berlin

PREDSTAVLJANJE ČASOPISA „RIJEČ“

Posted on : 31-08-2017 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

„Kako poslije škole, kuda bez škole“

„Siromašni smo i jadni. Ako sada postanemo bedasti, možemo se oprostiti od ideje da opstojimo kao država.“ (Christian VIII, 1813.)

piše: Ivica Košak
rijec2Wiesbaden/ U slijedu redovnih susreta Hrvatske kulturne zajednice – ogranka Matice hrvatske u Wiesbadenu (HKZ/OMH-Wi) biti će u srijedu, 13. rujna 2017 . godine predstavljeno izvanredno izdanje časopisa Riječ.

Na dvadesetak stranica ovog izdanje predstavljeni su tekstovi o školi, potrebama i ciljevima izobrazbe. Radi se o tekstovima koji su objavljivani u Riječi u razdoblju od više od dva desetljeća i predstavljaju sliku zanimanja Kulturne zajednice za izobrazbu i školsku nastavu. Smatra se, kako je početak školske godine dobra prigoda porazgovarati ne samo o problemima nego i mogućnostima kao i ciljevima obrazovanje, ne samo u školskoj nastavi nago i kao posebno oblika permanentnog obrazovanje.

Hrvatska čitaonica u krugu HKZ/OMH-Wi ima upravo zadaću i pruža mogućnost, ne samo za ugodan susret nego i  širenje horizonta vlastinoga znanja. Kako školska  izobrazba nije sve što je potrebno za stvaranje i osmišljavanje životne karijere bilo je naglašenu u svibanjskom susretu Hrvatske čitaonice u Wiesbadenu. Ali bez škole, preostaje život prepun prepreka, koje se često tek u poodmakloj dobi pretvaraju u nepremostive zapreke.

Nedostaci u izobrazbi nisu samo osobni problem nego i pitanje opstanka jedne zajednice. U tekstu o uspjehu Danskog obrazovnog puta, citira se anegdota iz 19. stoljeća: Optimizam pozitivnog obrazovanja u Danaca proističe iz tradicije. Nakon državnog bankrota koji je Kraljevina doživjela poslije rata s Engleskom 1813. godine, jedino je budžet za školstvo bio povećan. Nakon protesta više ministara, Danski kralj Christian VIII je uzvratio: – Siromašni smo i jadni. Ako sada postanemo bedasti, možemo se oprostiti od ideje da opstojimo kao država.

S ovim brojem izvanrednog izdanja naše RIJEČI predstavljamo mali ili važan doprinos HKZ/OMH-Wi u prosvjetiteljskom radu iseljenih Hrvatica i Hrvata, hrvatskih građana u Njemačkoj.

Predstavljen je izbor rada i suradnje koja se objavljivala i bilježila  tijekom 25 godina izlaženja časopisa Riječ. Radovi su bili objavljivani ne samo u našoj Riječi, nego i Zborniku Hrvatske matice iseljenika, Glasniku Društva bivših studenata Zagrebačkog sveučilišta u Frankfurtu i Zagrebu.

Ne, nije to bila lagana zadaća. Stvaranje sadržaja čiji se izbor prikazuje na dvadesetak stranica, nastajao je u razdoblju dužem od dva desetljeća. Otuđenost je kočnica za razvoj društva i ne samo zato trebamo biti ponosni na svaki doprinos boljem sutra.

Prilozi, a koji su sabrani u ovom posebnom izdanju naše Riječi ostati će  trajni dokument  dobre prakse u zajedništvu. Ne samo kao stručni prilozi iz hrvatske povijesti i kulture, nego i jednostavno objašnjenje složenih odnosa školske i visokoškolske nastave te zahtjeva iz svakodnevnog života.

Sadržaj ove brošure treba poslužiti sudionicima radionice Hrvatske kulturne zajednice – Ogranka Matice hrvatske u Wiesbadenu,  kao poticaj za raspravu i učestvovanje u radu Hrvatske čitaonice u srijedu, 13. rujna 2017. godine.

Radionica se održava u  Domu kardinala Kuharića (Hrvatska katolička misija),  Holsteinstr. 15a, (ugao Waldstrasse 39a) Wiesbaden, s početkom u 19:00 sati.

Write a comment