berlin

ČIME SI OBRISATI OBRAZ

Posted on : 08-09-2015 | By : admin | In : Martina Budimir: PANTA REI

1

Piše: Martina Budimir

big-brother-jpgCijeloga dana iz svih medija vrišti vijest o prvom spolnom općenju u Big Brother kući. Stječe se dojam da je Big Brother najvažnija stvar, možda ne na svijetu, ali bar u našem mikrokozmosu. Nebitno što sve oko nas ide nizbrdo, a svi oko nas bježe ka Sjeveru.

Nekoć sam smatrala da treba pratiti, bar povremeno, i ovakvu vrstu emisija. Radim s mladima i jednostavno nije loše biti upućen, znati što mladi prate, što ih zanima. Nisam stigla pogledati još niti jednu emisiju, a već sam izgubila volju za gledanjem.

Na koji način objasniti potrebu ljudi za dobivanjem pet minuta slave, pa čak i po cijenu gubljenja časti? Na koji način opravdati TV kuće koje za ovakav format najjeftinije zabave koriste javni medijski prostor za koji, iako ne direktno, svi mi plaćamo TV pretplatu?

Tko dozvoljava prikazivanje ovakvih emisija i zatupljivanje masa? Isti oni kojima je u interesu i zatupiti djecu i mlade neulaganjem u obrazovanje? Ili se radi o nekim interesima koji nisu nužno vezani samo za našu zemlju?

Do petka je glavna vijest bila vijest o skorom ponovnom poskupljenju goriva, vijest o dizanju cijena „preko noći“. Obavljala sam u petak nakon posla zadnje pripreme za djetetov prvi dan sedmoga razreda. Kažu mi da nije ništa čudno što dijete na prijelazu iz šestog u sedmi razred naglo izraste. Trebalo je dakle obnoviti sve, od odjeće i obuće do školskog pribora.

Usput smo išli i u kupnju nekih namirnica za svakodnevnu upotrebu i šokirali se cijenama. Neki su za život nužni artikli poskupjeli ne nekoliko lipa, ne kunu ili dvije, nego po nekoliko kuna. Samo tako. Bez objašnjenja.

U šali smo nakon konstatacije da je WC papir poskupio čak 3 kune rekli kako je garant maslinovo ulje koje smo još trebali kupiti poskupjelo s 32 na 40 kuna. I zaista je bilo tako. Glavom mi je proletjela misao kako iz ove zemlje treba bježati glavom bez obzira, meni koja imam donekle siguran posao i stalna primanja.

Zaista ne vidim niti smisla niti svrhe i dalje si uskraćivati neke elementarne stvari, kupovati hranu na akciji, očekivati novo poskupljenje struje jer za to više nemamo niti volje niti manevarskog prostora.

Umjesto da svi mediji vrište o tome da cijena osnovnih živežnih namirnica skače u nebesa, oni lansiraju deset vijesti na dan o nekom Big Brotheru, Farmi, Parovima… Oprostite mi na direktnosti, ali mene to ne zanima. Mene zanima kako skrpati kraj s krajem od mjeseca do mjeseca, mene zanima kako platiti režije, kupiti kruh i, ako baš hoćete, čime si obrisati tur.

Reče mi suprug, brisat ćemo tur letcima kojima nas trgovački centri obasipaju svakoga tjedna. Brisale su i naše bake novinama, pa im ništa nije bilo. Pitanje je samo čime će neki obrisati obraz.

Comments (1)

Draga Martina, u ovoj zemlji ostalo je tako
malo obraza da ih nije vrijedno ni spominjati.
Sav hrvatski narod izgubio je ponos, nacional
ni osjećaj a gubi i orjentaciju. Mi smo se vrlo
lako masovno uputili u markete koje su nam
servirali naši izabrani predstavnici u vlasti. A
oni, ti koji su za zemlju zaduženi (tako su se
kleli prije svih izbora) uredno su upleteni sve
lance koji uvoze tuđu robu, i svjesno pomažu
uništavanje svake domaće proizvodnje, da na
ša roba ne smeta na policama uvoznoj od koje
ti isti dobivaju proviziju. Neće ni jedan Nijemac
kupiti hrvatsku jabuku ili ribu ili…. dokle god
na policama ima njemačkih jabuka, ribe itd. Mi
svoju zemlju volimo samo deklarativno…..

Write a comment