berlin

OTKRIVAČ NOVIH ISTINA

Posted on : 07-01-2018 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

Izjava predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademika Zvonka Kusića u povodu 75. godišnjice smrti Nikole Tesle

s-6227ff8d556b8024bbb129fe95654f4b8b025c77Nikola Tesla velikan je čitavog čovječanstva bez čijih otkrića, izuma i patenata bi bila nezamisliva suvremena civilizacija. Tesla pripada kategoriji pravih znanstvenika, otkrivača novih istina.

Osim genijalnog i kreativnog uma krasile su ga i mnoge ljudske vrline: marljivost, skromnost, samozatajnost, humanost i poštivanje općih etičkih i moralnih vrijednosti. Nije mario za materijalne stvari niti se zamarao slavom.

Vjerovao je da će napredak u znanosti i tehnici zbližavati ljude i ukloniti uzroke ratova. Stoga njegov život i ideje i danas služe kao uzor i trajni poticaj cijelom svijetu te mogu biti pokretač razvoja..

Teslom se na poseban način ponosi Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti koja je među prvima prepoznala Teslinu veličinu i zasluge izabravši ga 17. prosinca 1896. za svog člana. Kako piše u zapisniku Akademijine skupštine, sa 14 glasova za i jednim protiv u tajnom glasanju za člana je izabran Nikola Tesla, „elektrotehničar u Americi“. Tada je imao samo 40 godina te je jedan od najmlađih članova Akademije uopće. Član je bio 46 godina, do smrti 7. siječnja 1943., čime je ostao trajno povezan s Hrvatskom i njezinom znanošću, poput mnogih koji su djelovali izvan domovine.

Hrvatska akademija ponosna je i stoga što su najpoznatije spomenike Tesli izradila dvojica istaknutih hrvatskih kipara koji su bili njezini članovi – Ivan Meštrović spomenik u Zagrebu i Frano Kršinić spomenik na slapovima Niagare.

Svoje domoljublje Nikola Tesla iskazivao je djelatno, a ne deklarativno. Prilikom zadnjeg posjeta domovini 1892. izrazio je spremnost „savjetom i činom“ pomoći Zagrebu i Hrvatskoj u primjeni električne energije. Stoga i danas može biti primjer kako se domovini i društvenoj zajednici pridonosi svakodnevno, obavljajući uobičajene poslovne i druge dužnosti.

U Zagrebu, 5. siječnja 2018.

Akademik Zvonko Kusić

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Write a comment