berlin

NISMO GRANA BEZ KORIJENA

Posted on : 10-07-2018 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

Iz priopćenja Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske

IMG-20180707-WA0029Tomislavgrad/ Revija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice izvan Republike Hrvatske u narodnoj nošnji održana je 6. srpnja u Tomislavgradu, a pokrovitelj događanja je i ove godine Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Prilika je to za povezivanje i jačanje međusobnih veza i zajedništva Hrvata diljem svijeta. 

Cilj manifestacije je očuvanje i njegovanje tradicijske kulture Hrvata kao jedne od temeljnih vrijednosti hrvatskog nacionalnog i kulturnog identiteta, što je kroz svoje obraćanje istaknula  gospođa Ivana Perkušić, zamjenica državnog tajnika te poručila:

„Nismo grana bez korijena, nikli smo iz jedne kulture bez obzira gdje živjeli,  a to dokazuju ove djevojke iz svih djelova svijeta koje s ponosom nose nošnje svojih baka.“

IMG-20180707-WA0032Dio bogate hrvatske kulturne tradicije trajno obogaćuje i kulture zemalja u kojima Hrvati žive.

U reviji i natjecanju, događaju koji ujedinjuje matičnu domovinu, hrvatsko iseljeništvo, hrvatsku nacionalnu manjinu i Hrvate iz BiH,  sudjelovala je 21 djevojka iz 17 zemalja. U Tomislavgrad su stigle Hrvatice iz Australije, Austrije, Bolivije, BiH, Crne Gore, Čilea, Italije, Kanade, Kosova, Mađarske, Makedonije, Meksika, Njemačke, Rumunjske, SAD-a, Srbije i Švedske, a titulu najljepše ponijela je Martina Romić iz Srbije.

Write a comment