berlin

KROZ UMJETNOST U DOMOVINU

Posted on : 14-04-2018 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

Izložba slika Vlade Perkovića: LJEPOTE HRVATSKIH OBALA
.
ghOtvorenje izložbe posavskog Hrvata mag. Vlade Perkovića iz Beča je u petak, 20. travnja 2018., u 20,00 sati u galeriji Hrvatske matice iseljenika, Trg Stjepana Radića 3, Zagreb. „Perkovićeve vedute pršte mediteranskom snagom jadranske topline i svjetla gdje jarkim bojama naznačuje svu ljepotu morskih krajolika;  svojim prepoznatljivim premda pomalo ekspresionističkim potezima uvlači nas na trgove Zadra, Dubrovnika, Orebića, Hvara ostavljajući dojam kao da upravo zajedno s autorom šećemo spomenutim sredinama u kojima je živio. Izjavio je da su ga od najranije mladosti zaokupljale žarke boje i da je eksperimentirajući s odnosom svjetla i jakim kolorističkim efektima kroz blago naznačene kubističke naboje pronašao sebe.“, stoji između ostalog u najavi izložbe Vlade Perkovića.

VLADO PERKOVIĆ rođen 1952. u općini Modriča u Bosanskoj  Posavini gdje je završio osnovnu školu, maturirao na  gimnaziji u Subotici, a od 1974. studira ekonomske nauke u Beču gdje 1983. i magistrira.  Zapošljava se u bečkom Institutu  za međunarodno gospodarstvo i  na istom vrlo brzo postaje izvozni manager. Od devedesetih je samostalni poduzetnik u sektoru kemijskih sirovina, pa je tijekom Domovinskog rata kao član Paneuropske unije vrlo zdušno i aktivno sakupljao donacije za pomoć domovini. Od 2000.do 2004. bio je predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa za Austriju.

Ljubav prema slikarstvu gaji od najranijeg djetinjstva i osnovnoškolskih dana, a intenzivno slika uljenim bojama od 1984. i  nakon poduke u Muenchenu skoro svake godine izlaže. Živi i radi u Beču, a po prvi puta svoj opus hrvatskih primorskih gradova i dalmatinskih otoka predstavlja u Hrvatskoj matici iseljenika.

Perkovićeve vedute pršte mediteranskom snagom jadranske topline i svjetla gdje jarkim bojama naznačuje svu ljepotu morskih krajolika;  svojim prepoznatljivim premda pomalo ekspresionističkim potezima uvlači nas na trgove Zadra, Dubrovnika, Orebića, Hvara ostavljajući dojam kao da upravo zajedno s autorom šećemo spomenutim sredinama u kojima je živio. Izjavio je da su ga od najranije mladosti zaokupljale žarke boje i da je eksperimentirajući s odnosom svjetla i jakim kolorističkim efektima kroz blago naznačene kubističke naboje pronašao sebe. (Ljerka Galić)

Write a comment