berlin

GEN

Posted on : 22-09-2017 | By : admin | In : Esad Redža: STAZOM SVOJE AURE

3

piše: Esad Redža
kisa_9Kiša nemilice pada u cijeloj zemlji već tjednima.

Jedina donekle suha klupa u parku nudi mi svoju komociju u kratkotrajnoj  sunčanoj pauzi.
Prilazi mi jedan uznemireni čovjek i pita je li slobodno mjesto pored mene.
Kimnem potvrdno glavom. Vidim, gužva u rukama nekakve spise, nervozan je, mrmlja nešto nerazumljivo sebi u brk.

Pitam ga: -Mogu li kako pomoći?
Nema tu pomoći! Glasno će on.
-Da vas nešto pitam? Kaže on meni.
Slobodno izvolite. Kažem ja.

Uči li nas povijest čemu? Ili je iskustvo tek svjetiljka koju nosimo na leđima tako da osvjetljuje samo prošlost?

Pogodio me tim pitanjem i nisam zapravo imao odgovor na to već sam šutnjom i znatiželjnim pogledom dao signal da ide dalje.

Nekako uvijek sve počinje i završava s mitom i korupcijom. Nikako da taj segment riješimo ili barem svedemo na podnošljivu razinu, jer bože moj toga je uvijek bilo i bit će. Nego mi smo nekako na ovim prostorima uvijek bili pod tuđom vlašću pa smo valjda i danas zato skloniji korupciji od ostalih. Danas imamo svoju državu, ali gen za korupciju je jači od nas.
Da bi opstali u svim mogućim režimima morali smo se znat „snalazit“, a to kažu ima veze s inteligencijom.
Dakle inteligentni jesmo, ali smo svoji na svome pa se više ne moramo snalaziti.

Genetika ne dozvoljava da korupciju vidimo kao nešto loše, nego ako je nema imamo porast adrenalina i spremno krećemo u novo snalaženje.
To nas smiruje i čini jačima od drugih.
Gen je i u onima koji bi tu korupciju trebali suzbit.
Mi smo nevjerojatno tolerantni na sve nepravde koje nas okružuju jer gen nam kaže da bi i sami takvi bili samo da nam je šansa.
Tako mislim da bi se našim problemom morali ozbiljno baviti genetičari. Izolacijom tog gena kao inteligentna nacija imali bi nevjerojatan procvat i prosperitet. Mogli bi sami krojiti svoju sudbinu, a Europa bi za nas bila samo usputna stanica jer kao takvi bili bi na krovu svijeta.

Kiša je opet krenula. Naravno da sam se morao složiti s njegovim izlaganjem.
Cijela naša loša situacija zapravo je medicinski slučaj. Zgužvani spisi u njegovim rukama su zapravo njegov znanstveni rad. Nitko ga iz znanstvenih krugova nije doživio čak je i izbačen sa instituta za genetiku.
Izbezumljeni doktor našeg bolesnog društva ima rješenje .
Meni se čini potpuno suvislo .
A vama?

Comments (3)

Draga gospođo kao prvo hvala na komentaru .
Mislim da ste preozbiljno doživjeli ovu sarkastičnu teoriju.Naime složit ćete se da je korupcija i prevara bilo koje vrste i s bilo koje razine rak rana našeg društva.
Vaš prvi komentar mogu razumjeti jedino ako ste doista ozbiljno shvatili ovu priču ,dok ovaj drugi ima prostora za potpuno razumijevanje drugačijeg mišljenja i stava .Na ovaj drugi komentar možemo puno toga jedno drugom pisati ,a onaj prvi jednostavno nije primjeren .

I da dodam jos, ovo je poprilicno fasisticaka teorija…

Rekla bih da je ova teorija potpuno pogresna, ne radi se o genu, jer on je uvijek cist i nevin bas kao i dijete koje se tek rodilo.Radi se o losim uzorima i pogresnim autoritetima, a sve to je vec jako poznato kako u pedagogiji, sociologiji tako i u povijesti koja ne bi trebala- da se ponavlja- u puno cemu.Kratko receno- imitirati samobojstvo je smrtonosno…

Write a comment