berlin

UZ DOLOVE UZDOL ZOVE

Posted on : 27-08-2018 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

piše: Nikola Šimić
glibo„Uz dolove Uzdol zove“, pjesnička je manifestacija u koju se uključila Narodna knjižnica Rama s ciljem da se vrednuje život i rad doktora Rajka Glibe, ramskog i zadarskog književnika, autora velikog broja književnih i znanstvenih radova.

Javnosti će se prezentirati radovi ovog književnog velikana, čitati će se ulomci iz njegovih djela, razgovarati o načinima još boljeg vrjednovanja ovog dijela kulturne baštine. Tom prigodom  će se dodijeliti Književna nagrada Dr. sc. Rajko Glibo.

Uz Narodnu knjižnicu Rama, pokrovitelj pjesničke manifestacije je općina Prozor – Rama. Svoje sudioništvo u manifestaciji uzeti će i HKD Ogranak Zadar.

Uz dolove Uzdol zove, Pjesnička je manifestacija zavičajne poezije nastala prema ideji Nikole Šimća Tonina i Žakline Kutija, a koja će se održavati na pjesnikov rođendan 24. listopada u Uzdolu, Rami  Prozoru i Donjoj Vasti.

Uz Plaketu s likom pjesnika Rajka Glibe nagrada će sadržavati i novčani iznos i pjesničku večer u Domu kulture Prozor u čast pobjedniku Pjesničke manifestacije. Manifestacija će se vremenom proširiti i na prozne i znanstvene radove.

Radove slati do prvoga listopada 2018., (jednu neobjavljenu pjesmu) na Em: nikola.simic.tonin@gmail.com. Prosudbeno povjerenstvo odredit će Pokrovitelji i pokretači pjesničke manifestacije Uz dolove Uzdol zove.

Rajko Glibo (Donja Vast kraj Prozor-Rame, 24. listopada 1940.- Zadar, 17. rujna 2012.) redoviti sveučilišni profesor, pjesnik, dramski pisac, pisac udžbenika i esejist.

Osnovnu školu završio je u Uzdolu i Prozoru, Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju pohađao je u Zadru (1956.-1959.), Višu pedagošku školu završio je u Mostaru (1968.), diplomirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu (1972.), magistrirao iz povijesti i teorije književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (1986.), gdje je doktorirao temom Strukturne osobitosti narodne književnosti i književno stvaralaštvo Ive Andrića (1990. godine). Nakon završenog studija radio kao profesor u Gimnaziji i Srednjoškolskom centru Prozor (1973.-1985.), gdje je bio i ravnatelj (1981.-1985.). Obnašao je i dužnost međuopćinskoga prosvjetnog inspektora za općine Prozor, Jablanica i Konjic (1985.-1992.), a od 1994.-2006. radi na Željezničkoj tehničkoj školi u Zagrebu s pola radnog vremena i predaje na Pedagoškom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. kolegije Usmenonarodna književnost i Teorija književnosti od 1995. do 1998. te Lutkarstvo i scenska kultura na Odjelu za predškolski odgoj istog fakulteta, na kojem je 1995. izabran u zvanje docenta, a 2001. u zvanje izvanrednog profesora i 2004. u zvanje redovitog profesora.

Upisan je u registar istraživača koji vodi Ministarstvo znanosti i tehnologije Republike Hrvatske, urudžbeni broj 533-02-95-0047 dana 1. veljače 1996. u zvanju znanstveni suradnik u znanstvenom području filologija pod matičnim brojem 203165. Kao znanstvenik objavio je knjigu “Lutkarstvo i scenska kultura” i to je prvi udžbenik za taj kolegij na fakultetima u BiH i Republici Hrvatskoj, zatim knjigu „Medijska kultura“ (priručnik) i studiju „Domoljublje i ‚otpadništvo‘ Ive Andrića“. Sudjelovao je s priopćenjima na pet kongresa SUFKJ i sedam međunarodnih znanstvenih skupova.

Bavi se i književnim radom. Objavio je pet knjiga pripovijetki, šest knjiga poezije i pet drama. Član je Hrvatskoga filozofskog društva, Društva hrvatskih književnika, HKD Napredak i matičar je Matice hrvatske u Zagrebu. Pjesme, pripovijetke, monodrame i radio-drame objavljuje u periodici i časopisima širom Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Dobitnik je deset književnih nagrada za priču, tri za poeziju i jedne za monodramu.

Dr Rajko Glibo je od juna 2011. godine bio suradnik Hrvatskog glasa Berlinu rubrici „Drugi kut motrišta“.

/Urednica/

 

Write a comment