berlin

GODINA HRVATSKE KULTURE U DARMSTADTU

Posted on : 09-02-2019 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

prilog: Mario Kolmanić
50_Jahre_Missio_Logo.inddU Darmstadtu započinje cjelogodišnji kulturno-umjetnički program posvećen 50. obljetnici postojanja Hrvatske katoličke misije Darmstadt.

U okviru programa pod nazivom „Godina hrvatske kulture 2019.“, hrvatska zajednica u Darmstadtu nudi raznovrsne događaje i sadržaje kojima želi privući članove zajednice, ali i sve ostale sugrađane u Darmstadtu i okolici.

„Godina hrvatske kulture 2019. u Darmstadtu“ održava se pod visokim pokroviteljstvom grada Darmstadta i gradonačelnika Jochena Partscha, Veleposlanstva RH u Njemačkoj, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Hrvatske matice iseljenika. Partneri događaja su biskupija Mainz, Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, Literaturhaus Darmstadt, programmkino rex i mnogi drugi.

Među prve točke programa spadaju duhovna obnova pod vodstvom P. Marka Glogovića (8.2. u 19 sati, 9.2. u 18 sati, 10.2. sveta misa u 12:15 sati) i uz glazbenu pratnju sjajnog duhovnog sastava „Emanuel“ iz Velike Gorice te otvorenje izložbe „Umjetnost u drvu i kamenu“ autora fra Nediljka Brečića i Duje Jurkovića (10.2., 13:30 sati). Ovi su događaji na rasporedu u crkvi odnosno župnoj dvorani sv. Fidelisa (Feldbergstr. 27, 64293 Darmstadt).

Bogati program nastavlja se u svibnju predavanjem veleposlanika dr. Gordana Grlića-Radmana o hrvatskom predsjedanju EU-om i predstavljanjem Rijeke kao Europske prijestolnice kulture 2020.

U lipnju je na rasporedu sudjelovanje HKM Darmstadt na priredbi „Noć crkava“ u Darmstadtu.

Jesen 2019. u Darmstadtu bit će u znaku hrvatskih filmova. U suradnji s Odjelom za kulturu Hrvatske matice iseljenika izabrana su čak četiri filma različitih žanrova ( “Sve najbolje”, “Sve je bio dobar san”, “Šegrt Hlapić” i “Imena višnje”) koji će biti uvršteni u službeni program programmkino rex, a uz to u zajednici sv. Fidelisa prikazat će se i poseban film o Međugorju (“Mary’s land”).

U Literaturhaus Darmstadt najavljena je književno-glazbena večer, a tijekom vikenda 30.11. i 1.12.2019. vrhunac proslave 50. obljetnice Misije u Darmstadtu čine svečana akademija, među ostalim uz gostovanje klape HRM-a „Sveti Juraj“, te euharistijsko slavlje koje će predvoditi biskup Mainza dr. Peter Kohlgraf.

Povodom svoga velikog jubileja HKZ Darmstadt izdaje i spomen-knjigu koju su uredili fra Nediljko Brečić i Edi Zelić, voditelj projekta „Godina hrvatske kulture 2019.“, uz pomoć lektora Dinka Aračića i grafičkog urednika Roberta Filipovića.

Knjiga će biti predstavljena 10. veljače 2019., a uređena je i posebna internetska stranica www.kulturjahr2019.de sa svim potrebnim informacijama i najavama. Posebne riječi zahvale zaslužuju sponzori, pomagači i volonteri bez kojih ne bi bilo moguće organizirati toliko obuhvatan i sadržajan događaj.

 

Write a comment