berlin

IMENOVANJE NOVOG SAVJETA

Posted on : 10-09-2017 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

14

savjetZagreb/ Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku o imenovanju novih članova Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske za iduće četiri godine.

Za članove Savjeta imenovani su: 1. Iva Vidić, Argentina 2. Esteban Mirko Hasenay, Argentina 3. Miroslav Piplica, Austrija 4. Luka Budak, Australija 5. Ivan John Frković,  Australija 6. Ante Jurić, predstavnik za Australiju 7. Goran Strništa, predstavnik za Belgiju, Dansku, Luksemburg, Nizozemsku i Norvešku 8. Robert Jakubek, Bolivija, Ekvador, Paragvaj, Peru, Urugvaj i Venezuela 9. Dubravka Sidonija Šuto, Brazil 10. Marko Buzolić, Čile 11. Alex Tudor, Čile 12. Davor Domijan, Francuska 13. Dragica Hadrović, Italija 14. Antun Medić, Južnoafrička Republika 15. Zvonimir Aničić, Kanada 16. Ivan Grbešić, Kanada 17. Jeanne Valetić, Kanada 18. Goran Katić, Novi Zeland 19. Franjo Akmadža, Savezna Republika Njemačka 20. Ivan Karlo Stipić, Savezna Republika Njemačka 21. Mile Baričević, Savezna Republika Njemačka 22. Davorka Ivana Kirinčić, Sjedinjene Američke Države 23. Maria Sentić, Sjedinjene Američke Države 24. Marko Zoretić, Sjedinjene Američke Države 25. Joe Brajević,  Sjedinjene Američke Države 26. Boris Miketić, Sjedinjene Američke Države 27. Josip Zorica, Švedska 28. Ruža Studer Babić, Švicarska 29. Mira Malović-Veeles, predstavnica za Ujedinjeno Kraljevstvo.

Za članove Savjeta, predstavnike Hrvata iz Bosne i Hercegovine imenovani su: Borjana Krišto 2. Miljana Glamuzina 3. Ilija Nakić 4. Toni Kraljević 5. Dražen Trlin 6. Mladenka Kermenc 7. Perica Jelečević 8. Boris Ćurković 9. mons. Ivica Božinović, predstavnik Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini

Za članove Savjeta, predstavnike hrvatske manjine, imenovani su: 1. Stanko Horvath, Austrija 2. Gabriela Novak – Karral, Austrija, 3. Hristina Jankova, Bugarska 4. Adrijan Vuksanović, Crna Gora 5. Josef Leisser, Češka 6. Antonella DAntuono, Italija 7. Josip Blaško, Kosovo 8. Franjo Pajrić, Mađarska 9. Ivan Gugan, Mađarska 10. Nenad Živković, Makedonija 11. Petar Hategan, Rumunjska 12. Radoslav Jankovič, Slovačka 13. Filip Božić, Slovenija 14. Đanino Kutnjak, Slovenija 15. Darko Sarić Lukendić, Srbija 16. Snježana Periškić, Srbija 17. Krunoslav Đaković, Srbija.

Savjet Vlade RH je savjetodavno tijelo Vlade Republike Hrvatske koje pruža pomoć Vladi Republike Hrvatske u kreiranju i provedbi politike, aktivnosti i programa u odnosu na Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Savjet čine najugledniji predstavnici hrvatskih zajednica iz cijelog svijeta, ali i predstavnici najznačajnijih institucija u domovini. Svi će oni pomagati hrvatskoj Vladi u kreiranju i provedbi politike, aktivnosti i programa u odnosu na Hrvate koji žive izvan njenih granica. 

Članovi Savjeta iz reda pripadnika Hrvata izvan Republike Hrvatske su predstavnici udruga, organizacija i institucija Hrvata izvan Republike Hrvatske, osobe uvažene u sredini u kojoj žive, angažirane na očuvanju i jačanju hrvatskog identiteta svojih zajednica i na unapređenju odnosa s hrvatskom domovinom. 

Zajednice Hrvata izvan Republike Hrvatske svoje su predstavnike u Savjet predložile iz redova najznačajnijih i najbrojnijih udruga i organizacija. Njihova zastupljenost određena je sukladno brojnosti i značaju Hrvata u dotičnoj državi, aktivnosti i povezanosti zajednice s Republikom Hrvatskom, kao i radu na afirmaciji ugleda i interesa Republike Hrvatske.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Zvonko Milas,  sazvat će prvu sjednicu Savjeta. Troškovi organizacije sastanaka Savjeta pokrivaju se iz sredstava Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Članovi Savjeta ne primaju naknadu za svoj rad, stoji između ostalog u Obrazloženju Odluke o imenovanju članova Savjeta što ju je objavio Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a (07.09. 2017.) donijela Vlada RH i potpisao predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Comments (14)

Ovim putem pozivam nase medije u Njemackoj da objave u orginalu sve prijave za savjet onih koji nisu izabrani.Uz to i aktivnosti udruga koje su ih predlozile.Na kraju i prijave izabranih.

Onaj tko je sada pročitao članak na portalu HGB pod naslovom.Tako to rade drugi.Uskoro će se moći i sam uvjeriti.Da sada Više nije ni važno:
Koliko je bilo predloženih kandidata i koji su to.Već će se moći uvjeriti.Daje taj model.Odluke o imenovanju članova Savjeta ureda vlade RH, već odavno zastarjeo.Pogotovo ako se ogleda na druge.Jednostavno nam uzima i dalje,radnu energiju koju bi mogli svi zajedno utrošiti negdje drugdje djelotvornije sa tme ujedno za budućnost i korisnije.

O tome više:http://www.hrvatskiglas-berlin.com/?p=174801

Konacno saznadosmo odakle nam dolazi cudo od djeteta.Jucer stigao u Berlin a danas vecclan savjeta.On sigurno jos nezna sam otic do Banofa u Berlinu.Ocito da se radi o velikom geniju kada je uspio stavit u mali dzep sve udruge u Berlinu-Bremenu i Hamburgu.Zamislite na tom podrucju djeliju tri najveca portala-novine u Njemackoj;Croexpres,Berlinske novine i Hrvatski Glas Berlin.Ovim cinom je sav njihov mukotrpan rad na povezivanju iseljenistva i domovine bacen pod noge.Ali neka tako nam i treba kada nismo organizirani.Mozda ce ovo biti prelomnica da se hrvati u Njemackoj organiziraju,da prestanu gledati osobne interese nego da porade na povezivanju kako bi mogli resavati opce zajednicke interese.

Koliko je bilo ukupno kandidata to se ne zna, jer se to drži u tajnosti. Zašto? Treba pitati Ured za Hrvate izvan Domovine. Ja osobno znam da su iz Berlina bile tri kandidatkinje i nije naravno ni jedna prošla. Zna se i zašto.
Što se tiče izabranog mladog Ivana Karla Stipića da na internetu nema ništa pa to je zato što je on došao u Njemačku prije otprilike dvje i pol godine tako da oni koji su njegovu kandidaturu podržali i oni koji su ga progurali (time se hvale pojedinci) znaju vjerovatno nešto o njegovim aktivnostima. Ja osobno ne znam ništa osim da je jako mlad, djeluje jako fino i da je član HDZ-a u Berlinu.

Pitam se i ja: koliko je bilo predloženih kandidata i koji su to, je li netko zna? I ko je taj ko je izabrao ova tri clana iz Njemacke, i to tri muskarca?! A uvjerena sam da je bilo i kandidatkinja. Bilo bi pravo da mi iseljenici znamo sve predlozene kandidate i njihov dosadasnji rad u drustvima u Njemackoj. Djelovanje stranaka drugih drzava na teritoriju SR Njemacke nije dozvoljeno. Pa i HDZ je u Njemackoj registriran kao kulturno drustvo. Neces kulture!

Kao što se ne ustručavam reći da sam vjernica, zašto se ne bih mogla izjasniti i kojoj političkoj opciji pripadam?
Zar je to zabranjeno?
Ali nije samo tako u izboru članova novog Savjeta, tako je to i kod nas u domovini. Podoban, ne mora biti i sposoban.

Sa konstruktivne kritike da predjemo na pohvale.Pregledivanjem kompletne liste sam ustanovio da sam cuo se veliku vecinu kandidata.Dosta njih osobno poznajem a sa nekima sam imao bogatu suradnju.Zato ih jos jednom sve pozdravljam.Posebno kandidate iz Vojvodine a najvise predstavnicu Italije Antonelu DAntuono koja dolazi iz Moliza.Poznata je njena izreka.
„mi ne govorimo Hrvatski MI GOVORIMO PO NASKI(Mislila je na Moliski dijalekt)

Sa politickih opcija da pogledamo malo i regionalne aspekte.Prema broju Hrvata u Njemackoj a i njihovoj aktivnosti od tri kandidata jedan bi morao doci iz regiona Berlin-Bremen-Hamburg.Drugi Frankfurt-NRW a treciStudgart-Munchen.Prelistavajuci internet moze se zakljuciti da dva kandidata dolaze iz Studgarta.Treci kandidat Ivan Karlo Stipic je totalni marginalac o njemu na internetu ni slova,tako da se nemoze zakljuciti koji region zastupa.

Ante istina je voda duboka. Već to nije normalno u demokratskom svijetu. Da obični građanin bilo iz domovine ili iseljeništva, javno govori kojoj stranačkoj opciji pripada.Čvjek nemora ni biti neki posebni veliki genijalac.Kako bi ustnovio da u hrvatskom sustavu nešto ne štima.

Ne želim uvrijediti izabrane jer oni se nisu sami izabrali,ali se pitam dali u SR Njemačkoj HDZ nema niti jednu žensku osobu u svom članstvu?

Nemam nista protiv HDZ-a. jer je to i moja politicka opcija.Ali ako je istina sto napisa Ante Munchen da su sva tri kandidata predstavnici Hadezea to nije u redu.Ne zbog Hadezea.Nego zbog toga,ako se pogledaju aktivnosti Hrvata u Njemackoj Hadez-e zajedno sa HSK.ne prelazi ni 10%.To bi znacilo da ostatak od 90% Hrvata u Njemackoj nema svoga predstavnika u savjetu.

Čestitam izabranima.

Da Vam pravo kažem meni ih je žao.Jer ih i onako u dosadašnjim Vladama neozbiljno shvaćaju.Kuda li da u dobili grupno ili pojedinačno za svoja numorna djela od vladajućih, neko odličje ili pohvalu.

A, moj imenjace, sigurno je bilo jos, mozda i desetak kandidata. Ali tko ce objaviti zivotopise, onda bi bilo vidljivo da su trojica izabranih (sva trojica!!!) clanovi HDZ-a. Ahaaa, eto nas opet u jednostranackom sistemu. Bjezali od njega, upali u njega. Opet izabire neko u nase ime, samo one podobne po stranackoj liniji. Tko je izabrao kandidate???

U prvom redu iskrene cestitke svim izabranim sa nadom da ce opravdati povjerenje i ispuniti zadatke koji im budu postavljeni.
Ali ujedno zelim pokrenuti zdravu polemiku dali je mozda bilo i boljih kandidata.Da bi se to ostvarilo trebalo bi uraditi nekoliko stvari.(odnosi se samo na kandidate iz Njemacke)Za izabrane bi prvo trebalo transparentno objaviti njihove zivotopise sa onim sta su do sad ucinili u tu svrhu za koju su birani i popis udruga kojev su ih podrzale u izboru.

Write a comment