berlin

70. SAJAM KNJIGE U FRANKFURTU

Posted on : 10-10-2018 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

Sajam knjige za javnost danas otvara njemački predsjednik Steinmeier uz belgijanca Hartmana i hrvatsku spisateljicu Ivanu Sajko

853084Frankfurt/ U utorak je otvoreno 70. izdanje Frankfurtskog sajma knjige. Na njemu ove godine sudjeluje preko sedam tisuća izlagača iz 102 zemlje. Očekuje se oko 280 tisuća posjetitelja, bit će preko 4 tisuće raznih predstavljanja a sve će pratiti oko 10 tisuća novinara iz cijelog svijeta.

Svečano otvaranje za javnost  slijedi danas, u srijedu, 10.10. kad će Sajam posjetiti njemački predsjednik Frank -Walter Steinmeier.

Tom prigodom će njemački predsjednik sudjelovati u raspravi o tome kako se boriti protiv populizma u ‚olujnim vremenima‘, zajedno s belgijskim autorom Stefanom Hartmanom i hrvatskom  spisateljicom Ivanom Sajko koja je ove godine u Berlinu nagrađena međunarodnom literarnom nagradom od strane Haus der Kulturen der Welt.

Prema informacijama iz Ministarstva kulture Republike Hrvatske, na ovogodišnjem Frankfurtskom sajmu je osiguran je zakup nacionalnog štanda veličine 56 m2 u paviljonu 5.0 D117. Uređenje štanda i organizaciju događanja na štandu preuzela je Zajednica nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Ovogodišnji vizualni identitet štanda nastavak je koncepta započetog prošle godine. Štand je „otočnog“ tipa sa slobodnim pristupima sa sve četiri strane, čime pruža raznolike mogućnosti za izlaganje knjiga i prezentaciju programa. Štand osim poslovne zone objedinjuje izložbeni prostor za knjige (publicistika, beletristika, monografije…), programski koncept namijenjen predstavljanju autora te izbor iz literature za djecu (knjige, slikovnice, časopisi, ilustracije). Autori se prezentiraju kroz poseban video materijal u produkciji HTV-a „Prekid programa zbog čitanja“ (dostupno na Youtube kanalu ZNK), u sklopu kojeg autori čitaju najznačajnije ulomke svojih književnih djela.

Odabrani autori su:

Kristian Novak, Ciganin, ali najljepši
Slavenka Drakulić, Frida ili o boli
Miljenko Jergović, Rod
Ivana Sajko, Ljubavni roman
Edo Popović, Ponoćni boogie
Miro Gavran, Kafkin prijatelj (za ovu priliku zasebno snimljen video materijal u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara pri HGK).

Ove godine Sajam uvodi jedan novi format pod nazivom „Frankfurt Kids“, koji se odvija u prostoru namijenjenom isključivo za aktivnosti usmjerene prema knjizi za djecu i mlade. Novoosnovani sektor smješten u Foajeu paviljona 5.1 – 6.1 uključuje pozornicu za programe s autorima za djecu i mlade, Međunarodni štand za dječju knjigu te centralnu točku za agente i medije koji prate književnost za djecu i mlade. U tom prostoru Ministarstvo kulture zakupilo je dodatni, manji izložbeni prostor (Međunarodni štand za dječju knjigu – U56, A1) kako bi se hrvatski autori, ilustratori i izdavači pozicionirali među svoje kolege iz cijeloga svijeta.

Na inicijativu koordinacije učiteljica hrvatskog jezika za učenike koji pohađaju dopunsku nastavu materinskog jezika u Saveznoj državi Hessen, Ministarstvo kulture organizira predstavljanje dvaju književnika za djecu i mlade. U petak, 12. listopada od 17 do 18.30 sati na pozornici „Kids-Stage“ u Foajeu paviljona 5.1 – 6.1, novoosnovanom sektoru za dječju knjigu, svoje će književno stvaralaštvo predstaviti Željka Horvat Vukelja i Miro Gavran. Najavljeni program izazvao je veliku pozornost i svoj je posjet najavilo oko 120 učenika i roditelja u pratnji učiteljica hrvatskog jezika. Uz autorski program posjet učenika uključuje i obilazak Hrvatskog nacionalnog štanda, upoznavanje s izloženim knjigama i druženje s autorima.

Miro Gavran održat će još jednu promociju na Hrvatskom nacionalnom štandu u četvrtak, 11. listopada u 17 sati. Na promociji, koju će voditi prevoditelj i sveučilišni nastavnik Tihomir Glowatzky, Miro Gavran predstavit će svoj roman „Kafkin prijatelj“ u prijevodu na osam jezika te odabrane komedije u prijevodu na šest jezika.

Ministarstvo kulture sufinanciralo je i nastup udruge Hrvatska dječja knjiga u paviljonu 3 kako bi se pojačao naglasak na domaće književno stvaralaštvo za djecu i mlade.

 

 

Write a comment