneta! Tvoja pjesma napisana je u osmercu, devetercu, desetercu pa i jedanestercu tako da nije pogođen „metar“, što je važan faktor za pisanja soneta.
Drugo, poštovani sonetista svoj sonet je napisao u Shakespearovoj formi, tj. tri katrene i jedan distih.
Drugi stil pisanja soneta koji se najviše koristi je talijanski, ili Petrarkin koji se sastoji od dvije katrene i dvije tercine. Poštovana poeteso Vi se svoju pjesmu
napisali u 4 katrene pa se ne može nazvati sonetom.

Write a comment