berlin

AL` SE SLAVILO

Posted on : 05-01-2018 | By : admin | In : 03 REPORTAŽE

7

tekst i foto: Josip Mayer
26168Novi Vinodolski/ Diljem Europe i svijeta po raznim mjestima upriličuju se proslave na različite načine, ispraćaji Stare i dočeci Nove godine.

Te proslave zanimljive su kako domaćim tako i stranim gostima/ turistima. Slično je bilo i u Novom Vinodolskom.

Supruga Brigita i moja malenkost, nakon dugo godina odlučili smo ove godine preko Božića i Nove godine  ostati u Novom Vinodolskom, te zajedno s  Novljanima, domaćim gostima i turistima, proslaviti te velike blagdane u dobrom društvu i veselom raspoloženju.

Tako je i bilo! Bila je gužva, a tamo gdje je velika gužva, tamo se nešto i događa.

Novljani su i ove godine, kao i inače upriličili svečani ispraćaj Stare godine, na Silvestrovo, te su glasno pozdravili točno u podne, u 12 sati dolazak Nove, 2018. godine.

Turistička zajednica Grada Novi Vinodolski, Centar za kulturu Grada Novi Vinodolski, Grad Novi Vinodolski,u suradnji s Lovačkim društvima “Košutnjak” i “Gradina” te Udrugom prijatelja grožđa i vina Novi Vinodolski,  organizirali su  Zdravicu Novoj 2018. godini.

Manifestacija je održana 31. prosinca 2017. godine s početkom u 10,00 sati u centru Novog Vinodolskog.

Za dobro i veselo raspoloženje pobrinula se je  klapa “Rišpet”. Nastupali su domaći i susjedni tamburaši tako da se sviralo i zabavljalo na više strana.

Što se tiče gastro ponude, nudio se prigodan novogodišnji paket: lovački gulaš, suvenir šalica i kuhano vino u neograničenim količinama po cijeni od 30,00 kuna. Bilo je u zamjenu za gulaš i domaćih kobasica od srne i jelena.

Tako se  u centru grada na Trgu Ivana Mažuranića okupilo  više od oko 5000 domaćih gostiju, turista i građana Novog Vinodolskog, Prava je to prilika sve zajedno povezati i s ljetnim turizmom kroz veću podjelu turističkog promidžbenog materijala.

U ime domaćina i udruga kao  suorganizatora tog događaja, pozdrav Novoj godini, Grada Novog Vinodolskog i Turističke zajednice, svima je  autohtonim pjenušcem 1288, nazvanim prema godini donošenja Vinodolskog zakona, proizveden u novljanskom Pavlomiru, nazdravio novljanski gradonačelnik Velimir Piškulić.

Nakon završetka pozdravnih govora, letjeli su baloni, a kasnije su letjele  u zrak rakete različitih boja. I na kraju,  nastavilo se i dalje uz glazbu, ples,veselje. I pjevanjem domaćih pjesama iz okolice Vinodola, ali i iz  čitave Lijepe Naše.

“Mi u Novom Vinodolskom volimo se, družimo se, sviramo, pjevamo i plešemo. Ujedno, zajednički radimo na tome kako bi nam u Novoj 2018. godini bilo svima zajedno jednako, još veselije, uspješnije, čarobnije i bolje. Pa eto, nadajmo se u ovoj godini  boljitku i poboljšanju nečega s više zajedničke odgovornosti!”

Na pozivnom plakatu je još dodatno bilo napisano:

“ Bit će i velikih zimskih iznenađenja!”

U 11 sati ponestalo  je lovačkog gulaša, a gulaš se  nudio kao glavno jelo za bon uz šalicu. Sama sreća da je bilo dovoljno kobasica u zamjenu za gulaš. Za budućnost se tu nameće razmišljanje: ili pripremiti  više  ponude poput, ribe priređene na kiselo ili pečene na roštilju, sendviča sa sirom i pršutom, ili skuhati duplo više gulaša nego do sada.

I na kraju, sve je prošlo uz veliko veselje. Zdravica je završila negdje oko 17 sati.Bilo je dovoljno vremena i za obiteljske proslave ili otići negdje drugdje na doček Nove godine u hotel u Selce ili obližnju Crikvenicu.

Nakon pospremanja stolova i prodajnih kućica, bilo je i razgovora među članovima udruge “Ružica Vinodola”, vinara i vinogradara.  Svi smo se složili da uz malo poboljšanje, iduća novogodišnja proslava treba nam biti još lakša, te bolje i kvalitetnije upriličena.

A dotle ćemo imati i dovoljno vremena za razmišljanje i studiranje, te za sakupljanje dobrih i kvalitetnih novih ideja.

Comments (7)

Marija@
Pa, čovječe Božji, molim Vas, ušutite već jednom!
Marija već ste mi odavno oljepšali dan.Skorom sam pomislio da se iza Vašeg nika nalazi vuk.:-)

Pa, čovječe Božji, molim Vas, ušutite već jednom!

Može netko sakriti i svoje ime,na to ima demokradsko pravo.Taj je sumljiv.Ali mu se nemože sakriti jer upravo karakter govori o čovjeku.I takav još da me izvrta.Ma nema šanse da osobno izustim njegovo ime.Taj krši kriterij dobrih namjera. .Tko ne prepoznaje, male sitne,ali i te kako važne i bitne za čovjeka stvarčice.Taj ne vidi ni velike,grube pogrješke.Taj je sklon kršiti i hrvatske zakone, i europske kriterije.Upravo lovački LOVAČKI GULAŠ,kao glavno jelu,na domaćem i europskom tržištu trebao je već odavno postati hrvatski BREND.I spasiti sa svojim posebnim reitingom ,uz druge hrvatske brendove,hrvatski turizam u cjelini,a ne da je svrha..Uz što se vežeju mnoge europske pogodnosti ali i obaveze o gostima. Europa nikad ne zahtjeva od grada ili države.da se primjera radi od iznajmljivača zahtjeva,ultimamski da urede svoje iznajmljivačke pristorije.A da im nije omogućeno tražiti od grada,ili države,postaviti sve onne zakone i pogodnosti,naj nužnije,važne i bitne. Da se gost u hrvatskoj može osjećati poput doma.Evropa ne zahtjeva od hrvatskog sustava,da se kroz, Turističke zajednice, podjele knjige žalbe.Umjesto, KNJIGE GOSTIJU..(Gestebuch).Ma ljudi moji gdi smo mi još od Europe.Zamislite si imat kući samo Knjigu žalbe,u kojoj gost piše naše slabosti i negativnosti,bez i jedne pohvale.Tu mi se i samome nameće pitanje.Tko to vodi cijeli turizam, ako smo toliko negativni,a toliko turista u hrvatskoj,kojim kojim iznajmljivač nudi svoje udobnost.A nesmiju u knjigi iznajmljivaču izrazit u toj knjigi svoje pohvale i zabilješke dobrih namjera u pisanom stillu.Osobno imam pravo imati europske porive.Jer na našoj hrvatskoj postoji još mnogo toga što europa ne traži zakonski od nas,a pre rado se krši.

Ni jednom riječju nisam spomenula ni jednu negativnost na račun grada. To što vozači jure, nije naša ni Vaša pogreška. Lijepo je voljeti svoje mjesto, ali zašto tražiti dlaku u jajetu kad za to nema potrebe. Pa što ako nije bilo dovoljno gulaša!? Snalažljivi domaćini su se snašli kako i priliči pravom domaćinu.
Molim Vas, gospodine Mayeru, oslobodite me svojih komentara! Bit ću Vam zahvalna , ako me poslušate i uvažite moju zamolbu!

Eto još jednom ponavljam!

“Mi u Novom Vinodolskom volimo se, družimo se, sviramo, pjevamo i plešemo. Ujedno, zajednički radimo na tome kako bi nam u Novoj 2018. godini bilo svima zajedno jednako, još veselije, uspješnije, čarobnije i bolje. Pa eto, nadajmo se u ovoj godini boljitku i poboljšanju nečega s više zajedničke odgovornosti!”Vrijedi i za druge hrvatske gradove.Naravno da se nekome i dan danas može rampa zatvoriti da mora čekati,dokle se elektronska ili mehanička pogrješka odkloni.Slično se to može dogoditi u nekim drugim,europskim i svjetskim demokradskim moderno razvijenim gradovima.Ako dobro ne pazi prolazeći ulicom i ako kroz pješačku stazu. Da ga auto ne pregazi posebno kad žmigaju radi gužve samo žuta opozorenja.U novome u tom smislu,je dozvoljeno voziti oprezno 30 km,na sat..Također se može nekome dogoditi,kako u europskoj Hrvatskoj i diljem europe i svijeta da negdje se zaglavi lift,pa da neko mora čekati i preko 10 sati,dokle netko dođe te ga spasi.Može se i također dogoditi slično kako se je dogodilo u Novom,da nekoj i drugoj hrvatskoj ili europskoj udrugi u koju spada i Hrvatska,nestane lovačkog ili nekog drugog gulaša. Ono čemu sam osobno htio dati porive,da hrvatske udruge više kuhaju,i prodaju hrvatskih domaćih specijaliteta,slično našim iseljeničkim.Kako sam nedavno doznao.Novi se sprema uz Srebrni cvijet europe kojeg već ulaskom hrvatske u EU od 2013 godine posjeduje.Uskoro se natječe i za,- Zlatni cvijet europe i svijeta.Naravno da je za to potrebno svima hrvatskim gradovima,još veća odgovornost,i prema domaćim građanima i prema gostima i turistima još veća odgovornost europskih i svjetskih kriterija.Poput kada i mi posjećamo kao gosti i turisti europu i svijet.Eto toliko bi osobno o Novome. I dobro nam došli u Novi Vinodolski.Tu Vas čekaju skupa uz moju malenkost rada i druženja,dobri veseli i radosni ljudi,novljanske udruge i društva.lp-jm

A sada bih nastavila s pričom vezanom uz Novi.Bili smo na ljetovanju u Selcima. Kako je dan bio neprikladan za kupanje, krenuli smo u jednu vožnjicu duž naše obale. Zadržali smo se u Novom Vinodolskom. Da ne bismo ostavili auto bilo gdje, upakirali smo se ne gradsko parkiralište. Rampa nije bila dignuta pa smo bez problema zauzeli mjesto na parkingu. Ali , kad je trebalo izići, nastali su problemi. Rampa se ne diže i mi smo blokirani u autu. Muvali se po parkiralištu razmišljajući kako se izvući, ali rješenja ne nađosmo. Tada se pojavio jedan gospodin, pretpostavljam zaposlenik i pomogao nam da napustimo to „čarobno“ mjesto.

Dok sam čitala ovaj tekst, vratila su mi se u misli neka sjećanja vezana uz ovaj grad.Naime, kad se počeo HNOS provoditi u školama, nas nekoliko učitelja/učiteljica posjećivali smo stručne skupove po cijeloj RH.Tako sam obišla većinu gradova i hotela na Jadranu.Jednom prigodom odsjela sam u hotelu Lišanj u Novom Vinodolskom.Do smo mi vrijeme provodili na predavanjima ili radionicama,moj muž (koji nas je vozio) vrijeme je provodio šetajući i uooznavajući grad.Jedne prigode sav izbezumljen požalio se:“Znaš da sam ja malo prije skoro magistrirao!“Kako, gdje?“ upitah ga znatiželjno.“Pa ,dok sam prelazio magistralu, umalo da me nije pregazio auto.“ Druga zgoda vezana je uz parking na javnom parkiralištu u Novom

Write a comment