berlin

ZAPOČEO SEMINAR STVARANJE KAZALIŠTA

Posted on : 11-07-2018 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

Ljetni projekti Hrvatske matice iseljenika

Obavijest medijima
galovac 2Na romantičnom i osebujnom Galovcu pokraj Zadra, započeo je tradicionalni ljetni program Hrvatske matice iseljenika seminar Stvaranje kazališta.

Upoznavanjem i uvodnim predavanjem redateljice Nine Kleflin, dvadesetak polaznika koji su stigli iz BH, Vojvodine, Kanade, Nizozemske, Francuske i Hrvatske krenulo je raditi na tekstu Hamlet u Mrduši Donjoj. Seminar se održava od 7. do 15. srpnja.

Hrvatska matica iseljenika i ove godine održava seminar za voditelje kazališnih (dramskih) grupa koji djeluju izvan Hrvatske, zamišljen kao radionica za poduku onih koji žele proširiti i obogatiti svoje znanje, kao i za one koji tek žele osnovati kazališnu grupu. Tijekom osmodnevnog učenja, stvaranja i druženja čut će se mnogo korisnih savjeta i usvojiti praktična znanja koja se mogu lako primijeniti.

galovac 3Stvaranje kazališta od osobite je koristi voditeljima iseljeničkih kazališnih grupa koje djeluju u bilingvalnomu jezičnom okružju i multikulturnim sredinama. Seminar je namijenjen ljubiteljima kazališne umjetnosti koji kazališnim izričajem žele obrađivati elemente hrvatskog kulturnog identiteta i razvijati kulturu izgovora hrvatskoga standardnog jezika i govora kojima se služe naše autohtone manjinske zajednice u europskim zemljama. Snaga tog Matičinog projekta je u kazalištu kao mediju, jer je ono sinteza mnogih umjetnosti i nudi različite oblike kulturnog djelovanja.

Ovim projektom HMI također pomaže profesionalnomu hrvatskom glumištu, pobuđujući interes za kazališnu umjetnost u iseljeništvu i za reprezentativne uzorke naše kazališne umjetnosti.

Voditeljica projekta je Nives Antoljak

 

Write a comment