berlin

NE SPOMINJI IME GOSPODINA BOGA UZALUD

Posted on : 13-01-2011 | By : Emil | In : SUSRETI

7

SUSRETI
piše: Emil Cipar

PADAJ SILO I NEPRAVDO!

Foto©Branko Marić

Zimsko, hladno, vlažno i maglovito vrijeme, kao stvoreno za surfanje po međumrežju, chatanje sa znancima…
Pišemo siječanj 2011. Hrvatska je slobodna, suverena država, spotiče se i teško se snalazi u demokraciji u kojoj bi sva vlast trebala polaziti od naroda. Sve nedaće i problemi nisu nastale ničijom tuđom krivnjom, nego smo ih stvorili sami činjenjem ili nečinjenjem …nije važno kako. Važno je da nemamo snage i ne možemo uzdignute glave pjevati:
Padaj silo i nepravdo,
Narod ti je sudit zvan.
Bjež’te od nas noćne tmine,
Svanuo je i naš dan
.
To smo mogli prije 21 godinu. I pjevali smo! Dobro, nismo baš ove riječi, jer su mnogi slobodoljubni Hrvati smatrali da su one plod komunističke propagande, pa su ju stavile na listu nepoželjnih, kao što izbaciše iz upotrebe riječi zdravo i drug, jer su ih i one podsjećale na noćne tmine.
I Hrvati u Njemačkoj ustali na zov novog dana …novih vremena. Složno kao jedan …svih 400 tisuća, ili koliko nas već ima na prostorima ove demokratske i prijateljske države.
Ne volim se sjećati tih dana, jer ne mogu zaboraviti razočaranja, koja su nastala poslije toga, a za koja nije kriva zločesta Jugoslavija, niti zločinac Josip Broz Tito, nego ih je prouzrokvala hrvatska nesposobnost rukovati sa slobodom i demokracijom i hrvatski podanički mentalitet.
A krajem osamdesetih i početkom devedesetih svi smo željeli samo jedno …stoljećima željenu slobodu.
Tako i Hrvati u Njemačkoj. Naoružani samo voljom i čvrstom vjerom u hrvatsku slogu okupljali se, demonstrirali, prosvjedovali… Nisu ti skupovi bili uvjek učinkoviti, ali služili su za zbijanje hrvatskih glava, za pokazivanje prividne moći.
Kažem ne volim se sjećati tih dana. Stvarno bogatu zbirku fotografija, dokumenata, novinskih članaka …mojih i inih …stavio sam u jednu veliku kutiju i rijetko zavirujem u nju.
Ali svijet je postao malen zahvaljujući internetu. Tako me počela sustizati moja prošlost …želio ja to ili ne.
Branko Marić …poznanik iz starih dana poslao mi je ovih dana fotografiju na kojoj smo fra Josip Bebić i ja pred zgradom WDR-a u Kölnu. Demonstrirali smo tada, zajedno sa tisućama ostalih, protiv ukidanja hrvatske emisije na ovom radiju.
Nije puno koristilo, emisija je ipak ukinuta, ali to nije bit ove priče. Bit priče je da su Hrvati u Hrvatskoj i svugdje u svijetu zajedno stvarali svoju državu i u tome su uspjeli.
Problem je u tome što su je predali u krive ruke i dopustili da se ona obezvrijedi, opljačka i prezaduži. Demokratske vrijednosti koje su tek trebale biti stvorene, postale su smetnja novim gospodarima, koje smo odgajali u svojim njedrima. Pod krinkom prividne slobode sve vlade i svi predsjednici do sada osustavile su parasustav, koji sada stoji na čelu države.
Žalosno je da narod nema baš nikoga kome bi se mogao obratiti, zamoliti pomoć, savjet…
Najžalosnija figura u cijelom sustavu je institucija najvišeg ustavnog tijela u Hrvata …institucija Predsjednika Republike.
Narod ga bira izravno …to je u skladu sa standardima demokracije, tu se nema što prigovoriti. Ali niti jedan kandidat za predsjednika u predizbornoj kampanji nije rekao: Uz mene birate i moj predsjednički tim, moje savjetnike, moj ured…
A oni su stvarni Predsjednik Republike Hrvatske, iako ih narod nije birao. Riječ naroda ne stiže do predsjednika u izvornom obliku, nego biva pročišćena, oslobođena od „spamova“, prilagođena trenutnim i osobnim interesima pojedinaca u sustavu…
O sudbini većine upita iz naroda odlučuju brojni savjetnici. Na stranu dobre nakane, ali mora biti dopušteno Predsjedniku postaviti pitanje …na pr.: Je li pravično da sadašnja država zadužuje buduća pokoljenja?
Ne znamo što Predsjednik o tome misli, ali pretpostavljamo da to ne smatra velikim grijehom. Jer da misli da je to nepravično, zašto bi se pravio kao da je trenutnih 50 milijardi eura inozemnog duga mačji kašalj.
Predsjednikovi savjetnici će Vam na ovo pitanje odgovoriti da Predsjednik nema tih ovlasti. Istina nema ih …ali predsjednici drugih demokratskih država nemaju ni izdaleka tih ovlasti, kao hrvatski predsjednik, ali se zaduženost po glavi stanovnika u njihovim državama drži u razumljivim granicama. A ako nema nikakvih ovlasti, zašto je toliko želio biti Predsjednik i pobudio lažne nade i očekivanja?
Predsjednik Republike Hrvatske je prilikom preuzimanja dužnosti prisegnuo slijedeće:
-Prisežem svojom čašću da ću dužnost predsjednika Republike Hrvatske obavljati savjesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana.
Kao hrvatski državni poglavar:
držat ću se Ustava i zakona,
brinuti se za poštovanje ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske,
bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti,
čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost države Hrvatske.
Tako mi Bog pomogao.

Na to se je obvezao Ivo Josipović. Na to se nije obvezao njegov ured i savjetnici, a ipak oni sebi uzimaju pravo odlučivati o stvarima i posredovati između suverena i njegovog Predsjednika.
Preskupi i prenapuhani državni aparat postao je sam sebi svrha. Njegove reforme su više nego nužne. Nepostojanje Strateškog plana razvoja Republike Hrvatske, isključuje potrebu sa učinkovitim zakonima i reformama, koji bi Hrvatsku državu osmislili i izveli na pravi put.
Institucije moraju raditi svoj posao …bio je česti, lakonski odgovor bivšeg Predsjednika. Znaju li intstitucije što je njihov posao? Bilo bi lijepo kad bi to pitanje mogli postaviti Predsjedniku?
Ili kad bi mu samo mogli reći –Ne spominji ime gospodina Boga uzalud!

Nije važno želimo li hrvatsku državu, važno je kakvu hrvatsku državu želimo. To je govorio davno pokojni Vlado Gotovac.
Jedan dio Hrvata, zaposlenih u prenapuhanim i neučinkovitim državnim uredima zna kakvu Hrvatsku žele. Oni ju već odavno imaju.
Onaj drugi dio, koji tu državu mora plaćati želio bi to isto znati, ali njihov čovjek, koji bi im morao dati odgovor na to pitanje mu je nedostupan.
Pravo naše ugrabljeno,
Amo natrag dajte nam!
Ne date li ne molimo,
Uzet će ga narod sam.

Nije ovo prijetnja nego očaj. Riječi ove pjesme nastale su u 16. stoljeću. Od tada do danas nije se ništa promjenilo. Jer koliko god Hrvati birali između raznih osoba i stranaka, u nekoj prividnoj demokraciji, ostaje im na kraju samo jedna mogućnost izbora …na vlasti ostaje neučinkoviti državni aparat, koji može zemlju samo zadužiti.
A odgovornost? Ustavna prava? …dajte molim Vas! Predsjednik ima jaaaako puno posla i ne stigne odgovoriti na sva pitanja.
Predsjednik Republike Hrvatske će 2o. siječnja 2011. govoriti u Berlinu kakva Hrvatska treba biti.
Dan poslije, na Zelenom tjednu u Berlinu tisuće posjetitelja ovog sajma moći će vidjeti kakva Hrvatska stvarno jest.

Da su Hrvati u Njemačkoj početkom 90-ih znali kako će za dvadeset godina izgledati država za koju se bore …sumnjam da bi se za nju tako zdušno borili.
Ja ne bih ni u kojem slučaju!
Lijep je običaj u Hrvata da se novorođenčetu stavi pod jastuk novčani dar.
Osjećam se krivcem pred idućim generacijama, koje se još nisu ni rodile, jer sam dopustio i omogućio da im se već u kolijevku pod glavu stave obroci i kamate, koje će oni morati platiti.
Zato se obraćam svim mojim prijateljima i znancima: Ne podsjećajte me na neslavne devedesete!
Znam i sam da sam krivac.

Comments (7)

Ha Ha Ha Gospođo Monika Čvrljević i drugi
nije ni rečeno da ne može biti bolje

U Njemačkoj nas nitko ne tera,
jedino postoji ona stara želja za povratkom u vlastiti zavičaj

Osobno se nemogu načuditi gluposti da se hrvati u iseljeništvu ili pak onoj famoznoj dijaspori jedino za sport i kulturu interesiraju kao da ih politika ne interesira,ovdje se osobno moram upitati gdi su tu inozemne političke stranke ili pak ne vladine udruge koje nas bi trebale zastupiti i već godinama pod svoj krov okupiti.

Malo se o tome svemu piše i u domaćem i inozemnom tisku,pa se moram i upitati što su dosad ćutili i novinari.

Ovo što se hrvatima dosad događalo i kako se vodi unutarnja i vanjska politika u domovini ali iu inozemstvu apsurd je u Hrvatskoj povjesti i jedni i drugih.
Ovakovih provokacija iseljenicima čuli smo već od raznih novinara do hrvatskih političara i razna druga predbacivanja u mjesto da nam po svuda stoji ona ljudska i moralna obavza i značaj da smo si neke vrste rodbina rođaci ali i ista smo nacija.

I na kraju što je još gorje svi su u politici ne krivi i ne dužni a to se odozgo na dolje prebaciva i na novinarstvo i preostalo društvo tako da ispada da smo si jedni drugima u mjesto rođaka prijatelja i patnera višeputa jedni drugima vuk,a to tako u budućnosti nebi smjelo biti ni postojati.

Čvrsto se nadam da će već posjetom 20.1.2011 godine.hrvatskog prijedsjednika RH gospodina Ive Josipovića u Berlin gdi će se nakon državnh razgovora i foruma sastati i sa ondje već godinama živjeći hrvatskim iseljenicima.I tu se čvrsto nadam u prijedsjednika RH njegov rad i zalaganje da će se konačno od rata do sada i sa tom problematikom doći na kraj možda bolje rečeno na zelenu granu.

Još u godini 1997 izašlo je prvo izdanje pod brojem ISBN 953-97008-0-9
pod naslovom VODIĆ za POVRATNIKE u HRVATSKU uz onr ratne izbjeglice i za iseljenike.

U godini 23.Veljače 1998 godine pod naslovom
ULAGAČKE PRILIKE

ZA HRVATSKE POVRATNIKE u 2000 godini izašla je ona famozna strategija pod naslovom PROGRAM ZA OŽIVLJAVANJE ODNOSA HRVATSKIH MANJINA I ISELJENIŠTVOM
U DRUGIM DRŽAVAMA pišem veliko ne da višem već upravo tako stoji u njegovom naslovu.

Za čemu sam osobno ne znam dali netko drugi sve te godine u potrazi.

Sve su te knjige skupocjeno tiskane u naboljoj kvaliteti papira i korica,što je koštalo hrvatsku državu posebno novaca,stojei u Harodnim novinama i ko zna kuda sve u lagerima,skladištima kad ih i sam posjedujem,vjerojatno da postoje i u inozemnim arhivamanebi bilo zgodno da setakvo što pogubi a da nitko ne zna ni ne odgovara i za takova istinska neproduktivna djelovanja ili su bile ili nisu laži.
Dobro je da iseljeništvo Sanader nije uvuku strateški tamo gdi je sam završio.
nati i njihovi novinari.
LP

Dragi Emile

Čestitam ti!
Ovaj članak je opet predivan i u pravi tren, u povodu posjeta.
I još važnije, pogađaš bilo sviju nas koji misle da znaju razmišljati.
Osim toga, mislim da bi s tim i Supek bio sporazuman.

Svi smo mi svjedoci od 1990. do danas svega što se dogodilo i sad podvlačiti neku crtu ispod onog što je bilo iz perspektive dijaspore, možda ima smisla, ali sumnjam, neke koristi. Padom ZIDA popljuvano je sve, ALI BAŠ SVE iz MRAČNIH sistema i državnih uređenja, i ono što je valjalo i ono što nije. Sada gospodo, kada se vidi i dokazano je, da ste dobrim djelom pogriješili, e sad idemo malo: padaj silo i nepravdo. Imali ste pravo glasa i GLASALI ste. Bez vaših glasova iz dijaspore, ne bi na vlasti bili oni koji su DOVELI do ovakvog stanja. Vi bi sad malo o demokraciji, nekim radničkim pravima i sl.Mi smo ovdje najebali, a i vi ste sada svjesni da na ZAPADU više ne cvjetaju ruže i da će vas možda prisiliti da se vratite, ali kuda?. Zapadu je dosadila glupost MULTI-KULTI. Imaju previše svojih problema, znate to dobro. Razumijem kako se osjećate, nitko ne voli biti prevaren (narastu mu uši)!

Očekujete promjene preko noći? Ne ide to tako. Nama će trebati još pola stoljeća da živimo demokraciju na djelu a ne samo na papiru.

Dragi Emile,
u citavoj vrtoglavici koja me lomi od polovine proslog mjeseca, gdje nemam vremena i zurim u prostoru, tvoj clanak ne samo kako me je zaustavio i rekao „STANI“,nego me je „povukao“ dublje u misli. Uz sve to napisan jednim stilom koji mi je „sjeo“ u sve mozgovne stanice. Hvala Ti Emile!!!!!!

Emile mislim da baš niste u pravu svi mi smo sada malo negativni zbog stanja u državi ali treba drugima dati priliku da se dokažu jer hdz-e več 8 godina uništava državu i sada treba doći neko da to popravi u 2 dana to je nemoguće proces oporavka traje ipak malo duže!!!!!!!

Poštovani gospodine Cipar

Mogli smo mi mogli već odavno ali bi nas pojedinci pregazili,svojim prljavim cipelama,nebi ni pomislili da nas je Bog stvorio i da smo ljudi i što bi onda napravili.
To ne mora značiti da danas ne moramo biti budni ujedno više učiniti.Na kraju kraja Bog je onaj koji nam daje um i pamet da radimo i stvaramo nove vrijednosti za sebe i za druge.

I ako ne daj mi Bože takove pameti,nikad ne bih ni nisam djelio Hrvate pa ni koje druge nacije na velike i male ove ili one ve u reći ovako uz put ljudi smo zar ne i nije nam nikome lako ni jednoj naciji suzbijati korupciju,kriminal i koje kakove druge nepodobštine, uz sve to usput suzbijati siromaštvo i neimaštinu.kuda li da sam spominjao ime gospodina Boga u zalud.

Ipak ću se osuditi reći u šali nešto

Pravi Hrvat nikada ne spava
on je uvjek budan jedino što
miruje tek kad se odmara.

A želimo ujedno uživati te provoditi vrhunsku demokraciju na ljudski i pošteni način,
treba nam se je zajednički i u medijama predstaviti u slici i prilici a ne da nam to baš uvjek čine drugi.

Ako me sad možda niste razumjeli a trudim se i ako nisam za to plaćen a radim osim onog privatnog vidi se i nešto drugo, onda mi vi recite molim vas lijepo,kako i na koji načni mogu ja drugačije us put bolje raditi dobrovoljno na više mjesta ili netko drugi za plaćeno i još k tome ujedno us put slati članke za inozemno i domaće tiskovno izdanje kako ćemo u budućejedni drugima bolje pomoći da ne pravimo tolike pogrješke da nas politika može izigravati ujedno da smo svi prisutni višemanje obrazovani pa i oni koji dobro ne znaju grametiku,kao što su to Gradišćanski hrvati,hrvati u Boki Kotarskoj, pa i oni preko onceanskih zemalja.
USA i svi drugi preostai.
I ova stranica umjesto onoprivatno trebala bi već odavno socijalno cvasti,
sa obziromna to da mi je poznato da se je upravo na socijalnoj bazi ono sa karticom moderniziralo.Bojim se da će ispasti pre modernizirano ako nam cijelo društvo pogotovo ono tiskovno moderno ne funkcionira.
Osobno znam kako bi to trebalo biti, ne samo tamo gdi se želimo uvjek reklamirati već bi se trebalo pojednostaviti i druga tiskovna izdanja.
Hrvatim je i dalje potrebno spavati poput zeca sa otvorenim očima,zar ne.
Ne znam momentalno gdi je gospodin Zelić možda modernizira novu stranicu Hrvatski Glas Berlina
pa evo ovako usput i njemu par dobronamjernih ideja i sugestija slično sam rekao i Večernjem listu predlažem i drugima,nije baš ni lagano pisati sugerirati svima ovako uz put jedno te isto,već pišem slično

lp jm

Write a comment