berlin

LIBERALIZAM JE KORISTAN ILI ŠTETAN

Posted on : 17-07-2019 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

tekst: Žarko Delač
taksi-tadio-taksi-zagreb-100Da problemi s taksijima nisu samo „privilegija“ Dubrovnika i Splita čiji su se gradonačelnici pobunili protiv liberalnog zakona o taksi službi može se pokazati i na primjeru Zagreba.

U želji za zaradom čak su se i mnogi stranci u hrvatskoj metropoli uključili u taj posao. Pri tome  im vozilo nije samo sredstvo za rad već i život. To znači da u vozilu spavaju na parkirališnim mjestima, obavljaju higijenu tj. peru zube i naravno nešto i prezalogaje. Usput uče i hrvatski jezik kako bi mogli što bolje komunicirati s

NEK´ SRCE ZAPOVIJEDA

Posted on : 17-07-2019 | By : admin | In : Verica Jačmenica-Jazbec: EDUKACIJA

0

Prije 500 godina u Portugalu je rođen čovjek koji se zvao Juan Ciudad. Imao je težak život. Na svojoj koži je osjetio što znači biti teško bolestan. On je, dakle – tada, utemeljio prvu bolnicu za psihičke bolesnike. Osnovao je i Bolnički red Svetog Ivana od Boga – to je red Milosrdne braće koji je i u Hrvatskoj osnovao prvu katoličku bolnicu.

piše: Verica Jačmenica-Jazbec, dr. med.

bolnica_sv._rafael_referenceKrajem 2011. godine  otvorena  je u Hrvatskoj prva katolička bolnica koja se zove „Sveti Rafael.“  Nalazi se u Slavoniji, u mjestu Strmac, u šumovitom predjelu na južnom obronku Psunja. Udaljena je desetak kilometara od Nove Gradiške.

Na tom mjestu se sedamdesetih godina 20. stoljeća nalazila bolnica za djecu koja su bolovala od tuberkuloze pluća. Tada je u Hrvatskoj bilo uvedeno obvezno cijepljenje protiv tuberkuloze i ta se bolest počela povlačiti. Djeca više nisu tako često obolijevala.

LUTANJA

Posted on : 17-07-2019 | By : admin | In : Dragica Šimić

0

Dragica Šimić
shutterstock_273144659-649x450Zalutah kamo, što li tražih,
Dal´ zelenog lišća ja sam jesen?
Jel´ umro u meni životom slomljen
Taj cvijetak bijeli, nježan, zanesen?

Odlutah kamo iz sebe same
Iz široke duše u surove zime,
Dal´ su mi riječi oblaci tame
Dal´izgubih nježnost, sebe i rime?