berlin

OTVORENA GODINA HRVATSKE KULTURE

Posted on : 12-02-2019 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

tekst i foto:  Mario Kolmanić

KH16VHkEqq-5Q48llvwMDarmstadt/ Duhovnom obnovom pod vodstvom P. Marka Glogovića i uz glazbenu pratnju sastava „Emanuel“ te otvaranjem izložbe „Umjetnost u drvu i kamenu“ autora fra Nediljka Brečića i Duje Jurkovića u Darmstadtu je otvorena „Godina hrvatske kulture 2019.“.

Priredba koja se održava povodom 50. obljetnice postojanja Hrvatske katoličke misije Darmstadt tijekom prva tri dana duhovnih i kulturnih aktivnosti u crkvi sv. Fidelisa i susjednoj župnoj dvorani okupila je više od tisuću članova misije i gostiju iz cijele srednjo-njemačke regije, ali i mnogih udaljenijih gradova.

Sadržajni seminar P. Marka Glogovića, inače provincijala pavlinskog reda u Hrvatskoj, i sjajna duhovna glazba „Emanuela“ poslužili su kao istinsko nadahnuće mnogima.  P. Marko Glogović svoj je rad posvetio borbi za nerođene i za život, što je istaknuo i u Darmstadtu govoreći o važnosti života svakog djeteta. Naglasio je da Isus svakoga poziva i da ljubi svakog čovjeka bez obzira na njegove postupke.

Nadahnuće redovnika iz Zagreba i dirljive interLzQrSTzNdqBlhRySLDglpretacije Domagoja Pavina, Franciske Perković i ostalih emanuelovaca stvorili su nezaboravnu atmosferu koja će se dugo pamtiti u Darmstadtu.

Duhovni dio programa zaključen je euharistijskom slavljem koje je predvodio P. Marko Glogović u koncelebraciji s fra Nediljkom Brečićem i njemačkim župnikom Johannesom Gansom. Folklorna skupina „Biseri“ u narodnim nošnjama uveličala je i posebno ukrasila misno slavlje.

fSZZrqyaEWeWEvkjlxRDProgram „Godine hrvatske kulture“ nastavljen je otvaranjem izložbe radova fra Nediljka Brečića i Duje Jurkovića. Voditelj HKM Darmstadt pokazao je da je njegov hobi rezbarstva prerastao u vrhunsku umjetnost te su križevi i vjerski motivirane figure u isto vrijeme iznenadile i oduševile mnoge posjetitelja vernisaže.

Kameni radovi Duje Jurkovića posvećeni temi „Čovjek“ potvrdili su talent i znanje već poznatog umjetnika i dugogodišnjeg prosvjetnog djelatnika čiji radovi krase i javne ustanove u gradu Darmstadtu.

Vrlo uspjeli početak „Godine hrvatske kulture u Darmstadtu“ zaokri2MrqBbJnEAV4U4mnHbQužen je predstavljanjem knjige o pedesetoj obljetnici HKM Darmstadt. Ta vrijedna publikacija, među ostalim, sadrži kronološki presjek povijesti misije, napisana je na njemačkom i hrvatskom jeziku, a o njoj su u kratkim crtama govorili urednici Edi Zelić, fra Nediljko Brečić i dr. Dinko Aračić.

Bogati kulturno-umjetnički program u Darmstadtu nastavlja se u svibnju predavanjem veleposlanika RH u Njemačkoj dr. Gordana Grlića-Radmana i predstavljanjem Rijeke kao Europske prijestolnice kulture 2020.

 

 

Write a comment