berlin

MOJ ŽIVOTNI PUT/ ODER NICHT

Posted on : 19-02-2020 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

3

Zagrebačka izložba slika Ankice Karačić u povodu ovogodišnje dodjele nagrada Utjecajne hrvatske žene i Buduće liderice

ankicaZagreb/ U Hrvatskoj matici iseljenika će u petak, 06. ožujka biti otvorena izložba slika Ankice Karačić, akademska slikarice koja živi u Iserlohnu, u Njemačkoj.

Izložba slika naslova „Moj životni put/ ODER NICHT“ organizira se u povodu dodjele nagrada Utjecajne hrvatske žene 2020. i Buduće liderice koje godišnje dodjeljuje Mreža hrvatskih žena/ Croatian Women´s Network.

Jedna od 23 dobitnice ovih nagrada za 2020. godinu, koje će u Zagrebu biti dodjeljene  7. ožujka, je upravo i slikarica Ankica Karačić,

Otvaranje izložbe slika Ankice Karačić,  „Moj životni put/ ODER NICHT“. je  6. ožujka u 15 sati, na adresi: Hrvatska matica iseljenika, Trg Stjepana Radića 3, Zagreb. 

MAŠKARE U SONTI

Posted on : 19-02-2020 | By : admin | In : Ruža Silađev: ŠOKICA PRIPOVIDA

0

piše: Ruža Silađev

MaškareNa ovoj fotografiji je snimljena muška osoba, Josip Klecin, Pantin (1926-1997),  poznat po profesiji mesara i kobasičara u Sonti. Josip je bio kršan i radišan muškarac. Nijedan posao mu se nije oto. Pored mesarskog zanata, bavio se poljodjelstvom. Imao je konje, odgajao je stoku i živinu zajedno sa svojom suprugom.

Ali! Joza je bio veliki šeret. Gdje god je bilo pjesme, igre i šale, tu je bio i on.

Na fotografiji nema datuma kada je nastala, ali se može zaključiti da je ovdje vrlo mlad. Maskirao se u „prelju“, pa će krenuti na prelo da nasmije već i onako veselo preljsko društvo.

Na Josipu je karikirana narodna nošnja. Na glavi ima kapicu za mlade, tj. nevjeste što dokazuje šlajer, til preko kapice koji se nije nosio nikada više poslije vjenčanja, osim prve nedjelje poslije vjenčanja, na misu. Na torzu nosi pulani plećak koji se nosio samo u svečanim prilikama (na prelo nikada). Pripasana mu je kecelja koja se zove bošča koja je izatkana od vune ili od arasa (grubljih, pamučnih vlakana). Ovakva kecelja se nosila dok je nova u svečanim, a iznošena u svakidašnjim prilikama. Na nogama ima ručno pletenu obuću, ljope.

ŽIRJANSKA BALADA

Posted on : 19-02-2020 | By : admin | In : Ivan Dobra Žirjanin

1

Ivan Dobra Žirjanin

žirjeAko ikad u Žirje svratiš
i okriješ njegove lipote,
poželi‘ ćeš da se opet vratiš
uživati od školja krasote.

Zato dojdi kad ti mira treba,
ti, putniče, ča te vira resi,
kajati se nećeš sve do greba.
Žirje čeka na staroj adresi!