berlin

SVIJEĆA I RUŽA ZA MARULA

Posted on : 19-08-2019 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

3

tekst: Sonja Breljak
marulBerlin/ Marko Marulić hrvatski je književnik i kršćanski humanist, otac hrvatske književnosti. Često mu se dodijeva i etnik „Splićanin“. Ostavio je bogat i raznovrstan opus, koji se odlikuje iznimnom književnom stilizacijom, znanjem i vještinom te sposobnošću prilagodbe raznovrsnoj čitateljskoj publici, kaže sveznajuća Wikipedia, upućujući da je velikan, „otac hrvatske kniževnosti rođen 18. kolovoza 145o. godine u Splitu, dakle, na jučerašnji, nedjeljni dan.

Znali su se do prije koju godinu, na ovaj dan oko Marulićeva spomenika u Berlinu, podignutog 2000. godine, okupiti i predstavnici berlinske općine  Charlottenburg-Wilmersdorf u kojoj spomenik stoji, predstavnici udruženja berlinskih Hrvata, Hrvatske nastave Berlin kao i Veleposlanstva RH u Njemačkoj.

SUŠIM ROBU GDJE JE MENE VOLJA

Posted on : 19-08-2019 | By : admin | In : 11 CRTICE IZ ŽIVOTA

0

tekst: Štefica Vanjek
vesToplinski val udario od jutra. Ni spavati mi nije dao noćas mada su svi otvori na kući širom otvoreni.

Rano ustajem baš kao i kad sam išla na posao. Moram skuhati prije nego nastane totalna žega jer mojoj boljoj polovici smeta kuhanje po vrućini. Svaki dan slušam gunđanje: “Zar se moralo baš to kuhati? Zar se mora grijati kuhinja svaki dan?“ Ne zna on da se ni meni ne da svaki dan znojiti  kraj peći, samo ne znam što bismo jeli, jer za ketering baš i nemamo primanja.

AKO OSTANEM

Posted on : 19-08-2019 | By : admin | In : Jelena Stanojčić

0

Jelena Stanojčić
jelenaAko ostanem
Hoću li tamo prestati postojati
Ili će se negdje
Između ovdje i tamo
Isplesti nit od nostalgije i čežnje
Koja će svaki put plaho zatreperiti
Kidana sumnjama
Gdje bi mi bilo bolje?